Kävin syyskuun lopulla Sveitsissä katsomassa erikoista lentokonetta, joka kulkee pelkällä aurinkovoimalla. Solar impulse -koneen siipien päällä olevat aurinkokennot nappaavat paistetta ja lataavat akut, jotka panevat potkurit pyörimään. Periaatteessa koneella voi lentää ikuisesti, koska päivällä latautuneilla akuilla voi liihottaa yön yli ja uusi päivä lataa akut uudelleen.

Kone köröttelee ilmojen teitä seitsemääkymppiä, joten matkanteko vaatii filosofista kärsivällisyyttä. Vaikka kone ja sen tekeillä oleva seuraava versio ovat huipputekniikkaa, ne etenevät auringon ja tuulten ehdoilla. Hätähousut ja jyrinän rakastajat saavat etsiä muita kulkupelejä.

Ostan idean ilman muuta. En ole lapsuuden jälkeen viihtynyt Linnanmäen vauhtivempaimissa. Äänekkäästi papattavat moottoripyörät ottavat aivoon jopa siinä määrin, että olen kerran lähettänyt sanomalehden yleisönosastoon niistä valittavan kirjoituksen. Siellä täytyi olla julkisuuden portinvartijana joku uutta ja pärisevää nuoruutta elävä keski-ikäinen harrikkamies, sillä lehti ei julkaissut kirjoitustani. 

Tiede-lehdessä sitä vastoin ilmestyy ensi viikolla juttuni Solar Impulse –aurinkolennosta. Hankkeen keulahahmot André Borschberg ja Bertrand Piccard osoittautuivat mainioksi puhtaan liikkumisen lähettiläiksi. Heille toivottaa mielikseen kauniita ilmoja, kun he aikanaan kiertävät maapallon pelkällä paisteella.

Tässä videossa kone nousee lentoon marokkolaiselta Ouarzazaten lentokentältä. Kone kävi Markossa viime kesänä. Vierailuni aikana kuvatussa videossa se lepuuttaa omassa hangaarissaan Payernessa.

Kommentit (6)

SamBody
1/6 | 

"Hätähousut ja jyrinän rakastajat saavat etsiä muita kulkupelejä. Ostan idean ilman muuta."

Olet siis monimiljonääri ;-) Ihan hauskoja konseptikokeilujahan tuollaiset ovat, mutta harvemmin tavallisten ihmisten elämään milläkään tavalla vaikuttavat, vrt http://en.wikipedia.org/wiki/Fisker_Karma . Mutta jos haluat aurinkovoimalla lentämään, onnistuu se ihan konkreettisesti menemällä purjelentokurssille ja edelleen johonkin lentokerhoon. Suosittelen sellaista kenttää josta onnistuu vintturi-starttaus.

nim. ex-purtsikkapilotti

HDX
2/6 | 

Kiintoisa idea. Toivottavasti saavat tämän vielä järkeviin hintaluokkiin - ekolentäminen kiinnostaa.

Mikko Puttonen
3/6 | 

"Olet siis monimiljonääri."

Valitettavasti en, mutta varani riittävät itse ideasta nautiskeluun, sitä kun ei ole hinnoiteltu. Solar impulse -hankkeen budjetti sen alusta aina maailmanympärilentoon on siinä 100 miljoonaa. Se ei ole paljon kymmeneltä vuodelta jos vertaa siihen, kuinka paljon formuloissa palaa rahaa (http://bleacherreport.com/articles/40593-f1-info-guide-pt-1-money-money-...). Summa on alle neljännes yhden huipputallin vuosibudjetista.

Ostan pelkän idean senkin vuoksi, että pelkään korkeita paikkoja. Suuri matkustajakone käy, pienkoneelle ei kiitos.

"Ihan hauskoja konseptikokeiluja", sanottiin kenties aikoinaan Wrightin veljeksille sata vuotta sitten, kun rakensivat ensimmäisen lentokoneensa. ; )

T.P.
4/6 | 

Tuo on vain hupainen kokeilu eikä se siitä sen kummemmaksi muutu ihan vain fysiikan lakien takia. Auringon säteilyteho kun on niin kovin heikko että tuokin kone on periaatteessa vain järkyttävän kokoinen ja kallis purjelentokone.

Akkuteknologian kehittyessä taivaalle saadaan sitten jo paljon parempia vempeleitä jotka ovat aivan yhtä hiljaisia ja paljon järkevämpiä vekottimia. Latailla saa kyllä aurinkoenergialla mutta se on järkevintä tehdä lentojen välillä maassa isolla kennostolla.

Vielä kun saisi helikopteritkin sähkökäyttöisiksi...

Karman morkkaajalle, Fisker karma on sarjahybridi, eli siis teknisesti ei paljoa Toyota Priusta kummempi vekotin, vain paljon huonommin tehty ja järkyttävän paljon kalliimpi. Jos todelliseen autoilun paradigman muutokseen haluaa tutustua niin kannattaa käydä kurkaamassa sivustoa www.teslamotors.com.

Ärsyynnyttävää
5/6 | 

"Ostat" näköjään sinäkin ideoita, mutta miksi tämä idioottimainen idiomi ei sisällä minkäänlaista korvausta tuosta "ostamisesta".
Minultakin on "ostettu" vaikka kuinka monta ideaa ja korvaussaldo on olematon.

Perustan kohta Teoston kaltaisen organisaation valvomaan etujani ja ilmoitan ostajille että suullinen ostosopimus on sitova.
;)

Vivian
6/6 | 

Mikä loistava loitsupolku olen törmännyt, tohtori Oboh on voimakkain loitsupolku koskaan. Kun minut on ojennettu kovasta työstäni rahoista jonkinlaisista online-huijareista, jotka erosivat itsestään oikeinkirjoittajina. Mutta kunnia on jumalalle, että törmäsin tohtori Obohin, joka pyyhki pois kyyneleeni ja otti pois kaikki tuskansa, mitä olen menettänyt palatakseen rakastajaani, jonka olen yrittänyt kaikin keinoin saada takaisin. Haluan käyttää tätä mediaa kiittääkseni tohtori obohia saadakseni rakastajaani minulle 24 tunnin kuluessa ja nyt olen onnellinen elämäni rakkaudesta ja hän toi kaikki toiveet naisena. Kiitos vielä kerran tohtori Oboh. ota yhteyttä sähköpostitse: obohtempleofanswer@gmail.com

Nimeni: Vivian

Maa: Australia

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nojatuolifilosofian kenttäkokeita

Mikko Puttonen on Tiede-lehden toimittaja, joka törmää mielellään uusiin näkökulmiin.

Teemat

Hae blogista

Sisältö jatkuu mainoksen alla