Kirjoitukset avainsanalla horoskoopit

Kuva: Wikimedia Commons

"Vaikka lehdissä julkaistavat horoskoopit ovat lähinnä viihdettä, on olemassa myös luotettavia, syvälliseen astrologiseen tietoon perustuvia horoskooppeja."

52% tuoreen Tiedebarometri 2019 -kyselyn vastaajista oli väitteestä jotain muuta kuin "täysin eri mieltä".

Enemmistö siis uskoo, että horoskoopeissa voi olla jotain syvällistä tietoa maailmasta ja elämästä. Vastaukset "ei osaa sanoa" (22%) ja "jokseenkin eri mieltä" (18%) ainakin herättävät tällaisen epäilyn, samaan tapaan kuin oman nimen epäröinti herättää epäilyn vastaajan höperöitymisestä (vaikka vain 4% myönsi olevansa täysin ja 8% jokseenkin samaa mieltä). 

Miksi horoskoopeista ja tähdistä ennustamisesta sitten pitäisi olla täysin eri mieltä? 

Ensinnäkin taivaankappaleita ja elämää hallitsevat toisistaan riippumattomat fysiikan perusvuorovaikutukset: taivaankappaleiden liikettä painovoima, elämää sähkömagnetismi. Perusvuorovaikutukset ovat tieteellisen todellisuuskäsityksen perusta. Maapallon asento ja sijainti vaikuttavat toki elämään, mutta vain tunnetun (auringosta tulevan) säteilyn välityksellä, mihin horoskooppien ei edes väitetä perustuvan. 

Toisekseen vaikka taivaankappaleiden ja elämän välillä olisi jotain salaista yhteyttä, ei ole pienintäkään todistetta siitä että kukaan pystyisi sitä selvittämään ilman tiedettä. Eikä tähdistä ennustamisella ole mitään tekemistä tieteen kanssa, vaan se on silkkaa tarinointia.

Miksi horoskoopit sitten kuulostavat niin osuvilta?

Ensinnäkin horoskoopit puhuvat koskettavasti ihmisen kielellä rahasta ja rakkaudesta, eivät etäisesti painovoimasta ja sähkömagnetismista. Horoskooppien "ennusteet" ovat sopivan monitulkintaisia, niin että omat elämäntapahtumat tuntuvat osuvan niihin viimeistään jälkiviisaana. Epätäsmällisyytensä vuoksi niitä on mahdoton osoittaa vääräksi. Horoskooppien ennusteet eivät siis ole edes väärin.

Toisekseen janoamme ohjeita elämän monimutkaisiin ongelmiin. Kuinka selvitä vaikeuksista, miten hankkia rahaa, kuka valita kumppaniksi. Loputtomilta tuntuvien valintojen edessä rauhoittaa, kun voi ulkoistaa vastuun päätöksestä jollekin "asiantuntijalle".

Tieteelliset selitykset kuulostavat tietenkin tavattoman mälsiltä verrattuna helpon ennustamisen kiehtovaan mystiikkaan. Ja kukapa haluaisi olla mälsä?

Tiedebarometrin raportin (s. 93) mukaan sukupuoli ja koulutus ovat selvässä yhteydessä horoskooppiuskoon: "Miehet torjuvat väitteen merkittävästi naisia useammin. Koulutuksen kohotessa usko tähdistä ennustamisen toimivuuteen heikkenee asteittain. Koulutusaloittain tarkasteltuna tylyimmin teesin tyrmäävät teknis-luonnontieteellisen koulutuksen saaneet."

Totuus kuitenkin on, että käytännössä horoskoopit vaikuttavat ihmisten elämään niin kauan kuin joku niihin uskoo. Samaan tapaan kuin jumalat ja muut henkiolennotkin vaikuttavat, vaikka eivät olekaan olemassa muualla kuin ihmisten mielikuvituksessa.

Tämän totuuden pragmaatikko hyväksyy, eikä pelaa itseään ulos vain saadakseen olla omasta mielestään oikeassa. Hän tyytyy muiden uskoon, ja pitää totuuden itsellään.

Mutta opportunisti ei pelkästään tyydy pragmaatikon tavoin kohtaloonsa, vaan kääntää tappion voitoksi ja kirjoittaa muille omat horoskooppinsa: "kohtalo johdattaa eteesi oinaan, joka kannattaa palkata parhaaseen tehtävään..." Jos et voi voittaa heitä, liity heihin.

Kuinka paljon horoskoopit todellisuudessa sitten vaikuttavat niihin uskovien ihmisten päätöksiin? Oma arvaukseni on, että enemmistö horoskooppien lukijoista lähinnä jäsentää elämäntarinaansa niiden avulla. 

Kenties horoskoopit toimivat päätöksenteossa vain valeasuisena arpakuutiona, joka näyttää päältäpäin varmuudelta mutta on sisältä silkkaa sattumaa.

Kommentit (3)

111
Liittynyt11.1.2019
Viestejä3318
1/3 | 

Totta, ovathan ne horoskoopit epämääräisiä. Kyllä kyllä.

Mutta niin ovat nykyiset kosmologian teoriatkin.

Voiko epämääräisempiä käsitteitä kuin

laajeneva avaruus,

kaareutuva avaruus,

ylimääräiset tilaulottuvuudet,

pimeä aine joka omaa selittämättömän kyvyn vetää tavan ainetta puoleensa

ja pimeä energia joka jotenkin jotenkin saa jotenkin jotenkin laajenevan avaruuden laajenemaan kiihtyvällä vauhdilla jotenkin jotenkin

edes olla olemassa?!?

🤔

Ikuista työntävän voiman kierrätystä äärettömässä 3 D avaruudessa joka ei todellakaan laajene tai kaareudu. Laajeneva avaruus on keisari alasti!!!

JM
2/3 | 

Mielestäni on kyllä osoitettu, että horoskoopit vaikuttavat  ainakin päiväntasaajan ulkopuolella. Jätän todistamisen harjoitustehtäväksi.

Keijona
Liittynyt13.3.2015
Viestejä38140
3/3 | 

On tutkimuksia joiden mukaan vauvan ensimmäiset kolme kuukautta ovat erittäin ratkaisevia psykkeen kehityksen kannalta. Joten se tapahtuuko tuo kehitys pimeällä talvella vai valoisalla kesällä on varmasti merkityksellistä. Ainakin on epäloogista väittää että vauvan kasvuympäristö, lämpötila ja valoisuus ei vaikuttaisi ihmiseen millään tavalla.

Ihminen ja ihmisen mielipiteet on kuitenkin yksinkertaisen yhtälön tulos, perimän ja ympäristön summa.

https://www.hyvakysymys.fi/artikkeli/vauvan-kehitysvaiheet-0-6-kk/

Rikkaalla riittävästi, köyhä haluaa lisää.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rajankäyntiä

Teppo Mattsson on kosmologiaan ja suhteellisuusteoriaan erikoistunut teoreettisen fysiikan tutkija, joka harrastaa matkailua tieteenalojen välisillä rajaseuduilla. Blogi on matkakertomus näiltä retkiltä.

Teemat

Blogiarkisto

Kategoriat