Pidän esityksen "Maailmankaikkeuden juuret" tiedekeskus Heurekan planetaariossa viimeisen kerran torstaina 15.11. kello 16.15. Esitys on osa Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan ja Tieteessä tapahtuu -lehden 40 + 30 vuoden syntymäpäiväjuhlia. Tilaisuus ilmainen, mutta sinne on ennakkoilmoittautuminen. Ilmoittautumisaika päättyy maanantaina 5.11..

Keskustelen YLE:n Radio ykkösellä maailmanlopusta pyhäinpäivänä lauantaina 3.11. kello 12.05-14.00. Muina keskustelijoina ovat kirjailija Risto Isomäki, esseisti Antti Nylen, uskontotieteilijä Katja Ritari ja kirjailija Johanna Sinisalo.

Kommentit (8)

Pentti S. Varis
9/8 | 

Kirjastossa käydessä törmäsin mielestäni erinomaiseen kirjaan Jussi Viitala, Miten maailma loppuu? (Atena 2011) Siinä on kaikki maailmaamme kokonaisuudessaan tai vain elämää uhkaavat asiat, niiden syyt ja niiden mahdolliset vaikutukset käyty poikkeuksellisen selkeästi ja ymmärrettävästi läpi. Jaa, sanoin kaikki, mutta maapallon räjähtäminen kokonaan sisäisistä, ytimeen liittyvistä syistä ei tainnut olla luettelossa.., kaikki muut mahdollisuudet kyllä ovat.

JOhanna
10/8 | 

Varsin mielenkiintoinen kaarti keskustelijoita Ylellä. Pitää kuunnella. Kiitos tiedosta.

Metusalah
11/8 | 

Kuuntelen korva kiinni radiossa. Jos "yleisö" saa esittää kysymyksiä, minä saattaisin kysyä Syksyltä vaikkapa näin:

Kuinka iso riski Maalle on supernova Linnunradassa?
Ja jotta se olisi riski, kuinka lähellä/kaukana sen pitäisi sijaita meihin nähden?
Entä kuinka todennäköinen tämä riski on esim. seuraavan 100.000 vuoden aikana?

Metusalah
12/8 | 

No joo. Kuuntelin keskustelun ja olihan se omalla tavallaan mielenkiintoinen, joskin aihepiiri rönsyili laidasta laitaan, kuten tämäntyyppisten juttujen tapana on. Keskustelun pääpaino ei kuitenkaan ollut varsinaisesti "maailmanlopussa", vaan pikemminkin ihmisen itsensä aiheuttamissa isomman luokan katastrofeissa, kuten ilmastonmuutoksessa, ja niiden mahdollisessa ennaltaehkäisyssä.

En Kerro
13/8 | 

Odotin Syksy enemmän kommentteja omasta alastasi. Tarjosit kuitenkin uhkakuvia ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta. Mitkä ovat mielestäsi mainitsemasi "täysin kiistattomat" merkit ihmisen aiheuttamasta uhkasta ilmastossa?

Syksy Räsänen
14/8 | 

Metusalah:

Keskustelu oli jo nauhoitettu kun laitoin maininnan siitä tänne, joten en voinut tuoda tuota supernovakysymystä esille. Minun olisikin kyllä pitänyt tarkistaa asia, suoralta kädeltä en osaa sanoa. Erilaisia elämälle tuhoisia astrofysikaalisia ilmiöitähän toki on, gammasädepurkaukset tulevat ensimmäisenä mieleen, mutta arvelisin, että todennäköisyys sille, että sellainen sattuu lähelle on hyvin pieni. (Ja esimerkiksi isojen asteroidien Maahan iskeytymisen aikaskaala on paljon pienempi, jotain 100 miljoonaa vuotta, kuten Isomäki mainitsi.)

En Kerro:

Niinpä. Ilmastonmuutoksesta ks. http://www.ipcc.ch/ . Esimerkiksi Fourth Assessment Reportin FAQ-osassa on tiivistelmä ihmiskunnan vaikutuksesta ilmastonmuutokseen.

Pentti S. Varis
15/8 | 

Keskustelua oli mukava kuunnella, se oli sopuisaa ja kaikkien puheenvuorot tuntuivat rakentavilta.

Gaia-hypoteesi mainittiin vain ohimennen, mutta mieleen tuli ajatus, jospa ihmiskuntakin on osa itseäänkorjaavaa biosfääriä, vaikka ei siltä näyttäisikään.

Ilmestyskirjasta tuli mieleen, että fyysikko ja pappi Bernhard Phillips kirjoitti 70-luvulla suomennetun kuuluisan kirjan "Teknisen aikakauden profetia", jossa hän vertasi Ilmestyskirjan tuhojen kuvausta laajamittaisen ydinsodan vaikutuksiin.

Jos aurinko lähettää hieman odotetunkin purkauksen, auttaisiko mitään jos sähköverkoista poistettaisiin jännite tai ne peräti katkaistaisiin purkauksen ajaksi?

Syksy Räsänen
16/8 | 

Pentti S. Varis:

En tunne auringon purkausten vaikutuksia sähköverkkoihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Maailmankaikkeutta etsimässä

Blogin päivittäminen on päättynyt.

Syksy Räsänen on teoreettinen fyysikko Helsingin yliopistossa. Syksy kirjoittaa kosmologiasta, hiukkasfysiikasta ja niiden tekemisestä, tai ainakin asioista sinne päin.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla