Kirjoitukset avainsanalla kausaatio

Kuva: NASA / Wikimedia Commons

Väestön kolesterolitasot kääntyivät laskuun Justin Bieberin syntymän myötä vuonna 1994. Tasot kääntyivät takaisin nousuun Facebookin keksimisen myötä vuonna 2003.

Korrelaatio ei kerro kausaliteettia. Tilastot eivät todista syytä ja seurausta. Bieberin ja Facebookin yhteys kolesteroliin ovat varoittavia esimerkkejä yhteydestä vailla syy-seurausyhteyttä.

Vahvin osoitus syy-seuraussuhteesta saadaan satunnaistetulla kokeella: Otetaan monta maapalloa. 
Arvotaan niistä yksi, jolla poltetaan kaikki hiilet ilmoille. Arvotaan toinen, jolla ei polteta yhtään. Ja loput, joilla poltetaan jotain siltä väliltä. Sitten odotetaan ja tutkitaan, miten ilmasto muuttuu kullakin pallolla. Jos ilmasto muuttuu sitä enemmän, mitä enemmän hiiltä ilmakehässä, voidaan päätellä että hiili on ilmastonmuutoksen syy. Muiden tekijöiden vaikutus satunnaistuu kokeessa pois.

Mutta meillä on vain yksi Maa. Satunnaistettua koetta ei siis voida toteuttaa. Todistusaineistomme on korrelaatioiden varassa!

Siispä ihmisen toiminnan ja ilmastonmuutoksen yhteys on vain sattumaa, niin kuin poptähden syntymän ja väestön kolesterolin yhteys, päättelee skeptikko.

Tupakoinnin yhteys keuhkosyöpään. C-vitamiinipuutoksen yhteys keripukkiin. Valkokärpässieniaterian yhteys myrkytyskuolemaan. Seksin yhteys raskauteen. Pelkkää sattumaako? Näidenkään syy-seurausyhteyttä ei ole satunnaistetuilla kokeilla vahvistettu.

Syy-seuraussuhdetta ei voi koskaan todistaa aukottomasti. Jokainen havaittu yhteys voi olla sattumaa. Mutta mitä useampi riippumaton havainto todistaa saman asian puolesta, sitä pienemmäksi sattuman mahdollisuus käy.

Hiilidioksidin mitattu määrä ilmakehässä on noussut 40% teollistumisen myötä viimeisen parinsadan vuoden aikana. Sekä suuruusluokka että hiilen isotooppisuhde vastaavat fossiilisista polttoaineista ja muusta ihmisen toiminnasta syntyneitä päästöjä. Samassa ajassa maapallon pintalämpötila on noussut asteella. Päästöjen lisääntyessä lämpeneminenkin on kiihtynyt.

Ihmisen päästöjen ja ilmaston lämpenemisen syy-yhteys perustuu kasvihuoneilmiön tunnettuun fysiikkaan, minkä pätevyydestä on lukematon määrä riippumatonta kokeellista todistusaineistoa.

Ihmisen ilmastovaikutuksen kiistävä skeptikko joutuu vetoamaan monen sattuman sarjaan, sillä muuta vaihtoehtoa havaitun lämpenemisen ja päästöjen yhteydelle ei ole esitetty. 

Bieberin ja kolesterolin yhteydestä ei ole ennusteita, selitystä tai teoriaa, vaan pelkkä orpo havainto. Vastaavia outoja sattumia löytyy räjähdysmäisesti kasvavista suuraineistoista niin paljon kuin jaksaa kaivella. Niistä riittää taloustieteilijöillekin jälkiviisasteltavaa loputtomiin.

Havaitun hiilidioksidipitoisuuden kasvun ja ilmaston lämpenemisen kiistäminen on kuin kiistäisi dinosaurusten luut tai maapallon miljardien vuosien iän.

Korrelaatio ei kerro kausaliteettia, mutta korrelaatio kertoo kausaliteetista. Ja monta saman asian puolesta todistavaa riippumatonta korrelaatiota kertoo syy-seurausyhteydestä niin paljon kuin voimme tietää.

Kommentit (10)

Km
1/10 | 

40% kasvu hiilidioksidimäärässä kuulostaa valtavalta, mutta siltikin hiilidioksidia on ilmakehässä ainoastaan 0,039%. Eipä kuulosta enää yhtä valtavalta, mutta tuo 40% on seksikkäämpi luku! Ja se, että lämpenemme edelleen viime jääkaudesta, ei luo bisnestä kenellekään...

MK
3/10 | 

Oikean kuvan saisi jo 5 000 vuoden napajäätikköporausten lämpötiloista, mutta sinnikkäästi tarjotaan tuota edellisen minijääkauden pohjalukemaa alkupisteeksi. Tuolloin 1860-luvulla siis joka viides suomalainen kuoli nälkään kolmen katovuoden takia, samoin 20 miljoonaa kiinalaista.

Teppo Mattsson
Liittynyt13.1.2014
Viestejä154
4/10 | 

MK kirjoitti:
Oikean kuvan saisi jo 5 000 vuoden napajäätikköporausten lämpötiloista, mutta sinnikkäästi tarjotaan tuota edellisen minijääkauden pohjalukemaa alkupisteeksi. Tuolloin 1860-luvulla siis joka viides suomalainen kuoli nälkään kolmen katovuoden takia, samoin 20 miljoonaa kiinalaista.

Asiallinen huomio. Nykylämpötila vastannee tosiaan 5000 vuoden takaista, mutta tämänhetkinen lämpötilahan ei olekaan se suuri ongelma, vaan lämpötilan nopea nousu.

Eusa
Liittynyt16.2.2011
Viestejä21906
5/10 | 

Teppo Mattsson kirjoitti:
MK kirjoitti:
Oikean kuvan saisi jo 5 000 vuoden napajäätikköporausten lämpötiloista, mutta sinnikkäästi tarjotaan tuota edellisen minijääkauden pohjalukemaa alkupisteeksi. Tuolloin 1860-luvulla siis joka viides suomalainen kuoli nälkään kolmen katovuoden takia, samoin 20 miljoonaa kiinalaista.

Asiallinen huomio. Nykylämpötila vastannee tosiaan 5000 vuoden takaista, mutta tämänhetkinen lämpötilahan ei olekaan se suuri ongelma, vaan lämpötilan nopea nousu.

Erikoisena pidän sitä, että biosfäärin tasapainotarkastelussa kasvillisuuden rooli vaikuttaa alianalysoidulta. Luonto käsittääkseni lisää kasvillisuutta hiilidioksidin, lämpötilan ja kosteuden noustessa. Eikö voimakkaimmat panostukset tuohon kasvillisuuden menestymisen parantamiseen ja nopeuttamiseen olisi oltava to do -listan kärjessä?

Totta kai ihmisen tuottaman hiilidioksidilisän pienentäminen on myös vaikuttavaa, mutta miljoonien vuosien kuluessa kehittynyt biologinen mekanismi lienee tehokkain varsinaisen tavoitteen eli tasapainon säilyttämisen  saavuttamiseksi.

Esimerkiksi metsien ja soiden turpeen hyödyntäminen mahdollisimman vähän hiiltä ilmakehään vapauttavin jalostuksin uudistaa kasvillisuutta nopeaa tahtia - hakkuut, lannoitus ja taimenistutukset ovat siis oleellinen ekoteko, jota tulisi markkinoida globaalisti. Jos autioimaita saataisiin hakkuukiertoon mukaan mahdollisimman laajasti, ihmiskunta voisi todellisesti hallita itse aiheuttamaansa vääristymää.

Hienorakennevakio vapausasteista: (1+2¹+3²+5³+1/2¹*3²/5³)⁻¹ = 137,036⁻¹

Skeptikko jo syntyessään
6/10 | 

Mutta jos lämpötila on noussut ennen hiilidioksidipitoisuuden nousua, niin syy-seuraussuhde voi olla vain ensin lämpö ja sitten CO2. Tällaisia tuloksia löytyy mm. hakusanoilla ”temperature rise before CO2”.

Joko lämpötila ja CO2 nousevat jonkin kolmannen tekijän vaikutuksesta tai siten lämpötilan kasvu aiheuttaa CO2 pitoisuuden kasvun. Hyvä selitys tälle on merivesien lämpeneminen, jolloin ne luovuttavat enemmän CO2:ta ilmakehään.

Mikä aiheuttaa meriveden lämpenemisen, ei ole tiedossa. Kyse voi olla eri oskillaatiosta yhdistettynä jääkauden jälkeiseen tasaiseen pieneen nousuun, joka tietääkseni on pystytty todistamaankin.

111
Liittynyt11.1.2019
Viestejä3318
7/10 | 

Mielenkiintoinen ja ajankohtainen aihe.

Pitääkö paikkansa että myös Venuksen murskyt ovat voimistuneet viimeisen 20 vuoden aikana?

Entäpä onko Marsin napajäätiköt sulaneet osittain suoraan kaasuksi?

Jos, voisiko kyse olla jostakin joka vaikuttaa koko Aurinkokuntaan? Ja jos näin, niin silloin syyllinen ei ole ihminen.

Nykyfysiikan mukaan viimeisimmät oman galaksimme supernovat vuosilta 1572 ja 1604 eivät voi olla syyllisiä ilmaston lämpenemiseen Maapallolla, mutta eipä sitä tiedä?!?

Wolfin minimi 1280 -1350

Spörerin minimi 1460 - 1550

Maunderin minimi 1645 - 1715

Daltonin minimi 1790 - 1830

Jokkerin erikoinen on ajanjakso jolloin olisi "pitänyt" olla pitkä pilkuton jakso about 1940 - 2000.

https://youtu.be/MeqdRAFZ6pY

Vaan eipä ollut. Epäilen syyllisiksi näitä vuosien 1572 ja 1604 supernovia.

Puhalla hiillokseen ja saat viiveellä enemmän lämpöä hiilloksesta.

Ehkäpä näistä supernovista työntyi syvälle Auringon sisälle meille pimeää työntävää voimaa joka kahdellakin tapaa alkoi viiveellä lämmittää 1900 luvun aikana.

Jos kiinnostuit, katso videoni youtubesta

https://youtu.be/MeqdRAFZ6pY

🤔

Ikuista työntävän voiman kierrätystä äärettömässä 3 D avaruudessa joka ei todellakaan laajene tai kaareudu. Laajeneva avaruus on keisari alasti!!!

Jeke
8/10 | 

Suomessakin mielenkiintoisia tutkimuksia puun lustotutkimuksista 7000v takaa... Jännää että sieltä ilmenee korkeampiakin lämpötiloja ja hiilidioksidi pitoisuuksia.. mutta tämä nyt oiva poliittinen ase..

Vierailija
9/10 | 

Salaliittoteoreetikot jo täälläki puolustelemassa omaa hiilikulutusjuhlaa. Jee, onneksi ei jää lapsia tähän maailmaan multa.

111
Liittynyt11.1.2019
Viestejä3318
10/10 | 

Yhdysvalloissa erittäin voimakas EF-4 -luokan tornado aiheutti laajaa tuhoa Yhdysvalloissa Ohion osavaltiossa toukokuussa. Uutiskanava CNN on saanut haltuunsa valvontakameratallenteen, joka näyttää sääilmiön voiman.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/saailmion-voima-tallentui-videolle-t...

Näitähän on nyt sitten ollut isosti isoja. Eli 2011 oli edellisen kerran tällä tavalla näitä tornadoja 🤔

Mitäs minä ennustin youtubevideollani 1.10.2018?

https://youtu.be/mIQ3qGTFETI

🤔

Myös Jupiterin punainen pilkku ilmeisesti elää voimakkaasti.

2004 joulukuun tsunamin jälkeen reilun vuoden viiveellä red spot junior joka yhdistyi myöhemmin itse punaiseen pilkkuun.

2011 tsunamin jälkeen Jupiterin punainen pilkku alkoi kutistumaan viiveellä, mutta ilmeisesti kohosi korkeammalle Jupiterin pinnasta.

2004 joulukuun jälkeen viiveellä Aurinkoon erittäin voimakas purkaus.

2011 tsunamin jälkeen viiveellä 150 vuoteen voimakkain purkaus jota planeetat saattoivat voimistaa. Maapallo ja kaksi muuta kiviplaneettaa about pilkun kohdalla ja kaksi kaasuplaneettaa tuolla puolella Aurinkoa.

Onko niin että silloin kun planeetta on pilkun yläpuolella, työntyy planeetasta peräisin oleva työntävä voima pitkän matkaa sillä alueella jossa kohti Auringon pintaa työntyy Jupiterin aikaansaannoksia ja näin tuon kohti Auringon pintaa työntyvän aineen laajeneminen kiihtyy, työntyminen kohti pintaa kiihtyy jne?

Ikuista työntävän voiman kierrätystä äärettömässä 3 D avaruudessa joka ei todellakaan laajene tai kaareudu. Laajeneva avaruus on keisari alasti!!!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rajankäyntiä

Teppo Mattsson on kosmologiaan ja suhteellisuusteoriaan erikoistunut teoreettisen fysiikan tutkija, joka harrastaa matkailua tieteenalojen välisillä rajaseuduilla. Blogi on matkakertomus näiltä retkiltä.

Teemat

Blogiarkisto

Kategoriat