Kirjoitukset avainsanalla tilastotiede

Kumman ottaisit, ison rahan ehkä vai pienen varmasti?

Tilastotieteessä on kaksi samankuuloista käsitettä, merkittävä ja merkitsevä. Ne eroavat toisistaan samalla tavalla kuin ison rahan mahdollisuus eroaa varmuudesta saada ylipäätään mitään rahaa. Merkittävä tarkoittaa isoa, merkitsevä varmuutta.

Käsitteiden ero on periaatteessa selvä, mutta käytännössä sen sisäistäminen on vaikeaa. Viimeistään tilastokurssien opettajana olen tuon vaikeuden huomannut. Samankuuloinen nimi vain lisää käsitteiden sekaantumisen vaaraa.

Kuten yleensä, havainnollistavat esimerkit helpottavat oppimista.

Esimerkiksi halutaan luotettavasti selvittää kumpi kaksosista, Matti vai Teppo, on painavampi. Yksi punnitus ei riitä, koska mittaamiseen liittyy monia virhelähteitä. Vaa'an lukema heittelee. Kehon nestemäärä vaihtelee. Maha, rakko ja suolisto ovat välillä tyhjänä, välillä täynnä. Jos vaaka näyttää Matille 89 kg ja Tepolle 90 kg, ero voi johtua silkasta sattumasta.

Ratkaistaan ongelma punnitsemalla Matti ja Teppo satunnaisina hetkinä samanaikaisesti kymmenen kertaa. Vaaka antaa Matin lukemiksi 88.9, 90.2, 91.0, 88.5, 88.8, 90.0, 87.5, 88.6, 88.6, ja 90.3 kg ja Tepon vastaaviksi lukemiksi 90.2, 91.2, 92.0, 88.2, 91.2, 88.3, 93.1, 90.7, 90.0 ja 92.0 kg. Pelkästään mittaussarjoja tuijottamalla painavuusjärjestys ei ratkea: kymmenen punnituksen sarjassa painavampi on välillä Matti, välillä Teppo. Tarvitaan tilastotiedettä.

Matin mittausten keskiarvoksi saadaan laskemalla 89.2 kg ja Tepon vastaavasti 90.7 kg. Tepon keskiarvo on siis 1.5 kg suurempi kuin Matin, ja tässä tapauksessa ero on tilastollisesti merkitsevä: kymmenen samasta normaalijakaumasta arvotun numeroparin välille ainoastaan 4% tapauksissa sattuu vähintään yhtä suuri keskiarvojen ero kuin Matin ja Tepon mitatuissa painoissa.

Vaikka mitattu keskiarvojen ero painossa on merkitsevä, se ei ole tässä merkittävä, sillä prosentin suuruusluokan ero painossa ei käytännössä vaikuta: silmin sitä ei havaitse, terveyttä se ei ratkaise ja samat vaatteet sopivat.

Mittauksista voidaan siis melko varmasti päätellä, että Teppo on painavampi kuin Matti, mutta ero on pieni. Ero on merkitsevä, muttei merkittävä, tilastotieteen kielellä ilmaistuna.

Entäs sitten Matti ja Seppo, joiden painot on mitattu samanaikaisesti vain kahtena satunnaisena hetkenä. Matin vaakalukemat ovat 92.9 ja 87.1 kg, Sepon vastaavasti 97.1 ja 102.9 kg. Painon keskiarvoksi tulee Matilla 90 kg, Sepolla 100 kg.

10 kg ero painossa olisi jo merkittävä: Seppo olisi silminnähden paksumpi kuin Matti, Sepon terveysriskit olisivat suuremmat eivätkä Matille istuvat vaatteet sopisi Sepolle.

Vaikka mittausten välinen ero on merkittävä, se ei kuitenkaan ole tässä tilastollisesti merkitsevä. Nimittäin kahden samasta normaalijakaumasta arvotun numeroparin välille sattuu jopa kerran kolmesta tapauksesta vähintään yhtä suuri ero kuin Matin ja Sepon mitatuissa painoissa.

Näiden kahden mittauksen perusteella ei voida siis luotettavasti päätellä, että Seppo olisi Mattia painavampi.

Mitä suurempi otos, eli enemmän mittauksia, sen pienemmät erot tulevat merkitseviksi. Suuri otos erottelee siis herkemmin kuin pieni otos. Matin ja Tepon pieni ero painossa näkyi kymmenellä mittauksella, mutta Matin ja Sepon mahdollisesti suurtakaan eroa ei saatu kahdella mittauksella varmennetuksi. Lisämittaukset voisivat paljastaa, oliko Matin ja Sepon mittausten ero todellinen vai sattuman oikkua. Mitä suurempi todellinen ero, sen vähemmän mittauksia eron havaitsemiseen tarvitaan.

Matin ja Tepon esimerkissä merkitsevä ei ole merkittävä, ja Matin ja Sepon esimerkissä merkittävä ei ole merkitsevä. Valitsin esimerkit vakuuttaakseni, että merkittävä ja merkitsevä todella ovat erilliset käsitteet. On toki tapauksia, joissa tutkimuksessa havaittu ero on sekä merkitsevä että merkittävä, ja tapauksia joissa se ei ole kumpaakaan (joista julkaisuvinouman takia tosin harvemmin kuullaan). 

Merkittävän ja merkitsevän sekoittaminen aiheuttaa jatkuvasti ongelmia ja sekaannuksia tutkimuksista uutisoitaessa ja jopa tutkijoiden välisessä kommunikaatiossa. Lääke ei auta merkittävästi vain siksi, että sen teho on merkitsevä. Lisäksi yhdessä tutkimuksessa merkitseväksi havaittu ilmiö ei välttämättä ole seuraavassa tutkimuksessa enää edes merkitsevä, mutta se on jo kokonaan toinen tarina.

Kohulla elävän toimittajan näppäimistöllä tutkimusjulkaisun merkitsevä kääntyy helposti tiedeuutisessa merkittäväksi: kun tutkija sanoo pieni, toimittaja kuulee iso. Tosin nykyään, kun tutkijatkin joutuvat elämään yhä enemmän kohulla, syy ei ole välttämättä toimittajan. Ovelimmat tutkijat voittavat mediapelissä keinoilla, joilla voisi pärjätä jopa politiikassa. Tieteen alistaminen vapaiden markkinoiden kiihkeälle kilpailulle tuottaa kaikenlaista jännää.

Kenellepä ei kelpaisi iso raha varmasti.

Kommentit (3)

Vierailija

Matti ja Seppo -tapaus on taas yksi matematiikan esimerkki, jossa matematiikka ja todellisuus eivät ole yhteensopivia.  Olisi erittäin omituista, jos henkilön painossa olisi yli 10% virhemarginaali. Tilastotieteessä sellainen varmasti on täysin mahdollista, mutta käytännössä ei. Tuollainen arkijärjen vastainen esimerkki vain hämmentää asiaa opettelevaa ja johtaa ajatukset harhapoluille, kun tarkoitus oli selventää asiaa.

Mieleen muistuu Mind you decisions -Youtube-kanavan matemaattinen laskutehtävä, jossa kadunaurauskone saavutti valonnopeuden, kun lumen määrä väheni lähelle nollaa.

VH

Jaan Tepon huolen täysin esim. tutkimusrahoitukseen liittyvästä epäterveestä kilpailusta, joka pitkälti määrittää nykyään kuka Suomessa tutkimusta ylipäätään tekee. Miksi meidän "eturivin" tieteentekijät eivät ota asiaa esiin julkisuudessa suuremmalla intensiteetillä vai ovatko he itse pääosin hyötyjien joukossa?

Cargo (ei kirj.)

"Vanha sanonta, jonka mukaan naiset ovat kiinnostuneempia ihmisistä, miehet asioista, kuitataan usein seksistisenä kliseenä."

Miesten aivot ovat "autistisemmat" kuin naisten, ja tuo sellainen tekiä, joka karsii jyvät akanoista, kun istutaan alas ja yritetään rakaista matemaattista ongelmaa. Mielikuvituksellisia ideoita voi heitellä ilmoille kuka tahansa, mutta syvällinen ajattelu ja ylikeskittyminen ei luonnistu kaikilta.

Voi siis hyvin miettiä, että löytyykö paljonkin sellaisia esimerkkejä, joissa nainen on rakentanut yksin ison osan kokonaan uutta teoriaa? Millä todennäköisyydellä esim. David Hilbert tai Shinichi Mochizuki saattaisivat olla naisia vain saavutusten perusteella? Kyllä suuriin saavutuksiin tarvitaan miehistä testosteronia ja kykyä ylikeskittyä.

Jos lottoaisi kaikki mahdolliset rivit, paljonko voittaisi? Veikkaus pitää itsellään n. 60% lottoon pelatuista rahoista, joten jokaista pelaamaansa miljoonaa kohti saisi 400 000 euroa takaisin.

Tappiota tulisi siis 600 000 euroa per pelattu miljoona, joten kaikkien rivien pelaamisessa ei ole tietenkään mitään järkeä. Mutta keskimäärin jokaista lottoamaansa euroa kohtikin saa vain 40 senttiä takaisin, joten odotusarvoisesti lottoaminen on tappiollista puuhaa joka tapauksessa.

Paitsi että joku sen päävoiton aina saa. Matemaatikko kutsuu tätä hajonnaksi. Juuri voittojen hajonta tekee lottoamisesta edes jossain mielessä kannattavaa. Mitä suurempi hajonta, sitä kannattavampaa odotusarvoisesti tappiollisen loton pelaaminen on.

Kuvitellaan kaksi loton muunnelmaa A ja B, joissa molemmissa jokaista pelaamaansa euroa kohti saa keskimäärin 40 senttiä takaisin. A-lotossa jokainen rivi antaa aina takaisin 40 senttiä, sattuipa riviin oikeita numeroita 0, 1, 2 tai vaikka kaikki 7. B-lotossa ainoastaan kaikki oikein antaa voiton, joka olisi 40% kaikkien lottoamista euroista eli paljon suurempi kuin nykyinen päävoitto. Muilla riveillä ei sitten voittaisi penniäkään – ei vaikka osuisi kuusi ja lisänumero. Voittojen hajonta on A-lotossa pyöreä nolla, B-lotossa taas suurin mahdollinen.

Kukaan tuskin pelaisi A-lottoa; sehän olisi kuin 60 sentin antamista pois jokaista riviä kohden.

Mutta minä ainakin pelaisin "kaikki tai ei mitään" B-lottoa, jos sellainen olisi olemassa. Nykyistä lottoa en pelaa, koska liian suuri osa palautetuista rahoista menee pikkuvoittoihin. Toisin sanoen hajonta on liian pieni. Toki voittoina palautettava osuus saisi sekin olla suurempi kuin nykyinen 40%, mutta minun silmissä loton arvoa alentaa erityisesti nuo hajontaa pienentävät pikkuvoitot. Veikkauksen lotto muistuttaa liikaa A-lottoa.

Miksi Veikkaus ei sitten kasvata hajontaa, jos se kerran tekisi lottoamisesta kannattavampaa ilman että yhtiö joutuisi tinkimään omasta 60% voitto-osuudestaan? Koska juuri pikkuvoitot koukuttavat pelaajat jatkamaan tappioistaan huolimatta. Ilman pikkuvoittojen addiktoimia massoja Veikkauksen euromääräiset tulot romahtaisivat, vaikka yhtiö voittaisi edelleen pelatuista euroista sen 60% osuuden.

Juuri hiljattain mainostettiin, että loton voittojen määrää vain entisestään kasvatettiin, kun myös kolme oikein riveistä alettiin maksaa voittoja. Lotto siirtyi taas askeleen kauemmas kannattavammasta B-lotosta kohti kannattamatonta A-lottoa. Mainospuheissa tämä huononnus tietysti esitettiin parannuksena.

Toisessa mainoksessaan Veikkaus mainosti uutta peliään "Kaikki tai ei mitään". Hetken jo ajattelin, että onko tosiaan tullut joku B-loton kaltainen peli, jota minäkin voisin pelata. Mutta olisihan se pitänyt arvata, mistä pelissä on kyse: pikkuvoittoja jaetaan vähintäänkin entiseen malliin ja päävoittokin on jaettu kahtia (sen voi saada jos on joko 12 oikein tai 0 oikein valittavasta 24 numerosta; siitä siis nimi; 0 ja 12 oikein todennäköisyys on tietysti yhtä suuri, joten ero on pelkästään näennäinen).

Jonottaessani bussikortin lataamista kioskeissa olen huomannut, että myyjillä on tapana kysyä Veikkauksen pelivoittoja lunastavilta asiakkailta, että laitetaanko voittorahoilla uudet rivit vetämään. Sitten vielä kysytään, että laitetaanko joku ekstra jokeripokeripoks tuplaus myös.

On kuin panttitölkkien palauttajalta kysyttäisiin kassalla, että laitetaanhan taas samaa kaljaa panttirahoilla. Tai tupakan ostajalta, että ostaisitko kuitenkin mieluummin tällaisen isomman askin. Tai pornolehden ostajalta, että laitetaanko myös tällainen vähän härskimpi lisänumero mukaan.

Euron panoksella saatu euro ei ole voitto vaan ajan haaskausta. Mistä tulikin mieleeni, että en ole vieläkään jaksanut raaputtaa toissa jouluna lahjaksi saamaani kalenteriarpaa.

Kommentit (9)

Hänen pyhyytensä
Liittynyt13.5.2005
Viestejä28033

Ehkä en nyt täysin ymmärtänyt. Jos lotossa olisi saumat voittaa enemmän rahaa kuin kaikkien rivien veikkaaminen maksaa, niin eikös peli ikään kuin menetä merkityksensä?

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

jaskapeluri

Nykyisin ei ole kyllä mitään hyötyä pelata Veikkauksen kautta, kun uudet nettikasinot tarjoaa paljon paremmat palautusprosentit ja bonuksia joita veikkauksella ei ole. Esimerkiksi kasinohai sivustolta löytyy paljon hyviä kasinoita, jotka voittaa veikkauksen 100-0!

Matemaatikko

Mielenkiintoista pohdintaa lotosta. Suuressa maailmassa on jopa satojen miljoonien eurojen päävoittoja. Ehkä siinä olisi kirjoittajalle motivoiva palkinto? Kuka nyt jotain yhtä ja ainoaa miljoonaa jaksaa odotella. Koska Suomesta käsin on hankala osallistua ulkomaiseen lottoon, näitä voi pelata nettikasinolla myös. Silloin ei osallistu (teknisesti ottaen) siihen samaan lottoon vaan ikään kuin lyö vetoa siitä, mitkä sen loton numerot ovat. Voitot sitten maksaa vakuutusyhtiö, jonne nettikasino on tallettanut osan rahasta eli ostanut sen vakuutuksen sen varalle, että joku veikkaa oikein. Tavalliselle käyttäjälle tämä ei näy mitenkään vaan kirjaudut vaan normaalisti kasinolle ja laitat lapun sisään. Jopa kasinobonuksia voi käyttää pelaamiseen aivan kuin missä tahansa kolikkopeleissä tms. Kuten yllä mainitaan Veikkaus jää kakkoseksi näille voittojen suuruudessa, palautusprosenteissa ja helppokäyttöisyydessä.

TiedeLasse79
Liittynyt24.7.2018
Viestejä46

Mielenkiintoinen artikkeli aiheesta kyllä. Itsekin pelaisin mieluummin semmoista lottoa jossa tavoitellaan vain yhtä isoa päävoittoa, sillä sehän on lotossa se tavoite ja haave. Pienet voitot eivät todennäköisesti ole ihmisten motiivi pelata lottopelejä.

Mutta jos suomalaiset haluaisivat säästää jokaisesta pelatusta miljoonasta häviämästään 600.000 eruosta puolet, eli 300.000 euroa per miljoona. Niin silloin heidän kannattaisi siirtyä pois Veikkauksen peleistä, ja pelata vaikkapa Eurojackpotia kansainvälisillä pelisivustoilla. Luin tämmöiseltä bonuskoodi sivustolta lottosäästövinkkejä ja siellä sanottiin, että kansainvälisillä sivustoilla saa bonuksia ja etuja joilla rivihinnan voi saada puoleen hintaan vs. Veikkaus (ja silti nämä pelisivustot tekevät tuottoa), tai jopa alhaisempaan hintaan. Kansainvälisillä sivustoilla myös normaali rivihinta voi olla alhaisempi, esimerkiksi Eurojackpotia voi pelata 1.80 € per rivi, ilman mitään bonuksia. Varmaan jossain vaiheessa Veikkauskin joutuu alentamaan hintaa, jos näiden suosio kasvaa.

Haaveluista tuli muuten mieleen että Veikkaus kutsuukin Lottoa haaveilupeliksi, joka kuvastaa sitä että taitaa jäädä vain haaveeksi voitot :)  Esimä täällä Veikkauksen osavuosikatsauksessa mainitaan nuo haaveilupelit.

Noh jatketaan haaveilua lottovoitosta! :)

Elämä on laiffii!
- Matti Nykänen

Satunnaisesti kasinoita.

Mielenkiintoinen artikkeli! Itse suosin hieman parempia palautusprosentteja kuin veikkaus antaa, uudet nettikasinot EU alueelle rekisteröidyiltä toimijoilta ilmeisesti maksavat voitot myös verovapaina, tosin huomattavasti kovemmilla palautusprosenteilla. Voihan sitä pelaamista veikkauksella tietysti perustella sillä, että tuottoa käytetään haittojen ehkäisyyn.

Tietoyhteiskunta voi toimia vain, jos sen jäsenet osaavat ajatella tieteellisesti. Tilastollinen päättely on tieteellisen ajattelun perusta. Tilastotiede jäsentää tietotulvasta ymmärrettävän maailman ja erottaa tiedon luulosta, toden huuhaasta. Siksi tilasto-osaamisen pitäisi olla kansalaistaito, jonka jokainen oppii koulussa.

Mikä sitten estää tilastotieteen opettamisen koulussa?

Ensinnäkin moni opettaja ei itse osaa edes tilastotieteen alkeita. Tähän on onneksi tehokas ja ilmainen lääke: uusi, kaikille avoin tilastotieteen johdantokurssi verkossa Helsingin yliopiston järjestämänä.

Toiseksi, tarvitaan kouluihin sopivaa tilastotieteen oppimateriaalia. Oppimateriaali kehittyy sopivaksi ennen kaikkea opettajien ja opiskelijoiden välisessä vuoropuhelussa. 

Unelmoin siitä, että mahdollisimman yleistajuiset tilastotieteen perusteet olisi jokamiehenoikeutena saatavilla helposti ja ilmaiseksi kaikille.

Vuoropuhelun avauksena yritän seuraavaksi selittää parhaani mukaan, mistä tilastollisessa testauksessa on kyse. Kysymykset, kommentit ja kehitysideat ovat tervetulleita. Palautteen voi jättää nimettömänä kirjautumatta. Luen ajatuksen kanssa jokaisen asiallisen viestin.

Tutkimuksella halutaan selvittää, onko jokin uskomus tosi. Vaikkapa yleinen väite, että naiset puhuvat enemmän kuin miehet. Asian selvittämiseksi kerätään todistusaineisto.

Uskomukset ovat vääriä kunnes toisin todistetaan. Siksi oletamme aluksi, että naiset ja miehet puhuvat yhtä paljon. Todistusaineisto on tuomari, joka sitten kumoaa tai säilyttää tämän lähtöoletuksen.

Tutkimuskysymykseen saataisiin täysin varma vastaus, jos kaikkien ihmisten kaikki puheet ihmiskunnan synnystä sen tuhoon voitaisiin laskea. Tämä on mahdotonta. Joudumme tyytymään otokseen: arvotaan satunnaisesti joukko miehiä ja joukko naisia, ja mitataan kuinka paljon he puhuvat.

Jos valikoimme tarkoituksella erityisen puheliaita tai harvasanaisia naisia tai miehiä, tutkimus vain vahvistaa ennakkoluulomme. Onkin ratkaisevan tärkeää, että tutkitut henkilöt arvotaan kaikkien naisten ja miesten joukosta mahdollisimman sattumanvaraisesti. Vain silloin otoksesta voidaan päätellä, puhuvatko kaikki naiset yhteensä enemmän kuin kaikki miehet yhteensä.

Jokaiseen mittaukseen liittyy virhe. Täysin satunnainenkaan otos ei edusta täydellisesti koko väestöä. Otokseenhan saattaa puhtaasti sattumaltakin valikoitua poikkeuksellisen puheliaita tai harvasanaisia naisia tai miehiä. Mitä suurempi satunnaisotos, sitä pienemmäksi sattuman rooli kuitenkin käy. Joudumme silti aina puhumaan todennäköisyyksistä.

Kun aineisto on kerätty, haluaisimme laskea miten todennäköistä on, että uskomuksemme pitää paikkansa. Valitettavasti sitä ei ole mahdollista laskea. Sen sijaan turvaudumme hieman nurinkuriseen päättelyyn: laskemmekin, miten epätodennäköistä olisi saada vähintään aineistossa havaittu ero puhtaasti sattumalta. Jos eron syntyminen arvonnassa on hyvin epätodennäköistä, päättelemme että uskomus onkin totta.

Eli jos vaikkapa 396 ihmisen satunnaisotoksessa 210 naista puhuu päivässä 16215±7301 ja 186 miestä 15669±8633 sanaa per nenä, laskemme todennäköisyyden sille, että vähintään 16215 - 15669 = 546 sanan ero syntyy normaalijakaumasta arvottujen 210 ja 186 numeron välille. Tulos on tässä 50%, eli joka toisessa arvonnassa saadaan puhtaasti sattumalta vähintään tutkimuksessa havaittu ero. Naisten ja miesten puheen määrässä ei siis tutkimuksen perusteella ole todellista eroa: otoksessa havaittu pieni ero on sattumaa. Luvut ovat todellisesta, Science-lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan naiset ja miehet vaikuttavat puhuvan yhtä paljon, vastoin yleistä uskomusta jonka mukaan naiset puhuvat kolme kertaa enemmän kuin miehet. Laajemmat tutkimukset vahvistavat, että tilanne vaikuttaa puheen määrään paljon enemmän kuin sukupuoli. Kiitos tilastotieteen, väärä uskomus on jälleen korvautunut tiedolla.

Kommentit (9)

Thomas Bayes

"Uskomukset ovat vääriä kunnes toisin todistetaan. Siksi oletamme aluksi, että naiset ja miehet puhuvat yhtä paljon. Todistusaineisto on tuomari, joka sitten kumoaa tai säilyttää tämän lähtöoletuksen."

Ensinnäkin, tämäkin oletus on uskomus, eikä missään mielessä neutraali lähtökohta. Sen lisäksi, todennäköisyys sille, että miehet puhuvat yhtä paljon kuin naiset on nolla (jos oletetaan, että puheen määrä on jatkuva muuttuja, tai häviävän pieni jos kyseessä on diskreetti muuttuja)! Puolueeton lähtökohta on, että emme tiedä mitään miesten ja naisten puhemääristä, joten näille asetettaisiin epäinformatiiviset priori-jakaumat. Tämän jälkeen todistusaineiston ja havaintoprosessin mallin avulla näitä priori-jakaumia päivittämällä päätyisimme posteriori-jakaumiin ehdollisen todennäköisyyden aksioomien avulla (Bayesin kaava). Näin saatujen jakaumien avulla voimme vastata esim. kysymykseen mikä on todennäköisyys, että naiset puhuvat enemmän kuin miehet.

Minäkin unelmoin siitä, että mahdollisimman yleistajuiset tilastotieteen perusteet olisi jokamiehenoikeutena saatavilla helposti ja ilmaiseksi kaikille. Se kuitenkin vaatisi suurempaa paradigman muutosta pois frekventistisen tilastotieteen opetuksesta  ja kohti Bayesiläisen tilastotieteen ihmemaata.

Like a Bayesian

Kiitos tärkeän aihen esiin nostamisesta! En voisi olla enempää samaa mieltä: Maailmassamme jossa aineistoa, tietoa ja väittämiä virtaa ohitsemme kiihtyvällä tahdilla, tosiasioiden erottaminen luuloista käy alati tärkeämmäksi. Tilastotieteen osaamiseen ja ymmärtämiseen pitäisi toden totta panostaa niin nuorten kuin aikuisten, tutkijoiden ja kadunmiesten keskuudessa.

Tilastollisen testauksen käyttäminen esimerkkinä  tilastotieteen tarpeista ja hyödyistä kuitenkin ontuu. Kuten edellinen kommentoija toteaa, Bayes-tilastotieteen avulla on mahdollista laskea todennäköisyys mille tahansa väitteelle havaitun todistusaineiston valossa ilman nollahypoteesin kaltaisia ennakko-oletuksia. Eli sen sijaan että joudumme (menetelmien puutteellisuuden vuoksi) tarkastelemaan todennäköisyyttä sille että 546 sanan ero (tai suurempi) miesten ja naisten sanojen määrässä olisi syntynyt puhtaasti sattumalta JOS miehet ja naiset puhuisivat todellisuudessa yhtä paljon, voisimmekin laskea suoraan todennäköisyyden meitä kiinnostavalle väitteelle ”naiset puhuvat enemmän kuin miehet".

Bayes-tilastotiede auttaa meidät käsiksi niihin kysymyksiin joihin oikeasti haluamme vastauksia. Harvaa meistä varsinaisesti kiinnostaa ajatella arkipäivän ilmiöstä saatavia havaintoja loppumattoman toistokokeen sarjana, mikä on kuitenkin välttämätön näkökulma jos asioita tarkastellaan perinteisen tilastotieteen näkövinkkelistä. Hankala tulkittavuus on omiaan luomaan tilastotieteestä kuvaa tieteenalana, jonka ymmärtämiseksi tarvitaan satoja tunteja matematiikan opiskelua. Samalla syntyy väärinkäsityksiä koska ihmismieli pyrkii vetämään mutkat suoriksi ja tulkitsemaan esimerkiksi p-arvot todennäköisyytenä sille että lähtökohtana pidetty hypoteesi on tosi. Intuitiivisesti ajattelumme vastaa Bayes-tulkintaa, jossa kiinnostavat kysymykset koskevat syiden todennäköisyyksiä, eivätkä teoreettisissa, äärettömissä toistokokeissa saatavien havaintojen mahdollisuutta tai mahdottomuutta.

Toivottavasti näemme jossain vaiheessa myös avoimen verkkokurssin jossa raotetaan ovea Bayes-tilastotieteen maailmaan!

käyttäjä-3779
Liittynyt12.5.2014
Viestejä1716

Like a Bayesian: Toivottavasti näemme jossain vaiheessa myös avoimen verkkokurssin jossa raotetaan ovea Bayes-tilastotieteen maailmaan!

P.S.V.: Toivomus voi olla ja onkin varmaan paikallaan sovellettua matematiikkaa ja tietotekniikkaa opiskeleville. Monen muun alan opiskelijoille täysin uudet käsitteet ja laskutavat ovat mielestäni paitsi turhia, myös ylivaikeita opittavaksi. Esimerkiksi luokanopettajien ja muiden kasvatustieteen peruskurssien suorittajille pakollinen todennäköisyyskurssi saisi rajoittua frekventistisen menetelmän alkeisiin. Normaalijakaumalla ratkeavat perustehtävät olisivat kurssien maksimi.

Kun vilkaisin bayesilaisen menetelmän esitteitä ja ajattelin opiskelevani sitä tunsin suoranaista pahoinvointia ylivoimaiselta näyttävän urakan edessä - onneksi saankin jättää sen sikseen.

https://koppa.jyu.fi/kurssit/96640

https://www.jyu.fi/ytk/laitokset/ihme/metodifestivaali-2013/ohjelma/tiis...

5. Miksi Bayesia tarvitaan NYT?

Katsotaan eteenpäin. Mitkä ovat tilastotieteen haasteet?I Tutkimusongelmat kompleksisia.

I Uudet havainnointitekniikat, (esim. MRI, fMRI, EEG,MEG, moniulotteiset sekvenssit, sisältöanalyysi).

Tyypillistä on epäsuora havainnointi ja kompleksiset virhelähteet.I Suuret aineistot, mistä seuraa suuri heterogeenisuus ja puuttuvan tiedon määrän lisääntyminen.

I Tutkimusten määrä kasvaa, jolloin on tarve hyödyntää aiempia aineistoja ja tutkimuksia tehokkaasti

(evidenssisynteesi, meta-analyysi).

Asiaa syvemmin pohtimatta tekisi mieli sanoa, että hyvin harkitun ja monen "reunaehdon" vaikutuksesta moduloidun mutun osoittaminen virallisesti oikeaan osuvaksi vaatisi kaikkien noiden reunaehtojen jollain tavalla painotetun lopputuleman laskemiseksi hyvin monimutkaisen toimintojen sarjan. Tarvittaisiin valmis tietokoneohjelma, johon data voitaisiin syöttää ja josta tulos saataisiin juuri kenenkään ymmärtämättä, mitä oikein tapahtui.

Tulee mieleen, että aivot, jotka sisältävät tietojenkäsittelykykyä enemmän kuin kaikki maailman tietokoneet yhteensä, pystyvät selkeästi esitetystä datasta tekemään hyvinkin luotettavia arvioita ilman merkittävämpää tietoista ajattelua.

Myönnän kyllä olevani pahasti kompleksin vallassa, mitä tulee exeleihin ja muihin vastaaviin. Kun 60-luvulla menin tietokonekurssille ja näin läpsyvät reikäkortit ja puhisevan puimakoneen niin "huh mä käännyin pois". Nyt olen opettanut ammattikorkeakoulun tietotekniikan kurssin (joka muuten on paljon monimutkaisempi kuin 60-luvun tilastotieteen approbatur, mihin osaltaan varmaan vaikutti, että kaikki laskut joutui tuolloin tekemään kynällä) yksityisesti kahtena vuonna poisluettuna exelit, joista netti ei mielestäni tarjonnut meikäläisen omaksuttavissa olevaa opetusta.

Tutustuttuani tällöin ensi kertaa nollahypoteesiin, kriittiseen väliin jne. aloin tuntea suoranaista kiihkoa. Yksi asia kuitenkin vaivasi ja vaivaa jatkuvasti. Koska en aio opiskella tilastotiedettä  Holopainen et.al. "Tilastolliset menetelmät" .kirjaa enempää, pelkään, että en koskaan tule näkemään ongelmani ratkaisua. Ja ongelmani on tämä:  Miten on keksitty sellaiset kaavat kuin esimerkiksi "suhteellisen osuuden testaus kahdesta otoksesta" tai vaikkapa "khii toiseen -yhteensopivuustesti" tai "kahden riippumattoman otoksen keskiarvotesti". Matemaattisesti niitä ei ole voitu johtaa mistään postulaateista, varmaankaan, eivätkä ne ylipäänsä anna tulokseksi mitään täsmällistä; pelkästään teknisesti perustellumpaa mutua. Mutta miten kaavat on saatu? Normaalijakauman kyllä ymmärtää; sen taustalla onkin kuuluisa Gaussin käyrä, joka on eksakti, hieno matemaattinen olio. Mutta monet muut kaavat, mistä ne tulevat? Saadaanko ne normaalijakauman menetelmien tavoin ulos joidenkin muiden jakautumien täsmällisistä hahmoista, vai miten?

käyttäjä-3779
Liittynyt12.5.2014
Viestejä1716

Normaalijakauman keksimiseen on varmaan vaadittu huomattavaa matemaattista lahjakkuutta. Erikoisesti kiinnittää huomiota normaalijakauman kaavassa esiintyvät transsendenttiluvut e ja pi, jotka ovat valiutuneet jopa ylinumeroituvasta transsendenttilukujen joukosta kuvaamaan kaikenlaisia yksinkertaisia ilmiöitä alkaen pallosta ja ketjukäyrästä.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Normaalijakauma

Joku on sanonut siihen tapaan, että joka oivaltaa normaalijakauman kaavan kokonaisuutena, on matemaatikko. Ehkä Ramanujan on oivaltanut

https://fi.wikipedia.org/wiki/Srinivasa_Ramanujan

Veikkaankin, että kananmunien joukko on sukua normaalijakaumalle. Kananmunan pyöreä pää edustaa lukua pi ja ketjukäyrän muotoinen pää lukua e. Käyrät vaihtuvat toisikseen kultaisen leikkauksen suhteessa. Siis keskimäärin. Tulee mieleen tutkia, mikä rooli voisi olla kultaisella leikkauksella normaalikäyrässä. Ainakin lukuisat ihmisen mittojen välillä vallitsevat kultaista leikkausta approksimoivat ulottuvuudet ovat normaalisti jakautuneet väestössä.

Vierailija

Normaalijakaumasta kunnia kuuluu Gaussille, Laplacelle, ja muille.

Frekventistinen tilastotiede saa myös allekirjoittaneen kiihkon valtaan: se on nimittäin aivan henkeäsalpaavan vaikeatulkintaista käytännön tutkimuksessa. Esimerkiksi yo. käyttäjät jotka soveltavat testejä ilman syvempää ymmärrystä mistä ja miten esimerkiksi khiin neliön testi johdetaan.

Jos bayesiläinen tilastotiede vaikuttaakin vaikealta, ei sen perusidean ymmärtämiseen tarvittava matemaattinen välineistö ole sen kummempaa kuin nk. klassisenkaan tilastotieteen metodien ymmärtämisessä tarvittava matematiikka --- ja monien mielestä bayesiläisen menetelmän teoreettinen perustelu on paljon helpompi niin maallikollekin kuin asiantuntijallekin ymmärtää oikein.

Vierailija

Aloin opiskelemaan kasvatustieteitä enkä alkuun ymmärtänyt mihin tarvitaan tutkimuksen tekoa ja sen opettelua, jos tarkoituksena on alkaa opettaa lapsia. Kvantitatiivisen kurssin jälkeen, kun oltiin käyty läpi, miten tutkimustulokset rakentuvat, aloin ymmärtää miksi. Kriittisyyteni on selkeästi lisääntynyt, kun luen artikkeleita, joissa vedotaan erilaisiin tutkimuksiin. Osaan päätellä, onko uutisoidut tutkimukset luotettavia, joten osaan suhteuttaa niistä saavan tiedon käytäntöön. Jos kyseiseisiä kursseja ei olisi, en osaisi eritellä erilähteiden luotettavuutta tai sitä onko tutkimus hyvin tehty, vaan ottaisin kaiken silkkana totena. Yksi asia mihin muidenkin kannattaa kiinnittää huomiota on se, kuinka suuri otanta tutkimuksissa on. Monissa iltalehden kaltaisissa uutisoinneissa joidenkin tutkimusten otanta saattaa olla 30 henkee, joten tulokset eivät todellakaan ole yleistettävissä perusjoukkoon. Huomiota kannataa kiinnittää myös siihen pääseekö uutis artikkeleiden kautta varsinaisiin tutkimustuloksiin tai onko tietoja kerrottu niin paljon, että alkuperäinen tutkimus olisi mahdollista löytää.

Your mama

Olen ehdottomasti samalla kannalla kirjoittajan kanssa - ainakin sikäli jos ajatuksena on, että tavallinen tallaajakin alkaisi ymmärtämään tilastojen päälle edes auttavasti.
Mutta en kuitenkaan pitäisi puhtaasti matemaattisen pohjan ymmärtämistä niin tärkeänä kuin tutkimusmenetelmien ja niiden vahvuuksien ja heikkouksien ymmärtämistä. Kvantitatiivisen väestötutkimuksen perusteella viljaa syöviä vertaamalla viljaa syöviin, Iltalehti kirjoittaa viljan syönnin olevan terveellistä ja se uppoaa väestöön kuin häkä. Väite sinänsä kestää tilastoanalyysin, jos ei oteta huomioon, että kyseisistä tutkimuksista ei voida vetää tehtyjä johtopäätöksiä.

käyttäjä-3779
Liittynyt12.5.2014
Viestejä1716

Vierailija kirjoitti:
Normaalijakaumasta kunnia kuuluu Gaussille, Laplacelle, ja muille.

Frekventistinen tilastotiede saa myös allekirjoittaneen kiihkon valtaan: se on nimittäin aivan henkeäsalpaavan vaikeatulkintaista käytännön tutkimuksessa. Esimerkiksi yo. käyttäjät jotka soveltavat testejä ilman syvempää ymmärrystä mistä ja miten esimerkiksi khiin neliön testi johdetaan.

Jos bayesiläinen tilastotiede vaikuttaakin vaikealta, ei sen perusidean ymmärtämiseen tarvittava matemaattinen välineistö ole sen kummempaa kuin nk. klassisenkaan tilastotieteen metodien ymmärtämisessä tarvittava matematiikka --- ja monien mielestä bayesiläisen menetelmän teoreettinen perustelu on paljon helpompi niin maallikollekin kuin asiantuntijallekin ymmärtää oikein.

Tilastotieteen jonkun kaavan asianmukainen käyttö ilmenee monissa vastaan tulevissa käytännön tilanteissa esimerkeistä ja niiden mukaisista harjoitustehtävistä. Ellei jollakulla ole aikomus opiskella tilastotiedettä tai muuten omakohtainen tarve ymmärtää kaavoja syvemmin, hän voinee jättäytyä esimerkkien ja oppikirjojen perus-harjoitustehtävien tasolle.  Itse en ainakaan pienestä hinnastakaan rupeisi selvittelemään itselleni esimerkiksi khiin neliö -riippumattomuustestin tai vaikkapa suhteellisen osuuden testauksen kahdesta otoksesta perusteita. Ymmärryshaluni ehdottoman ylärajan muodostavat Poisson-jakauma ja Gaussin käyrä, nekin lähinnä lempilukujeni e ja pi ansiosta.

Koska en ylipäänsä koskaan tule oikeasti tarvitsemaan tilastotiedettä, pidättäydyn kokonaan tutustumasta bayesilaiseen menetelmään ja jättäydyn itseäni viisaampien saamien tulosten tai mutu-tuntuman varaan. Uskoisin, että saman tasoinen ratkaisu olisi mielekäs monelle humanistillekin.

Sebastien Mortier / Wikimedia Commons.
Sebastien Mortier / Wikimedia Commons.

Aiheuttaako joukkomurhaajien seulonta enemmän tuhoa kuin itse murhat?

150 kuollutta herättää surua, pelkoa ja vihaa. Tunnekuohussa on helppo vaatia, että jotain täytyy tehdä – yleensä lisätä turvallisuuden valvontaa muodossa tai toisessa.

Kuvitellaan, että psykologit kehittävät uuden huipputestin. Testi kertoo 90% varmuudella, onko testattava mahdollinen joukkomurhaaja. Mitä tapahtuu, kun testataan miljoona lentäjää, joiden joukossa on yksi oikea murhalentäjä?

Testi hälyttää oikean murhalentäjän kohdalla melko varmasti, mutta niin käy myös 100000 väärän lentäjän kohdalla. Joudumme siis leimaamaan 100000 luotettavaa lentäjää joukkomurhaajaksi saadaksemme kiinni yhden oikean murhaajan.

Kaiken lisäksi oikeat psykologiset testit harvoin yltävät lähellekään 90% luotettavuuteen. Saa olla tyytyväinen, jos onnistuu kehittämään psykologisen testin, joka ennustaa vuosien käyttäytymistä edes hieman arvausta paremmin.

Kontrollin lisääminen nostaa myös lentäjien palkkoja entisestään, kysynnän ja tarjonnan lain mukaisesti. Tiukan kontrollin vuoksi lentäjä voi jo nykyisellään ansaita jopa 10-kertaisesti bussinkuljettajaan nähden, vaikka täyden bussin ratissakin joukkomurhaaja yltää lähes samaan uhrilukuun (suurimpien bussien vetäessä yli 250 matkustajaa). Lentäjien kontrollin lisääminen on kuin yrittäisi tilkitä seulana vuotavaa patoa paikkamaalla yhden sen rei'istä timantilla.

Tiukka kontrolli lisää myös halua pimittää ongelmiaan. Kuka uskaltaa hakea apua lääkäriltä, jos sairauskertomuksesta tulee rikosrekisteri? Ongelmiensa hautominen pään sisällä puolestaan pahentaa niitä ja siten vain lisää katastrofeja.

Kun jotain tehdään turvallisuuden nimissä, yleensä luodaan turvallisuuden tunnetta turvallisuuden kustannuksella. Montako lentoturmaa on estetty esimerkiksi veden tuontikiellolla matkustamoon? Vesikontrolliin hukkuvat varat pelastaisivat lukuisia ihmisiä siellä missä puute ja avun tarve ovat todellisia. Kaapparinkestävä ovikin kääntyy tarkoitustaan vastaan, kun kaappari istuu puikoissa.

Jos jokaista "poikkeavaa" aletaan epäillä murhalentäjäksi tai kouluampujaksi, aiheutetaan valtavasti enemmän tuhoa ja kärsimystä kuin kaikki joukkomurhaajat yhteensä. Epäilyn ilmapiiri ruokkii lisää mielenterveysongelmia ja voi synnyttää vaikka uusia joukkomurhaajia.

Kun ikäviä sattuu, ihminen haluaa vaistomaisesti tehdä asialle jotain – silloinkin, kun paras ratkaisu olisi olla tekemättä mitään. Jos haluaa murhaajan varmuudella telkien taakse, on vangittava koko väestö.

Loputtomalla turvallisuuden tavoittelulla on lohduton päätepisteensä: ihminen pelkää kuolemaa niin paljon, ettei uskalla elää.

Kommentit (21)

vihersuvakki
Liittynyt27.2.2015
Viestejä358

Mielestäni loistava kirjoitus siitä, mitä tapahtuu tai voi tapahtua, kun turvallisuushakuisuus menee liian pitkälle...

 

Tekisi mieleni ottaa tässä vaiheessa esiin myös Ruandan kansanmurha, joka perustunee nykyisten käsitysten mukaan hyvin pitkälle samanlaiseen ajatukseen, ihan oman turvallisuuden vuoksi piti massamurhata. Ja kuten kirjoitit, niin kärsijöinä on hyvin pitkälle syyttömät. Ruandan tapauksessa saattaa käydä kuten Saksassa aikoinaan, tulee hyvin syvä syyllisyys, kun ja jos joskus tajutaan mitä on tullut tehtyä.

 

Pahimmillaan siis ylitruvallisuushakuisuus luo monenlaisia uusia ongelmia ja tästä on esimerkkejä ympäri maailman. Totta kai sitten aliturvallisuuskin on kohtalokasta, esimerkiksi vaikka ne ihmiset, jotka ei käytä turvavyötä, monia surullisia tarinoita.

 

Sänkömagneettisen kentän tasolla maailma näyttäisi olevan hurjan monimutkainen. (ja jotenkin sellainen olo, että en kykene ruohonjuuritasolta saavuttamaan sähkömagneettisen vuorovaikutusvoiman "alapuolella" olevan maailman monimutkaisuutta nojatuolistani)

Olen feministi ja tuomitsen sekä radikaalifeministien vihateot ja feministeihin kohdistuvat vihateot. Onneksi kaikki feminismikritiikki ei ole vihaa eikä kaikki feministit vihaa, ääripäiden touhua.

Ueberweg
Liittynyt12.9.2008
Viestejä1218

Käsittääkseni lentoturvallisuus on jatkuvasti parantunut, koska vähäisetkin onnettomuudet ja epätavalliset tilanteet tutkitaan perin pohjin ja tulosten perusteella pyritään joko parantamaan tekniikkaa tai muuttamaan toimintatapoja. En ole kuulut, että suunnitteilla olisi psykologinen testi, joka "leimaa 100 000 luotettavaa lentäjä joukkomurhaajiksi". Minulla ei liioin ole mitään tietoa, montako onnettomutta nesteen vientikielto matkustamoon on estänyt. Mattsson ilmeisesti tietää, että ei ainuttakaan ja hän myös tietää, että kiellon aiheuttamat kustannukset ovat niin suuret, että niillä rahoilla "pelastetaan lukuisia ihmisiä" jossain muualla. Missä ja miten? Entä turvaovi? Siitäkö on enemmän haittaa kuin hyötyä? Tämäkin mielipide varmasti perustuu johonkin tutkimukseen tai selvitykseen. Olisi kiva kuulla mihin.

Siitä olen samaa mieltä, että turvallisuuden nimissä voidaan tehdä ylilyöntejä ja että toimenpiteet ovat joskus täysin kohtuuttomia verrattuna riskiin. En tosin ole huomannut, että näin olisi laita lentoliikenteen kohdalla. Ellei sitten oteta lukuun sitä kuviteltua psykologista testiä joka leimaa luotettavat lentäjät joukkomuhaajiksi.

Teppo Mattsson
Liittynyt13.1.2014
Viestejä134
Ueberweg

Minulla ei liioin ole mitään tietoa, montako onnettomutta nesteen vientikielto matkustamoon on estänyt. Mattsson ilmeisesti tietää, että ei ainuttakaan ja hän myös tietää, että kiellon aiheuttamat kustannukset ovat niin suuret, että niillä rahoilla "pelastetaan lukuisia ihmisiä" jossain muualla. 

Ainakin olen ollut viime vuosina useilla Israelin ja Uuden-Seelannin lennoilla, joille nesteitä on saanut tuoda mielensä mukaan, ja hyvin ovat ilmassa pysyneet ja määränpäänsä tavoittaneet.

Löytyykö tapausta, jossa nesteen tuonnin salliminen olisi johtanut onnettomuuteen?

Ueberweg
Liittynyt12.9.2008
Viestejä1218
Teppo Mattsson
Ueberweg

Minulla ei liioin ole mitään tietoa, montako onnettomutta nesteen vientikielto matkustamoon on estänyt. Mattsson ilmeisesti tietää, että ei ainuttakaan ja hän myös tietää, että kiellon aiheuttamat kustannukset ovat niin suuret, että niillä rahoilla "pelastetaan lukuisia ihmisiä" jossain muualla. 

Ainakin olen ollut viime vuosina useilla Israelin ja Uuden-Seelannin lennoilla, joille nesteitä on saanut tuoda mielensä mukaan, ja hyvin ovat ilmassa pysyneet ja määränpäänsä tavoittaneet.

Ai jaa, no tällä perusteella kiellosta onkin syytä luopua.

Teppo Mattsson

Löytyykö tapausta, jossa nesteen tuonnin salliminen olisi johtanut onnettomuuteen?

En tiedä. Tiedätkö sinä? Sitä paitsi ilmeisen riskin poistamisen järkevyys ei edellytä, että riski olisi joskus toteutunut.

Tässä tapauksessa kyse on joka tapauksessa niin mitättömästä asiasta, että siitä luopuminen ei vaikuttaisi juuri yhtään mihinkään. Vai onko tässä mielestäsi kyse turvallisuudentunteen lisäämisestä turvallisuuden kustannuksella? En ymmärrä, miten nestekielto heikentää lentoturvallisuutta.

Teppo Mattsson
Liittynyt13.1.2014
Viestejä134
Ueberweg

En ymmärrä, miten nestekielto heikentää lentoturvallisuutta.

Nestehukka on terveysriski.

Ueberweg
Liittynyt12.9.2008
Viestejä1218
Teppo Mattsson
Ueberweg

En ymmärrä, miten nestekielto heikentää lentoturvallisuutta.

Nestehukka on terveysriski.

Päätit siis taas lähteä vitsilinjalle. No, ehkä minä teen välillä samoin: olen lentänyt useilla lennoilla, joilla on ollut kielto tuoda omia nesteitä matkustamoon, mutta en ole vielä koskaan sen takia kärsinyt nestehukasta.

vihersuvakki
Liittynyt27.2.2015
Viestejä358

Kun minä en lentoliikenteen yksityiskohdista tajua tuota taivaallista, niin joudun tulkitsemaan blogin sisältöä yleisemmästä näkökulmasta.

Toinen varteenotettava viesti tässä oli suhteellisuuden taju. Emme lopultakaan kykene rationaalisesti ilman ponnisteluja ymmärtämään riskin pienuutta, jos siihen liittyy valtavia tunteita. Yksinkertaisesti saatamme tämän jälkeen erehtyväisesti suosia autoilua lentoliikenteen sijasta, koska se tuntuu taas turvallisemmalta.

Ja koska maailma ihan aikuisten ja lasten oikeasti on monimutkainen, niin ei voida soveltaa oikeastaan mitään nyrkkisääntöä, kuten vaikkapa aina kannattaa turvallisuutta hiukan liioitella (huomaa toisissa asioissa sen tuomat uudet ongelmat) tai aina hiukan aliarvioida (tätä puolta tuskin tarvitsee demonstroida).

Tästä huolimatta nyrkkisääntöjä tarvitaan tai sillä päästään rajatuissa asioissa parhaaseen lopputulokseen.

Ps. onko joku muukin huomaavinaan taas jälkiviisautta asiassa (viimekertainen onnettomuus)? Kenties opimme tästä uutta, kenties emme. Hötkyily tuskin kannattaa ja onneksi tällaisia tilanteita varten lienee asiantuntijoita, jotka luonnollisestikaan ei voi edes päästä 100 % ykseyteen asiasta.

Olen feministi ja tuomitsen sekä radikaalifeministien vihateot ja feministeihin kohdistuvat vihateot. Onneksi kaikki feminismikritiikki ei ole vihaa eikä kaikki feministit vihaa, ääripäiden touhua.

Hänen pyhyytensä
Liittynyt13.5.2005
Viestejä28033
Ueberweg
Teppo Mattsson
Ueberweg

En ymmärrä, miten nestekielto heikentää lentoturvallisuutta.

Nestehukka on terveysriski.

Päätit siis taas lähteä vitsilinjalle. No, ehkä minä teen välillä samoin: olen lentänyt useilla lennoilla, joilla on ollut kielto tuoda omia nesteitä matkustamoon, mutta en ole vielä koskaan sen takia kärsinyt nestehukasta.

Tulkitsinko oikein, että jos saisit päättää, lentomatkustajat kytkettäisiin tuoleihinsa kiinni lentomatkan ajaksi ja jokaiseen piikitettäisiin tämän lisäksi nukutusainetta sillä nekin lisäisivät turvallisuutta. Eihän mikään uhraus kaiketi ole mielestäsi liian iso, jotta täydellinen lentoturvallisuus saavutettaisiin?

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

Vatkain
Liittynyt4.3.2008
Viestejä27432

Eikö se ole niin, että nestettä saa käsimatkatavaroissa olla jos neste on hankittu turvatarkistuksen jälkeen? Itse kuskaan mukanani tyhjää vesipulloa jos turvatarkastuksen jälkeen ei ole mitään myyntipistettä tms.

Hämmentää.

Joker X
Liittynyt1.4.2015
Viestejä8
Ueberweg
Teppo Mattsson
Ueberweg

En ymmärrä, miten nestekielto heikentää lentoturvallisuutta.

Nestehukka on terveysriski.

Päätit siis taas lähteä vitsilinjalle. No, ehkä minä teen välillä samoin: olen lentänyt useilla lennoilla, joilla on ollut kielto tuoda omia nesteitä matkustamoon, mutta en ole vielä koskaan sen takia kärsinyt nestehukasta.

Oletko tällöin ostanut juomia koneen valikoimista? Jos olet, tai vaikka et olisikaan, niin ehkä keksit oikeamman syyn juomien tuontikiellolle...

 

"Show me a sane person and I’ll cure him for you."

Ueberweg
Liittynyt12.9.2008
Viestejä1218
-:)lauri
Ueberweg
Teppo Mattsson
Ueberweg

En ymmärrä, miten nestekielto heikentää lentoturvallisuutta.

Nestehukka on terveysriski.

Päätit siis taas lähteä vitsilinjalle. No, ehkä minä teen välillä samoin: olen lentänyt useilla lennoilla, joilla on ollut kielto tuoda omia nesteitä matkustamoon, mutta en ole vielä koskaan sen takia kärsinyt nestehukasta.

Tulkitsinko oikein, että jos saisit päättää, lentomatkustajat kytkettäisiin tuoleihinsa kiinni lentomatkan ajaksi ja jokaiseen piikitettäisiin tämän lisäksi nukutusainetta sillä nekin lisäisivät turvallisuutta. Eihän mikään uhraus kaiketi ole mielestäsi liian iso, jotta täydellinen lentoturvallisuus saavutettaisiin?

Tulkitsit väärin kuten tavallista. Nesteiden vientikielto matkustamoon ei nyt ole kovin äärimmäinen turvakeino ja vielä vähemmän se on keino joka lisää turvallisuudentunnetta turvallisuuden kustannuksella. Kritiikkini koski Mattssonin huonoa blogikirjoitusta.

Ueberweg
Liittynyt12.9.2008
Viestejä1218
Joker X
Ueberweg
Teppo Mattsson
Ueberweg

En ymmärrä, miten nestekielto heikentää lentoturvallisuutta.

Nestehukka on terveysriski.

Päätit siis taas lähteä vitsilinjalle. No, ehkä minä teen välillä samoin: olen lentänyt useilla lennoilla, joilla on ollut kielto tuoda omia nesteitä matkustamoon, mutta en ole vielä koskaan sen takia kärsinyt nestehukasta.

Oletko tällöin ostanut juomia koneen valikoimista? Jos olet, tai vaikka et olisikaan, niin ehkä keksit oikeamman syyn juomien tuontikiellolle...

Totta kai minulle on tarjoiltu lentokoneessa kuten kaikille muillekin. Juotavaa saat ihan maksutta niin paljon kuin haluat juoda. Alkoholista voit joutua maksamaan. Mikä olikaan pointtisi?

taucalm
Liittynyt3.9.2009
Viestejä7047

Nesteentuontikielto on perusteltua, jos aikuisille tarjotaan vastaavasti lennolla pullovettä ja lapsille mehua, tai limua ilmaiseksi. Nesteentuontikielto ei ole perusteltua, jos samaan aikaan laskutetaan lennolla vedestä. Vesi on yksi ihmisen perusoikeuksista.

Lisätään nyt vielä, että sitä juomista on tarjottava ennen lentoonlähtöä em. tapauksessa. Ei siten, että ihmiset ovat janoisia tunnista kahteen lentokentällä ja vielä tunnin lisää nousun aikana.

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

Joker X
Liittynyt1.4.2015
Viestejä8
Ueberweg
Joker X
Ueberweg
Teppo Mattsson
Ueberweg

En ymmärrä, miten nestekielto heikentää lentoturvallisuutta.

Nestehukka on terveysriski.

Päätit siis taas lähteä vitsilinjalle. No, ehkä minä teen välillä samoin: olen lentänyt useilla lennoilla, joilla on ollut kielto tuoda omia nesteitä matkustamoon, mutta en ole vielä koskaan sen takia kärsinyt nestehukasta.

Oletko tällöin ostanut juomia koneen valikoimista? Jos olet, tai vaikka et olisikaan, niin ehkä keksit oikeamman syyn juomien tuontikiellolle...

Totta kai minulle on tarjoiltu lentokoneessa kuten kaikille muillekin. Juotavaa saat ihan maksutta niin paljon kuin haluat juoda. Alkoholista voit joutua maksamaan. Mikä olikaan pointtisi?

Minä juon ainoastaan Grande Champagnen alueelta tulevia X.O. konjakkeja ja Perrieriä. 10 tunnin lennolla kulutan noin litran kumpaakin. Käyttämilläni halpalennoilla näitä on tarjolla varsin kituliaasti ja jos onkin, niin ne todellakin maksavat ja paljon.

Varsinainen pointtini oli kuitenkin se, että Mattssonin kirjoitus on varsin tarkkanäköinen; pyrkimys turvallisuuden maksimointiin kaikin mahdollisin keinoin johtaa todella helposti siihen, että ihmiset alkavat pelätä kuolemaa niin paljon, etteivät kuolemanpeloissaan uskalla lainkaan enää elää. Lisäksi "turvallisuus ennen kaikkea, keinoilla millä hyvänsä" -asenne johtaa väistämättä pidemmällä tähtäimellä naurettavaan ja/tai hirvittävään dystopiaan.

nimim. Kävelykypärä pakolliseksi!

"Show me a sane person and I’ll cure him for you."

vihersuvakki
Liittynyt27.2.2015
Viestejä358
Joker X
Ueberweg
Joker X
Ueberweg
Teppo Mattsson
Ueberweg

En ymmärrä, miten nestekielto heikentää lentoturvallisuutta.

Nestehukka on terveysriski.

Päätit siis taas lähteä vitsilinjalle. No, ehkä minä teen välillä samoin: olen lentänyt useilla lennoilla, joilla on ollut kielto tuoda omia nesteitä matkustamoon, mutta en ole vielä koskaan sen takia kärsinyt nestehukasta.

Oletko tällöin ostanut juomia koneen valikoimista? Jos olet, tai vaikka et olisikaan, niin ehkä keksit oikeamman syyn juomien tuontikiellolle...

Totta kai minulle on tarjoiltu lentokoneessa kuten kaikille muillekin. Juotavaa saat ihan maksutta niin paljon kuin haluat juoda. Alkoholista voit joutua maksamaan. Mikä olikaan pointtisi?

Minä juon ainoastaan Grande Champagnen alueelta tulevia X.O. konjakkeja ja Perrieriä. 10 tunnin lennolla kulutan noin litran kumpaakin. Käyttämilläni halpalennoilla näitä on tarjolla varsin kituliaasti ja jos onkin, niin ne todellakin maksavat ja paljon.

Varsinainen pointtini oli kuitenkin se, että Mattssonin kirjoitus on varsin tarkkanäköinen; pyrkimys turvallisuuden maksimointiin kaikin mahdollisin keinoin johtaa todella helposti siihen, että ihmiset alkavat pelätä kuolemaa niin paljon, etteivät kuolemanpeloissaan uskalla lainkaan enää elää. Lisäksi "turvallisuus ennen kaikkea, keinoilla millä hyvänsä" -asenne johtaa väistämättä pidemmällä tähtäimellä naurettavaan ja/tai hirvittävään dystopiaan.

nimim. Kävelykypärä pakolliseksi!

 

Vaikka näen asian hieman vieläkin laajemmin, niin sanoisin, että tuossa on perää.

 

Jotkut puhuvat, että pelkää elämää ja pelkää kuolemaa. Muotoilisin asian näin, joillekin ainoa syy elää on on se, että ei uskalla tappaa itseään.

 

Turvallisuuden yksisilmäinen maksimointi on turvallisuusriski, kuten Mattson kirjoittaa. Maailma ei ole mustavalkoinen. Ruandan kansanmurhien esiintuominen tässä yhteydessä oli ehkä mautonta, mutta kertoo samasta ilmiöstä vielä maustettuna sillä, että tämä turvallisuushakuisuus toista osapuolta vastaan levisi propagandan lisäksi joukkopaineen alaisena, jolloin koko soppa sai mieletöntä tenhoa alleen.

 

Edelliseen Mattsonin kirjoitukseen vielä sanoisin, että arat asiat ei aina ole turhaan arkoja, jos niistä aidosti puhutaan väärin tai asiaa käsitellään vihaa lietsoen, niin se synnyttää uusia, vielä pahempia ongelmia tilalle. Siispä asioista on puhuttava. Asioista ei saa vaieta. Mutta ainakaan aina asiat ei ole ihan täysin turhanpäiten arkoja, sille voi olla mittaamattoman arvokas ja hyvä syy.

Olen feministi ja tuomitsen sekä radikaalifeministien vihateot ja feministeihin kohdistuvat vihateot. Onneksi kaikki feminismikritiikki ei ole vihaa eikä kaikki feministit vihaa, ääripäiden touhua.

Ueberweg
Liittynyt12.9.2008
Viestejä1218
Joker X
Ueberweg
Joker X
Ueberweg
Teppo Mattsson
Ueberweg

En ymmärrä, miten nestekielto heikentää lentoturvallisuutta.

Nestehukka on terveysriski.

Päätit siis taas lähteä vitsilinjalle. No, ehkä minä teen välillä samoin: olen lentänyt useilla lennoilla, joilla on ollut kielto tuoda omia nesteitä matkustamoon, mutta en ole vielä koskaan sen takia kärsinyt nestehukasta.

Oletko tällöin ostanut juomia koneen valikoimista? Jos olet, tai vaikka et olisikaan, niin ehkä keksit oikeamman syyn juomien tuontikiellolle...

Totta kai minulle on tarjoiltu lentokoneessa kuten kaikille muillekin. Juotavaa saat ihan maksutta niin paljon kuin haluat juoda. Alkoholista voit joutua maksamaan. Mikä olikaan pointtisi?

Minä juon ainoastaan Grande Champagnen alueelta tulevia X.O. konjakkeja ja Perrieriä. 10 tunnin lennolla kulutan noin litran kumpaakin. Käyttämilläni halpalennoilla näitä on tarjolla varsin kituliaasti ja jos onkin, niin ne todellakin maksavat ja paljon.

Varsinainen pointtini oli kuitenkin se, että Mattssonin kirjoitus on varsin tarkkanäköinen; pyrkimys turvallisuuden maksimointiin kaikin mahdollisin keinoin johtaa todella helposti siihen, että ihmiset alkavat pelätä kuolemaa niin paljon, etteivät kuolemanpeloissaan uskalla lainkaan enää elää. Lisäksi "turvallisuus ennen kaikkea, keinoilla millä hyvänsä" -asenne johtaa väistämättä pidemmällä tähtäimellä naurettavaan ja/tai hirvittävään dystopiaan.

nimim. Kävelykypärä pakolliseksi!

Ymmärsin kyllä kirjoituksen pointin ja siitä olen samaa mieltä, että turvallisuudenhaku voi mennä liiallisuuksiin ja ruveta hallitsemaan normaalia elämää. En vain ymmärtänyt, miten lentoliikenteen turvallisuus ja sen parantamiseksi luodut toimenpiteet liittyvät asiaan. Vielä vähemmän ymmärsin, miten lentoliikenteessä näkyy turvallisuudetunteen hakemista turvallisuuden kustannuksella. Nestehukkakommentti oli varmastikin vitsi. Ehkä Mattssonilla oli mielessään turvaovi, sillä sehän kaiketi oli osatekijä äskeisimmässä onnettomuudessa? Tässäkin kohtaa argumentti tosin kusee. Vastaavalla tavalla nimittäin voi yrittää perustella esim. autoissa turvavyönkäyttöä vastaan, sillä joissain onnettomuuksissa turvavöistä on enemmän haittaa kuin hyötyä, mutta lapsikin tajuaa, että perustelu on aivan kelvoton.

vihersuvakki
Liittynyt27.2.2015
Viestejä358

"Vielä vähemmän ymmärsin, miten lentoliikenteessä näkyy turvallisuudetunteen hakemista turvallisuuden kustannuksella."

Mielestäni blogitekstiä voi tulkita niinkin, että kyse ei ollut yksin lentoturvallisuudesta.

Itseasiassa voisi aina keksiä miten turvallisuustekijä on myös jossain vaiheessa turvallisuusuhka. Toiset ovat sitä selkeästi enemmän kuin toiset, kiitos maailman monimutkaisuuden.

Ja niin, se viesti ei suoraan koskenut lentoturvallisuutta kuin enemmänkin sitä, että turvallisuushakuisuus johtaa välillä turvattomuuteen. Toisissa asioissa enemmän, toisissa vähemmän. Samoin tietenkin voi tehdä, jos ei ei oteta turvallisuutta huomioon tarpeeksi. Siinä vain on sellainen kontrafinaalinen vaikutus, että pitää ottaa huomioon, koska turvallistaminen itse on turvallisuusriski... ja miten, missä asioissa, miten paljon?

Yleisesti kyse siis on turvallistamisesta, ei lentoliikenteestä, joka toimi vain esimerkkinä.

Olen feministi ja tuomitsen sekä radikaalifeministien vihateot ja feministeihin kohdistuvat vihateot. Onneksi kaikki feminismikritiikki ei ole vihaa eikä kaikki feministit vihaa, ääripäiden touhua.

Joker X
Liittynyt1.4.2015
Viestejä8
Ueberweg

Ymmärsin kyllä kirjoituksen pointin ja siitä olen samaa mieltä, että turvallisuudenhaku voi mennä liiallisuuksiin ja ruveta hallitsemaan normaalia elämää. En vain ymmärtänyt, miten lentoliikenteen turvallisuus ja sen parantamiseksi luodut toimenpiteet liittyvät asiaan. Vielä vähemmän ymmärsin, miten lentoliikenteessä näkyy turvallisuudetunteen hakemista turvallisuuden kustannuksella. Nestehukkakommentti oli varmastikin vitsi. Ehkä Mattssonilla oli mielessään turvaovi, sillä sehän kaiketi oli osatekijä äskeisimmässä onnettomuudessa? Tässäkin kohtaa argumentti tosin kusee. Vastaavalla tavalla nimittäin voi yrittää perustella esim. autoissa turvavyönkäyttöä vastaan, sillä joissain onnettomuuksissa turvavöistä on enemmän haittaa kuin hyötyä, mutta lapsikin tajuaa, että perustelu on aivan kelvoton.

Minä ymmärsin kirjoituksen laajemmasta näkökulmasta, kuten nim. vihersuvakki tuossa yllä kirjoitti. Siis että lentoliikennettä ylipäätään olisi käytetty vain esimerkkinä vallitsevasta trendistä, vaikka muutamia lentoliikenteen kohtia tarkemmin ruodittiinkin. Saattaa tietysti olla, että ymmärsin täysin väärin.

Mitä esimerkiksi tuohon turvaoveen tulee, niin se on mielestäni hyvä asia, kunhan tosiaan varmistetaan, että "kukaan ei ole ohjaamossa yksin". Jos kapteeni tai perämies poistuu tarpeilleen, tulee stuertti tai lentoemäntä siksi aikaa ohjaamoon. Tämä toimenpide ei tietysti poista riskiä, mutta vähentänee sitä siedettävälle tasolle ja on kai parempi vaihtoehto kuin turvaoven poistaminen. Yleisempi tapaus kun on kuitenkin sellainen, että mahdollinen kaappari / itsemurhalentäjä on alunperin matkustamon puolella kuin ohjaamossa.

"Show me a sane person and I’ll cure him for you."

Ueberweg
Liittynyt12.9.2008
Viestejä1218
Joker X

Minä ymmärsin kirjoituksen laajemmasta näkökulmasta, kuten nim. vihersuvakki tuossa yllä kirjoitti. Siis että lentoliikennettä ylipäätään olisi käytetty vain esimerkkinä vallitsevasta trendistä, vaikka muutamia lentoliikenteen kohtia tarkemmin ruodittiinkin. Saattaa tietysti olla, että ymmärsin täysin väärin.

Totta kai kyse oli turvallisuushakuisesta käyttäytymisestä yleensä. Lentoliikenteen turvallisuus vain oli surkea esimerkki.

Rousseau
Liittynyt13.11.2009
Viestejä16844

Jos aletaan vaatia että lentäjä poistetaan koko yhtälöstä ja siirrytään täysin autimatisoituihin lentoihin (mikä teknisesti lienee mahdollista), seuraava ongelma on sitten tietenkin se että jonkun ihmeellisen inhimillisen virheen takia tekniikkakin menee metsikköön ja taas sattuu kamalia. Ja taas pitää keksiä jotain uutta. Vaikka sinänsä täydellinen automaatio olisi kyllä ymmärrettävä. Sehän poistaisi senkin rasitteen että jonkun maan pitäisi alkaa neuvottelemaan lentokonekaappaajien kanssa, kun kone menisi väistämättä sinne minne se on ohjelmoitu, eikä siihen pystyisi vaikuttamaan kukaan. Siinähän sitten kaappaaja kiukuttelisi aikansa - ja lahtaisi sitten raivopäissään koko koneellisen porukkaa jollain muulla keinolla kuin päin taloa lentämällä. Mikäköhän kumma siinä sitten on että nykyään ei enää kaappailla koneita sen vuoksi että haluaisi lentää johonkin tiettyyn maahan, vaan kaikki kaappaajat haluavat vain tappaa itsensä ja muita...

Enivei, se että kaikenlaista metakkaa ja vaatimusta nousee esiin aina vasta kun kamalin on JO tapahtunut saa aikaiseksi sellaisen tunteen että elämme ilmeisesti jonkinlaisessa South Park -maailmassa jossa ihmiset saavat hysteerisiä kohtauksia ja alkavat yhtäkkiä joukolla vaatimaan milloin mitäkin, tai kehittävät älyttömiä innovaatioita. Jos insinöörit ovat viisaita ja jos osataan suunnitella mitä komeimpia koneita ja hilavitkuttimia, niin miksei sen vertaa osata että jo etukäteen funtsaillaan kaikenlaisia skenaarioita, ettei niitä tarvitse jonkun kusipään toteuttaa käytännössä että saadaan se eka esimerkki että kappas vain näinkin voi käydä?

z
Liittynyt8.9.2011
Viestejä2918
Rousseau

Enivei, se että kaikenlaista metakkaa ja vaatimusta nousee esiin aina vasta kun kamalin on JO tapahtunut saa aikaiseksi sellaisen tunteen että elämme ilmeisesti jonkinlaisessa South Park -maailmassa jossa ihmiset saavat hysteerisiä kohtauksia ja alkavat yhtäkkiä joukolla vaatimaan milloin mitäkin, tai kehittävät älyttömiä innovaatioita. Jos insinöörit ovat viisaita ja jos osataan suunnitella mitä komeimpia koneita ja hilavitkuttimia, niin miksei sen vertaa osata että jo etukäteen funtsaillaan kaikenlaisia skenaarioita, ettei niitä tarvitse jonkun kusipään toteuttaa käytännössä että saadaan se eka esimerkki että kappas vain näinkin voi käydä?

Osataan funtsailla. Ongelma tuleekin vasta siinä vaiheessa, kun niistä funtsailun tuloksista kerrotaan pomoille - jos tiedossa on ylimääräisiä kustannuksia, vähänkin lisää vaivaa, maineenmeneteystä tai pomo ei saanut kotonaan edellisenä iltana, kun vauvalla oli koliikki, niin homma pysähtyy siihen. Tyypillisessä tilanteessa ei riitä, että pelkästään ko. skenaario leimataan puhtaaksi hölynpölyksi vaan myös funtsija saatetaan kolleegoidensa edessä naurunalaiseksi ja jopa hänen mielenterverys saatetaan kyseenalaiseksi.

Eihän tarvise katsoa kuin jotain tietoturvaa - kaikesta mahdollisesta on varoitelut vuosikaudet ja samalla esitetty menetelmiä millä hommat saataisiin turvallisiksi. Eipä vaan paljoa ole napannut. Sitten kun jotain näyttävää tapahtuu, niin kehdataan vielä näytellä ihan pokkana viatonta - että ihan kuin jotain täysin ennustamatonta olisi tapahtunut ja ettei kukaan olisi voinut moiseen ennakolta varautua.

Käytännössä jokainen "viisas insinööri" oppii kyllä ennemmin tai myöhemmin - tarvittasessa vaikeimman kautta - että "kaikenlaiset skenaariot" on parempi pitää omana tietonaan - ellei sitten omaa sarvikuonon nahkaa jatkuvassa paskasateessa seisomista varten. Mikään uhathan eivät kiinnosta ketään ennen kuin jotain pahaa on jo sattunut (ja sittenkin haukutaan paskoja insinöörejä, jotka eivät ole kyseiseen katastrofiin osanneet varautua).

zz

Seuraa 

Rajankäyntiä

Teppo Mattsson on kosmologiaan ja suhteellisuusteoriaan erikoistunut teoreettisen fysiikan tutkija, joka harrastaa matkailua tieteenalojen välisillä rajaseuduilla. Blogi on matkakertomus näiltä retkiltä.

Teemat

Blogiarkisto

Kategoriat