Se alkoi skitsofreniasta.

Psykoanalyysin hulluina vuosina 1950-1960-luvuilla psykologeilla tuntui olevan vastaus melkein kaikkiin ongelmiin neurooseista skitsofreniaan, erektiohäiriöstä sotiin. Miksi niin moni meni halpaan ja uskoi ylimielisen ammattikunnan fantasioihin?

Osaksi varmaankin siksi, että ihminen on altis suggestiolle. Meihin pystyy synnyttämään jopa valemuistoja lapsuuden traumoista. Analysoitavasta saattaa aivan oikeasti tuntua siltä, että hänen alakulonsa syyt ovat ne konfliktit, jotka hän kokee suorastaan itse oivaltaneensa - analyytikon ohjaamana tosin. Molemmat osapuolet ovat saattaneet pitkään olla vakuuttuneita vuosien terapian kulkemisesta oikeaan suuntaan - kunnes paljastuu vaikka että masennuksen sijaan potilaalla on kilpirauhasen vajaatoiminta. (Tarkoitus ei ole sanoa, että valtaosa masennusdiagnooseista olisi vääriä, vaan että silloinkin, kun jälkikäteen voidaan vakuuttavasti osoittaa jokin elimellinen syy oireiluun, psykologiset selitykset ovat voineet tuntua täysin uskottavilta.)

Toinen syy siihen, etttä niin moni meni halpaan oli yksinkertaisesti se, ettei parempaakaan tietoa ollut. Vasta 1960-luvulla geneettinen alttius skitsofreniaan kävi niin ilmeiseksi, ettei freudilaisilla ollut enää jäljellä kuin aivan absurdeimpia argumentteja - kuten että adoptiotutkimuksissa äiti oli ehtinyt käyttäytymisellään aiheuttaa lapsen sairastuttavan trauman parissa päivässä!

Psykologia on saanut antaa tilaa biologiselle psykiatrialle moneen otteeseen sitten skitsofrenian ja autismin. Tämän kehityskaaren loppua emme ole näköjään vielä nähneet.

Naisia, joilla on vaikeuksia saada orgasmi, erilaiset seksiterapeutit ovat syyllistäneet vuosikymmeniä "estyneisyydestä" tai mistä milloinkin. Pari vuotta sitten kävi kuitenkin ilmi, että orgasmin saamisen vaihtelun takana on osaksi geneettinen vaihtelu.

Toinen syy naisen orgasmivaikeuksiin on tietysti heikosti kestävä mies. Esimerkiksi Wikipedian mukaan "ennenaikaisen siemensyöksyn mahdollisia aiheuttajia ovat jännittäminen, vähäinen seksikokemus, tietyt lääkeaineet tai aivojen ejakulaationsäätelyhäiriö."

Mutta nytpä tiedetään tämäkin paremmin. Hollantilaistutkimuksen mukaan ennenaikaisen siemensyöksyn taustalla on serotoniiniin liittyvä geeni. Jännittävää muuten on, että nämä kolmen minuutin munat ovat muutekin nopeita käänteissään: heillä on nopeat refleksit ja he ovat hyviä tenniksessä ja tietokonepeleissä, seksiterapeutti Paula Hall kertoi BBC:lle.

Evoluution kannalta katsottuna näissä "häiriöissä" ei tietysti ole mitään kummallista. Tuskin ennenaikaisesta siemensyöksystä on ollut miehen lisääntymismenestykselle haittaa, kuten ei naisen orgasmittomuudestakaan naiselle - ellei ennenaikaisuus ole niin suurta, että homma menee ns. reisille.

Olisiko pikemminkin niin, että geeni"virhe" on sillä kahdella kolmanneksella miehiä, jotka eivät kärsi ennenaikaisesta siemensyöksystä? Voiko mielekkäästi enää pitää geenivirheenä tai häiriönä jotakin ominaisuutta, joka on lähes puolella väestöstä? Lääke- ja terapiateollisuudellahan ei tietysti ole mitään sitä vastaan.
PS. Kesäaika päättyy viikon päästä. Kirjoitin kellojen kääntelyn järjettömyydestä maaliskuussa. Henkilökohtaisesti minulla ei ole mitään sitä vastaan, että jatkaisimme tässä Moskovan normaaliajassa vaikka läpi talven. En ymmärrä, miksi aamulla töihin lähtiessä pitäisi olla valoisaa. Masentavaa on sen sijaan se, kun valoisa aika lyhenee kertalaakista tunnilla samalla kun ne muutenkin lyhenevät vartin viikkovauhtia ja vielä suunnilleen samana viikonloppuna, kun ruska vaihtuu marraskuun harmauteen.

Onneksi ainakin täällä meillä on joustavat työajat. Jos talviaikaan sopeutuminen ottaa päähän tai suorastaan stressaa, sen kun lähtee aikaisemmin töihin.

Kommentit (5)

Id

Psykologeilla ja psykiatreilla on erilaiset toimenkuvat. Psykologiaa voi pitää 'pehmeänä' tieteenä, ja psykologia henkilönä, jonka tehtäviin kuuluu kuunnella potilaan huolia ja tarvittaessa ladella elämänohjeita. Psykologit ovat Suomessa korvanneet rippituolien katoliset papit. Sivullisesta saattaa tuntua, että rippipapin tai psykologin ominaisuuksiksi riittää herätä ajoissa kuulemaan ripittäytyjän viimeiset sanat ja määrätä tämän jälkeen sopiva määrä avemarioita ja itsetutkiskelua. Potilaan kannalta tärkeintä lienee kuitenkin vähemmän ahdistunut mielentila, kun on saanut kaadettua osan synneistä tai huolista toisten niskoille.

Perinteinen psykoanalyysi on varsin vanhentunut menetelmä, jota Suomessa tuskin enää paljoakaan käytetään ja jolla on painolastinaan paljon negatiivisiakin mielikuvia. Se on myös aikoinaan antanut monelle psykologiselle ilmiölle nimen. Oli Freudista mitä mieltä tahansa, niin hänen ansioihinsa kuuluu kuitenkin kreikkalaisten kansansatujen tunnetuksi tekeminen - vai moniko muuten tuntisi Oidipuksen, Narkissoksen tai Thanatoksen. Toisaalta jos Freud olisikin ollut fennofiili, niin kreikkalainen mytologia olisi korvautunut Väinämöisen ja Kullervon sattumuksilla. Samalla olisi ratkaistu suomalaiskansalliset ongelmat kahvikuppineuroosista alkaen.

Psykiatri on taas se valkotakkinen 'kovan' tieteen edustaja, joka aikaisempien kallonporausten ja lobotomioiden sijasta nykyisin määrää pakkopaitaa tai pillereitä. Tulevaisuus tulee muuttamaan myös psykiatrin toimenkuvaa. Tulevaisuudessa lääkitystä korvataan - lääketehtaiden vastustuksesta huolimatta - modernilla aivokirurgialla, jossa potilaan aivoon istutetaan mikrosiruja. Pillerit korvaakin kaukosäädin, jolla säädellään potilaan vireystilaa ja onnellisuutta.

Kolmen minuutin munaongelmaankin on lääketieteellä tarjota ratkaisu. Urologin strategisesti oikeaan paikkaan istuttamalla muovisiirrännäisellä kestoa ja jäykkyyttä saadaan sopivasti hallittua. Jossakin Amerikassa ollaan jo niin pitkällä, että vaimot voivat kaukosäätimellään päättää illan ohjelman keston ja lämpötilan lisäksi, haluavatko perinteisen nykimisen sijasta shiatsuhierontaa tai akupainantaa. Ei kestä kauaakaan, kun Suomessakin teeseitsekotiäidit voivat tilata tv-shopista vastaavia asennuspaketteja. Nopeimmat tilaajat saavat kaupan päälle paikannuslaitteen, jolla voi seurata, että aviomies menee munalla töihin eikä naapuriakan luo putkiremonttiin. Jos kuitenkin työosoite on sattunut unohtumaan, niin vaimo pystyy tekstiviestillä säätämään miehensä värkit pakkaselle. Ei ole aivan selvää sekään, onko bugi vai ominaisuus, että pakkaskeleillä aikuiselle miehelle on tärkeintä kuvittaa lumihankea keltaisilla reviirimerkeillä.

Naisilla on selityksensä nopeamunaisten nopeisiin reflekseihin: molemmat ovat seurausta nopeasta älystä. Naiset, kun toisinaan toteavat, että miehet ajattelevat pääasiassa jalkoväleillään eli niin sanotuilla putkiaivoilla. Miehet tietenkin itse tietävät, että päässä se äly on. Tietotekniikan termein ilmaistuna kyseessä on siis hajautettu äly.

Kaikesta voidaan päätellä, että enää ei riitä työntää kapuloita rattaisiin, vaan kapuloilla ja kaukosäätimillä hallitaan myös tulevaisuuden ihmistä. Aiemmin todettiin, että jos pirulle antaa pikkusormen, niin se vie koko käden. Nykyisin voi sanoa, että jos insinöörille antaa idean, niin se pentele vie kukkaron lisäksi sekä sielun että vapaan tahdon.

raimo juntunen

"Ennenaikaisen siemensyöksyn taustalla serotoniiniin liittyvä geeni." Kyseinen ilmiö on myös partnerisidonnainen: Ilmiö esiintyy (ainakin eräillä miehillä) tietynlaisten naisen kanssa ja toisenlaisten kanssa ei. Se sitä geenistä.

Anu Suomela

Markon tuomat käsitykset siemensyöksyn ja orgasmin geneettisestä perustasta ovat hyviä. Tuon mukaan yhden elementin, joka liittyy kognitioon, eli kielen. Sexpo-säätiössä on tehty vuosia työtä siinä, että pyritään paltologisoimisen sijaan normalisoimaan ihmisen seksuaalisia reaktioita. Termi 'ennenaikainen' tuottaa normin siitä miten seksuaalinen mielihyvä syntyy.

Emme käytä termiä 'ennenaikainen siemensyöksy', koska se perustuu uskomukseen, että miehen on pidäteltävä siemensyöksyään ja orgasmiaan niin kauan, että nainen saa orgasmin. Ihan mahdoton vaatimus, kun 60%:a naisista ei saa orgasmia pelkällä peniksellä, vaan tarvitaan paljon klitoriksen kiihottamista.

Kuka on määritellyt missä järjestyksessä näiden ihmisten välisten juttujen pitää tapahtua. Voitaisiinko hyväksyä, että mies ejakuloi ensin, ja tietyn palautumisajan jälkeen jatketaan yhteistä leikkiä? Tai leikittäisiin ensin niin pitkään, että nainen saa orgasmin?

Omituisa päähänpinttymiä ja uskomuksia tähän ihmisten intiimisyyteen liittyy, ja on hyvä purkaa niitä.

Anu Suomela
Sexpo-säätiö

Shriek

Oletko miettinyt, että vaikutat itse ylimieliseltä ja regressiiviseen kehitykseen tähtäävältä noilla kommenteillasi? Sanot olevasi medikalisaatiota vastaan, mutta kommenttisi ovat jotain aivan muuta. Puheet terapian turhuudesta silloin, kun kyseessä on ruumiillinen sairaus, kertoo vain yksinkertaistesti lääkeorientoituneiden ratkaisujen kannatuksesta ja sinun poliittisesta suhtautumisesta asioihin, joiden tulisi olla aina yksityisiä tai lääkärin ja potilaan välinen asia.

Et näytä koskaan paljoa puhuvan siitä, että yksilöllä on itselläänkin vastuu omasta hyvinvoinnista. Sen sijaan olet aina osoittelemassa jotain ryhmää, joka on syyllinen asioihin, vaikka et olisi itse edes tuohon ryhmään kuuluva henkilö tai niihin, jotka ovat sen uhreja. Lietsot vain poliittista eripuraa kuin edistäisit rakentavaa kritiikkiä. Sen lisäksi voisit tarjota alkuperäiset lähteet noille herjaaville kommenteille, joissa ei yleensä ole mitään järkeä. Jos joku moderni psykodynaamisesti orientoitunut terapeutti on moisia juttuja esittänyt, näytät itse ainakin valitsevan huolella ne kaikista ääliöimmät viestit, todella nerokasta toimintaa.

Oletko koskaan ajatellut, että kun ihmisellä on vaikeuksia, se voi johtua myös hänestä itsestään? Olet tainnut kerran esittää tällaisen lauseen, mutta aivotyö sen osalta ei ole jälkeenpäin teksteissäsi näkynyt. Konsultoi seuraavan kerran joku psykologi oikolukemaan tekstisti, että hän korjaisi kaikista järjettömimmät sanomisesi ja asiantuntemattomuutesi. Kuvitteletko, että jokainen ongelma on ratkaistavissa politiikalla? Seuraavaksi olet kai syyttämässä työelämän ahdistavuutta ja esim. keskustalaisten vaaliohjelmaa, kun suurella osaa Suomalaisista menee sänkykamarissa huonosti. Aivan kuin ihmiset eivät itse saisi priorisoida itselleen tärkeitä asioita elämässä, vaan tässäkin kohtaa julkinen diskurssi määrittelee, miten ihmisen tulee toimia.

Anu Suomelalle:

Voiko olla enää typerämmän kuulloista, kun sänkykamari hommia aletaan politisoimaan? Siis ollaan agendalla, jossa julkinen puhe intiimeistä asioista, määrittelee sitä, mitkä tulisi olla ihmisten päämäärät sängyssä? Naurettavinta on tämä puhe serotoniinista ja dopamiinista, ja muu 'biopälätys', jolla olisi syytä naiselliseen tai miehiseen epäonneen sängyssä. Milloin geenit ovat estäneet ihmistä kehittämästä itseään?

Pitäisikö esimerkiksi liikunnan harrastaminenkin lopettaa, kun saisi kuulla lääkäriltä, että omaa huonot geenit? Sama homma seksissä. Pitäisikö alkaa nappailemaan lääkkeitä, kun saa kuulla, että oma seksuaalinen suorituskyky on ehkä minuutin huonompi kuin muille miehillä? Ja jos vaikka suurinosa naisista(60%) ei saa orgasmia yhdynnässä, niin millä perusteella eettisesti ajateltuna hyveellisin suunta on se, että lakataan itse tekemästä asioille mitään? Pitäisikö meidän lakata myös taistelemasta ilmastomuutosta vastaan, kun tutkimukset näyttävät pian, että emme voi estää sitä? Sen sijaan, poltetaan maailma poroksi ja nautitaan lämmöstä niin kauan kun sitä riittää?
Tai mitä jos tutkimukset osoittavat, että suurinosa armeijaan tulevista nuorista omaa huonon kunnon. Onko tässäkin asiassa eettisesti oikea suunta se, missä potkitaan kaikki rimat alas, jotta kaikilla olisi helppoa?. Kannattaisi ymmärtää, että se, mikä on kaikista helpointa, ei ole aina se, mitä ihmisten tulisi tehdä.

Palatakseni urheiluun, niin on aivan henkilökohtainen päätös, haluaako kehittyä vai ei, ja mitkään tutkimusaineistot, jotka osoittavat, että 80% ihmisistä on geneettisesti ajateltuna lahjattomia urheilemaan, ei estä kompensoimasta omia heikkouksia ja nauttimaan harrastuksesta. Sitä paitsi vagina orgasmeistakin löytyy nykyään tieteellistä aineistoa, että sillä on fysiologiaa ajateltuna edullisia vaikutuksia. Etsikääpä ensin sellainen tutkimus, joka puoltaa näkemystä siitä, että jatkuvalla seksuaalisella ärsytyksellä on fysiologisesti edullisia vaikutuksia, niin lakkaan uskomasta orgasmikeskeiseen yhdyntään.

Intiimisyyteen kuuluvat henkilökohtaiset uskomukset. Käykö mielessä, että on olemassa ihmisiä, jotka eivät halua puhua uskonasioistaan kenellekään, johon voi myös kuulua henkilökohtaiset käsitykset seksuaalisuudesta? Puhut julkisuudesta oman käden oikeudesta onneen ja silti yrität Markon tapaan politisoida tämän asian, ikään kuin se olisi ratkaisu ongelmiin? Olette hyvin väärässä. Aiotko seuraavaksi esittää Sexpo-säätiön kesken, että millaisia mielikuvia tyttöillä ja pojilla pitää masturboidessa olla?

On hienoa, että voitte olla turvassa porukassa ja lietsoa tätä trendikästä henkistä/älyllistä veltoutta, mikä nykyaikana on vallalla. Politiikassa tällainen populistinen roska vetoaa ihmisiin. Kaikkiin mahdollisimman helppo selitys ja omista ongelmista vastuun siirtäminen yhteiskunnalle, ja jopa seksissä. Antiikin rooma on tainnut tulla jäädäkseen.

Pauli

No niin, nyt selvisi tämäkin, että minulla oli nuorena poikana aivojen ejakulaationsäätelyhäiriö. Aika paljon tuli niitä ennenaikaisia siemensyöksyjä

Seuraa 

Skeptikon päiväkirja

Blogin päivittäminen on päättynyt.

Marko Hamilo on vapaa toimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja. Hamilo ei usko homeopatiaan eikä psykoanalyysiin, eikä aina aamun sanomalehteenkään.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2010
2009