Lehtien nettitoimituksissa huomattiin jo kauan sitten, että vaikka kuinka yritti herättää keskustelua erilaisista yhteiskunnallisista epäkohdista, lopulta ennakkoon toimittamattomat keskustelupalstat kuitenkin täyttyvät väittelystä pakkoruotsista ja Karjalan palauttamisesta. Pari vuotta sitten löytyi uusi hitti: aina kun otettiin puheeksi hehkulamppujen kieltäminen, palstoille virtasi sadoittain viestejä.

Näin kävi esimerkiksi kaksi vuotta sitten Hesarissa, kun Christina Gestrin ehdotti, että hehkulamput pitäisi kieltää kansallisella lainsäädännöllä. Myöhemmin EU otti asiaan hoitaakseen ja netti oli taas täynnä väittelyä niin meillä, Hesarissa kuin esimerkiksi Tekniikka & Taloudessakin.

Ja nyt sitten sanotaan oikein Teknillisen korkeakoulun tutkimuksessa se, minkä noin 10 000 nettikeskustelijaa tiesi jo kaksi vuotta sitten. Energiansäästölamppu voikin kasvattaa ympäristöpäästöjä (HS).

***

Meillä oli tulevaisuusnumerossa (10/2009) ilmaistu vähän epäselvästi, minkä ikäisiksi tänä vuonna syntyneiden odotetaan elävän. Käsitesekaannus johtuu siitä, että termi "eliniänodote" kuulostaa siltä, kuin siihen sisältyisi ennuste. Näin ei kuitenkaan ole.

Eliniänodote on vastasyntyneille pojille hieman alle 80, tytöille hieman yli. Se lasketaan niin, että mahdollisimman tuoreista tilastoista lasketaan kunkin ikäluokan kuolleisuus ja katsotaan, minkä ikäiseksi nollavuotiaat sitten keskimäärin eläisivät, jos kunkin ikäluokan kuolleisuus pysyisi samana.

Eliniänodote on kuitenkin kasvanut melkein kaksisataa vuotta hämmästyttävän lineaarisesti ja jos kasvu taittuu, notkahduksesta ei ainakaan vielä ole merkkejä. Siksi tänä vuonna syntyneiden voi odottaa elävän jopa satavuotiaiksi.

Ilta-Sanomissa (6.10. s. 18) ylilääkäri Seppo Koskinen ei pitänyt tutkimustulosta realistisena, koska siihen "vaadittaisiin uusia avauksia biolääketieteen puolelta". Lisäksi uudet tuntemattomat taudit, päihteiden käyttö ja lihavuus pitäisi saada kuriin, jotta hurjaa eliniän nousua voitaisiin odottaa, Koskinen muistutti.

Tietysti eliniän pidentyminen edellyttää tieteen edistymistä, mutta miksi lääketiede ei edistyisi?

Eliniän pidentymistrendin on väitetty olevan katkolla joka vuosikymmen jostakin 1920-luvulta alkaen. Ja joka vuosikymmen kasvu on jatkunut - suorastaan hämmästyttävän lineaarisesti.

Pelkästään tupakoinnin täyskielto - joka näyttää yhä realistisemmalta tulevaisuudenkuvalta - tuo keskimäärin muutaman elinvuoden lisää.

PS. Sivilisaatiohistorian dosentti Tapani Hietaniemi ei elänyt vuosisataa - hädin tuskin puolet. Suomalainen älyllinen keskustelu menetti Tapanissa äänekkään vapaa-ajattelijan ja tinkimättömän skeptikon. RIP.

Kommentit (5)

JPR
6/5 | 

Mutta entä jos nyt lihavoituminen alkaa oikeasti lyhentää elinikää? Ja työtahdin kiristyminen (jos ajattelee että sitä mukaa kun duunarihommat helpottuvat niin toimihenkilöhommat käyvät raskaammiksi). Ja viinan kulutuksen kasvu. Tämän ikäisenä en pysty lyömään kanssasi vetoa, mutta jos kuitenkin uskaltaisi ennustaa että nyt tulee käännekohta!

Marko Hamilo
7/5 | 

Luulisi että se ei kuitenkaan tapahtuisi kuin seinään eli taittuminen näkyisi ensin ja vasta sitten pysähdys.

Yhdysvalloissa on piirikuntia, joissa eliniänodotteen kehitys on pysähtynyt. Ne ovat kaikista köyhimpiä, mustien asuttamia alueita, joissa tupakoidaan vielä ihan entiseen malliin.

Suomessa ei kaiketi ole yhtään kuntaa tai yhtään sosioekonomista tai ammattiryhmää, jolla menisi niin huonosti, ettei eliniänodote olisi kasvussa - vaikka sitten hitaammassa kasvussa kuin jossain Kauniaisissa.

Viinan kulutus ei ole kasvanut sitten 2004 piikin. Lihavoituminen voi kyllä syödä aika paljon muuten saatavista lisävuosista pois.

MrrKAT
9/5 | 

Hehkulampuissa: olennaista on myös, että valinnanvapaus on poistettu. Maksaisi vaikka enempi mutta kun et saa käyttää olleskaan ! Pitää ehkä tuoda laukussa ulkomailta..
Itse olen käyttänyt lukulamppua myös LÄMMITTIMENÄ. EU ja Hassit ei tajua että täällä lämpöenergiakaan ei mee hukkaan talvella.

Marko Hamilo
10/5 | 

Energiansäästölampuista vielä yksi tieto - kun ei mahtunut printtilehden uutisiin niin kerrottakoon se tässä.

Ny Teknikin mukaan (23. syyskuuta, s. 6) joka viides energiansäästölamppu ei päädy kierrätykseen. Niissä on ihan kohtalainen määrä elohopeaa.

Hassi ja muut ovat tietysti oikeassa siinä, että sähkön ja lämmön yhteistuotannon sekä kesäajan (vähäisen) sähkövalaistuksen takia hehkulampun lämpö ei sataprosenttisesti vähennä lämmöntuotannon päästöjä. Harva sellaista on väittänytkään. On sen sijaan väitetty, että hehkulamppukiellon tuottama päästövähenemä on nettona vain 20-40 prosenttia siitä mitä se on bruttona. Se, että poliitikot tai journalistit käyttävät bruttolukuja on muunneltua totuutta tai suomeksi sanottuna bullshittiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Skeptikon päiväkirja

Blogin päivittäminen on päättynyt.

Marko Hamilo on vapaa toimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja. Hamilo ei usko homeopatiaan eikä psykoanalyysiin, eikä aina aamun sanomalehteenkään.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2010
2009
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla