Olen aiemmin maininnut, kuinka tutkimuksen tekeminen hiukkaskosmologiassa on jokseenkin samanlaista kaikkialla, mutta puitteissa on eroja. Luulen, että yleinen käsitys siitä, millaisia nämä puitteet huippututkimuskeskuksissa ovat, saattaa olla hieman epätarkka. Asia tuli mieleeni, kun viereisen työhuoneen neliömetrinen ikkuna putosi sattumalta kantimistaan. Onneksi kollegani oli sen verta valpas, että ehti pois tieltä, muutoin olisi voinut käydä huonosti.

window.jpg

Geneven yliopisto suhtautuu asiaan turvallisuuskysymyksille tyypillisellä vakavuudella: ehkä joskus viikkojen kuluttua joku tulee tarkistamaan muut ikkunat. Toivottavasti niitä ei putoa kovin monta sillä välin. Rakennuksemme onkin tosin tarkoitettu vain tilapäiseen käyttöön, missä se on ollut viimeiset kolmekymmentäjotain vuotta. Rakennustarkastajat pyritään pitämään poissa, koska rakennuksen käyttö varmaankin kiellettäisiin heti, mutta meille ei ole muitakaan tiloja, eikä yliopistolla ilmeisesti ole varaa rakentaa uutta. Puuttumatta siihen, että rakennuksen paikalle tuskin edes myönnettäisiin rakennuslupaa - nykyinenkin sai luvan vain siksi, että kyseessä on väliaikaisratkaisu.

Rakennuksemme suhteen tilanne on kenties poikkeuksellinen. (Helsingin yliopiston Physicumin puutteet, kuten talvinen igluvalaistus, ovat tähän verrattuna vähäisiä.) Mutta muilla paikoilla on omat erityispiirteensä. Ollessani Oxfordin yliopistossa fysiikan kirjastot suljettiin säästämissyistä. Kirjastojen merkitys on internet-arkistojen ansiosta vähäisempi kuin ennen, mutta eivät ne nyt kuitenkaan aivan tarpeettomia ole. Tieteen yleiskirjastossa kirjoja saattoi lukea, mutta ei lainata. Niinpä tarvitsemansa teoksen hankkiminen tapahtui esimerkiksi siten, että löysi jonkun tutun, jonka puoliso kuului collegeen, jonka kirjastosta teos löytyi, ja joka saattoi sen lainata ja salaa välittää puolisolleen, jolta kirjan sitten sai.

CERNissä kirjastojärjestelyt ovat erinomaiset. Sen sijaan on ennemmin poikkeus kuin sääntö, että vessassa olisi sekä paperia että käsisaippuaa että jotain millä kuivata kädet. Dan Brownin visiolle tieteestä ei tee kunniaa, että Angels & Demonsin elokuvaversio on kuvattu CERNissä eikä fantastisissa lavasteissa.

Kommentit (6)

Makru
7/6 | 

Huh huh, ei voi muuta sanoa. Täytyy toivoa, että kaikki raha on Genevessä ja Oxfordissa laitettu tutkijoiden palkkoihin. Itse olen töissä Helsingin Viikissä, eikä meiltä puutu _mitään_. Talot ovat niin kivoja, että niitä katselee ilokseen. Oikeastaan haittaa vain, että jäähdytys on vähän liian lujalla. Täytyypä ottaa puheeksi. Mutta jatkaos hyvää blogia. t. Makru

Pentti Vehmas
8/6 | 

Kiitos hassunhauskasta kolumnista. Koska itse kirjoitit hieman off topic, kysymyksenikin on sellainen: Minkä vuoksi pidät noin anarkistista kampausta? Haluatko jo sillä osoittaa, että olet erilainen (parempi?) kuin muut?

Urho Kekkonen
9/6 | 

"ehkä joskus viikkojen kuluttua joku tulee tarkistamaan muut ikkunat."
Eikös niitä voi tarkistaa itse, homma on varmasti yksinkertaisempi kuin fyysikon duunit.

Syksy Räsänen
10/6 | 

Pentti Vehmas:

Kirjoitus ei suinkaan ollut blogin aiheen vierestä, toisin kuin kysymys.

Urho Kekkonen:

Parempi tietää mitä osaa, ja jättää ikkunat ammattilaisille.

gspot. I'm lovin' it.
11/6 | 

Äh, ei siinä mitään ammattilaisia tarvita ikkunoita tarkastamaan, joku purkkaviritys vain.....ei se mitään ydinfysiikkaa ole.

Lilya
12/6 | 

No jopas.. Lohdullista tietää että samanlaisissa ympäristöissä sitä työskentelee myös ns. "kovempienkin" luonnontieteiden edustajat, eikä vaan tämä viherpiiperrysbiologiaosasto. :-)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Maailmankaikkeutta etsimässä

Blogin päivittäminen on päättynyt.

Syksy Räsänen on teoreettinen fyysikko Helsingin yliopistossa. Syksy kirjoittaa kosmologiasta, hiukkasfysiikasta ja niiden tekemisestä, tai ainakin asioista sinne päin.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla