Darwinin juhlavuoden päätapahtuma, Charles Darwinin 200. syntymäpäivä, on jo kuukauden päästä, 12. helmikuuta. Darwin-päivää voi viettää monella tavalla, mutta yksi hauskimmista traditioista on pääjaksosyömingit eli Phylum Feast. Siinä on tarkoituksena syödä ruokaa mahdollisimman monesta eri eläinten pääjaksosta, tai eri kaarista, kuten kasvi- ja sienitieteilijät vastaavaa taksonomista tasoa kutsuvat.

Ideana on siis juhlistaa luonnon tavatonta moninaisuutta, jolla kaikella kuitenkin on yhteinen evolutiivinen alkuperä. Yleensähän syömme aika yksipuolista ruokaa: useimmat viljelykasvit ovat toistensa lähisukulaisia, ja eläinkunnasta suosimme varsinkin länsimaissa lähinnä vain kahta selkäjänteisten luokkaa: lintuja ja nisäkkäitä. Joskus sentään syömme vaikka etanoita ja simpukoita, mutta esimerkiksi heinäsirkkoja suomalaiset taitavat syödä harvemmin (ehkä joku on sentään Bangkokin Khao San Roadilla kokeillut).

Nokkeluudella mukaan voi laskea myös bakteerit, kuten ruotsalainen G. H. Schjetne blogissaan. Tietysti vatsaan joutuu aina hieman bakteereja, mutta ehkä ne voi laskea mukaan vain, jos niitä on tarkoituksella hyödynnetty, kuten Schjetnen esimerkissä maitohappobakteereja.

Vieläköhän joku tieteellisesti suuntautunut keittiömestari ehtisi inspiroitua tästä blogista ja suunnitella ravintolaansa pääjaksosyömingit Darwin-päivän kunniaksi? Hans Välimäki ja Chez Dominique?

Entäpä te, hyvät lukijat? Ehdotuksia menyyksi?

Kommentit (2)

Juoppo
3/2 | 

Montaa eri lajia otuksia voi löytää kompaktisti kompostista. Ja jos haluaa vielä vähän moipuolisempaa safkaa, voi kompostia nauttia sen eri vaiheissa. Budjetti ei varmasti ylity. Ja juomaksi vaikka piimää ja sahtia tai Nokialaista vettä.

Tatu Ollila
4/2 | 

Vaikeaahan se on kovin monipuolisesti syödä, kun tarjonta on Suomessa vielä näin 2000-luvullakin uskomattoman heikkoa. Tulisia mausteita, et löydä mistään, luomu-/kasvisruokaa on tarjolla heikosti. Voi vain kysyä, että WTF ?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Skeptikon päiväkirja

Blogin päivittäminen on päättynyt.

Marko Hamilo on vapaa toimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja. Hamilo ei usko homeopatiaan eikä psykoanalyysiin, eikä aina aamun sanomalehteenkään.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2010
2009
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla