Rakoileeko suhde? Kurkistaako väljähtymisen peikko aviovuoteen alta? Ahdistaako sitoutuminen? Suihkauta sieraimeen oksitosiinia, niin hellyys taas kukoistaa.

Näin neuvovat neuroeetikot Julian Savulescu ja Anders Sandberg. He kehottavat käyttämään ihmisten väliseen kanssakäymiseen vaikuttavia kemikaaleja, kuten ”kiltteyshormoni” oksitosiinia, ihmissuhteiden parantamiseen ja avioliittojen pelastamiseen.

Romanttinen doping vie medikalisaation uusille, kauniimmille alueille. Tiedämme jo älyllisen dopingin: kognitiivista suorituskykyä vahvistavilla lääkkeillä opiskelijat lukevat tenttiin keskittymiskyvyn herpaantumatta 20 tuntia yhteen menoon. Älyllinen doping kuuluu itsekkyyden ja kilpailun kulttuuriin, jossa ihmiset pyrkivät parantamaan kilpailukykyään ja ohittamaan muut eloonjäämiskamppailussa. Romanttinen doping sitä vastoin kuuluu yhteiselon kulttuuriin. Se liittää ihmiset toisiinsa, luo heidän välilleen välittämistä ja hellyyttä. Mikä sen hienompaa!

Romanttinen doping voisi jopa käännyttää ne, jotka kauhistelevat medikaalisaatiota ja kemiallista elämänlaadun parantelua. Jos pieni molekyylisäätö tuo maailmaan lisää rakkautta, miksi pitää hampaat irvessä kiinni luomuelämän ihanteesta.

Kommentit (14)

Tiedeihminen
15/14 | 

"Tiedämme jo älyllisen dopingin: kognitiivista suorituskykyä vahvistavilla lääkkeillä opiskelijat lukevat tenttiin keskittymiskyvyn herpaantumatta 20 tuntia yhteen menoon"

Höh. Mistä tällaista ihmeainetta löytää?

Aca-Ac
16/14 | 

@Tiedeihminen:
Suomessa ehkä reseptillä diagnoosin jälkeen. Ympäri maailmaa maissa, joissa ihmisten annetaan tehdä omia, riskaabeleja päätöksiä elämästään, niitä saa vapaasti kaupan tai apteekin hyllyltä.
Netti tosin mahdollistaa sitä sun tätä, mutta tullivirkailijat ovat myös perillä asioista.

Pentti S. Varis
17/14 | 

Ongelmat eivät ehkä lisäänny, mutta saattavat kärjistyä, kun suihkeita aletaan koekäyttämään vaikkapa työpaikkaromansseissa.

Sci.Am. -lehdessä oli äskettäin juttu oksitosiinista. Pitääköhän silikonikin nähdä oksitosiinin funktioksi.

Ylipäänsä tuoksuista tulee mieleen, että niitä liki sataa erilaista terveydelle edullista kainalobakteerilajia käy kyllä usein sääliksi, kun ne ensinnä myrkytetään ja sitten vielä hienerityksen estävillä aineilla tapetaan nälkään. Kaikki eivät ehkä tiedosta, että suihku ja puhdas vaate tuottaa parhaan tuoksun ja suihku, saippua ja puhdas vaate toiseksi parhaan.

Veikkaan, että tästä tuoksusta löytyisi montakin yhteiseloa tukevaa komponenttia.

Lauri Fortunato
19/14 | 

Medikalisaatiosta ja kansanlääkinnästä kiinnostuneena voisin todeta, että ei se ole noin yksinkertaista. Yksi kemikaali tai parikin ei vastaa samaa monimutkaista prosessia joka tapahtuu luonnollisesti.

Sehän olisi helppoa että heti kun ahdistaa niin lääkettä vain ja matka jatkuu! Miksei sitten huumeriippuvaiset tai väärinkäyttäjät ole keskivertoa onnellisempia? Mikseivät lääkityt ihmiset muutu terveiksi? Ei se vain mene noin kunnes ymmärrämme kokonaisuuden.

Tieteen heikkous usein on yksityiskohtiin keskittyminen ja kokonaisuuden hämärtyminen.

Pentti S. Varis
20/14 | 

Oksitosiini on todella laajavaikutteinen molekyyli. Sen pääfunktio lienee äiti-lapsi -suhteen ylläpitäminen, mutta se vaikuttaa myös sosiaalisissa ja muissa ihmissuhteissa. Muut positiiviset tuoksut voivat vain hieman moduloida tilannetta, mutta ylivoimainen vaikuttaja on kuitenkin oksitosiini.

Miten on mahdollista niin laaja vaikutus? Jo 60-luvulla tiedettiin, että hajuaistilla on aivoissa ylivoimaisesti suurin aivosoluedustus.

http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/haku?p_p_id=Article_WAR_DL6_Articl...

Mikko Puttonen
21/14 | 

Muistutettakkoon että ihmisuhteille suosiollinen oksitosiinihormoni on ihmisen oma hormoni eikä mikään uusi lääkeaine tai huume. Nenäsuihkeena synteettistä oksitosiinia on annettu useissa tutkimuksissa ja se on lisännyt niissä koehenkilöiden luottamusta ja myötelämisen kykyä.

marjuli
22/14 | 

Jospa sotivien maitten
rauhan edistämiseksi suihkuteltaisiin sitä oksitosiinia...
pahimpien riitapukareitten nenuun ...

Jukka Vuorela
23/14 | 

Kannattaisi varmuuden vuoksi kieltää.
Sillä onko ao. aine elimistön oma hormoni ei liene vaikutusta siihen voidaanko aineen lääkkeenomainen käyttö kieltää. Parempi kieltää myös kaikki minkä mahdollisia vaikutuksia ei tunneta tai mikä saattaa ehkä olla jollekulle jotenkin harmiksi.

Kari Luoto
24/14 | 

Oikea filosofi sanoo, että kemiallinen korjaus pahaan oloon tai ikävystymiseen pysäyttää ihmisen henkisen kehityksen. Ei kemiallinen manipulointi anna ihmiselle valmiuksia parempaan sukupuolielämään, se pitää löytää omasta päästä. Sama pätee parisuhteen dynamiikkaan ei sitä aineilla korjata.

Henkisen kehityksen kautta on löydettävissä tunne-elämän elämyksiä vahvistava tila. Päihteillä, ja päihteenomaisella käytöllä ei löydy pysyvää onnea, ei tapahdu henkistä kehitystä, vain aika ja rahat hupenevat.

Paras tapa kokea oksitosiinin tuottama sisäinen elämys, on tantraseksi. Se on luonnollinen sikäli, että oksitosiinin lisäys tapahtuu luonnollisesti, tunne-elämän herättämänä.

Ulos Ojasta
25/14 | 

Viagra on eräs rakkauselämän dopingaine. Sehän on hyvä lääke eräisiin impotenssin syihin, mutta sitä tietääkseni käytävät myös terveet seksuaalisen suorituskyvyn parantamiseen. Se on ilmiselvää dopingia.

rfarm
26/14 | 

En ymmärrä mitä tavoiteltavaa on huonon suhteen jatkamisessa hinnalla millä hyvänsä. Joskus se johtaa kammottaviin seurauksiin, esim. kun nainen sietää pahoinpitelevää miestä vuodesta toiseen siksi että rakastaa tätä. Minkälaiset "eetikot" ehdottavat tämmöistä?

PK
27/14 | 

Tuolle oksitosiinille olisi käyttöä monessa paikassa; palkkaneuvotteluissa, työpaikkariitasovitteluissa, oikeudenkäynneissä, kapakkatappelun uhatessa... eikö muka kukaan ole keksinyt kyllästää jonkun sovittelijan vaatteet tuolla aineella? Ahtisaari..?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nojatuolifilosofian kenttäkokeita

Mikko Puttonen on Tiede-lehden toimittaja, joka törmää mielellään uusiin näkökulmiin.

Teemat

Hae blogista

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla