Hiukkasfysiikan konferenssi ICHEP alkaa kahden viikon kuluttua. Tapahtumassa julkistetaan LHC-kiihdyttimen uusimmat tulokset; erityisellä innolla odotetaan Higgsin hiukkaseen liittyviä uutisia. Joulukuussa julkistettiin vuoden 2011 dataan perustuva analyysi, joka vihjasi vahvasti Higgsin hiukkasen olemassaoloon. Joulukuuhun mennessä ei oltu ehditty käydä läpi kaikkea vuoden 2011 dataa, mutta keväällä ilmestynyt kattava analyysi vahvisti joulun alla kerrotut tulokset. Ovi on avattu ja sieltä hohkaa Higgsin bosoni, mutta varmaa havaintoa ei ole saatu.

Tänä vuonna LHC on parantanut tahtia ja kerännyt jo nyt suunnilleen saman verran dataa kuin koko viime vuoden aikana. Törmäysenergia on korkeampi ja vastaavasti Higgsin hiukkasen syntyminen törmäyksissä on todennäköisempää, ainakin jos hiukkasfysiikan Standardimalli pitää paikkansa. Nyt jännitetään sitä, riittääkö kerätty data Higgsin löytyneeksi julistamiseen kahden viikon kuluttua vai joudutaanko tyytymään merkkeihin, jotka ovat lähes varmoja mutta eivät kuitenkaan ratkaisevia. Palkitsevinta toki olisi, jos vastaan tulisi yllätyksiä, kuten Higgsin hiukkanen joka eroaa ominaisuuksiltaan Standardimallin Higgsistä.

Higgsiä etsivillä ATLAS- ja CMS-koeryhmillä, kuten muillakin fysiikan kokeilla, on tiukat säännöt siitä, mitä julkisuuteen kerrotaan, kuka sen tekee ja missä vaiheessa. Kokeissa on kuitenkin mukana yli 6000 jäsentä, joten huhuja väistämättä leviää kasvotusten ja sähköpostilla. Hiukkasfysiikasta laajalti blogaava Peter Woit kirjoitti sunnuntaina blogissaan Not Even Wrong kuulleensa epävirallisesti, että uudet mittaukset tukevat viime vuoden tuloksia ja koeryhmillä yhdessä saattaa olla tarpeeksi dataa Higgsin löytämiseen. Alkuun ATLAS ja CMS tekevät analyysinsä erikseen, ja ICHEPissä tuskin julkaistaan analyysiä yhdistetystä datasta. CMS-ryhmän jäsen Tommaso Dorigolta voi lukea lisää siitä, mitä datalta voi odottaa siinä tapauksessa, että Standardimalli pitää paikkansa ja Higgsin hiukkanen on olemassa.

Woitin julkaisemat huhut levisivät nopeasti ja eilen Twitterin trendaavien topicien kärjessä oli #HiggsRumors, mikä on aivan uudenlainen saavutus hiukkasfysiikassa. Jotain hauskoja huhuja Higgsin käytöksestä on kerätty Discoveryn juttuun ja lisää tulee koko ajan. Netissä huhuilu ei miellytä kaikkia. Hiukkasteoreetikko Matt Strassler leimasi blogissaan moisen toiminnan maan kaivamiseksi tieteellisen prosessin alta ("subvert the scientific process"). Strasslerin, Woitin ja muiden keskustelu merkinnän kommenteissa tuo esille mielipiteiden kirjon.

Olen arvostellut spekulaatioiden holtitonta uutisoimista. Erityisesti OPERAn neutriinokokeen kohdalla pidin vastuuttomana sitä, että asiasta pidettiin lehdistötilaisuus. (Havainto neutriinojen matkaamisesta valoa nopeammin osoittautuikin pian virheelliseksi.)

Mielestäni tällaisten pian julkistettavia havaintoja koskevien huhujen kertominen ei kuitenkaan ole kovin haitallista, kunhan niitä ei virheellisesti esitetä varmana tietona. Fyysikkojen yhteisössä joka tapauksessa liikkuu huhuja siitä, mitä tärkeät kokeet ovat saaneet haaviinsa -- usein tarinoilla ei ole mitään pohjaa, joskus ne kuvaavat tilannetta suunnilleen oikein. Karkeasti voi arvioida, että mitä tylsempi juttu, sitä luultavammin se pitää paikkansa, mutta toisaalta ainoastaan jännittävät löydöt ovat kiinnostavia. Blogit tarjoavat alan ulkopuolisillekin mahdollisuuden kokea tämä hevosurheilutunnelma ja kurkistaa virallisten verhojen taakse.

Päivitys (25/06/12): CERN on ilmoittanut pitävänsä seminaarin ja lehdistötilaisuuden ICHEPin aloituspäivänä 4.7. kello 10 Suomen aikaa. Tapahtumaa voi seurata suorana webcastina. Uusimpien huhujen mukaan Higgsin bosoni julistetaan löytyneeksi. Tämä olisi sikäli yllättävää, että Standardimallin Higgsin hiukkasen tapauksessa ei odottaisi vielä kiistatonta signaalia muuten kuin yhdistämällä kaikki mittaukset, mutta kevätrupeama datan keräämisessä loppui vasta viime maanantaina. Jos kyseessä on Standardimalin Higgs, ATLAS ja CMS ovat siis olleet tavattoman tehokkaita tai hyvin onnekkaita. Vaihtoehtona on se, että Higgsin hiukkanen on erilainen kuin Standardimalli ennustaa ja näkyy siksi selvemmin -- CERNin lehdistötiedote vihjaileekin Standardimallin tuonpuoleisesta. Kolmas ja tylsin mahdollisuus on se, että huhut ovat lennelleet turhan kauas kiinteältä maalta.

Kommentit (12)

Susanna
13/12 | 

Kiitos erittäin mielenkiintoisesta artikkelista, joka oli kirjoitettu jännittävällä tavalla. Minun on varmaan pakko yhtyä tähän hevosurheilutunnelmaan ja koittaa pitää järki matkassa. Kaikkahan meistä seuraa urheilua, mutta pitää vain ensin löytää se oma laji.

PekkaP
14/12 | 

Jos Higgs on täsmälleen standardimallin mukainen, niin muuttaako löytö mitään hiukkasfysiikassa? Kyetäänkö sillä karsimaan joitain malleja pois, vai onko lopputulema vain voimassa olevan teorian ennusteen vahvistaminen?

Donatello
15/12 | 

Hei Syksy,

Mikä on oma koulutettu arvauksesi siitä, että tuleeko Higgsinn hiukkanen virallisesti löytymään tämän vuoden puolella? Jos olisit vedonvälittäjä, niin minkälaista kerrointa tarjoaisit löydön vahvistumiselle?

PS. Lueskelin yliopiston tilastoja ja miettiessäni yliopistovirkojen vähyyden, mieleeni tuli että mihin yleensä hyvin teoreettisia aloja lukeneet väitelleet/postdocit työllistyvät, kun totuus on kuitenkin se, että yliopistosta ei kaikille virkoja löydy, eikä varmaan kosmologialla ole kauheasti sovellutuskohteita yritysmaailmassakaan. Käsittääkseni osa ainakin työllistyys finanssialalle, pitääkö paikkansa? Minkälaisia urakehityksiä on opiskelutovereillasi ollut akatemian ulkopuolella?

Syksy Räsänen
16/12 | 

PekkaP:

Riippuu siitä, mitä löytyy Higgsin lisäksi. Suurin osa hiukkasfysiikan malleja ennustaa, että LHC:ssä löytyy jotain muuta kuin Higgs, ja yleensä Higgs on niissä hieman erilainen kiuin Standardimallissa (sen todennäköisyys hajota eri hiukkasiksi on erilainen). Jos löytyy vain Standardimallin Higgs eikä mitään muuta, niin suurin osa malleista menee romukoppaan.

Syksy Räsänen
17/12 | 

Donatello:

Pidän hyvin todennäköisenä, että Higgs julistetaan löytyneeksi tänä vuonna, jos ei ensi viikolla niin sitten vuoden lopussa.

Työllistymiskysymys on kiintoisa, palaan siihen myöhemmässä merkinnässä.

Metusalah
18/12 | 

Voisiko tässä Higgsin bosonin "löytämisessä" käydä niin (koska kyse on joka tapauksessa LHC:n keräämän datan *tulkinnasta*), että valtaosa fyysikoista hyväksyy sen löydetyksi, mutta jäljelle jää tietty oppositio, joka ei pidä sitä riittävänä totuutena?
Eikö esim. "mustan aukon" olemassaolo ole valtavirran käsityksen mukaan ollut jo yli 20 vuotta yleisesti hyväksytty käsite, mutta silti raskaan sarjan epäilijöitä löytyy ympäri maailmaa.

Syksy Räsänen
20/12 | 

Metusalah:

Mustien aukkojen kohdalla on enemmän tulkinnanvaraa, koska ei voi tehdä kokeita, ainoastaan havaintoja. Ks. merkinnät

http://www.tiede.fi/blog/2011/02/13/raskasta-sarjaa/

http://www.tiede.fi/blog/2011/02/01/rajapintojen-kosketuksia/

Kiihdyttimillä sen sijaan tehdään toistettavia kokeita ja standardit hiukkasen löytymiselle ovat selkeät. Alkuvaiheessa uuden hiukkasen ominaisuudet tosin eivät ole vielä hyvin selvillä, joten voi olla erimielisyyttä siitä onko kyseessä Higgsin hiukkanen ja jos on, niin onko se samanlainen kuin Standardimallissa.

AaPee
21/12 | 

Elämme mielenkiintoisia aikoja, parin päivän päästä CERN julkaisee jotain. Se, että Higgs on löytynyt ei vielä ole tien pää. Sen jälkeen pitää tarkemmin tutkia Higgsin ominaisuuksia ja tuottaa niitä lisää. Löytyykö Higgsistä jotain muutakin tai löytyykö erilaisia Higgsejä. Higgsin löytymisellä voi olla se vaara, että suuren yleisön mielenkiinto loppuu ja samalla rahahanat ja esim. CLIC voi jäädä haaveeksi.

Tarinan loppu - blogit - Tiede.fi
23/12 | 

[...] hiukkanen julistettiin löydetyksi 4. heinäkuuta, kuten huhut olivat kertoneet ja vuoden 2011 tulokset vihjasivat. Raportteja riemukkaasta julkistustilaisuudesta [...]

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Maailmankaikkeutta etsimässä

Blogin päivittäminen on päättynyt.

Syksy Räsänen on teoreettinen fyysikko Helsingin yliopistossa. Syksy kirjoittaa kosmologiasta, hiukkasfysiikasta ja niiden tekemisestä, tai ainakin asioista sinne päin.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla