Olen nähnyt niin sanotun punavihreän liikkeen 1980-luvun lopussa ja 1990-luvun alussa sisältä käsin, ja edelleen suuri osa sosiaalisista verkostoistani on näitä arvoliberaaleja kaupunkilaisia idealisteja. Mutta siinä missä heitä aikanaan kutsuttiin vaihtoehtoisiksi tai hipeiksi, nykyään Punavuoren, Alppilan tai Kallion baareista toiseen koluavien nuorten aikuisten julkinen nimilappu ja itseidentifikaatio tuntuu olevan hipsteri.

Tarkistin etymologian: itse asiassa amerikanenglannin hippie ja hipster ovat molemmat peräisin siltä paleoliittiselta ajalta, kun jazz edusti jotakin sofistikoitunutta turmeltuneisuutta. Siis hyvän aikaa ennen 1950-luvun beatnikejä, varsinaista 1960-luvun hippisukupolvesta puhumattakaan.

Käsite-erottelu hippien ja hipsterien välillä on siis epähistoriallinen, mutta sanoihin liittyvät mielleyhtymät ehkä kuitenkin tavoittavat sen eron mielenlaadussa, mitä yritän selkiyttää.

Minua nimittäin on kiusannut sekä hippien että hipstereiden kanssa, kuinka vaikea heille on puhua järkeä. Hipeillä / hipstereillä tai punavihreillä kun on jo puolen vuosisadan perinne hyvin ambivalentista suhteesta tieteeseen ja teknologiaan. Sähkökitarasta tietotekniikkaan hipit ja hipsterit ovat olleet monen uuden teknologian varhaisia omaksujia. Toisaalta Esimerkiksi ydinvoiman tai geenimuuntelun vastaisuus on betonoitunut dogmiksi, jota ei tunnu mikään uusi tieto horjuttavan.

Kärjistettynä ero on seuraava: hipit - sellaiset vaihtoehtoliikkeen edustajat, joita muistan varsinkin 1980-luvulta- olivat ja ovat melkoisia tosikoita. He ottavat maailmantuskansa niin vakavissaan, ettei heidän kanssaan ole ilo keskustella. Ei niinkään siksi, että he pitävät omista kannoistaan niin vankkumattomasti kiinni, vaan lähinnä siksi, että minkäänlainen itseironia, huumori tai sarkastinen argumentaatio ei tule tällaisten idealistien kanssa kuulonkaan.

Nämä nyt pari-kolmikymppiset hipsterit ovat paljon hauskempaa seuraa. He saattavat kannattaa aivan samoja punavihreitä asioita kuin tosikommat hippiystävänsä. Mutta he eivät ota itseään niin tolkuttoman vakavasti. Heille tuulivoiman kannattaminen on tyylikästä ja hauskaa, ja mitä siitä loputtomiin väittelemään. Lisäksi näillä hipstereillä on hauska postmoderni taipumus yhdistellä ideologioita tavalla, joka ei olisi vanhanaikaiselle punavihreälle ihan kosher. On maahanmuuttokielteisiä arvoliberaaleja, ydinvoimamyönteisiä vihreitä, kasvissyöntiin kielteisesti suuntautuvia ympäristönsuojelijoita. Kaikkea voi yhdistellä kaiken kanssa ja tietty ajattelun ristiriitaisuus on mielipiteiden casual chiciä.

En usko, että hipsteri koskaan ryhtyisi kannattamaan mitään kovin jyrkkiä aatteita. He ovat siihen aivan liian mukavuudenhaluisia. Demokratian näkökulmasta punavihreillä ajatuksilla tyylittelevä hipsteri on paljon vaarattomampi kuin pesunkestävä hippi, joka voi paitsi ryhtyä elämäntapaintiaaniksi, pakottaa siihen koko muun yhteiskunnan.

Kaikesta huolimatta sympatiani ovat hippien puolella. Voi vaatia pitkän käännytystyön saada hippi ymmärtämään, miten ydinvoimala toimii, miksi geenimuuntelu ei erityisesti poikkea mutaatiojalostuksesta tai miten eri magnitudia ilmastonmuutos ja ydinjäte globaaleina ongelmina ovat, mutta se on mahdollista. Koska hippi ottaa maailmantuskansa tosissaan, hän on käännytettynä entistäkin intohimoisempi ajamaan asiaa, jonka hän kokee oikeaksi. Alkuperäisen intohimon lisäksi uutena motivaatiotekijänä on kokemus huijatuksi tulemisesta. Miten sitä saattoikin olla niin väärässä niin pitkään?

Hippi uskoo omaan irrationaaliseen näkemykseensä pitkään, vaikka kaikki näyttö puhuu häntä vastaan. Tämän näytön hän selittää pois motivaatioselityksellä: näyttö on vain teollisuuden propagandaa, porvarillista hapatusta tai mitä milloinkin.

Hipstereiden kanssa väittely on paljon turhauttavampaa. Hipsterin perimmäinen motivaatio kun ei liity idealismiin eikä maailmantuskaan vaan estetisoivaan massaindividualismiin. Hipsteri arvioi poliittisia aatteita, tieteellisiä teorioita ja yhteiskunnallisia arvoja kuin peilin edessä vaatteitaan mallaten. Sopiiko tämä mielipide tämän lävistyksen ja tämän takin kanssa?

Fukushimasta on tulossa ihmiskunnan historian suurin ympäristökatastrofi - ei cesium-laskeumansa takia, joka jäi vielä melko siedettäväksi, vaan poliittisten seurauksiensa takia. On järkyttävää nähdä länsimaisten yhteiskuntien palaavan hiililauhteeseen yhden japanilaisen romuydinvoimalan onnettomuuden takia - onnettomuuden, jossa ei vielä tiettävästi ole kuollut kukaan. Periaatteessa ydinvoiman tilalle luvataan uusiutuvia, mutta kaikki tietävät, että käytännössä reaktorit korvataan fossiilisilla.

Jos tästä vääristyneestä ympäristöpolitiikasta vastaisivat hipit, meillä olisi jotakin toivoa. Jossain vaiheessa riittävän moni liikkeen johtohahmo ymmärtäisi, että nykyinen politiikka vie väärään suuntaan. Kauan se saattaisi kestää, mutta muutos olisi suuri, kun tabut vihdoin murtuisivat.

Mutta pelkäänpä, että ympäristöasioiden mielipiteenmuodostuksen päävastuu on siirtynyt jo hipstereille. Koska heihin ei voi vaikuttaa rationaalisesti, täytyy toivoa, että jokin täysin irrationaalinen tekijä saa heidät pitämään ydinvoimaa coolina.

Kommentit (39)

Rationaalinen hipsteri
40/39 | 

Pääosin erinomaista analyysiä, kuten aina. Hipstereille todellakin tietynlainen ideologia on tärkeä osa imagoa. Eikä rationaalinen ajattelu aina kuki. Tunnen paljon ihmisiä, jotka äänestävät vihreitä/vasureita ja ovat muutenkin "viherhenkisiä" ja vastustavat ydinvoimaa ja maahanmuuttokriittisyyttä koska se on coolia. Kun heiltä kysyy miksi, he eivät osaa perustella. Mitään ristiriitaista he eivät kuitenkaan näe viherhenkisyyden ja kerskakulutuksen välillä. Merkkivaatteita, elektroniikkaa, kaikkea tavaraa pitää saada koko ajan lisää ja autollakin on kiva huristella.

Mutta eivät maahanmuuttokielteisyys, ydinvoimamyönteisyys tai kasvissyönti ole noin yksiselitteisiä! Käytän esimerkkinä itseäni. Pidän itseäni erittäin liberaalina.

Typerä maahanmuuttopolitiikka ärsyttää minua, mutta ei se tee minusta maahanmuuttokielteistä. Lisää erilaisia ihmisiä tänne sisäsiittoiseen junttilaan kiitos. Olen myös ydinvoimamyönteinen, mutta vain siksi, että parempaa energianlähdettä ei toistaiseksi ole tarjolla. Paras ratkaisu energiaongelmiin olisi lopettaa typerä kerskakulutus ja pienentää ihmiskunnan energiantarvetta.
Itse yritän ostaa mahdollisimman vähän mahdollisimman kestävää tavaraa, niistäkin mahdollisimman suuren osan käytettynä. Kasvissyöntiä olen pitkään harkinnut, toistaiseksi grillattu sisäfile on vienyt voiton. Harkintaan ei kuitenkaan ole ollut syynä ideologiset syyt, vaan terveysnäkökohdat.

Ydinvoimasta vielä, en todellakaan väitä ymmärtäväni siitä mitään. Tämänhetkinen nöyrä käsitykseni on, että ydinvoiman ainoa suuri ongelma on ydinjätteen loppusijoittaminen. Jos joku puolueeton asiantuntija minulle rationaalisesti perustelee, että se ei ole ongelma, uskon kyllä mielelläni.

Mitä Fukushimaan ja sen poliittisiin seurauksiin tulee, ihmisen typeryydellä ei näköjään ole rajaa. Ydinvoiman rakentaminen maanjäristysalueille on mielipuolista, onnettomuudesta seurannut ydinvoimakielteisyyden suosio vähintään yhtä mielipuolista.

insinööri
41/39 | 

Eli et siis usko, että päästökauppa toimii euroopassa? Muutenhan saksan hiilivoiman lisärakentaminenhan vain aiheuttaa päästövähennyksiä jossain muualla.

MK
43/39 | 

"Minua nimittäin on kiusannut sekä hippien että hipstereiden kanssa, kuinka vaikea heille on puhua järkeä. Hipeillä / hipstereillä tai punavihreillä kun on jo puolen vuosisadan perinne hyvin ambivalentista suhteesta tieteeseen ja teknologiaan. Sähkökitarasta tietotekniikkaan hipit ja hipsterit ovat olleet monen uuden teknologian varhaisia omaksujia. Toisaalta Esimerkiksi ydinvoiman tai geenimuuntelun vastaisuus on betonoitunut dogmiksi, jota ei tunnu mikään uusi tieto horjuttavan."

Tuossa on -- rohkenisiko käyttää termiä -- "insinöörien" ja muiden ero. "Insinööriin" voi vaikuttaa numeroilla ja vain niillä, eivätkä nämä millään ymmärrä, miksi muut eivät reagoi numeroihin samalla tavalla. Muut kun vetävät tunteella. Ei siinä auta, että numerot sanoo jotain, jos asia tuntuu väärältä. Tämä toimii myös toiseen suuntaa, sillä "insinööri" ei välttämättä ymmärrä jonkin olevan väärin, jos sitä ei voi perustella numeroin. Siksi mitäänymmärtämättömät "humanistit" ovatkin niin monen "insinöörin" vihalistalla.

C.G.B. Spender
45/39 | 

Vegaanit ovat tästä ns. hippiporukasta pahimpia. Aivan sama kuinka paljon todistusainestoa ihmisen luonnollisesta ruokavaliosta vyörytetään naaman eteen niin sama virsi jatkuu: ihminen on luonnostaan vegaani, lihansyönti on luonnotonta tai ainakin epäterveellistä. Haluaisinkin nähdä sen erään kuopiolaisen tohtorin tammikuisessa metsässä luennoimassa "metsästäjä myytistä" ja siitä kuinka "ihmiset ovat pääsääntöisesti tulleet toimeen juurilla, marjoilla, ja pienriistalla kuten sammakoilla". Arktinen ihminen (varsinkaan) ei ole kehittynyt kasvissyöjäksi.

Marko Hamilo
46/39 | 

Päästökaupassa on viiden vuoden aikajänne. Voimalainvestoinneissa aikajänne on yli 50 vuotta. Mitä kalliimmaksi ydinvoimavastainen (ja muu huono) politiikka ilmastonmuutoksen hillitsemisen tekee, sitä vähemmän äänestäjät sitä haluavat ja sitä kunnianhimottomampia ovat tulevat viisivuotiskaudet.

Lyhyellä aikavälillä päästökauppa toimii, tietyin varauksin. Niistä hiilivuoto lienee pahin.

N. N.
47/39 | 

"“Insinööriin” voi vaikuttaa numeroilla"

Suomeksi: insinööriä voi vedättää väärentämällä kirjanpidon. Se kun on niin subjektiivista, mistä kohtaa mitataan ja mitä. Vaatii toisenlaista älykkyyttä ymmärtää, etteivät kaikki kortit ole kierossa pelissä mukana. Tätä teillä useimmilla ei ole.

Samaten, Skeptikko uskoo löytäneensä rationaalisuuden sateenkaaren pään kuten sadat miljoonat ennen häntä - tosin eri paikasta kuin edeltäjänsä, mutta sitä hän ei ole vielä huomannut. Rationaalisuus perustuu subjektiivisesti valittuihin argumentteihin eikä edes johda yksikäsitteisiin ratkaisuihin. Kun ydinvoiman esteenä ei ole tekniikka vaan hinta niin paljastuu miten epärationaalista nk. rationaalinen argumentointi on. Olkiluoto 3:a rakennetaan varmaan johonkin muuhun maahan kuin Suomeen, koska sen konkurssin merkitystä ei ymmärretä alkuunkaan Suomessa.

Vaihtoehtoiset energiamuodot ovat edistyksellisiä ja ydinvoima on konservatismia vuonna 2011.

Julkisten lähteiden mukaan Fukushimassa 3 kuoli heti ja ennen huhtikuun alkua 5 säteilylle altistuneen arveltiin kuolleen: http://www.dailymail.co.uk/news/article-1369216/Japan-nuclear-crisis-Fuk...

Propaganda väittää, että joku köyhä suomalainen pääsisi läpi Japanin sensuurista ja tietäisi totuuden Fukushimasta. Herätkää: kaikki uutiset ovat sensuroituja. Vai joko te olette saaneet lukea lehdistä, kuka ampui miehen pään hajalle Pasilassa Matin ja Tepon silmien edessä? Kappas, tietoa ei voikaan ostaa parilla eurolla R-kioskista.

http://english.aljazeera.net/indepth/features/2011/06/201161664828302638...

väläys
48/39 | 

"Mitä kalliimmaksi ydinvoimavastainen (ja muu huono) politiikka ilmastonmuutoksen hillitsemisen tekee, sitä vähemmän äänestäjät sitä haluavat ja sitä kunnianhimottomampia ovat tulevat viisivuotiskaudet."

Epäilen, sillä äänestäjistä suuri osa ei usko ilmastonmuutokseen tai heitä ei koko aihe kiinnosta. Ilmastonmuutos on ollut poliittisen elitiin ja joidenkin tieteenalojen rahoituksensa aiheesta saavien projekti.

Petteri
49/39 | 

C.G.B. Spender: Sinäänsä vegaaneilla/kasvissyönnillä on monessa asiassa numerot puolellaan, vaikkakin tuossa ihminen on luonnollisessa ruokavaliossa jotkut kasvissyöjät menevätkin pahasti metsään. Tutkimuksissa on havaittu, että oikein koostetulla vegaanisella/kasvisruokavaliolla saa kaikki tarvittavat ravintoaineet ja pärjää hyvin. Sekä, että kasvissyönnin ympäristövaikutukset ovat pienemmät kuin lihansyönnin/sekasyönnin. Olisi suotavaa ympäristön kannalta, että kasvava lihansyönti kääntyisikin suuremmaksi kasvisruuan kulutukseksi ja maailmaan tulisi enemmän kasvissyöjiä/vegaaneja.

Petri Mäenpää
50/39 | 

Hieno kirjoitus! Tässä yksi mahdollinen selitys ilmiölle, jonka kuvaat näin:

"Hippi uskoo omaan irrationaaliseen näkemykseensä pitkään, vaikka kaikki näyttö puhuu häntä vastaan. Tämän näytön hän selittää pois motivaatioselityksellä: näyttö on vain teollisuuden propagandaa, porvarillista hapatusta tai mitä milloinkin."

Ehkä hipit vain pitävät lujasti kiinni arvoistaan. Arvoja kun ei voi kumota tosiasioilla. Näytöstä järkeily koskee vain tosiasioita. Poliittisia liikkeitä identifioivat arvot enemmän kuin tosiasioita koskeva rationaalinen keskustelu.

Eivät punavihreät ole yksin politiikassa sitoutumisessaan arvoihinsa.

Mutta minuakin on aina ihmetyttänyt tuo ambivalentti suhde tieteeseen ja teknologiaan, jonka hyvin kuvaat.

PekkaP
51/39 | 

NN kirjoitti: "Rationaalisuus perustuu subjektiivisesti valittuihin argumentteihin eikä edes johda yksikäsitteisiin ratkaisuihin. Kun ydinvoiman esteenä ei ole tekniikka vaan hinta niin paljastuu miten epärationaalista nk. rationaalinen argumentointi on. "

Rationaalinen ajattelu ainakin pyrkii ottamaan kaikki ratkaisuun tarvittavat pohjatiedot huomioon. Jos ei näin olisi, ei ajattelun perusta olisi rationaalinen. Jos rationaalinen ajattelu ei sinulle kelpaa, niin mitä ehdotat tilalle? Ideologioihin perustuva päätöksenteko on osoittanut heikkoutensa moneen kertaan.

(|)t
52/39 | 

haisee vähän sellaiselta skepsismiltä, että epäillään kaikkea, mutta ei koskaan sitä omaa rationalisuutta...siis jutustelusi. hipsterin käsitteen olet hiffannut nähdäkseni osin väärin: sillä ei ole mitään poliittista sisältöä, eikä oikeastaan liity hipin käsitteeseen kuin aika etäisesti. hipsteri voi olla kyllä kallellaan oiekallekin, on usein intohimoinen lihansyöjä ja inhoaa "hippeilyä". etenkin tuollainen hiphop-suuntautunut hipster, veikkaan ma. lähtökohtaisesti hipsteri on paremminkin epäpoliittinen . ongelma on siinä, ettei hipsteri on laumaeläin ja kannattaa sitä, mikä milloinkin on eniten hip ja pop. mutta laumaeläimenä hipster on valikoiva ja tämä valikoivuus voi ottaa myös rationaalisia muotoja, ts, hipsteri ajattelee! (mutta ei toki liikaa, sillä se ei ole mukavaa: hipsteri on hedonisti) jos löytyy cool tyyppi, joka on vaikka vihervasuri, niin on todennäköistä, että hipsteristä tulee sellainen. hipster kulkee aina edellä. kun hipsterillä on tennarit mallia x, vastaavat näkyvät taviksen jalassa 1-5 vuuoden viiveellä. mutta löytyy hipsterhenkistä porukkaa oikeammaltakin. katso vaikka oikeistolaista tennarimuotia! olikos hipstereiden arkkiguru andy warhol vasemmalla vai oikealla ---? ydinvoima ei ole hip, useimmista, mutta kyllä löytyy varmasti hipsterien laumoja, joissa tällainenkin ajatus on oikein suotavaa. radio helsinki on vanhempien hipsterien kanava. siellä kannatetaan hyvää ja kaunista. mutta jotain hipsteriä sen "pehmeys" vituttaa; halutaan olla kovia jätkiä/mimmejä ja ehkä salaa luetaan mustaa magiaa (ruokakaupassa seelatussa basso-lehdessä, hipsterilehti, jos joku, oli juttu blavatskysta, ehkä seuraavaksi crowleysta) ja kannatetaan avoimesti kovaa anarcho-kapitalismia, ne kun stemmaavat. tuomas embuske onmuuten selvä hipsteri, eikä erityisen vasemmalla.

mutta sitten on olemassa toinen kööri, en tiedä miksi niitä pitäisi kutsua, jotka ostavat tuotteita, joissa on sellaisia hienoja etikettejä kuin "rationaalinen", "tieteellinen", jne. mutta etiketin taakse ei katsota, tai katsotaan huolimattomasti. hipsteri on kallellaan vaihtoehtoisuuteen ja jos on normi valtavirtailija (vaikka sitten valtavirran aatelia), niin sehän on sitten apriori irrationaalista. en ole vielä törmännyt kehenkään, joka muuten tunnustaisi olevansa tällainen. epäillään vain sitä, mitä on sallittua epäillä. ja monesti ollaan niin armottomia, ettei anneta edes mahdollisuutta! mitä epäilyä semmoinen on olevinaan? joku uskoo kravatin leveyteen, toinen, vähän henkevämpi siihen, että joistain premisseistä käsin on järkevää joo, mutta irti mun premisseista perkele! niistä kyseenlaistamattomista premisseistä on sitten kivaa ihmetellä niitä, joilla ei ole edes premissejä tai joilla on toiset premissit. näin myös rationaalisessa tiedemaailmassa. lue tieteenhistoriaa, jos et usko. keskustele sitten ihmisen kanssa, joka sijoittanut koko elämänsä ja ihmisarvonsa johonkin teoriaan,uskontoon,muotiin tai mihin ikinä, vaikka ydinvoimaan tai sen vastustamiseen. onko se sitten niin erilaista kuin hip ja pop, mene ja tiedä, mitä lie heimosotia. lauma mikä lauma.

eli tämä oli ny sitä "me aatellaan rationaalisesti, miksei ne irrationaalit tajuu" --soopaa. onneksi on niitäkin, jotka jotka kilometri mokoman yläpuolella.

(|)t
53/39 | 

ydinvoimasta voisin todeta rationaalisesti, että uraanivarat ovat maailmassa hyvin rajalliset ja louhinta melkoista luonnontuhoamista. näin kertoi expertti. paska puhetta kuulemma, että saisi merivedestä (liian pieni konsentraatio) tai kannattaisi suomesta louhiä. ei tänne sellaisia monttuja kukaan halua ja sähkon hinta nousisi pilviin
toinen ongelma on ydinjäte, mihin sisältyy myös itse voimala, kun on käyetty loppuun. siitä, että on kertakäyttökamaa, ei hirveästi puhuta.
siis:
1) ydinvoima ei ole kestävä ratkaisu, koska uraani hupenee
2)ydinjäte on hyvin pitkäaikainen perintö ja voimalat sisältyvät siihen

ja
3) mitä tulee uusiin ydinvoimaloihin, kannattaa katsoa, ettei meitä kusta linssiin, kute islantilaisia omissa voimalahankkeissa...älä usko puhelinmyyjää tai konsulttia!

katgorisesti ei kannata vastustaa mitään mutta lähtökohtana pitäisi olla pitkän ajan suunnittelu huomioisi, että ennemmin tai myöhemmin ollaan uusiuvien kanssa tekemisissä. väliaikaisratkaisuna voi tietystin olla ok, kunhan tämä huomioidaan. onneksi kvartaalitalous tekee sen puolestamme. (tämä on tietysti irrationaalista vasemmistolaisuutta, kun tohtii epäillä, että, mahtaako homma mennä ihan niinkuin kataiset uskovat.)

ja kasvisruokavalion promotoiminen tosiaan on niin ikään hippeilyä, onhan se selvää, että lihaa pitää saada joka aterialla, perkele, ei siinä maailman ravintovarat mitään paina. ja tiedehän joka tapauksessa ratkaisee ongelmat, eli turpa kiinni saatanan hippi!

Mie
54/39 | 

"ydinvoimasta voisin todeta rationaalisesti, että uraanivarat ovat maailmassa hyvin rajalliset ja louhinta melkoista luonnontuhoamista. näin kertoi expertti. paska puhetta kuulemma, että saisi merivedestä (liian pieni konsentraatio) tai kannattaisi suomesta louhiä. ei tänne sellaisia monttuja kukaan halua ja sähkon hinta nousisi pilviin"

Tämä ei pidä paikkaansa. Uraania löytyy maankuoresta ja merivedestä pilvin pimein. Ydinpolttoaineeksi kelpaa toki myös esim. thorium. Polttoaineen hinta on vain pari prosenttia ydinsähkön hinnasta, joten se saa huoletta moninkertaistua ennen kuin sähkön hinta nousee merkittävästi. Mikäli kysyntää löytyy, pystytään uraania siivilöimään myös merivedestä kustannustehokkaasti.

"toinen ongelma on ydinjäte, mihin sisältyy myös itse voimala, kun on käyetty loppuun. siitä, että on kertakäyttökamaa, ei hirveästi puhuta."

Kyllä näistä asioista ollaan selvillä. Ydinjätteen loppusijoitus (jos puhumme korkea-aktiivisesta) on teknisesti täysin toteutettavissa, suurin este asiassa on tieteiskirjallinen pelottelupropaganda a la "entäs jos tulevaisuuden sivilisaatio avaa säiliöt".

Alan Dorkin
55/39 | 

"Suurin este asiassa on tieteiskirjallinen pelottelupropaganda a la “entäs jos tulevaisuuden sivilisaatio avaa säiliöt”.

Entäs jos tulevaisuus itsessään avaa säiliöt jonkun luonnonkatastrofin tai terroristitoiminnan seurauksena?

Albatrossi
56/39 | 

Yksi pölhö alakulttuuri on "järki-insinööri". Senkään ei tarvitse perustella näkemyksiään, koska jokainen järkevä ihminenhän ymmärtää että ydinvoima yksinään pysäyttää ilmastonmuutoksen, geenimuunnellut organismit ratkaisevat ruokaongelman ja kuluttamisen hillitseminen on piiperrystä. Ei se mitään, vaikka hatusta vedettyjä mutuajatuksia nuo ovat kaikki. Jostain syystä "järki-insinööri" uskoo vankasti nykytieteen olevan puolellaan, vaikka itse ei seuraa alaa enempää kuin mitä keltaisen lehdistön viihdepalstalla referoidaan.

Varsinaisissa energiateknologia-alan ihmisissä ei juuri ole näitä "järki-insinöörejä", jos ei hipstereitäkään. Taitaa kertoa siitä, että asioista on vaikea ajatella mustavalkoisesti jos niistä tietää jotakin.

Riskillä mennään
58/39 | 

Koska ihmiset marssivat esimerkiksi liikenneonnettomuuksien vähentämisen puolesta? Onko kyse lopulta vain siitä, että liikenneonnettomuudet koetaan asiaksi johon voi itse vaikuttaa ainakin näennäisesti (liikennesäännöt, turvavyö jne.), mutta ydinvoimaa hallitsee jokin epämääräinen ja tuntematon taho. Autoilun riskit on mitä ilmeisemmin hyväksytty, vaikka onnettomuuksissa on kuollut moninkertaisesti ihmisiä (satoja tuhansia, ellei miljoonia) ydinvoimalaonnettomuuksiin verrattuna, vaikka lukuja suhteuttaisi millä tahansa skaalalla. Autoilussa riskiä on voitu alentaa kehittämällä turvallisuutta, mutta ei poistaa kokonaan. Samaa kehitystä tehdään myös ydinvoimaloissa.

anonyymi astrofyysikko
59/39 | 

Nimimerkki Albatrossi kirjoittaa asiaa. Vaikka muodissa oleva tiedeskeptisyys on pöyristyttävä ilmiö, niin ei se toinenkaan ääripää ole houkutteleva vaihtoehto. Isotkin tieteellistekniset organisaatiot ovat haksahtaneet tekemään suuria virhearvioita käytetyn teknologian turvallisuudesta. Hyvää lukemista aiheesta on esim. Richard Feynmanin kuvaus Challenger-onnettomuuden syiden etsinnästä ja jälkipyykistä.

P.S. itse suhtaudun ydinvoimaan varovaisen positiivisesti, mutta pidän erittäin tärkeänä satsaamista muidenkin vaihtoehtojen kehittelyyn.

Alan Dorkin
60/39 | 

USA:n New Mexicossa/Los Alamosin ympäristössä kaiken aikaa raivoavat metsäpalot ovat ydinjätekatastrofia ajatellen paljon vaarallisempia, kuin mitä on toistaiseksi on julkisuudessa annettu ymmärtää. Suomen media ei ole aiheesta kirjoittanut (omien havaintojeni mukaan) vielä mitään, mutta jenkkien mediasta olen löytänyt seuraavanlaisia faktoja:

- Los Alamosissa kehitettiin atomiase, joka koeräjäytettiin New Mexicon erämaassa 1945 (ns. Manhattan-projekti)
- USA:n johtava ydintutkimuslaboratorio sijaitsee edelleenkin Los Alamosissa
- Seuraavien kymmenen vuoden aikana alueella koeräjäyteltiin atomipommeja ilmakehässä kuin ilotulitusraketteja maailmalla vuoden vaihteessa; silloin ei vielä ymmärretty ydinsaasteen leviämistä ja sen kaikkia vaaratekijöitä
- New Mexicon erämaa- ja metsäalueet ovat edelleenkin ”highly contaminated” vuosikymmeniä sitten tehtyjen koelatausten johdosta
- Los Alamosin alueella on edelleenkin MAAN PÄÄLLISIIN VARASTOIHIN talletettuina suuria määriä käytettyä ja/tai käyttämätöntä ydinasemateriaalia, ja tulipalo uhkaa koko aluetta
- Parhaillaan riehuvien metsäpalojen vuoksi New Mexicon yläpuolella risteilevät USA:n puolustusvoimien helikopterit roikottaen alapuolellaan säteilymittareita, koska menneiden vuosikymmenien ydinkokeiden seurauksena luontoon kumuloituneet ydinsaasteet ovat nyt vapautumassa ilmakehään laajojen metsäpalojen seurauksena

(Ei muuta kommentoitavaa tällä kertaa.)

News/June 30th
FIRE NEAR LOS ALAMOS LAB TO BE LARGEST IN NEW MEXICO HISTORY

http://enenews.com/fire-near-los-alamos-lab-to-be-largest-in-new-mexico-...

Alan Dorkin
61/39 | 

FIRE CLOSES IN ON PLUTONIUM AT LOS ALAMOS NATIONAL LABORATORY

Published on July 1, 2011
“The plant is reportedly home to 30,000 55-gallon drums of plutonium-contaminated waste. As of Thursday morning, the flames were reportedly two miles away from this waste. “The concern is that these drums will get so hot that they’ll burst,” says Joni Arends, executive director of the Concerned Citizens for Nuclear Safety, as quoted by the San Francisco Chronicle. There is also concern that the fire could stir up nuclear-contaminated soil left over from years of testing, sending the nuclear waste into the plumes of smoke hovering over the area.”

http://truthfrequencynews.com/?p=5877

Alan Dorkin
62/39 | 

Pahin uhka koskien maanpäällisiä ydinjätevarastoja näyttäisi menevän ohi Los Alamosissa. Paljon onneakin oli mukana (tuulen suunta yms.), mutta tämäkin New Mexicon ajankohtainen tapaus osoittaa mielestäni hätkähdyttävän selvästi sen, miten hataralla pohjalla ydinjätteiden varastointi ja kohtalo on eri puolilla; USA on sentään johtava ydinvaltio maailmassa!

Saturday, 2 July 2011
"Officials at the U.S. nuclear laboratory in Los Alamos, New Mexico, say a raging wildfire threatening the town is not likely to reach the facility.
Lab spokeswoman Lisa Rosendorf told VOA that at this point, the risk of the Las Conchas blaze going onto lab property is less than 10 percent.
The lab and residents of Los Alamos were evacuated on Monday. Rosendorf said the facility remains closed, and officials have not said when it will reopen.
Workers have taken precautions to protect the lab, including conducting controlled burns and mowing excess brush.
Lab officials have said all nuclear and hazardous material – including waste stored on the complex – is safe. Radiation tests conducted by plane have revealed no contamination to the air as a result of the fire.
With more than 37,000 hectares already burned, the blaze was set to become the largest in New Mexico's history."

Alan Dorkin
63/39 | 

(Virallista informaatiota) FROM THE LOS ALAMOS NATIONAL LAB

July 2, 2011

"Los Alamos, New Mexico
-There are no fires—including back burns—burning on Los Alamos National Laboratory Director property, and fire mitigation efforts are progressing “extremely well,” Los Alamos Fire Department staff reported. In a briefing this afternoon at the Emergency Operations Center at Los Alamos, Justin Grider of LAFD expressed his satisfaction with ongoing fire mitigation efforts, which are being conducted to ensure that the Lab remains safe and secure. “The situation for the Lab and Los Alamos County looks really good,” he said, adding that he had flown over parts of the Las Conchas Fire earlier today. In particular, Grider reported that
• fire crews are continuing to thin and remove fuel loads in Rendija and Guaje canyons. In addition, crews are widening the trail system there to create fire breaks
• burnoff operations are continuing in Los Alamos Canyon above the reservoir. Those operations, which are going “really well,” should be completed today
• crews are also conducting preventive thinning operations in finger canyons radiating out from Los Alamos Canyon, such as ones near Los Alamos Medical Center and nearby Lab property
• in the Quemazon and Ponderosa Estates areas, crews are making a protective dozer line, as well as fire lines—areas cleared of vegetation—made with hand tools. Grider added that though there is still some fire activity on Pajarito Mountain, the Ski Lodge is intact. Evacuated LANL employees and others interested in viewing up-to-date images of their homes, the Laboratory, and surrounding areas are encouraged to go to www.lasconchas.lanl.gov and follow the directions. The data they will see were obtained through a collaboration between LANL and Transparent Sky LLC. The equipment used for this collection is based on the Angel Fire system developed by LANL in conjunction with the Air Force Research Laboratory for the U.S. Department of Defense."

http://www.lanl.gov/news/releases/fire_updates.html

Alan Dorkin
65/39 | 

Vaaratilanne USA:n Los Alamosissa ei ole vieläkään ohi; siellä seurataan tarkasti tuulien suuntaa ja toivotaan parasta tulipalojen suhteen. Sitä tilannetta seuratessa vielä yksi kommentti:

Marko Hamilo kirjoittaa tässä blogissaan muun muassa seuraavasti:
” Fukushimasta on tulossa ihmiskunnan historian suurin ympäristökatastrofi - ei cesium-laskeumansa takia, joka jäi vielä melko siedettäväksi, vaan poliittisten seurauksiensa takia. On järkyttävää nähdä länsimaisten yhteiskuntien palaavan hiililauhteeseen yhden japanilaisen romuydinvoimalan onnettomuuden takia - onnettomuuden, jossa ei vielä tiettävästi ole kuollut kukaan.”

Marko jaksaa jankuttaa tuota ”kuolleita NOLLA”-teemaansa, mikä osoittaa, että hän joko ei seuraa kansainvälistä uutisdataa, tai sitten hän ei ymmärrä lukemaansa. Tiede-lehden toimitus (Marko?) lopetti linkittämieni Fukushima-uutisten julkaisemisen aikaisemman blogin yhteydessä, joten en jatka sitä surullista dataa enää tässä viestissä, vaikka uutisointi jatkuu kansainvälisessä mediassa joka päivä. Viimeksi eilen raportoitiin uusista cesium-löydöksistä Tokion juomavedessä; Japanin hallitus suosittaa nyt lapsille pullotettua juomavettä Tokion prefektuurissa, jossa asukkaita on noin 13 miljoonaa.

Kylmä tosiasia on se, että Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden vuoksi kuolleita on nyt jo paljon. Ongelmana on vain toistaiseksi se surullisen kuuluisa ”kausaliteettisten” todistusten puuttuminen. Ydinsäteily on väritöntä, hajutonta ja mautonta, ihmisaistien ulottumattomissa olevaa saastaa. Toinen ongelma kuolleiden laskemiseksi on se, että syöpä kehittyy tappavaksi vasta useita vuosia säteilyaltistuksen jälkeen, eli Fukushiman vuoksi kuolleita tullaan laskemaan vielä useiden vuosikymmenten ajan. Laskeuma-alue on osoittautumassa sitä laajemmaksi, mitä enemmän viranomaisilla on ollut aikaa tutkia tätä asiaa. ”Hot spotteja” löytyy jo 200:n mailin päästä Fukushimasta. Minkä vuoksi Marko Hamilo ei myönnä tätä tosiasiaa?

Tilanne sulaneilla reaktoreilla ei ole edelleenkään kenenkään hallinnassa, eli ympäristön saastuminen jatkuu, ja hajonneen plutoniumreaktorin (kolmosyksikkö) osia on löytynyt ”kahden mailin” päästä, mikä todistaa kyseessä olleen suoranainen ydinräjähdys kolmosreaktorin suhteen.
Tulee muistaa sekin, että akuutisti suurin katastrofi Japanissa maaliskuussa oli tsunami, eli viranomaisten aika ja kapasiteetti on kulunut toistaiseksi pääosin tsunamivahinkojen hoitamiseen. Ydinvoimalakatastrofin palapeli on vieläkin melko alkutekijöissään, eli lopullisten vahinkojen määrä sen suhteen (myös kuolleiden osalta) voidaan laskea vasta joskus hamassa tulevaisuudessa

Kuolleista vielä puheenollen: Kolme kuukautta (eli kesäkuun puolivälissä) katastrofin jälkeen Fukushiman evakuointikeskuksissa oli rekisteröity eläkeikäisten (yli 64-vuotiaiden) kuolemia lähes 80 kpl, mikä ylittää kolmasosalla normaalioloissa elävien vastaavan ikäisten kuolleisuuden Japanissa. Riippumatta siitä, mikä on menehtyneiden yksilöiden lopullinen kuolinsyy, Marko voinee lopettaa tuon ”kuolleita nolla”-filosofiansa.
Lisäksi USA:n länsirannikolla tutkitaan kaiken aikaa sitä, minkä vuoksi vastasyntyneiden kuolleisuus siellä on noussut maaliskuun puolivälin jälkeen hälyttävästi jopa kolmanneksella:

http://www.huffingtonpost.com/2011/06/23/is-fukushima-causing-baby_n_882...

Alan Dorkin
66/39 | 

Akuutteja, mitättömiä ydinkatastrofien pikku-uutisia maailmalta:

July 5th: “Fire growing toward the east — Los Alamos crews setting up another containment line around city. “
”Japanese professor: “Soil contamination is spreading in the city” 60 km from Fukushima plant — “Evacuation must be conducted as soon as possible”
“All soil samples taken 60 km from Fukushima plant survey exceed legal limit — Minimum of 326,000 Becquerels per sq. meter.”
“Note: 45% of kids in Fukushima survey had thyroid exposure to radiation — Up to 50 millisieverts per year equivalent for 1-year-old.”

Nou hätä - Suomessa kaikki hyvin!

Alan Dorkin
67/39 | 

Marko on "ydinblogeissaan" ollut huolissaan lähinnä cesiumista - jos siitäkään. Seuraavassa hieman laajemmin po. aiheesta:

“With names like Uranium, Plutonium, Strontium-90, Cesium-134, Xenon, Iodine-131, Chlorine-38, and Tellurium-129, it's hard for us ordinary people to understand what is actually happening. Most of us rely on "professionals" to tell us whether to worry about our safety and the dangers to our children or to all of us. While public relations specialists are telling us not to panic, at a recent gathering of international nuclear engineers, the current crisis is being described as one of the greatest disasters in modern times.”

Kommentti Kanadasta:
“For the nuclear industry, and the government is that support it: It's the oldest trick in the book. No evidence. No proof. But once again, more babies are dying.”

“We know there’s been a spike in the first six months and we know it’s related to unsafe sleep practices. Why so many of those [deaths] have come up this year, we don’t know.” -Lisa Lapointe, B.C.’s chief coroner.

http://www.viewzone.com/nuclearplague.html

Alan Dorkin
68/39 | 

Kun luin lehdistä uutisen maaliskuun puolivälin tienoilla, jossa Kanada raportoi "laajasta plutoniumpilvestä" ilmatilassaan, pidin uutista jonkinlaisena "ankkana", koska eihän Fukushimassa sentään mitään isompia räjähdyksiä pitänyt olla? Tämä käsitykseni perustui niille puutteellisille ja suorastaan valheellisille tiedoille, joita Tepco ja Japanin hallitus aluksi maailmalle antoivat ydinkatastrofin kulusta.

Seuraavassa linkissä näytetään filmiltä (huippuasiantuntijan selityksen keralla), miten Fukushiman plutoniumkäyttöinen kolmosreaktori räjähtää taivaalle maaliskuun 11. päivänä kuin massiivinen ydinlataus konsanaan! Tämä huippuvaarallinen säteilypilvi levisi (Japanin onneksi) sen hetkisten ilmavirtausten mukana Tyynelle Valtamerelle, mutta se kulkeutui Hawaijin kautta USA:n länsirannikolle ja siitä USA:n läpi Kanadaan, ja siitä edelleen ties minne.

Nyt siis USA:ssa ja Kanadassa tutkitaan sitä, miksi vastasyntyneiden kuolleisuus siellä on noussut dramaattisesti maaliskuun jälkeen...

http://www.youtube.com/watch?v=gGgk7JQqXy4

Alan Dorkin
70/39 | 

MITÄ ENEMMÄN FUKUSHIMASSA EHDITÄÄN TUTKIA, SITÄ ENEMMÄN SYYTÄ HUOLEEN…

Saturday, July 09, 2011 06:14
Survey: radioactive materials found in plankton
A scientific survey has found radioactive substances in plankton collected from the seafloor off Fukushima Prefecture.
A group of researchers from the Tokyo University of Marine Science and Technology ended its 8-day survey on Friday. The goal was to study the spread of radioactive materials into the Pacific Ocean from the Fukushima Daiichi nuclear power plant. The group collected samples from the seabed along a 120-kilometer stretch off the coast of Fukushima.
Radioactive cesium was found in animal plankton collected 35 kilometers off Iwaki City. The level was measured at 6 becquerels per kilogram.
The researchers say this level does not exceed the national safety standard. They added that the level would still be under the limit even if the cesium were to enter the bodies of larger fish that eat the contaminated plankton.
Professor Takashi Ishimaru, a member of the research group, says he and his colleagues will continue the survey to check the effects of radioactivity on the local ecosystem.

Saturday, July 09, 2011 06:14
Radiation detected in beef from Fukushima
Beef from Fukushima Prefecture has been found to contain levels of radiation that exceed Japan's safety standards.
The Tokyo Metropolitan Government announced on Friday that it had detected 2,300 becquerels per kilogram of radioactive cesium in beef from a cow raised in a Minami Soma. The national limit is 500 becquerels per kilogram.
The Tokyo Government says the beef was not made available to consumers.
Japan's Health Ministry says this is the first time that beef has been found with such high levels of radioactivity following the accident at the Fukushima Daiichi nuclear power plant. The ministry has requested 6 prefectures near Fukushima to step up checks on beef.

http://japan-afterthebigearthquake.blogspot.com/2011/07/july-9-saturday....

Alan Dorkin
71/39 | 

NELJÄ KUUKAUTTA FUKUSHIMASTA

July 11th
“It could take several more months to bring Japan’s tsunami-ravaged nuclear plant under control, a safety agency spokesman said today as engineers tried to find a way to stop highly radioactive water from pouring into the Pacific.”

Edellä luettu väite on puhdasta soopaa, kuten Japanin viranomaisilta on tähänkin saakka pääasiassa kuultu. ”Several more months” tarkoittaa käytännössä ”useita vuosia, mieluimmin vuosikymmeniä”, koska kolmen täysin sulaneen reaktoriytimen saattaminen uuden, suljetun jäähdytysjärjestelmän piiriin ei ole ymmärtääkseni enää mahdollista; reaktorit (1-3) ovat liian hajalla tuhoutuneiden ja sulaneiden ytimiensä kanssa, ja ne vuotavat kaiken aikaa maanalaisia halkeamia pitkin mereen. Tätä prosessia ei pystytä enää lopettamaan millään käytännön toimenpiteillä.
Lisäksi merivesi, jota on pumpattu katastrofin jälkeen reaktoreihin jonkinlaisena hätäratkaisuna jäähdyttämiseen, joudutaan aika ajoin kippaamaan jonnekin. Minne? Ei tarvitse olla ruudinkeksijä ymmärtääkseen, että tämän prosessin seuraukset kipataan aika-ajoin mereen. Miksikö? Jonnekin se saastunut laudevesi on aina välillä kaadettava. Mitä muita vaihtoehtoja japanilaisilla voisi olla?

Planktonit Japanin itärannikolla on todettu jo saastuneiksi ainakin cesiumista. Koska planktonit edustavat meren ravintoketjun alkupäätä ja ihminen on tuon ketjun toinen pää, jokainen voi pientä mielikuvitusta hyväkseen käyttämällä miettiä, mitä tuleman pitää...

http://www.thejournal.ie/second-attempt-to-plug-fukushima-leak-not-worki...

Alan Dorkin
72/39 | 

(Reuters, July 11th)

WHAT HAPPENED AT FUKUSHIMA?

"After the Three Mile Island nuclear accident in 1979, President Jimmy Carter appointed a 12-member commission within two weeks to study and recommend changes for plants.
That work took about 18 months, but some of the changes were later found to be unnecessary and counterproductive.

The industry created a peer-review group, the Institute of Nuclear Power Operations, to raise safety standards. INPO has been suggested as a model for a global nuclear enforcement agency after Fukushima.
It took about a decade before the industry and regulator fully understood what happened at Three Mile Island, recalled Margaret Harding, a former senior vice president at GE-Hitachi responsible for engineering quality.

IT WILL TAKE YEARS BEFORE ALL THE DETAILS OF THE FUKUSHIMA DISASTER ARE FULLY UNDERSTOOD, and some of the most technical changes may need to wait until the jury is in, Harding said.
"It's kind of like recalling cars without knowing what's wrong," said Harding, now an industry consultant.
But the NRC does not need to wait for all the details on the disaster to know that it needs to examine how well-equipped plants are to withstand a long-term power blackout, she said."

http://news.yahoo.com/analysis-fukushima-glacial-change-seen-u-nuclear-0...

Alan Dorkin
73/39 | 

PS: Olen pari kertaa tykönäni miettinyt sitä, minkä vuoksi suomalainen huippuasiantuntija, hiukkasfyysikko Syksy Räsänen ei voisi kommentoida tätä "Fukushima-syndroomaa"? Syksyllä - minun vajavaisen käsityskykyni mukaan - saattaisi olla "raskaansarjan" mielipiteitä liittyen tuhoutuneisiin ja ytimiltään sulaneisiin reaktoreihin ja niiden jälkiseurauksiin Japanissa ja muualla maailmassa.

Mikäli Syksy ehtii/viitsii kommentoimaan Fukushiman katastrofia, toivoisin hänen näkemystään erityisesti tähän muutaman minuutin pituiseen asiantuntijakommenttiin:

http://www.youtube.com/watch?v=gGgk7JQqXy4

Alan Dorkin
74/39 | 

Japanin hallitus ilmoittaa, että sulaneiden ydinten poistaminen alkaa 10:n vuoden kuluttua. Yllättävän tarkka taka-aikarajan määritelmä, ellei sitten v. 2021 ilmoiteta, että sulamisjätteiden poistaminen siirtyy vielä 10:llä tai 20:lla vuodella...
Onko nyt sitten niin, että sinne saakka epätoivoista meriveden pumppausta jatketaan ja saastunut lauhdevesi pääsee tai päästetään mereen? Kuinkas se muuten voisi olla?

(July 12th, 2011)
REMOVAL OF REACTOR FUEL WON`T STAR UNTIL 2021
“Removal of fuel that melted down in reactors at the Fukushima No. 1 nuclear power plant will start in 2021, and demolition of the reactors will not be completed until decades from now, according to a government draft of a mid- to long-term schedule for a clean-up of the site.
Due to the unprecedented nature of the crisis, estimating a timeline for its resolution involves the challenge of predicting what problems might arise.
The draft, released Saturday, was compiled by a study group headed by Japan Atomic Energy Commission Chairman Shunsuke Kondo and comprising representatives of Tokyo Electric Power Co., the Nuclear and Industrial Safety Agency and nuclear reactor manufacturers.
- - -
The study group therefore estimated it will be 10 years before work to remove the fuel from the reactors can begin.
Demolition of the reactors cannot commence until radiation levels near the reactors have fallen to safe levels, and necessary preparation work is expected to take several decades.
Collection of spent fuel rods that are at present being kept in an interim storage facility is expected to start in 2014, as they suffered only minor damage.

But safe removal of the fuel will require the development of new technology. The fuel was transformed into a lavalike state during meltdown, and has since solidified, posing unprecedented technical challenges.
In April, TEPCO announced a schedule for bringing the Fukushima crisis under control, but it did not include a long-term plan for demolishing the reactors.”

http://www.yomiuri.co.jp/dy/national/T110711004878.htm

Alan Dorkin
75/39 | 

New Mexicossa/Los Alamosissa katastrofiuhka ei ole vieläkään ohi: 30.000 barrelia plutoniumia maanpäällisissä varastoissa on vieläkin metsäpalojen, kuumuuden ja kuivuuden uhkaamina (1 barreli = 159 litraa).

Jos pahin mahdollinen skenaario toteutuu, kyseessä ei ole enää USA:n sisäinen asia, vaan globaali katastrofi. Kenties siinä vaiheessa Suomenkin media herää kirjoittamaan jotakin ko. aiheesta?

Edellä luetun lisäksi on vielä tällainenkin paikallinen iso ongelma:

(July 11th)
“LOS ALAMOS NATIONAL NUCLEAR TESTING LAB-FIRE DANGER CONTINUES!”
“The soil in the canyons above Los Alamos National Laboratory, the linchpin of American's nuclear weapons industry, contains materials with trace amounts of radiation and hazardous chemicals such as polychlorinated biphenyls (PCBs) that were dumped there decades ago, said Fred de Sousa, spokesman for the lab's environmental control division.”

http://www.reuters.com/article/2011/07/12/us-monsoons-wildfire-new-mexic...

Alan Dorkin
76/39 | 

July 16th
“NEW UNBELIEVABLE PICTURES OF FUKUSHIMA”

"Radiation Fallout In Milk Drinking Water ABOVE EPA LEVELS In 13 US New World Order Agenda 21 www.youtube.com *Note: Single radiation dose of 2000 millisieverts (200000 millirems) and above causes critical illness. See also exposure list below. Half-life of some radioactive elements [NOTE: Half-life is the time taken for a radioactive substance to decay by half.] * Cesium-134 ~ 2 years * Cesium-137 ~ 30 years * Iodine-131 ~ 8 days * Plutonium-239 ~ 24200 years * Ruthenium-103 ~ 39 days [Ruthenium is a fission item of uranium-235.] * Ruthenium-106 ~ 374 days * Strontium-90 ~ 28.85 years [Strontium-90 is a product of nuclear fission and is identified in big amounts in spent nuclear fuel and in radioactive waste from nuclear reactors.] * Uranium-234 ~ 246000 years * Uranium-235 ~ 703.8 million years * Uranium-238 ~ four.468 billion years gamma rays, alpha particles, beta particles, neutrons, uranium, plutonium, mox fuel, spent fuel rods, cooling pools, nuclear meltdown, JapanFocus.org, kyodo news, chain reaction, chlorine-38, chlorine-37, seawater, fukushima daiichi, these days, update, newest details, splitting atoms, water into pacific ocean, TEPCO, Tokyo Electric power firm, GE, Earthquake, tsunami, aftershocks, fault line, fission, isotype Te-129, half life, halflife, reactor core, inadvertent criticality, chernobyl on steroids, dosimeters, roentgens, boron, daughter merchandise, satellite image, crane camera view, update on crisis in Japan, The Great Eastern Japan Earthquake."

http://www.youtube.com/watch?v=Cb5zT8D-Ppc&feature=player_embedded

Alan Dorkin
77/39 | 

July 30th:
"Radiation turns up in all kinds of food products in Japan"

Näitä uutisia ei Suomessa enää kukaan viitsi/jaksa lukea, joten minäkin olen jo lopettanut linkitykseni kansainväliseen mediaan tällä foorumilla. Seuraan silti alati pahenevaa tilannetta paikan päällä säännöllisesti päivittäin.

Karu tosiasia Japanissa, erityisesti Fukushiman prefektuurissa mutta lisääntyvässä määrin myös laajemmin muissa prefektuureissa on se, että radioaktivisuus lisääntyy elintarvikkeissa joka puolella maata. Syyt siihen ovat yksinkertaiset: mitä enemmän ehditään tutkia, sitä enemmän löydetään contaminaatiota, koska ensimmäisten viikkojen ja kuukausien tiedot tapahtumien kulusta ja päästöjen määrästä olivat vähäteltyjä ja valheellisia.
Toisekseen tilanne reaktoreilla ei tule olemaan vielä vuosiin kenenkään hallinnassa, joten vuodot ja saastuminen jatkuu kauas tulevaisuuteen. Suomalainenkin media tulee kyllä heräämään prinsessa Ruususen unestaan tässä asiassa vielä uudelleen, mutta siihen saattaa kulua vielä kuukausia, kenties vuosikin...

Alan Dorkin
78/39 | 

UUTINEN/Reuters/ YLE Uutiset/2.8.2011:

”Japanissa Fukushiman ydinvoimalassa on havaittu vaarallisen korkeita säteilyarvoja, kertoo uutistoimisto Reuters. Ydinvoimalasta vastaavan yhtiön Tepcon mukaan säteilyarvot ylittävät kymmenen sievertiä eli 10 000 millisievertiä tunnissa.
Säteilyturvakeskuksesta arvioidaan, että jo parinkymmenen minuutin altistuminen näin voimakkaalle säteilylle voi lopulta johtaa kuolemaan.
Japanilaisyhtiön mukaan säteilyn tarkkaa arvoa on vaikea määrittää, koska heidän käytössään oleva mittauslaite mittaa enimmillään vain kymmenen sievertin lukemia.”

Jestas sentään; olin pudota pyllylleni, kun näin tämän YLE:n uutisen tänään, eli Suomessakin sentään vielä uutisoidaan tästä aiheesta! Harmillista on vain se seikka, että asiaan perehtyneille tämä on jo pari-kolme kuukautta vanhaa tietoa. Lisäksi Säteilyturvakeskuksen arvio siitä, että "parinkymmenen minuutin altistuminen näin voimakkaalle säteilylle voi johtaa kuolemaan" on käsittämättömän virheellistä tietoa kahdestakin eri syystä:

1. Yli 10.000:n millisievertin säteilyä ihminen kestää korkeintaan 20 sekuntia, Säteilyturvakeskuksen mukaan parikymmentä minuuttia!

2. Tepcon laitteet mittaavat enintään 10.000 millisievertiä, joten todellista ylärajaa ei tiedä kukaan, eli säteily saattaa olla käsittämättömän rajua. Lisäksi kukaan ei pysty lähestymään tuhoutuneita ja säteileviä kanaaleja, koska robotit eivät rojun keskellä pysty liikkumaan ja ihminen ei voi sinne mennä.

Nyt alkaa maailmalle ilmeisesti pikkuhiljaa valkenemaan se karu totuus, mistä Fukushimassa ihan oikeasti on kysymys...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Skeptikon päiväkirja

Blogin päivittäminen on päättynyt.

Marko Hamilo on vapaa toimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja. Hamilo ei usko homeopatiaan eikä psykoanalyysiin, eikä aina aamun sanomalehteenkään.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2010
2009
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla