Purjehdin kesäkuussa Hobie Adventure Islandilla Tukholmasta Helsinkiin, kuten viime kesänäkin. Nyt reitti oli eteläisempi ja ylitin hieman isompia selkiä, kuten Ahvenanmeren Ruotsin uloimmalta majakalta Söderarmilta Ahvenanmaan Lågskärille.

Tällä kertaa en myöskään pitänyt telttaa mukana edes varalla. Tukholman saaristossa on riittävästi bed & breakfast -tason majapaikkoja (erityisen miellyttävä oli Söderarmin pieni yöpymismökki, jota majakkasaaren yrittäjä pitää yksittäisille melojille aina vapaana eikä vuokraa sitä ryhmille). Ahvenanmaalla ja Suomessa kaupallisten palveluiden lisäksi saaristossa on yllättävän eheä nykyään autiotupaperiaatteella toimivien entisten kalastajatupien ketju, joissa meloja tai kajakkipurjehtija voi yöpyä.

Arvostelinkin Tiede-lehteen Retkeilijän autiotuvat. Jouni Laaksonen ja Joel Ahola ovat tehneet hienon työn kerätessään yksiin kansiin kaikki Pohjois-Suomen autiotuvat - niitä on sentään puolisen tuhatta! Kuten Lapissa ja Kainuussa retkeilevät tietävät, autiotuvat muodostavat siellä niin hienon ja tiheän verkoston, että pitkiäkin matkoja voi vaeltaa tuvalta toiselle. Minulle oli yllätys, että saariston fiskarstugat mahdollistavat saman, jos kykenee tekemään muutaman kymmenen kilometrin, tai parinkymmenen merimailin, päivämatkoja.

Uskoisin, että moni merimeloja on haaveillut pitkistä melontaretkistä Suomen saaristossa, mutta on epäröinyt lähteä tuntemattomille vesille, joista on vain isommille veneilijöille suunnattuja satamaoppaita. Pitäisiköhän melojille (ja kajakkipurjehtijoille ja muille vesilläliikkujille, joiden aluksessa ei voi yöpyä) koota vastaavanlainen opas kuin Veneilijän satamaopas?

Tai ainakin tätä tietoa voisi alkaa kerätä nettiin, josta valmiita tiedostoja voisi ladata kännykän karttasovellukseen. Tässä minun tuntemani autiotuvat Itäiseltä Suomenlahdelta Ahvenanmaalle. Kerro, jos tunnet lisää. Mahtaako näitä riittää ylös Tornioon asti?

ITÄINEN SUOMENLAHTI

Ulko-Tammio (kansallispuiston ylläpitämä)

Tiiskeri (majakassa, en ole käynyt)

HELSINKI-ESPOO

Päntäri (ikkuna rikki ja muutenkin epäsiisti)

Koirasaari (Helsingin merilinnustajat ry:n tupa, joka joskus lukittu, joskus ei)

Stenskär (nuhjuinen tupa ilman kamiinaa, maihinnousukieltä 15.7. asti)

LÄNTINEN SUOMENLAHTI

Sommarn (maihinnousukielto 31.7. asti)

Hästen (vaikea rantautua, nuhjuinen)

Sadeln (kymmenen pedin Hilton)

Smörskär (huonossa kunnossa)

Ytterland (pieni ja mukava)

Segelskär (hieman suttuinen)

HANGON LÄNTINEN SELKÄ

Morgonlandet (kuin hotelli, yhdistys ylläpitää, maksettava yhdistykselle jälkikäteen jos majoittuu, taisi olla 20 euroa)

Klovaskär (hyväkuntoinen tupa ja ovesta näkyy Bengtskär)

SAARISTOMERI

Metsähallituksen autiotuvat:

Konungskär http://www.luontoon.fi/tuvat/lansisuomi/konungskarautiotupa/Sivut/Defaul... (*****)

Notvarpharun http://www.luontoon.fi/tuvat/lansisuomi/notvarpharunautiotupa/Sivut/Defa...

Gärskär http://www.luontoon.fi/tuvat/lansisuomi/garskarautiotupa/Sivut/Default.aspx

Jurmon eteläpuolella Sandvik harun (en ole itse käynyt)

AHVENANMAA

Östrä Mörskär Kökarin kaakkoissaaristossa lähellä Utötä

Sältingskär Föglön saariston eteläkärjessä (maakuntahallitus ylläpitää, monta hyväkuntoista tupaa)

Länsmansgrund Ahvenanmaan pääsaaren pohjoispuolella (oma suosikkini) 

Sälskärin majakkasaari pääsaaresta luoteeseen

Lågskärin majakassa voi yöpyä ikkunalaudalla ja Märketissäkin olen yöpynyt, majakkaseuran jäsen kun olen ja talkoolaisille sopi.

Näiden ohella erilaisia kaupallisia yöpymismökkejä tai bed & breakfast -paikkoja on myös sen verran paljon, ettei pitkänkään melontareissun tarvitse merkitä viikon erämaaretkeä. Vierasvenesatamista saa kaikki muut asiat juomavedestä sähköön ja jopa saunaan ja pesutupaan, vain yöpymismökkejä on rajoitetummin.

Suomen saaristot ovat myös niin rikkonaisia, ettei suuria selänylityksiä tarvitse tehdä. Ruotsin saaristoon mennessä pisin ylitys on 12 kilometriä. Kihdin ylitys ei ole minkäänlainen ongelma. Pääkaupunkiseutulaisen suurin riesa on päästä Porkkalanselän yli Inkoon saaristoon, koska lounaistuulella tuo selkä on aika inhottava.

Haluan rohkaista kaikkia pienillä aluksilla liikkuvia kokeilemaan vähän pitempiä retkiä. Jos käytätte autiotupia, muistakaa etiketti: tupa on jätettävä vähintään yhtä hyvässä kunnossa kuin se oli sinne saapuessa. Varsinkin moottoriveneilijän, joka voi kuljettaa vähän enemmän tavaraakin, olisi hyvä tuoda mukanaan omia puita, jos kamiinaa aikoo käyttää. Ja mielellään vähän myös meidän kevyemmillä aluksilla kulkevien puolesta.

Kommentit (4)

MK
5/4 | 

Ainakin Google Mapsiin pystyy kyhäämään oman "kartan" merkkipisteistä. Nuo varmaan kannattaisi tällätä sellaiseen.

Marko Hamilo
6/4 | 

Mulla on ViewRanger-softa, jonne olen tietoa kerännytkin.

Ville Teittinen
7/4 | 

Mukava tieto, ihmeteltiin tässä juuri joku aika sitten Päntärin majaa, mutta emme tienneet tarkoitusta. Linkitin kirjoituksesi Helsingin melojien facebookkiin. Tieteen blogeista näyttää puuttuvan twitter ja facebook-toiminnallisuudet. Lieneekö takoitus.

Seurailin edelliskesän retkeäsi Suomen kuvalehdestä. Kiitos siitäkin jutusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Skeptikon päiväkirja

Blogin päivittäminen on päättynyt.

Marko Hamilo on vapaa toimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja. Hamilo ei usko homeopatiaan eikä psykoanalyysiin, eikä aina aamun sanomalehteenkään.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2010
2009
Sisältö jatkuu mainoksen alla