Kaksi satakiloista ihmistä makaa metrin päässä toisistaan. Kauanko kestää, että he makaavat yhdessä?

Jos ihmiset makaavat kitkattomalla alustalla tai avaruudessa, jossa vastusvoimia ei ole, painovoima vetää heidät yhteen. Tarkan ajan voi laskea Newtonin painovoimalaista.

Arvuuttelin yhteen päätymiseen kuluvaa aikaa kollegoilta. Kosmologi veikkasi siihen kuluvan koko maailmankaikkeuden iän ja hiukkasfyysikko vain Planckin ajan. Jotain se Maslow taisi sanoa nauloista ja vasaroista.

Tarkka aika on 2 tuntia 40 minuuttia. Kerrankin totuus löytyy sieltä, mistä tolkun ihminen tolkuttaa sen aina löytyvän. Eli ääripäiden keskeltä.

Viisikymmenkiloisen vetovoima on satakiloista serkkuaan heikompi, joten hoikkien ihmisten yhteen päätyminen kestää pidempään. Kellosta katsottuna viisikymmenkiloisilla menee siinä 3 tuntia 47 minuuttia. Eli täsmälleen kakkosen neliöjuuren verran kauemmin, sillä törmäykseen kuluva aika on kääntäen verrannollinen massan neliöjuureen.

Todelliset sängyt eivät ole koskaan tarpeeksi liukkaita, että painovoima riittäisi yhteen päätymistä vastustavaa kitkaa voittamaan. Ihmisten yhteen saattamiseen tarvitaan sähkömagneettisia voimia.

Toisin kuin yhteen vetävä painovoima, sähkömagneettinen voima voi kuitenkin myös hylkiä. Niinpä vieressä makaava ihminen voi päätyä myös kauemmas petikaveristaan. Esimerkiksi sohvalle, tai hylkivän vuorovaikutuksen äityessä voimakkaaksi vaikka kadulle saakka.

Sähkömagneettinen vetovoima on toisaalta myös sille päälle sattuessaan paljon painovoimaa voimakkaampi. Esimerkiksi protonia ja elektronia yhteen vetävä sähköinen voima on liki 40 kertaluokkaa suurempi kuin niiden välinen painovoima. Jos yhteen päätyminen olisi pelkän painovoiman varassa, elämä olisi nykyistäkin harvinaisempaa ellei mahdotonta. Evoluutio hoksasi tämän keksiessään suvullisen lisääntymisen jo yli miljardi vuotta ennen ihmistä.

Voiko erityisen massiivinen naapuri sitten vetää petikaverisi asuntoonsa? Ei ainakaan pelkällä painovoimallaan, sillä vaikka vetovoima on suoraan verrannollinen vetäjän massaan, veto heikkenee etäisyyden toiseen potenssiin. Eli kymmenen metrin päässä makaavan naapurin pitäisi olla sata kertaa painavampi, jotta vetäisi puoleensa yhtä voimakkaasti kuin metrin päässä oleva petikaverisi.

Naapurin kovempi potenssi voi tietysti tämänkin potenssiriippuvuuden sotkea, mutta siitä saa syyttää taas sähkömagnetismia.

Kommentit (4)

käyttäjä-3779
Liittynyt12.5.2014
Viestejä1785
7/4 | 

http://home.thep.lu.se/~anders/ATP_slides/111116-vacuum.pdf

Sukupuolisen vetovoiman juuret ovat epäilemättä genomin hienosäätöisessä järjestelmässä. Genomi on muiden biologisten järjestelmien tavoin osoittautumassa itseorganisoituneeksi systeemiksi. Tällöin se on myös äärimmäisen herkästi reunaehtojen muuttuessa tilaansa muuttava systeemi

https://www.mpg.de/19191/Selforganisation_in_biology

Itseorganisaatiotilojen lisäksi genomista löytyy topologisia defektejä DNA:ta ylläpitävien nestekidejärjestelmien muodossa 

"Nestekiteet ovat rikkoutuneiden symmetrioiden ja tuloksena olevien matalaenergiaisten Nambun-Goldstonen moodien pöytälaboratorio."

http://www.tiede.fi/keskustelu/21601/ketju/defektit_materian_ydintaso

https://www.neowin.net/forum/topic/603162-abiogenesis-tiny-dna-molecules...

On epäiltävissä, että vetovoiman juuret eivät pysähdy genomiin, vaan genomia ja sen toimintoja hallitsevaan vakuumin perimmäiseen tasoon, informaatioon, joka kuvastuu vakuumin matematiikkana

http://home.thep.lu.se/~anders/ATP_slides/111116-vacuum.pdf

Tähän päätyäkseen on tehtävä kvantti-informaatioteorian professori Vlatko Vedralin suosittelema mielikuvitusloikka ja sovellettava jotain Paul Daviesin orastavan informaatiokäsityksen kaltaista taustasysteemiä

http://www.space.com/29477-did-information-create-the-cosmos.html

Luonnollinen ajatus, että kaikki materia prosesseineen on vakuumin spontaaneissa symmetriarikoissa ja muissa transformaatioissa muuntunutta vakuumin "meressä" kelluvaa vakuumin ainetta, voidaan nyt korvata ajatuksella, että edellä sanottu vakuumin aines onkin perimmäisen tason, informaation prosesseineen, aineellinen kuva. Sukupuolinen vetovoima on siis  vakuumin informaatiotaustan ikiaikainen prosessi, jota eri lajien reunaehdot modifioivat.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rajankäyntiä

Teppo Mattsson on kosmologiaan ja suhteellisuusteoriaan erikoistunut teoreettisen fysiikan tutkija, joka harrastaa matkailua tieteenalojen välisillä rajaseuduilla. Blogi on matkakertomus näiltä retkiltä.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla