Teen kesälehteen juttua Suomen maantieteellisesti kiinnostavista pisteistä. Esimerkiksi keskipisteitä on vaikka kuinka paljon riippuen siitä, otetaanko mukaan kaikki merialueet, pelkästään maa-alueet, pelkästään mantereiset maa-alueet jne.

Väestöllinen keskipiste vaikutti Brasiliassa 1950-luvulla siihen, minne uusi pääkaupunki perustettiin. Suomessa pääkaupunki pitäisi sijoittaa jonnekin päin pullistunutta Hämeenlinnaa - ei siis Kajaaniin, kuten aiemmin ehdotin.

Mitä muita keski- tai ääripisteitä haluaisitte minun selvittävän?

Yksi kiinnostava, joskin hieman subjektiivinen kysymys on, missä on Suomen eristäytynein paikka. Lehdessä meillä oli sellainen karttakin hiljattain, missä näytettiin maailman syrjäseudut. Mittarina oli se, kuinka monen tunnin maantie- tai venematkan päässä piste on kohtalaisen kokoisesta kaupungista (olisikohan rajana ollut 30 000 asukasta tms).

Suomen eristäytynein paikka mitattuna etäisyytenä lähimmälle metsäautotielle olisi nopean googlailun perusteella Utsjoella nelostieltä parikymmentä kilometriä itään. En ole tätä kyllä mistään vahvistanut. Toisaalta jos tuon pätkän pystyy kulkemaan moottorikelkalla tai mönkijällä, mitäs eristäytymistä se on. Siitä nelostieltä on Ivalon lentokentälle korkeintaan parin tunnin ajomatka eikä Rovaniemellekään, joka nyt on jo jonkinmoinen kaupunki, kuin muutama tunti lisää. Norjan puolella on vastaavia kaupunkeja lähempänäkin.

Eikä siellä tiettömien taivalten päässä taida kukaan ympärivuotisesti asua. Veikkaisin, että eristäytynein asutus on Utön saarella Korppoon kunn... ei kun siis Paraisten, vai mikä Länsi-Turunmaa se oli, "kaupungissa".

Yhteysaluksella ensin viisi tuntia Nauvon Pärnäisiin, josta on vielä yksi lossi matkalla Turkuun. Omalla pikaveneelläkin kestäisi melko kauan, vaikka sillä ehkä voisi päästä hieman nopeammin Hankoon, josta sitten alle kahden tunnin Helsinkiin tai Turkuun tai vähän lyhyemmässä ajassa vaikka Saloon. Jos veneen suunnan ottaisi Maarianhaminaan, sieltä tietysti löytyisi lentokenttä, mutta jo Kökarille on melkoisesti merimatkaa.

Löytyykö Lapista tai Itä-Suomesta Utölle haastajaa?

Kommentit (7)

MrrKAT

Tähtiharrastajalle tärkein "keskipiste" tai paremmin eristynein piste on valosaasteettomin piste, joka on joko Itämerellä tahi sitten Lapissa/Kainuussa.

Olli

Lemmenjoen kultakämpiltä on aika pitkä matka sivistyksen pariin. Tie loppuu Njurkulahteen, josta menee vene kaksi kertaa päivässä kultasatamaan. Matka kestää vähän toista tuntia, matalan veden aikaan koskipaikat joutuu kävelemään ohi. Sieltä sitten pari tuntia patikkaa kultakämpille, joita on ripoteltu pitkin tunturipurojen varsia. Korkeuseroa kävelylle tulee ihan kiitettävästi. Osa kaivajista kulkee kämpän ja kultasataman väliä mönkijöillä, mutta koska alue on kansallispuiston sisällä, mönkijään pitää anoa lupa ja reitti on rajoitettu sataman ja kämpän välille. Tunturin päällä on varalaskupaikka, mutta yksityislentokoneita ei ilmeisesti lasketa?
Njurkulahdesta on noin puolentoista tunnin ajomatka Ivalon lentokentälle, mutta kenttä saattaa olla hiljainen turistisesongin ulkopuolella, varmaa tietoa minulla ei ole. Seuraavaksi lähin kenttä onkin sitten Kittilässä, jonne ajaa noin kolmessa ja puolessa tunnissa, tie on osittain mutkaista ja huonokuntoista hiekkatietä. Siitä pääsee tunnissa Helsinkiin lentäen. Jos jatkaa Kittilästä autolla Rovaniemelle, ajoon menee vielä noin kaksi tuntia.

Timo K

Ei taida ihan Utön haastajaa, mutta aika syrjäinen on esim. Tulppion alue. Savukoskelta itään noin 80 km. Asukkaitakin siellä on. Ja Tisko.

Lektu

"Mitä muita keski- tai ääripisteitä haluaisitte minun selvittävän?"

Selvitä että missä on Suomen ateistien maantieteellinen keskipiste. Se kertoo aika paljon.

JjP

Tätä syrjäisyyttä voisi mitata myös sillä, miten tärkeimmät julkiset palvelut sijoittuvat suhteessa paikkaan. Mielesätni hyvä mittari tähän on se, kuinka kauan kestää sairaalahoitoon pääsy parhaassa ja huonoimmassa tilanteessa.

Tässä voisi ottaa esille Kilpisjärven kylän käsivarren päässä Saana-tunturin kupeessa. Optimaalisin tilanne tuolloin on se, että rajavartioston helikopteri sattuu olemaan paikalla. Sekään ei kuitenkaan kovin usein maisemissa ole, joten kovin paljon sen varaan ei kannata laskea. Lähin ambulanssi ja perus terveyskeskus löytyykin sitten Muoniosta, vain 194 kilometrin päästä. Google maps sanoo matka-ajaksi autolla 2 tuntia ja 41 minuuttia. Täytyy toki muistaa, että tuolloin ambulanssi on vasta päässyt onnettomuuspaikalle.

No, sitten kun potilas on köytetty lopulta paareihin ja täytyy saada toimitettua sairaalahoitoon ja leikkauspöydälle niin lähin sopiva paikka onkin Rovaniemi. Onneksi vain 6 tunnin matka. Rovaniemelläkin pystytään operoimaan vain tiettyyn pisteeseen asti. Monesti vaikeat tapahukset siirretään suosiolla Ouluun muutenkin. 3 tuntia lisää matkaa.

Matka-ajaksi muodostuu siis pahimmassa tapauksessa hieman alle 15 tuntia, mikäli tapaus on niin paha, ettei sitä voi Lapin Keskussairaalassa hoitaa kunnolla eikä pelastushelikoptereit ole käytettävissä.

Asiaa onneksi helpottaa se, että valtion hallintokoneisto ei pidä Aslak-pelastushelikopteria tarpeellisena ja sen rahoituksesta saa tapella vuosi toisensa perään. Sitten kun rahoitusta ei enää saada niin eipä tarvitse miettiä kahdesti, että selviääkö tuolta periferiasta hengissä pois minkä tahansa pahemman onnettomuuden jälkeen.

Frank

Missä pisteessä on eniten asukkaita 100km:n säteellä, tai 200km:n. Nouseeko esim. Lappeenranta keskipisteeksi 200 km:llä (Pietarin asukkaat) ?

MaireS

Kittilän lähettyvillä asun ja tuntuu siltä, että asun kaukana keskipisteestä. Onneksi taloon kuitenkin tulee netti ja on oma auto alla. Talvella saa sitten täyttää talo kirkasvalovalitteilla. Posti onneksi kulkee ja saan lehtitarjoukset suoraan kotiovelle osoitteesta https://www.lehti-tarjous.net/

Seuraa 

Skeptikon päiväkirja

Blogin päivittäminen on päättynyt.

Marko Hamilo on vapaa toimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja. Hamilo ei usko homeopatiaan eikä psykoanalyysiin, eikä aina aamun sanomalehteenkään.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2010
2009