Lääkelaitosta ajetaan Kuopioon kuin käärmettä pyssyyn. Muuttamaan halukkaita asiantuntijoita on niin vähän, että Liäkelaetos voi perustaa toimipisteensä kalakukkokioskiin, kuten Karlsson jokin aika sitten piruili. Väylävirasto - johon kuuluu myös merenkulku - halutaan sisämaahan Rovaniemelle.

En ensin ymmärtänyt Vanhasen hallituksen alueellistamispolitiikkaa ollenkaan. Nyt taantuman kynnyksellä ymmärrän. Kysehän on elvytyksestä. Sen verran kalliiksi tulevat kaksinkertaiset henkilöstö- ja kiinteistömenot ja ilmasilta, jolla hajasij... anteeksi, alueellistetut virastot pitävät yhteydet sidosryhmiinsä.

Pääkaupunki on olemassa siksi, että valtion keskushallinnon yksiköt, joilla on jatkuvasti puuhasteltavaa keskenään, voisivat tavata toisiaan kasvokkain yksinkertaisesti kävelemällä virastosta toiseen. Tätä tarvetta ei ole etäkonferenssiteknologia mihinkään vienyt. Kaikenlaisia tukitoimintoja voikin siirtää vaikka Intiaan. En tiedä, missä valtioneuvoston puhelinvaihde sijaitsee, mutta eiköhän se voisi sijaita vaikka Kuhmossa ilman että palvelu siitä heikkenisi.

Alueellistamispolitiikkaa pitäisi siis tehdä kunnolla tai ei ollenkaan. Maltillinen ehdotukseni on siirtää koko pääkaupunki kurjimpaan kehitysalueeseen eli Kainuuseen. Eduskunta, valtioneuvosto ja valtion keskushallinto voisivat sijaita Kajaanissa. Helsingin seutu olisi tietysti edelleen maan suurin taloudellinen ja väestöllinen keskittymä ja kulttuurikeskus, joka menestyisi ilman valtionhallintoakin.

Ehdotus kuulostaa oudolta, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa taloudellisesti vahvimman kaupungin ja hallinnon pitämistä erillään pidetään nimenomaan tavoiteltavana. Pysyvätpähän poliitikot erossa rahamaailmasta ja vastoinpäin.

Liittovaltion pääkaupunki perustettiin omaksi hallintoalueekseen Marylandin ja Virginian osavaltioiden väliin. Kaikki tietävät, että Washington on suhteellisen pieni kaupunki verrattuna New Yorkiin, Los Angelesiin tai Chicagoon. Mutta kuinka moni muistaa, mikä on vaikkapa New Yorkin tai Kalifornian pääkaupunki? Kertauksen vuoksi: New Yorkin lainsäätäjät istuvat osavaltion harvaanasutussa pohjoisosassa pikkukaupunki Albanyssa. Kuvernaattori hallitsee Sacramentossa parin tunnin päässä San Franciscosta.

Pääministeri Vanhanen, rohkeutta alueellistamiseen! Jos kantti ei riitä koko keskushallinnon siirtämiseen Kainuuseen tai Pohjois-Karjalaan, olisikohan se paras pitää täällä Helsingissä. Ilmasillan rakentaminen pitkin metsiä hajautetun keskushallinnon yhteystarpeisiin ei hyödytä kuin Finnairia.

Kommentit (13)

Pekka

Tarkennuspyyntö eduskunnan sijoittamiseen Kainuuseen: Mielestäni eduskunta pitäisi siirtää Lieksaan, se on pieni kaupunki Pielinen-nimisen järven oikealla puolella, noin 100km Joensuusta pohjoiseen. Kun eduskunta toimii Lieksassa, niin voi sitä oheiskrääsää ja -toimintoa mitä siitä seuraisi!! Edustajat edelleen hankkivat asuntonsa eduskunnan läheltä ja saavat matkakorvaukset kuten nytkin. Sen sijaan Lieksan kaupunki muuttuu päätöstenteon keskipisteeksi, siellä on koko valtakunnan kerma ainakin virka-aikana, ja kansainväliset kokoukset ja tapaamiset buukkaavat sen hotellin täyteen. Voi sitä hallinnon hajasijoitusta, voi sen tuomaa onnea!!!

Lektu

Haluaisin täsmentää.
USA ei ole kuten Suomi. Otetaan esim Teksas. Pääkaupunki on osavaltion 4. suurin kaupunki Austin, ja siellä siis kokoontuu lainsäätäjät.

Mutta ta-daa ! Lainsäätäjät kokoontuvat vain kerran kahdessa vuodessa.

Eikä poliitikoilla ole paljoa rahaa jaettavaksi, koska tuloveroa ei ole, ja yritysverokin on naurettavan alhainen.

Ennen kuin mietitään alueellistamista, pitäisi miettiä jokaisen laitoksen olemassaolon oikeutusta, lisäarvoa ja tärkeyttä. Kysymättä heiltä itseltään.

Räpsä

Huvittavaa miten helsinkiläiset nurkkapatriootit suhtautuvat rationalisointiin puhtaan affektiivisesti alkukantaisten reaktioiden sävyttämänä. Ei järkevää, ei fiksua, ei yhteisvastuullista.

Fakta 1: Organisaation sijaintia ei päätetä työntekijöiden fiilisten ja mieltymysten mukaan. Ei aiemmin eikä vastedeskaan. Duunarit siirtyvät jos homma kiinnostaa. Professori Klinge ehdotti taannoin väestön pakkosiirtoja työn perässä Kainuusta Helsinkiin. Sama on tullut mieleen alueellistamistoimienkin yhteydessä.

Fakta 2: Valtion hallinto on koko kansalta kerätyillä veroilla rahoitettua. Sen sijoittaminen hyödyntämään vain yhden kunnan kuntataloutta on räikeää yhteisten ponnistusten hyväksikäyttöä, sitä samaa ahneutta mistä USA:n vastavihitty presidentti suomi kansalaisiaan.

Fakta 3: Helsinki on itse rakennettu hajasijoittamalla ja pakkosiirtämällä väestöä sen alueelle perustamisesta asti.

Pääkaupungin voisi oikeasti siirtää johonkin toiseen kaupunkiin, jonka kehitystä vallan keskittäminen ja sitä seuraava finanssivoimien perässähiihto kehittäisi merkittävästi. Tampere sopii tuohon tehtävään kuin työhanska käteen. Helsingin rooliksi voisi aivan hyvin jäädä satamana toimiminen. Meneehän nykyisellä maantieteellä Helsingin vaikutusalueesta noin puolet täysin hukkaan kun siitä etelään ei ole kuin vettä. Tampereen alueella maapeitto on huomattavasti suurempi ja se voisi palvella merkittävästi suurempaa osaa väestöstä tarvitsemalla silti rakentaa Jakomäen kaltaisia ghettoja.

Jukka H

Vaihtoehtoisesti pääkaupunki voitaisiin siirtää Turkuun, jossa se sijaitsikin siihen asti kunnes Venäjän Tsaari halusi pääkaupungin kauemmas länsirajalta. Tuolloin Helsinki oli vain mitätön kyläpahanen. Toinen hyvä vaihtoehto olisi Oulu, samalla myös kansanedustajien lomamatkat Lapin tuntureille lyhenisivät merkittävästi.

Kyllä on kauhea poru noussut kun Helsingistä siirretään työpaikkoja muualle Suomeen, kerrankin näinkin päin.

Crash

Räpsä:
"Tampereen alueella maapeitto on huomattavasti suurempi ja se voisi palvella merkittävästi suurempaa osaa väestöstä tarvitsemalla silti rakentaa Jakomäen kaltaisia ghettoja."

Mitäpä niitä rakentamaan, kun on jo Hervannan kaltainen ghetto?

Vakavasti puhuen: Tiede-lehden foorumissa kuulisi mielellään (lääke)tieteellisen kannan Lääkelaitoksen sijoituskysymykseen. Miten se vaikuttaa innovointiin, kriittiseen massaan jne.?

Kehä 3 ulkopuolelle

Tämä koko episodi on erittäin huvittavaa Stadilaisten valittamista kuin päiväkodissa konsanaan.Usassa on sijoitettu eri virastoja vieläkin pidempien
välimatkojen päähän.Etelä Suomessa asuvat ihmiset ovat vaan niin laiskoja
ja tyhmiä etteivät tajua että elämää on kehä kolmosen ulkopuolellakin.
Nimimerkillä joutuu käymään Helsingissä kun ei tänne tulla käymään.

Marko Hamilo

Kehä 3 ulkopuolelle:

"Usassa on sijoitettu eri virastoja vieläkin pidempien välimatkojen päähän."

Voitko antaa esimerkin? Puhutko liittovaltion virastoista vai osavaltiotasosta?

Itselleni tulee mieleen tiedeaiheisiin liittyen vain tartuntatautivirasto, joka on "alueellistettu" Atlantaan, Georgiaan.

Joskus ihmettelin, miten siellä on sijoitettu pääkaupungin ulkopuolelle sellaisia keskeisiä virastoja kuin keskustiedustelupalvelu CIA (Langley, Virginia) ja kansanterveyslaitos NIH (Bethesda, Maryland), joiden olettaisi kuuluvan pääkaupunkiin. Molemmat ovat kuitenkin Washingtonin metropolialueella. Itse DC:ssähän asuu DC:ssä työskentelevästä keskiluokasta vain boheemit, suurin osa asuu sillä lähiövyöhykkeellä Virginian tai Marylandin puolella missä nuo virastotkin ovat.

Räpsä

Jos nyt menee läpi se peruste että hallinnolliset hommat on perusteltua keskittää yhdelle alueelle niin muistetaan sen ehdottomasti sitten kun Suomi on hakemassa EU:lta jälleen jotain tänne Pohjan perukoille alueellistettavaa kemikaalivirastoa. Tuollainen keputushan on saman logiikan perusteella täysin idioottimaista politikointia. EU on kotimaamme ja sen virastot on tehokkuuden nimissä syytä keskittää Brysseliin.

Marko Hamilo

EU:n virastojen keskittäminen Brysseliin olisikin järkevää varmaan kaikkien mielestä, siis kaikien, joita hallinnon tehokkuus kiinnostaa.

Poliittista realismia vain on myöntää, ettei se ole kauhean todennäköistä, kun edes europarlamenttia ei ole vielä saatu keskitettyä Brysseliin! Rekkarallihan käy Strasbourgin ja Brysselin välillä joka kuukausi.

Crash

EU:n virastot ja yksiköt jäsenvaltioihin kai yleensä perustetaan, harvemmin muutetaan? Siis samalla logiikalla kuin on luotu suomalainen, paljon hyvää jauhanut korkeakouluverkosto

Hajasijoittajat kai riemuitsevat Euroopan parlamentin rekkarallista Strasbourgin ja Brysselin välillä? Ranskahan ajoi kokousten jakamisen läpi aikoinaan niin kepulaisilla argumenteilla, että...

Räpsä

Eilen YLEltä tulleessa mustavalkoisessa "arkistojen kätköistä" -pätkässä 60-luvulta ruodittiin desentralisaatiota aivan samoin sanankääntein ja perusteluin mitä nyt Kuopion tapauksessa. Silloin vain kohteet olivat erit: yliopistot ja muut turhakkeet. Eli, ei se muualle perustaminenkaan ole vähentänyt helsinkiläistä vollotusta. Kuopion sijaan voisi tapetille nostaa Tampereen seudun liki täydellistä joutumista paitsioon erinäisten desentralisaatioprosessien yhteydessä. Maan kakkosmoottori ja huikean potentiaalin omaava alue haluaa ikään kuin vaieta kartalta. Liian uhkaava hegemonialle?

Missä on Suomen keskipiste? - ...

[...] Väestöllinen keskipiste vaikutti Brasiliassa 1950-luvulla siihen, minne uusi pääkaupunki perustettiin. Suomessa pääkaupunki pitäisi sijoittaa jonnekin päin pullistunutta Hämeenlinnaa - ei siis Kajaaniin, kuten aiemmin ehdotin. [...]

Seuraa 

Skeptikon päiväkirja

Blogin päivittäminen on päättynyt.

Marko Hamilo on vapaa toimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja. Hamilo ei usko homeopatiaan eikä psykoanalyysiin, eikä aina aamun sanomalehteenkään.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2010
2009