Hesari näytti hiljattain huimia graafeja poliisin tietoon tulleesta rikollisuudesta. Niiden mukaan esimerkiksi väkivaltarikoksia ja raiskauksia ei 1950-1960-luvuilla tullut poliisin tietoon juuri lainkaan. Käyrät ovat olleet koillisessa jo vuosikymmeniä ja poliisin tietoon tuli viime vuonna enemmän väkivaltarikoksia kuin koskaan.

Kaksi asiaa tuli mieleen.

Olin iloinen siitä, että elämme 2000-luvulla. Paitsi että Suomi oli 1960-luvulla materiaalisesti köyhä ja henkisesti suvaitsematon, se oli myös nykyihmisen näkökulmasta sietämättömän suvaitseva väkivaltaa kohtaan. Raiskaus ei ollut raiskaus, jos se tapahtui avioliitossa. Ja jos se tapahtui kadulla, niin mitäs oli hupakko niin provosoivasti pukeutunut. Poliisi oli onneton tunari, joka ei osannut edes eristää murhapaikkaa.

Tympäännyin kuitenkin siitä, ettei HS oikein malttanut tuoda sen paremmin esille, että muutos poliisin tietoon tuleessa rikollisuudessa on aivan eri asia kuin muutos todellisessa rikollisuudessa. Jutun otsikon mukaan pahoinpitelyjä tehtiin "viime vuonna enemmän kuin koskaan". Tekstissä sitten kyllä todettiin, että nousu johtuu muun muassa ilmoitusalttiuden kasvusta, poliisin tehostuneesta toiminnasta ja valvonnan lisääntymisestä, mutta että todellinen väkivalta on myös lisääntynyt. Ilmeisesti viime vuosina se hieman onkin lisääntynyt halvemman viinan takia. Lukijalle jää kuitenkin mieleen, että väkivaltaisuus on lisääntynyt räjähdysmäisesti.

Erityisesti on oltu huolissaan nuorten tekemistä henkirikoksista, joiden taustalta on arveltu löytyvän mielenterveysongelmia. Mutta onko nuorten henkirikollisuus kasvussa? Ja terapiajonoistako ne nuoret tappajat tulevat?

Selvitin asiaa printtilehden Juuri nyt -juttuun. Lopputulos on lyhyesti sanottuna, että ajatuksessa nuorten kasvavan henkirikollisuuden ennaltaehkäisyssä nuorten mielenterveyspalveluita kehittämällä on virheellistä suunnilleen jokaikinen asia, joka virheellistä olla voi.

Nuorten tekemät henkirikokset ovat olleet samalla tasolla vuosikymmeniä, ja luvut ovat alhaiset suhteessa vuosisadan alkuun tai muihin alhaisen väkivallan maihin (Suomen eurooppalaisittain korkeat henkirikosluvut selittyvät keski-ikäisten alkoholistien teoilla). Nuorten henkirikosten tekijöiden profiili poikkeaa täysin näistä julkisuudessa olleista gerdteistä ja auvisista. Ja tulevat tappajat ennemminkin kieltäytyvät kaikista psykiatrisista hoidoista kuin haluisivat niitä.

Mikä sitten selittää henkirikoksia? Lue Tiede-lehdestä 9/2008. Sen pitäisi olla tilaajilla ja lehtipisteissä viimeistään tiistaina 9.9. Digilehti (vain tilaajille) on jo verkossa.

PS. Maailmanloppu tulee keskiviikkona, kertovat ne, jotka paremmin tietävät. Syntyykö maapallon syövä musta aukko, kun iso hadronitörmäytin Sveitsin ja Ranskan rajalla pärähtää käyntiin? Sitä voi seurata vaikka suorana lähetyksenä.

Kommentit (1)

Tiksa
2/1 | 

Artikkelisi tuli taas valitettavasti hyvin ajankohtaiseksi.
Nähnemme taas paljon yleisönosastopsykologisointia ja syyttelyä nuorten syrjääntymisestä ja psykiatrisen hoidon leikkauksien kritisointia.

Kannattaisko laittaa artikkeli tänne kaikkien luettavaksi?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Skeptikon päiväkirja

Blogin päivittäminen on päättynyt.

Marko Hamilo on vapaa toimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja. Hamilo ei usko homeopatiaan eikä psykoanalyysiin, eikä aina aamun sanomalehteenkään.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2010
2009
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla