Tiede.fi uudistui toukokuun alussa. Kuten uudistuksessa usein käy, alkuun yksi jos toinenkin asia toimii huonosti. Korjailemme bugeja parhaillaan.

Otamme myös mielellämme vastaan palautetta uudistuksesta. Jos jokin asia ei toimi, kerro myös millä nettiselaimella ongelma ilmenee.

Yksi toimitusta hämmentävä asia on, että ihan tavallista palautetta lehdestä tulee vähemmän kuin ennen. Onkohan palautelinkki etusivun ylävalikossa ollut vaikea huomata? Sieltä kuitenkin entiseen tapaan voi lähettää palautetta verkosta tai lehdestä, omana vaihtoehtona on palautekirjoitus lehden lukijapalstalle.

Omien testiemme mukaan tuo palautelomake toimii, mutta jos siinä on jotain häikkää, niin ainakin tätä blogia voi kommentoida entiseen tapaan.

Kommentit (19)

pulu
20/19 | 

Vähemmän tarkastelen muita sivuja kuin näitä blogeja, mutta ainakin Operalla ja firefoxilla teksti ei mahdu kaikki kerralla näytölle leveyssuunnassa. Käytän web-selailuun paljon vanhaa läppäriä, jossa tarkkuus on 1024x768, joka mielestäni on vielä niin paljon käytössä, että yhteensopivuus olisi hyvä siihen varmistaa. Näköjään sama koskee muutakin sivustoa jonkin verran, joskin ärsyttävyys ehkä kulminoituu blogin tapauksessa.

Palauttaja
21/19 | 

No ainakaan etusivulla blogien otsikot eivät näytä päivittyvän, mikä on ärsyttävää, koska jokaista pitää klikata erikseen nähdäkseen onko jotakin uutta pullahtanut. ;) Tämä oli kuitenkin jo varmaan huomattu?

Mikko
22/19 | 

Jotenkin tuo kaksitasoinen navigaatio vaikuttaa oudolta. Alemman tason linkkejä ei meinaa huomata, ne sivuuttaa vähemmän merkityksellisinä. Lisäksi tyypillisesti kaksirivinen navigaatio antaa viitteen siitä, että alavalikon linkit muuttuvat ylävalikon mukaan.

Pidän kyllä uudesta ulkoasusta enemmän kuin vanhasta, joka oli jokseenkin sekavan oloinen.

Sophia
23/19 | 

Hei Marko

Keskustelupalstan Tiede.fi -alueella on lukuisia uudistusta happamasti kommentoivia viestejä, kurkkaapa sieltä. Minua jurppii erityisesti hakutoiminnnon oikuttelu. Tulikettua käytän.

Vatkain
25/19 | 

http://www.tiede.fi/keskustelut/tiede-fi-f16/tiede-lehden-sivuston-paivi...
http://www.tiede.fi/keskustelut/tiede-fi-f16/eiko-naihin-sivusuunnitteli...
http://www.tiede.fi/keskustelut/tiede-fi-f16/sivujen-uudistus-t45608.html
http://www.tiede.fi/keskustelut/tiede-fi-f16/ei-toimi-prkl-t45628.html
http://www.tiede.fi/keskustelut/tiede-fi-f16/kiitoksia-tiedefoorumin-pil...
http://www.tiede.fi/keskustelut/tiede-fi-f16/voisiko-jukka-ruukki-kertoa...

Tuoltapa voi arvon sivustokoodarit käydä vilkaisemassa kitinät ja napinat. Vaikka ketjut ovat pitkiä, kaikki ilmitulleet ongelmat ovat korkeintaan ketjujen ensimmäisillä kolmella sivulla. Koettakaa olla välittämättä kirosanoista viesteissä.

Sekavathan nämä uudet sivut näin alkuun ovat, mutta kyllä se logiikka sieltä varmaan löytyy. Niin kuin löytyi vanhoistakin sivuista. Itseäni häiritsee eniten turha tila joka puolella. Yläosan mustapunainen vie yli nelänneksen näytöstä ja molemmat vaaleansiniset sivupalkit haukkaavat yhteensä puolet. Jee jee.

Electric shadow
26/19 | 

Hei Marko,

Kun nyt kysyt, minäkin kerron ettei hakutoiminto pelaa vieläkään. Olen itse kokeillut uudistuksen jälkeen 3:lla selaimella (IE8, Opera 10.53, Safari), 3:lla eri koneella ja useammalla eri nettiyhteydellä. Haku ei vaan toimi edelleenkään, mikä on jo mielestäni melko käsittämätöntä kaiken keskustelupalstalla ilmaistun palautteen jälkeen. Ei siis voi hakea omia viestejä, ei hakusanalla, ei aktiivisia viestiketjuja, ei mitään. Vastauksena on aina sama; Pahoittelut, mutta et voi käyttää hakutoimintoa juuri nyt...

Lopetin jo tämän palstan seuraamisen, mutta olen satunnaisesti kokeillut, joko olisi saatu kuntoon. Ei ole. Ainoastaan, koska kysyit ja sattui tämä silmiin, vastaan. Ei keskustelupalstasta, eikä varmasti monesta muustakaan ominaisuudesta paljonkaan iloa ole, ellei haku toimi.

En ota tässä paljonkaan kantaa uuteen värimaailmaan, jos mielipiteet tosiaan kiinnostaa, siitä on paljon kommentteja keskustelussa. Sen tosin voi kukin käyttäjä muuttaa haluamakseen, mutta hakua ei johdon tästä päästä voi korjata.

Punaiset linkit?? Erikoisuuden tavoittelua, yltiöpäisyyttä, huomion hakua vai mitä? Ei kaikki ole muutosvastarintaa kommenteissa, on myös olemassa tietty logiikka, joka on syntynyt miten onkin. Mutta on silti. Perustuneekohan kovinkin tieteelliseen kantaan pyrkiä muuttamaan kaikki aiemmin nähty ja tässä yhteydessä voisi miettiä myös värien merkitystä ihmisten käytöksessä.

Kaikki tämähän olisi toki ollut luettavissa keskustelupalstalta ilman tätä kommenttiakin, kertooko kysymys oikeastaan kiinnostuksen puutteesta käyttäjäkuntaa kohtaan?

iileskotti
27/19 | 

Ilmeisesti liittyy tähän uudistukseen, huomasin juuri etten pysty pysymään kirjautuneena keskustelupalstalla. Sisään kyllä kirjautuu, mutta automaattisen siirtymän myötä kirjautuminen nollautuu. Jättekiva.

Naksuttaja
28/19 | 

Hakutoiminnot ovat kirjoittajien jälkeen tärkeintä koko foorumissa. Ei sitä kaikkea sälää voi eikä halua (briteillä on erinomainen verbi "can" ilmaisemassa molempia) selata. Ymmärtänet syyn, jos olet palstaa lukenut. Edes Näytä omat viestit ja Näytä uudet viestit olisi mukava nähdä ja kokea toiminnassa.

Jos jotain uudistuksia on tehty (muita kuin hirveä värimaailma ja hakutoimintojen sabotointi), niistä voisi vaikka vähän tiedotellakin.

Kirjoitusta kirjoittava kirjoi...
29/19 | 

Ehdottaisin keskustelualueen päivitystä jonkinlaiseen moderniin palaute- tai pistejärjestelmään, jonka avulla viestit voisi halutessaan lukea arvojärjestyksessä. Tällöin eri aiheiden alta löytäisi helpommin ne mielenkiintoisimmat tekstit, ja viestien pohjasakka laskeutuisi omalle loogiselle paikalleen.
Tämä voisi myös innostaa kirjoittajia tuottamaan laatua ja pysymään paremmin aiheessa.

Sivuston päivitys on erittäin onnistunut, ja sivujen ilme on oikein komea.

Neonomide
30/19 | 

Heippa!

Teksti näkyy foorumilla liian pienenä kaikilla kokoonpanoilla mitä olen kokeillut.

Lisäksi muotoilut eivät toimi kunnolla, esimerkiksi list-toiminto ei siirrä tekstiä ollenkaan.

Kom
31/19 | 

Olisi kiva, jos uutisiakin voisi kommentoida suoraan, eikä kommentointia varten tarvitsisi luoda omaa keskusteluaihetta keskustelupalstan kautta.

Blogijuttujen otsikkotietoihin voisi pysyvästi lisätä julkaisupävän, koska jossain blogeissa käytetään sanoja 'eilen', 'huomenna', ym. Tietää sitten myöhemminkin, mistä päivästä oli kyse.

Tomi Halonen
32/19 | 

Fonttikoko mennyt väärään suuntaan (pienemmäksi) etusivulla. Edellinen oli selkeämpi, nykyisessä ehkä väritys on lehden ulkoasua muistuttavampi.

MrKAT
34/19 | 

Totta hemmetissä #¤%(%¤(@£€%¤ palautetta tulee vähemmän kuin nykyään
kun
pelkkä pääsivun aukeaminen (täällä pikkukaupungin laidalla) kestää nyt 4,5 minuuttia !!!!!!!!!!

#¤%)(%¤#)&#
MrKAT

Satunnainen lukia
35/19 | 

Kas kas, moderointi näköjään pelaa kun viestejä poistetaan jotka ovat ihan aiheellisia ja pitävät paikkansa. Sotsot! Adblock säästää muutaman minuutin odottamiselta että tälle sivulle pääsee. Syy latautumisen hitauteen löytyy mainoksista.

Jos pyydetään palautetta, niin on myös otettava vastaan se negatiivinen myös vaikka se ei lehden arvolle olisi niin mairitteleva. Mitäpä kävijöillä kun on vaan niin pirun hienot sivut, joiden käytettävyys suurimmalta osalta jotain muuta kuin hyvää?!

Mitä foorumiin tulee niin miksi sen pitää olla "sivuston sisällä"? Jos se olisi ulkoistettuna tiede.fi:n sivustosta voitaisiin käyttää suoraan phpBB:n softaa ilman puukotuksia kuten monella muulla sivustolla.

Hienoa että myös tiede.fi on löytänyt itselleen botin joka sylkee ruukin nimissä tekstiä. Vielä hienompaa se olisi jos elettäisiin vuotta 2000. Oi, miksi? En ole oikein ymmärtänyt tuon tarkoitusta saati siittä saatavaa hyötyä. Vai onko joku oppinut jonkun uuden kikan? Jos foorumi olisi omana yksikkönään esim. erilliseen ikkunaan aukeavan ymmärtäisin botin käytön vielä jotenkin.

Ottaa myös päähän tuo oikea reuna johon piti se palkki sitten lisätä kun se on visuaalisesti niin nätti. Noh, sitähän se on juu, mutta käytettävyys kärsii. Ei jaksaisi taas alkaa adblocin kanssa säätämään että saisi mieleisen lukea tekstiä ilman että tarvitsee sivuttaissuunnassa ikkunaa heiluttaa sitä mukaan kun saa luettua. Osaaminen ja ammattitaito tulevat esille tällaisissa pikku seikoissa kun sivusto optimoidaan jollekkin tietylle selaimelle ja resoluutiolle.

Tuollaista nupinaa nyt tälleen aamutuimaan. Enempää ei nyt viitsi kirjoittaa kun tämäkin kuitenkin poistetaan kun tuli hitaudesta puhuttua ja vähän moitittua.

Satunnainen lukia
36/19 | 

Ja nyt se viesti sitten näkyykin? Viittaan siis tuohon MrKAT:n viestiin. Pahoittelut virheestä?

Toope
37/19 | 

Moi MH. Omalla kohdallani en ole huomannut sinänsä suuria ongelmia keskustelusivuston toiminnassa (vista, firefox), mutta nähtävästi monilla muilla on ollut ongelmia. Itse näkisin nuo fontit suurimpinä häiritsevinä tekijöinä. Vasen keskustelulista on liian pienellä, mutta erityisesti oman kommentin liian pieni laatikko ja fontti häiritsee. Sivun suurennos/pienennys toki onnistuu, mutta aika ikävää palstaa selatessa joutua sähläämään tuon fontin kanssa.

Kuten edellä Neonomide sanoikin, mm. "list"-toiminto ei toimi!

ZZ Top
38/19 | 

Tiede-sivuston etusivun title eli otsikko on "Etusivu - tiede.fi". Se on siksi huono, että kun minulla on monta välilehteä auki selaimessani, otsikosta näkyy vain sana "Etusivu" tai "Etusi..." tms. eli on joskus vaikea tietää, minkä sivuston etusivusta on kyse.

Etusivun otsikon pitäisi olla esim. "Tiede.fi - etusivu".

Ongelma korjautuisi osittain myös sillä jos sivustolla olisi käytössä tunnistettava favicon-kuvake, joka näkyisi selaimen välilehdessä ennen otsikkoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Skeptikon päiväkirja

Blogin päivittäminen on päättynyt.

Marko Hamilo on vapaa toimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja. Hamilo ei usko homeopatiaan eikä psykoanalyysiin, eikä aina aamun sanomalehteenkään.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2010
2009
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla