Albert Einstein oli eräs merkittävimpiä fyysikoita kautta aikojen sekä poliittinen toisinajattelija, joka oli niin natsien kuin näiden kanssa yhteistyössä toimineen FBI:n listoilla. (Olen aiemmin kirjoittanut Einsteinin merkityksestä nykypäivän fyysikoille.) Einstein oli myös ensimmäinen tieteen ansiosta tiedotusvälineiden julkisuuden sankariksi aateloima henkilö.

Vuodesta 1919 alkaen, jolloin yleinen suhteellisuusteoria katsottiin teoreettisesti vahvistetuksi, Einstein ja hänen teoriansa olivat yleisen villityksen kohteena. On kenties mielenkiintoista, että tämä vuosi jokseenkin myös lopettaa kauden, jolloin Einstein teki tieteellisesti merkittävää työtä (harvoja poikkeuksia lukuunottamatta).

Einsteinin ympärille rakennetussa myytissä on epäterveitä piirteitä: Einsteinin aivot leikattiin talteen hänen neroutensa salaisuuden selvittämiseksi ja hänen paperiensa arkistossa on 80 000 dokumenttia päiväkirjoista muistilappuihin, joita käydään läpi vielä kymmeniä vuosia. Jo Einsteinin elinaikana hänen nimestään tuli nerouden synonyymi siinä määrin, että hänen kerrotaan sanoneen "en ole mikään einstein".

Mutta legendan alla oleva todellisuuskin on inspiroivaa. Einstein tunnetaan aiheellisesti suhteellisuusteorian kehittäjänä -tai oikeammin löytäjänä- mutta hänellä oli keskeinen rooli myös toisen perustavanlaatuisen teoriamme kehityksessä: Einstein oli ensimmäinen, joka tavoitti kvanttimekaniikan ydinajatuksen todellisuuden epäjatkuvasta luonteesta. Toisaalta Einstein käytti suurimman osan tieteellisestä urastaan hedelmättömien umpikujien tarpomiseen ja vastusti kvanttiteorian kehitystä kuten auktoriteetit olivat aikanaan tehneet hänen suhteellisuusteorialleen.

Poliittisesti Einstein oli pasifisti joka kannatti sotaa kotimaataan vastaan, humanisti joka kehotti rakentamaan ydinpommin, antaumuksellinen siionisti joka oli sokea liikkeen todellisuudelle. Einstein oli kosmopoliitti aikana jolloin maailma repi itsensä sodissa ja ylpeästi juutalainen sosialisti 1920-luvun Saksassa ja 1950-luvun Yhdysvalloissa.

Minä ja Jukka Maalampi puhumme Einsteinista henkilönä sekä kvanttimekaniikasta, suhteellisuusteoriasta ja politiikasta Jyväskylän yliopistolla ensi tiistaina 16.8. kello 17. Tapahtuma on ilmainen ja sinne on vapaa pääsy. Puheet ovat englanniksi.

Kommentit (8)

Einsteinin arvot - blogit - Ti...
9/8 | 

[...] elokuussa Einsteinista pitämäni puheen pohjalta kirjoittamani artikkeli on ilmestynyt Tieteessä tapahtuu -lehdessä ja on vapaasti [...]

juliecramer
10/8 | 

As an academic research analyst  from www.EssayDone.co.uk it sounds too weird and too blunder-full apart from his scientific genius and contribution but at end of the paragraph he is to be described as a person who supported the usage of nuclear but at the same time known to be a pacifist and humanist whose loyalty and eagerness lie to the Zionist movement.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Maailmankaikkeutta etsimässä

Blogin päivittäminen on päättynyt.

Syksy Räsänen on teoreettinen fyysikko Helsingin yliopistossa. Syksy kirjoittaa kosmologiasta, hiukkasfysiikasta ja niiden tekemisestä, tai ainakin asioista sinne päin.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla