Kerrottakoon, että puhun maailmankaikkeuden historiasta, kosmologian tutkimuskohteista sekä hieman omasta tutkimuksestani Sirius ry:n Avaruusviikolla Jyväskylässä ensi keskiviikkona 6. lokakuuta. Esitykseni "Maailmankaikkeuden muodonmuutoksia" on kello 19-20, sitä ennen kello 18-19 on Sami Räsäsen puhe raskasionitörmäyksistä (joihin LHC ryhtyy muutaman viikon kuluttua).

Puhun samasta aiheesta Helsingissä marraskuun 2. päivä Luonnonfilosofian seuran tilaisuudessa Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6). Esitys alkaa kello 18.15 salissa 505. Molempiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Kommentit (5)

Alan Dorkin
6/5 | 

Kiitos vinkistäsi, Syksy! Olen keskisuomalainen, joten tulen varmasti tilaisuuteesi. Ihan yleisellä tasolla (blogeihisi liittyen) toivoisin, että käyttäisit enemmän metaforaa. Esimerkki: Eräältä Cernin fyysikolta kysyttiin (Hesarin mukaan), mitä Higgsin bosonin etsiminen käytännössä tarkoittaa. Fyysikko (jonka nimeä en valitettavasti muista) vastasi jokseenkin näin: Higgsin hiukkasen etsiminen on suunnilleen sama asia, kuin jos nuppineuloja ammuttaisiin isoilla tykeillä Euroopan ja USA:n mantereiden välillä ja samalla toivottaisiin, että kaksi nuppineulaa törmäisi toisiinsa samalla tavoin, kuin kaksi autoa törmäävät nokkakolarissa.

Esimerkin kaltainen vertaus antaa maallikolle paljon tyhjentävämmän vastauksen, kuin fyysikon ammatillinen liturgia alkeishiukkasten olemuksen luonteesta.

Sincerely Yours, Alan Dorkin

Pekka
7/5 | 

Tällaista herkkua tarjoillaan harvoin. Kaksi asiansa loistavasti esittävää Räsästä peräjälkeen. Toinen puhui atomiytimien relativistisista törmäyksistä ja toinen maailmankaikkeuden rakenteista. Maallikolle melko iso hyppy ainakin mittakaavassa.

Iso kiitos uusia ajatuksia antaneesta esityksestäsi. Taso oli meikälaiselle suunnilleen sopiva. Ei mennyt kokonaan yli hilseen, mutta ei myöskään tuntunut vanhan toistolta. Esityksesi epävarmuustekijöistä ja etenemisvaihtoehtojen ja teorioiden moninaisuudesta oli sellaista tekstiä, jota harvoin populatistisissa tiedekirjoissa näkee. Erittäin valaisevaa.
Harmillista oli vaan ajan puute. Kun porukka alkaa poistua jo kesken yleisökysymysten, ei oikein ilkeä enää itse edes kysyä. Samin luento kärsi varmasti samasta asiasta. Aika loppui.

Syksy Räsänen
8/5 | 

Pekka:

Kiitos, mukava että sait esityksestä jotain uutta. (Ennemmin kuin sanoisi, että aikaa olisi liian vähän, voisi sanoa, että puhuja oli laittanut liikaa tavaraa esitykseen!)

JuhoL
9/5 | 

Hei Syksy!

Tämä nyt menee asian vierestä, mutta kun konfrensseissa aina tarjoillaan uusia ajatuksia, niin mieleeni tuli kysyä että kuinka päteviä nykyistä paradigmaa haastavia malleja on tällä hetkellä tarjolla kosmologiassa? Huuhaata on tietysti melkoisesti jaossa, mutta eräs mielenkiintoinen näkemys löytyy tohtori Tuomo Suontolalta hänen Dynaaminen Universumi lähtökohdastaan. Suontola on muutenkin niin meritoitunut teoreetikko, jo hyväksyttyjenkin mallien parista, ettei hänen suhteellisuusteoriaa haastavaa malliaan voi ohittaa pelkillä "ranskalaisilla olankohautuksialla."

Eli jos olet millään tavalla tutustunut Dynaamiseen Universumiin, niin kerro oma mielipiteesi asiasta.

- Juho

Syksy Räsänen
10/5 | 

JuhoL:

Pääsääntöisesti en vastaa kysymyksiin, jotka eivät liity blogimerkinnän aiheeseen. Tuomo Suontola ei ole tuttu nimi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Maailmankaikkeutta etsimässä

Blogin päivittäminen on päättynyt.

Syksy Räsänen on teoreettinen fyysikko Helsingin yliopistossa. Syksy kirjoittaa kosmologiasta, hiukkasfysiikasta ja niiden tekemisestä, tai ainakin asioista sinne päin.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla