Olin viime viikolla Pavian yliopistossa osallistumassa ensimmäisen graduopiskelijani valmistumisen muodollisuuksiin ja juhlistamiseen, ja vierailin muutenkin paikallisella fysiikan laitoksella.

Fysiikan tekeminen on jokseenkin samanlaista kaikkialla, mutta akateemisissa rituaaleissa on eroja. Suomessa graduun ei liity seremoniaa, missä työtä puolustettaisiin, ja arvosanasta päättää virallisesti tiedekuntaneuvosto, jonka jäseniä ei koskaan tapaa. Paviassa gradusta pidetään esitys jota tutut ja sukulaiset seuraavat, kuten Suomessa väitöskirjan kohdalla. Virallinen yleisö on kuitenkin oman laitoksen johto (ja mahdolliset muut arvioijat, kuten tässä tapauksessa minä), joka antaa arvosanan tutkinnosta saman tien. Paviassa on monimutkainen pisteidenlaskujärjestelmä, jonka perusteella arvosana on tarkoitus määrittää, mutta minulle tuli sellainen vaikutelma, että asiasta oli päätetty etukäteen ja pisteitä annettiin eri osa-alueista sen verran kuin arvosanaan tarvittiin.

Hiukkaskosmologian gradut ovat yleensä katsauksia johonkin aiheeseen, vain harvoin graduvaiheessa on mahdollista tehdä mitään omaa. Graduopintojen päämäärä on oppia lukemaan ja kirjoittamaan. Kun pystyy käymään läpi oman alansa tutkimusta, ymmärtämään mitä siinä tehdään, toistamaan saman itse ja kokoamaan tutkimuksen osia järkeväksi kokonaisuudeksi, voikin siirtyä tekemään tutkimusta itse väitöskirjaopiskelijana. Akateemisen maailman kannalta gradujen arvo on siis vähäinen. Jotkut niistä ovat kelpo lähteitä, varsinkin jos aihe on vieras, koska graduissa on toisinaan kirjoitettu asioita enemmän auki kuin edistyneemmissä teksteissä.

Opiskelijalle gradu taasen on vuosien opintojen huipentuma ja joskus pitkän kamppailun lopullinen voitto. Niille jotka eivät jatka opintojaan, eli suurimmalle osalle opiskelijoista, gradu on myös akateemisen matkan päätepiste, joka lopettaa tärkeän jakson elämässä. Olisi hauskaa, jos tämä siirtymä olisi seremoniallisempi, vaikka juhlistuksen ei soisikaan kasvattavan gradujen korkeaa arvostusta.

Kommentit (2)

Työnhaaroja - blogit - Tiede.fi
3/2 | 

[...] omaksutaan fysiikan teorioita ja havaintoja. Opinnot huipentuvat graduun, jossa osoitetaan fysiikan ymmärtämisen lisäksi sitä, että osaa lukea tieteellisiä [...]

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Maailmankaikkeutta etsimässä

Blogin päivittäminen on päättynyt.

Syksy Räsänen on teoreettinen fyysikko Helsingin yliopistossa. Syksy kirjoittaa kosmologiasta, hiukkasfysiikasta ja niiden tekemisestä, tai ainakin asioista sinne päin.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla