Japanin maanjäristyksestä ja tsunamista on nyt tasan kaksi kuukautta. Vertasin onnettomuutta Harrisburgiin, kun monet muut toimittajat, Suomessa ja muualla, vertasivat sitä Tshernobyliin. Kuka oli oikeassa?

Eilen ilmestyi Tiede 5/2011 (kioskeissa, ei vielä verkossa). Janne Koivukosken, Matti Jantusen ja Jussi Paateron ainakin minun mielestäni asiantuntevassa artikkelissa "Tshernobyl räjähti, Fukushima kiehahti" todetaan, että "Tshernobylin laskeuma oli Suomessa yhtä suuri kuin Fukushiman Japanissa". Paremmin Fukushiman suuruusluokkaa tuskin voisi kiteyttää. Siitä on hieman aikaa kun viimeksi olen Padasjoella käynyt, mutta muistaakseni tuossa yhdessä eniten cesium-laskeumaa saaneessa kunnassakin on asuttu ja maanviljelystäkin harrastettu huhtikuun 1986 jälkeenkin aivan normaalisti. Mitään sen dramaattisempaa tuskin nähdään Japanissakaan.

Mutta onhan se myönnettävä, että Fukushima oli kokonaisuutena pahempi onnettomuus kuin Harrisburg. Harrisburgin INES-luokitus oli 5, Fukushiman sama kuin Tshernobylin eli 7. Tässä on otettava huomioon kaksi asiaa: ensinnäkin se, että Fukushima luokiteltiin seiskaksi vasta kun kaikkien reaktorien radioaktiivisia päästöjä tarkasteltiin kokonaisuutena - ja toisekseen se, että luokka 7 sisältää kaikki onnettomuudet hieman kutosta pahemmasta maailmanloppuun.

Lyhyellä aikavälillä tarkasteltuna Fukushima oli todellakin vain pikku kiehahdus Tshernobylin räjähdykseen verrattuna. Kuolleita nolla, sairastuneita nolla. Säteilylle on altistunut joitakin työntekijöitä yli 100 mutta alle 250 millisievertiä. Harrisburgissa kuolleita nolla, sairastuneita nolla, ainoa ero että Harrisburgissa ei tainnut kukaan työntekijäkään saada normaalia työpäivää kummempaa annosta.

Pitkällä aikavälillä Fukushimalla ei näytä olevan sen suurempaa vaikutusta ympäristöön kuin Tshernobylillä Etelä-Suomeen, eli hieman, muttei olennaisesti suurempi vaikutus kuin Harrisburgilla, josta pääsi ilmaan lähinnä jalokaasuja. Sen sijaan vaurioituneiden reaktoreiden purkaminen tulee kyllä viemään paljon aikaa ja se tulee kalliiksi. Suunnilleen kuten Harrisburgissa.

Mutta keskipitkällä aikavälillä - tarkoitan lähinnä ensi kesää ja syksyä - Fukushiman evakuointialueelle ei ole paluuta, ja maanviljely ja kalastus lähialueilla voi kärsiä. Muutamien kuukausien ajaksi maanjäristyksen ja tsunamin takia kodittomiksi joutuneiden ihmisten lukumäärä kasvoi ydinvoiman takia joitakin prosentteja. Tässä suhteessa myönnän olleeni ensimmäisen viikon aikana liian optimistinen, ja vertaukseni Harrisburg II oli understatement. Harrisburgissahan mitään evakuointeja ei tarvittu, olikohan jokin suositus raskaana oleville naisille, mutta sitäkään ei tainnut kovin moni noudattaa.

Sen sijaan Fukushiman onnettomuuden vaikutukset varsinkin Yhdysvaltain, Japanin, Kiinan ja Saksan ydinvoimapolitiikkaan voivat johtaa kammottaviin lopputuloksiin ympäristön kannalta: juhlapuheissa sanotaan jotakin kivaa uusiutuvista, käytännössä rakennetaan hiili- ja maakaasuvoimaloita. Samanlaisia vaikutuksia oli jo Tshernobylistä.

Muuten Tshernobylin pitkäaikaisvaikutukset ympäristölle ovat olleet nettona positiivisia. Ihmisen kaikkoaminen alueelta on hyödyttänyt luonnon monimuotoisuutta enemmän kuin radioaktiivisuus on luontoa haitannut: "Wildlife is thriving in lakes contaminated by the 1986 Chernobyl disaster, with both overall numbers and species diversity holding up well. Any harmful effects from radiation appear to be negated by the benefit of the absence of humans." (Journal of Environmental Radioactivity, DOI: 10.1016/j.jenvrad.2011.04.007).

Kommentit (85)

Rip
86/85 | 

Onko Fukushiman onnettomuus nyt virallisesti ohi? Uusia maanjäristyksiä tai tsunameja ei ole tulossa?

Biologien ja muiden biotieteilijöiden kannattaisi seurata tarkkaan onnettomuusalueen kehitystä. Voimme edes yrittää oppia jotain uutta, vaikka hinta olikin suunnattoman kallis.

Toivottavasti onnettomuus parantaa muiden ydinvoimaloiden turvallisuutta ja tehostaa uusiutuvien, vähäsaasteisten energialähteiden tutkimusta ja tuotekehitystä.

Jokipii
87/85 | 

Olisi hauska tietää miten artikkelissa on päädytty toteamaan että "Tshernobylin laskeuma oli Suomessa yhtä suuri kuin Fukushiman Japanissa”?

Jos katsotaan cesium-137 laskeumaa suomessa (http://www.stuk.fi/sateilytietoa/sateily_ymparistossa/tshernobyl/fi_FI/l...) näytäisi maksimi laskeuma olleen 80 kBq/m2. Greenpeacen blogissa (http://www.greenpeace.org/finland/fi/ajankohtaista/blogi/pivitys-fukushi...) on linkki vastaavaan karttaan japanista (http://maps.google.com/maps?q=http://dl.dropbox.com/u/24932406/fukushima...). Tuolla näyttäisi olevan alueita joilla laskeuma on 3000 - 30000 kBq/m2.

Eli ei nyt aivan samoista lukemista taideta puhua.

Alan Dorkin
88/85 | 

TOKYO/May 11/THE WALL STREET JOURNAL

A prefecture just south of Tokyo said it had detected higher-than-permissible amounts of radioactive material in tea leaves, in a reminder that Japan's radioactive-contamination PROBLEMS ARE FAR FROM OVER.
The contamination—the first case in nearly a month that an agricultural product has been found tainted outside Fukushima Daiichi's home prefecture—is also the first time that any agricultural item from Kanagawa Prefecture, which includes Yokohama, was found to contain an excessive level of radioactivity.

Japan is still struggling to cope with its worst-ever nuclear disaster at the stricken power plant in Fukushima Prefecture, but concerns over radioactivity in food and drinking water had been easing over the past few weeks, at least outside the most-contaminated areas near the plant. In some prefectures, previously banned shipments of certain vegetables have since resumed, as repeated tests showed declines in contamination levels.

Before the latest case of Kanagawa tea leaves, the last time any prefecture outside Fukushima reported higher-than-permissible contamination in any agricultural product was spinach from Ibaraki Prefecture on April 12, according to Japan's health ministry.
According to Kanagawa officials, a sample of tea leaves collected May 9 from the city of Minamiashigara, in the western part of the prefecture, was found to contain 550 becquerels of cesium per kilogram in the first test; the second test of the same sample detected 570 becquerels. The difference between the two readings is within the margin of error in such tests, the officials said.

http://online.wsj.com/article/SB1000142405274870386420457631715227461566...

- Dawn at Fukushima May 11: Enhanced image exposes smoke/steam billowing from reactor buildings No. 2, 3, 4
- Smoke/steam pouring out of Reactor Units No. 2, 3, 4
- “Reactor 3 at the damaged Fukushima nuclear power station is leaking” — TEPCO says Cesium at 620,000 times above limit
- Watchdog: Inexplicable that EPA shut down Fukushima radiation monitoring after finding high levels of radiation in drinking water

Xyzzy
89/85 | 

Greenpeace ei taida olla luotettava tietolähde yhtään missään asiassa. Sen verran kujalla olevaa porukkaa etten uskaltaisi kelloa niiltä kysyä jos johonkin pitäisi oikeasti keretä. Oisko jotain asiallista lähdettä tuolle isommalle laskeumalle?

Marko Hamilo
90/85 | 

Joitakin alueita siellä ilmeisesti on, jossa joudutaan puhdistustoimiin jotta väki voi muuttaa takaisin ja viljelyä jatkaa. Laajoista alueista ei kuitenkaan ole kyse.

Marko Hamilo
91/85 | 

http://www.iaea.org/newscenter/news/tsunamiupdate01.html

Deposition of Cs-137 was detected in 13 prefectures in the same period, the values reported ranging from 1.3 Bq/m2 to 92 Bq/m2. The reported values show that variable deposition of radionuclides was still occurring in certain prefectures. The values for deposition are significantly lower than those detected in the first weeks of the emergency and the number of prefectures affected is diminishing.

Jokipii
92/85 | 

Greanpeacen tiedot ovat varmasti tiettyyn suuntaan värittyneitä, mutta tuskin kuitenaan tarkoituksellisesti virheellisiä. Hieman vanhempia artikkeleja samasta aiheesta:
- http://www.newscientist.com/article/dn20305-caesium-fallout-from-fukushi...
- http://www.newscientist.com/article/dn20324-iaea-says-fukushima-fallout-...

Vähän saastuneita alueita varmasti puhdistetaan. Vakavasti saastuneita alueita tuskin kuitenkaan tullaan käyttämään ainakaan seuraavaan 30 vuoteen. Hyvänä puolena voidaan tietenkin pitää että pahasti saastunutta aluetta on vain 1500 neliökilometriä kun tshernobylin seurauksena saastui 3100 neliökilometriä (lähde: http://www.stuk.fi/sateilytietoa/sateily_ymparistossa/tshernobyl/fi_FI/y...)

Neonomide
93/85 | 

Noita syöpäseurantoja on tehty Tsernobylin alueeltakin, joissa on päädytty siihen että syöpien kokonaissairastuvuus ja jopa syöpäkuolleisuus ovat alentuneet suhteessa verrokkialueiden ihmisiin:

http://www.tiede.fi/keskustelut/post1564411.html#p1564411

Suurin radioaktiivisen säteilyn suojaava efekti toistaiseksi todettiin Taiwanissa, jossa 10 000 ihmistä altistui koboltti-60:n gammasäteilylle noin 9-20 vuoden ajan. Tuloksena syöpäkuolleisuus laski 97% ja skiöiden epämuodostumat 93%.

Tsernobylissa saastuneimpien alueiden väestöllä aleni syöpään sairastuvuus 5% ja pelastustyöntekijöillä 15-30%.

Jotenkin tuntuu, että Japanissa saattaa käydä samoin. Mikäli siis riittävä määrä ihmisiä altistuisi pidemmän aikaa laskeumalle, mitä tuskin annetaan tapahtua Ukrainan/Valko-Venäjän tapaan.

Alan Dorkin
94/85 | 

Niin kauan, kuin Fukushiman reaktorit vuotavat ymäristöön, on Japanin itärannikolla näytelty vasta intro-osa koko lopullisesta näytelmästä, ja vasta joskus hamassa tulevaisuudessa, kun hajalla olevien reaktoreiden jäähdytysjärjestelmät on MAHDOLLISESTI saatu normaaliin toimintaan, voidaan alkaa laskeskelemaan lopullisia kokonaispäästöjä. Reaktorit nro 2, 3 ja 4 vuotavat edelleen ilmakehään ja saastuttavat siten myös maaperää niillä alueilla, jonne tuuli käy. Ykkösreaktori on saatu jäähtymään, mutta se tuhoutui pahemmin kuin on luultu. (Siitä on selvitys tämän tekstin alla.)

Reaktori nro nro 3 on pahiten hajalla ja se vuotaa myös pohjaveteen ja mereen. Kolmosen säteily on niin ankaraa (cesium 620.000 times above limit), että sinne ei voi korjaajat mennä, ja sen käytävillä on niin paljon romua, että edes robotit eivät voi liikkua rakennuksessa. On mielenkiintoista nähdä, miten tämäkin probleema joskus tullaan ratkaisemaan?!
Tepcon maalailut siitä, että vuodot saataisiin hallintaan tammikuuhun 2012 mennessä, kuulostavat lähinnä epätoivoisilta arvauksilta yleisen mielipiteen tyynnyttämiseksi.

"By Joe Carroll and Michio Nakayama, May 12th:
Tokyo Electric Power Co. said one of the reactor cores at its stricken Fukushima Dai-Ichi nuclear plant is more seriously damaged than previously thought, setting back the utility’s plan to resolve the crisis.
Fuel rods in the core of the No. 1 reactor are fully exposed, with the water level 1 meter (3.3 feet) below the base of the fuel assembly, Junichi Matsumoto, a general manager at the utility known as Tepco, told reporters at a briefing in Tokyo. Melted fuel has dropped to the bottom of the pressure vessel and is still being cooled, Matsumoto said.
Japan is trying to contain the worst nuclear disaster since Chernobyl after a quake and tsunami two months ago knocked out power and cooling systems at the Fukushima station. While authorities have previously suspected a partial meltdown at unit 1, high radiation levels had prevented workers from entering the building to check the damage until last week.
“What this means is this is probably going to be a much more difficult cleanup than they originally planned for,” said Paul Padley, a particle physicist at Rice University in Houston. The government and Tepco “have consistently appeared to be underestimating the severity of the situation.”

Alan Dorkin
95/85 | 

Tshernobylin suhteen tämäkin keskustelu on saanut valitettavasti makaaberisia piirteitä sen jälkeen, kun kaksi kommentoijaa (ensin Marko Hamilo ja sitten nimimerkki Neonomide) julkitoivat tuossa edelläluetut kommenttinsa.

Ensin Marko Hamilo kirjoitti: "Muuten Tshernobylin pitkäaikaisvaikutukset ympäristölle ovat olleet nettona positiivisia. Ihmisen kaikkoaminen alueelta on hyödyttänyt luonnon monimuotoisuutta enemmän kuin radioaktiivisuus on luontoa haitannut."

Sitten Neonomiden järjetön (ja tietenkin linkittämätön/perustelematon) heitto: Tsernobylissa saastuneimpien alueiden väestöllä aleni syöpään sairastuvuus 5% ja pelastustyöntekijöillä 15-30%.

Mikäli mainittujen herrojen kantti kestää, katsokaa seuraava linkittämäni You Tube-kuvavideo (3 min.) Tshernobylin jälkeen Ukrainassa syntyneistä vauvoista, lapsista ja ihmisistä (tässä vain yksi video sadoista) :

http://www.youtube.com/watch?v=rvAJ_u3Q0Hw&feature=related

Neonomide saa olla kuka on ja jäädä omaan arvoonsa, mutta Marko Hamilona en hänen edellisen kommenttinsa jälkeen kehtaisi vähään aikaan Tiede-lehteen näkemyksiäni kirjoittaa - ainakaan ydinvoimaonnettomuuksista ja niiden vaikutuksista ihmiseen! Linkolalaisuus näköjään elää ja voi vielä vahvasti meillä Suomessa :-(

Neonomide
96/85 | 

On se mukavaa kun aiheesta voi käydä asiallista keskustelua ilman asiaan kuulumatonta youtuubaamista. Linkkaamasi videon luonnehdinnassa lukee:

"Not all photos are related to this accident, some are added for effect." I've done a research project on nuclear power, and I did extensive research on the Chernobyl disaster. This video is mostly true, except that it's greatly exaggerated in some parts. Only a few people were killed in the start, maybe around 20. The real death toll is from the radiation, though it took a long time for it to get into the thousands. As of now, it's only 4000 or 5000 afteryears"

On pakko tietenkin erotella Tshernobylin laskeuman vaikutukset ja vaikkapa luonnonsäteily tai koboltti rakenteissa - se väittäminen että säteily olisikin aina hyödyllistä on kuin sanoisi että kaikki lääkkeet tai rokotteet ovat vaarallisia. Myös radon saattaa muuten suojata syöviltä. Ei näiltä tuloksilta auta sulkea silmiään.

USA:n syöväntutkimusinstituutissa on laskettu, että 1% eli yhden ainoan prosentin lasku syöpäkuolleisuudessa toisi kokonaissäästöinä noin 500 miljardia taalaa. Taiwanin kokemus laski syövät lähes nollaan. Kaikki tunnetut syövänehkäisymenetelmät ovat yksi vitsi verrattuna siihen.

Alan Dorkin
98/85 | 

Rock and roll`issa ei musiikkina ole sinänsä mitään moitittavaa, mutta jos sitä soitetaan vaikkapa hautajaiskappelissa, tyylitaju tai suhteellisuudentaju on jollakin taholla pettänyt täydellisesti.

Mielestäni sama tilanne on näissä globaalisissa katastrofikeskusteluissa, joissa on perusteiltaan ja periaatteessa kyse koko ihmiskunnan tulevaisuudesta. Eli jos Tiede-foorumilla johdetaan harkitusti ihmisiä harhaan, tai harkitusti vähätellään ongelmia, jotka ovat täydellisen keskeneräisiä tai lopullista ratkaisua vailla (kuten juuri nyt Fukushimassa), olen vihainen kuin rakkikoira!

Tshernobylin räjähdyksen vuoksi vielä tänäkin päivänä akuuttia terveydellistä ja/tai taloudellista tukea tarvitsevia on ainakin seitsemän miljoonaa ihmistä. (Sairastuneiden tai kuolleiden määrää en tässä yhteydessä edes esitä, koska siitä emme pääsisi yhteisymmärrykseen kuitenkaan…) Itse reaktorin sargofagi tarvitsee jo nyt 1,9 miljardin euron korjauksen, mikä sekin on vain tilapäistoimenpide ehkä noin sadaksi vuodeksi.

Neonomiden ja Markon kommentteja lukiessani tulee jostakin syystä mieleen ajatus, että ”Ah, kunpa näitä ydinvoimaloita poksahtelisi useamminkin eri puolilla maailmaa, niin luonnon monimuotoisuus kasvaisi ja syövät vähenisivät!”

Seuraavassa on YK:n Tshernobyl-raportti vuodelta 2002, jonka on päivittänyt STUK v. 2009. Huomattavasti synkempiäkin yhteenvetoja on julkaistu, mutta riittäköön tämä tässä yhteydessä, koska YK ja STUK lienevät ainakin sellaisia instituutioita, joihin suurin osa ihmisistä voi luottaa.

http://www.stuk.fi/sateilytietoa/sateily_ymparistossa/tshernobyl/fi_FI/y...

PS: Odotan mielenkiinnolla sitä päivää, jolloin Japanin hallitus suostuu nostamaan "kissan pöydälle", eli myöntämään sen kylmän tosiasian, miten kusessa he ovat Fukushimansa kanssa!

Alan Dorkin
99/85 | 

FUKUSHIMA KAKSI KUUKAUTTA MYÖHEMMIN:

May 15th 2011
“Reactor Rupture”: TEPCO says “there must be a large leak” in No. 1 reactor — Reveals No. 2 and 3 may have similar ruptures."

http://enenews.com/reactor-rupture-tepco-be-large-leak-1-reactor-reveals...
- - -
May 15th, 2011 at 02:06 AM
Private testing finds high concentration of PLUTONIUM in soil over 30 miles from Fukushima — “Very high radiation that is very different to what the government released.” (Plutoniumin puoliintumisaika luonnossa on 24.000 vuotta. Yhdessä tuhoutuneista reaktoreista käytettiin energialähteenä plutoniumia.)
- - -
Off the Scale: Radiation in No. 1 reactor building exceeds 1,000 millisieverts per hour — “Levels too high for Geiger counter to measure.”

(Tällaisia pelottavia detaljiuutisia Fukushimasta voi lukea päivittäin, jos jaksaa selata kansainvälistä mediaa.)

Marko Hamilo
100/85 | 

Plutoniumia syntyy reaktiossa itsessäänkin, joten sillä ei nyt ole niin väliä missä reaktorissa sitä oli jo polttoaineessa.

"Very high concentration" eikä mitään lukemaa, jotta lukijakin voisi päätellä, onko se very high?

24 000 vuotta tarkoittaa että kyse ei ole kovinkaan radioaktiivisesta aineesta.

Marko Hamilo
102/85 | 

Sama ainemäärä plutoniumia hajoaa yli miljoona kertaa harvemmin kuin jodin isotooppi, jolla on kahdeksan päivän puoliintumisaika. Lisäksi grammassa plutoniumia on pienempi ainemäärä kuin grammassa jodia. Tämä huomautus vain jotta suhteellisuus säilyy. Plutonium ei ole kovinkaan radioaktiivinen alkuaine.

Edelleen se Fukushiman suurin ongelma on cesium, varsinkin nyt kun jodi alkaa olla hajonnut. Viimeisetkin jodin takia määrätyt rajoitukset juomavesien juottamiseen lapsille on käsittääkseni kumottu.

Alan Dorkin
103/85 | 

Tässä yhteydessä minun täytyy kiittää Markoa kärsivällisyydestä ja pyytää samalla anteeksi häneltä sekä Neonomidelta tuossa edellä heittämääni epäkorrektia "läppää"; jokaisella meistä on oikeus oman mielipiteeseensä, ja eri mieltä oleminen joistakin yksityiskohdista ei oikeuta epäkorrektiin kielenkäyttöön kanssakirjoittajia kohtaan, johon itse syyllistyin.
Pyydän siis anteeksi ja toivon samalla, että en ole laskenut keskustelun tasoa muiden lukijoiden näkökulmasta asiaa tarkastellen. "Rankaisen" itseäni pysymällä tietyn ajan pois näistä keskusteluista. See You...

Jokipii
104/85 | 

Olen samaa mieltä Markon kanssa tuosta plutonium uutisesta ja siitä että cesium on suurin ongelma. Pitää muistaa että plutonium on käytännössä täysin vaaratonta kehon ulkopuolella. Tietääkseni se ei myöskään keräänny ravintoon, toisin kuin useat muut radioaktiiviset aineet. Eli sen joutuminen elimistöön ei ole kovin todennäköistä.

Cesiuminkin kohdalla suurin vuoto ilmaan on jo tapahtunut, eikä laitos näyttäisi enää vuotavan suuria määriä cesiumia suoraan ilmaan. Jos tilanne pysyy vakaana, ainoa todellinen vaara on jäähdtys veden, ja sitä kautta cesiumin ja muiden pitkäikäisten radioaktiivisten aineiden pääsy ympäristöön.

P.S. Alkuperäinen lähde laskauma kartalle näyttäisi olevan http://www.mext.go.jp/component/english/__icsFiles/afieldfile/2011/05/10...

E. Paronen
105/85 | 

No huhhuijakkaa, on tainneet kyllä nyt tutkimukset ja julkaisut jääneet lukematta herralta vai onko tämä maksettu juttu ettei valtaväestöön levitetä paniikkia?

Aloitetaan vaikka tästä:http://www.youtube.com/watch?v=RQnsPESWUaQ "Fukushima Day 64-RADIATION forecast maps stops just as reactors NEWS GETS WORSE! " Juu karttoja ei enää näytetä, koska sitä kuraa tulee sieltä niin PALJON.

Japanilaiset ovat jo tunnustaneet valehdelleensa, ettei yleinen paniikki leviä! En ole koskaan nähnyt niin vihaisia japanilaisia kuin nyt (http://www.youtube.com/watch?v=D0HCdmrvxmQ), mutta tietenkään heidän mielenosoituksiaan ei meillä näytetä ja muutenkin median suhteen totaalinen pimennys.
Asahi Shimbunin sivuilla jo todettiin että ainoa tapa miten reaktori edes räjähti oli se että sula ydin joutui kosketuksiin ilman kanssa. Nyt siellä meinataan laittaa muovitelttoja näiden voimaloiden päälle?? Poissa silmistä, poissa mielestä??
Aivan sama juttu kun Tsernobilin kanssa, meidän sienistä vieläkin mitataan pitoisuuksia ja Suomeen lehahti oikein kunnon pilvi päälle, mistä tietenkin saimme tietää Ruotsin kautta.

Lueppas nyt herra Marko Hamilo tämä tutkimus ja tule heiluttelemaan lisää näitä sinun positiivisia faktojasi.
Kyseessä on siis PUOLUEETON tutkimus Tsernobilyn haitoista 25 vuotta myöhemmin.
http://www.ippnw-students.org/chernobyl/Chernobyl-Paper.pdf

"According to the United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA), up to nine million
people were and are affected by the devastating results of the Chernobyl catastrophe. (OCHA, Kiev 2001) A
significant rise in all types of cancer was established by independent epidemiological studies, as well as thousands
of deaths, a sharp increased in the number of spontaneous abortions, stillbirths, and childhood mortality, a growing
number of birth defects and genetic abnormalities, disturbance and retardation of mental development, a growing
number of neuropsychiatric diseases, blindness, endocrine diseases, diseases of the respiratory, cardiovascular,
gastrointestinal, urogenital systems as well as higher depression and suicide rates."

http://www.ippnw-students.org/chernobyl/maps.html Ja siitä karttoja.
http://www.ippnw-students.org/chernobyl/coverup.html Ja peittämisoperaatiosta.

Tiesitkö sitäkään että jokainen öljy ja kaasuporauskenttä tuottaa NORM:ia(Naturally Occuring Radioactive Materials)? http://enviro.blr.com/environmental-news/health-and-safety/permissible-e...

Luulisi että kunnon asiansa osaava skeptikko viitsisi edes ottaa asioista selvää ennenkuin alkaa tälläistä käsittämätöntä tuubaa suoltamaan. Vai onko skeptikon määritelmä nykyään sama kun tuntuu olevan muissakin tiedekunnissa, pysytään vaan siellä omassa turvallisessa ja hyväksi havaitussa ajattelua rajoittavassa laatikossa?

Laitanpa vielä bonuksena hauskan webbisoftan, millä pystyy laskemaan atomipommin vaikutukset ja kyllä, Fukushimassa räjähti.
http://www.fourmilab.ch/bombcalc/

Alan Dorkin
106/85 | 

FUKUSHIMA KAKSI KUUKAUTTA JA VIIKKO MYÖHEMMIN:

Tuesday, May 17th:

“TOKYO (Nikkei)--In light of indications that damage to the No. 1 reactor at the Fukushima Daiichi nuclear power plant is worse than expected,
The amount of water being pumped in has already been increased to 10 tons per hour. But the water that leaks out and builds up inside the reactor building is a concern.
"Heat exchangers and equipment for removing radioactive substances are necessary for pumping in and circulating water," said Takashi Sawada, vice president of the Atomic Energy Society of Japan. "Unless there is removal (of radioactive substances), the contamination will spread and the ensuing work will become impossible to perform."

If the fuel rods have breached the pressure vessel and reached the bottom of the containment vessel, installing the equipment will become more difficult. Bringing the situation under control could take longer than the initially envisioned six to nine months.
Some have suggested pinpointing areas of the containment vessel that have sustained damage and making repairs with cement or other materials, but the radiation is so strong that workers cannot get close. Another proposal calls for circulating the contaminated water that has gathered in the basement, but this is also not possible because workers cannot enter the area. Meltdown may have occurred also at Nos. 2 and 3 Reactors.”

http://e.nikkei.com/e/fr/tnks/Nni20110516D16JFA22.htm

Alan Dorkin
107/85 | 

(By Tsuyoshi Inajima and Yuji Okada, Wednesday, May 18th, 2011)

"TEPCO MISLEADING PUBLIC OVER NUCLEAR CRISIS"

"Tokyo Electric Power Co. has made misleading statements about when it will stabilize its nuclear reactors crippled by the March 11 earthquake and tsunami, said Tetsuo Ito, head of the Atomic Energy Research Institute at Kinki University in western Japan.
The company, known as Tepco, yesterday reiterated the schedule on its so-called road map announced a month ago to achieve cold shutdown of the three radiation-leaking reactors as early as October. Setting a timetable without knowing the condition of the reactor cores doesn’t make sense, Ito said in a phone interview from Osaka.

“Only after understanding what’s going on inside the buildings and reactors, will it be clear what parts of the timetable are achievable,” Ito said. “Devising a road map without that will give the public a false sense of security.”
On May 15, or more than two months after the disaster at the Fukushima Dai-Ichi plant, Tepco said conditions were worse than expected in reactor No. 1 when it found all uranium fuel rods had melted. Today it sent four workers into reactor No. 2 for the first time since March 14 to measure radiation levels and assess whether work can be done to fix gauges that will show the condition of the core.

“It’s highly likely No. 2 and No. 3 reactors are worse than thought,” Ito said. “Tepco devised the first (road map) before fully grasping the situation inside the reactor buildings; a scientist wouldn’t do such a thing.
Beside radiation leaks into the atmosphere forcing about 50,000 families near the plant to evacuate, more than 10 million liters (2.6 million gallons) of contaminated water have leaked or been released into the sea.”

http://www.bloomberg.com/news/2011-05-18/tepco-misleading-public-over-nu...

Alan Dorkin
108/85 | 

Fukushima May 18th: VALEHTELUA, PIMITTÄMISTÄ, VÄHÄTTELYÄ, TIETÄMÄTTÖMYYTTÄ, VIRHEITÄ, HARHAANJOHTAMISTA...

((Lyhyt yhteenveto Japanin mediasta):

• Nuclear Physicist: Most of the fallout from plutonium-containing MOX fuel will drop on U.S., unless very strong winds take it elsewhere

• Melted fuel in Reactor No. 3 appears to have burned through pressure vessel — Loaded with rods containing plutonium

• TEPCO is misleading public over nuclear crisis says Japanese nuclear expert

• Strange: U.S. made “strong request” that radioactive water be dumped in ocean says special adviser to Japan government

• Contamination numbers are “disturbingly higher than we have been lead to believe”

• Nuclear Engineer: Almost all nuclear engineers have known since early on that the reactors have melted through the core

• Reactor No. 6 now has over 6 feet of contaminated water in turbine building — Water in reactor building may cause cooling system to fail

(Pitäisiköhän TIEDE-lehden 5/2011 Fukushimaa koskeva artikkeli laatia uudelleen oikeampien tietojen ja lähtökohtien valossa?)

http://enenews.com/

Alan Dorkin
109/85 | 

Japanin talous on vajonnut lamaan maaliskuun Tsunamin ja sitä seuranneen Fukushima-katastrofin johdosta. Kysymyksessä saattaa olla maan historian pahin yhteiskunnallinen kriisi, joka jatkuu vielä kauan.

Tämä kaikki näkyy siinä tiedotuspolitiikassa, jota Japanissa tällä hetkellä noudatetaan Fukushimaan liittyen. Hallitus ei tiedota virallisesti oikeastaan mitään, mutta kansainväliset mediat sitäkin enemmän:

May 19th 2011: ” British Scientist: There’s no doubt, Fukushima dwarfs Chernobyl”
May 19th 2011 : “Experts detect 5 times higher radiation levels in Tokyo than announced by government”
May 19th 2011: “Tepco: Fukushima may release more radiation than Chernobyl”

Meidän tehtävämme Japanin ulkopuolella on yrittää poimia ristiriitaisesta ja substanssiin liittyen epävarmasta tietotulvasta se oleellisin fakta, mikä se oikeasti sitten onkaan? Suomen media näyttää kadottaneen kaiken mielenkiintonsa Fukushiman tilanteeseen, mikä on mielestäni suureksi häpeäksi koko tieteelliselle toimittajakunnalle! (Toisaalta: olivathan tässä juuri vaalit ja lätkän MM-kisat! :-)

Vanha suomalainen sananlasku sanoo: ”Se, minkä taakseen jättää, sen edestään löytää.”
Näin tulee käymään myös maamme tiedetoimittajakunnalle, eli Marko Hamilokin joutuu kirjoittamaan vielä paljon tekstiä Fukushimasta; hyvin paljon sellaista informaatiota, joka poikkeaa täysin siitä tiedosta, jota hän (toistaiseksi) on levittänyt tässä asiassa...

Alan Dorkin
110/85 | 

May 21th 2011
FUKUSHIMA “WORSE THAN CHERNOBYL” WHEN IT COMES TO OCEANS

“The researchers will be able to provide a baseline measurement that can be used later as a measure for how the ocean and atmosphere are handling the contamination. Buesseler told NSF, "When it comes to the oceans, however, the impact of Fukushima exceeds Chernobyl."

http://www.treehugger.com/files/2011/05/fukushima-worse-than-chernobyl-w...

Alan Dorkin
111/85 | 

Fukushiman aiheuttamista säteily- ja syöpäkuolemista on ollut toistaiseksi liian aikaista kirjoittaa, koska tilanne ei onnettomuuspaikalla ole vielä pitkään aikaan kenenkään hallinnassa, Japanin hallitus on valehdellut ja pimittänyt todellisia säteilyarvoja, ja säteilyvuodot ympäristöön jatkuvat hamaan tulevaisuuteen.
Koska Marko Hamilo on kahdessa blogissaan hehkuttanut: "NOLLA kuollutta, NOLLA sairastunutta", on pakko ottaa kantaa tähän sairastuvuus/kuolleisuusasiaankin.

Toistaiseksi vasta yksi työntekijä on kuollut säteilyvammoihin. (Reaktoreissa voidaan työskennellä vain muutamia minuutteja kerrallaan.) Pneumoniassa (keuhkokuume) Fukushiman alueella on todettu samanlainen tilastollinen nousu, kuten tapahtui Ukrainassa ja Valko-Venäjällä 1986. On tietenkin mahdoton sanoa, kuka keuhkokuumeeseen kuolleista sai sairautensa nimenomaan reaktoripäästöjen vuoksi, koska keuhkokuumetta esiintyy väestössä muutenkin. Varmaa on vain se, että ydinsaasteen aiheuttamia kehkokuumekuolemia on joukossa ja tulee jatkossakin vielä olemaan. Yleensä keuhkokuumeeseen kuolevat vanhukset ja/tai muuten perussairaat ihmiset, eli perusterveet selvinnevät siitä.

Oman lukunsa muodostavat eri sortin syövät. Lisääntynyttä leukemiaa alkaa todennäköisesti ilmenemään jo ensimmäisen vuoden kuluessa onnettomuudesta. Samoin kilpirauhassyövät tulevat lisääntymään melko nopeasti, koska Japanin viranomaisilla ei ollut jakaa kansalle joditabletteja kriittisinä ensimmäisinä päivinä. Muut syöpätyypit alkavat ilmetä väestössä ensimmäisten vuosien aikana. Eri lähteistä lukemieni arvioiden mukaan pelkästään Japanissa tulee seuraavien viidenkymmenen vuoden kuluessa kuolemaan syöpiin 200.000-500.000 ihmistä Fukushiman jälkiseurauksena. Tätä lukumäärää kasvattaa kaksi perustekijää:
1. Japani on hyvin tiheään asutettu maa, poiketen esim. Ukrainan/Tshernobylin olosuhteista, ja
2. Lopullista ympäristöön vuotavaa ydinsaastemäärää ei pysty vielä kukaan arvioimaan. Vuoden kuluttua tässäkin asiassa ollaan varmaankin paljon tietävämpiä.

Seuraavassa yksi arvio syövän esiintymisestä Japanissa lähivuosikymmeninä:

"FUKUSHIMA CANCER RISKO CALCULATION
(417,000 cancers forecast for Fukushima 200 km contamination zone by 2061)

Scientific Secretary of the European Committee on Radiation Risk (ECRR), Professor Christopher Busby, has released calculations of the cancer incidence to be expected in fallout areas of Japan. Using data from the International Atomic Energy Agency and official Japanese web sites he has used two methods to estimate the numbers of cancer cases. He compares these results with estimates derived from ICRP modelling.
The "Tondel" Method is based on a conservative study by Martin Tondel in northern Sweden. This examined cancer incidence during 10 years after Chernobyl. It differentiated the varying levels of land contamination and found that the disease increased by 11% for each 100 kiloBecquerels of fallout per square metre of land surface. Professor Busby has applied this factor to the zone up to 100 km from the reactors, where IAEA has reported, on average, 600kBq per sq.m radioactivity. In the 3.3 million population of this 100 km zone a 66% increase over and above the pre-accident rate is predicted in 10 years. This implies 103,329 extra cancers due to the Fukushima exposures between 2012 and 2021.
Applying the "Tondel" method to the ring between 100 km and 200 km from Fukushima, population 7.8 million but lower concentrations of fallout, 120,894 extra cancers are to be expected by 2021.
Assuming permanent residence and no evacuation the total predicted yield according to the "Tondel" method is 224,223 in ten years.
The second method is derived from weighting factors advised by the ECRR on the basis of the different ways in which different radionuclides behave in biological systems. This predicts 191,986 extra cancers in the 0 - 100km circle and 224,623 in the outer ring. Probably half of these will be expressed in the first ten years and the remainder between 10 and 50 years.
Assuming permanent residence and no evacuation the total predicted yield according to the second method will be 416,619 of which 208,310 will appear in the first ten years. There is thus good agreement between the two methods.
The ICRP method predicts 6158 additional cancers in 50 years which, among the 2½ million cancer cases expected normally in that population over half a century, would be invisible and deniable."

http://www.llrc.org/fukushima/subtopic/fukushimariskcalc.htm

Alan Dorkin
112/85 | 

YLE uutisoi 24.5:
POLTTOAINESAUVAT SULIVAT KOLMESSA FUKUSHIMAN REAKTORISSA
(Julkaistu tänään klo 07:07, päivitetty tänään klo 10:36)

Tätä blogikeskustelua (tai Dorkinin monologia) mahdollisesti seuranneille kyseessä on jo vanhentunut uutinen. Totuus tulee esille vähitellen, pitkällä viiveellä, johtuen Japanin hallituksen omaksumasta tiedotuspolitiikasta, jota ei voi olla hämmästelemättä. :-(

Fukushimassa on siis kolme reaktoria tuhoutunut täysin (sulanut), ja loput kolme reaktoria vahingoittunut enemmän tai vähemmän täydellisesti. Vertailun vuoksi todettakoon, että Tshernobylissä tuhoutui vain yksi reaktori; tosin se räjähti/tuhoutui eri tavalla johtuen reaktorityypin erilaisuudesta. Fukushiman päästöt ovat toistaiseksi paikallisempia kuin Tshernobylissä, mutta mereen jatkuvat (edelleen hallitsemattomat) päästöt tekevät Japanin onnettomuudesta pitemmällä aikajänteellä globaalisemman kuin mitä Tshernobyl oli.

Japanilaisilla on oma, traumaattinen historiansa näissä katastrofeissa (Hiroshima, Nagasaki), joten he ovat varmaankin tottuneet vaikenemaan ja hyväksymään hiljaisesti Fukushimansakin. Vain nuoret, eli opiskelijat ja lapsiperheet ovat järjestäneet ankaria mielenosoituksia Japanissa ydinvoimaa vastaan, mutta näistä läntinen media on vaiennut jokseenkin täysin! Ei kait meitä japanilaisten ongelmat kiinnosta?

Todettakoon lopuksi, että Hiroshiman ja Nagasakin pommien ydinsaastepäästöt olivat kärpäsen pieruja Fukushimaan verrattuna.

Alan Dorkin
113/85 | 

UUTINEN/YLE/25.5.

”Suomen Säteilyturvakeskuksen pääjohtaja Jukka Laaksonen arvostelee rajusti japanilaisten hidasta tiedottamista polttoainesauvojen sulamisesta Fukushiman onnettomuudessa. Ydinvoimayhtiö Tepco on vahvistanut, että kolmen reaktorin polttoaine suli maaliskuun onnettomuuden jälkeen käytännössä kokonaan.

STUKin mukaan Tepcon on täytynyt tietää polttoainesauvojen sulamisesta jo heti onnettomuuden jälkeen, eikä vasta nyt.
- Jos Tepcolla on palveluksessaan joitakin ihmisiä, jotka hiukan edes ymmärtävät reaktoreista, niin kyllä se on ollut heille päivänselvää silloin kun se oli sitä meille, eli maaliskuun puolivälissä, sanoo STUKin pääjohtaja Jukka Laaksonen.”

Itse linkitin tuossa edellä 19.5. otsikon Japanin mediasta:
"Nuclear Engineer: Almost all nuclear engineers have known since early on that the reactors have melted through the core."

Näin se asia on. Jos kolmen reaktorin polttoainesauvat sulivat, kyse ei ollut enää Japanin omasta, sisäisestä intressitiedosta, vaan kaikille kansakunnille kuuluvasta tärkeästä ja kiireellisestä asiasta.

Nimimerkki ”alfa” kirjoitti eilen Ylen keskustelufoorumilla näin:
”Fukushimassa ongelmaksi muodostuu pidemmällä ajalla hallitsematon ketjureaktio: sulanut polttoaine on nyt reaktorin pohjalla, säätösauvojen ulottumattomissa, joten reaktio käynnistyy aina, kun neutronihidastimena toimivaa vettä on reaktorissa. Ilman vettä polttoaine taas sulattaa itsensä ulos reaktorista. - - - Fukushiman onnettomuudella on siis edessään pitkä ja saastainen tulevaisuus, josta vasta ensimmäiset 2 kuukautta on koettu.”

Marko Hamilo
114/85 | 

Ydinaseella pyritään aiheuttamaan mahdollisimman paljon aineellista tuhoa ja tappamaan mahdollisimman paljon ihmisiä kahdella menetelmällä: valtavalla paineaallolla ja kuumuudella sekä suoralla säteilyllä. Pienessä ydinaseessa kuten Hiroshimassa on vain muutama kilogramma hajoavaa ainetta, joten laskeuma jää melko pieneksi.

Kuten Stuk huomautti tänään, mitään oleellista uutta päästöjen kannalta ei tuonut tieto siitä mitä reaktorin sisällä on tapahtunut. Päästöt ovat ne mitä ovat. Mitä huonompi tilanne reaktorin sisällä, sitä kalliimmaksi operaatio tosin käy voimayhtiölle.

Alan Dorkin
115/85 | 

Marko kirjoitti: "Kuten Stuk huomautti tänään, mitään oleellista uutta päästöjen kannalta ei tuonut tieto siitä mitä reaktorin sisällä on tapahtunut. Päästöt ovat ne mitä ovat."

Ei ole siis mitään väliä sillä, sulivatko raktorien ytimet (polttoainesauvat) vaiko ei? Ja "päästöt ovat mitä ne ovat", jatkossakin!

Millä ihmeen indikaattoreilla tämän jälkeen verrataan sitten esim. sitä, kumpi oli pahempi onnettomuus, Tshernobyl vai Fukushima?

Itse en ole mikään ympäristöaktivisti, olenpahan vain ollut kiinnostunut tästä aiheesta, mutta Marko on osoittautunut kommenteillaan raskaan sarjan ydinvoimalobbariksi!

On kahdenlaisia ydinvoimaloita, eli sellaisia, jotka ovat saastuttaneet itsensä ja laajan ympäristönsä ikuisiksi ajoiksi, ja sellaisia, jotka eivät vielä ole sitä tehneet.

Alan Dorkin
116/85 | 

Tällä uunituoreella uutisella on käsittääkseni suuri merkitys muun maailman ydinvoimalasuunnittelijoille, koska tämän mukaan plutoniumkäyttöisen kolmosreaktorin tuhosi jo itse maanjäristys, ei sen jälkeen tullut tsunami.

May 26th 2011
"Data from the Fukushima No. 1 nuclear power plant indicates that the March 11 earthquake - not the tsunami - damaged piping for the emergency core cooling system at the No. 3 reactor, leading to a meltdown, experts said.

Tokyo Electric Power Co., the plant's operator, has insisted that a tsunami far exceeding expectations led to the accident at the plant, and that shaking from the magnitude-9.0 earthquake did not cause serious damage to crucial equipment. Junichi Matsumoto, a TEPCO official, told a news conference on May 24 that the piping at the reactor may not have even been damaged.
"We suspect a malfunctioning of a pressure instrument," he said.

However, data released on May 24 by TEPCO points to the possibility of quake damage to the high-pressure coolant injection system, which is part of the ECCS and critical in preventing crises at nuclear power plants, experts said.
Keiji Miyazaki, professor emeritus of nuclear reactor engineering at Osaka University, said the piping at the reactor was probably ruptured before the waves hit the plant. Since the piping of a high-pressure coolant injection system is inside the reactor building, "it unlikely to be damaged in tsunami," he said. The ECCS can function even after a blackout because it is mainly powered by steam produced by residual heat from fuel rods in the reactor pressure vessel.

According to TEPCO, the No. 3 reactor was cooled by other equipment after the regular cooling system became disabled when the tsunami cut the electricity supply on March 11.But that equipment also stopped working around noon on March 12.
When the high-pressure coolant injection system kicked in after sensing a lack of water in the reactor, the water level was restored temporarily. However, the battery connected to valves at the reactor died, rendering TEPCO unable to open and close them. This caused the water level to drop again, exposing the nuclear fuel rods and causing a meltdown."

http://www.asahi.com/english/TKY201105250150.html

Marko Hamilo
117/85 | 

No mitä väliä sillä sitten on maaliskuun ja huhtikuun päästöjen kannalta, että nyt tiedämme sydämen sulaneen pahemmin kuin Tepco maaliskuussa luuli? Arvio päästöjen määrästä ei muutu miksikään. Laskeuma on se mikä mitattiinkin. Tulevaisuuden kannalta on oleellista, että pohjalle sulanut corium on vaikeampi poistaa kuin jos niput olisivat ehjiä ja polttoainenapit sulaneet vain pinnalta.

Harrisburgissa sydän suli, samasta on kyse tässäkin. Leviämisesteet pitivät sydän sulan kuitenkin suojarakennuksessa. Se ei lähtenyt sulamaan maankuoreen eikä räjähtänyt taivaalle.

Alan Dorkin
118/85 | 

Marko: "No mitä väliä sillä sitten on maaliskuun ja huhtikuun päästöjen kannalta, että nyt tiedämme sydämen sulaneen pahemmin kuin Tepco maaliskuussa luuli? Arvio päästöjen määrästä ei muutu miksikään."

Minun käsitykseni mukaan Fukushimassa (kolmen reaktoriytimen sulamisella) on paljonkin väliä, ja päästöjen määrä (ainakin mereen) muuttuu eli kasvaa vielä kauan, koska altaisiin toistaiseksi kerätty (saastunut) jäähdytysvesi on pakko sekin aika ajoin kipata jonnekin (luultavasti mereen), koska suljettua jäähdytysjärjestelmää ei vielä pitkään aikaan ole olemassa. Kenties sellaista ei pystytä edes rakentamaan, koska jäähdytinvesivuodot mereen ovat ainakin osittain maanalaisia. (Lisäksi arviot päästöjen määrästä on jo osoitettu selkeästi alimitoitetuiksi, mutta tästä asiasta on vastuussa Japanin hallitus.)

Toistan vielä tämän: "Ongelmaksi muodostuu pidemmällä aikavälillä se, että sulanut polttoaine on nyt reaktorin pohjalla, säätösauvojen ulottumattomissa, joten reaktio käynnistyy aina, kun neutronihidastimena toimivaa vettä on reaktorissa. Ilman vettä polttoaine taas sulattaa itsensä ulos reaktorista." Kysymyksessä on hyvin pitkän aikaskaalan ongelma, eli puhutaan vähintään useista vuosista, ei kuukausista.

Alan Dorkin
119/85 | 

UUTINEN/YLE/26.5:
"FUKUSHIMAN SAASTUNUT MERIVESI JOHTAA PITKÄAIKAISIIN ONGELMIIN"
(julkaistu tänään klo 08:55, päivitetty tänään klo 15:16)

"Merilevästä on mitattu monikymmenkertaisesti suositukset ylittäviä säteilyarvoja Japanin Fukushiman merialueella. Ympäristöjärjestö Greenpeacen mukaan mittaustulokset enteilevät pitkäaikaisia ongelmia niin ihmisille kuin ympäristöllekin.
Merilevästä mitattiin 50-kertaisesti viralliset rajat ylittäviä säteilyarvoja. Järjestön tekemät kokeet kävivät läpi vielä RANSKALAISEN ja BELGIALAISEN LABORATORION vahvistukset. Useista kala- ja simpukkalajeista mitattiin raja-arvot ylittäviä määriä radioaktiivista jodia ja cesiumia. Tutkimusaineisto paljastaa, että SÄTEILEVÄ SAASTE LEVIÄÄ EDELLEEN pitkien matkojen päähän Fukushimasta.
Virallinen Japani on vakuuttanut, että säteily laimenee meressä nopeasti. Fukushiman prefektuurin mukaan alueella ei kuitenkaan voida kalastaa. Ympäristöjärjestö Greenpeace teki mittauksia merellä tässä kuussa yli 20 kilometrin päässä Fukushiman vaurioituneesta ydinvoimalasta. Greenpeace arvostelee Japanin viranomaisia mitättömästä vastuunkannosta Fukushiman ydinkriisin hoidossa."

Tämä uutinen on jyrkässä ristiriidassa Tiede-lehden uusimman numeron (5/2011) kanssa, jonka artikkelin mukaan kalastukseen vaikuttavat seuraukset Japanissa ovat lähinnä "psykologisia". Toisaalta monet (Marko Hamilokin?) varmaankin ajattelevat, että Greenpeace on ympäristöaktivistien huuhaajärjestö, jonka mittaustuloksilla ei ole mitään merkitystä.
Oli miten tahansa, edellämainittu uutinen on tänään julkaistu maailman medioissa.

Alan Dorkin
120/85 | 

VAKAVAT PÄÄSTÖT JA VUODOT FUKUSHIMASSA JATKUVAT KAIKEN AIKAA

TOKYO, Japan, May 26, 2011
“In what may be yet another setback, the operator of Japan's crippled Fukushima Dai-ichi Nuclear Plant says radioactive water may now be leaking from a wastewater storage facility on site.
The Tokyo Electric Power Company, known as TEPCO, told reporters Thursday that nearly 60 tons of radioactive water may have spilled out, raising further concerns about the utility's ability to handle the worst nuclear crises since Chernobyl.
The latest leak was discovered amid efforts to transfer highly contaminated water from the number 2 and number 3 reactors to an improvised storage facility. TEPCO says the water level in the facility had dropped nearly two inches in just 20 hours, suggesting a leak.
The utility has been pumping massive amounts of water in an effort to cool three of Fukushima's reactors, a process TEPCO has said would be completed in three months. Large leaks have already been reported in reactors 1 and 2, and news of this latest leak is yet another setback in the effort to stabilize the reactors.”

http://abcnews.go.com/International/leak-suspected-crippled-japanese-nuc...

Alan Dorkin
121/85 | 

“FUKUSHIMA FACES MASSIVE PROBLEM FROM RADIOACTIVE WATER”

(May 27th 2011)
“Contaminated water is increasing and this is a massive problem,” Tetsuo Iguchi, a specialist in isotope analysis and radiation detection at Nagoya University, said by phone. “They need to find a place to store the contaminated water and they need to guarantee it won’t go into the soil.”

The 18-member IAEA team, led by the U.K.’s head nuclear safety inspector, Mike Weightman, is visiting the Fukushima reactors to investigate the accident and the response. Tepco and Japan’s nuclear regulators haven’t updated the total radiation leakage from the plant since April 12.

Tepco has been withholding data on radiation from Dai-Ichi, Goshi Hosono, an adviser to Japan’s prime minister, said at a press briefing today. Hosono said he ordered the utility to check for any data it hasn’t disclosed and release the material as soon as possible.”

Koko artikkeli täältä:
http://www.businessweek.com/news/2011-05-27/fukushima-faces-massive-prob...

tokionsuomalainen
122/85 | 

Minun on vaikea tajuta näitä kylmäverisen nihilistisiä kirjoituksia, joissa vähätellään Fykushiman (ja Chernobylin) ihmisille aiheutuneita kakentasoisia riesoja, vaivoja ja terveyshaittoja. Hyvähän se on istua persiellään Helsingissä mukavassa tuolissa ja näpelöidä jotain numeroita, kun ei tarvitse maata fukushimalaisen evakkokeskuksen lattialla ties kuinka pitkään. Tai laittaa lastaan kouluun, jonka piha ja urheilukenttä säteilee yli kv. turvallisuusrajojen.

Täällä Japanissa on todella vihaisia ihmisiä: lasten vanhempia, maanviljelijöitä, evakuoituja jne.

Greenpeace ei muuten Japanissa omin päin seikkaillut. Monet Fukushiman läänin pormestarit pyysivät heidät kaupunkiinsa mittailemaan, koska eivät luota Tepcon antamiin lukuihin. Kaikki näytteet analysoitiin Kioton yliopiston labarassa, ao. yliopisto on Japanin Ivy Leagueta.

Alan Dorkin
123/85 | 

Tokionsuomalainen kirjoitti:
"Greenpeace ei muuten Japanissa omin päin seikkaillut. Monet Fukushiman läänin pormestarit pyysivät heidät kaupunkiinsa mittailemaan, koska eivät luota Tepcon antamiin lukuihin. Kaikki näytteet analysoitiin Kioton yliopiston labarassa, ao. yliopisto on Japanin Ivy Leagueta."

Kiitokseni nimimerkille "tokionsuomalainen". Olen kuvitellut, että minä lähes yksinäni pähkäilen tätä katastrofia tällä blogipalstalla Suomessa. Miltei liikutuin kun näin kommentisi, eli että edes joku seuraa näitäkin vuodatuksia - ja ihan Japanista saakka! Teillä on varmaan siellä paljon ongelmia tämän katastrofin seurauksena, mutta ehkä enemmän ajankohtaista tietoakin, ainakin alueellisesti?
Suomesta käsin on vaikea saada reaaliaikaista infoa, koska täällä Fukushimaa vähätellään - kuten itsekin totesit - ja Suomen media on lähes jo unohtanut koko ongelman. Itse olen yrittänyt seurata kansainvälistä mediaa, mutta sekin tuntuu saavan hyvin nihkeästi akuuttia ja rehellistä informaatiota Tepcolta ja Japanin hallitukselta.

Ei ihme, että siellä Japanissa ollaan vihaisia! Edellisen viestini linkissä (27.5.) oli m.m. seuraava lause: "Tepco and Japan’s nuclear regulators haven’t updated the total radiation leakage from the plant since April 12."

Jaksamista "tokionsuomalaiselle" sinne toiselle puolelle maapalloa. Kyllä Suomestakin löytyy ihmisiä, jotka ovat ihan aidosti huolestuneita Fukushiman katastrofista ja ihmisten tilanteesta siellä. Tämä meidän pieni Telluksemme on kaikkien ihmisten yhteinen koti - ja lopulta varsin pieni sellainen...

Alan Dorkin
125/85 | 

Minulle on alkanut vähä vähältä valjeta se karmea totuus, joka peittyy Japanin hallituksen vaikenemisen ja suoranaisen valehtelun alle Fukushiman päästöjen määrän ja laskeuman vakavuuden suhteen. En vielä sano sitä ajatustani tässä julki, jotta minua ei syytettäisi asiattomuuksien levittämisestä, mutta toteanpahan vain, että pelkästään Tokion prefektuurissa asuu noin 13 miljoonaa ihmistä…

Mitä tapahtuisi, jos Tokio jouduttaisiin evakuoimaan? Minne nämä 13 miljoonaa ihmistä siirrettäisiin? Mitä muita katastrofaalisia seurauksia siitä koituisi, kuin että Japanin talous ja sitä kautta todennäköisesti koko maailman talous romahtaisi? Muistaakseni maailman kymmenen suurimman pankin pääkonttoreista viisi sijaitsee Tokiossa.

No, ei mennä vielä näin pitkälle kuvitelmissa, eli pysytään realismissa; toivottavasti se on sitä. Fukushiman prefektuurissa, jossa asukkaita on sentään useita miljoonia vähemmän kuin Tokion alueella, viranomaiset ovat nyt nostamassa lasten ja koululaisten säteilyn sallittua vuositasoa merkittävästi: “Under the new guidelines, the government set the upper limit of safe radiation exposure for children at 20 millisieverts per year, from 1 millisievert previously.” (Tästä lasten vanhemmat raivostuivat; itse artikkelin voi lukea edellisestä linkityksestäni.)

Mihin tällainen viranomaisten säteilyarvojen vähättely ja raja-arvojen nostaminen myös lapsiin kohdistuen voisi perustua? Ei kait vain siihen raakaan tosiasiaan, että todellisten laskeuma- ja säteilyarvojen julkaiseminen (perinteisten raja-arvojen mukaan) johtaisi laajoihin lisäevakuointeihin Fukushiman prefektuurissa ja paniikkiin koko kansakunnassa?

No, Marko Hamilo voisi lähettää Japanin hallitukselle Padasjoki-vertauksensa, ja liittää oheen Tiede-lehden artikkelin (5/2011), jonka mukaan Japanin laskeumat vastaavat tällä hetkellä Suomen Tshernobylin lukemia vuonna 1986!

Saksa on (toistaiseksi) reagoinut Euromaista voimakkaimmin oman ydinvoimapoltiikkansa suhteen; siellä podetaan sähköpulaa jo nyt ydinvoimaloiden sulkemisen vuoksi. Tämän TÄYTYY tarkoittaa myös sitä, että Saksassa tiedetään Japanin ja Fukushiman todellinen tilanne paremmin kuin tähän mennessä muualla Euroopassa.

Marko Hamilo
126/85 | 

Minuakin alkaa häiritä, että luotettavaa tietoa ei ole saatavissa. Amerikassa on alkanut yleistyä sellainen journalistinen malli, missä lukijat voivat tilata jutun jostakin itseään kiinnostavasta aiheesta. Kun tarpeeksi moni on pannut rahaa kassaan, juttu toteutetaan.

Koska otaksun ettei kukaan tavanomaisista toimeksiantajistani ole lähettämässä minua Japaniin, niin ilmoittaudun olevani käytettävissä, jos vaikkapa tämän blogin lukijat haluavat lähettää minut säteilymittarin kanssa vaikka pyöräilemään pitkin Fukushiman prefektuuria.

Jukka Pelkonen
127/85 | 

Hei

Netissä on tekstejä, joissa väitetään Euroopan ja Suomen yllä olevan vaarallista plutoniumia sisältävä laskeumapilvi. STUKIn säteilymittaustulokset mittaavat vain cesiumin ja jodin arvoja, entsä plutonium?

Alan Dorkin
128/85 | 

Olen valmis osallistumaan Markon Fukushiman tutkimusmatkan kustannuksiin, mutta vain yhdellä ehdolla: One way ticket! :-)

Mie
131/85 | 

"Minulle on alkanut vähä vähältä valjeta se karmea totuus, joka peittyy Japanin hallituksen vaikenemisen ja suoranaisen valehtelun alle Fukushiman päästöjen määrän ja laskeuman vakavuuden suhteen. En vielä sano sitä ajatustani tässä julki, jotta minua ei syytettäisi asiattomuuksien levittämisestä, mutta toteanpahan vain, että pelkästään Tokion prefektuurissa asuu noin 13 miljoonaa ihmistä…"

Mikään julkitullut seikka ei toki tue tällaisia kauhukuvien maalailuja, mutta jatka vain. Nauru pidentää ikää.

"Saksa on (toistaiseksi) reagoinut Euromaista voimakkaimmin oman ydinvoimapoltiikkansa suhteen; siellä podetaan sähköpulaa jo nyt ydinvoimaloiden sulkemisen vuoksi."

Ja suora seuraus tästä ydinvoimahysterialle antautumisesta tulee olemaan fossiilisten polttoaineiden käytön kasvu. Ilmastonmuutos kiittää Saksan vihreää liikettä, joka on osaltaan de facto ajamassa ihmiskuntaa kohti katastrofia. Taitaa olla tietty linkolalainen ihmisviha siellä(kin) aika vahvoilla.

"Tämän TÄYTYY tarkoittaa myös sitä, että Saksassa tiedetään Japanin ja Fukushiman todellinen tilanne paremmin kuin tähän mennessä muualla Euroopassa."

Eli sen lisäksi ettet tajua esim. epidemiologiasta mitään, olet pihalla myöskin logiikasta. Aika "vankka" pohja sinulla ...

Alan Dorkin
132/85 | 

Mie: "Mikään julkitullut seikka ei toki tue tällaisia kauhukuvien maalailuja, mutta jatka vain. Nauru pidentää ikää."

Mikään julkitullut seikka ei toki tue juuri mitään muitakaan maalailuja, koska vastuulliset tahot (Japanin hallitus ja Tepco) eivät ole tuoneet julki mitään oleellisia faktoja, vaan ovat lähinnä vaienneet ja lakaisseet roskat maton alle: “Tepco and Japan’s nuclear regulators haven’t updated the total radiation leakage from the plant since April 12.”

"Ja suora seuraus tästä ydinvoimahysterialle antautumisesta tulee olemaan fossiilisten polttoaineiden käytön kasvu. Ilmastonmuutos kiittää Saksan vihreää liikettä, joka on osaltaan de facto ajamassa ihmiskuntaa kohti katastrofia."

Tämä blogikeskustelu on aiheeltaan "Fukushima kaksi kuukautta myöhemmin", mutta taitavana sivuraiteillevetäjänä sinä alat puhua aidan seipäistä, kun muut yrittävät puhua aidasta. Jos luit kommenttini loppuun (mihin kärsivällisyytesi ei tietenkään riittänyt), olisit todennut kritiikkini kärjen osoittavan tähän faktaan: “Under the new guidelines, the government set the upper limit of safe radiation exposure for children at 20 millisieverts per year, from 1 millisievert previously.” (Tästä lasten vanhemmat raivostuivat; itse artikkelin voi lukea edellisestä linkityksestäni.)”

Mie: ”Eli sen lisäksi ettet tajua esim. epidemiologiasta mitään, olet pihalla myöskin logiikasta. Aika “vankka” pohja sinulla …”

Nyt, kun olet taas noussut sieltä ”kumpujen yöstä” pelkästään haukkumaan muita kirjoittajia (lähinnä kait minua), olisi ihan mielenkiintoista lukea myös sellaisia hengentuotteitasi, jotka substanssitiedoltaan toisivat jotakin lisäarvoa myös tähän keskusteluun. Vankan kokemuksen myötä tosin arvaan, että se on turha haave. Kannattaisikohan sinun harkita peruskoulun loppuun saattamista ennen näin vakaviin keskusteluihin antautumista?

Alan Dorkin
133/85 | 

June/1/2011
(Media-Newswire.com) “Greenpeace today slammed the Japanese authorities’ continued inadequate response to the Fukushima nuclear crisis, after new data from its radiation monitoring showed seaweed radiation levels 50 times higher than official limits, raising serious concerns about continued long-term risks to people and the environment from contaminated seawater. In contrast, Japanese authorities claim that radioactivity is being dispersed or diluted and are undertaking only limited marine radiation monitoring.”

Koko artikkeli täältä:
http://media-newswire.com/release_1151151.html

Niin kauan kuin vuotoja/päästöjä Fukushiman sulaneista ja vaurioituneista reaktoreista ei kyetä hallitsemaan, kaikki vaihtoehdot myös mahdollisista tulevista laajennetuista lisäevakuoinneista ovat olemassa.
Tämä asia voidaan tsekata ja päivittää tälläkin foorumilla vaikkapa kerran vuodessa, aina 1. kesäkuuta.

Mie
134/85 | 

"Tämä blogikeskustelu on aiheeltaan “Fukushima kaksi kuukautta myöhemmin”, mutta taitavana sivuraiteillevetäjänä sinä alat puhua aidan seipäistä, kun muut yrittävät puhua aidasta."

Ja tämä siis henkilöltä joka esitteli poliittista kirjallisuutta edellisesstä Fukushimaa koskevassa ketjussa! LOL!

Koskien Tepcon ja Japanin hallituksen päivitysten puutetta: syyllistyt (taas vaihteeksi) alkeelliseen päättelyvirheeseen. Todisteiden puute ei ole todiste. Eli siitä, että tietoa X ei ole päivitetty, ei voida luotettavasti päätellä mitään asiaa koskevaa. Ainoa mihin tällainen kelpaa on perusteeton spekulaatio, joka on toki helmasyntisi.

"Nyt, kun olet taas noussut sieltä ”kumpujen yöstä” pelkästään haukkumaan muita kirjoittajia (lähinnä kait minua), olisi ihan mielenkiintoista lukea myös sellaisia hengentuotteitasi, jotka substanssitiedoltaan toisivat jotakin lisäarvoa myös tähän keskusteluun."

Huuhaan paljastaminen tuo lisäarvoa keskusteluun kuin keskusteluun.

"Kannattaisikohan sinun harkita peruskoulun loppuun saattamista ennen näin vakaviin keskusteluihin antautumista?"

Hmm, jos minulla on peruskoulu kesken, missäköhän vaiheessa sinun opintosi ovat? :-)

Satunnainen lukija
135/85 | 

"Ja suora seuraus tästä ydinvoimahysterialle antautumisesta tulee olemaan fossiilisten polttoaineiden käytön kasvu. "

Saksan hallituksen omassa suunnitelmassa ydinvoiman poistaminen korvataan pääosin uusiutuvalla energialla, mutta myös tehostamalla energian käyttöä. Saattaa olla, että hetkellisesti päästöt nousevat jonkin verran, mutta Saksa pitää kiinni sitoumuksistaan pudottaa päästöjä Euroopan raamien mukaisesti.

Teksti tuolta:

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2011/05/1338092/asiantuntijat-e...

Kuten nimimerkki Mie totesi: nauru pidentää ikää. Kannattaa ensin lukea tuo selväjärkinen asiantuntijatoteamus (yllä) ja sitten "ydinvoimahysteriasta" puhuvan nimimerkki Mien hysteria siitä, kuinka Saksan vihreä liike on osaltaan ajamassa ihmiskuntaa kohti katastrofia...

Ei se oikeasti niin ihmeellistä ole, ydinvoiman korvaaminen. Tarvitaan poliittista tahtoa. Onneksi meillä on tiedemiesten lisäksi myös poliitikkoja.

Mie
136/85 | 

"Kuten nimimerkki Mie totesi: nauru pidentää ikää. Kannattaa ensin lukea tuo selväjärkinen asiantuntijatoteamus (yllä) ja sitten “ydinvoimahysteriasta” puhuvan nimimerkki Mien hysteria siitä, kuinka Saksan vihreä liike on osaltaan ajamassa ihmiskuntaa kohti katastrofia…"

Ensinnäkin, kyseessä on asiantuntijoiden SPEKULAATIO siitä mitä tulee tapahtumaan energianhinnalle ja asiasta ollaan hyvinkin erimielisiä kuten voit jutusta lukea. Toisekseen, historiallinen evidenssi Saksan(kin) kohdalla viittaa siihen, että uusiutuvien kohdalla energiatarpeen tyydyttäminen kilpailukykyisellä tavalla alkaa olla aika haasteellista. Tällöin turvaudutaan entistä helpommin niihin halpoihin ratkaisuihin eli fossiilisiin - ja ostetaan päästöoikeuksia. Päästökauppa sinällään ei ole mitenkään erityisen toimiva tapa taistella ilmastonmuutosta vastaan.

"Ei se oikeasti niin ihmeellistä ole, ydinvoiman korvaaminen. Tarvitaan poliittista tahtoa. Onneksi meillä on tiedemiesten lisäksi myös poliitikkoja."

Onnistuuhan se, jos tahtoa löytyy. Mitään tarvettahan moiseen ei olisi, sillä ydinvoima on uusiutuvia kilpailukykyisempää (lue: kuluttajalle edullisempaa) sekä päästötasoltaan (elinkaaripäästöt) käytännössä liki päästötöntä. Suurin ongelma asiassa on se vihreän liikkeen täysin edesvastuuton pelottelupropaganda, joka on osaltaan johtanut fossiilisten suosimiseen mm. varavoimana ja muutenkin ja siten mm. pienhiukkaspäästöjen kautta ollut osaltaan edesvaikuttamassa lukemattomiin kuolemantapauksiin kautta länsimaailman.

Alan Dorkin
137/85 | 

Kovin vähissä ovat Japanin hallituksen keinot tulevien lisäevakuointien torjumiseksi:

Wednesday, June 01, 2011:
LONG SLEEVE UNIFORMS URGED IN FUKUSHIMA

“Some schools near the damaged Fukushima Daiichi nuclear power plant are urging that children continue to wear long-sleeves in summer, to limit their exposure to radioactive fallout. The schools issued the advice on Wednesday, the day many students switch to summer uniforms. The move is a response to parents' concerns about radioactivity.

Radiation exceeding levels permitted by the government has been found at some schools in Fukushima Prefecture. The schools have been removing topsoil in their playgrounds and limiting outdoor activities.
At Koken Junior High School in Koriyama city on Wednesday, almost no students were seen wearing short-sleeves.
The school says students can choose to wear their long-sleeved gym wear or the long-sleeved summer uniform.”

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/01_22.html

Alan Dorkin
138/85 | 

Löytyipä sattumalta tällainenkin YouTube-video reaaliaikaisena (2nd June), eli viime yönä (Japanin aikaa) reaktoreissa näkyy välähtelyä (räjähdyksiä?) ja savua nousee taivaalle...

Viranomaiset eivät näitä kuvaa. Kysymyksessä lienee yksityistaustainen "tutkiva journalismi".
Tällaiseksi se tiedottaminen menee, kun virallista onformaatiota ei anneta.

http://www.youtube.com/watch?v=VQrohFR_aC4

Mie
139/85 | 

"Noita syöpäseurantoja on tehty Tsernobylin alueeltakin, joissa on päädytty siihen että syöpien kokonaissairastuvuus ja jopa syöpäkuolleisuus ovat alentuneet suhteessa verrokkialueiden ihmisiin:

http://www.tiede.fi/keskustelut/post1564411.html#p1564411

Suurin radioaktiivisen säteilyn suojaava efekti toistaiseksi todettiin Taiwanissa, jossa 10 000 ihmistä altistui koboltti-60:n gammasäteilylle noin 9-20 vuoden ajan. Tuloksena syöpäkuolleisuus laski 97% ja skiöiden epämuodostumat 93%.

Tsernobylissa saastuneimpien alueiden väestöllä aleni syöpään sairastuvuus 5% ja pelastustyöntekijöillä 15-30%.

Jotenkin tuntuu, että Japanissa saattaa käydä samoin. Mikäli siis riittävä määrä ihmisiä altistuisi pidemmän aikaa laskeumalle, mitä tuskin annetaan tapahtua Ukrainan/Valko-Venäjän tapaan."

Neonomide kaipaa näköjään taas perspektiiviä. Koskien Taiwanin keissiä: hiukkasen tuon siteeraamasi tutkimuksen jälkeen v. 2006 julkaistussa followupissa (mainitsemasi tutkimus julkaistiin online jo elokuussa 2006) havaittiin itse asiassa AIVAN päinvastaista: syöpäriski oli lisääntynyt. Säteilyhormesis-malli on hyvin, hyvin kiistanalainen malli, jonka suhteen empiiristä näyttöä ei pahemmin löydy. Esim. tämä tuore review

http://radiology.rsna.org/content/251/1/13.full

lähinnä kritisoi LNT-mallia epätarkkuudesta käytännön havaintojen suhteen (pienet säteilyannokset eivät ilmeisestikään haitallisia, ennen kuin tietty kynnys ylittyy - tämä selittää esim. Tsernobylin tilanteen ja massakuoleminen puutteen) ja tarpeesta päivittää se "threshold"-malliksi. Näyttö pienten säteilyannosten oletetusta hyödyllisyydestä on lähinnä anekdotaalista ja sellaisena arkipäivän toiminnan kannalta LNT-malli lienee se parempi approksimaatio.

Alan Dorkin
140/85 | 

Tilanne Fukushiman hajonneilla reaktoreilla huononee koko ajan:

"THREAT OF THIRD EXPLOSION AT JAPAN NUCLEAR PLANT REVEALET"

Friday, June 3th, 2011

“The operator of Fukushima Dai-Ichi nuclear power plant reports that the cooling system of the Unit 2 is fully down, which could lead to overheating of the unit and an explosion, similar to those that occurred on Friday and Monday. Takako Kitajima, the official of the Tokyo Electric Power Co. informed that the power plant’s staff is preparing to inject seawater into Unit 2 to cool it down, reports Associated Press. The same problem caused by destructive earthquakes led to the explosion of the Unit 1 on Friday and Unit 3 on Monday.”

http://www.japannuclearreactordisaster.com/

Alan Dorkin
141/85 | 

FUKUSHIMAN PÄÄSTÖT (ILMA + MERI) YLITTÄVÄT JO NYT TSHERNOBYLIN?

“The water level in basements and trenches at Tokyo Electric Power Co.'s Fukushima plant rose and may contain more radiation than is known to have been released into the atmosphere in the worst nuclear crisis since Chernobyl.

The amount of contaminated water rose to about 105 million liters (28 million gallons) from 100 million liters on May 18, and may start overflowing after June 20, the company known as Tepco said in a statement today. Radiation in the water is estimated at 720,000 terabecquerels, general manager Junichi Matsumoto said at a media briefing in Tokyo.

Tepco has pumped millions of liters of water to cool three reactors that melted down at the Fukushima Dai-Ichi station after the March 11 earthquake and tsunami knocked out power and backup generators, crippling its cooling systems. With Japan's rainy season in full swing, heavy downpours threaten to flood the plant and leak more radiation into the sea, soil and air.

"The risk of overflow is as serious as the meltdown of reactor fuel rods that's already happened," Tetsuo Ito, the head of the Atomic Energy Research Institute at Kinki University in western Japan, said in a phone interview. "Tepco should've acknowledged this risk weeks ago and could've taken any urgent measures."

Read more: http://www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?f=/g/a/2011/06/02/bloomberg137...

Alan Dorkin
142/85 | 

"MUTANT RABIT BORN NEAR FUKUSHIMA PLANT"

June 4th, 2011 by Infowars Ireland

"The birth of a white rabbit with no ears not far from the damaged Fukushima power plant in Japan has sparked fear in locals.
The animal is a living reminder of the danger that radiation leakages may pose, reports Italian Corriere TV, branch of the newspaper Corriere della Sera.
The Fukushima nuclear power plant was damaged by the powerful earthquake and the subsequent tsunami on March 11. Authorities evacuated all residents within 20 km as the reactors went into meltdown. The exclusion zone was later extended to 30 km.
The mutant rabbit was born in a village just outside the perimeter."

http://info-wars.org/2011/06/04/mutant-rabbit-born-near-fukushima-plant/

Alan Dorkin
143/85 | 

THE DANGERS OF FUKUSHIMA ARE WORSE AND LONGER-LIVED THAN WE THINK

"I have said it's worse than Chernobyl and I’ll stand by that. There was an enormous amount of radiation given out in the first two to three weeks of the event. And add the wind blowing in-land. It could very well have brought the nation of Japan to its knees. I mean, there is so much contamination that luckily wound up in the Pacific Ocean as compared to across the nation of Japan - it could have cut Japan in half. But now the winds have turned, so they are heading to the south toward Tokyo and now my concern and my advice to friends that if there is a severe aftershock and the Unit 4 building collapses, leave. We are well beyond where any science has ever gone at that point and nuclear fuel lying on the ground and getting hot is not a condition that anyone has ever analyzed."

“So cautions Arnie Gundersen, widely-regarded to be the best nuclear analyst covering Japan's Fukushima disaster. The situation on the ground at the crippled reactors remains precarious and at a minimum it will be years before it can be hoped to be truly contained. In the near term, the reactors remain particularly vulnerable to sizable aftershocks, which still have decent probability of occuring. On top of this is a growing threat of 'hot particle' contamination risk to more populated areas as weather patterns shift with the typhoon season and groundwater seepage.”

http://www.chrismartenson.com/blog/exclusive-arnie-gundersen-interview-d...

Alan Dorkin
144/85 | 

Jokaisen aiheesta kiinnostuneen kannattaa lukea edellisen viestini linkki kokonaisuudessaan:

Arnie Gundersen: "Well, I am in touch with some scientists now who have been monitoring the air on the West Coast and in Seattle for instance, in April, the average person in Seattle breathed in 10 hot particles a day".

Chris Martenson (Host): "What? I did not know that."

Arnie Gundersen: "Well, the report takes some time to make its way into the literature.”

http://enenews.com/scientists-average-person-seattle-breathed-10-hot-rad...

Foobar
145/85 | 

Täällä taas Greenpeace tms teknofoobikot levittävät puolitotuuksia.

Sosiaaliset mediat ovat vaarallisia osaamattomissa käsissä.

Alan Dorkin
146/85 | 

Foobar, lyö faktaa pöytään äläkä anna tuulen heilutella huuliltasi nollatason kommentteja!

Fukushima, June 6th
“Highest-yet radiation levels are found near a steam vent in a reactor in Japan’s stricken nuclear plant as work continues to prevent more radiation from leaking from other reactors..
This World News video “Record radiation levels at Fukushima” is copyright by Reuters News and brought to you by Gamut News. Feel free to share or embed this video but this video may not be broadcast, redistributed or rewritten in whole or part without express written permission. Gamut News is a leader in providing critical news to readers, media outlets, researchers, businesses, and governments worldwide. After the video check out our homepage for the most current business news.”

http://gamutnews.com/20110605/15760/video-record-radiation-levels-at-fuk...

Alan Dorkin
147/85 | 

Haluaisin tässä yhteydessä kiittää Marko Hamiloa siitä, että pidit tätä blogiaihetta ”Fukushimasta kaksi kuukautta” auki näinkin kauan, ennen kuin se jäi uusien asioiden ”alle”. Pitäähän sinunkin tehdä työtäsi ja vaihtaa välillä aihetta. Julkaisit kaikki lähettämäni kommentit sensuroimattomina, mistä lämpimät kiitokseni! Arvostan sitä, että julkaisit viestini riippumatta muiden kommentoijien passiivisuudesta, eli minun monologini tuo aihe paljolti näytti olevan.

Ainoa asia, joka mieltäni jäi hieman askarruttamaan on se, vieläkö Marko on tänä päivänä samaa mieltä katastrofin nykytilanteesta (tulevasta tilanteesta puhumattakaan), kuin olit noin kuukausi sitten kirjoittaessasi aihetta ”Fukushimasta kaksi kuukautta”? Minun mielestäni Fukushimassa on näytelty vasta introduktio tästä ydinvoimakatastrofista; pahimmat karmeudet ovat vielä edessä päin.

”We are well beyond where any science has ever gone at that point and nuclear fuel lying on the ground and getting hot is not a condition that anyone has ever analyzed.”

Mitä mieltä Marko on tästä asiasta tänä päivänä?

Marko Hamilo
148/85 | 

Minusta tilanne ei sikäli ole kauheasti muuttunut, että siellä tulee olemaan laitosalueella todella vaikeaa ja kauan. Mutta yli 30 km päässä elämä lienee jo asettumassa normaaleihin uomiinsa.

Alan Dorkin
149/85 | 

Suomenkin media osoittaa pitkästä aikaa pientä kiinnostusta tähän aiheeseen!
(Ainakin sähköinen IS kirjoittaa tänään seuraavasti):

Julkaistu: 07.06.2011 08:58

"FUKUSHIMAN YDINTURMA OLI HUOMATTAVASTI ILMOITETTUA PAHEMPI"

"Riippumattoman tutkimusryhmän mukaan voimalasta pääsi heti tsunamin jälkeen ilmaan yli kaksi kertaa enemmän säteilyä kuin aiemmin kerrottiin.
Viranomaisten mukaan suurin osa säteilystä kulkeutui tuulen mukana merelle, ei asustuskeskuksien ylle.

Ydinvoimayhtiö Tepco on ilmoittanut, että turmavoimala saadaan suljettua aikaisintaan lokakuussa.
Reaktorien jäähdytystä ei ole saatu kuntoon, ja voimalarakennuksessa ja sen tunneleissa on yli 100 000 tonnia erittäin radioaktiivista vettä.

Ympäristöjärjestö Greenpeacen mukaan merestä on mitattu suuria säteilyarvoja vielä 50 kilometrin päässä voimalasta."
STT-AFP

Alan Dorkin
150/85 | 

Sorry nyt, Marko, mutta Fukushimasta on kehittymässä vielä paljon vakavampi tapaus, kuin mihin itsekään olen uskonut! Maailmalla on kirjoitettu aiheesta paljon; Japanissa se on ollut ykkösuutinen ja huolenaihe kaiken aikaa. Vasta nyt (7.6.2011) Japanin hallitus alkaa vähä vähältä myöntämään katastrofin todellisen vakavuuden.
Valitettavasti tilanpuutteen vuoksi tähän ei voi linkittää kuin murusia:

(June 7th)
“BREAKING: MORE SERIOUS THAN A MELTDOWN – JAPAN GOVERNMENT NOW RAISING POSSIBILITY THAT FUEL HAD A ”MELT THROUGH” AT ALL 3 REACTORS!”

“The Japanese government will submit a report to the International Atomic Energy Agency that raises the possibility the fuel dropped through the bottom of the pressure vessels [of the Nos. 1 to 3 reactors], a situation described as a “melt through” and considered more serious than a “meltdown,”

http://enenews.com/

Maallikkona kysyn nyt ydinvoima-asiantuntijoilta: Voidaanko asialle tehdä enää yhtään mitään???

Marko Hamilo
151/85 | 

Tuo että päästöjä olikin enemmän kuin japanilaiset ovat väittäneet ei ole yllätys. Uutisoin SK:ssa ajat sitten mittauksista, jotka osoittivat että päästöt olivat varsin isot, joskin Tshernobyliin jäi vielä marginaalia.

Lähiympäristön ja työntekijöiden kannalta tilanne on yhä se, että kukaan ei ole kuollut säteilyyn, kaksi on saanut säteilyä vähän yli rajan. Palaako jengi koteihinsa ensi vuonna vai milloin, on kieltämättä epäselvää.

Janne Miettinen
152/85 | 

Japanilaiset viranomaiset tekivät ongelman vähättelyä varmastikin myös sen takia, että talouden alamäkin ei olisi niin raju, josta koituisi entistäkin enemmän haittaa Japanille. Ongelmat varmasti korjataan ja terveydenhoitoa tarjotaan sitä tarvitseville. Ainoa ilo tästä kaikesta on se, että uusiutuvien energioden tutkimukseen käytetään entistä enemmän rahaa.

Alan Dorkin
153/85 | 

Evakuointialue laajenee Fukushimassa…

June 8th
THOUSANDS LIVING OUTSIDE NO-GO ZONE ARE PACKING NOW AND EVACUATING

Japan has doubled its estimate of the amount of radiation spewed out by the Fukushima nuclear plant in the week after the crisis began. It comes after confirmation that plutonium has been found outside the facility for the first time.

Even before these revelations Japanese authorities were urging residents living just outside the Fukushima no-go zone to leave. Thousands are now packing up and evacuating, fearing radiation in soil and the atmosphere could lead to health problems, especially in children.

http://enenews.com/thousands-living-outside-no-go-zone-are-now-packing-u...

Alan Dorkin
154/85 | 

”MERUTOSURU”, ELI PAHIN MAHDOLLINEN ON TAPAHTUNUT FUKUSHIMASSA

Nykyaikaisissa ydinvoimaloissa sydämen sulamisonnettomuuteen on varauduttu siten, että jos polttoaine pääsee sulamaan, se eristetään reaktoripaineastian sisään. Samanaikaisen reaktoriastian tiiveyden rikkovan vaurion varalta ydinreaktori on sijoitettu ilmatiiviiseen suojarakennukseen, joka eristää reaktorin ympäristöstä. Fukushiman vanhanaikaisissa reaktoreissa (nrot 1-3) nämäkin turvajärjestelmät ovat nyt pettäneet.
Kysymys kuuluu: Tietääkö kukaan, mitä tästä kaikesta tämän jälkeen seuraa?

“Symptoms may fall through the containment of nuclear fuel melted the “Merutosuru” (through the reactor) is called “meltdown above worst event". In the bottom of the pressure vessel so far, including damage control rod penetrations, including contaminated water that spilled high levels of radioactive material had been disclosed, admitted the possibility of a government official Merutosuru for the first time.”

http://enenews.com/breaking-more-serious-than-a-meltdown-japan-govt-now-...

Alan Dorkin
155/85 | 

STRONTIUM-90:ä LÖYDETTY LAAJALTA ALUEELTA FUKUSHIMAN PREFEKTUURISSA

JUNE 9th
"Soil samples from around Fukushima Prefecture have revealed concentrations of radioactive strontium.
Japan’s science ministry conducted a survey for radioactive substances at 11 locations in 10 municipalities from late March to mid-May. It says strontium-90 was detected in all 11 locations.

In Namie Town, the reading stood at 250 becquerels per kilogram of soil, while in Iitate Village the reading was 120 becquerels per kilogram. The readings in the other locations were between 2 and 18 becquerels. Strontium-90 is generated during the fission of uranium in fuel rods in reactors.

With a comparatively long half-life of 29 years, the radioactive substance poses a risk of accumulating in the bones if inhaled, because its properties are similar to those of calcium. If this happens, it could cause cancer. The ministry says the survey revealed that strontium was detected even in the city of Fukushima about 60 kilometers from the plant, suggesting wide-spread contamination.

It says higher doses of strontium were spread northwestward from the plant, along with other radioactive substances, because of the prevailing winds. The Nuclear Safety Commission says the detected doses of strontium were minimal, compared with those of cesium found in the region. It says the substance does not pose any immediate health threat.

Doctor Osamu Saito is a radiation expert at a hospital in Fukushima City. He says even though only small quantities of strontium-90 were detected in the survey, it still poses a high health risk because it can accumulate in the bones. He is urging the government to increase the number of observation points throughout the prefecture, so as to help ease public anxiety.
The ministry says it is considering taking samples from additional locations in the next survey."

NHK.

Doran Alkin
156/85 | 

Alan Dorkin, ihan hyvä että kyseenalaistat, mutta vähitellen mopo alkaa karata käsistä. Ei kannata liiaksi uppoutua katastrofijournalismin maailmaan.

Psykologiset tekijät ovat vaikea osa suuronnettomuuksissa mutta sen ongelman kanssa meidän kunkin tulee itse painia. Yritetään pitää jalat maassa.

Erityisesti Youtubessa mopo meinaa monella lähteä keulimaan. Yllä näyttämäsi video, jota nimität "yksityisjournalismiksi" jollaista mielestäsi "hallitus ei koskaan näyttäisi" -- hieno salaliittoteoria -- katkaisi kamelin selän. Olisi tehnyt mieli liittyä sinulle naurajiin muttei naurattanut, joten ajattelin vastata. Kyse kun on oikeasti TEPCOn omasta live-webbikamerasta. Ydinvoimayhtiö siis itse julkaisee tätä videota koko ajan! Striimi löytyy http://www.tepco.co.jp/en/nu/fukushima-np/index-e.html .
Kävikö mielessä, että välähtelevät valot voisivat tulla esim. ajoneuvoista ja työkoneista? Siellä kun duunataan varmasti kellon ympäri.

Vastaavasti joku Youtubessa esittää että kolmosreaktori on kokonaan räjähtänyt pölyksi ja kadonnut, kun hän ei kuvia zoomailemalla löydä samanlaista keltaista reaktoripaineastian kantta kuin nelosreaktorissa. Yksinkertainen vastaus, että nelosessa astian kansi on auki ja nostettu ylempään kerrokseen (ennen onnettomuutta), kun kolmosessa se on todella matalalla romun alla, ei uppoa. Salaliittoteoria on paljon viehättävämpi.

Jossain vaiheessa kuitenkin kannattaa herätä ja tajuta se, että salaliittoteoriafantasioissa lilluminen on myös omalla tavallaan onnettomuuden vähättelyä. Japanissa on ihan oikeita ihmisiä jotka ihan oikeasti ovat niinsanotusti paskassa paikassa tämän onnettomuuden takia. Terveysvaikutuksiakin tulee, ja kyllä, onnettomuudessa ON kuollut ihmisiä toisin kuin avausblogauksessa virheellisesti väitetään!

Vähän siis nyt sellaista tervettä kyseenalaistamista ja kritiikkiä tarvitaan itse kullekin.

Onhan se nyt selvää että tiedotus voisi olla parempaakin, mutta let's face it, se olisi voinut olla todella paljon huonompaa. Esim. siellä Tshernobylissä evakuoinnit aloitettiin todella pahasti myöhässä. Japanissa evakuoinnit lähtivät nopeasti käyntiin ja vastasivat suurin piirtein tarvetta.

Tiedotus voisi siis olla parempaakin, mutta käsittämätöntä on että ihmiset kieltäytyvät lainkaan lukemasta ydinvoimayhtiön tiedotusta ja samaan aikaan kiljuvat sormet korvissa ettei ydinvoimayhtiö lainkaan tiedota. Ihmisiä ei siis näytä laisinkaan kiinnostavan itse tapaus, vaan se, miten sitä voi käyttää oman henkisen purkamisensa pelinappulana, käyttäen suoria valheita tarpeen vaatiessa -- tietysti syyttäen muita valehtelusta.

Räikeimpiä esimerkkejä on esimerkiksi monesti nähty "TEPCO vähättelee onnettomuutta -- todisteena tämä arvio" ja linkki arvioon, jossa TEPCO _itse_ on ilmoittanut pelkäävänsä päästöjen jopa ylittävän Tshernobylin. Mitä TEPCOn pitäisi sanoa jos tämä ei riitä? Että maailma räjähtää kokonaan? Tekipä niin taikka näin, niin ei kelpaa, ja tietty ryhmä aina kiljuu vähättelystä. Muutamat harvat asiantuntijat ovat jopa rohjenneet arvostella TEPCOa onnettomuuden liioittelusta.

TEPCOn toiminta oli myöskin alkuvaiheessa aivan liian hidasta, joskin kyllä järkevää. Nyttemmin minusta tuntuu siltä että TEPCO on saanut pyöränsä pyörimään paremmin. Tiedotus pelaa käsittämättömän hyvin ollakseen ydinvoimayhtiön omaa tiedotusta. Livewebbikamera on ollut pitkään esillä, kuvia ja lehdistötiedotteita pukkaa.

Journalismin taso taas on jyrkästi yliampuvaa kaikissa päissä. Pelottelutarinoita ja toisaalta vähättelyjä näkee, mutta asiallista arviointia on vaikea löytää. Pelottelutarinoilla on tietysti määrällinen yliverta vähättelyihin nähden mutta sehän on vain aivan luonnollista median käytöstä. Toimittajat kun eivät edes ymmärrä mitä eroa on myrkyllä ja bakteerilla kurkuissa.

Alkuperäisestä bloggauksesta; Rupeaahan se jo olemaan kaikille selvää miten katastrofaaliset vaikutukset onnettomuudella oli. Se että sitä ei 2-3 kuukautta sitten huomannut, on ymmärrettävää. Se, ettei sitä huomannut 2 kuukauden jälkeen onnettomuudesta, tai yritti vielä väkisin vääntää "olleensa oikeassa", kertoo taas paljon kirjoittajasta. Minä väitin samaa onnettomuuden ensimmäisinä viikkoina, mutta voin aivan hyvin myöntää olleeni aivan väärässä, Fukushima ei ole mikään Three Miles.

Ja kyllä, maailmassa kuolee paljon enemmän ihmisiä kaikkeen muuhun, kuten fossiilisten päästöihin, mutta se ei silti mitätöi Fukushimaa.

Summa summarum, minusta näyttää siltä ettei Fukushima enää kehity, PAITSI jos sattuu jokin uusi, ennalta-arvaamaton onnettomuus kuten uusi iso maanjäristys tai tsunami. Tuhoja tietysti vielä lasketaan ja niillä on aina tapana nousta, mutta nyt nousu rupeaa taittumaan. 30 km, paikoin 40 km luoteessa, on kuitenkin paljon ja merkittävä tuho!

Se, että median näkemys on pahenemaan päin, on täysin luonnollinen ilmiö mediassa. Kun kiinnostavuus uhkaa lakata eikä mitään uutta yksinkertaisesti vaan enää tapahdu, liioittelua lisätään kunnes aiheesta on viimeisetkin koluttu ja se voidaan lakaista turhana. Julmaa peliä vakavalla asialla. Suomessa tämä peli pelattiin pitkälti loppuun jo maaliskuussa, jonka lopuilla MTV3 löi kovimman pommin ja uutisoi että Tokiossa on välitön hengenvaara säteilyn takia.

Alan Dorkin
157/85 | 

(On Japanissa paniikki päällä - eipä käy kateeksi! Katsokaapa lukijoiden kommentteja, jos avaatte linkin...)

“FUKUSHIMA`S DATE CITY TO GIVE DOSIMETRES TO ALL CHILDREN”

Friday 10th June, 07:10 AM JST
FUKUSHIMA —

“The Date city office in Fukushima Prefecture said Thursday it will distribute dosimeters to all children attending preschool as well as elementary and junior high schools in the city amid growing worries over exposure to radiation from the crippled Fukushima Daichi nuclear power station nearby.
The city said the distribution of about 8,000 dosimeters will be part of its efforts to ensure children’s health as there are radiation ‘‘hot spots’’ in the city, which is adjacent to Iitate, which is within a government-set evacuation zone.
The Fukushima Daiichi plant, southeast of Date, has been crippled since the March 11 quake and tsunami knocked out its power, triggering the country’s worst ever nuclear crisis.”

http://www.japantoday.com/category/national/view/fukushimas-date-city-to...

Alan Dorkin
159/85 | 

Kiitokset nimimerkille Doran Alkin; kiitokseni erityisesti siitä, että vaivauduit vastaamaan kommentteihini, ja teit sen jopa huolellisesti ja hyvin argumentoiden. Pakkohan minun on myöntää, että tämä blogiaihe on selkeä ylilyönti minulta, mutta olen tehnyt kaiken harkitusti, koska a) Suomen media on hylännyt tämän katastrofiaiheen jo kauan sitten, ja b) Marko Hamilo ei suostu myöntämään Fukushimaan vakavuusastetta (vaikkapa suhteessa Tshernobyliin), vaikka asian karmeuden PITÄISI nyt olla tiedossa jo maallikoillekin.
Eli vähemälläkin vouhottamisellani asia olisi varmaankin tullut tiettäväksi, mutta olen linkitellyt näitä uutisia, koska olen uhrannut kansainvälisille Fukushima-uutisille about varttitunnin joka päivä. Sairauseläkeläisenä minulla on ollut aikaa tällaisellekin aiheelle.

En vastaa kohta kohdalta hyvään ja asialliseen tekstiisi, muuta yhteen kommenttiisi annan palautetta. Kirjoitit m.m: "...kyse kun on oikeasti TEPCOn omasta live-webbikamerasta."
Totta kait tiedän, että reaktorialueelle eivät ulkopuoliset pääse edes käymään, saati kuvailemaan, ja että kyse on viranomaisten online-kamerasta ympäri vuorokauden, mutta VAIN joku YKSITYINEN henkilö tai järjestö vaivautuu nauhoittamaan minuutti minuutilta - läpi yökausien - ja tutkimaan sitten jälkikäteen tätä dataa ja linkittämään näkemänsä kaiken kansan nähtäväksi YouTubeen. Ei kyse ole mistään salaliitosta, vaan siitä japanilaisten kansalaisten PELOSTA mitä kaikkea ydinkatastrofi vielä mahdollisesti tuo tullessaan.
Kyseisestä videopätkästä näkyy selkeästi se, että "smoke is rising", eli öiselle taivaalle nousee hajonneesta reaktorista savua ja/tai höyryä, mikä tietysti tarkoittaa samalla myös saastepäästöjä! Mitä eroa lopulta on sillä, saastuuko ympäristö kertalaakista, vaiko pikkuhiljaa kuukausien ja vuosien kuluessa, kuten nyt on tapahtumassa?

Mutta hyvä on. Otan "lusikan kauniiseen käteeni" ja lopetan vouhkaamiseni tästä aiheesta tähän. Fiksut foorumilaiset osaavat halutessaan etsiä itsekin lukulinkkinsä kansainvälisestä mediasta. Kiitokset kaikille asiasta kiinnostuneille ja hyvää kesän jatkoa! A.D.

Perspektiiviä
164/85 | 

Alan Dorkin, tältä sivustolta löytyy yksityiskohtaista tietoa Fukushiman tapahtumista:

http://bravenewclimate.com/

Sivustolla on myös runsaasti tietoa ilmastonmuutoksesta ja sen tehokkaimmasta torjumisesta. Kyseessä on tieteellisesti pätevin sivusto mihin olen näiden aiheiden kohdalla törmännyt. Toivottavasti jaksat tutustua myös muuhun kuin sensaationhakuiseen informaatioon, ole hyvä.

Alan Dorkin
165/85 | 

”Alan Dorkin, tältä sivustolta löytyy yksityiskohtaista tietoa Fukushiman tapahtumista:
http://bravenewclimate.com/
Sivustolla on myös runsaasti tietoa ilmastonmuutoksesta ja sen tehokkaimmasta torjumisesta. Kyseessä on tieteellisesti pätevin sivusto mihin olen näiden aiheiden kohdalla törmännyt. Toivottavasti jaksat tutustua myös muuhun kuin sensaationhakuiseen informaatioon, ole hyvä.”

Kiitos vain henkilökohtaisesta palautteesta; ihan mielenkiintoinen linkki! Vastaan siihen, vaikka tuossa aikaisemmin teinkin jo hyvästejä tälle blogiaiheelle.

Minulla ei ole ollut mitään poliittisia tai ideologisia perusteita lähestyä tätä aihetta. Olen ollut vain ja ainoastaan kiinnostunut Fukushiman ydinkatastrofista sen globaalisuuden vuoksi, eli sen tähden, koska ydinreaktoreiden ydinten totaalinen sulaminen koskettaa välittömästi tai välillisesti kaikkia maailman ihmisiä ja biologisia luontokappaleita. Koskaan aiemmin ydinvoimaloiden lyhyen historian aikana tätä problematiikkaa ei ole käytännössä jouduttu ratkomaan niin ”kantapään kautta” kuin juuri nyt tapahtuu Japanissa. Pahinta on, että ongelma Fukushimassa ei ole tällä hetkellä – eikä vielä pitkään aikaan – kenenkään hallinnassa. Erityisesti olen ihmetellyt sitä, miten ihan oikeat ”asiantuntijat” eri puolilla maailmaa voivat olla niin eri mieltä samasta aiheesta?

(Yleiset ilmastopoliittiset ongelmat jätän tässä kommentissa käsittelemättä, koska ihmiskunnan käytettävissä on vain huonoja vaihtoehtoja tulevaisuuden energiantuotannolleen. Maailman kansojen pitäisi siis löytää energia-asioissa yhteiset ja VÄHITEN HUONOT keinot, missä problematiikassa riittää purtavaa tulevillekin sukupolville.)

Fukushiman tapauksessa näyttää tavallaan olevan saman sortin kädenvääntö, kuin on esimerkiksi Esko Valtaojan ja Juha Pihkalan kirjassa ”Uskon tietäväni, tiedän uskovani”, jossa ateisti tähtitieteen professori Valtaoja ja piispa, teologian tohtori Juha Pihkala käyvät mielipiteenvaihtoa pohjimmiltaan siitä, onko Jumalaa olemassa vaiko ei? Argumentit ovat samat molemmilla osapuolilla, vain johtopäätökset asioista ovat päinvastaisia.

En siis ymmärrä sitä, että jos siteeraan vaikkapa Japanin hallituksen taholta annettua (viimeinkin rehellistä) lausuntoa Fukushiman tilanteesta: “THE SITUATION HAS BECOME EXTREMELY SEVERE”, minua syytetään ”sensaationhakuisen informaation” levittämisestä. Vastavuoroisesti olen toki moittinut blogin kirjoittajaa ongelman vähättelystä.

Ehdotan siis nyt, että annetaan päivien, viikkojen, kuukausien, kenties vuosienkin kulua ja arvioidaan sen jälkeen tilanne uudelleen. Hyvin suuri osa siitä informaatiosta, mitä itse olen lukenut kansainvälisiltä foorumeilta, viittaa mielestäni siihen – olen sen myös aiemmin tuonut julki – että Fukushimassa ja Japanissa on nyt soitettu vasta alkusoitto koko tulevasta ydinkatastrofisinfoniasta. Tämä ”kuolleita NOLLA ja sairastuneita NOLLA”-matematiikka alkaa toimia vasta tämän vuoden kuluessa, mutta sen jälkeen sitä jatkuukin seuraavat 50-100 vuotta. Mahdollisesti vielä paljon kauemminkin…

Wall Street Journal
168/85 | 

Decontamination System Set to Restart at Tepco Daiichi Plant

Wall Street Journal

TOKYO—The trouble-plagued water decontamination system at the Fukushima Daiichi nuclear complex is on track to resume operations Tuesday after breaking down last week, the operator of the plant said. The launch of the system, …
Two million Fukushima residents to undergo radiation health checksTelegraph.co.uk
Moody's cuts Japan's TEPCO to junk statusAFP
Japan's Fukushima explosion 'caused chaos and confusion', report saysMetro
Bloomberg -Mainichi Daily News -Reuters UK
all 122 news articles »

Posted on 20 June 2011

Mie
170/85 | 

"Nämä ovat TIEDE-lehden 5/2011 mukaan niitä “psykologisia vaikutuksia"

Niitähän ne. Suora lainaus artikkelista:

"The biggest threat now," Seichi Kimura says, "is damage from rumours. What I want to say out loud and tell people, is that here are the results of the testing, so there's nothing to worry about. Please eat"

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Skeptikon päiväkirja

Blogin päivittäminen on päättynyt.

Marko Hamilo on vapaa toimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja. Hamilo ei usko homeopatiaan eikä psykoanalyysiin, eikä aina aamun sanomalehteenkään.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2010
2009
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla