Tekevätkö Google ja muut hakukoneet meistä tyhmempiä, huonomuistisia ja keskittymiskyvyttömiä, kuten yhdysvaltalainen teknologiakirjailija Nicholas Carr esitti Atlantic-lehden artikkelissaan pari vuotta sitten? Vai tekeekö ennennäkemätön tiedon saatavuus meistä pikemminkin entistä älykkäämpiä ja kykeneviä tekemään aikaisempaa parempia päätöksiä?

Ainakin asiantuntijat uskovat optimistisempaan arvioon. Washingtonilaisen Pew-tutkimuskeskuksen
tutkija Lee Rainie esitteli triplassa San Diegossa tutkimuslaitoksen yli 400 asiantuntijan raadin vastauksia kysymyksiin internetin tulevaisuudesta. Neljä viidestä nettigurusta uskoi internetin käytön lisäävän älykkyyttämme.

Rainie arveli, että ehkä molemmat ovat oikeassa: Google tekee sinusta enemmän sitä, jota jo olet. Ne, jotka muutenkin osaavat etsiä tietoa, hyödyntävät hakukoneiden ennennäkemättömiä mahdollisuuksia ja kehittyvät älyllisesti. Ne, jotka vain hyppelehtivät nettisivulta toiselle, kehittyvät entistä keskittymiskyvyttömämpään suuntaan.

Rainie taitaa olla oikeassa. Oli kysymys sitten vaikka rokotteista tai ilmastonmuutoksesta, tietoa etsivä löytää sitä ennennäkemättömän nopeasti. Mutta ilman lähdekriittisyyttä googlailija on ennennäkemättömän helposti erilaisten denialistijengien pauloissa.

Viranomaiset eivät olleet viime syksynä valmistautuneet siihen, että ihmiset etsivät rokotetietoa netistä. He hävisivät kilpailun täysin rokotevastustajille, joiden sivustot näkyivät hakutuloksien kärkikympissä. Ilmastotutkijat ovat häviämässä viestinnässä ehkä osaksi samasta syystä. Elämme viestinnällisesti mielenkiintoisia aikoja, ystävä hyvä.

Kommentit (6)

Mikko
7/6 | 

Netistä yleensä löytää etsimällä mitä tahansa asiaa tukevia sivuja. Vähän yksinkertaistaen, jos lähtee etsimään tietoa vaikka "onko X = 2?" niin löytyy kyllä sivuja joilla sanotaan että X = 2. Jos etsii sivuja "onko X = 5?" niin löytyy taas sivuja joilla sanotaan että X = 5. Ja tietysti kun yksi sivu on löytynyt, se on jo riittävä "todiste" alkuperäiselle ajatukselle.

Tämän perusteella netti voi todellakin vahvistaa jo olemassa olevia ennakkoasenteita. Pitäisi osata etsiä "mitä X on?" tai jopa "voisiko X olla jokin muu kuin 2".

Timo K
8/6 | 

Joku tutkija, jonka nimeä en nyt muista arveli radiohaastattelussa, että nykyään ei enää opetella asioita kuten ennen, vaan yksinkertaisimmatkin asia etsitään Googlella kun asia tulee ajankohtaiseksi. Tämä tulee sitten esille opiskelijoiden koetuloksissa, joissa vastauksien kirjo on mitä on.

Lasse A
9/6 | 

Netti-informaation laatu ja valikoima ei poikkea median yleisestä skaalasta.
Keltainen informaatio on nopeinta molemmissa.
Sikainfluenssan suhteen viranomaiset olivat oikeassa taudin uhkakuvan suhteen, mutta yleinen tiedotushysteria vei voiton.
Ilmastotieteilijät häviävät kamppailussa sen takia, että heillä oli tutkimusten johtopäätökset selvillä ennen tulosten kriittistä analyysiä, jopa väärennyksiin asti, ja koska seurauksena oli älytön tuhlaus esim. energiansäästölamppuihin, tuulimyllyihin tai biopolttoaineisiin.
Tiedon välittymisnopeus vain nopeuttaa humpuukin ja tositietojen sykliä tiedon omaksumisessa

Eno
10/6 | 

Off topicia, mutta itselläni on sun pääpiruuttama "Älkää s..". Eno haluaisi hankkia systerin pojalle, abille, joka on ollut jo vuosia kiinnostunut psykkan yo-opinnoista ao. kirjan, mutta on ollut aika nihkeästi markkinoilla. Onko vinkkiä saatavuudesta?
En kuitenkaan halua antaa omaa Joulu-08-lahjaani nuorison käsiin.

Marko Hamilo
11/6 | 

Eno, luulen että se ainoa painos on myyty loppuun, kysyntä ei niin suurta kuitenkaan että siitä olisi otettu toista painosta. Eli divareista kai sitten löytyy jos jostain.

Hei olin just täällä - Pikasur...
12/6 | 

Himogooglettajista ja pikaviestinten suurkäyttäjistä saattaa tulla entistä kärsimättömämpiä. Asioihin ei jakseta enää perehtyä asioihin syvällisemmin ja ilman kivaa kuvitusta tai muita mediahärpäkkeitä, koska kaiken pitää toimia nopeasti ja kiinnostavasti. Kärsimättömyys keskimäärin ehkä kasvaa ja pinnallisuus lisääntyy, mutta yksilölliset erot voivat edelleenkin olla suuria.

Googlen hakukone on toki hyvä työkalu ja sillä voi löytää hyviä artikkeleita, mutta mahtuu maailman muitakin hyviä työkaluja, jotka vain vaativat erilaisia taitoja. Toivottavasti kaikki ei mene pelkäksi googletukseksi ja muiden (tiedonhaku)taitojen käyttö unohdu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Skeptikon päiväkirja

Blogin päivittäminen on päättynyt.

Marko Hamilo on vapaa toimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja. Hamilo ei usko homeopatiaan eikä psykoanalyysiin, eikä aina aamun sanomalehteenkään.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2010
2009
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla