KKO:n perjantainen päätös hyväksyä poikien ympärileikkaukset uskonnollisista syistä herättivät vilkkaan keskustelun keskustelupalstallamme - tiistaina puoliltapäivin ketjussa oli jo 159 viestiä. Ei ihme. Ratkaisua on vaikea ymmärtää.

En ollut valmistelemassa tätä kirjettä, joten en saanut allekirjoitusta alkuperäiseen, tänään lähetettyyn kirjeeseen. Allekirjoitan tässä ja nyt olevani täsmälleen samaa mieltä.

Marko Hamilo, tiedetoimittaja

Korkeimman oikeuden jäsenille
Suomen hallituksen jäsenille ja kansanedustajille
Tiedotusvälineille

AVOIN KIRJE

Julkaisuvapaa: 21.10.2008

Korkein oikeus päätti perjantaina 17.10.2008 antamassaan tuomiossa, ettei uskonnollisista syistä tehty poikalapsen ympärileikkaus ole rangaistava teko, jos leikkaus tehdään asianmukaisesti ja kivunlievityksestä huolehditaan.

KKO katsoo, että lapsen huoltajalla on oikeus päättää ympärileikkauksen kaltaisesta pysyvän ruumiinvamman tuottamisesta,”kunhan toimenpide edistää lapsen hyvinvointia ja kehitystä”. Mikään tutkimus ei kuitenkaan osoita lapsen hyvinvoinnin lisääntyvän silpomisesta. Uskonnollisesta syystä tehdyllä ympärileikkauksella voi KKO:n mukaan jopa ”olla myönteistä merkitystä muslimipojan ja hänen identiteettinsä kehittymisen kannalta sekä uskonnolliseen ja sosiaaliseen yhteisöön liittymisen kannalta … ympärileikkaus on muslimeilla vakiintunut ja vanha perinne sekä kiinteä osa miesten identiteettiä”. Edellisen valossa tämä on spekulointia. Mies voi ympärileikkauksen teettää itselleen, jos siltä alkaa tuntua. Lapsen leikkaamatta jättäminen ei ole peruuttamaton toimenpide.

KKO esitti myös, että ”lapsen ruumiilliseen koskemattomuuteen puututtiin vain vähän … eikä toimenpiteestä jäänyt pysyvää haittaa”. Tuomion peruste ei vastaa lääketieteellisiä faktoja. Esinahan amputointi on kaikissa tapauksissa terveysriski. Se aiheuttaa pysyvän ja peruuttamattoman ruumiinvamman, joka alentaa seksuaalista herkkyyttä ja toimintakykyä. Se on väkivaltaista kajoamista lapsen koskemattomuuteen kaikkein intiimeimmällä fyysisyyden alueella.

Suomen rikoslaissa pahoinpitely on rangaistavaa. Silpomisen ja muunlaisen fyysisen pahoinpitelyn pitäisi johdonmukaisuuden nimissä olla kiellettyä myös niissä tapauksissa, kun sitä yritetään puolustaa uskontoon tai kulttuuriin vetoamalla. Toisaalta Suomen juutalaisessa yhteisössä on iät ajat tehty poikien ympärileikkauksia, joista ei ole nostettu oikeusjuttuja. On siis ilmeistä, että uskonnoille on annettu tässä suhteessa erivapaus rikoslain suhteen.

Perustuslaki ja Lapsen oikeuksien sopimus kuitenkin kieltävät syrjinnän sukupuolen tai uskonnon perusteella, ja valtio on sitoutunut ryhtymään tehokkaisiin ja tarkoituksenmukaisiin toimiin lapsen terveydelle haitallisten perinnäistapojen poistamiseksi.

Euroopan biolääketieteen sopimus kieltää kajoamasta suostumustaan antamaan kykenemättömän ihmisen koskemattomuuteen muuten kuin tämän välittömäksi omaksi eduksi.

Tyttöjen sukupuolielinten silpominen on jo selkeästi tuomittu kaikissa oikeusvaltioissa, mutta poikia perustavanlaatuinen
ihmisoikeus yksilön koskemattomuudesta ei näytä suojaavan. KKO:n tuore päätös on vaarallinen ennakkotapaus, koska sen avulla lasten silpomista voi perustella muutenkin kuin uskonnollisena tapana, jos sen vain saa näyttäytymään "lapsen kokonaisetuna". Tosiasiassa ympärileikkaus on vakava yksilön koskemattomuuden loukkaus. Se on sukupuolielinten silpomista.

80 prosenttia suomalaisista vastustaa sosiaali- ja terveysministeriön kaavailemaa ympärileikkausten laillistamista Suomessa. Suomalaiset sallisivat ympärileikkauksen ainoastaan aikuisille, jotka teettävät sen itselleen. Vain kahdeksan prosenttia vastaajista sallisi ympärileikkauksen tekemisen lapselle. Vastaajista 13 prosenttia ei osannut tai halunnut vastata kysymykseen.

Tiedot ilmenevät Lastensuojelun Keskusliiton Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä. Kyselyyn vastasi noin tuhat henkeä syyskuun lopulla. Vastausten virhemarginaali on kaksi prosenttia kumpaankin suuntaan.

Me allekirjoittajat vaadimme, että sekä tyttöjen että poikien ei-lääketieteellisistä syistä tehtävä ympärileikkaus säädetään Suomessa rikokseksi erillislailla.

Helsingissä, 21.10.2008

-Anu Suomela, yht.maist. tutkimuspäällikkö, Sexpo-säätiö
-Esko Länsimies, LKT, erikoislääkäri, professori emeritus
-Jussi K. Niemelä, Vapaa-ajattelijain liiton puheenjohtaja, tietokirjailija ja päätoimittaja (Humanisti ja Vapaa Ajattelija)
-Tapani Hietaniemi, Helsingin yliopiston sivilisaatiohistorian dosentti ja Jyväskylän yliopiston yhteiskuntapolitiikan dosentti
-Ilkka Pyysiäinen, akatemiatutkija
-Eino Huotari, opettaja, kaupunginhallituksen jäsen ja Vapaa-ajattelijain liiton pääsihteeri
-Juha Kilpiä, seksuaalipedagogi (Nacs), nuorisotyönohjaaja
-Kimmo Helistö, tuottaja
-Jaakko Wallenius, taloustoimittaja, pääluottamusmies ja tietokirjailija
-Kalevi Suomela, puheenjohtaja, Suomen Rauhanliitto
-Leo Näreaho, uskonnonfilosofian dosentti, Helsingin yliopisto
-Pertti Laine, insinööri, Skepsis ry:n puheenjohtaja
-Antero Jyränki, oikeustieteen professori emeritus
-Jarkko Tontti, kirjailija, oikeustieteen tohtori, varatuomari
-Outi Alanko-Kahiluoto, kansanedustaja (vihr.)
-Hannu T. Sepponen, Mies vailla tasa-arvoa -kirjan toimittaja
-Paula Vasama, toiminnanjohtaja, Vapaa-ajattelijain liitto
-Olli Pohjakallio, asianajaja
-Annamari Vänskä, FT, tutkijatohtori, Kristiina-instituutti
-Kristiina Janhunen, tutkija
-Osmo Tammisalo, tietokirjailija
-Jane Herold, vapaa taiteilja
-Hannu Lauerma, vastaava ylilääkäri, Psykiatrinen vankisairaala, psykiatrian dosentti
-Timo I. Vasama, yleislääketieteen erikoislääkäri, Vapaa-ajattelijain liiton kunniapuheenjohtaja
-Jyrki Korkeila, psykiatrian professori, Turun Yliopisto, puheenjohtaja, Suomen Psykiatriyhdistys
-Tommi Paalanen, filosofi, seksuaalietiikan tutkija, Sexpo-säätiön puheenjohtaja
-Aki Räisänen, toimittaja, Kainuun maakunnan koulutuslautakunnan puheenjohtaja, Vapaa-Ajattelijain liittohallituksen varapuheenjohtaja
-Antti Värri, tekn. yo, Vapaa-ajattelijain liiton liittohallituksen varajäsen
-Tauno Lehtonen, kaupunginvaltuutettu, Vapaa-ajattelijain liiton liittohallituksen varajäsen
-Robert J. Brotherus, FL, Vapaa-ajattelijain liiton liittohallituksen jäsen
-Kari Pasanen, ohjelmistosuunnittelija, Vapaa-ajattelijain liiton liittohallituksen jäsen
-Marko Koivuniemi, järjestelmäasiantuntija, Vapaa-ajattelijain liiton liittohallituksen jäsen
-Jori Mäntysalo, Vapaa-ajattelijain liiton liittohallituksen jäsen
-Leeni Ikonen, varatuomari
-Terhi Elsilä, asianajaja
-Matti Virtanen, toimittaja
-Anneli Laakkonen, Vapaa-ajattelijain liiton liittohallituksen varajäsen
-Lasse Pylkki, lukion rehtori emeritus
-Olavi Korhonen, Vapaa-ajattelijain liiton liittovaltuuston puheenjohtaja, Huk-op., yrittäjä

Lisätietoja:

Anu Suomela, p. (040) 570 3034, anu.suomela@sexpo.fi
Esko Länsimies, esko@lansimies.fi
Jussi K. Niemelä, p. (041) 528 6713, jussi.k.niemela@vapaa-ajattelijat.fi

Kommentit (3)

nahaton
4/3 | 

En hyväksy uskonnollisista syistä tehtyjä leikkelyjä, mutta pakko kommentoida tähän: "Se aiheuttaa pysyvän ja peruuttamattoman ruumiinvamman, joka alentaa seksuaalista herkkyyttä ja toimintakykyä."

Tuo on yleistys, joka ei pidä paikkaansa. Minut on lääketieteellisistä syistä ympärileikattu yli 20 vuotta sitten, eikä sillä todellakaan ollut vähäisintäkään vaikutusta seksuaaliseen herkkyyteen tai toimintakykyyn, pikemminkin ehkä päinvastoin. Minulla on kokemusta tilanteesta ennen ja jälkeen operaation ja minun tapauksessani se paransi elämänlaatua huomattavasti. Tuollainen yleistetty väite on tästä näkökulmasta pelkkä perustelematon heitto. Asiat eivät ole noin mustavalkoisia.

Anu Suomela
5/3 | 

Nahattomalle (25.10.2008)

On kai selvää, että jos ympärileikkaus tehdään oikein ja lääketieteellisestä syystä, niin jotain on ollut enemmän tai vähemmän vialla, ja henkilön fyysinen tilanne paranee. Merkitystä on tietenkin sillä, miten laaja leikkaus joudutaan tekemään.

Tuossa Avoimessa kirjeessä ei tarkoiteta näitä operaatioita, vaan tilannetta, jossa uskonnollisista syistä amputoidaan vauvalta tai pikkupojalta esinahka. Eli kyse on terveen, erogeenisen kudoksen poisto, jolla ei ole mitään terveyttä edistävää vaikutusta.

Alla kääntämäni teksti, jossa selvitellään fysiologisia seuraamuksia.

Anu Suomela
Sexpo-säätiö

Mitä ympärileikkauksessa menetetään?
Gary L. Harryman

Kun poikavauvan luonnollinen koskematon penis ympärileikataan, menetetään ikuisiksi ajoiksi seuraavat:

1. Frenulumin (terskan alapinnan ja siittimen tupen yhdistävä likakalvopoimu) pehmeä vannemainen kudos, joka on runsaasti mielihyvää tuottava vyöhyke miehen kehossa. Tämän tiuhasti hermotetun ja reagoivan rengasmaisen kudoksen poisto vähentää peniksen tuntoherkkyyden normaalin ihon tasoiseksi.

2. Keskimäärin puolet lämpöön reagoivasta sileän lihaksen muodostamasta tupesta nimeltä dartos fascia.

3. Erikoistuneet Langerhansin epiteelisolut, jotka ovat osa immuunijärjestelmää.

4. Arviolta 80 metriä mikroskooppisia hermoja, joista osa on peniksen dorsaalisen hermon osia.

5. 10.000 - 20.000 eri tyyppistä erikoistunutta erotogeenista hermopäätä, jotka reagoivat herkkään liikkeeseen, pieniin lämpötilan muutoksiin ja pintarakenteen pieniin muutoksiin. Näiden joukossa on tuhansia reseptoreita nimeltä Meissnerin kappale, jotka ovat kaikkein tärkein esinahan tuntoaistin osa.

6. Estrogeenireseptorit, joiden tarkoitusta ja merkitystä ei vielä täysin tunneta.

7. Enemmän kuin puolet esinahan liikkuvaa ihoa, jolla on monipuolinen terskaa suojeleva tehtävä, peniksen erikoistuneen ihon suojaaminen hankaumilta, kuivumiselta ja keratinisoitumiselta, sekä suojaa sitä lialta ja muilta epäpuhtauksilta. Keratinisoitumisen vaimentavaa vaikutusta seksuaalisuuteen ei ole koskaan tutkittu.

8. Pehmeän kudoksen immunologiset vaikutukset, kun se tuottaa bakteereja ja viruksia vastustavia valkuaisaineita (esimerkiksi lysotsyymejä), samoja joita löytyy äidinmaidosta, sekä plasmasoluja, jotka erittävät immunoglobuliinisia vasta-aineita.

9. Lymfaattisia suonia, joiden menettäminen estää lymfanesteen kulun kehon immuunijärjestelmään.

10. Erittäin herkkä V:n muotoinen, verkkomainen frenulum, joka sijaitsee terskan alapuolella amputoituu usein, tai se vahingoittuu, jolloin sen toiminnot tuhotaan.

11. Esinahan sisällä olevat apokriiniset rauhaset, jotka tuottavat feromoneja. Ne ovat luonnon omia voimakkaita, hiljaisia ja näkymättömiä, mahdollisten sukupuolikumppanien käyttäytymistä ohjaavia signaaleja. Ne vaikuttavat merkittävällä tavalla seksuaalisuuteen, mutta niiden menettämisen seuraamuksia ei ole tutkittu eikä tunneta.

12. Ektooppiset sebaceus -rauhaset, jotka kosteuttavat ja liukastuttavat.

13. Oleellisen tärkeä liukumismekanismi. Jos aikuisen esinahka avataan ja levitetään se on mitoiltaan postikortin kokoinen. Tämä määrä erikoistunutta, itseään liukastuttavaa ja liikkuvaa ihoa antaa penikselle sen erityisen ominaisuuden liukua itsensä sisään ja ulos. Näin mahdollistuu se, että masturboidessa tai yhdynnässä iho ei rikkoudu, eikä vagina kuivu tai tarvitse keinotekoisia liukasteita.

14. Menetetään terskan keskeinen ominaisuus, sillä se on tavallaan sisäelin, kuten kieli. Sen luonnollinen väri vaihtelee vaalean punaisesta punaiseen ja tummanpunaiseen.

15. Ympärileikattu penis on verrattuna ympärileikkaamattomaan huomattavasti hoikempi, koska siitä puuttuu ympärileikkaamattoman peniksen esinahan kaksinkertainen suojus.

16. Ympärileikattu penis on jopa noin tuuman verran (n. 2,5 cm) erektoitunutta ympärileikkaamatonta penistä lyhyempi. Tämä johtuu siitä, että kun teska ja esinahka revitään ympärileikkauksessa erilleen, niin tämä yhteinen päällysosa yhdistää esinahan ja terskan toisiinsa huonosti venyvällä kudoksella peniksen kehittyessä. Poistaminen voi myös vahingoittaa terskaa jättäessään sen paljaaksi ja alttiiksi infektioille, haavautumille ja kutistumiselle.

17. Yhteen laskien yli metrin verran verisuonia, mukaan lukien frenulumin valtimo sekä siittimen selkäpuolen valtimon haaroja. Tämän tiuhan suonituksen menettäminen heikentää normaalia peniksen varren ja terskan verenkiertoa, ja siten vahingoittaa sen luonnollista toimintaa, tervettä kasvua, ja jopa eestää sen täyden ja terveen kehityksen.

18. Joka vuosi pojat menettävät peniksensä kokonaan hutiloidun ympärileikkauksen ja infektioiden seurauksena. Sitten heidät muotoillaan uudelleen sukupuolenvaihdosleikkauksella ja heidän on elettävä naisina.

19. Joka vuosi monet poikalapset menettävät henkensä lääketieteellisesti tarpeettoman ympärileikkauksen aiheuttamien komplikaatioiden vuoksi. Näiden kuolemien syyn on tosiasia, jonka vuotisen miljardin dollarien ympärileikkausbusiness tietoisesti salaa ja hämärtää.

20. Vielä ei ole tieteen keinoin osoitettu, mutta merkittäviä uusia näyttöjä on siitä, että epätäydellinen penis menettää kapasiteettinsa siihen hienosyiseen elektromagneettiseen kommunikointiin, joka tapahtuu kahden limakalvon välillä, ja joka edistää seksuaalisen ekstaasin aistimuksen. Toisin sanoen poikalasten lääketieteellisesti perustelemattomalla esinahan amputaatiolla vähennetään sekä miesten että naisten orgasmin intensiteettiä.

Gary L. Harryman,
14 February 1999
National Organization of Restoring Men (Past)
Los Angeles, California

glharryman@aol.com
(File prepared 11 March 1999, Revised 3 June 1999)

Suomennos Anu Suomela Sexpo-säätiö 27.10.2008, lääketieteellinen tarkastus, tarkennukset ja lisäykset Esko Länsimies, emeritus professori

Mikko Ellilä
6/3 | 

Korjattu suomennos (prof. Länsimiehen hyväksymä):

Mitä ympärileikkauksessa menetetään?
Gary L. Harryman

Kun poikavauvan luonnollinen koskematon penis ympärileikataan,
menetetään ikuisiksi ajoiksi seuraavat:

1. Frenulumin (terskan alapinnan ja siittimen tupen yhdistävä
limakalvopoimu) pehmeä vannemainen kudos, joka on runsaasti mielihyvää
tuottava vyöhyke miehen kehossa. Tämän tiuhasti hermotetun ja
reagoivan rengasmaisen kudoksen poisto vähentää peniksen
tuntoherkkyyden normaalin ihon tasoiseksi.

2. Keskimäärin puolet lämpöön reagoivasta sileän lihaksen
muodostamasta tupesta nimeltä dartos fascia.

3. Erikoistuneet Langerhansin epiteelisolut, jotka ovat osa
immuunijärjestelmää.

4. Arviolta 80 metriä mikroskooppisia hermoja, joista osa on peniksen
dorsaalisen hermon osia.

5. 10.000 - 20.000 eri tyyppistä erikoistunutta erotogeenista
hermopäätä, jotka reagoivat herkkään liikkeeseen, pieniin lämpötilan
muutoksiin ja pintarakenteen pieniin muutoksiin. Näiden joukossa on
tuhansia reseptoreita nimeltä Meissnerin kappale, jotka ovat kaikkein
tärkein esinahan tuntoaistin osa.

6. Estrogeenireseptorit, joiden tarkoitusta ja merkitystä ei vielä
täysin tunneta.

7. Enemmän kuin puolet esinahan liikkuvaa ihoa, jolla on monipuolinen
terskaa suojeleva tehtävä, peniksen erikoistuneen ihon suojaaminen
hankaumilta, kuivumiselta ja keratinisoitumiselta, sekä sen
suojaaminen lialta ja muilta epäpuhtauksilta. Keratinisoitumisen
vaimentavaa vaikutusta seksuaalisuuteen ei ole koskaan tutkittu.

8. Pehmeän kudoksen luontainen immuunivaste, joka tuottaa bakteereja
ja viruksia vastustavia valkuaisaineita (esimerkiksi lysotsyymejä),
samoja joita löytyy äidinmaidosta, sekä plasmasoluja, jotka erittävät
immunoglobuliinisia vasta-aineita.

9. Lymfaattisia suonia, joiden menettäminen estää lymfanesteen kulun
kehon immuunijärjestelmään.

10. Erittäin herkkä V:n muotoinen, verkkomainen frenulum, joka
sijaitsee terskan alapuolella, amputoituu useimmissa
ympärileikkauksissa tai ainakin vaurioituu, jolloin se lakkaa
toimimasta.

11. Esinahan sisällä olevat apokriiniset rauhaset, jotka tuottavat
feromoneja. Ne ovat luonnon omia voimakkaita, hiljaisia ja
näkymättömiä, mahdollisten sukupuolikumppanien käyttäytymistä ohjaavia
signaaleja. Ne vaikuttavat merkittävällä tavalla seksuaalisuuteen,
mutta niiden menettämisen seuraamuksia ei ole tutkittu eikä tunneta.

12. Ektooppiset sebaceus-rauhaset, jotka kosteuttavat ja liukastuttavat.

13. Oleellisen tärkeä liukumismekanismi. Jos aikuisen esinahka avataan
ja levitetään, se on mitoiltaan postikortin kokoinen. Tämä määrä
erikoistunutta, itseään liukastuttavaa ja liikkuvaa ihoa antaa
penikselle sen erityisen ominaisuuden liukua itsensä sisään ja ulos.
Näin mahdollistuu se, että masturboidessa tai yhdynnässä iho ei
rikkoudu, eikä vagina kuivu tai tarvitse keinotekoisia liukasteita.

14. Menetetään terskan keskeinen ominaisuus, sillä se on tavallaan
sisäelin, kuten kieli. Sen luonnollinen väri vaihtelee vaalean
punaisesta punaiseen ja tummanpunaiseen.

15. Ympärileikattu penis on verrattuna ympärileikkaamattomaan
huomattavasti ohuempi, koska siitä puuttuu ympärileikkaamattoman
peniksen esinahan kaksinkertainen suojus.

16. Ympärileikattu penis on jopa n. 2,5 cm erektoitunutta
ympärileikkaamatonta penistä lyhyempi. Tämä johtuu siitä, että terskaa
ja esinahkaa yhdistävä kudos repeytyy irti ympärileikkauksessa. Tämä
yhteinen solukalvo muotoilee esinahan ja terskan yhteensopiviksi
peniksen kehittyessä. Ympärileikkaus tuhoaa tämän solukalvon ja siten
vahingoittaa terskaa jättäessään sen paljaaksi ja alttiiksi
infektioille, haavautumille ja kutistumiselle.

17. Yhteen laskien yli metrin verran verisuonia, mukaan lukien
frenulumin valtimo sekä siittimen selkäpuolen valtimon haaroja. Tämän
tiuhan suonituksen menettäminen heikentää normaalia peniksen varren ja
terskan verenkiertoa, ja siten vahingoittaa sen luonnollista
toimintaa, tervettä kasvua, ja jopa estää sen täyden ja terveen
kehityksen.

18. Joka vuosi monet pojat menettävät peniksensä kokonaan hutiloidun
ympärileikkauksen ja infektioiden vuoksi. Sitten heidät muotoillaan
uudelleen sukupuolenvaihdosleikkauksella ja heidän on elettävä
naisina.

19. Joka vuosi monet poikalapset menettävät henkensä
lääketieteellisesti tarpeettoman ympärileikkauksen aiheuttamien
komplikaatioiden vuoksi. Ympärileikkaus on USA:ssa vuositasolla
miljardibisnestä, joten ympärileikkauslobby yrittää tietoisesti salata
ja hämärtää näiden kuolemien syyn.

20. Vielä ei ole tieteen keinoin osoitettu, mutta merkittäviä uusia
näyttöjä on siitä, että epätäydellinen penis menettää kapasiteettinsa
siihen hienosyiseen elektromagneettiseen kommunikointiin, joka
tapahtuu ainoastaan kontaktissa kahden limakalvon omaavan elimen
välillä, ja joka edistää seksuaalisen ekstaasin kokemista. Toisin
sanoen poikalasten lääketieteellisesti perustelemattomalla esinahan
amputaatiolla vähennetään sekä miesten että naisten orgasmin
intensiteettiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Skeptikon päiväkirja

Blogin päivittäminen on päättynyt.

Marko Hamilo on vapaa toimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja. Hamilo ei usko homeopatiaan eikä psykoanalyysiin, eikä aina aamun sanomalehteenkään.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2010
2009
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla