Hitler lemmikkikoiransa ja Eva Braunin kanssa. Pohdittavaksi: mitkä laajalevikkiset kirjoitukset yllyttävät juutalaisvainoihin? Kuva: <span class="photographer">Bundesarchiv, B 145 Bild-F051673-0059 / CC-BY-SA</span>
Hitler lemmikkikoiransa ja Eva Braunin kanssa. Pohdittavaksi: mitkä laajalevikkiset kirjoitukset yllyttävät juutalaisvainoihin? Kuva: Bundesarchiv, B 145 Bild-F051673-0059 / CC-BY-SA

Ketjukirjeistä varoitellaan, mutta tunnistatko kavalimmat?

Kuvittele ketjukirje, joka valloittaa maailman miljardeilla kopioillaan. Kirje kiihottaa ihmiset raaimpiin kuviteltavissa oleviin hirmutekoihin. Sen kantta koristaa ihmiskunnan historian julmin kidutus- ja teloitusväline, jonka kirjettä levittävät julistavat pyhäksi symbolikseen.

Tässä otteita ketjukirjeestä:

1. Jos et levitä tätä kirjettä, peruuttamaton rangaistuksesi on ikuinen ja ääretön kärsimys helvetissä.

2. Peruuttamaton rangaistuksesi on ikuinen ja ääretön kärsimys helvetissä myös, jos epäilet tässä kirjeessä kerrottujen, yliluonnollisten ihmeiden pyhää totuutta.

3. Tätä kirjettä ehdoitta totteleva ja levittävä palkitaan ikuisella ja äärettömällä onnella paratiisissa.

4. Jos ystäväsi tai läheisesi epäilee tämän kirjeen sanomaa, sinun tulee säälittä ja armotta tappaa hänet.

5. Jos kaupungissa asuu tätä kirjettä epäileviä ihmisiä, tulee kaikki kaupungin asukkaat ja eläimet surmata kostoksi.

6. Oma lapsi tulee tappaa kostoksi, jos hän kiroaa tai sanoo vastaan vanhemmilleen.

7. Hääyön jälkeen sulhasen tulee järjestää morsiamensa teloitus kivittämällä hänet kivuliaaseen kuolemaan appiukon kotipihalle, ellei morsian pysty todistamaan neitsyyttään.

8. Orjien on toteltava nöyrästi ja ehdoitta tämän kirjeen nimeen vannovien isäntiensä julmimpia ja perversseimpiäkin käskyjä.

9. Naisen tulee alempiarvoisena palvella miestä kuin orja isäntäänsä. Nainen ei saa opettaa, vaan hänen on pysyttävä vaiti. Tyttärensä myyminen seksiorjaksi on jokaisen miehen oikeus.

10. Homoseksuaalit, miehelleen uskottomat ja taikuudesta epäillyt tulee tappaa. Heidän peruuttamaton rangaistuksensa on ikuinen ja ääretön kärsimys helvetissä.

11. Jokaiselle pyhäpäivänä vähänkin työtä tekevälle tulee kostaa kuolemalla.

12. Järki ja kaikki tätä kirjettä vastaan esitetty todistusaineisto tulee tuhota, eikä kirjeeseen saa tehdä minkäänlaisia muutoksia.

13. Maailmanloppu tulee elinaikanasi, merkkinä tälle kirjeelle uskollisten palkitsemisesta ikuisessa paratiisissa. Jokaiselle muulle se merkitsee kostoa, joka on ikuinen kärsimys helvetissä.

Miten sivistyneen yhteiskunnan tulisi suhtautua tällaiseen ketjukirjeeseen?

Tulisiko ketjukirjeen suojelemiseksi säätää erityislakeja? Tulisiko jokaisen yrityksen maksaa erityisveroa, jolla ketjukirjeen levittämistä rahoitetaan? Tulisiko verovaroin rakentaa joka kylään pyhättö, jossa korkeapalkkaiset virkamiehet lukevat kansalle otteita ketjukirjeestä? Tulisiko lain oikeuttaa ketjukirjeen arvostelijoiden tuomitseminen vankilaan? Tulisiko lain oikeuttaa vastasyntyneiden liittäminen ketjukirjeen kannatusjäseneksi ilman ero-oikeutta? Tulisiko kaikkia ihmisoikeuksia ja lakeja ohjata järjen ja tieteen sijaan ketjukirje?

Kuvitellaan, että ketjukirjeessä on myös inhimillisempiä kohtia. Lieventävätkö ne kirjettä sen enempää kuin juutalaisten kansanmurhaa se, että Hitler rakasti koiria ja lapsia?

Jos ketjukirjeen levittäjät väittävät, että julmuudet eivät ole sen oikea sanoma, miksei pahoja kohtia yksinkertaisesti leikata pois ja levitetä pelkästään hyvää kirjettä?

Miten Sinä suhtaudut ketjukirjeeseen?

Kommentit (151)

Thelin
Liittynyt14.1.2014
Viestejä15
152/151 | 

Puhut ilmiselvästi Raamatusta. Tutustuin nimittäin tässä hiljattain sen tämäntyyppisiin kohtiin.

Kristinuskoa on turha kritisoida sen perusteella, mitä Raamatussa sanotaan. Aikaisemmin osaa tai jopa kaikkia näistä kohdista on sovellettu ja ne on tarkoitettukin alunperin kirjaimellisesti tulkittaviksi, mutta menneisyyttä ei voi muuttaa. En ole kuullut kuitenkaan yhdestäkään nykypäivän kristitystä, jonka mielipiteet olisi mitään tämäntapaisia, vaikka hän kuinka väittäisi suhtautuvansa Raamattuun kirjaimellisesti.

L
Liittynyt17.3.2005
Viestejä7979
153/151 | 

Teppo Mattson

Kirjoitit:

”Tulisiko jokaisen yrityksen maksaa erityisveroa, jolla ketjukirjeen levittämistä rahoitetaan?”

Lienet huomannut, että esimerkiksi Suomen Luterilainen Kirkko ei opeta jäseniään toimimaan noiden Vanhan Testamentin määrysten mukaan. Käsittääkseni kirkon virallinen kanta, jos selaista on, on, että Raamattu on ihmisen kirjoittama ja heijastelee kirjoitusajankohdan (siis noin 800 e.a.a. – 200 j.a.a.) maailmaa. Tuota kirjoituskokoelmaa ei siis kirkonkaan oppien mukaan tule ottaa sanatarkasti.

Selvennän vielä, että minunkin moraalini mukaan on väärin, että yritykset rahoittavat kirkkoja yhteisöveron kautta (yrittäjänä kärsin tuosta itsekin). Luonnollisesti vastustan myös uskonnon opetusta koulussa verovaroin. Ja teologisia tiedekuntia yliopistoissa. Silti mielestäni juttusi on hieman vastenmielinen.

Itse keskittyisin paheksumaan sellaisia uskovaisia, mistä vaan uskontokunnasta, jotka oikeasti toteuttavat tuon kaltaisia määräyksiä tai opettavat ihmisille tuollaista moraalia. Sitä porukkaa kyllä löytyy, muttei juurikaan Suomesta. Verovarojamme myös käytetään tuollaisten ajatusten edistämiseksi, muttei Suomessa.

Teppo Mattsson
Liittynyt13.1.2014
Viestejä154
154/151 | 
L

Silti mielestäni juttusi on hieman vastenmielinen.

 

Osaatko täsmentää, mikä jutussa tuntui vastenmieliseltä?

L
Liittynyt17.3.2005
Viestejä7979
155/151 | 

Teppo Mattson

Kirjoitit:

”Osaatko täsmentää, mikä jutussa tuntui vastenmieliseltä?”

Osaanpa hyvinkin.

Raamatussa on tuollaisia otteita, joita esimerkkinä listäsit. Raamatulla on rooli kristinuskossa (kristinuskon eri haarat sisältävät kuitenkin paljon muutakin, kuten esim. Nikean Kirkolliskokouksen kolmijumalaisuusopin). Luterilainen kirkko määritellään kristilliseksi kirkoksi. Luterilainen Kirkko (kuten Katolinen ja Ortodoksinenkin) saavat valtiolta rahoitusta.

Silti ei voida sanoa, että verorahoilla ajetaan listaamasi kaltaisia asioita.

Ymmärrät tämän varmasti älykkäänä ihmisenä. Pidän vastenmielisenä, että asioita, mitä vaan asioita, ajetaan valehtelemalla tai asioita tarkoituksella vääristävällä tavalla.

HuuHaata
Liittynyt8.11.2012
Viestejä9051
156/151 | 

Et taida tuntea antiikin historiaa kovinkaan hyvin? Osaako joku antaa jotain hyvää linkkiä, jossa historiantutkijat olisivat yrittäneet selvittää minkälaista elämää Israelin sen ajan vierusheimoissa elettiin.

Yhtenä kohtana asiaan tulee raamatun jyrkkä homovastaisuus. Antiikin Kreikasta tulleena perintönä aikalaisten keskuudessa oli hyvin yleistä raiskata poikalapsia. Kreikkalaisen kulttuurin mukaanhan häpeä oli sillä, joka antautui penetraatioon ja penetraation tehneen arvo vain nousi yhteisön silmissä. Toki homovastaisuuteen on myös hengellinen syy, johon voi perehtyä halutessaan mm. buddhalaisia kirjoituksia aiheesta lukemalla. Toki kaikki nuo voi sivuuttaa huuhaana, joka on ok mutta silloin on naurettavaa kritisoida uskontoa johonkin uskomisesta.

2500 vuotta sitten järjestään lähes kaikissa kansoissa harrastettiin sekä ihmisuhreja että hallinnon yläportaan suorittamia vastustajien mielivaltaisia mestauksia.

Nykyään perseeseen poikana raiskatuista pikkupojista jotka ovat saaneet nähdä silmitöntä väkivaltaa ympärillään kasvaa useimmiten väkivaltaisia, päihderiippuvaisia ja mielenterveysongelmaisia. Niin mutta mitäpä niistä väliksi, kun oma vikahan se on jos ei ole voittajaksi jolla on varaa elvistellä syntynyt.

Noista lähtökohdista on täysin hyväksyttävää asuessaan heimossa, jossa viereinen heimo janoaa sotaa tehdä sota tappaa heidät ja jatkaa rauhallista eloa. Ei sen ajan tyypillinen aggressiivisuuteen taipuvainen heimo neuvotellut tai puhetta kuunnellut.

L
Liittynyt17.3.2005
Viestejä7979
157/151 | 

Huuhaata

Kirjoitit:

”Antiikin Kreikasta tulleena perintönä aikalaisten keskuudessa oli hyvin yleistä raiskata poikalapsia. Kreikkalaisen kulttuurin mukaanhan häpeä oli sillä, joka antautui penetraatioon ja penetraation tehneen arvo vain nousi yhteisön silmissä.”

Ollaan hieman aiheesta sivussa, mutta en voi olla korjaamatta.

Kuvaamasi homma ei liity Antiikin Kreikan pederastiaan. Wiki:

”Pederasty in ancient Greece was a socially acknowledged erotic relationship between an adult male (the erastes) and a younger male (the eromenos) usually in his teens. It was characteristic of the Archaic and Classical periods. Some scholars locate its origin in initiation ritual, particularly rites of passage on Crete, where it was associated with entrance into military life and the religion of Zeus.”

http://en.wikipedia.org/wiki/Pederasty_in_ancient_Greece

Homoseksuaalinen raiskaus on kautta historian ollut yleinen nöyryytyksen muoto. Olet oikeassa myös siinä että joissakin kulttuureissa homoseksuaalista penetraatiota ei paheksuta niin kuin sitä toista juttua. Mistään kreikkalaisesta erikoisuudesta ei kuitenkaan puhuta.

Teppo Mattsson
Liittynyt13.1.2014
Viestejä154
158/151 | 
Thelin

En ole kuullut kuitenkaan yhdestäkään nykypäivän kristitystä, jonka mielipiteet olisi mitään tämäntapaisia, vaikka hän kuinka väittäisi suhtautuvansa Raamattuun kirjaimellisesti.

Oletko tutustunut lähetystyön vaikutuksiin Afrikan HIV-epidemiaan?

Teppo Mattsson
Liittynyt13.1.2014
Viestejä154
159/151 | 
L

Pidän vastenmielisenä, että asioita, mitä vaan asioita, ajetaan valehtelemalla tai asioita tarkoituksella vääristävällä tavalla.

Minulle ei kuitenkaan selvinnyt, millä tavalla kirjoitukseni valehteli tai vääristeli?

Teppo Mattsson
Liittynyt13.1.2014
Viestejä154
160/151 | 
Thelin

Kristinuskoa on turha kritisoida sen perusteella, mitä Raamatussa sanotaan. Aikaisemmin osaa tai jopa kaikkia näistä kohdista on sovellettu ja ne on tarkoitettukin alunperin kirjaimellisesti tulkittaviksi, mutta menneisyyttä ei voi muuttaa.

Mennyttä ei voi muuttaa, mutta tulevaa voi: Jos uskonnon pyhät tekstit sisältävät julmuuksia joita ei ole tarkoitettu opetettavaksi, miksi niitä ei väärinkäsitysten välttämiseksi leikata pois ja levitetä pelkästään sitä oikeaa hyvää sanomaa?

L
Liittynyt17.3.2005
Viestejä7979
161/151 | 

Teppo Mattsson

Kirjoitit:

”Minulle ei kuitenkaan selvinnyt, millä tavalla kirjoitukseni valehteli tai vääristeli?”

Varmasti selvisi. Kirjoitit aluperin:

Miten sivistyneen yhteiskunnan tulisi suhtautua tällaiseen ketjukirjeeseen?

Tulisiko ketjukirjeen suojelemiseksi säätää erityislakeja? Tulisiko jokaisen yrityksen maksaa erityisveroa, jolla ketjukirjeen levittämistä rahoitetaan? Tulisiko verovaroin rakentaa joka kylään pyhättö, jossa korkeapalkkaiset virkamiehet lukevat kansalle otteita ketjukirjeestä? Tulisiko lain oikeuttaa ketjukirjeen arvostelijoiden tuomitseminen vankilaan? Tulisiko lain oikeuttaa vastasyntyneiden liittäminen ketjukirjeen kannatusjäseneksi ilman ero-oikeutta? Tulisiko kaikkia ihmisoikeuksia ja lakeja ohjata järjen ja tieteen sijaan ketjukirje?”

Paheksut sitä, että verorahoilla edistetään tuollaisia ajatuksia. Se ei pidä paikkaansa. Luterilainen (tai Ortodoksinen tai Katolinen Kirkko Suomessa) eivät tuputa tuollaisia ajatuksia ihmisille verorahoilla.

 

Kirjoitit thelinille:

”Oletko tutustunut lähetystyön vaikutuksiin Afrikan HIV-epidemiaan?”

Puhut varmastikin nyt yksityisestä lähetystyöstä. Vai onko näyttöä siitä, että verorahoja menee kondomien vastaiseen kampanjointiin?

Näyttää siltä, että olet vain yeisesti paheksumassa kristinuskoa ja etenkin sen Suomessa tyypillisiä esiintymismuotoja. Jos uskontoja haluaa kritisoida, löytyy varmasti paheksuttavampaakin uskonnollisuutta.    

L
Liittynyt17.3.2005
Viestejä7979
162/151 | 

Teppo Mattsson

Kirjoitit thelinille:

”Jos uskonnon pyhät tekstit sisältävät julmuuksia joita ei ole tarkoitettu opetettavaksi, miksi niitä ei väärinkäsitysten välttämiseksi leikata pois ja levitetä pelkästään sitä oikeaa hyvää sanomaa?”

Tuo olisi hyvin rationaalinen tapa toimia.

Huomaathan kuitenkin, että puhumme uskonnosta, emme rationaalisista asioista. Lisäksi ihmiselle luonnollinen konservatismi on erityisen voimakasta uskonnollisissa ja kulttuurisissa asioissa.

Parasta, mitä käytännössä voimme toivoa, on, että papit ja muut sellaiset selittävät ihmisille, että raamatussa on juttuja, joita ei tarvitse eikä saa ottaa kirjaimellisesti.

HuuHaata
Liittynyt8.11.2012
Viestejä9051
163/151 | 
Teppo Mattsson

Mennyttä ei voi muuttaa, mutta tulevaa voi: Jos uskonnon pyhät tekstit sisältävät julmuuksia joita ei ole tarkoitettu opetettavaksi, miksi niitä ei väärinkäsitysten välttämiseksi leikata pois ja levitetä pelkästään sitä oikeaa hyvää sanomaa?

Raamatun mukaisesti mentäessä se itse ilmoittaa ettei sitä tule kristityn muuttaa. Toki ei uskovat voivat näin tehdä vapaasti. Pyrkiä valitsemaan eri uskomuksista hyviä juttuja itselleen jos niitä löytää. Kristinuskon harjoittamista se ei kuitenkaan tietenkään silloin ole.

Väkivallasta vielä sen verran, että on vieläkin ihmisiä jotka ovat niin seonneita että vapaana kulkiessaan olisivat jatkuva hengenvaara kanssaihmisilleen. Nykyaikana heitä on toki vähemmän kuin aiemmin ja voimakkaalla lääkityksellä yhdistettynä loppuelämän jatkuvaan suljetulla osastolla oloon ongelmaan on löydetty "ratkaisu". Muussa tapauksessa tietenkin myös kristinuskon mukaan ratkaisu olisi heidän osaltaan kuolemantuomio yhteisön edun takia.

Thelin
Liittynyt14.1.2014
Viestejä15
164/151 | 
Teppo Mattsson
Thelin

En ole kuullut kuitenkaan yhdestäkään nykypäivän kristitystä, jonka mielipiteet olisi mitään tämäntapaisia, vaikka hän kuinka väittäisi suhtautuvansa Raamattuun kirjaimellisesti.

Oletko tutustunut lähetystyön vaikutuksiin Afrikan HIV-epidemiaan?

En yksityiskohtaisesti, mutta tiedän kyllä katolisen kirkon ehkäisyvastaisesta toiminnasta. Tarkoitin sitä, että nykypäivän kristityt kannattavat harvoin enempää kuin paria Raamatun julmista ja typeristä säännöistä, vaikka väittäisivätkin suhtautuvansa kirjaan kirjaimellisesti. Homovastaisetkaan kristityt eivät nykyään kannata homojen teloitusta. Ainakin orjuus on sellainen asia, jota kukaan nykypäivän kristitty ei käsittääkseni sano kannattavansa Raamatun takia. Sanoisin homo- ja ehkäisyvastaisuuden ja muun vastaavan olevan pikemminkin historiallinen jäänne kuin oikeasti Raamatusta johtuvaa. Kristinuskon yleinen kritiikki Raamatun perusteella on huono idea, koska kristityt eivät oikeasti perusta toimintaansa Raamattuun. Olisi myös ihan järjetöntä kritisoida kristinuskoa ja niputtaa suomalaiset tapakristityt ja paavi samalla yhteen.

Teppo Mattsson
Liittynyt13.1.2014
Viestejä154
165/151 | 
Thelin
Teppo Mattsson
Thelin

En ole kuullut kuitenkaan yhdestäkään nykypäivän kristitystä, jonka mielipiteet olisi mitään tämäntapaisia, vaikka hän kuinka väittäisi suhtautuvansa Raamattuun kirjaimellisesti.

Oletko tutustunut lähetystyön vaikutuksiin Afrikan HIV-epidemiaan?

En yksityiskohtaisesti, mutta tiedän kyllä katolisen kirkon ehkäisyvastaisesta toiminnasta. Tarkoitin sitä, että nykypäivän kristityt kannattavat harvoin enempää kuin paria Raamatun julmista ja typeristä säännöistä, vaikka väittäisivätkin suhtautuvansa kirjaan kirjaimellisesti. Homovastaisetkaan kristityt eivät nykyään kannata homojen teloitusta. Ainakin orjuus on sellainen asia, jota kukaan nykypäivän kristitty ei käsittääkseni sano kannattavansa Raamatun takia. Sanoisin homo- ja ehkäisyvastaisuuden ja muun vastaavan olevan pikemminkin historiallinen jäänne kuin oikeasti Raamatusta johtuvaa. Kristinuskon yleinen kritiikki Raamatun perusteella on huono idea, koska kristityt eivät oikeasti perusta toimintaansa Raamattuun. Olisi myös ihan järjetöntä kritisoida kristinuskoa ja niputtaa suomalaiset tapakristityt ja paavi samalla yhteen.

Suosittelen lämpimästi Sam Harrisin kirjaa Kirje kristitylle kansalle (suom. Kimmo Pietiläinen). Kirjaa löytyy kirjastoista kiitettävästi. Nopea lukea (83 sivua) ja hyviä viitteitä, joista aiheesta enemmän kiinnostunut voi jatkaa. Sam Harrisin argumentit ovat teräviä ja osuvia, mutta reiluja.

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä82162
166/151 | 
Thelin

Kristinuskon yleinen kritiikki Raamatun perusteella on huono idea, koska kristityt eivät oikeasti perusta toimintaansa Raamattuun. Olisi myös ihan järjetöntä kritisoida kristinuskoa ja niputtaa suomalaiset tapakristityt ja paavi samalla yhteen.

HuuHaata kirjoitti:Väkivallasta vielä sen verran, että on vieläkin ihmisiä jotka ovat niin seonneita että vapaana kulkiessaan olisivat jatkuva hengenvaara kanssaihmisilleen. Nykyaikana heitä on toki vähemmän kuin aiemmin ja voimakkaalla lääkityksellä yhdistettynä loppuelämän jatkuvaan suljetulla osastolla oloon ongelmaan on löydetty "ratkaisu". Muussa tapauksessa tietenkin myös kristinuskon mukaan ratkaisu olisi heidän osaltaan kuolemantuomio yhteisön edun takia.

Thelin huomaa että tappaminen on jo alkanut kristinuskon merkeissä tässä ketjussa. Onko tässä nyt käytännön esimerkki "kiertokirjeen" voimasta?

Käyttäjä321_0
Liittynyt4.3.2008
Viestejä27432
167/151 | 

Itse myös koin blogikirjoituksen vastenmieliseksi ja tarkoitushakuiseksi. En ole törmännyt tuonkaltaiseen uskonnonopetukseen Suomessa, tosin en ole missään pirkkojalovaarapiireissä pyörinytkään vaan ihan ev.lut. srk-nuorissa.

Itse kritisoin myös erään vanhollislestadiolaisen lähetysjärjestön toimintaa Länsi-Afrikassa, joka ymmärtääkeseni saa osan rahoituksestaan ev.lut. kirkolta. En ole perehtynyt lsd-piireihin, mutta tiedän, että siellä ollaan voimakkaan ehkäisyvastaisia. En kuitenkaan usko lsd-piireissäkään opetettavan yllä listattuja vanhatestamentillisia asioita.

Shokeeraaminen tehokeinona on ihan jees. Mutta tässä nyt vaan on koottu monta ikävää kohtaa raamatusta. Jokainen meistä nykyaikana tietää nämä idioottimaisuudet ja kirkon virallisen kannan niihin, joten tämä kauhugalleria on jo vähä passée.

Jos taas halutaan kritisoida vanhollislestadiolaisten lähetystyötä Afrikassa, niin miksi ei sitten tehdä niin sen sijaan että kootaan ne samat vanhat päättömydet, joiden olemassa olon jokainen jo tietää? Vai oliko tämä lähetystyökortti nyt joku yritys paikkailla hutimennyttä kirjoitusta?

Ev. lut. kirkon piispa sanoi television ajankohtaisohjelmassa, että raamattu ei ole jumalan sanaa vaan sana jumalasta.

Laitetaan tähän loppuun vielä eräs Kissi Vähä-hiilarin dieeteistä.

Teppo Mattsson
Liittynyt13.1.2014
Viestejä154
168/151 | 
Vatkain

Itse myös koin blogikirjoituksen vastenmieliseksi ja tarkoitushakuiseksi.

Mitä tarkoitusta koit kirjoituksellani hakevan?

Eusa
Liittynyt16.2.2011
Viestejä21936
169/151 | 

Minulle tuli mieleen, että blogin kirjoittaja on alkanut nähdä painajaisia ikuisesta kärsimyksestä helvetissä ja haluaa tehdä jotain saadakseen etäisyyttä asiaan. Saattaapi vain tulla entistä voimakkaammin uniin... 

Hienorakennevakio vapausasteista: (1+2¹+3²+5³+1/2¹*3²/5³)⁻¹ = 137,036⁻¹

hcesar
Liittynyt16.3.2005
Viestejä13039
170/151 | 

Kirjoitus kuulostaa aika lailla samalta, mitä joskus parikymppisenä festareilla aamun sarastaessa saarnasin muille hereillä olijoille humalan ja nukahtamisen välisessä tilassa. Eli vimpan päälle harkittua järkitekstiä.

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä82162
171/151 | 
Vatkain

Itse myös koin blogikirjoituksen vastenmieliseksi ja tarkoitushakuiseksi. En ole törmännyt tuonkaltaiseen uskonnonopetukseen Suomessa, tosin en ole missään pirkkojalovaarapiireissä pyörinytkään vaan ihan ev.lut. srk-nuorissa.

Itse kritisoin myös erään vanhollislestadiolaisen lähetysjärjestön toimintaa Länsi-Afrikassa, joka ymmärtääkeseni saa osan rahoituksestaan ev.lut. kirkolta. En ole perehtynyt lsd-piireihin, mutta tiedän, että siellä ollaan voimakkaan ehkäisyvastaisia. En kuitenkaan usko lsd-piireissäkään opetettavan yllä listattuja vanhatestamentillisia asioita.

Kolme lestadiolaisuuden jättänyttä naista kertoi Ruotsin television suomenkielisille uutisille ehkäisykieltoon liittyvistä traumaattisista kokemuksistaan.

Vanhoillislestadiolaiset pitävät kiinni ehkäisykiellosta, joka altistaa naiset raskauksille koko heidän hedelmällisen ikänsä ajan. Tulkinnan mukaan naisella ei ole oikeutta päättää omasta kehostaan, vaan hän joutuu synnyttämään, vaikka henkensä uhalla.

Asia nousi taas tapetille, kun kolme lestadiolaisuuden jättänyttä naista kertoi ehkäisykieltoon liittyvistä kauhukokemuksistaan Ruotsin television suomenkielisille uutisille. 

SVT:n haastattelema Suomen Rauhanyhdistyksen keskusyhdistyksen (SRK) puheenjohtaja Viljo Juntunen pitää ehkäisyä syntinä ja Jumalan luomistyöhön puuttumisena.

http://www.iltasanomat.fi/perhe/art-1288766645913.html?pos=crosspromo

Hyväksyisitkö sinä tämän kohdallesi?

Tässähän on kyse Raamutusta ja siitä saadusta "käskystä"?

Onneksi Viljon ei tarvitse synnyttää. Helppo vaatia Raamatun lain noudattamista hänen. Kysymyshän on myös siitä kykeneekö yhteiskunta suojelemaan näiden naisten oikeuksia vai onko he Viljon kynsissä ja tuomion alla?

Käyttäjä5788_0
Liittynyt3.10.2014
Viestejä906
172/151 | 

Oli kyllä aikamoinen rimanalitus.

Kannattaa Teppo käydä joskus kirkossa, ei siellä ketään tervata.

Ja itse taistelin ET:n takia koululaitosta vastaan, kun ei heillä ollut varaa opettaa minua erikseen. Oli joku luku 20 seiskalla, kun repes perse kun otsikko oli tyyliin Jumalan pettämätön huumorintaju ja esimerkkinä käytettiin Joonaa valaan kidassa. 

Olen myös tutkinut raamattua vasten tahtoani Jehovan todistajien kanssa, eikä se mitenkään kauheeta ollut. Kyselin niiltä kaikkea mitä ei opettajalta olisi kehdannut.

Kirkko on ehkä vähiten tuomitseva instituutio ainakin Suomessa. Ei pahimmatkaan vatipäätkään etsi homoja keskuudestaan.

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä82162
174/151 | 
Eusa

Minulle tuli mieleen, että blogin kirjoittaja on alkanut nähdä painajaisia ikuisesta kärsimyksestä helvetissä ja haluaa tehdä jotain saadakseen etäisyyttä asiaan. Saattaapi vain tulla entistä voimakkaammin uniin... 

Olipa typerä kommentti. Tämän Helvetillä uhkaamisen kristinuskossa vois ottaa ihan omaan käsittelyynsä ja katsoa/tutkia miksi se on valittu "rakkauden Jumalan ihanaksi rangaistusmetodiksi" ja miten tällainen sepustettu ja äärimmäisen kiero uhkaus vaikuttaa ihmisen psyykeen ja ajatteluun.  Kuolemanjälkeisellä helvetillä uhkailuhan on yksi uskontojen nerokkaimmista ihmisen päässä keksityistä sadistisista toisten kyykytysmetodeista.

Voiko sadistisempaa keksintöä olla kuin ikuiseen äärimmäiseen kärsimykseen tuomitseminen ja tämän tuomion langettaa kuka muu kuin ihana rakastava Jumala joka yllätys yllätys tuomitsee sinut jos et vain häntä ylistä ja kumarra päivästä toiseen. 

Käyttäjä321_0
Liittynyt4.3.2008
Viestejä27432
175/151 | 
Teppo Mattsson
Vatkain

Itse myös koin blogikirjoituksen vastenmieliseksi ja tarkoitushakuiseksi.

Mitä tarkoitusta koit kirjoituksellani hakevan?

Tätä tyypillistä nykymuotiahan tämä on: pilkataan kristittyjä ja kristinuskoa oikein olan takaa ja rankalla kädellä.

Elekääkä ymmärtäkö väärin. Totta kai kristinuskoa ja eritoten kirkon erityisasemaa Suomessa saa ja pitää arvostella. Mutta asioita voi myös tehdä a) hyvällä maulla, b) raikkaasti ja tuoreesti klisheisiin sortumatta, c) tekemättä ylilyöntejä, joista kristityt itse alkavat Suomessa päästä eroon.

Asioista pitää voida puhua niiden oikeilla nimillä. Jos halutaan käyttää jonkinlaista retoriikkaa kirkon erityisaseman poistamiseksi, niin kuten tuossa jo totesin, näiden järjettömyyksien kaivelu alkaa todellakin olla jo so last season. Niillä ei ensinnäkään ole enää kaivattua shokkiarvoa ja toisekseen ne eivät käsittele itse asiaa.

Sen sijaan jos halutaan keskustella kiristinuskon eksegetiikasta, niin silloin blogikirjoitus tämänsisältöisenä on ihan paikallaan. Mutta silloinkaan ei pidä unohtaa sitä viitekehystä, jossa tulkinta tapahtuu.

Hassua, että teologia oppiaineena on kehittyneempää kuin ateistiset herjakirjoitukset. Tai toisaalta eihän siinä mitään hassua ole, herja ei koskaan ole kehittynyttä. Herjaamalla ei rakenneta, siksi se ei ole synonyymi rakentavalle kritiikille.

Käyttäjä5788_0
Liittynyt3.10.2014
Viestejä906
176/151 | 
Teppo Mattsson
Thelin

Kristinuskoa on turha kritisoida sen perusteella, mitä Raamatussa sanotaan. Aikaisemmin osaa tai jopa kaikkia näistä kohdista on sovellettu ja ne on tarkoitettukin alunperin kirjaimellisesti tulkittaviksi, mutta menneisyyttä ei voi muuttaa.

Mennyttä ei voi muuttaa, mutta tulevaa voi: Jos uskonnon pyhät tekstit sisältävät julmuuksia joita ei ole tarkoitettu opetettavaksi, miksi niitä ei väärinkäsitysten välttämiseksi leikata pois ja levitetä pelkästään sitä oikeaa hyvää sanomaa?

Mutkat suoraksi asenteella. Ihmiskunnan muisti on South Parkin mukaan 20 vuotta ja ei se nyt ihan hatusta ole vedetty. Kasvaminen tekee kipeää ja maailma olisi varmasti parempi paikka, jos ihmisille istuttaisi muistikuvia nälkävuosista ja sodista niin, etteivät ne olisi henkilökohtaisia tragedioita.

Ja mitä sä sanoisit sille pienelle kulttuuriantropologille sisälläni joka käskee heittämään ensimmäisen kiven?

Ehkä ironisinta on, että käytännössä se olet sinä joka levittää vihaista ketjukirjettä.

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä82162
177/151 | 
Vatkain
Teppo Mattsson
Vatkain

Itse myös koin blogikirjoituksen vastenmieliseksi ja tarkoitushakuiseksi.

Mitä tarkoitusta koit kirjoituksellani hakevan?

Tätä tyypillistä nykymuotiahan tämä on: pilkataan kristittyjä ja kristinuskoa oikein olan takaa ja rankalla kädellä.

 

Mitä pilkkaamista se on jos sitä analysoidaan, onko näille uskonnoille annettu joku "Jumalallinen" suoja ettei niitä voi kritisoida eikä analysoida?

Eusa
Liittynyt16.2.2011
Viestejä21936
178/151 | 
jussipussi
Eusa

Minulle tuli mieleen, että blogin kirjoittaja on alkanut nähdä painajaisia ikuisesta kärsimyksestä helvetissä ja haluaa tehdä jotain saadakseen etäisyyttä asiaan. Saattaapi vain tulla entistä voimakkaammin uniin... 

Olipa typerä kommentti.

Tuli  mieleen, ja jollain juoppohulluus ja rimanalitus. Mielikuviahan tuossa Teppo pyrki herättelemään. Äänellään se variskin raakkuu. 

Hienorakennevakio vapausasteista: (1+2¹+3²+5³+1/2¹*3²/5³)⁻¹ = 137,036⁻¹

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä82162
179/151 | 
Eusa
jussipussi
Eusa

Minulle tuli mieleen, että blogin kirjoittaja on alkanut nähdä painajaisia ikuisesta kärsimyksestä helvetissä ja haluaa tehdä jotain saadakseen etäisyyttä asiaan. Saattaapi vain tulla entistä voimakkaammin uniin... 

Olipa typerä kommentti.

Tuli  mieleen, ja jollain juoppohulluus ja rimanalitus. Mielikuviahan tuossa Teppo pyrki herättelemään. Äänellään se variskin raakkuu. 

Ei yhtään parantunut kommentointisi.

Eusa
Liittynyt16.2.2011
Viestejä21936
180/151 | 
jussipussi

Ei yhtään parantunut kommentointisi.

Eikä sinun argumentointisi. 

Hienorakennevakio vapausasteista: (1+2¹+3²+5³+1/2¹*3²/5³)⁻¹ = 137,036⁻¹

Käyttäjä5788_0
Liittynyt3.10.2014
Viestejä906
181/151 | 
Teppo Mattsson
Hercules

Oli kyllä aikamoinen rimanalitus.

Haluatko perustella?

Tuossa ylempänä implikoin, että voit esittää kaikki maailman todisteet anteeksiannon merkityksestä, mutta jos et ymmärrä mitä se tarkoittaa, ei niillä todisteilla ole mitään merkitystä.

Me voidaan polttaa kaikki maailman kirjat parantamatta yhtäkään sekopäätä.

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä82162
182/151 | 

Ketjun aihe/aloitus on tarvittava ja tarpeellinen vähintäänkin siinä merkityksessä että se paljastaa jo tässä vaiheessa keskustelua kuinka vaikea meidän on käsitellä tällaisia asioita objektiivisesti. Mahdollisesti mukana on aimo annos intutiivista geeneissä mukana kulkevaa apinahierarkiaa, pelkäämme arvostella lauman johtaja-apinaa vaikka se olisi projisoitu taivaisiin.

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä82162
183/151 | 
Eusa
jussipussi

Ei yhtään parantunut kommentointisi.

Eikä sinun argumentointisi. 

Kyllä minä argumentoin huomattavasti paremmin.  Yritä nyt tsempata ja keskittyä

Eusa
Liittynyt16.2.2011
Viestejä21936
184/151 | 
jussipussi

Ketjun aihe/aloitus on tarvittava ja tarpeellinenvähintäänkin siinä merkityksessä että se paljastaa jo tässä vaiheessa keskustelua kuinka vaikea meidän on käsitellä tällaisia asioita objektiivisesti. Mahdollisesti mukana on aimo annos intutiivista geeneissä mukana kulkevaa apinahierarkiaa, pelkäämme arvostella lauman johtaja-apinaa vaikka se olisi projisoitu taivaisiin.

Tuosta olen samaa mieltä. Hierarkittomuus vapauttaa. Jos elämä perustuu arvoasteikkoihin, on helvetti löytynyt. 

Hienorakennevakio vapausasteista: (1+2¹+3²+5³+1/2¹*3²/5³)⁻¹ = 137,036⁻¹

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä82162
186/151 | 
Eusa
jussipussi

Ketjun aihe/aloitus on tarvittava ja tarpeellinenvähintäänkin siinä merkityksessä että se paljastaa jo tässä vaiheessa keskustelua kuinka vaikea meidän on käsitellä tällaisia asioita objektiivisesti. Mahdollisesti mukana on aimo annos intutiivista geeneissä mukana kulkevaa apinahierarkiaa, pelkäämme arvostella lauman johtaja-apinaa vaikka se olisi projisoitu taivaisiin.

Tuosta olen samaa mieltä. Hierarkittomuus vapauttaa. Jos elämä perustuu arvoasteikkoihin, on helvetti löytynyt. 

Otetaan maallisempi esimerkki tästä apinahierarkian olemassaolosta ja siihen ryhmäpalutuksesta.

Jos kritisoin täällä jonkun professorin kirjoittamaa mallikkona niin ei mene kuin hetki kun joku muistuttaa että minä alempiarvoisena ja tyhmänä junttina en voi kritisoida laumassa korkeammalla olevaa. Itse asiaa mitä olen sanonut tai väittänyt ei käsitellä vaan primääri on hierarkia ja nokkimisjärjestys. Teen tätä joskus ihan tarkoituksella ja testin vuoksi. 

Siksi näitä uskontoja pitää myös käsitellä ja analysoida miten ne mahdollisesti manipuolivat väittäisin tarkasti suunnitelluilla uskomusrakenteillaan meidän eläimellisiä viettejämme jatko ovat yleensä alitajuisia. Tehokkasti ne manipuoloivat, sen näkee uskontojen yleisyydestä ja levinneisyydestä.

deezee
Liittynyt6.6.2011
Viestejä1643
187/151 | 

Blogissa sanotaan: "Jos ketjukirjeen levittäjät väittävät, että julmuudet eivät ole sen oikea sanoma, miksei pahoja kohtia yksinkertaisesti leikata pois ja levitetä pelkästään hyvää kirjettä?"

Aika moni näyttää torjuvan blogin pointin vetamalla sellaisiin tahoihin, jotka käytännössä ovat leikanneet julmuudet pois (eivät tosin aivan täysin loppuun asti), minkä jälkeen todetaan, että "ketjukirje" ei sinällään ole ongelma. Sehän ei ole ongelma näissä tapauksissa sen takia, että nämä tahot ovat käytännössä leikanneet nämä julmuudet pois. Joten ollaanko noista ongelmista samaa mieltä vai ei?

Kaikkihan eivät nimittäin ole tehneet niin ja se näkyy: http://www.godhatesfags.com/

Käyttäjä3024_0
Liittynyt30.3.2014
Viestejä2959
188/151 | 
Vatkain
Teppo Mattsson
Vatkain

Itse myös koin blogikirjoituksen vastenmieliseksi ja tarkoitushakuiseksi.

Mitä tarkoitusta koit kirjoituksellani hakevan?

Tätä tyypillistä nykymuotiahan tämä on: pilkataan kristittyjä ja kristinuskoa oikein olan takaa ja rankalla kädellä.

 

Niin. Kristinusko on semmoinen tuttu ja turvallinen vihollinen minkä kimppuun on helppo käydä.

Mutta harvemmat uskaltavat tylyttää niitä 2 muuta abrahamilaista uskontoa.

Käyttäjä5788_0
Liittynyt3.10.2014
Viestejä906
189/151 | 
jussipussi
Eusa
jussipussi

Ketjun aihe/aloitus on tarvittava ja tarpeellinenvähintäänkin siinä merkityksessä että se paljastaa jo tässä vaiheessa keskustelua kuinka vaikea meidän on käsitellä tällaisia asioita objektiivisesti. Mahdollisesti mukana on aimo annos intutiivista geeneissä mukana kulkevaa apinahierarkiaa, pelkäämme arvostella lauman johtaja-apinaa vaikka se olisi projisoitu taivaisiin.

Tuosta olen samaa mieltä. Hierarkittomuus vapauttaa. Jos elämä perustuu arvoasteikkoihin, on helvetti löytynyt. 

Otetaan maallisempi esimerkki tästä apinahierarkian olemassaolosta ja siihen ryhmäpalutuksesta.

Jos kritisoin täällä jonkun professorin kirjoittamaa mallikkona niin ei mene kuin hetki kun joku muistuttaa että minä alempiarvoisena ja tyhmänä junttina en voi kritisoida laumassa korkeammalla olevaa. Itse asiaa mitä olen sanonut tai väittänyt ei käsitellä vaan primääri on hierarkia ja nokkimisjärjestys. Teen tätä joskus ihan tarkoituksella ja testin vuoksi. 

Siksi näitä uskontoja pitää myös käsitellä ja analysoida miten ne mahdollisesti manipuolivat väittäisin tarkasti suunnitelluilla uskomusrakenteillaan meidän eläimellisiä viettejämme jatko ovat yleensä alitajuisia. Tehokkasti ne manipuoloivat, sen näkee uskontojen yleisyydestä ja levinneisyydestä.

Uskonnot vetoavat ihmisiin juuri sen takia etteivät ne määrittele sinusta riippumattomia hierarkioita. Se voimaannuttaa ihmisiä ja voimaannuttaminenhan on jo ihan peruskäsite muutenkin. Nyt kun latelet aforismeja, niin voimaantuminen vaatii aina tulta, eikä se ole siten koskaan hyvä asia, mutta usein tarpeellista ja jopa välttämätöntä.

Tekisi mieli linkata Unabomberin manifesti, mutta minusta tuntuu, ettei sitä osata lukea rivien välistä, vaan siinä jaettu myrkky on vailla vastinetta.

Lännessä kaikki hyvä on määritelty heikkouksiksi. Idässä kun panda syö bambua, se pieraisee ja sanoo jin jang.

(Ja muuten sen takia luotan vain poliisiin kaikista viranomaisista.)

Käyttäjä5788_0
Liittynyt3.10.2014
Viestejä906
190/151 | 
ksuomala

Niin. Kristinusko on semmoinen tuttu ja turvallinen vihollinen minkä kimppuun on helppo käydä.

Mutta harvemmat uskaltavat tylyttää niitä 2 muuta abrahamilaista uskontoa.

Eli vaadit asenteiden koventamista kautta linjan, jotta se olisi mielestäsi oikeudenmukaista. Meinaat että varsin sekulaarit maat ovat radikalisoituneet, koska heitä ei olla tylytetty tarpeeksi. Eli turpaan vaan, niin ymmärtävät kuinka huonoja ihmisiä he ovat.

Petri Walli ratkaisi tämän ongelman omalta osaltaan, muttei ymmärtänyt oivalluksensa seurauksia. Tai ehkä hän ymmärsi. Ken tietää.

https://www.youtube.com/watch?v=zv2La0NoBKM

http://youtu.be/Wp2rW-rNgC0?t=57m2s

Ja onhan näitä tuhansittain lisääkin..

hcesar
Liittynyt16.3.2005
Viestejä13039
191/151 | 
jussipussi

Ketjun aihe/aloitus on tarvittava ja tarpeellinen vähintäänkin siinä merkityksessä että se paljastaa jo tässä vaiheessa keskustelua kuinka vaikea meidän on käsitellä tällaisia asioita objektiivisesti. Mahdollisesti mukana on aimo annos intutiivista geeneissä mukana kulkevaa apinahierarkiaa, pelkäämme arvostella lauman johtaja-apinaa vaikka se olisi projisoitu taivaisiin.

Totta sinänsä, mutta kyynikkona väitän, että ne, joita asia kiinnostaa ja jotka ovat siihen jotenkin perehtyneet, ovat taivastelleet aloituksen numeroituja kohtia ikävuosina 15-20. Myöhemmin varmaankin useampi on huomannut, että ne kuvaavat kristinuskon toteutumista nykymaailmassa huonosti tai eivät ollenkaan ja niistä mesoaminen ei palvele ketään.

Kirjoituksen kärkihän oli kuitenkin Raamatun siistimen haitallisista ohjeista ja opeista, joita pääasiassa nykykristityt eivät kannata. Se on ihan järkevä ajatus, mutta ne, jotka sellaista vastustavat, nousevat tuollaisesta tekstistä vain takajaloilleen, eivätkä ala pohtimaan tosissaan Raamatun uusimista.

Provohan tuo on, muttei mielestäni onnistunut.

Käyttäjä5788_0
Liittynyt3.10.2014
Viestejä906
192/151 | 
asdf

Kirjoituksen kärkihän oli kuitenkin Raamatun siistimen haitallisista ohjeista ja opeista, joita pääasiassa nykykristityt eivät kannata. Se on ihan järkevä ajatus, mutta ne, jotka sellaista vastustavat, nousevat tuollaisesta tekstistä vain takajaloilleen, eivätkä ala pohtimaan tosissaan Raamatun uusimista.

Provohan tuo on, muttei mielestäni onnistunut.

Huono ajatus se on. Yhdessä elokuvassa muistaakseni Al Pacino sanoi että näytä minulle pantava nainen ja minä näytän sinulle miehen joka on kyllästynyt panemaan häntä.

Suosittelen Adam Curtisin kolmen tunnin dokkarisarjaa The trap. Eka osa on nimeltään Fuck you buddy ja siinä käydään läpi Nashin kanssa hänen harhojaan. Seuraava osa kertookin siitä kuinka ihmiset kahlitsevat itsensä negatiivisella vapaudella ja kolmannen osan lopussa puhutaan positiivisista vapauksista. Positiiviset vapaudet ovat niitä jotka vaativat tilaa.

http://vimeo.com/91091359

HuuHaata
Liittynyt8.11.2012
Viestejä9051
193/151 | 
asdf

Kirjoituksen kärkihän oli kuitenkin Raamatun siistimen haitallisista ohjeista ja opeista, joita pääasiassa nykykristityt eivät kannata. Se on ihan järkevä ajatus, mutta ne, jotka sellaista vastustavat, nousevat tuollaisesta tekstistä vain takajaloilleen, eivätkä ala pohtimaan tosissaan Raamatun uusimista.

 

Laittakaapa muuten kohtia, joissa raamattu muka on selkeästi väärässä "oikeinajattelevien" mielestä.

 

Mm. orjuuteen siinä ei kehoteta vaan annetaan ohjeita isännälle jolla on orja. Orjuus taas Israelilaisessa muodossaan oli täysin väistämätön ja välttämätön ominaisuus sen ajan maailmassa. Ja orjuus juutalaisilla oli tosiaan jotain ihan muuta kuin tyypillisen heimon orjuutus siihen aikaan. Sisältäen seitsemän vuoden välein riemuvuoden jolloin sai vapauden useimmiten velkaa jäämisen seuraksena seuranneesta orjuudesta.

 

Seksuaalimoraali ja homous toki ovat raamatussa kohtia, joista suurin osa ihmisistä länsimaissa nykyään ajattelee eri tavalla. Eri tavalla ajattelemisen rinnastaminen huonompaan ajatteluun on kuitenkin aika halpaa.

Käyttäjä628_0
Liittynyt12.7.2010
Viestejä13878
194/151 | 

Ihmisten reagointi kirjoitukseen on mielenkiintonen. Tiedefoorumilla missä uskonto ja uskovaisuus saakin yleensä huutia on asenne nyt kääntynyt päälaelleen kun rima on alitettu. Eli juuri mielikuvien maalaaminen vaikuttaa suhtautumiseen kirjoitukseen. Väistämättä myös tulee mieleen että iskikö tämä myös piilevään kohtaan ihmisten käsityksestä uskonnosta ja uskonnoista.

Uskontoa ei opeteta suomessa noin, eikä kristityt raamattua myöskään lue noin.

Tässä kuitenkin on laitettu vastakkain uskonto ja tiede. Adolf Hitler ja juutalaiset. Vaan onhan keskitysleireissä tehty tieteenkin nimissä "tutkimuksia" jotka vetää vertoja "ketjukirjeen" kirjoituksille. 

(Juutalaiset hyvä + Aatu paha)-(Uskonto paha + Tiede hyvä)= Juutalaiset hyvä,  tiede hyvä.
Ei menny ihan nappiin toi yhtälö vai ymmärsinko jotain väärin?  

Minä olisin jättäny natsikortin pois vai oliko tässä nyt takoitus yhdistää "ketjukirje" ja propakandakoneisto? Reilummalta olis tuntunu käsitellä noita juttuja erikseen.

Eli mielestäni tämä kirjoitus herättää negatiivisia ajatuksia koska se tunnetaan epäreiluksi.
Eli se vetelee rajan yli jossa omantunnon ääni ja vaistot sanoo jotain muuta. Eli oman käsitykseni mukaan mennään alueelle joka lopultakin on "uskonnon" syntysija ja sorkitaan sitä. Siitä ei ihmiset tykkää.

Retard
Liittynyt13.5.2005
Viestejä28258
195/151 | 

Ehkä tarpeettomasta kärjistyksestäänkin huolimatta aiheellinen blogiteksti.

Ja mitä olen siitä virinnyttä keskustelua seurannut, voisi sarkastisesti todeta, että jos joku listaa uskonnon pyhissä kirjoituksissa (tai yleisemmin opeissa) mukana olevia sellaisia moraalittomia opetuksia, joiden mukaan osa uskonnon seuraajista mahdollisesti erehtyvät käyttäytymään vielä tänäkin päivänä ja kyselee, pitääkö moisia tekstinpätkiä ihmisille edelleen jaella, on listaaja-kyselijän listaus niin ala-arvoinen, että listan yhteydessä esitetyihin kysymyksiin ei tarvitse vastata.

Jos vielä hieman lisään vettä myllyyn, reaktiot seuraavat toki yhtäältä kriittistä islamkeskustelua, sillä siinäkin monet loukkaantuvat jos Koraanin pyhien kirjoitusten tai muiden uskonnon oppien ongelmakohtia nostetaan erikseen esiin ja kysellään onko niiden jakelussa mitään järkeä.

Mutta tietysti tällaiset ongelmien listaamisetkin menevät joskus - kuten nyt hieman Mattssonillakin - samanlaiseksi materiaalin demonisoinniksi kuin väkivaltatietokonepelien tai -sarjakuvienkin kritiikki on mennyt pohdittaessa sitä, kuinka paljon vastuu mahdollisesti syntyneistä ongelmista on ongelmamateriaalin kuluttajilla tai olosuhteilla, joissa he elävät ja kuinka paljon vastuu on lopulta itse materiaalin ongelmakohdilla. Se mikä on varmaa, riippumatta siitä, kumpaan ääripäähän keskustelussa kuuluu, syyllinen näytetään tietävän aina varmasti.

Tosin väkivaltaviihdettä tarjotaan fiktiona ja sen totuutena tulkitsemista ei pidätä välttämättä edes lähtökohtaisesti kovinkaan terveenä kun taas uskontoa tarjotaan tulkintatapaa erikseen kyselemättä totuutena, jonka aiheuttamia ongelmia ihmetellään vasta sitten jos käyttäytyminen selvästi poikkeaa yhteisön vakiintuneista käyttäytymistavoista. Eli viihteeseen suhtaudutaan yhteiskunnassa kriittisemmin kuin totuuksiin vaikka se ei tietysti takaa sitä, etteikö itse totuutenakin tarjotun materiaalin vastuullistamisessa mentäisi toisinaan yli.

Mattsson olisi tietysti voinut tuoda paremmin esille sellaisia oppeja kristinuskosta tai vaikkapä yleisemminkin uskonnoista, joita yleisesti noudatetaan tai kannatetaan ja jotka ovat ongelmia ihmisoikeuksien toteutumisen kannalta tänäkin päivänä ja jättää tässä nyt esillä olleiden räikeästi lähes kaikkien arvomaailmoista poikkeavien oppien käsittely vähemmälle koska ne nyt vain menivät hieman yli.

Samalla olisi voitu tuoda esille sitäkin puolta kristillisestä kulttuuriperimästämme, että sen oppeja noudatetaan tänä päivänä varsin laajalla rintamalla sekulaarihumanististen silmälasien läpi varsinkin täällä Suomessa, eli että uskonnon oppien ongelmat ovat olleet selvästi vähenemään päin jos nykyistä tilannetta verrataan jonnekin historiaan. Ja vaikka ongelmallisia oppeja vieläkin on, nekin tullaan nykykehityksellä tulkitsemaan jossain vaiheessa yksittäisiä kaistapäitä lukuunottamatta muuten kuin kirjaimellisina totuuksina.

Kristinuskon opeista nostetaankin tällä hetkellä esiin ja usein kirkon virallistenkin tahojen toimesta hyvin paljon juuri sellaisia puolia ja äänenpainoja, joissa kirkon käsitykset ihmisoikeuksista heijastelevat aika hyvin kansan enemmistön käsityksiä. Mutta siitä huolimatta kirkko suhtautuu ihmisoikeuksiin konservatiivisesti eli, että ihmisoikeuksia se ei ole ollut koskaan omaehtoisesti varsinaisesti kehittämässä vaan enempi tyytynyt kuulemaan enemmistön mielipiteitä ja taipunut nykyisiinkin tulkinoihinsa ilmeisesti enempi toimintaympäristönsä saneleman paineen alla. [1]

En toki halua väittää, etteikö esimerkiksi kirkon piirissä toimivat ihmiset kuten monet papit ja muu henkilökunta olisi olleet monta kertaa ihmisoikeuksien suojelijoita ja niiden aktiivisia kehittäjiäkin ja etteikö kirkko olisi virallisine linjauksineenkin toiminut ihmisoikeuskysymyksissä eri diktaattorien tarjoamien vaihtoehtojan valossa varsin edistyksellisestikin, mutta kun toinen puoli kirkon henkilökunnasta kuten kirkon virallinen linjakin laahaavat melkolailla ihmisoikeuskäsityksineen ihmisoikeustyön kehittämisen jäljessä kirkon käsitys ihmisoikeuksista kehittyy mielestäni liian hitaasti.

Tosin ongelma uskonnoissa on kyllä hieman sekin, että ihmisoikeuskehitys, joka tällä hetkellä on meneillään, ei ole välttämättä mitenkään väistämätön. On nimittäin mahdollista, että jos tämän laman seurauksena yhteiskunnan olot kurjistuvat riitävästi, uskonnon oppien kirjaimellinen tulkinta voi herättää taas laajempaa kannatusta. [1] Mikä voi olla nykyisiä jo saavutettujakin ihmisoikeuksia ajatellen kurja juttu, mikäli oppikokoelma sisältää ihmisoikeuksien kannalta liikaa kielteistä materiaalia.

Eli kuten aluksi totesin, blogitekstissä esitellyt kysymykset ovat mielestäni aiheellisia. 

En kuitenkaan ole täysin varma siitä, missä määrin ongelma on uskontoa käyttävissä ihmisissä tai heidän muualta mukaan tuomista ongelmistaan ja missä määrin kyse on uskonnosta, jonka nimissä ongelmakäyttäytyminen mahdollisesti sitten eskaloituu. Joten en osaa sanoa lopullista kantaani siihen, onko uskonnollisen tekstin stilisointi kuinka olennaista vai päästäisiinkö parempaan lopputulokseen jättämällä uskonnollinen liturgia selaiseksi kun se on ja tekemällä työtä uskonnollisen tekstin fiksumpien tulkintojen eteen. Nykyiset kirkon kannattamat ja Raamatun opeista poikkeavat ihmisoikeudet lienevät kuitenkin enemmän tai vähemmän sen tulosta, että juuri tulkintojen eteen on tehty työtä, kuin litusrgiaa korjattu ja mielestäni se vaikuttaisi olevan ihan toimiva linja.

[1] http://www.hs.fi/tiede/a1407728191589

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

Zaibowski
Liittynyt5.3.2011
Viestejä1387
196/151 | 
L
Käsittääkseni kirkon virallinen kanta, jos selaista on, on, että Raamattu on ihmisen kirjoittama ja heijastelee kirjoitusajankohdan (siis noin 800 e.a.a. – 200 j.a.a.) maailmaa. Tuota kirjoituskokoelmaa ei siis kirkonkaan oppien mukaan tule ottaa sanatarkasti.

 

Itse keskittyisin paheksumaan sellaisia uskovaisia, mistä vaan uskontokunnasta, jotka oikeasti toteuttavat tuon kaltaisia määräyksiä tai opettavat ihmisille tuollaista moraalia.

 

Voi höpön löpön löpsistä noita juttuja, kuka ottaa Eino Leinon runouden kirjaimellisesti (voiko kirjaimia oikeastaan muuten lukia kuin kirjaimellisesti, normaalien kielioppisääntöjen mukaan)? Haihtuuko nuoruus kuin vierivä virta? Raamattua tulee lukea sen kirjallisen lajityypin mukaan, historiatekstejä historiateksteinä, apokalyptiikka pitää ymmärtää apokalyptiikan mukaan jne. Raamattu on erehtymätöntä Jumalan sanaa, mutta ihmisen tulkinta ei välttämättä erehtymätöntä ole. Jo paholainen yritti johdattaa itseään Jeesusta harhaan käyttäen Raamattua:

 

Matteus 4

 

6 ja sanoi hänelle: "Jos sinä olet Jumalan Poika, niin heittäydy tästä alas; sillä kirjoitettu on: 'Hän antaa enkeleilleen käskyn sinusta', ja: 'He kantavat sinua käsillänsä, ettet jalkaasi kiveen loukkaisi'."

7 Jeesus sanoi hänelle: "Taas on kirjoitettu: 'Älä kiusaa Herraa, sinun Jumalaasi'."

 

Näin siis perkele ja Jeesus lainaavat Vanhaa Testamenttia, mikä tarkoittaa sitä, että Raamattu tulee ymmärtää sellaisena kuin se kokonaisuudessaan ilmoitetaan.

 

Tarkemmin Raamatun tulkitsemisesta tässä:

 

Café Raamattu : Voiko Raamattua tulkita miten vain?

 

Teppo Mattsson
Mennyttä ei voi muuttaa, mutta tulevaa voi: Jos uskonnon pyhät tekstit sisältävät julmuuksia joita ei ole tarkoitettu opetettavaksi, miksi niitä ei väärinkäsitysten välttämiseksi leikata pois ja levitetä pelkästään sitä oikeaa hyvää sanomaa?

 

Raamatussa mainitut julmuudet ovat ovat ihmisen itsensä syytä, Jumala toteuttaa ylimpänä tuomarina sen, minkä ihminen on syntiensä myötä ansainnut. Jumala rankaisee Israeliakin sen syntien tähden. Evolutionismin pyhän tekstin, Lajien synnyn, seurauksena päädyttiin holokaustiin ja toiseen maailmansotaan, kun maailmankuvassa tapahtui sellainen muutos, että ihminen on uskomuksen mukaan apinasta kehittynyt ja taistelee jatkuvasti olemassaolostaan toisiaan vastaan.

 

Café Raamattu : Sodat ja hävityskäskyt Vanhassa testamentissa

 

Johanneksen ilmestys 22

 

18 Minä todistan jokaiselle, joka tämän kirjan profetian sanat kuulee: Jos joku panee niihin jotakin lisää, niin Jumala on paneva hänen päällensä ne vitsaukset, jotka ovat kirjoitetut tähän kirjaan;

19 ja jos joku ottaa pois jotakin tämän profetian kirjan sanoista, niin Jumala on ottava pois sen osan, mikä hänellä on elämän puuhun ja pyhään kaupunkiin, joista tässä kirjassa on kirjoitettu.

 

Kuinka kirjamellisesti Darwinin väitteet Afrikan neekereistä, villi-ihmisistä ja villikansoista tulisi ottaa, kuten hän teoksessaan Lajien synty kirjoittaa?

 

Vatkain
Mutta tässä nyt vaan on koottu monta ikävää kohtaa raamatusta. Jokainen meistä nykyaikana tietää nämä idioottimaisuudet ja kirkon virallisen kannan niihin, joten tämä kauhugalleria on jo vähä passée.

 

Raamattu on Jumalan sanaa, sellainen kirkko, joka ei Jumalan sanaa kunnioita, ei ole Jumalan sanan arvoinen. Raamattu sisältää syytösten mukaan ikäviä asioita, idioottimaisuuksia ja kauhua, siis syntisen ihmisen koko kirjo paljaimillaan, mutta mitä sisältää kaikkien aikojen suurin viihdetuote, GTA 5:

 

 

Anarkiaa, hieman suloista laittomuutta, murhaa, tappoa, kidutusta, pahoinpitelyä yms. Mutta mikäs siinä, videopelihän on vain satua, jonka puitteissa saa leppoisasti ajan kulumaan, mutta niin on evolutionistien mukaan Raamattukin satua.

 

jussipussi
Tämän Helvetillä uhkaamisen kristinuskossa vois ottaa ihan omaan käsittelyynsä ja katsoa/tutkia miksi se on valittu "rakkauden Jumalan ihanaksi rangaistusmetodiksi"

 

Helvetistä puhuu Raamatussa eniten Jeesus itse, Jumala on rakkaus, mutta rakkaus ei muuten ole Jumala, ei rakkaudesta voi tehdä mitään Jumalaa. Pasi Turunen antaa hyvän esimerkin: "Roistot tulevat taloosi, ryöstävät sen putipuhtaaksi, jonka jälkeen tappavat koko perheesi. Menet poliisilaitokselle, koska tekijät on saatu kiinni, perillä kuitenkin todetaan, että tekijät vapautettiin. Henkilö hämmästyy, "miksi ihmeessä?", poliisista todetaan, "no katso, me olemme vain tällainen rakkauden valtio".

 

Café Raamattu : Onko helvetti oikeudenmukainen?

 

No toki tiedän, että harva vaivautuu noita linkkejä katsomaan, Raamatussa Jumala antaa hävityskäskyn sellaisista kansoista, joilla on ollut aikaa kääntyä Jumalan puoleen satojen vuosien ajan. Noiden kansojen tavoista sen verran, että niiden keskuudessa uhrattiin lapsia Moolok-nimiselle jumalalle, lasten verta juotiin, eläimiin sekaannuttiin, samaa sukupuolta olevat harjoittivat luonnonvastaisesti seksiä keskenään yms. Luonnonvastaisuus-argumenttia käytti muuten myös Charles Darwin. Meidän aikanamme lapsia ei vielä uhrata Moolokille, sen sijaan syntymättömät lapset voidaan murhata jo äidin kohtuun, sitä sanotaan abortiksi.

 

 

 

 

 

 

 

Japetus
Liittynyt20.6.2009
Viestejä12478
197/151 | 
HuuHaata

Et taida tuntea antiikin historiaa kovinkaan hyvin?

Tarkoittanet nyt jeesuskiihkon revisioimaa historiaa, jonka tuntemus kieltämättä on nykyään vähän huonommalla tolalla.

Osaako joku antaa jotain hyvää linkkiä, jossa historiantutkijat olisivat yrittäneet selvittää minkälaista elämää Israelin sen ajan vierusheimoissa elettiin.

Ei se Jahveakaan paljon kiinnostanut. Porukka vain sattui olemaan tiellä. Verenhimoinen äkäpussijumalasi ukasi tappaa oman kansansakin, kun nämä kehtasivat valittaa nälkäänsä. Miksi hänen liipasinsormensa olisi vierasta taivassetää palvovien kohdalla yhään sen jäykempi? 

Yhtenä kohtana asiaan tulee raamatun jyrkkä homovastaisuus. Antiikin Kreikasta tulleena perintönä aikalaisten keskuudessa oli hyvin yleistä raiskata poikalapsia. Kreikkalaisen kulttuurin mukaanhan häpeä oli sillä, joka antautui penetraatioon ja penetraation tehneen arvo vain nousi yhteisön silmissä. Toki homovastaisuuteen on myös hengellinen syy, johon voi perehtyä halutessaan mm. buddhalaisia kirjoituksia aiheesta lukemalla. Toki kaikki nuo voi sivuuttaa huuhaana, joka on ok mutta silloin on naurettavaa kritisoida uskontoa johonkin uskomisesta.

Tämän L jo korjasi. Mutta jos oletetaankin, että kaikki tuosta pitää paikkansa, miksi kaikkiviisas jumalkuvatuksesi ei vain kehottanut kansaansa olemaan raiskaamatta? Miksi juuri homoseksuaalisuus piti kieltää? Ettei Jahven maku vain olisi hieman raiskausmyönteinen. Ehkä siksi koko Raamatussa ei lausuta sanan vertaa raiskausta vastaan. Ehkä siksi Jahve käskee kansaansa pitämään neitsyet sotasaaliina. Voisiko olla, että tämä jumalasi vain sattuu olemaan harvinaisen ikävä tyyppi?

2500 vuotta sitten järjestään lähes kaikissa kansoissa harrastettiin sekä ihmisuhreja että hallinnon yläportaan suorittamia vastustajien mielivaltaisia mestauksia.

Tällaisia ihmisuhrejako tarkoitat? (Tuom. 11:30-31):

Ja Jefta teki lupauksen Herralle ja sanoi: "Jos sinä annat ammonilaiset minun käsiini, niin tulkoon kuka tulkoonkin minua vastaan taloni ovesta, kun minä voittajana palaan ammonilaisten luota, hän on oleva Herran, ja minä uhraan hänet polttouhriksi".

Ja Herralle maistui. Veriset valtataistelut taas ovat aivan yhtä suuri osa niin kristillistä kuin pakanallistakin perinnettä.

Nykyään perseeseen poikana raiskatuista pikkupojista jotka ovat saaneet nähdä silmitöntä väkivaltaa ympärillään kasvaa useimmiten väkivaltaisia, päihderiippuvaisia ja mielenterveysongelmaisia.

Älä muuta sano. Kuinka siis olisi, jos pappistyötä vähän vähennettäisiin? Ehkä pienet pojat eivät tarvitse Jeesusta suoleensa ihan niin paljon kuin kirkoissa tunnutaan luulevan.

Niin mutta mitäpä niistä väliksi, kun oma vikahan se on jos ei ole voittajaksi jolla on varaa elvistellä syntynyt.

Täh? Ihan vain suomi riittää minulle, jos se pyhälle hengellesi sopii.  

Noista lähtökohdista on täysin hyväksyttävää asuessaan heimossa, jossa viereinen heimo janoaa sotaa tehdä sota tappaa heidät ja jatkaa rauhallista eloa. Ei sen ajan tyypillinen aggressiivisuuteen taipuvainen heimo neuvotellut tai puhetta kuunnellut.

Paitsi että lähtökohdat eivät olleet, mitä väitit, eikä Raamatussa muutenkaan ole sen ensimmäistä mainintaa, että tapetut heimot olisivat olleet erityisen sotaisia. Jahve käski tappaa ne, koska Vanha testamentti on fiktiivinen sotaisen kansan historia. Ei ole mikään yllätys, että jumala on kansansa näköinen. 

Olli S. paljastaa salaisuutensa: "Mä puhun tahallani ristiin, että Japetus saisi oikeita aiheita syyttää mua."
Sääpeikolla leikkaa: "No ihmisen vaikutus ei ole alle 50% ja ei ole alle 50%... eiköhän se olisi silloin 50-50 suurimman osan mukaan papereista... näin nopeasti pääteltynä"
Keijona ymmärtää naisia: "Onkohan sellaista munasolua edes olemassa ? Onko joku nähnyt sellaisen?"

Zaibowski
Liittynyt5.3.2011
Viestejä1387
198/151 | 

Tässä hiertää ihmiskuvassa tapahtunut täydellinen muutos,  raamatullinen ihmiskuva on sellainen, että Jumala loi ihmisen kuvakseen ja kaltaisekseen, evolutionistinen on taas sellainen, että ihminen on apina, sosiaalinen elukka, tuolta pohjalta seuraa väistämätön yhteentörmäys. Evosatua alkuräjähdyksineen pakkosyötetään ala-asteelta lähtien, eivätkä perinteiset kristityt kouluissa tapahtuvaa ateistista aivopesua hyväksy, konfliktin suuruus riippuu siitä, tehdäänkö koko peruskoulu/koulujärjestelmä vapaaehtoiseksi vai luovutaanko evon ja alkuräjähdyksen pakkotuputuksesta valinnaisuuden hyväksi.

Japetus
Liittynyt20.6.2009
Viestejä12478
199/151 | 
Zaibowski

Kuinka kirjamellisesti Darwinin väitteet Afrikan neekereistä, villi-ihmisistä ja villikansoista tulisi ottaa, kuten hän teoksessaan Lajien synty kirjoittaa?

Ihan niin kirjaimellisesti kuin kaikki muukin mainitussa opuksessa. Darwin oli ajalleen tyypillinen rasisti ja väärässä mustaihoisten suhteen. Kukaan ei myöskään kiistä tätä. Yrittäisit nyt jo käsittää, että Darwinia ei nähdä minään autuaana ja erehtymättömänä profeettana kuin hihujen olkiukkopainajaisissa. Hihuna se tietysti voi olla vähn vaikeaa.

Helvetistä puhuu Raamatussa eniten Jeesus itse, Jumala on rakkaus, mutta rakkaus ei muuten ole Jumala, ei rakkaudesta voi tehdä mitään Jumalaa.

Joko sitten olet päättänyt, saavatko lapsesi kuoleman palkan vanhemmilleen kiroilusta, kuten Jeesus opettaa? (Matt. 15:1-6):

Silloin tuli fariseuksia ja kirjanoppineita Jerusalemista Jeesuksen luo, ja he sanoivat: "Miksi sinun opetuslapsesi rikkovat vanhinten perinnäissääntöä? Sillä he eivät pese käsiään ruvetessaan aterialle." Mutta hän vastasi ja sanoi heille: "Miksi te itse rikotte Jumalan käskyn perinnäissääntönne tähden? Sillä Jumala on sanonut: 'Kunnioita isääsi ja äitiäsi', ja: 'Joka kiroaa isäänsä tai äitiänsä, sen pitää kuolemalla kuoleman'. Mutta te sanotte: Joka sanoo isälleen tai äidilleen: 'Se, minkä sinä olisit ollut minulta saapa, on annettu uhrilahjaksi', sen ei tarvitse kunnioittaa isäänsä eikä äitiänsä. Ja niin te olette tehneet Jumalan sanan tyhjäksi perinnäissääntönne tähden.

Täytyy aina silloin tällöin tarkistaa, josko hihulan kolehtiin jo olisi tipahtanut vastauksen verran rohkeutta. Toistaiseksi eivät ole varat näyttäneet riittävän.

Olli S. paljastaa salaisuutensa: "Mä puhun tahallani ristiin, että Japetus saisi oikeita aiheita syyttää mua."
Sääpeikolla leikkaa: "No ihmisen vaikutus ei ole alle 50% ja ei ole alle 50%... eiköhän se olisi silloin 50-50 suurimman osan mukaan papereista... näin nopeasti pääteltynä"
Keijona ymmärtää naisia: "Onkohan sellaista munasolua edes olemassa ? Onko joku nähnyt sellaisen?"

Japetus
Liittynyt20.6.2009
Viestejä12478
200/151 | 
Zaibowski

Tässä hiertää ihmiskuvassa tapahtunut täydellinen muutos,  raamatullinen ihmiskuva on sellainen, että Jumala loi ihmisen kuvakseen ja kaltaisekseen, evolutionistinen on taas sellainen, että ihminen on apina, sosiaalinen elukka, tuolta pohjalta seuraa väistämätön yhteentörmäys. Evosatua alkuräjähdyksineen pakkosyötetään ala-asteelta lähtien, eivätkä perinteiset kristityt kouluissa tapahtuvaa ateistista aivopesua hyväksy, konfliktin suuruus riippuu siitä, tehdäänkö koko peruskoulu/koulujärjestelmä vapaaehtoiseksi vai luovutaanko evon ja alkuräjähdyksen pakkotuputuksesta valinnaisuuden hyväksi.

Näh. Kauanko nämä kurittomat lapset muutenkaan joutavat elää, eiks je? Hai faif!

Olli S. paljastaa salaisuutensa: "Mä puhun tahallani ristiin, että Japetus saisi oikeita aiheita syyttää mua."
Sääpeikolla leikkaa: "No ihmisen vaikutus ei ole alle 50% ja ei ole alle 50%... eiköhän se olisi silloin 50-50 suurimman osan mukaan papereista... näin nopeasti pääteltynä"
Keijona ymmärtää naisia: "Onkohan sellaista munasolua edes olemassa ? Onko joku nähnyt sellaisen?"

Käyttäjä628_0
Liittynyt12.7.2010
Viestejä13878
201/151 | 

"miksei pahoja kohtia yksinkertaisesti leikata pois ja levitetä pelkästään hyvää kirjettä?"

Tähän kohtaan täytyy vielä hieman tarttua. Itse olen täälläkin usein tuonnut esille että aikojen saatossa uskonto kehittyy ja tiede sekä uskonto lähetyvät toisiaan. Tuosta lähentymisestä on jo useita merkkejä olemassa, esimerkiksi tieteelliset tutkimukset buddhistisilla munkeilla ja paavin viimeaikaiset lausunnot. En pidä ollenkaan mahdottomana että raamatusta tultaisiin poistamaan tulevaisuudessa joitain tekstejä.

Eli tässäkin blogissa tiedeihminen ja tieteen kannattaja toiminnallaan lähentää uskontoa ja tiedettä vaikka itse olisikin "uskontokielteinen". Jo tuonkaltaiset ehdotukset ovat tiedettä ja uskontoa lähentäviä vaikka konkreetttisia poistoja ei tapahtuisikaan. Se valmistaa ihmisten mieliä.

Käyttäjä5788_0
Liittynyt3.10.2014
Viestejä906
202/151 | 

Filosofin ja nojatuolifilosofin erottaa noissa teeseistä ja antiteeseista siinä, ettei nojatuolifilosofi kykene hyväksyttävään synteesiin.

Metaforana Salomonin vauvan pilkkojaiset.

MooM
Liittynyt29.6.2012
Viestejä16754
203/151 | 
SamikoKu

"miksei pahoja kohtia yksinkertaisesti leikata pois ja levitetä pelkästään hyvää kirjettä?"

Tähän kohtaan täytyy vielä hieman tarttua. Itse olen täälläkin usein tuonnut esille että aikojen saatossa uskonto kehittyy ja tiede sekä uskonto lähetyvät toisiaan. Tuosta lähentymisestä on jo useita merkkejä olemassa, esimerkiksi tieteelliset tutkimukset buddhistisilla munkeilla ja paavin viimeaikaiset lausunnot. En pidä ollenkaan mahdottomana että raamatusta tultaisiin poistamaan tulevaisuudessa joitain tekstejä.

Silloin fundikset vain tyrmäisivät uuden Raamatun harhaoppisena ja vääristeltynä ja jatkaisivat vanhempien versioiden käyttöä. Onhan jo nykyinenkin luterialisen kirkon käännös liian "tulkittu" osalle suomalaisista yhteisöistä, vaikka siitä ei varsinaisesi ole poistettu mitään.

Tässä on sama vanha tilanne siitä, että ne, jotka tuota muutosta tarvitsisivat, eivät sitä hyväksy/omaksu ja ne, jotka jo nyt näkevät metsän puilta (=ison kuvion noiden yksityiskohtien ja ohjeiden sijaan), eivät muutoksia tarvitse.

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...
Logiikka on vaikeaa empiristeille ja naisille. https://www.tiede.fi/comment/3147702#comment-3147702

Käyttäjä12_0
Liittynyt16.3.2005
Viestejä41238
204/151 | 
L

 

Teppo Mattsson

Kirjoitit:

”Minulle ei kuitenkaan selvinnyt, millä tavalla kirjoitukseni valehteli tai vääristeli?”

Varmasti selvisi. Kirjoitit aluperin:

Miten sivistyneen yhteiskunnan tulisi suhtautua tällaiseen ketjukirjeeseen?

Tulisiko ketjukirjeen suojelemiseksi säätää erityislakeja? Tulisiko jokaisen yrityksen maksaa erityisveroa, jolla ketjukirjeen levittämistä rahoitetaan? Tulisiko verovaroin rakentaa joka kylään pyhättö, jossa korkeapalkkaiset virkamiehet lukevat kansalle otteita ketjukirjeestä? Tulisiko lain oikeuttaa ketjukirjeen arvostelijoiden tuomitseminen vankilaan? Tulisiko lain oikeuttaa vastasyntyneiden liittäminen ketjukirjeen kannatusjäseneksi ilman ero-oikeutta? Tulisiko kaikkia ihmisoikeuksia ja lakeja ohjata järjen ja tieteen sijaan ketjukirje?”

Paheksut sitä, että verorahoilla edistetään tuollaisia ajatuksia. Se ei pidä paikkaansa. Luterilainen (tai Ortodoksinen tai Katolinen Kirkko Suomessa) eivät tuputa tuollaisia ajatuksia ihmisille verorahoilla.

 

Tuputtaapas, koska se on instituutio joka myy tuota kyseistä opinkirjaa ihmisille leikkaamatta siitä Tepon mainitsemien asioiden kaltaisia juttuja pois.

 

Käyttäjä12_0
Liittynyt16.3.2005
Viestejä41238
205/151 | 
Thelin
Teppo Mattsson
Thelin

En ole kuullut kuitenkaan yhdestäkään nykypäivän kristitystä, jonka mielipiteet olisi mitään tämäntapaisia, vaikka hän kuinka väittäisi suhtautuvansa Raamattuun kirjaimellisesti.

Oletko tutustunut lähetystyön vaikutuksiin Afrikan HIV-epidemiaan?

En yksityiskohtaisesti, mutta tiedän kyllä katolisen kirkon ehkäisyvastaisesta toiminnasta. Tarkoitin sitä, että nykypäivän kristityt kannattavat harvoin enempää kuin paria Raamatun julmista ja typeristä säännöistä, vaikka väittäisivätkin suhtautuvansa kirjaan kirjaimellisesti.

Eli tuputus on siis mennyt kristikansaan perille, kun kerran julmien ja typerien sääntöjen kannattajia löytyy. Eikö niin?

Käyttäjä5788_0
Liittynyt3.10.2014
Viestejä906
206/151 | 
Aweb
L

 

Teppo Mattsson

Kirjoitit:

”Minulle ei kuitenkaan selvinnyt, millä tavalla kirjoitukseni valehteli tai vääristeli?”

Varmasti selvisi. Kirjoitit aluperin:

Miten sivistyneen yhteiskunnan tulisi suhtautua tällaiseen ketjukirjeeseen?

Tulisiko ketjukirjeen suojelemiseksi säätää erityislakeja? Tulisiko jokaisen yrityksen maksaa erityisveroa, jolla ketjukirjeen levittämistä rahoitetaan? Tulisiko verovaroin rakentaa joka kylään pyhättö, jossa korkeapalkkaiset virkamiehet lukevat kansalle otteita ketjukirjeestä? Tulisiko lain oikeuttaa ketjukirjeen arvostelijoiden tuomitseminen vankilaan? Tulisiko lain oikeuttaa vastasyntyneiden liittäminen ketjukirjeen kannatusjäseneksi ilman ero-oikeutta? Tulisiko kaikkia ihmisoikeuksia ja lakeja ohjata järjen ja tieteen sijaan ketjukirje?”

Paheksut sitä, että verorahoilla edistetään tuollaisia ajatuksia. Se ei pidä paikkaansa. Luterilainen (tai Ortodoksinen tai Katolinen Kirkko Suomessa) eivät tuputa tuollaisia ajatuksia ihmisille verorahoilla.

 

Tuputtaapas, koska se on instituutio joka myy tuota kyseistä opinkirjaa ihmisille leikkaamatta siitä Tepon mainitsemien asioiden kaltaisia juttuja pois.

Ei ne mitään maksa. Irakiinkin dumpattiin aivan järjetön määrä raamattuja nuoremman presidentin säestyksellä, josta ihmiset eivät olleet kauhean hyvillään. 

Käyttäjä12_0
Liittynyt16.3.2005
Viestejä41238
207/151 | 
Hercules

Ei ne mitään maksa. Irakiinkin dumpattiin aivan järjetön määrä raamattuja nuoremman presidentin säestyksellä, josta ihmiset eivät olleet kauhean hyvillään. 

Myymisellä tarkoitin jotain ihan muuta kuin rahan liikkumista. Myydään oppia, jonka keskiössä on kirja, joka sisältää alkukantaisia julmuuksia, joiden joukosta ihmiset sitten tarvittaessa poimivat eduskuntaan asti meneviä kannanottoja vaikkapa homojen avioliittoihin. Mistä me tiedämme, mitä tulevaisuudessa tapahtuu? Maailma liukuu jatkuvasti fundamentalistisempaan suuntaan, ja seuraavaksi voidaan oikeastikin kaivella esiin noita kirjoituksessa mainittuja juttuja, vaikka ajatus tuntuisi nyt kuinka hullulta tahansa. Jokin Isis tekee oman oppikirjansa kanssa niin jo nyt.

hcesar
Liittynyt16.3.2005
Viestejä13039
208/151 | 
MooM
SamikoKu

"miksei pahoja kohtia yksinkertaisesti leikata pois ja levitetä pelkästään hyvää kirjettä?"

Tähän kohtaan täytyy vielä hieman tarttua. Itse olen täälläkin usein tuonnut esille että aikojen saatossa uskonto kehittyy ja tiede sekä uskonto lähetyvät toisiaan. Tuosta lähentymisestä on jo useita merkkejä olemassa, esimerkiksi tieteelliset tutkimukset buddhistisilla munkeilla ja paavin viimeaikaiset lausunnot. En pidä ollenkaan mahdottomana että raamatusta tultaisiin poistamaan tulevaisuudessa joitain tekstejä.

Silloin fundikset vain tyrmäisivät uuden Raamatun harhaoppisena ja vääristeltynä ja jatkaisivat vanhempien versioiden käyttöä. Onhan jo nykyinenkin luterialisen kirkon käännös liian "tulkittu" osalle suomalaisista yhteisöistä, vaikka siitä ei varsinaisesi ole poistettu mitään.

Tuo on ihan totta. Suomen kaltaisessa maallistuneessa Pohjoismaassa muutos hyväksyttäisiin tapauskovaisten keskuudessa varmaankin sukupolvessa, muttei luultavasti kristillisissä maissa Pohjoismaiden ulkopuolella.

USA:ssahan on malliesimerkkinä KJB, King James Bible, jota moni uskovainen pitää oikeampana Jumalan sanana kuin myöhemmät ja varhaisemmat Raamatun käännökset. Tajauamatta tietenkään itse mielipiteensä mielettömyyttä.

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä82162
209/151 | 
ksuomala
Vatkain
Teppo Mattsson
Vatkain

Itse myös koin blogikirjoituksen vastenmieliseksi ja tarkoitushakuiseksi.

Mitä tarkoitusta koit kirjoituksellani hakevan?

Tätä tyypillistä nykymuotiahan tämä on: pilkataan kristittyjä ja kristinuskoa oikein olan takaa ja rankalla kädellä.

Niin. Kristinusko on semmoinen tuttu ja turvallinen vihollinen minkä kimppuun on helppo käydä.

Mutta harvemmat uskaltavat tylyttää niitä 2 muuta abrahamilaista uskontoa.

Käyhän vilkaisemassa tätä mihin kastiin ne on laitettu. Siellä ovat joulupukin ja puutarhatonttujen kanssa. 

http://www.tiede.fi/keskustelu/4001835/ketju/is_uhka_vai_mahdollisuus/sivu/46

Käyttäjä5788_0
Liittynyt3.10.2014
Viestejä906
210/151 | 
Aweb
Hercules

Ei ne mitään maksa. Irakiinkin dumpattiin aivan järjetön määrä raamattuja nuoremman presidentin säestyksellä, josta ihmiset eivät olleet kauhean hyvillään. 

Myymisellä tarkoitin jotain ihan muuta kuin rahan liikkumista. Myydään oppia, jonka keskiössä on kirja, joka sisältää alkukantaisia julmuuksia, joiden joukosta ihmiset sitten tarvittaessa poimivat eduskuntaan asti meneviä kannanottoja vaikkapa homojen avioliittoihin. Mistä me tiedämme, mitä tulevaisuudessa tapahtuu? Maailma liukuu jatkuvasti fundamentalistisempaan suuntaan, ja seuraavaksi voidaan oikeastikin kaivella esiin noita kirjoituksessa mainittuja juttuja, vaikka ajatus tuntuisi nyt kuinka hullulta tahansa. Jokin Isis tekee oman oppikirjansa kanssa niin jo nyt.

Tarkoitin tuolla lisäyksellä juuri IS syntymistä. Liittoutuneet tuhosi infrastruktuurin, määritti hallinnon, ryösti luonnonvarat ja lopuksi vielä lähti levittämään rakkauden ilosanomaa. Joku ei nyt yhtälössä ihan täsmää. Ihan samalla tavalla heidänkin perseensä repesi kuin omani aikoinaan ja sota siitäkin silloin syttyi.

Sun maskuliininen ylikompensointisi ei mua hirveästi kiinnosta.

http://media.wix.com/ugd/2f07d4_fde65daec7f24d409456aa92ac418555.pdf

Tosta vielä kuva

lokki
Liittynyt3.1.2010
Viestejä6110
211/151 | 

Hieno veto taas Tepolta. 

Kukaan ole näköjään vielä huomannut kirjoituksen latenttia vertausta muslimiendemonisointikeskusteluun, jossa muslimeja syytetään milloin mistäkin Koraanista kaivetusta kauheudesta. 

Hyvä Teppo, arvostan tapaasi panna ihmiset ajattelemaan toisin!

ED: Hupsista, viestejä olikin tullut hirmu määrä lisää lyhyessä ajassa. Viimeeksi kun katsoin oli vain muutama ja niiden perusteella kommentoin. Olen pahoillani, jos joku oli jo huomannut tekstin viittauksen Koraanin käytöön muslimeja vastaan samalla tavoin, kuin tämä kirjoitus hyökkää kristittyjä vastaan.

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä82162
212/151 | 
asdf
jussipussi

Ketjun aihe/aloitus on tarvittava ja tarpeellinen vähintäänkin siinä merkityksessä että se paljastaa jo tässä vaiheessa keskustelua kuinka vaikea meidän on käsitellä tällaisia asioita objektiivisesti. Mahdollisesti mukana on aimo annos intutiivista geeneissä mukana kulkevaa apinahierarkiaa, pelkäämme arvostella lauman johtaja-apinaa vaikka se olisi projisoitu taivaisiin.

Totta sinänsä, mutta kyynikkona väitän, että ne, joita asia kiinnostaa ja jotka ovat siihen jotenkin perehtyneet, ovat taivastelleet aloituksen numeroituja kohtia ikävuosina 15-20. Myöhemmin varmaankin useampi on huomannut, että ne kuvaavat kristinuskon toteutumista nykymaailmassa huonosti tai eivät ollenkaan ja niistä mesoaminen ei palvele ketään.

Kirjoituksen kärkihän oli kuitenkin Raamatun siistimen haitallisista ohjeista ja opeista, joita pääasiassa nykykristityt eivät kannata. Se on ihan järkevä ajatus, mutta ne, jotka sellaista vastustavat, nousevat tuollaisesta tekstistä vain takajaloilleen, eivätkä ala pohtimaan tosissaan Raamatun uusimista.

Provohan tuo on, muttei mielestäni onnistunut.

Minähän annoin jo kaksi esimerkkiä nimimerkki HuuHaata kirjoituksen ja yhden esimerkin Lestadiolaisten synnistä jota esim Veijo valvoo. Suomihan on "täynnä" näitä ajatuksia vaikkakaan ne ei ole aina otsikoissa tai julkituotuina.

 

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä82162
213/151 | 
SamikoKu

 

Eli mielestäni tämä kirjoitus herättää negatiivisia ajatuksia koska se tunnetaan epäreiluksi.
Eli se vetelee rajan yli jossa omantunnon ääni ja vaistot sanoo jotain muuta. Eli oman käsitykseni mukaan mennään alueelle joka lopultakin on "uskonnon" syntysija ja sorkitaan sitä. Siitä ei ihmiset tykkää.

Kyllä siksi sitä juuri pitää sorkkia ja tutkia ettei se jäisi vaivonvaraiseksi ja pimeäksi möyksi myllertämään ihmisten mielissä. Muilla eläimillähän tätä uskonnon käsitettä käsittääkseni ei ole, ne elää jotakuinkin todellisemmassa maailmassa? 

Ueberweg
Liittynyt12.9.2008
Viestejä3358
214/151 | 
lokki

Hieno veto taas Tepolta. 

Kukaan ole näköjään vielä huomannut kirjoituksen latenttia vertausta muslimiendemonisointikeskusteluun, jossa muslimeja syytetään milloin mistäkin Koraanista kaivetusta kauheudesta. 

Hyvä Teppo, arvostan tapaasi panna ihmiset ajattelemaan toisin!

Minä vähän ihmettelinkin, miksi Mattsson on valinnut tyylin ja argumentointitavan, jotka ovat yleisessä käytössä ihan muunlaisilla foorumeilla. 

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä82162
215/151 | 
Zaibowski

No toki tiedän, että harva vaivautuu noita linkkejä katsomaan, Raamatussa Jumala antaa hävityskäskyn sellaisista kansoista, joilla on ollut aikaa kääntyä Jumalan puoleen satojen vuosien ajan. 

Juu ja jos sinun juttuja joku kuuntelee ja uskoo niin kohta ei tiedä mikä puoli on ylöspäin ja sittenhän on helppo tällaista yksilöä johdatella ihan minne ryhmä haluaa. Ja aina pelko perseessä, sillä saa tuhottu tehokkaasti ihmisestä sen pienenkin rationaalisen ajattelun kyvyn ja kyseenalaistamisen.

Mitä olet mieltä olet pitäisikö Jumalasi hävittää sinut, vai onko se niin mielessäsi että jotkut muut pitää Jumalasi hävittää?

Miksi ne muut on niin paljon itseä pahempia että ne pitää hävittää?

Käyttäjä5788_0
Liittynyt3.10.2014
Viestejä906
216/151 | 
Ueberweg
lokki

Hieno veto taas Tepolta. 

Kukaan ole näköjään vielä huomannut kirjoituksen latenttia vertausta muslimiendemonisointikeskusteluun, jossa muslimeja syytetään milloin mistäkin Koraanista kaivetusta kauheudesta. 

Hyvä Teppo, arvostan tapaasi panna ihmiset ajattelemaan toisin!

Minä vähän ihmettelinkin, miksi Mattsson on valinnut tyylin ja argumentointitavan, jotka ovat yleisessä käytössä ihan muunlaisilla foorumeilla. 

Assertiveness may be practiced in an unbalanced way, especially by those new to the process: "[One] problem with the concept of assertiveness is that it is both complex and situation-specific. ... Behaviors that are assertive in one circumstance may not be so in another".[19] More particularly, while "unassertiveness courts one set of problems, over-assertiveness creates another."[20] Assertiveness manuals recognize that "many people, when trying out assertive behaviour for the first time, find that they go too far and become aggressive."[21]

In the late 1970s and early 1980s, in the heyday of assertiveness training, some so-called assertiveness training techniques were distorted and "people were told to do some pretty obnoxious things in the name of assertiveness. Like blankly repeating some request over and over until you got your way".[22] Divorced from respect for the rights of others, so-called assertiveness techniques could be psychological tools that might be readily abused: The line between repeatedly demanding with sanctions ("broken record") versus coercive naggingemotional blackmail, or bullying, could be a fine one, and the caricature of assertiveness training as "training in how to get your own way ... or how to become as aggressive as the next person"[23] was perpetuated.

http://en.wikipedia.org/wiki/Assertiveness

Selvällä suomenkielellä määrätietoisuutta ei ole olemassakaan, vaan se on holistinen näkemys aggressiivisuuteen ja passiivisuuteen.

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä82162
217/151 | 
Zaibowski

 Raamattua tulee lukea sen kirjallisen lajityypin mukaan, historiatekstejä historiateksteinä, apokalyptiikka pitää ymmärtää apokalyptiikan mukaan jne. 

Näin näitä satuja pidetään elossa ja yllä aktiivisesti.

CNN NEWS - APOCALYPSE NOW ? (APRIL 2012)

http://www.youtube.com/watch?v=AiA3bX9jGXQ

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä82162
218/151 | 
Zaibowski

evolutionistinen on taas sellainen, että ihminen on apina, sosiaalinen elukka,

Sitähän sinäkin olet, apina käytännössä biologisesti edelleen kuten minäkin. Hammaslääkäri kainosti sanoi että uskaltaakohan hän sanoa että minulla on apina-aukko alaleuassa hampaiden välissä. Minä siitä innostuneena kysymään että mitä tarkoitusta varten on moinen aukko, Kuulema esim kasvien juurien ja muiden kuorimiseen kätevä. Minä olin otettu kun tiesin hieman enemän sukulaisistani ja osaan olla hieman varovaisempi kun tiedän esim apinoiden äkkipikaisuudesta. Apinoille kun antaa esim ydinaseita voi käydä isolle joukolle kalpaten. Naapurissa jo uhkaillaan esim ydinaseilla. Meidän pitäisi opiskella ja tunnistaa tätä sotaisaa apinaluonnettamme huomattavasti paremmin.

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä82162
219/151 | 
MooM

Tässä on sama vanha tilanne siitä, että ne, jotka tuota muutosta tarvitsisivat, eivät sitä hyväksy/omaksu ja ne, jotka jo nyt näkevät metsän puilta (=ison kuvion noiden yksityiskohtien ja ohjeiden sijaan), eivät muutoksia tarvitse.

Mikä on tällaisten henkilöiden arvioitu määrä esim Suomessa tai Jenkeissä jotka "tarvitsisivat muutosta"?

Teksteistä saa käsityksen ettei tällaisia käytännössä enään ole.

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä82162
220/151 | 
Hercules

Ei ne mitään maksa. Irakiinkin dumpattiin aivan järjetön määrä raamattuja nuoremman presidentin säestyksellä, josta ihmiset eivät olleet kauhean hyvillään. 

Sehän taisi olla uskonsotaa sen presidentin mielestä. Paljon kuoli taas "Jumalan käden kautta".  

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä82162
222/151 | 
asdf

Tajauamatta tietenkään itse mielipiteensä mielettömyyttä.

"Uskonnoissa ei ole kysymys rationaalisuudesta". Tällä argumentilla voi paeta aina uskontojen aiheuttamia sekoiluja ja vastuuta.

Käyttäjä5788_0
Liittynyt3.10.2014
Viestejä906
223/151 | 
jussipussi
asdf

Tajauamatta tietenkään itse mielipiteensä mielettömyyttä.

"Uskonnoissa ei ole kysymys rationaalisuudesta". Tällä argumentilla voi paeta aina uskontojen aiheuttamia sekoiluja ja vastuuta.

Eipä noi sun messiaaniset puheenvuorosi ole yhtään sen rationaalisempia. Osoittelet ihmisiä sormella pyrkimättä ymmärtämään heidän tekojensa motiiveita. Jokainen kommenttisi on tähän saakka ollut naturalistinen virhepäätelmä ja tarkemmin essentialismia.

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä82162
224/151 | 
Ueberweg
lokki

Hieno veto taas Tepolta. 

Kukaan ole näköjään vielä huomannut kirjoituksen latenttia vertausta muslimiendemonisointikeskusteluun, jossa muslimeja syytetään milloin mistäkin Koraanista kaivetusta kauheudesta. 

Hyvä Teppo, arvostan tapaasi panna ihmiset ajattelemaan toisin!

Minä vähän ihmettelinkin, miksi Mattsson on valinnut tyylin ja argumentointitavan, jotka ovat yleisessä käytössä ihan muunlaisilla foorumeilla. 

Tässäkö oli sinun anti keskusteluun?

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä82162
225/151 | 
Hercules
jussipussi
asdf

Tajauamatta tietenkään itse mielipiteensä mielettömyyttä.

"Uskonnoissa ei ole kysymys rationaalisuudesta". Tällä argumentilla voi paeta aina uskontojen aiheuttamia sekoiluja ja vastuuta.

Eipä noi sun messiaaniset puheenvuorosi ole yhtään sen rationaalisempia. 

Ne on pelottavan rationaalisia. 

Kokeileppa kirjoittaa jotain otsikkoon liittyvää ja osoita meille että pystyt keskittymään siihen mitä kirjoitat.

Käyttäjä12_0
Liittynyt16.3.2005
Viestejä41238
226/151 | 
Hercules

Tarkoitin tuolla lisäyksellä juuri IS syntymistä. Liittoutuneet tuhosi infrastruktuurin, määritti hallinnon, ryösti luonnonvarat ja lopuksi vielä lähti levittämään rakkauden ilosanomaa. Joku ei nyt yhtälössä ihan täsmää. Ihan samalla tavalla heidänkin perseensä repesi kuin omani aikoinaan ja sota siitäkin silloin syttyi.

Niinhän minäkin tarkoitin. Tuossa on kaksi fundamentalista asennetta uskontoon törmäyskurssilla, ja molemmat provosoivat toisiaan. Sinun vastineesi ei millään tavoin poissulje sitä, mitä sanoin.

Hercules

Sun maskuliininen ylikompensointisi ei mua hirveästi kiinnosta.

Sanoo henkilö, jonka nimimerkki on Hercules. En tiedä mitä havainnollasi tarkoitat.

hcesar
Liittynyt16.3.2005
Viestejä13039
227/151 | 
jussipussi

Minähän annoin jo kaksi esimerkkiä nimimerkki HuuHaata kirjoituksen ja yhden esimerkin Lestadiolaisten synnistä jota esim Veijo valvoo. Suomihan on "täynnä" näitä ajatuksia vaikkakaan ne ei ole aina otsikoissa tai julkituotuina.

Annoit kaksi esimerkkiä ja niiden perusteella Suomi on täynnä? Hienoa.

Uskonnon verukkeella tehdään Suomessakin ääliömäisyyksiä, en tietenkään sitä kiellä. Mutta onko keskustelemallamme blogiteksillä tai muilla samankaltaisilla kirjoituksilla mitään saumaa vaikuttaa ongelmaan? Mielestäni ei.

Käyttäjä12_0
Liittynyt16.3.2005
Viestejä41238
228/151 | 
asdf
jussipussi

Minähän annoin jo kaksi esimerkkiä nimimerkki HuuHaata kirjoituksen ja yhden esimerkin Lestadiolaisten synnistä jota esim Veijo valvoo. Suomihan on "täynnä" näitä ajatuksia vaikkakaan ne ei ole aina otsikoissa tai julkituotuina.

Annoit kaksi esimerkkiä ja niiden perusteella Suomi on täynnä? Hienoa.

Uskonnon verukkeella tehdään Suomessakin ääliömäisyyksiä, en tietenkään sitä kiellä. Mutta onko keskustelemallamme blogiteksillä tai muilla samankaltaisilla kirjoituksilla mitään saumaa vaikuttaa ongelmaan? Mielestäni ei.

Eipä varmaankaan, mutta kuten havaitsemme, keskustelua ne herättävät.

MooM
Liittynyt29.6.2012
Viestejä16754
229/151 | 
jussipussi
MooM

 

Tässä on sama vanha tilanne siitä, että ne, jotka tuota muutosta tarvitsisivat, eivät sitä hyväksy/omaksu ja ne, jotka jo nyt näkevät metsän puilta (=ison kuvion noiden yksityiskohtien ja ohjeiden sijaan), eivät muutoksia tarvitse.

Mikä on tällaisten henkilöiden arvioitu määrä esim Suomessa tai Jenkeissä jotka "tarvitsisivat muutosta"?

Teksteistä saa käsityksen ettei tällaisia käytännössä enään ole.

Riippuu, keneltä kysytään. Mutta jos esimerkiksi ajatellaan kristittyjä (luterialisia) ryhmiä, jotka ovat Raamatun tulkintansa vuoksi vahvasti eri mieltä joistain periaatteista luterilaisen kirkon kanssa (abortti, homojen parisuhteet, naispappeus, ehkäisy yms), puhutaan varmaan kymmenistä tai ehkä sadoistakin tuhansista ihmisestä. He itse eivät varmastikaan koe tarvitsevansa muutosta, mutta ymmärtääkseni ovat niitä, joita tuollaisella raamatun nykyaikaistamisella haluttaisiin tavoittaa (?).

Suoranaisten lahkojen osuus on varmasti paljon pienempi. Mieleen tulee esim. se espoolainen Koivuniemen lahko http://fi.wikipedia.org/wiki/Tapani_Koivuniemen_uskonlahko: "Tapani Koivuniemen kultti ja Maitobaarin opetus pohjautui Raamatun kirjaimelliseen tulkintaan ja autoritääriseen johtamiskulttuuriin, joskin myöhemmin mukaan tuli opetusta, jonka voidaan katsoa olevan liberaaliteologian näkökulmasta hyvin erikoislaatuista Raamatun tulkintaa". Näitä ei varmasti jonkun toimikunnaan tekemä tekstimuutos hetkauta.

 

 

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...
Logiikka on vaikeaa empiristeille ja naisille. https://www.tiede.fi/comment/3147702#comment-3147702

Käyttäjä5788_0
Liittynyt3.10.2014
Viestejä906
230/151 | 
jussipussi
Hercules
jussipussi
asdf

Tajauamatta tietenkään itse mielipiteensä mielettömyyttä.

"Uskonnoissa ei ole kysymys rationaalisuudesta". Tällä argumentilla voi paeta aina uskontojen aiheuttamia sekoiluja ja vastuuta.

Eipä noi sun messiaaniset puheenvuorosi ole yhtään sen rationaalisempia. 

Ne on pelottavan rationaalisia. 

Kokeileppa kirjoittaa jotain otsikkoon liittyvää ja osoita meille että pystyt keskittymään siihen mitä kirjoitat.

Anteeksi ranskani, mutta kuka vittu sä oot?

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä82162
231/151 | 
asdf
jussipussi

Minähän annoin jo kaksi esimerkkiä nimimerkki HuuHaata kirjoituksen ja yhden esimerkin Lestadiolaisten synnistä jota esim Veijo valvoo. Suomihan on "täynnä" näitä ajatuksia vaikkakaan ne ei ole aina otsikoissa tai julkituotuina.

Annoit kaksi esimerkkiä ja niiden perusteella Suomi on täynnä? Hienoa.

Uskonnon verukkeella tehdään Suomessakin ääliömäisyyksiä, en tietenkään sitä kiellä. Mutta onko keskustelemallamme blogiteksillä tai muilla samankaltaisilla kirjoituksilla mitään saumaa vaikuttaa ongelmaan? Mielestäni ei.

Ne esimerkit oli tästä ketjusta joka oli vain muutaman kommentin mittainen. 

Minkä verran on näitä ääliömäisyyksiä Suomessa? 

Kyllä tällä keskustelulla on vaikutusta. Osa keskustelijoista ei kykene vastaaman edes yksinkertaisiin kysymyksiin. Kertoo että jumitusta on asian käsittelyn suhteen omassa mielessä. Katsotaan saadanko potkittua vastauksia ilmoille. 

Käyttäjä5788_0
Liittynyt3.10.2014
Viestejä906
232/151 | 
Aweb
Hercules

Tarkoitin tuolla lisäyksellä juuri IS syntymistä. Liittoutuneet tuhosi infrastruktuurin, määritti hallinnon, ryösti luonnonvarat ja lopuksi vielä lähti levittämään rakkauden ilosanomaa. Joku ei nyt yhtälössä ihan täsmää. Ihan samalla tavalla heidänkin perseensä repesi kuin omani aikoinaan ja sota siitäkin silloin syttyi.

Niinhän minäkin tarkoitin. Tuossa on kaksi fundamentalista asennetta uskontoon törmäyskurssilla, ja molemmat provosoivat toisiaan. Sinun vastineesi ei millään tavoin poissulje sitä, mitä sanoin.

Hercules

Sun maskuliininen ylikompensointisi ei mua hirveästi kiinnosta.

Sanoo henkilö, jonka nimimerkki on Hercules. En tiedä mitä havainnollasi tarkoitat.

Haha. Ai että nimi miestä pahentaa. Kolmannen kerran kerron että nimeni on lainattu koiralta.

Ja mun pointti on lähinnä se, ettei soppa parane kokkia vaihtamalla.

http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/sinuhe_egyptilainen_-kuunnelma_247...

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä82162
233/151 | 
Hercules

Anteeksi ranskani, mutta kuka vittu sä oot?

Olen Jussipussi. Kokeileppa nyt keskittyä, käytä sitä apinan raivoa ja varjoasi hyödyllisesti "voimauttajana".

Käyttäjä321_0
Liittynyt4.3.2008
Viestejä27432
234/151 | 
jussipussi
Vatkain
Teppo Mattsson
Vatkain

Itse myös koin blogikirjoituksen vastenmieliseksi ja tarkoitushakuiseksi.

Mitä tarkoitusta koit kirjoituksellani hakevan?

Tätä tyypillistä nykymuotiahan tämä on: pilkataan kristittyjä ja kristinuskoa oikein olan takaa ja rankalla kädellä.

 

Mitä pilkkaamista se on jos sitä analysoidaan, onko näille uskonnoille annettu joku "Jumalallinen" suoja ettei niitä voi kritisoida eikä analysoida?

Voisitko eritellä minulle, että mikä kohta kirjoituksessa oli sinusta kritiikkiä ja mikä kohta analyysiä? Itse en siitä onnistunut kumpaakaan löytämään. Niin kuin aiemmin jo kirjoitin, itse koen kritiikin hieman erilaisena kuin mitä blogitekstissä kirjoitettu.

Käyttäjä12_0
Liittynyt16.3.2005
Viestejä41238
235/151 | 

Blogikirjoitusta ilmeisesti pidetään ärsyttävänä, koska sen sisältö vaikuttaa niin ilmeisen helpolta. Nuo fraasit on kaivettu esiin miljoona kertaa ja niillä on käyty uskontoa vastaan.

Siitä huolimatta päivi räsäset ja timo soinit perustelevat (joitakin) näkökantojaan näillä väkivaltaisilla opeilla, uskovat niihin täyttä päätä ja haluavat muidenkin uskovan.

Ei se, että lievennetään omaa sanomistaan, eli että homous on edelleenkin tuomittavaa, koska raamattu, mutta että enää homoja ei kuitenkaan kuulu sentään tappaa, koska moderni kirkko, muuta sitä tosiasiaa, että nämä ihmiset perustelevat sanomisiaan jumalan sanalla, ja että tuo jumalan sanana pidetty ehdoton totuus sisältää myös nämä tappamiset ja kaiken blogissa mainitun.

Jos valtion virallinen uskonto ja valtavan suuri instituutio kauppaa ihmisille uskontoa, jossa jumala tuhoaa kaupunkeja haureuden vuoksi jne., niin onhan se melko suora tapa valtiolta sanoa ihmisille, että tämä tässä on se, mikä on pohjimmiltaan oikein, vaikka me nykyään suvaitaankin vähän enemmän. Tuomitseminen leijuu silti kaiken yllä.

Raamatun vanhakantaisuuden ja modernin yhteiskunnan välillä on valtava ristiriita. Tai ainakin pitäisi olla. Kysymys kuuluu: onko?

Käyttäjä12_0
Liittynyt16.3.2005
Viestejä41238
236/151 | 
Hercules

 

Ja mun pointti on lähinnä se, ettei soppa parane kokkia vaihtamalla.

 

Jos kokki saa aloittaa sopan valmistuksen alkutekijöistä, voi kummasti parantua.

Käyttäjä5788_0
Liittynyt3.10.2014
Viestejä906
237/151 | 
jussipussi
Hercules

Anteeksi ranskani, mutta kuka vittu sä oot?

Olen Jussipussi. Kokeileppa nyt keskittyä, käytä sitä apinan raivoa ja varjoasi hyödyllisesti "voimauttajana".

Ei mulla ole tollaselle grandioosille kusipäälle mitään hyvää sanottavaa.

Käyttäjä12_0
Liittynyt16.3.2005
Viestejä41238
238/151 | 
Vatkain
jussipussi
Vatkain
Teppo Mattsson
Vatkain

Itse myös koin blogikirjoituksen vastenmieliseksi ja tarkoitushakuiseksi.

Mitä tarkoitusta koit kirjoituksellani hakevan?

Tätä tyypillistä nykymuotiahan tämä on: pilkataan kristittyjä ja kristinuskoa oikein olan takaa ja rankalla kädellä.

 

Mitä pilkkaamista se on jos sitä analysoidaan, onko näille uskonnoille annettu joku "Jumalallinen" suoja ettei niitä voi kritisoida eikä analysoida?

Voisitko eritellä minulle, että mikä kohta kirjoituksessa oli sinusta kritiikkiä

Ei kritiikin tarvitse olla nerokasta.

Käyttäjä5788_0
Liittynyt3.10.2014
Viestejä906
239/151 | 
Aweb
Hercules

 

Ja mun pointti on lähinnä se, ettei soppa parane kokkia vaihtamalla.

 

Jos kokki saa aloittaa sopan valmistuksen alkutekijöistä, voi kummasti parantua.

Antaa kokin kokata.

Käyttäjä321_0
Liittynyt4.3.2008
Viestejä27432
240/151 | 
Aweb

Ei kritiikin tarvitse olla nerokasta.

Mutta eipä sen tarvitse olla herjaavaakaan. Miksi kritiikkiin pitäisi sisältyä, tai miksi siinä tulisi hyväksyä, epäkunnioitus?

Jos blogin "kritiikin" esittää neutraalisti ja ketään loukkaamatta ja totuudessa pysyen, niin häviääkö siitä silloin se kritiikki? Mitä jää? Ja eikö sen jäljelle jäävän voisi esittää niin, että se kiinnostaa?

Eikö muita journalistisia tehokeinoja ole kirjoittajalla hallussa? Eikö kapasiteetti riitä aiheesta kirjoittamiseen? Mm. tällaisia kysymyksiä itsellä heräsi.

hcesar
Liittynyt16.3.2005
Viestejä13039
241/151 | 
Aweb
asdf
jussipussi

Minähän annoin jo kaksi esimerkkiä nimimerkki HuuHaata kirjoituksen ja yhden esimerkin Lestadiolaisten synnistä jota esim Veijo valvoo. Suomihan on "täynnä" näitä ajatuksia vaikkakaan ne ei ole aina otsikoissa tai julkituotuina.

Annoit kaksi esimerkkiä ja niiden perusteella Suomi on täynnä? Hienoa.

Uskonnon verukkeella tehdään Suomessakin ääliömäisyyksiä, en tietenkään sitä kiellä. Mutta onko keskustelemallamme blogiteksillä tai muilla samankaltaisilla kirjoituksilla mitään saumaa vaikuttaa ongelmaan? Mielestäni ei.

Eipä varmaankaan, mutta kuten havaitsemme, keskustelua ne herättävät.

Totta, ja keskustelu on tietty parempi kuin ei mitään.

Käyttäjä5788_0
Liittynyt3.10.2014
Viestejä906
242/151 | 

Toinen puoli kolikosta onkin niin sanottu container-kapasiteetti, joka tarkoittaa sitä ettei tiettyyn pisteeseen asti tuollaisella pitäisi olla mitään merkitystä.

Ei se kyse ole siitä loukkaako toista, vaan saako siitä lisää pontta purjeeseen.

hcesar
Liittynyt16.3.2005
Viestejä13039
243/151 | 
jussipussi
asdf
jussipussi

Minähän annoin jo kaksi esimerkkiä nimimerkki HuuHaata kirjoituksen ja yhden esimerkin Lestadiolaisten synnistä jota esim Veijo valvoo. Suomihan on "täynnä" näitä ajatuksia vaikkakaan ne ei ole aina otsikoissa tai julkituotuina.

Annoit kaksi esimerkkiä ja niiden perusteella Suomi on täynnä? Hienoa.

Uskonnon verukkeella tehdään Suomessakin ääliömäisyyksiä, en tietenkään sitä kiellä. Mutta onko keskustelemallamme blogiteksillä tai muilla samankaltaisilla kirjoituksilla mitään saumaa vaikuttaa ongelmaan? Mielestäni ei.

Ne esimerkit oli tästä ketjusta joka oli vain muutaman kommentin mittainen. 

Minkä verran on näitä ääliömäisyyksiä Suomessa?

Nyt kysyt ja aiemmin väitit, että niitä/heitä on Suomi täynnä?

jussipussi
Kyllä tällä keskustelulla on vaikutusta. Osa keskustelijoista ei kykene vastaaman edes yksinkertaisiin kysymyksiin. Kertoo että jumitusta on asian käsittelyn suhteen omassa mielessä. Katosotaan saadanko potkittua vastauksia ilmoille.

Miksi kenestäkään pitäisi potkia mitään ilmoille? Mitä tuollainen reikäpäinen asenne palvelee?

hcesar
Liittynyt16.3.2005
Viestejä13039
245/151 | 
Hercules

Isä oli kiinalainen, äiti oli japanilainen, poika oli vinks vonks.

No tämä selvensi asian ihan juuriaan myöten.

Käyttäjä12_0
Liittynyt16.3.2005
Viestejä41238
246/151 | 
Vatkain
Aweb

Ei kritiikin tarvitse olla nerokasta.

Mutta eipä sen tarvitse olla herjaavaakaan.

Tuossa käytiin sellaisia asioita vastaan, joista on aika hankala kirjoittaa kauhean neutraalisti.

Ehkä sen natsikortin olisi voinut silti jättää käyttämättä.

 

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä82162
248/151 | 
Vatkain
jussipussi
Vatkain
Teppo Mattsson
Vatkain

Itse myös koin blogikirjoituksen vastenmieliseksi ja tarkoitushakuiseksi.

Mitä tarkoitusta koit kirjoituksellani hakevan?

Tätä tyypillistä nykymuotiahan tämä on: pilkataan kristittyjä ja kristinuskoa oikein olan takaa ja rankalla kädellä.

 

Mitä pilkkaamista se on jos sitä analysoidaan, onko näille uskonnoille annettu joku "Jumalallinen" suoja ettei niitä voi kritisoida eikä analysoida?

Voisitko eritellä minulle, että mikä kohta kirjoituksessa oli sinusta kritiikkiä ja mikä kohta analyysiä? Itse en siitä onnistunut kumpaakaan löytämään. Niin kuin aiemmin jo kirjoitin, itse koen kritiikin hieman erilaisena kuin mitä blogitekstissä kirjoitettu.

Vastaan kunhan vastaat ensin siihen lestadiolaiskysymykseeni aiemmin. Antaisitko Veijon määrätä raskautesi.

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä82162
249/151 | 
Hercules
jussipussi
Hercules

Anteeksi ranskani, mutta kuka vittu sä oot?

Olen Jussipussi. Kokeileppa nyt keskittyä, käytä sitä apinan raivoa ja varjoasi hyödyllisesti "voimauttajana".

Ei mulla ole tollaselle grandioosille kusipäälle mitään hyvää sanottavaa.

Asia pihvi. 

hcesar
Liittynyt16.3.2005
Viestejä13039
250/151 | 
Aweb

Tuossa käytiin sellaisia asioita vastaan, joista on aika hankala kirjoittaa kauhean neutraalisti.

No ei se ylitsepääsemättömän vaikeaa ole. Jos on hankalaa, niin niin on moni muukin työ, mutta tuskin tässä tyylilajia valittiin sen takia, että muunlainen lähestyminen olisi ollut hankalaa.

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä82162
251/151 | 
asdf

 

Nyt kysyt ja aiemmin väitit, että niitä/heitä on Suomi täynnä?

 

Täynnä oli lainausmerkeissä. Kysymys on kuinka paljon heitä tarkalleen on

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä82162
252/151 | 
asdf

 

Miksi kenestäkään pitäisi potkia mitään ilmoille? Mitä tuollainen reikäpäinen asenne palvelee?

Kun ei meina tulla vastauksia kysymyksiin. Potkitaan sitten hieman lisäkysmyksillä jos niitä vastauksia tulisi. Potkiminen on kuvainnollinen ilmaisu. Päästäsiinkö nyt etiäpäin?

Vai tarrataanko tuohon etiäpäin sanaan ja jäädään siihen jumittamaan?

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä82162
253/151 | 
asdf
Aweb

Tuossa käytiin sellaisia asioita vastaan, joista on aika hankala kirjoittaa kauhean neutraalisti.

No ei se ylitsepääsemättömän vaikeaa ole. Jos on hankalaa, niin niin on moni muukin työ, mutta tuskin tässä tyylilajia valittiin sen takia, että muunlainen lähestyminen olisi ollut hankalaa.

Sensitiiviksi menee? 

Käyttäjä12_0
Liittynyt16.3.2005
Viestejä41238
254/151 | 
asdf
Aweb

Tuossa käytiin sellaisia asioita vastaan, joista on aika hankala kirjoittaa kauhean neutraalisti.

No ei se ylitsepääsemättömän vaikeaa ole. Jos on hankalaa, niin niin on moni muukin työ, mutta tuskin tässä tyylilajia valittiin sen takia, että muunlainen lähestyminen olisi ollut hankalaa.

Oliko kirjoituksessa jotain, mikä ei pitänyt paikkaansa?

hcesar
Liittynyt16.3.2005
Viestejä13039
255/151 | 
Aweb
asdf
Aweb

Tuossa käytiin sellaisia asioita vastaan, joista on aika hankala kirjoittaa kauhean neutraalisti.

No ei se ylitsepääsemättömän vaikeaa ole. Jos on hankalaa, niin niin on moni muukin työ, mutta tuskin tässä tyylilajia valittiin sen takia, että muunlainen lähestyminen olisi ollut hankalaa.

Oliko kirjoituksessa jotain, mikä ei pitänyt paikkaansa?

Ei. Onko se kirjoituksen sävyn tai sen tarkoitusperien ja niiden saavuttamismahdollisuuksien arvioinnissa olennaista?

hcesar
Liittynyt16.3.2005
Viestejä13039
256/151 | 
jussipussi

Sensitiiviksi menee? 

Voisin tietysti tarrata jokaiseen kolmeen edelliseen viestiisi. Tarkoitin, että tuolla asenteella ei voita kukaan mitään.

Jos on halua selvittää jotain, miksi esittää älytön väittämä, kun voisi vain kysyä? Potkiminen on tietysti kuvainnollinen ilmaisu, mutta jos vastapuoli on haluton vastaamaan, veikkaatko, että kuvainnollisesti potkimalla asia etenee?

Mielipiteesi ja maailmankuvasi ovat tietysti tärkeitä ja luultavasti vastaavat omiani, mutta niin ovat muidenkin, vaikka mielestämme väärässä olisivatkin. Ei hyökkäys väärässä/eri mieltä vastaan olevia kohtaan mitään selvitä, se on pahimmillaan vain oman arvomaailman pönkitystä. Henkistä runkkausta löysällä munalla.

Ueberweg
Liittynyt12.9.2008
Viestejä3358
258/151 | 
Aweb
asdf
Aweb

Tuossa käytiin sellaisia asioita vastaan, joista on aika hankala kirjoittaa kauhean neutraalisti.

No ei se ylitsepääsemättömän vaikeaa ole. Jos on hankalaa, niin niin on moni muukin työ, mutta tuskin tässä tyylilajia valittiin sen takia, että muunlainen lähestyminen olisi ollut hankalaa.

Oliko kirjoituksessa jotain, mikä ei pitänyt paikkaansa?

Siinä ei ollut mitään, mikä olisi pitänyt paikkaansa. Siinä ei väitetty mitään, vaan käskettiin kuvitella ketjukirje joka...

Käyttäjä12_0
Liittynyt16.3.2005
Viestejä41238
259/151 | 
asdf
Aweb
asdf
Aweb

Tuossa käytiin sellaisia asioita vastaan, joista on aika hankala kirjoittaa kauhean neutraalisti.

No ei se ylitsepääsemättömän vaikeaa ole. Jos on hankalaa, niin niin on moni muukin työ, mutta tuskin tässä tyylilajia valittiin sen takia, että muunlainen lähestyminen olisi ollut hankalaa.

Oliko kirjoituksessa jotain, mikä ei pitänyt paikkaansa?

Ei. Onko se kirjoituksen sävyn tai sen tarkoitusperien ja niiden saavuttamismahdollisuuksien arvioinnissa olennaista?

Onko kyseessä herja, jos ei sanota mitään sellaista, mikä ei pitäisi paikkaansa?

 

Käyttäjä12_0
Liittynyt16.3.2005
Viestejä41238
260/151 | 
Ueberweg

Siinä ei ollut mitään, mikä olisi pitänyt paikkaansa. Siinä ei väitetty mitään, vaan käskettiin kuvitella ketjukirje joka...

Niin. Se oli täysin kuvitteellinen eikä perustunut mihinkään olemassaolevaan.

Ueberweg
Liittynyt12.9.2008
Viestejä3358
261/151 | 
Aweb
Ueberweg

Siinä ei ollut mitään, mikä olisi pitänyt paikkaansa. Siinä ei väitetty mitään, vaan käskettiin kuvitella ketjukirje joka...

Niin. Se oli täysin kuvitteellinen eikä perustunut mihinkään olemassaolevaan.

Sitä minä en osaa sanoa, mutta itse kirjoitus ei sisältänyt ainoatakaan väitettä.

HuuHaata
Liittynyt8.11.2012
Viestejä9051
262/151 | 
Japetus

Tällaisia ihmisuhrejako tarkoitat? (Tuom. 11:30-31):

Ja Jefta teki lupauksen Herralle ja sanoi: "Jos sinä annat ammonilaiset minun käsiini, niin tulkoon kuka tulkoonkin minua vastaan taloni ovesta, kun minä voittajana palaan ammonilaisten luota, hän on oleva Herran, ja minä uhraan hänet polttouhriksi".

Ja Herralle maistui. Veriset valtataistelut taas ovat aivan yhtä suuri osa niin kristillistä kuin pakanallistakin perinnettä.

Eihän siinä sellaista sanota ollenkaan, että Herralle maistui. Paluumatkalla vastaan tuli Jeftan tytär, jonka hän lupauksensa mukaisesti sitten joutui polttouhraamaan. Rangaistuksena tottelemattomuudesta tuo tulee nähdä, eikä jonain Jumalan himoitsemana polttouhrina hänen täydelliseltä palvelijaltaan.

Historiallisesti tuomarien kirja sijoittuu aikaan 1 100 eKr. Mooses ja kymmenen käskyä oli tätä aikaa ennen muutamia satoja vuosia. Yksi käskyistä on: älä tapa. Ei älä tapa, paitsi polttouhrina Jumalallesi.

Mooseksen aikana kymmenen käskyä ja ilmoitus siitä että Jumala on yksi ja muuttumaton. Koko tuomarien kirja taasen on kapinointia Jumalaa ja kymmentä käskyä vastaan. Josta seuraksena israelilaiset kävivät kiivaina lähi-idän asukkeina jatkuvaa sotaa vierusheimojensa kanssa rauhanelon sijaan.

HuuHaata
Liittynyt8.11.2012
Viestejä9051
263/151 | 

Teppo muuten voisi jokaiseen kohtaan ilmoittaa tarkan raamatunkohdan, jossa niin sanotaan. Koska jokainen väitteen kohta perustuu pääasiassa heikkoon sisälukutaitoon.

 

Ja Suomen kutsuminen sivistysvaltioksi on muuten massiivinen vitsi.

hcesar
Liittynyt16.3.2005
Viestejä13039
264/151 | 
Aweb

Onko kyseessä herja, jos ei sanota mitään sellaista, mikä ei pitäisi paikkaansa?

Ei. Oletan, että kysymyksesi ei liity minun kommentteihini, koska en ole alkuperäistä tekstiä väittänyt herjaksi. Tämä tietysti herättää kysymyksen, että miksi tuota yleensä minulta kysyt.

Mielestäni aloituksen epäoleelliset kohdat ovat hiukan yksinkertaisille ateisteille lyömäaseita kuvittelemaansa pahaa uskontoa kohtaan, jota todellisuudessa ilmenee vain äärilahkoissa ja kehittymättömissä maissa. Tätä ikävää ilmiötä vastaan ei taistella Tiede-lehden verkkosivulla julkaistulla vahavasti asenteellisella blogikirjoituksella.

Käyttäjä12_0
Liittynyt16.3.2005
Viestejä41238
265/151 | 
asdf
Aweb

Onko kyseessä herja, jos ei sanota mitään sellaista, mikä ei pitäisi paikkaansa?

Ei. Oletan, että kysymyksesi ei liity minun kommentteihini, koska en ole alkuperäistä tekstiä väittänyt herjaksi. Tämä tietysti herättää kysymyksen, että miksi tuota yleensä minulta kysyt.

Koska katsoit aiheelliseksi kommentoida herjausta käsittelevää viestiäni, joka oli vastaus Vatkaimelle.

Käyttäjä12_0
Liittynyt16.3.2005
Viestejä41238
266/151 | 
asdf

Mielestäni aloituksen epäoleelliset kohdat ovat hiukan yksinkertaisille ateisteille lyömäaseita kuvittelemaansa pahaa uskontoa kohtaan, jota todellisuudessa ilmenee vain äärilahkoissa ja kehittymättömissä maissa. Tätä ikävää ilmiötä vastaan ei taistella Tiede-lehden verkkosivulla julkaistulla vahavasti asenteellisella blogikirjoituksella.

Minun mielestäni blogikirjoituksessa mainitut kohdat ovat samaa ilmastoa, joka on päivänpolttava aihe suomalaisessa homojen parisuhdetta käsittelevässä keskustelussa, aborttikielloissa ym.

Miksi tätä ilmiötä vastaan ei voisi taistella myös Tiede-lehden verkkosivuilla? Toki tuota taistelua kannattaa ja täytyy käydä kaikilla foorumeilla.

Japetus
Liittynyt20.6.2009
Viestejä12478
267/151 | 
HuuHaata

Teppo muuten voisi jokaiseen kohtaan ilmoittaa tarkan raamatunkohdan, jossa niin sanotaan. Koska jokainen väitteen kohta perustuu pääasiassa heikkoon sisälukutaitoon.

Höpöä. Suurin osa on Raamatussa aivan suorina käskyinä - kuten ne kymmenen, jotka varmasti itsekin muistat.

Ja Suomen kutsuminen sivistysvaltioksi on muuten massiivinen vitsi.

Kenties täällä vielä on hieman liikaa uskontoa, mutta tilanne on korjaantumassa.

Olli S. paljastaa salaisuutensa: "Mä puhun tahallani ristiin, että Japetus saisi oikeita aiheita syyttää mua."
Sääpeikolla leikkaa: "No ihmisen vaikutus ei ole alle 50% ja ei ole alle 50%... eiköhän se olisi silloin 50-50 suurimman osan mukaan papereista... näin nopeasti pääteltynä"
Keijona ymmärtää naisia: "Onkohan sellaista munasolua edes olemassa ? Onko joku nähnyt sellaisen?"

hcesar
Liittynyt16.3.2005
Viestejä13039
268/151 | 
Aweb
asdf

Mielestäni aloituksen epäoleelliset kohdat ovat hiukan yksinkertaisille ateisteille lyömäaseita kuvittelemaansa pahaa uskontoa kohtaan, jota todellisuudessa ilmenee vain äärilahkoissa ja kehittymättömissä maissa. Tätä ikävää ilmiötä vastaan ei taistella Tiede-lehden verkkosivulla julkaistulla vahavasti asenteellisella blogikirjoituksella.

Minun mielestäni blogikirjoituksessa mainitut kohdat ovat samaa ilmastoa, joka on päivänpolttava aihe suomalaisessa homojen parisuhdetta käsittelevässä keskustelussa, aborttikielloissa ym.

Miksi tätä ilmiötä vastaan ei voisi taistella myös Tiede-lehden verkkosivuilla? Toki tuota taistelua kannattaa ja täytyy käydä kaikilla foorumeilla.

Mielestäni mainitut kohdat sivuavat päivänpolttavia aiheita, mutteivät ole lainkaan samaa ilmastoa.

Ilmiötä vastaan voi taistella myös Tiede-lehden verkkosivuilla niinkuin missä tahansa muuallakin.

Minun mielestäni, ja tämä on oikeastaan ainoa kontribuutioni tähän keskusteluun, hyökkäävä asenne aiheeseen, vihaa sitä sitten kuinka paljon tahansa, on väärä, jos tavoitteena on saavuttaa jonkinlaista parannusta vääräksi kokemaansa tilaan.

Jos tavoitteena on vain intoilla samanhenkisten kanssa, kuinka uskonto on haitarista, niin siihen tuollainen lähestymistapa on omiaan.

Eusa
Liittynyt16.2.2011
Viestejä21936
269/151 | 
jussipussi

Olen Jussipussi. Kokeileppa nyt keskittyä, käytä sitä apinan raivoa ja varjoasi hyödyllisesti "voimauttajana".

Jussipussi näyttää olevan kovin huolissaan keskittymisestä. Liekö hänellä adhd?

Kun näyttää täällä olevan varsin runsas tapa keskustella enemmän keskustelijoista kuin aiheesta, niin teinpä nyt minäkin tilastomerkinnän. 

Hienorakennevakio vapausasteista: (1+2¹+3²+5³+1/2¹*3²/5³)⁻¹ = 137,036⁻¹

Teppo Mattsson
Liittynyt13.1.2014
Viestejä154
270/151 | 
-:)lauri

Mutta tietysti tällaiset ongelmien listaamisetkin menevät joskus - kuten nyt hieman Mattssonillakin - samanlaiseksi materiaalin demonisoinniksi kuin väkivaltatietokonepelien tai -sarjakuvienkin kritiikki on mennyt pohdittaessa sitä, kuinka paljon vastuu mahdollisesti syntyneistä ongelmista on ongelmamateriaalin kuluttajilla tai olosuhteilla, joissa he elävät ja kuinka paljon vastuu on lopulta itse materiaalin ongelmakohdilla. Se mikä on varmaa, riippumatta siitä, kumpaan ääripäähän keskustelussa kuuluu, syyllinen näytetään tietävän aina varmasti.

Ihminen ei elä tyhjiössä, vaan käyttäytyminen määräytyy aina yksilön ja ympäristön vuorovaikutuksesta (fysiikan lakien mukaisesti). Uskonnollisen väkivallankin aiheuttaja on siis aina sekä uskonto että siihen uskova ihminen yhdessä. Koska haluamme maksimoida ihmisten (ja kaikkien tajunnallisten olentojen) hyvinvoinnin, kaikki turhat vaaratekijät on järkevintä poistaa ympäristöstä ettei satu vahinkoja. Turhiin vaaratekijöihin lukeutuvat niin huonekalujen terävät kulmat kuin uskontojen julmuuksiin yllyttävät opinkappaleetkin.

Tässä mukailemani ote suosittelemastani Sam Harrisin kirjasta Letter to a Christian Nation:

Syyskuun 11. päivän terroristit olivat korkeasti koulutettuja, keskiluokkaisia ihmisiä jotka eivät olleet poliittisen sorron kohteena. Sen sijaan he viettivät huomattavasti aikaa paikallisessa pyhätössään puhumassa vääräuskoisten turmeluksesta ja marttyyreitä odottavista nautinnoista paratiisissa.

Monenko arkkitehdin ja insinöörin täytyy vielä lentää kaappaamansa matkustajakone pilvenpiirtäjän seinään, ennen kuin myönnämme että uskonnollinen välivalta ei selity pelkästään koulutuksen puutteella, köyhyydellä ja politiikalla? Totuus, niin käsittämättömältä kuin se kuulostaakin, on tämä: vuonna 2014 henkilö voi omata riittävän älyn ja resurssit rakentaa ydinase, ja silti uskoa että hänen itsemurhaiskunsa palkitaan ikuisella onnella paratiisissa. Tätä tosiasiaa maallistuneiden länsimaalaisten, liberaalien ja maltillisten on ollut hyvin vaikea ymmärtää ja hyväksyä. Heidän ymmärtämättömyydelle on yksinkertainen selitys: he eivät vain tiedä millaista on, kun todella uskoo uskonnon oppeihin täydestä sydämestään.

Käyttäjä321_0
Liittynyt4.3.2008
Viestejä27432
271/151 | 
jussipussi
Vatkain
jussipussi
Vatkain
Teppo Mattsson
Vatkain

Itse myös koin blogikirjoituksen vastenmieliseksi ja tarkoitushakuiseksi.

Mitä tarkoitusta koit kirjoituksellani hakevan?

Tätä tyypillistä nykymuotiahan tämä on: pilkataan kristittyjä ja kristinuskoa oikein olan takaa ja rankalla kädellä.

 

Mitä pilkkaamista se on jos sitä analysoidaan, onko näille uskonnoille annettu joku "Jumalallinen" suoja ettei niitä voi kritisoida eikä analysoida?

Voisitko eritellä minulle, että mikä kohta kirjoituksessa oli sinusta kritiikkiä ja mikä kohta analyysiä? Itse en siitä onnistunut kumpaakaan löytämään. Niin kuin aiemmin jo kirjoitin, itse koen kritiikin hieman erilaisena kuin mitä blogitekstissä kirjoitettu.

Vastaan kunhan vastaat ensin siihen lestadiolaiskysymykseeni aiemmin. Antaisitko Veijon määrätä raskautesi.

Ajattelin, että siinä on varmaan tullut sinulla joku ajatusvirhe, koska en ole missään kohtaa hyväksynyt ehkäisykieltoa ja olen päinvastoin ilmoittanut, että en hyväksy lestadiolaisten ehkäisykiellon levittämistä lähetystyön avulla Länsi-Afrikassa. Tietenkään en hyväksy sitä myöskään omalle kohdalleni.

Vastaisitko nyt?

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä82162
272/151 | 
asdf
jussipussi

Sensitiiviksi menee? 

Voisin tietysti tarrata jokaiseen kolmeen edelliseen viestiisi. Tarkoitin, että tuolla asenteella ei voita kukaan mitään.

Jos on halua selvittää jotain, miksi esittää älytön väittämä, kun voisi vain kysyä? Potkiminen on tietysti kuvainnollinen ilmaisu, mutta jos vastapuoli on haluton vastaamaan, veikkaatko, että kuvainnollisesti potkimalla asia etenee?

Mielipiteesi ja maailmankuvasi ovat tietysti tärkeitä ja luultavasti vastaavat omiani, mutta niin ovat muidenkin, vaikka mielestämme väärässä olisivatkin. Ei hyökkäys väärässä/eri mieltä vastaan olevia kohtaan mitään selvitä, se on pahimmillaan vain oman arvomaailman pönkitystä. Henkistä runkkausta löysällä munalla.

Tämä on tarkoitettu  keveäksi provosoinniksi jotta saadaan keskustelu käyntiin, ei jäädä nyt tähän junnaamaan. Mennään todellisiin konkreettisiin aiheisiin, vaikka tällaisiin: Moraalilla ei niin väliä kunhan vallassa pysyy?

Venäjän ortodoksinen krikko on yhä selvemmin Putinin politiikan väline.

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1288767771580.html?pos=ksk-trm-uutu-ostu

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä82162
273/151 | 
Eusa
jussipussi

Olen Jussipussi. Kokeileppa nyt keskittyä, käytä sitä apinan raivoa ja varjoasi hyödyllisesti "voimauttajana".

Jussipussi näyttää olevan kovin huolissaan keskittymisestä. Liekö hänellä adhd?

 

Ei ole ADHD. PDF on ja just otin EPA ja DHA.ta

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä82162
274/151 | 
HuuHaata

Historiallisesti tuomarien kirja sijoittuu aikaan 1 100 eKr. Mooses ja kymmenen käskyä oli tätä aikaa ennen muutamia satoja vuosia. Yksi käskyistä on: älä tapa. Ei älä tapa, paitsi polttouhrina Jumalallesi.

 

HuuHaata: Väkivallasta vielä sen verran, että on vieläkin ihmisiä jotka ovat niin seonneita että vapaana kulkiessaan olisivat jatkuva hengenvaara kanssaihmisilleen. Nykyaikana heitä on toki vähemmän kuin aiemmin ja voimakkaalla lääkityksellä yhdistettynä loppuelämän jatkuvaan suljetulla osastolla oloon ongelmaan on löydetty "ratkaisu". Muussa tapauksessa tietenkin myös kristinuskon mukaan ratkaisu olisi heidän osaltaan kuolemantuomio yhteisön edun takia.
jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä82162
275/151 | 
HuuHaata

Ja Suomen kutsuminen sivistysvaltioksi on muuten massiivinen vitsi.

Suomi on yksi maailman sivistyneimmistä valtioista, Venäjä on siellä häntäpäässä. Tämä ei ollut vitsi.

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä82162
276/151 | 
Vatkain

Vastaisitko nyt?

Otsikkossa on jo kritiikki. Ja tekstissä erilaisa kulmia/kysymyksiä siihen että tunnistammeko tällaisen sanoman ja miten sen kukin mahdollisesti tulkitsee/käyttää tällaista elämässän.

 

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä82162
277/151 | 

Olellinen kysymys on mitä tapahtuu lapsen mielelle jos ja kun sinne upotetaan uskontojen hirmutyöt ja helvetit? Olisiko parempi siirtyä uskonnoissa aiakaan K-18?

The Passion of the Christ - Crucifixion & Resurrection

http://www.youtube.com/watch?v=9-z9k_qUHOc

For years, social scientists have uncovered the unsettling truth that no matter how egalitarian a person purports to be, their unconscious mind holds some racist, sexist or ageist thoughts.

But a new study finds that this may say less about the person and more about the culture that surrounds him or her.

The new study finds that while people are quick to associate word pairs that bring to mind stereotypes (think "black - poor" versus "black - goofy"), this tendency is rooted not in the social meaning of the words, but in the likelihood of the words appearing together in literature and media. In other words, this implicit prejudice is driven more by culture than by any innate horribleness in the person, said study researcher Paul Verhaeghen, a Georgia Tech psychologist.

 "There’s one idea that people tend to associate black people with violence, women with weakness, or older people with forgetfulness because they are prejudiced. But there’s another possibility that what’s in your head is not you, it’s the culture around you," Verhaeghen said in a statement. "And so what you have is stuff you picked up from reading, television, radio and the Internet. And that’s the question we wanted to answer: are you indeed a racist, or are you just an American?"

http://www.livescience.com/16339-culture-racism.html

A trio of researchers with the University of New South Wales, has found evidence to support the notion that unconscious thinking does impact conscious thinking, without the person even knowing it. 

Interestingly, the researchers also found that the degree of confidence in the accuracy by the volunteers wasn't changed regardless of whether they were being impacted unconsciously or not. They suggest that if similar processes are going on everyday for everyone it could have broad implications for interpreting how humans think in general.

http://medicalxpress.com/news/2014-10-evidence-unconscious-impacting-conscious-decision.html

Beliefs about the soul and afterlife that we acquire as children stick with us, whether we know it or not

http://medicalxpress.com/news/2014-11-beliefs-soul-afterlife-children.html

HuuHaata
Liittynyt8.11.2012
Viestejä9051
278/151 | 
jussipussi
HuuHaata

Historiallisesti tuomarien kirja sijoittuu aikaan 1 100 eKr. Mooses ja kymmenen käskyä oli tätä aikaa ennen muutamia satoja vuosia. Yksi käskyistä on: älä tapa. Ei älä tapa, paitsi polttouhrina Jumalallesi.

 

HuuHaata: Väkivallasta vielä sen verran, että on vieläkin ihmisiä jotka ovat niin seonneita että vapaana kulkiessaan olisivat jatkuva hengenvaara kanssaihmisilleen. Nykyaikana heitä on toki vähemmän kuin aiemmin ja voimakkaalla lääkityksellä yhdistettynä loppuelämän jatkuvaan suljetulla osastolla oloon ongelmaan on löydetty "ratkaisu". Muussa tapauksessa tietenkin myös kristinuskon mukaan ratkaisu olisi heidän osaltaan kuolemantuomio yhteisön edun takia.

 

Korjaan sanomaani sen verran, että Heprean kielen sana jota tappamisesta käytetään tarkoittaa murhaamista. Tottahan toki esimerkiksi itseään tai ympäristöään suojellakseen ihminen erityisesti historiassa on joutunut tappamaan.

Käyttäjä5788_0
Liittynyt3.10.2014
Viestejä906
279/151 | 
Teppo Mattsson
-:)lauri

Mutta tietysti tällaiset ongelmien listaamisetkin menevät joskus - kuten nyt hieman Mattssonillakin - samanlaiseksi materiaalin demonisoinniksi kuin väkivaltatietokonepelien tai -sarjakuvienkin kritiikki on mennyt pohdittaessa sitä, kuinka paljon vastuu mahdollisesti syntyneistä ongelmista on ongelmamateriaalin kuluttajilla tai olosuhteilla, joissa he elävät ja kuinka paljon vastuu on lopulta itse materiaalin ongelmakohdilla. Se mikä on varmaa, riippumatta siitä, kumpaan ääripäähän keskustelussa kuuluu, syyllinen näytetään tietävän aina varmasti.

Ihminen ei elä tyhjiössä, vaan käyttäytyminen määräytyy aina yksilön ja ympäristön vuorovaikutuksesta (fysiikan lakien mukaisesti). Uskonnollisen väkivallankin aiheuttaja on siis aina sekä uskonto että siihen uskova ihminen yhdessä. Koska haluamme maksimoida ihmisten (ja kaikkien tajunnallisten olentojen) hyvinvoinnin, kaikki turhat vaaratekijät on järkevintä poistaa ympäristöstä ettei satu vahinkoja. Turhiin vaaratekijöihin lukeutuvat niin huonekalujen terävät kulmat kuin uskontojen julmuuksiin yllyttävät opinkappaleetkin.

Tässä mukailemani ote suosittelemastani Sam Harrisin kirjasta Letter to a Christian Nation:

Syyskuun 11. päivän terroristit olivat korkeasti koulutettuja, keskiluokkaisia ihmisiä jotka eivät olleet poliittisen sorron kohteena. Sen sijaan he viettivät huomattavasti aikaa paikallisessa pyhätössään puhumassa vääräuskoisten turmeluksesta ja marttyyreitä odottavista nautinnoista paratiisissa.

Monenko arkkitehdin ja insinöörin täytyy vielä lentää kaappaamansa matkustajakone pilvenpiirtäjän seinään, ennen kuin myönnämme että uskonnollinen välivalta ei selity pelkästään koulutuksen puutteella, köyhyydellä ja politiikalla? Totuus, niin käsittämättömältä kuin se kuulostaakin, on tämä: vuonna 2014 henkilö voi omata riittävän älyn ja resurssit rakentaa ydinase, ja silti uskoa että hänen itsemurhaiskunsa palkitaan ikuisella onnella paratiisissa. Tätä tosiasiaa maallistuneiden länsimaalaisten, liberaalien ja maltillisten on ollut hyvin vaikea ymmärtää ja hyväksyä. Heidän ymmärtämättömyydelle on yksinkertainen selitys: he eivät vain tiedä millaista on, kun todella uskoo uskonnon oppeihin täydestä sydämestään.

En nyt ole kanssasi oikeastaan millään tasolla samaa mieltä, mutta ehkä nyt räikein epäkohta on Sam Harrikseen vetoaminen. Hänhän on ihan tärähtänyt henkilö, joka näkee salaliittoja joka puolella ja selittää mitä sylki suuhun tuo. Eikä se vielä haittaisi niinkään, mutta kun hän joukkomurhaa ehdottaessaan puolustautuu sanoen, ettei hän koskaan sano mitään, minkä voisi tulkita väärin, on hänen sanomisiaan vääristelty.

Olen jonkin verran seurannut hänen juttujaan, eikä häneltä kyllä oman alansa ansioita tunnu löytyvän. Tuntuu pikemminkin ratsastavan koulutuksellaan, kuten fyysikoillakin on tapana, kuten juuri redusoit ihmisten välisen vuorovaikutuksen fysiikan lakien alaisiksi, siinä missä itse toin aiemmin esille synteesia ja annoin esimerkkinä määrätietoisuuden, jota ei voida pilkkoa osiin, ilman että menetetään osa informaatiosta. Fysiikka ei tällä haavaa moista holistista näkemystä kykene selittämään. (Esimerkkinä nyt osittain järjestäytyneet joukot ja sumea logiikka. Matemaattisesti siis mistään ektoplasmasta ei ole kysymys. Ja siten siis on pakko vetää vähän yli, jotta ymmärtää mistä pakoista niitä kortteja vedetään.)

Jos sua Teppo pelottaa, niin ehkä sun kannattaa hakea apua siihen. Ja syy miksi menen henkilöön, on, ettei tätä aihetta ole olemassakaan ilman ihmisiä, etkä osoita kiinnostusta ottaa heistä selvääkään.

Kasvatustieteessä on varsin keskeisessä roolissa se, ettei ihmisten toimintaa kykene muuttamaan, jos ei ota ihmistä huomioon. Pseudoaltruismi on ehkäpä suurin radikalisoiva tekijä maailmassa.

http://en.wikipedia.org/wiki/Competitive_altruism

Käyttäjä5788_0
Liittynyt3.10.2014
Viestejä906
280/151 | 

Itse en esimerkiksi ymmärrä edes penkkiurheilua, mutta siitä huolimatta kykenen assosioitumaan fiilikseen. Ei sen takia että sillä olisi itselleni mitään merkitystä, voittaako Suomi vai ei, mutta monelle sillä on huomattavan suuri elämää rikastuttava funktio.

Käyttäjä5788_0
Liittynyt3.10.2014
Viestejä906
281/151 | 

Ja noin ylipäätään kuinka flipannut ihmiskäsitys teillä on, jos te pidätte ystävinänne heitä jotka inttävät joka asiaan vastaan. Itse ainakin toivon että minua kuunnellaan jopa silloin kun olen väärässä, koska minulla oman käsitykseni mukaan on siihen oikeus.

Japetus
Liittynyt20.6.2009
Viestejä12478
283/151 | 
HuuHaata
Japetus

Tällaisia ihmisuhrejako tarkoitat? (Tuom. 11:30-31):

Ja Jefta teki lupauksen Herralle ja sanoi: "Jos sinä annat ammonilaiset minun käsiini, niin tulkoon kuka tulkoonkin minua vastaan taloni ovesta, kun minä voittajana palaan ammonilaisten luota, hän on oleva Herran, ja minä uhraan hänet polttouhriksi".

Ja Herralle maistui. Veriset valtataistelut taas ovat aivan yhtä suuri osa niin kristillistä kuin pakanallistakin perinnettä.

Eihän siinä sellaista sanota ollenkaan, että Herralle maistui. Paluumatkalla vastaan tuli Jeftan tytär, jonka hän lupauksensa mukaisesti sitten joutui polttouhraamaan.

Jahve otti mukisematta polttouhrin vastaan, joten kyllä hänelle maistui. Muutenhan hän olisi voinut tehdä vaikkapa kuten Abrahamin kanssa - mikä ei tosin myöskään ole ihan inhimillisimmästä päästä. Eipä kuitenkaan tehnyt, vaan täysin syytön tyttö jouti roviolle.

Rangaistuksena tottelemattomuudesta tuo tulee nähdä, eikä jonain Jumalan himoitsemana polttouhrina hänen täydelliseltä palvelijaltaan.

Mistä tottelemattomuudesta? Mitä ihmettä Jeftan tytär oikein teki ansaitakseen tulla poltetuksi? Tai edes Jefta? Hän ennemminkin oli varsin myötämielinen entisille kaltoinkohtelijoilleen suostuessaan näiden sotapäälliköksi. Pahasti hän kuitenkin myös sattui vannomaan käristävänsä kenet ikinä näkee ovestaan astelevan, jos Jahve suo hänen lahdata ammonialaiset. Jahvella ei selvästikään ollut mitään ongelmia tämän valan suhteen, koska hän hyväksyi sen. Kaikkivoipana ja kaikkitietävänä hän tietysti kykeni järjestämään voiton ja näki ennalta, kuka ovesta tulee kävelemään. Miksi hän siis hyväksyi tuon valan? Miksei hän yksinkertaisesti kieltäytynyt moisesta barbarismista ja luvannut Jeftalle voittoa ilmankin? Olivathan hänen sympatiansa muutenkin jo Jeftan puolella. Oikeastaan koko sotaa ei olisi tarvinnut käydä, vaan Jahve olisi voinut muuttaa ammonialaisten mielen samalla magialla, jolla hän "paadutti faaraon sydämen" ja sai tämän pyörtämään päätöksensä israelilaisten vapauttamisesta. On tuhat ja sata keinoa, joilla moraalisesti normaali henkilö olisi voinut välttää väkivallan kokonaan. Jahven kuitenkin sattui olemaan jumalaksikin harvinaisen vittumaista sorttia, jolloin porukkaa piti listiä edestä ja takaa.  

Historiallisesti tuomarien kirja sijoittuu aikaan 1 100 eKr. Mooses ja kymmenen käskyä oli tätä aikaa ennen muutamia satoja vuosia. Yksi käskyistä on: älä tapa. Ei älä tapa, paitsi polttouhrina Jumalallesi.

Kuudes käsky on nimenomaan "älä tapa, paitsi..." -mielessä annettu. Sille on samaan syssyyn listattu paljon muitakin poikkeuksia:

Joka lyö ihmistä, niin että tämä kuolee, se rangaistakoon kuolemalla.
Joka lyö isäänsä tai äitiänsä, se rangaistakoon kuolemalla.
Joka varastaa ihmisen ja joko myy hänet tahi pitää häntä hallussansa, se rangaistakoon kuolemalla.
Joka kiroaa isäänsä tai äitiänsä, se rangaistakoon kuolemalla.
Velhonaisen älä salli elää.
Joka uhraa muille jumalille kuin Herralle, ainoalle, olkoon vihitty tuhon omaksi.
Jos joku makaa äitipuolensa kanssa, paljastaa hän isänsä hävyn; heidät molemmat rangaistakoon kuolemalla, he ovat verivelan alaiset.
Jos joku makaa miniänsä kanssa, rangaistakoon heidät molemmat kuolemalla; he ovat tehneet iljettävyyden, he ovat verivelan alaiset.
Jos joku makaa miehenpuolen kanssa, niinkuin naisen kanssa maataan, tekevät he molemmat kauhistuksen; heidät rangaistakoon kuolemalla, he ovat verivelan alaiset.
Jos joku ottaa vaimoksi naisen ja hänen äitinsä, on se iljettävyys; sekä hänet että ne molemmat poltettakoon tulessa, ettei mitään iljettävyyttä olisi teidän seassanne.
Jos joku sekaantuu eläimeen, rangaistakoon hänet kuolemalla, ja se eläin tappakaa.
Jos joku makaa setänsä vaimon kanssa, on hän paljastanut setänsä hävyn; he joutuvat syynalaisiksi, lapsettomina he kuolkoot.
Kuka ikinä tekee työtä sapatinpäivänä, rangaistakoon kuolemalla.
Mutta jos joku menettelisi niin julkeasti, ettei kuulisi pappia, joka siellä seisoo palvelemassa Herraa, sinun Jumalaasi, tai tuomaria, niin se mies kuolkoon.
Jos joku tavataan makaamasta naisen kanssa, joka on toisen miehen aviovaimo, niin kuolkoot molemmat, sekä mies, joka makasi vaimon kanssa, että vaimo. Poista paha Israelista.
Jos joku neitsyt on kihloissa miehen kanssa ja toinen tapaa hänet kaupungissa ja makaa hänen kanssaan, niin viekää molemmat sen kaupungin portille ja kivittäkää heidät kuoliaaksi, tyttö siksi, että hän ei huutanut apua kaupungissa, ja mies siksi, että hän teki väkivaltaa lähimmäisensä morsiamelle. Poista paha keskuudestasi.
Mutta jos mies tapaa kihlatun tytön kedolla, käy häneen käsiksi ja makaa hänen kanssaan, niin mies, joka makasi hänen kanssaan, kuolkoon yksin.

Tappamattomuuskäsky koski aivan selvästi vain oman heimon jäseniä muissa kuin em. olosuhteissa.

Mooseksen aikana kymmenen käskyä ja ilmoitus siitä että Jumala on yksi ja muuttumaton. Koko tuomarien kirja taasen on kapinointia Jumalaa ja kymmentä käskyä vastaan. Josta seuraksena israelilaiset kävivät kiivaina lähi-idän asukkeina jatkuvaa sotaa vierusheimojensa kanssa rauhanelon sijaan.

Jep. Jahve manipuloi - ilmeisesti nyt sillä faaraon tuntemalla mielimagialla - muut heimot sotajalalle israelilaisia vastaan, koska nämä olivat tehneet liiton mainittujen heimojen kanssa eivätkä "kukistaneet näiden alttareja". Ja vaikka tämäkin älyttömyys hyväksyttäisiin oikeutettuna casus bellina, ei Jeftan tyttärellä ollut mitään hiton syytä maksaa siitä hengellään. Kukaan muu kuin fiktiohistorian vittumaisin jumala ei voisi moista hyväksyä.

Hankkisit vain jo parempaa palvottavaa.

Olli S. paljastaa salaisuutensa: "Mä puhun tahallani ristiin, että Japetus saisi oikeita aiheita syyttää mua."
Sääpeikolla leikkaa: "No ihmisen vaikutus ei ole alle 50% ja ei ole alle 50%... eiköhän se olisi silloin 50-50 suurimman osan mukaan papereista... näin nopeasti pääteltynä"
Keijona ymmärtää naisia: "Onkohan sellaista munasolua edes olemassa ? Onko joku nähnyt sellaisen?"

2367
Liittynyt9.7.2010
Viestejä6960
284/151 | 
Zaibowski

Tässä hiertää ihmiskuvassa tapahtunut täydellinen muutos,  raamatullinen ihmiskuva on sellainen, että Jumala loi ihmisen kuvakseen ja kaltaisekseen, evolutionistinen on taas sellainen, että ihminen on apina, sosiaalinen elukka, tuolta pohjalta seuraa väistämätön yhteentörmäys. Evosatua alkuräjähdyksineen pakkosyötetään ala-asteelta lähtien, eivätkä perinteiset kristityt kouluissa tapahtuvaa ateistista aivopesua hyväksy, konfliktin suuruus riippuu siitä, tehdäänkö koko peruskoulu/koulujärjestelmä vapaaehtoiseksi vai luovutaanko evon ja alkuräjähdyksen pakkotuputuksesta valinnaisuuden hyväksi.

Ihminen luo jumalansa kaltaisekseen, ei päinvastoin.

Ei olisi mielekästä opettaa koulussa satuja, mielikuvitusolentoja, subjektiivisia mielipiteitä (kaikillahan on omanlaisensa). Eikä uskontoakaan ole mielestäni mielekästä opettaa (mitään niistä tuhansista uskonnoista) - tehkööt vanhemmat sen omalla kustannuksellaan ja vastuullaan. Uskontohan saastuttaa ihmismielen hömpällä ja huuhaalla, ja on edesvastuutonta altistaa lapset esimerkiksi kristinuskon sadistiselle kammojumalalle, joka on pahempi kuin yksikään elukka, pahempi kuin yksikään ihminen on koskaan ollut, mukaan lukien Pol Pot, Stalin ja Hitler. Nämä viimemainitut sentään "vain" tappoivat ja kiduttivat ihmisiä, mutta vain rajallisen ajan, ei iänkaikkisesta iänkaikkiseen.

Käyttäjä5788_0
Liittynyt3.10.2014
Viestejä906
285/151 | 

Onneksi on olemassa teologia, joka on ihmiskäsityksen muuttuessa implementoinut vähemmän radikaaleja rangaistuksia. Usko ei ole siitä muuttunut, mutta käsitykset ovat.

Ehkä sopiva vertaus olisi se, mikä tekee koirista susia, mutta ehkäpä parempi lähtökohta olisi; mikä tekee susista koiria. Vertauksen oikeutuksen perustelen sillä, että lampaat ruokaympyrästään jättävä susi on 'luonnoton', mutta lammaskoiran tehtävä on suojella luonnotonta laumaansa. Luonnoton siksi, ettei koirakaan pidä lampaita tovereinaan, vaan suhtautuu niihin kuin Stalin idiootteihin. Kolmas kategoria onkin susi joka ei huoli lampaita ateriakseen. He ovat kesyttäneet itsensä, kuten ihminenkin. Kannibaalisusi onkin ehkä graafinen olento, mutta mitään pahaa en siinä näe. (Kaikkihan sellaista sutta pelkää, paitsi toinen kannibaalisusi. Kysymys siitä miksi susi valitsisi vaarallisemman olennon ateriakseen on aika typerä. Huvin ja urheilun vuoksi. Koska se voi. Ekologinen lokero on olemassa joka tapauksessa, koska lampaat ovat saaliseläimiä.)

Ja jälleen, jos ei korret kelpaa, niin ei kannata kantaa niitä kekoonsa. Kyllä näitä riittää sen verran, ettei niille kaikille tarvitse löytää paikkaansa.

Zaibowski
Liittynyt5.3.2011
Viestejä1387
287/151 | 
Japetus
Zaibowski

Kuinka kirjamellisesti Darwinin väitteet Afrikan neekereistä, villi-ihmisistä ja villikansoista tulisi ottaa, kuten hän teoksessaan Lajien synty kirjoittaa?

Ihan niin kirjaimellisesti kuin kaikki muukin mainitussa opuksessa. Darwin oli ajalleen tyypillinen rasisti ja väärässä mustaihoisten suhteen. Kukaan ei myöskään kiistä tätä. Yrittäisit nyt jo käsittää, että Darwinia ei nähdä minään autuaana ja erehtymättömänä profeettana kuin hihujen olkiukkopainajaisissa. Hihuna se tietysti voi olla vähn vaikeaa.

Olet oikeassa, Darwin todella erehtyi "teoriansa" suhteen, koska se on roskaa. Kaikki eivät todellakaan olleet tuohonkaan aikaan rasisteja, vaikka tahdotkin tehdä tuollaisen yleistyksen. Darwinin teoria on kyllä rasistinen, jos noin voi sanoa, konkreettisena esimerkkinä Natsi-Saksa, liikkeellepaneva voima oli ajatus "kamppailu olemassaolosta". Darwinin rasismi juontui älymystöpiireistä, joissa eurooppalainen sivistyneistö nähtiin olevan korkeammalla tasolla muiden kansojen "villeihin" nähden, sen vuoksi harjoitettiin mm. kallojen mittausta:

Fyysinen antropologia ja ”tieteellinen rasismi”

Kukaan profeetta ei ole kristillisessä uskossa erehtymätön paitsi kuin Jeesus, profeetatkin ovat yhtä syntisiä kuin kuka tahansa meistä.

Japetus

Joko sitten olet päättänyt, saavatko lapsesi kuoleman palkan vanhemmilleen kiroilusta, kuten Jeesus opettaa? (Matt. 15:1-6):

Konteksti ennen kaikkea, farisealaisuus oli ns. herätysliike, nimi tarkoittaa erottautujaa. Keskeinen ajatus oli tehdä ero syntisten ja hurskaiden välillä. Juutalaisten perinnäissäännöt rajoittivat ihmisten elämää monin tavoin, mutta niiden tulkinnassa melkein mikä tahansa oli mahdollista. Koska tulkinnan vapaus oli suuri, poika saattoi antaa omaisuutensa "ennakkoperintönä" temppelille päästäkseen eroon velkojista. Käyttöoikeus omaisuuteen säilyi kuitenkin koko elämän ajan, mutta velkojilleen hän saattoi sanoa (myös vanhemmille), että: "en voi antaa teille mitään, kaikki on jo annettu temppelille". Näin perinnäissääntöjen ensimmäisen käskyn sovellutus teki tyhjäksi neljännen käskyn, joka kuuluu 4. "Kunnioita isääsi ja äitiäsi". Tuo ei liity mihinkään teiniangstailuun. Kymmenen käskyä on juutalaisuuden ydintä, Jeesus osoitti, että niitä ei noudatettu niin kuin olisi pitänyt, vaikka hengelliset johtajat olivat olevinaan hyvinkin hurskaita.

MooM

Silloin fundikset vain tyrmäisivät uuden Raamatun harhaoppisena ja vääristeltynä ja jatkaisivat vanhempien versioiden käyttöä. Onhan jo nykyinenkin luterialisen kirkon käännös liian "tulkittu" osalle suomalaisista yhteisöistä, vaikka siitä ei varsinaisesi ole poistettu mitään.

Tiedätkö edes, mistä tuossa on kyse? Käännösperiaatteesta, uusin suomenkielinen käännös noudattaa liberaaliteologien näkemyksiä. Liberaaliteologit taas kyseenalaistavat Raamatun aseman Jumalan sanana, käännöksissään he noudattavat pohjimmiltaan täysin toista ihmiskuvaa ja maailmankatsomusta kuin peruskristityt ja heidän suhteensa Raamatun selittämiseen ja sen tulkitsemiseen. Jos Raamattu selitetään ja kirjoitetaan päin mäntyä, niin silloin Raamatun tulkintakin menee päin mäntyä, hyvänä esimerkkinä eroista:

1933/38

Job 40

15 (40:10) Katso Behemotia, jonka minä loin niinkuin sinutkin; se syö ruohoa niinkuin raavas.

16 (40:11) Katso, sen voima on lanteissa, sen väkevyys vatsalihaksissa.

17 (40:12) Se ojentaa jäykäksi häntänsä kuin setripuun, sen reisijänteet ovat lujiksi punotut.

23 (40:18) Jos virta hätyyttää, ei se säikähdy, se on huoleton, kuohukoon vaikka itse Jordan sen kitaan.

1992

Job 40

15 Näetkö virtahevon*? Minä olen sen tehnyt, niin kuin olen tehnyt sinut. Se syö ruohoa niin kuin lehmä,

16 mutta näetkö, miten vahvat ovat sen lanteet, näetkö, miten voimakkaat ovat sen vatsan lihakset?

17 Sen häntä on kuin setrin runko, reisien jänteet ovat kuin punottua köyttä.

23 Se ei säiky, vaikka virta on väkevä, se lepää kaikessa rauhassa, vaikka vesi tunkeutuu suuhun.

Eli kaikesta olkinukkeilusta huolimatta kyseessä on erilaiset käännösperiaatteet, liberaaliteologit kääntävät behemotin virtahevoksi, koska materialistisen maailmankatsomuksen mukaan tuohon maailmanaikaan ei voinut olla behemotin kaltaisia hirviöitä, vaan ne elivät miljoonia vuosia sitten, joten liberaariteologin järkeilyn mukaan kyseisessä kohdassa kerrotaan virtahevosta.

jussipussi
Mitä olet mieltä olet pitäisikö Jumalasi hävittää sinut

Jumala tekee minun mielipiteistäni välittämättä sen, mikä on oikein, minä en tee oikein.

jussipussi
Miksi ne muut on niin paljon itseä pahempia että ne pitää hävittää?

No, lapsia uhrattiin Moolokille, heidän verensä juotiin, eläimiin sekaannuttiin, insestiä harjoitettiin, miehet makasivat miesten kanssa jne. Voi kysyä, miksi natsit olivat meitä muka niin paljon pahempia, että heitä vastaan piti sotia, kaupunkeja pommittaa jne. Jos ihminen ihan luontojaan tekee tuota, niin tokihan Jumalalla ylimpänä moraalisena toimijana on oikeus pistää tuomionsa täytäntöön, muu olisi luonteen heikkoutta.

jussipussi
Zaibowski

evolutionistinen on taas sellainen, että ihminen on apina, sosiaalinen elukka,

Sitähän sinäkin olet, apina käytännössä biologisesti edelleen kuten minäkin.

Noin sinun uskomusmaailmasi mukaan, minä olen kuten sinäkin Jumalan kuvaksi luotuja.

jussipussi
Naapurissa jo uhkaillaan esim ydinaseilla. Meidän pitäisi opiskella ja tunnistaa tätä sotaisaa apinaluonnettamme huomattavasti paremmin.

Eiks tuo sotaisuus ole itsestään selvää Darwinin teorian pohjalta, olemassaolon kamppailu, jos nuo ydinaseita käyttävät, niin kyllä se joidenkin olemassaoloa pahasti uhkaa. Suuremmassa mittakaavassa Venäjä lienee suunnitellut vuosien ajan kaikki viimeistä piirtoa myöten, vaikka sen toimet näyttäisivät joltain muulta. Raamatun valossa kaikki on kuitenkin täysin selvää, sanomat sodista, maanjäristyksistä, nälänhädästä yms.

jussipussi
asdf

Tajauamatta tietenkään itse mielipiteensä mielettömyyttä.

"Uskonnoissa ei ole kysymys rationaalisuudesta". Tällä argumentilla voi paeta aina uskontojen aiheuttamia sekoiluja ja vastuuta.

Materialistisessa uskomuksessa ilmeisesti on kyse "rationaalisuudesta"? Natsi-Saksa oli oli kylmän rationaalinen, juutalaisten joukkotuhon tahdottiin olevan niin suuri kuin se rationaalisesti oli ylipäätään mahdollista, Stalinin Neuvostoliittoa pyrittiin rakentamaan materialistisesta, ateistisesta, rationaalisesta ja tieteellisestä kommunismista käsin. Aatuhan juuri vetosi rationaalisuuteen, olemassaolon kamppailuun.

BCK
Eikä uskontoakaan ole mielestäni mielekästä opettaa

Evo-uskonnon opetus ei kuitenkaan ole mielestäsi ongelma, koska se kolahtaa hyvin naturalistiseen maailmankatsomukseen m.o.t.

Suomessa on uskonnonvapaus ja siihen nähden on posiitivinen oikeus vaatia saadakseen opetettevaksi sitä uskontoa, johon kuuluu Suomessa n. 80% väestöstä, maassa siis maan tavalla tai maasta pois. Ei vähemmistö päätä mielipiteineen sitä, miten enemmistön tulisi elää.

Positiivinen syrjintä Suomessa

Suomen perustuslain mukaan "Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella."

Sinä haluat vaikuttaa vähemmistön asemassa siihen, mitä koulussa tulisi opiskella ja asettaa minut uskovaisena erilaiseen asemaan evolutionisteihin nähden, kun he evo-opetusta kouluissa jo saavat. No vähemmistöstä käsin minä sanon, että evosadun tuputus olisi tehtävä valinnaisaineeksi, jokainen saa sitten vapaaehtoisesti tankata päähänsä materialistista maailmankatsomusta tyhjästä syntymisineen ja evoluutioineen.

Jos tässä mielipiteiden pohjalta mennään, niin kuinkahan moni tahtoo opiskella esim. ruotsia, matematiikkaa, kemiaa jne. koska kyseiset aineet voivat loukata niitä, jotka eivät niitä osaa tai halua vakaumuksestaan johtuen opiskella, evoluutiota ei ole mielestäni mielekästä opettaa, koska se loukkaa oikeastaan kaikkien maailman eri uskontojen edustajien vakaumusta ja sen opetusta tulisikin välittömästi pahoitella tai pyytää anteeksi.

BCK
on edesvastuutonta altistaa lapset esimerkiksi kristinuskon sadistiselle kammojumalalle, joka on pahempi kuin yksikään elukka, pahempi kuin yksikään ihminen on koskaan ollut, mukaan lukien Pol Pot, Stalin ja Hitler.

Kun Jumala pani tuomionsa noita kansoja kohtaan täytäntöön, niin väkeäkään ei koko maailmassa ollut edes yhtä nykyajan Ranskan väestön vertaa, Stalin tapatti kymmeniä miljoonia, Hitler miljoonia, Pol Pot miljoonia, eli jossain tilanteessa saattaisit jopa äänestä Hitleriä, Stalinia tai Pol Potia? Kun islamin ekspansio toteutui Euroopankin puolella keskiajalla, niin Eurooppa oli vähällä tuhoutua islamin tieltä, olisitko ottanut muslimit silloin avosylin vastaan sekä Allahin? Otatko nyt muslimit suvaitsevaisesti vastaan sekä Allahin sekä puolustat islamia että evolutionismia yhdessä kristillistä uskoa vastaan?

BCK

Nämä viimemainitut sentään "vain" tappoivat ja kiduttivat ihmisiä, mutta vain rajallisen ajan, ei iänkaikkisesta iänkaikkiseen.

Jos ihminen olisi syönyt elämän puusta ennen karkoitusta, niin voisi olla, että me kiduttaisimme kaikki toisiamme iänkaikkisesta iänkaikkiseen tällä hetkellä, helvetti olisi ainoa todellisuutemme, ilman toivoakaan mistään muusta.

Meidän maailmankatsomuksemme ovat lopulta niin eriävät, että turhaan minä tässä yhteydessä tuon totuutta esille, mutta tässä hyvä linkki, jossa käsitellään aihetta helvetin oikeudenmukaisuudesta:

Café Raamattu : Onko helvetti oikeudenmukainen?

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä82162
288/151 | 
Zaibowski

 

Jos ihminen olisi syönyt elämän puusta ennen karkoitusta, niin voisi olla, että me kiduttaisimme kaikki toisiamme iänkaikkisesta iänkaikkiseen tällä hetkellä, helvetti olisi ainoa todellisuutemme, ilman toivoakaan mistään muusta.

 

Emme me kiduttaisi koska olemme kuitenkin eliöitä joille on kehittynyt lajin säilymistä edistävä omatunto, toki sairaan ihmisen mielistä lähteneet uskonnot yrittävät polkea tämän omantunnon alleen ja keksiä sadistisia ja mieleltään sairaita jumalia ihmisten nöyryyttämiseen ja ikuisessa helvetissä kiduttamiseen.  Täällä se ei toki toimi tyhjänpäiväiset pelotteet joten joudut etsimään ihmisten joukosta mieleltään heikkoja ja traumatisoituneita joita voit pelotella sairaan mielesi kauhuilla.  Uskoisin että sinulle on kehittynyt ajan kanssa hyvä vainu ja haistat mileltään heikon ihmisen jota voit saalistaa hyvällä menestyksellä uskosi orjaksi?

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä82162
289/151 | 
Zaibowski

 

Meidän maailmankatsomuksemme ovat lopulta niin eriävät, että turhaan minä tässä yhteydessä tuon totuutta esille, 

Et ole tuonut mitään muuta esille kuin taruja ja tarinoita. Niitä on maailma väärällään.

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä82162
290/151 | 

 

No, lapsia uhrattiin Moolokille, heidän verensä juotiin, eläimiin sekaannuttiin, insestiä harjoitettiin, miehet makasivat miesten kanssa jne. Voi kysyä, miksi natsit olivat meitä muka niin paljon pahempia, että heitä vastaan piti sotia, kaupunkeja pommittaa jne. Jos ihminen ihan luontojaan tekee tuota, niin tokihan Jumalalla ylimpänä moraalisena toimijana on oikeus pistää tuomionsa täytäntöön, muu olisi luonteen heikkoutta.

  

Jumalasi tekee paljon pahempaa kuten alla väität joten ihmisen väkivaltaisesta mielestä on jumalharhasi luotu, jäljet johtavat sylttytehtaalle.

Zaibowski: Jos ihminen ihan luontojaan tekee tuota, niin tokihan Jumalalla ylimpänä moraalisena toimijana on oikeus pistää tuomionsa täytäntöön, muu olisi luonteen heikkoutta.

 

Zaibowski
Liittynyt5.3.2011
Viestejä1387
291/151 | 
jussipussi

 Uskoisin että sinulle on kehittynyt ajan kanssa hyvä vainu ja haistat mileltään heikon ihmisen jota voit saalistaa hyvällä menestyksellä uskosi orjaksi?

 

Oletko yleisestikin kiinnostunut kirjoittajien vainuista tai muista mitenkään aiheeseen kuulumattomista seikoista?

 

Uskoisin, että äitisi käy ostamassa tikkarisi, jota tälläkin hetkellä imeskelet.

 

jussipussi
Zaibowski

 

Meidän maailmankatsomuksemme ovat lopulta niin eriävät, että turhaan minä tässä yhteydessä tuon totuutta esille, 

Et ole tuonut mitään muuta esille kuin taruja ja tarinoita. Niitä on maailma väärällään.

 

Tulisi sinulta roskan lisäksi edes kohtuu hyviä taruja tai tarinoita, jokaisesta roskiksesta löytyy roska ja lapset saattavat levitellä niitä ympäriinsä.

 

 

Retard
Liittynyt13.5.2005
Viestejä28258
292/151 | 

Surullista tässä on se, että Zaibowski määritellään Suomessa terveeksi. Jos hän julistaisi samalaisella antaumuksella Aku Ankkaa, olisi hän ainakin lääkityksellä.

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä82162
293/151 | 
Zaibowski

Materialistisessa uskomuksessa ilmeisesti on kyse "rationaalisuudesta"? Natsi-Saksa oli oli kylmän rationaalinen, juutalaisten joukkotuhon tahdottiin olevan niin suuri kuin se rationaalisesti oli ylipäätään mahdollista, Stalinin Neuvostoliittoa pyrittiin rakentamaan materialistisesta, ateistisesta, rationaalisesta ja tieteellisestä kommunismista käsin. Aatuhan juuri vetosi rationaalisuuteen, olemassaolon kamppailuun.

Kuviteltu Jumalasi on tässä alla kylmän rationaalinen ja pelkää muiden jumalien asettamaa haastetta. Hän pistää tuomionsa täytäntöön jos et tee juuri kuten hän vaatii ja usko pelkästään häneen. Jos et palvo tätä taivaissa mylvivää psykopaattia, toiselta nimeltään rakkauden jumala, hän lähettää sinut helvettiin. Eikö rämä paljasta sinulle minkä eläimen mielen sopukoista moinen keksintö on saanut alkunsa? Mikä eläin on tällä pallolla keksinyt kaikki sadut ja tarinat, se voisi antaa tärkeän vihjeen sinulle.

 

Zaibowski:Jos ihminen ihan luontojaan tekee tuota, niin tokihan Jumalalla ylimpänä moraalisena toimijana on oikeus pistää tuomionsa täytäntöön, muu olisi luonteen heikkoutta.
Zaibowski
Liittynyt5.3.2011
Viestejä1387
294/151 | 
-:)lauri

Surullista tässä on se, että Zaibowski määritellään Suomessa terveeksi. Jos hän julistaisi samalaisella antaumuksella Aku Ankkaa, olisi hän ainakin lääkityksellä.

 

Ohhoh, -:)lauri näyttää kannattavan Neuvostoliiton mallia, kiihkoilkaa keskenänne. Surullista tässä on se, että -:)lauri ei todellisuudessa ole surullinen puolestani, vaan näennäissuvaitsevasti tuo esille vakaumuksestaan juontuvaa ylimielisyyttään ja inhoa, mitä hän kokee teistejä kohtaan ja kaikkea niitä kohtaan, jotka eivät ajattele kuin hän itse ajattelee.

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä82162
295/151 | 
Zaibowski

 

Kun Jumala pani tuomionsa noita kansoja kohtaan täytäntöön, niin väkeäkään ei koko maailmassa ollut edes yhtä nykyajan Ranskan väestön vertaa, Stalin tapatti kymmeniä miljoonia, Hitler miljoonia, Pol Pot miljoonia, eli jossain tilanteessa saattaisit jopa äänestä Hitleriä, Stalinia tai Pol Potia? Kun islamin ekspansio toteutui Euroopankin puolella keskiajalla, niin Eurooppa oli vähällä tuhoutua islamin tieltä, olisitko ottanut muslimit silloin avosylin vastaan sekä Allahin? Otatko nyt muslimit suvaitsevaisesti vastaan sekä Allahin sekä puolustat islamia että evolutionismia yhdessä kristillistä uskoa vastaan?

 

Kaikista näistä vaihtoehdoista olisin valinnut saunatontut, selvästi väkivallattomin vaihtoehto ja olisimme ihmislajina huomattavasti kehittyneempiä yhteisönä jos pyhät saunatontut olisi palvontamme kohteita. Nykyisten  sairaiden uskontojen vallitessa veri lentää ja päitä irtoilee. Se on hyvä että niiden opetus kouluissa tullaan lopettamaan. Jumalat mielestä pitää saattaa pikimmiten hautaan muuten ihmislaji ei selviä tällä pallolla. Liian tehokkaita aseita kiihkouskovasten käsissä jo nyt.

"Meillä oli lapsena naapurina perhe, joka harjoitti jonkinlaista muinaista suomalaista luontouskontoa. Uskoivat tonttuihin ja pitivät saunatonttua pyhänä", keskustelussa muistellaan.
http://www.iltasanomat.fi/perhe/art-1288769184286.html

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä82162
296/151 | 
Zaibowski

Oletko yleisestikin kiinnostunut kirjoittajien vainuista tai muista mitenkään aiheeseen kuulumattomista seikoista?

Olen kiinnostunut ja mielenkiintoni heräsi juuri sinun kohdalla koska oletan tekstisi luettuani että saalistat kuin peto ihmisyhteisössä etsien uskonnollesi uhreja. Ja oletan että saalistuksen kohteenasi ovat juuri vähälahjaiset, mieleletään järkkyneet ja traumatisoituneet.  Täältä sinä et saa saalistettua uskosi orjiksi teksteilläsi käytännössä ketään.

Zaibowski
Liittynyt5.3.2011
Viestejä1387
297/151 | 
jussipussi

  Täältä sinä et saa saalistettua uskosi orjiksi teksteilläsi käytännössä ketään.

 

Maa kutsuu, ei foorumikirjoittelu ole muuta kuin foorumikirjoittelua, kääntäen voi todeta, että et sinä tai kukaan muukaan saa motiiviarvaillen ketään "saalistettua". Ihminen on sitä paitsi synnin orja, ei minkään muun, tästä orjuudesta seuraa sitten evouskomukset alkuräjähdyksineen. Alkuräjähdysteorian mukaan materialla on kaikki samat jumalan ominaisuudet kuin Jumalalla itsellään, ero on siinä, että materia ei (ainakaan vielä) ole persoona, tuo materia pystyy käytännössä kaikkeen siihen, mihin kristittyjen Jumala pystyy, mutta silti tuo kristittyjen Jumala, elävä persoona ja äly, on sitä tyhmää satua, jota rationaalisuuteen vedoten kritisoidaan.

 

 

Japetus
Liittynyt20.6.2009
Viestejä12478
298/151 | 
Zaibowski

Olet oikeassa, Darwin todella erehtyi "teoriansa" suhteen, koska se on roskaa.

Luonnonvalinnan suhteen hän oli täysin oikeassa, mustaihoisten ominaisuuksien kohdalla ei niinkään.

Kaikki eivät todellakaan olleet tuohonkaan aikaan rasisteja, vaikka tahdotkin tehdä tuollaisen yleistyksen.

Sanoin, että rasismi oli tuohon aikaan tyypillistä, kuten se olikin.

Darwinin teoria on kyllä rasistinen, jos noin voi sanoa, konkreettisena esimerkkinä Natsi-Saksa, liikkeellepaneva voima oli ajatus "kamppailu olemassaolosta".

Höpöä. Luonnonvalinnan teoriassa itsessään ei ole mitään rasistista, ja juutalaisvihalla on pitkälti kristilliset juuret. Maailman kuuluisimman tekosyyn mukaan juutalaiset olivat vastuussa Jeesuksen kuolemasta, jos satut muistamaan. Hitlerkään ei ehtinyt Mein Kampfissa alkua pidemmälle ennen kuin ilmoitti tekevänsä luojan työtä. Gott mit uns ja niin edespäin.

Darwinin rasismi juontui älymystöpiireistä, joissa eurooppalainen sivistyneistö nähtiin olevan korkeammalla tasolla muiden kansojen "villeihin" nähden, sen vuoksi harjoitettiin mm. kallojen mittausta:

Darwin ei koskaan kannattanut frenologiaa, ja hänen rasisminsa oli ihan perinteistä alkuperää: ajan yleiset ennakkoluulot yhdistettynä tiedonpuutteeseen vieraista kulttuureista. 

Kukaan profeetta ei ole kristillisessä uskossa erehtymätön paitsi kuin Jeesus, profeetatkin ovat yhtä syntisiä kuin kuka tahansa meistä.

Jep, jep. Lapsenmurhafanitus on aina selvä erehtymättömyyden merkki.

Japetus

Joko sitten olet päättänyt, saavatko lapsesi kuoleman palkan vanhemmilleen kiroilusta, kuten Jeesus opettaa? (Matt. 15:1-6):

Konteksti ennen kaikkea, farisealaisuus oli ns. herätysliike, nimi tarkoittaa erottautujaa. Keskeinen ajatus oli tehdä ero syntisten ja hurskaiden välillä. Juutalaisten perinnäissäännöt rajoittivat ihmisten elämää monin tavoin, mutta niiden tulkinnassa melkein mikä tahansa oli mahdollista. Koska tulkinnan vapaus oli suuri, poika saattoi antaa omaisuutensa "ennakkoperintönä" temppelille päästäkseen eroon velkojista. Käyttöoikeus omaisuuteen säilyi kuitenkin koko elämän ajan, mutta velkojilleen hän saattoi sanoa (myös vanhemmille), että: "en voi antaa teille mitään, kaikki on jo annettu temppelille". Näin perinnäissääntöjen ensimmäisen käskyn sovellutus teki tyhjäksi neljännen käskyn, joka kuuluu 4. "Kunnioita isääsi ja äitiäsi". Tuo ei liity mihinkään teiniangstailuun. Kymmenen käskyä on juutalaisuuden ydintä, Jeesus osoitti, että niitä ei noudatettu niin kuin olisi pitänyt, vaikka hengelliset johtajat olivat olevinaan hyvinkin hurskaita.

Kuinkas nyt kokonaan lipsahti välistä se toinen käsky, jonka noudattamatta jättämisestä Jeesus fariseuksia moitti? Varmasti ihan täysi vahinko (noin kymmenettä kertaa peräkkäin), joten muistutetaanpa vähän. Tuo käsky oli: Joka kiroaa isäänsä tai äitiänsä, sen pitää kuolemalla kuoleman. Jeesus verifioi tämän kirjaimellisesti samassa virkkeessä kuin edellä mainitun neljännen käskynkin. Miten siis on? Tuleeko lapset todella tappaa vanhemmille kiroilusta, vai oliko Jeesus väärässä? 

Tässä muuten on yksi hyvä esimerkki siitä, miksi Mattsonin blokikirjoitus ei ole mitenkään kohtuuton. Lammasmainen tapakristillisyys näyttää päälle päin hyvältä, mutta katraaseen edelleen mahtuu aivan tavallisen oloisia määkijöitä, joille kuitenkin tuottaa suuria vaikeuksia päättää, pitäisikö vanhemmilleen kiroilevat lapset tappaa vai ei. Usean muslimimaan esimerkistä voi nähdä, että tämä ei ole enää triviaali akateeminen ongelma.

Olli S. paljastaa salaisuutensa: "Mä puhun tahallani ristiin, että Japetus saisi oikeita aiheita syyttää mua."
Sääpeikolla leikkaa: "No ihmisen vaikutus ei ole alle 50% ja ei ole alle 50%... eiköhän se olisi silloin 50-50 suurimman osan mukaan papereista... näin nopeasti pääteltynä"
Keijona ymmärtää naisia: "Onkohan sellaista munasolua edes olemassa ? Onko joku nähnyt sellaisen?"

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä82162
299/151 | 
Zaibowski

 

Maa kutsuu, ei foorumikirjoittelu ole muuta kuin foorumikirjoittelua, kääntäen voi todeta, että et sinä tai kukaan muukaan saa motiiviarvaillen ketään "saalistettua". Ihminen on sitä paitsi synnin orja, ei minkään muun, tästä orjuudesta seuraa sitten evouskomukset alkuräjähdyksineen. 

Yirität edelleen satujesi kautta saalistaa. Ei onnistu täällä.

HuuHaata
Liittynyt8.11.2012
Viestejä9051
300/151 | 

Hedelmistään puu tunnetaan.

 

On todella surkuhupaisan naurettavaa kuinka nykyään muodikkaasti ns. rationalistit julistavat materialismin ilosanomaa rakkauden sanomana.

 

Vähän niinkuin parodiasta parodiaa. Vihollinen tulee rationalistien mielestä ryöstää, murhata ja raiskata, mutta sanoma on rakkauden sanoma. Ne jotka ovat erimieltä ovat vain väärinymmärtäneet suuret nerot, jotka ovat ihan suojatyöpaikkaan päässeet kiipimään suurena elämänsä saavutuksena. Nyt yhdessä paremminvointivaltiota rakentamaan!

 

 

Käyttäjä12_0
Liittynyt16.3.2005
Viestejä41238
301/151 | 
Zaibowski

 

Olet oikeassa, Darwin todella erehtyi "teoriansa" suhteen, koska se on roskaa.

Jopa paavi on myöntänyt evoluutioteorian oikeaksi. Muistaakseni myös alkuräjähdyksen.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rajankäyntiä

Teppo Mattsson on kosmologiaan ja suhteellisuusteoriaan erikoistunut teoreettisen fysiikan tutkija, joka harrastaa matkailua tieteenalojen välisillä rajaseuduilla. Blogi on matkakertomus näiltä retkiltä.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla