Kirjoitukset avainsanalla maahanmuutto

Elettiin vuotta 2001. Australian vesille matkannut merikelvoton kalastuspaatti Palapa oli joutunut merihätään. 20 metriä pitkä puinen paatti kantoi 438 afganistanilaista, jotka henkeään uhaten pakenivat kotimaansa sotaa ja sortoa. Minä olin tuolloin vielä teinipoika, joka oli autuaan tietämätön tämän tragedian taustoista. Enkä takuulla uskonut tuolla Suomesta katsottuna pikku-uutisella olevan mitään vaikutusta omaan elämääni. Olin väärässä.

Moni pakolaisvene uppoaa matkustajineen, mutta Palapan matkustajien onneksi lähivesillä seilannut Norjalainen rahtialus MV Tampa ennätti pelastaa merihätään joutuneet. Osa makasi jo tajuttomana, osa vakavasti sairaana. Raskaana olevia naisia myöten kaikki olivat hengenvaarassa.

Tampan kapteeni Arne Rinnan yritti toimittaa hädänalaiset läheiselle Joulusaarelle, jota Australia hallinnoi. Australian merivoimat kuitenkin estivät Rinnan pelastustoimet ja rahtasi hädänalaisia sota-aluksellaan aina Naurulle saakka, vaikka tapaus ei ollut missään mielessä Naurun asia. Ilmeisesti Australian valtaapitävät pyrkivät kovilla toimillaan voittamaan poliittista suosiota lähestyvissä vaaleissa. Rinnan sai toiminnastaan Norjan korkeimman kunniamerkin.

Onneksi Uusi-Seelanti suhtautui isoa naapuriaan suopeammin pakolaisiin ja hyväksyi suuren osan heitä asukkaakseen. Eräs heistä oli kalastuspaatilla merihätään joutuneen afganistanilaispojan pikkuveli, Ahsan Nazer, joka pääsi Uuteen-Seelantiin tosin vasta vuonna 2004 perheenyhdistämispykälän turvin. Hän oppi kuitenkin nopeasti sujuvan englannin kielen ja menestyi koulussa erinomaisesti.

Kun itse muutin Uuteen-Seelantiin väiteltyäni tohtoriksi vuonna 2009, Ahsan oli jo ahkeroinut fysiikan yliopisto-opinnoissaan perustutkinnon lopputyöhön saakka. Muistan hänet jo tuolloin opiskelijana esittämässä arkailematta osuvia kysymyksiä kosmologien viikkotapaamisissa. Kyseessä oli selvästi lahjakas tutkijanalku. Pian hän aloittikin väitöskirjatyönsä, jonka ohjaajana minäkin sain kunnian toimia. Ja mikä tärkeintä, jokaisen kunnon kosmologin tapaan Ahsankin on punttimiehiä.

Ahsan ratkoi rohkeasti väitöstyössään erittäin haastavia laskennallisia ongelmia, jotka liittyvät maailmankaikkeuden monimutkaisen rakenteeseen ja erityisesti sen vaikutuksesta kosmologisiin havaintoihin. Kuten olen aiemmin useaan otteeseen kirjoittanut (esim. tässä ja tässä), suurin osa kosmologeista ei uskalla edes tarttua tähän ongelmaan vaan olettaa, että kohta sata vuotta vanha tasaisen aineen ja laajenemisen malli kuvaa oikeaa epätasaista maailmankaikkeutta. Professori David Wiltshire, joka on kirjoittanut Ahsanin menestyksestä oman versionsa (englanniksi), on onneksi harvoja poikkeuksia. Ilman Davidiä en olisi koskaan Ahsania tavannutkaan. Davidin äiti on muuten suomalainen, josta meille kaikille hieman ylpeyden aihetta.

Uuden-Seelannin historian eräästä rajuimmasta maanjäristyksestäkin selvisimme Ahsanin kanssa säikähdyksellä, ja hän käänsi senkin hyödykseen matkustamalla Oxfordin yliopistoon vierailulle samalla kun maanjäristyksessä vaurioitunutta kotiyliopistoamme laitettiin takaisin toimintakuntoon.

Haastavasta ja epäsuositusta tutkimusaiheestaan huolimatta Ahsan on menestynyt urallaan. Väiteltyään vuonna 2014 hän jatkoi fysiikan tutkijatohtorina maanjäristystutkimuksen parissa. Ja juuri nyt kun luet tätä juttuani, hän on aloittanut työnsä fysiikan apulaisprofessorina Afganistanin amerikkalaisessa yliopistossa synnyinmaansa pääkaupungissa Kabulissa.

Olen erittäin onnellinen Ahsanin menestyksen puolesta.

Kommentit (3)

Kasvisruoka2
Liittynyt29.8.2015
Viestejä4452
1/3 | 

Tällaisista kommenteista kannattaa odotella postilaatikkoon kaikenlaista raiskausfantasiaa, sillä sen mitä nyt menit tekemään, oli synneistä suurin. Menit laimentamaan tällä tekstilläsi maahanmuuttokriittisten tunneyllykkeitä, joiden jalo tavoite on maksimoida vihaa ja pelkoa tiettyjä ihmisryhmiä kohtaan.

Ja koska ulkoryhmät ja viholliset ja ystävät eritellään huipputarkasti ja viholliseksi pääsee aina helpommin kuin ystäväksi (varmuusperiaate, ei vainoharhaisuus), niin sähklöpost paukkunee. Eikä ihminen voi asua paikassa, jonka osoitetta maahanmuuttokriitikko ei tiedä.

Ruhollah.

Teppo Mattsson
Liittynyt13.1.2014
Viestejä154
2/3 | 

Sinun kommenttisi on ainoa palaute, jota olen tästä kirjoituksesta saanut. Ylipäätään yhtään vihapostia en ole aiemminkaan saanut, vaikka jo neljättä vuotta blogia kirjoitan.

Kasvisruoka2
Liittynyt29.8.2015
Viestejä4452
3/3 | 

Ja sekin "hieman" epäasiallinen ja provosoiva, pahoittelut siitä.

Itseasiassa olet saanut palautteena myös "tykkäyksiä", joka on aika positiivista. Sellainen suuri viisaus on, että paniikkikohtauksia, joka aiheuttaa vihaa ja pelkoa, ei tarvitse opetella erikseen, mutta kyky empatiaan sen sijaan pitää opetella.

Ja se liittynee siihen suureen jihadiin, on helppo harrastaa pientä jihadia ja taistella ulkoryhmiä ja muita vihollisia vastaan, mutta hankalampi käydä suurta jihadia, eli kamppailla omia tunteitaan vastaan ja esimerkiksi olla vastaamatta vihaan vihalla tai käyttäytymättä huonosti (saatikka olla syömättä karkkia).

Ruhollah.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rajankäyntiä

Teppo Mattsson on kosmologiaan ja suhteellisuusteoriaan erikoistunut teoreettisen fysiikan tutkija, joka harrastaa matkailua tieteenalojen välisillä rajaseuduilla. Blogi on matkakertomus näiltä retkiltä.

Teemat

Blogiarkisto

Kategoriat