Presidentiltä on viety niin paljon sisä- ja unionipoliittista valtaa, että järkevät kriteerit presidenttiehdokkaita paremmuusjärjestykseen laittaessa ovat oikeastaan vain 1) Nato-jäsenyys ja 2) niin sanotut arvokysymykset.

Nato-jäsenyyden suhteen kaikki ovat nyt olevinaan samaa mieltä, mutta emmeköhän me kaikki tiedä, niin jäsenyyden kannattajat kuin vastustajatkin, ketä äänestää jos sen tällä kriteerillä haluaa tehdä.

Entäpä jos haluaa äänestää arvojohtajaa? Skepsis ry on yhdessä Humanistiliiton kanssa tehnyt hienon palveluksen demokratialle kyselyllä, jossa ehdokkaita on pyydetty vastaamaan Tiedebarometrin vuosimallia 2010 tieteellistä maailmankuvaa ja tieteen etiikkaa luotaaviin kysymyksiin. Kysely ja vaalikone täällä.

Tässä sinun vastauksiesi vertailu ehdokkaiden antamiin vastauksiin hyvin yksinkertaisen "täsmälleen sama vastaus" -periaatteen pohjalta. Ehdokkaan antamien vastausten yksityiskohtiin kannattaa tietenkin tutustua lähemmin.

Vaalikoneena palvelu toimii huonosti, koska laskenta-algoritmi hukkaa informaatiota. Vaikka kysymysten vastausvaihtoehdot ovat järjestysasteikollisia, laskenta huomioi vain täyden yhteensopivuuden ehdokkaan kanssa. Niin ei tarvitsisi tehdä kuin luokka-asteikollisten kysymysten kohdalla (joita tässä ei ole).

Sain eniten samoja vastauksia Sari Essayahin ja Paavo Lipposen kanssa (12). Pekka Haavistolle täysosumia 7 ja Paavo Väyryselle 3.

Haavistolle pisteet laajasta perustelukommentoinnista. Soinille, Niinistölle, Arhinmäelle ja Biaudetille pitkä miinus siitä, etteivät vastanneet.

Lipposen ilmastoskepsismi oli huolettavaa, mutta muistaisin lukeneeni 1980-luvulla Lipposen hyvin hiilivoimamyönteisiä kirjoituksia. Haavisto on monessa asiassa paljon järkevämpi kuin vihreät keskimäärin, mutta yllättävän paljon tämä kysely paljasti heidihautalamaista perusvihreää huuhaata.

Taitaa tulla tehdyksi se valinta sitten sen Nato-kysymyksen varassa, koska uskonnottoman on hieman vaikea löytää muista arvokysymyksistä yhteistä linjaa Essayahin kanssa. Kysely on kuitenkin hyvä reality check kaikille niille ateisteille, joiden mielikuvaa syvästi uskonnollisten ihmisten tiedesuhteesta hallitsee amerikkalaisen uskonnollisen oikeiston avoin ja kattava tiedevihamielisyys. On sitä Suomessakin, mutta (ilmeisesti) ilahduttavan paljon vähemmän.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Skeptikon päiväkirja

Blogin päivittäminen on päättynyt.

Marko Hamilo on vapaa toimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja. Hamilo ei usko homeopatiaan eikä psykoanalyysiin, eikä aina aamun sanomalehteenkään.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2010
2009
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla