Kirjoitukset avainsanalla kieli

Kosmologin pölyhiukkasessa eli galaksissa on paljon materiaa. Kuva: NASA / Wikimedia Commons

Yksinkertainen ajattelu hukuttaa tärkeitä eroja. Puheissa ja viesteissä sanat ja merkitykset sekoittuvat. Yksi tarkoittaa yhtä, toinen ymmärtää toista. Inhimillistä, mutta surullista. Ilman yhteistä kieltä ihmiset eivät ymmärrä toisiaan. Tulee paha mieli. Alkaa riitely. Syttyy sota. Tai kenties pahinta, somemyrsky.

Kosmologia ja tähtitiede sekoitetaan keskenään. Tarkemmin katsottuna kosmologi eroaa kuitenkin tähtitieteilijästä kuin yö päivästä. Tähtitieteilijälle yksi ainoa galaksi sisältää satoja miljardeja kiinnostuksen kohteita eli tähtiä, oman Aurinkomme serkkuja. Maailmankaikkeutta tutkivalle kosmologille galaksi on pölyhiukkanen. Kosmologin mielestä tähtitiede tutkii pölyn hienorakennetta. On kuin sekoittaisi siivoojan ja pölypunkin.

Sekoitetaanpa kosmologia kosmetologiaankin. Niillä lienee kuitenkin vähemmän tekemistä keskenään kuin naturalismilla ja naturismilla, vaikka kosmetologia lainaakin kosmologian sanastoa kauneudenhoitotuotteissaan. On mustan aukon huulipunaa, pimeän energian kynsilakkaa, Big Bang -meikkejä ja jos jonkinlaista kosmista ehostajaa.

Myös materialismi ja materialismi sekoitetaan keskenään. Luit oikein. Materialismi ja materialismi. Sama sana, eri merkitys. Jos jo sukulaiskäsitteet ja samankuuloiset sanat sekoittuvat herkästi, niin kuinka vaativaa onkaan ihmisaivoille saman sanan eri merkitysten erottelu. 

Materialisteja on kahdenlaisia.

Tieteellinen materialisti ajattelee, että todellisuus on pohjimmiltaan aineellinen: Aineettomia sieluja tai muitakaan henkiä ei ole olemassa, vaan kaikki elämä on aineen monimutkaista toimintaa. Elollinen eroaa elottomasta vain mutkikkaammalla rakenteellaan, mutta molemmat koostuvat samasta aineesta. 

Elintapainen materialisti puolestaan kokee, että rahalla, tavaroilla ja muilla hyödykkeillä on itseisarvo. Ne ovat hänelle enemmän kuin pelkkiä välineitä, kuin valuutta Roope Ankalle. Tällainen materialisti mittaa ihmisarvoa hänen omaisuutensa määrällä, näkee rikkaan arvokkaampana kuin köyhän. Hän voi arvostaa vaurautta enemmän kuin ihmisiä tai ajatuksia.

Materialismiin liittyy vahva tunnelataus, joka on usein kielteinen. Kun tunne on vahva, ajattelu on erityisen yksinkertaista. Harmaan loputtomista sävyistä tulee mustaa ja valkoista.

Molemmanlaisia materialisteja paheksutaan, usein jopa samalla lauseella, ikään kuin tieteellinen materialisti olisi itsestäänselvästi myös elintavoiltaan materialisti. Totuus on toinen, suorastaan päinvastainen.

Minä olen ollut tieteellinen materialisti niin kauan kuin muistan. Kenties synnyin sellaiseksi. Omaan elämäkertaani ei sisälly suurta valaistusta henkiuskon ja uskontojen harhaisuudesta, vaan muistan tienneeni asian jo ennen kouluikää vaikka minua ei tähän ajatteluun kasvatettukaan. "En tiedä", vastasi äiti kun kuusivuotiaana kysyin puhuivatko seurakuntakerhon aikuiset totta että joku pitkähiuksinen mies heräsi kuolleista. Onneksi minä tiesin.

Elintavoiltani tai arvomaailmaltani en kuitenkaan ole materialisti. Näin sanovat ne, jotka minut tuntevat, ja rohkenen olla samaa mieltä. En ole koskaan omistanut autoa tai asuntoa. Kesät talvet kuljen paljon poljetulla mummopyörällä, jonka katuhinta lasketaan kympeissä. Puhelimena käytän halvinta netitöntä peruskännykkää, sitäkin lähinnä herätyskellona. Pääravintoni on kylmä kauravelli, jota olen jo lapsesta syönyt päivittäin runsaasti. Haluan pitää aina samoja vaatteita, käyttää samoja huonekaluja samoissa paikoissa, samoja astioita, samoja välineitä ja samoja tavaroita. Kaikenlainen tohtorinhatuilla, miekoilla ja viitoilla koreilu on jo pelkkänä ajatuksena aiheuttanut minulle aina suoranaista pahoinvointia. Tärkeimmät arvoni ovat oppiminen, terveys, luonto, tiede ja rakkaus.

Jokainen inhimillinen olento on toki elintavoiltaan enemmän tai vähemmän materialisti, mutta uskon sijoittuvani tällä jatkumolla verrattain vähäisen materialismin päähän, vaikka en mikään Nuuskamuikkunen luule olevani alkuunkaan.

Kenties irvokkainta paheksunta on silloin, kun joku vauras ja taloudellisista huolista vapaa paheksuu pienen palkkansa eteen olosuhteiden pakosta ahertavaa "materian" tavoittelusta. Vauraan voi olla vaikea nähdä maailmaa heikko-osaisen silmin.

Kun Curien tutkijapariskunta kaivoi vanhassa vajassa jätteestä esiin yhteiskunnan ja maailmankuvamme mullistaneen radioaktiivisuuden, tehtiin tiedettä mitä puhtaimmassa hengessä.

Kurjista oloista, heikosta palkasta ja ylikuormittavasta opetustyöstä huolimatta Curiet jättivät patentoimatta keksintönsä, joka olisi vapauttanut heidät kurjuudesta, köyhyydestä ja rasittavista velvollisuuksista. Heille tiede ja koko ihmiskunnan yhteinen etu oli tärkeämpää kuin oma vauraus ja menestys. Materialismia vailla materialismia kauneimmillaan.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kuva: Lawrie Cate / Wikimedia Commons

Kieli aiheuttaa sekaannusta. Sana joka tarkoittaa tieteessä yhtä, voi tarkoittaa bisnesmaailmassa aivan toista.

Kun tutkija puhuu virheestä, hän viittaa mittaustarkkuuteen eli tulosten tyypilliseen vaihteluväliin. Aku Ankan 55% kannatusarvion 3 %-yksikön virhe merkitsee, että Akun kannatus osuu luultavasti välille 52–58%. Kantavuuslaskelman 150 kg virhe 10 kg tarkoittaa, että hyllyyn uskaltaa kuormata ainakin sata kiloa tavaraa. Maailmankaikkeuden ikäarvion 15 miljardia vuotta virhe 5 miljardia vuotta tarkoittaa, että kaikkialla oli äärimmäisen kuumaa ja tiheää hetken joskus 10–20 miljardia vuotta sitten. Virhearvio voi tarkentua ja täsmentyä, mutta virheestä ei koskaan pääse kokonaan eroon. Se ei ole moka tai vika, vaan rehellinen arvio luonnon epävarmuudesta.

Kun bisnespomo kuulee virheestä, syyttävä sormi nousee. Virheiden tekijät kantakoot vastuun teoistaan! Rahamaailmassa virheitä tekevät vain luuserit. Tietämättömyyden suoma varmuus jyrää kaiken maailman tutkijat virheineen. Virheestä saa puhua vain kiertoilmaisuin: poikkeama, vaihtelu, epätarkkuus, jäännös tai hajonta yleensä hyväksytään, vaikka tarkoittaisivat aivan samaa kuin virhe. Virheen myöntäminen on heikkouden merkki.

Emme elä missään Shangri-Lassa, jossa tutkijat voisivat puhua rauhassa omaa kieltään. On virhe puhua virheestä, jos tutkija haluaa pitää kiinni pöydännurkastaan. On vakuutettava rahamiehet ja päättäjät, että nyt tutkitaan jotain poikkeuksellisen hyödyllistä. Jotain ennennäkemättömän superia ja fantastista. Tajunnanräjäyttävää megatiedettä. C'mon! Eihän tässä muuten yliopistossa oltaisi.

Oikeasti tiede etenee harha-askelin. Hitaasti ja ennakoimattomasti. Suuria vastauksia löydetään kysymällä pieniä kysymyksiä. Jos tietäisimme mitä tietämätön on, tutkimusta ei tarvittaisi.

Tiede on koko ihmiskunnan joukkuepeliä, jossa parhaankin tutkijan itsenäinen osuus jää vaatimattomaksi. Vapaille rahamarkkinoille alistettuna tutkijan on houkuteltava sijoittajia katteettomilla lupauksilla läpimurroista.

Kun yliopistoa brändätään yrityksenä, täytyy opetella bisnesmaailman lait, kieli ja kulttuuri. Timanttinen ammattilainen. MI-NÄ olen korvaamattoman timanttinen ammattilainen. Sano se ääneen. Kolmeen kertaan. Se sinun on oltava. Se Sinä olet!

Tieteen ja liike-elämän väliseen kielimuuriin päänsä lyövä tutkija on kortistokamaa, kun rahoittajat vakuuttavalta kollegalta ryöppyää kuumimmilla muotisanoilla höystetty hissipuhe kuin Elastisen mikistä.

Omakehu sopii huonosti itsekriittiseen ja älyllisesti nöyrään luonteeseen, jollaisia tieteessä suurimpia saavuttaneet ihmiset ovat kautta aikojen olleet. Einstein julkaisi suhteellisuusteorian vuonna 1905 otsikolla "Liikkuvien kappaleiden sähködynamiikasta". Mitä mahtaisivat markkinoinnin ammattilaiset sanoa noin vaatimattomasta otsikosta ihmisälyn kenties suurimmalle saavutukselle.

Raha ratkaisee. Ehkä. Mutta sana ratkaisee, kuka rahan saa.

Pienikin ero sanan kirjoitusasussa voi muuttaa pahan hyväksi tai mustan valkoiseksi. Pelkkä nimenmuunnos Jahvesta Jehovaksi tekee pyhästä kirjasta pahan kirjan – tai päinvastoin, riippuen uskomuksistasi. Eikä sanaherkkyys ole vain uskonnollisten yksinoikeus, vaan kyllä meiltä maallisilta ja uskonnottomiltakin löytyy lemppari- ja inhokkisanoja, jotka kuumentavat niin hyvässä kuin pahassa.

Sanojen voima näkyy otsikoissa. Nykyotsikkojen tarkoitushan on olla mahdollisimman kuumottavia sanojen yhdistelmiä ilman, että varsinainen sisältö (tai sen puute) paljastuu. Toivottavasti tämä opetetaan myös koulussa: ei ole hyvä valehdella lapsille sellaista utopiaa, että uutisotsikkoon tiivistyisi jutun sisältö.

Tieteessä edustava tarkoittaa, että tutkittava otos vastaa todellisuutta. Eli että otoksesta lasketut tulokset voidaan yleistää koko tutkimuskohteeseen, josta otos on peräisin. Edustava otos saadaan, kun jokaisella tutkimuskohteen osasella on yhtä suuri mahdollisuus päätyä otokseen. Edustava otos on tutkimuskohde pienoiskoossa.

Rahamaailmassa edustava tarkoittaa sen sijaan parhaansa näyttämistä. Eli sellaista, jota tieteessä kutsuttaisiin vinoumaksi, systemaattiseksi virheeksi tai harhaiseksi näytteeksi. Rahamiehille harhainen taas tuo mieleen hullun tai jonkun vähintäänkin omissa maailmoissaan elävän. Ehkä juuri sen virheistä ja epävarmuudesta mutisevan kumaraisen akateemikon, joka ei osaa edes kehua itseään saatikka näyttäytyä "edustavana". Väärinkäsitysten kierre on valmis!

Matematiikka on täsmällisintä kieltä, mitä ihminen on kyennyt tuottamaan. "Monta" voi tarkoittaa montaa asiaa, mutta ei jää pienintäkään epäselvyyttä, montako on viisi: 1, 2, 3, 4, 5.

Mitä täsmällisemmin asiansa ilmaisee, sitä pienemmäksi käy väärinkäsityksen mahdollisuus. Siksi ymmärrämme luontoa juuri matematiikan kielellä.

Ja mitä paremmin osaamme matematiikkaa, sitä paremmin voimme ymmärtää myös toisiamme.

Kommentit (1)

Eusa
Liittynyt16.2.2011
Viestejä21514
1/1 | 

Täky.

Hienorakennevakio vapausasteista: (1+2¹+3²+5³+1/2¹*3²/5³)⁻¹ = 137,036⁻¹

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kuva: David J. Fred / Wikimedia commons

Kun ymmärtää jonkin, tietää miten se toimii. Kun hyväksyy jonkin, pitää hyvänä miten se toimii. Järjissään olevalle ymmärtäminen ja hyväksyminen ovat selvästi eri asioita.

Samaistamme kuitenkin usein käsitteitä, jotka tarkoittavat todellisuudessa hyvin eri asioita.

Esimerkiksi vastuuntuntoisuuden ja vastuullisuuden erehdytään usein tarkoittavan samaa. Vastuuntuntoinen kokee vastuuta tunnetasolla, mikä ei kuitenkaan välttämättä johda vastuullisiin tekoihin. Himoshoppailija voi tuntea jopa ahdistavaa vastuuta maapallon saastumisesta, mutta hoitaa ahdistustaan shoppailemalla lisää. Vastuullisen ihmisen ei puolestaan edes tarvitse olla vastuuntuntoinen, vaan hän saattaa tehdä vastuullisia tekojaan kylmästi järkeillen.

Toinen esimerkki sekoittuneesta käsiteparista on mielikuvitus ja luovuus. "Sinulla on vilkas mielikuvitus", saan usein kuulla, vaikka todellisuudessa minulla ei ole lainkaan mielikuvitusta. En näe mielikuvia, sillä mieleni on täysin sokea. Mielikuvitustani kehuvat tarkoittavatkin, että olen luova eli kyvykäs luomaan uutta. Luovuuteen ei kuitenkaan vaadita mielikuvitusta, eikä eloisakaan mielikuvitus takaa luovuutta.

Keskimäärin vastuuntuntoiset saattavat toki olla vastuullisempia kuin vastuuntunnottomat ja mielikuvitukselliset luovempia kuin mielikuvituksettomat, mutta pelkkä tilastollinen yhteys ei tee erillisistä ilmiöistä samoja sen enempää kuin lämpö järvestä hukuttavampaa.

Hyväksyminen sekoitetaan usein pelkkään suvaitsemiseen, sietämiseen tai jopa alistumiseen, vaikka pakon edessä alistuminen on kuitenkin varsin eri asia kuin omasta tahdosta hyväksyminen eli hyvänä pitäminen.

Tuhoisampi sekaannus syntyy, kun samaistetaan ymmärrys ja hyväksyntä. "Ei pidä hyväksyä eikä ymmärtää", toistelevat kaikenkarvaiset populistit silloin, kun on tapahtunut jotain alkukantaista moraaliraivoa herättävää. Naittaessaan hyväksymisen ja ymmärtämisen erottamattomaksi pariksi he tietävät vetävänsä oikeasta narusta.

Jopa sanakirjat ovat taipuneet tämän raivon edessä niin, että sisällyttävät ymmärtämisen merkitykseksi myös hyväksymisen. Alkukantaisen raivon sumeuttamana ymmärtäminen ja hyväksyminen alkavatkin näyttää yhdeltä ja samalta viholliselta. Ja raivon valtaama tietää olevansa vuorenvarmasti oikeassa.

Jos et usko, kokeile kertoa julkisesti ymmärtäväsi jotain raivokkaasti paheksuttuja ihmisiä tai tekoja. En suosittele, enkä edes uskalla havainnollistaa esimerkillä.

Todellisuudessa ymmärrys on usein lähempänä hyväksynnän vastakohtaa kuin synonyymiä. Jos ei ymmärrä pahaa, voi vain raivota, mikä aiheuttaa taas lisää pahaa. Kun ymmärtää, voi tietää miten puolustautua.

Maanjäristyksiä, tulvia, myrskyjä ja muita luonnonkatastrofeja yritetään ymmärtää parhaan mukaan, jotta niitä voitaisiin ennakoida ja siten suojautua niiden tuhovoimalta.

Jos sairastut, haet tietoa. Tuskin kukaan silti luulee, että ymmärrystä hakemalla olisit luovuttamassa saati pitämässä sairautta hyvänä. Päinvastoin. Sairauksia yritetään ymmärtää juuri siksi, että niitä voitaisiin parantaa tai ainakin lievittää oireita mahdollisimman paljon.

Kaikki hurraavat, kun tutkijat ilmoittavat ymmärtäneensä vaarallisen viruksen toimintaa. Mutta miksi pahantekijän ymmärtäminen aiheuttaa moraaliraivon, joka taannuttaa ihmisen rabieksen runteleman villieläimen tasolle?

Jos vaikkapa Yövaanijaa olisi ymmärretty paremmin, hänet olisi kenties saatu kiinni jo rikosuransa alkuvaiheessa ja monen elämä olisi säästynyt. Juuri ymmärtämättömyys mahdollistaa hirmutekojen jatkumisen, kun tekijän toimintaa ei osata ennakoida.

Ymmärtämiseen liittyy syyllisen asemaan asettuminen, eli inhimillisen näkeminen siellä, missä moraaliraivossa oleva ei sitä halua nähdä. Raivokkaasti paheksutut teot ovat tabuja, joiden pelkkä ajatteleminenkin tuomitaan.

Mutta jos ajattelu tuomitaan, hyvät asiat loppuvat. Loppuu järjen käyttö. Loppuu keskustelu. Loppuu paremman tavoittelu.

Siksi kannattaa ymmärtää. Ja kun oma ymmärrys loppuu, kannattaa valtuuttaa joku joka ymmärtää.

Kommentit (4)

Eusa
Liittynyt16.2.2011
Viestejä21514
1/4 | 

Olen kokenut paradoksiksi tuon "ymmärtämisen yrittämisen".

Nimittäin, juuri kun arvelen ymmärtäväni, joudun hyväksymään paljon uutta, mitä en ymmärrä. Ymmärrys ei lisää ymmärrystä vaan ymmärtämättömyyttä - oikeasti. Erehdyksensä tajuaminen onkin paradoksaalisesti syvintä ymmärtämystä.

Kirjoittajalla on fiksaatio mielikuvituksesta ja luovuudesta. Tyttäreni sai kuulla murrosikäisenä liian herkässä tilanteessa, ettei olisi musikaalinen. Valitettavasti trauma syntyi, vaikka hän on hyvinkin musikaalinen. Oletan, että Tepolla on jokin vastaava kokemus vain taustalla / turhan luokitteleva diagnoosi. Osoittihan hän ennustusvoimaisuutta ja siinä pitää pystyä kuvittelemaan skenaarioita...

Parempi kuvitella kuin tietää, luulla kuin ymmärtää, tajuta kuin olla oikeassa - jos kuvittelee tietävänsä, luulee ymmärtävänsä, muttei tajua erehtyneensä.

Hyväksy: olet aina väärässä. Tiedät kuvittelevasi, ymmärrät luulevasi.

Hienorakennevakio vapausasteista: (1+2¹+3²+5³+1/2¹*3²/5³)⁻¹ = 137,036⁻¹

käyttäjä-3779
Liittynyt12.5.2014
Viestejä1785
2/4 | 

Teppo kirjoitti:  miksi pahantekijän ymmärtäminen aiheuttaa moraaliraivon, joka taannuttaa ihmisen .. villieläimen tasolle?

Tässä siis kohtaavat jonkun teon paheksuja, joka ei osaa ajatella teolla olevan syynsä, ja toinen, joka myös paheksuu tekoa, mutta ymmärtää teolla olevan  syyt.  Oivaltaa teon olevan vaikuttavien syiden välttämätön seuraus.

Tilanne on samanlainen kuin vapaan tahdon kannattajan ja eri syistä johtuvan tahtotilan kannattajan välillä. Jos esimerkiksi lapsi sotkee itsensä kuralätäkössä vapaan tahdon kannattajan on, ollakseen johdonmukainen, moitittava lasta, kun taas syistä johtuvan tahtotilan kannattajan on lapsen neuvomisen lisäksi muutettava olemassa olevia kuraamiseen johtaneita olosuhteita. Lapsen saamien moitteiden muistuminen mieleen saattaa jatkossa toimia uutena reunaehtona eli syynä, joka puhuu sotkemista vastaan, mutta jälkimmäinenkin tapa voi johtaa tulokseen.

Miksi sitten eri ihmiset valitsevat jopa vastakkaisiin uskomuksiin perustuvat kasvatusmenetelmät ja suhtautumisen esimerkiksi pahoihin tekoihin? Kummallakin valinnalla on omat syynsä: opetukset, aivojen rakenne jne. Aivojen rakenne  on usein erittäin vaikuttava syy:

https://www.sciencedaily.com/releases/2013/02/130206131048.htm

Differences in the physical connections of the brain are at the root of what make people think and behave differently from one another.

käyttäjä-3779
Liittynyt12.5.2014
Viestejä1785
3/4 | 

Luettaessa reunaehdoiksi (syiksi) myös sisäiset tekijät, mm. geenit, voidaan koko ihmisen sanoa olevan reunaehtojensa funktio.  Seuraavassa keskitytään psykologisen tahtotilan ilmenemiseen, mutta samat syyt pätevät kaikissa valintatiloissa (kun periaatteessa olisi voinut valita esim. tekonsa toisin - mikä on tosiasiallisesti mahdotonta). Esimerkiksi rangaistuksen funktio ei saisi olla "kosto", vaan uuden reunaehdon luominen tavoitteena saada aikaan uusi käyttäytyminen..

Tahtotila on aina psykologisesti koettavissa.   Ehkä kokeminen vaatii joskus paljon itsetuntemusta ja introspektiota. Jos tahtotilan olemassaoloa ei millään tunne, siis, jos ei koe tahtovansa mitään, ei ole kyseessä tahtotila. Näin ollen hermostossa tapahtuvat psykologista tahtotilaa edeltävät toiminnot eivät ole tahtomista.  Ihan niin kuin moottorin  käynti ei ole matkantekoa.

Miten sitten tahtotila syntyy? Tätä ei varmaan kukaan pysty seikkaperäisesti sanomaan.  Olennainen seikka on kuitenkin reunaehtojen (syiden) olemassaolo. Tahtotila muodostuu reunaehtojen optimaalisena kombinaationa (reunaehdot vaikuttavat usein toisiinsakin). 

Itse asiassa koko ihminen on omien reunaehtojensa optimaalinen kombinaatio!

Mitä ovat tahtotilan reunaehdot? Niitä on ulkoisia ja sisäisiä. Sisäisiä reunaehtoja ovat

tarpeet, taipumukset, mieliteot, aversiot, fysiologiset tilat jne. jne.  Myös esimerkiksi sisäistetyt neuvot ja opetukset sekä kokemusten vaikutukset voi tulkita sisäisiksi. Ulkoisia reunaehtoja ovat rahatilanne, sää, ympäröivä yhteisö, tahtotilan kohde-ehdokasta koskevat tiedot jne. Esimerkiksi mielitietyn yhteyttä voi tahtoa kovastikin, kunnes kuulee hänestä jonkun erittäin epäedullisen asian.

Tahtotilan syntyä jossain määrin valaiseva on Benardin konvektion moodin syntyminen reunaehtojen kombinaationa. Reunaehtoja ovat nyt astian muoto, koko ja sileys, lämpötila ja lämpövirran voimakkuus, konvektionesteen laatu, astian liikuttelu jne

https://www.google.fi/search?q=benard+convection&source=lnms&tbm=isch&sa...

Aidon tahtotilan syntyyn ja syihin verrattuna BC-moodin  synty ja syyt ovat tietysti paljon yksinkertaisemmat.

Retard
Liittynyt13.5.2005
Viestejä28258
4/4 | 

Erinomaista pohdintaa Mattsonilta. Tuohon ymmärtämisen rinnastamiseen hyväksymiseksi ei tosiaan voi olla törmäämättä varsinkaan nyt somen aikakaudella.

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Rajankäyntiä

Teppo Mattsson on kosmologiaan ja suhteellisuusteoriaan erikoistunut teoreettisen fysiikan tutkija, joka harrastaa matkailua tieteenalojen välisillä rajaseuduilla. Blogi on matkakertomus näiltä retkiltä.

Teemat

Blogiarkisto

Kategoriat