Olen kirjoittanut Tiede-lehteen ja Hesariin muutamia juttuja luonnossa liikkujia helpottavasta tekniikasta. Hesariin kirjoitin juhannusviikolla kuluttajasivulle köyhän miehen kesämökistä. Olin kiinnostunut testaamaan ajatusta, saisiko kaiken suomalaiseen kesämökkiin olemuksellisesti kuuluvan toteutettua eräversiona teltassa julkisilla mailla.

Konseptiin kuului todella kookas teltta, telttasauna ja kylmäboksille ja vastaavalle sähköä tuottava aggregaatti.

Riisutun mallin päätin sitten toteuttaa oikeasti. Sauna puuttuu, mutta muuten nautin samoista mukavuuksista kuin yksinkertaisella mökillä. Retkeilytuotteet ovat kehittyneet ällistyttävästi viime vuosikymmeinä. Alle satasen teltta on niin korkea, että märät vaatteet voi vaihtaa kuiviin selkä suorana. Makuualustan paikalla on parikymmentä senttiä paksu ilmatäytteinen leveä patja.

Nopeinta muutos on ollut tietotekniikassa ja akkuteknologiassa. Olen tässä katsellut iPadilla Booxtv:stä pari kotona mukaan ladattua tiededokumenttia, eikä puolen tunnin uutislähetyksen lataamiseen mennyt Soneran 3G:llä kuin neljä minuuttia (en ole kovin kaukana Helsingin ulkosaaristossa). Varaavat aurinkolaturit painavat alle kilon, ja ne riittävät mainiosti iPadin kulutustasoon. Läppäreillä tilanne olisi ollut aivan toinen.

Kylmäteknologiassa vanha konsti on kuitenkin parempi kuin pussillinen uusia. Oluet ja grillattavat lihat pysyvät parissa asteessa neljällä litralla jäädytettyä juomavettä noin 36-48 tuntia. Olen purjekajakillani joka tapauksessa mukana kannetun makean veden varassa, joten mitään ylimääräistä ei tarvitse kuljettaa.

Kirjoitin taannoin Tiede-lehdessä, että oluttölkki on mainio kylmäpatruuna. Sen sijaan, että kantaisi mukanaan jäätä tai kylmäkalleja pitämään oluet kylminä, miksei jäädyttäisi oluita pitämään syötävät kylmäketjun piirissä?

Juttua kirjoittaessani kokeilin pakastaa olutpulloja ja -tölkkejä. Kaikista pulloista lensivät korkit pitkin pakastinta, mutta useimmat tölkit säilyivät ehjinä. Tänä kesänä huomasin, että kahdesta tölkistä toinen rikkoutui, toinen kesti, mutta menihän sekin melkoiselle kuprulle. Molemmat olivat puolen litran tölkkejä, vai olivatko jopa pintin.

Onkohan tölkeissä eroja eri panimoiden ja eri pakkauskokojen välillä? Sopiiko jokin tietty oluttölkki muita paremmin pakastettavaksi? Onko pienissä tölkeissä suhteellisesti suuria enemmän enemmän tyhjää tilaa, jonne olut voi jäätyessään laajentua?

Kommentit (12)

Carwajalca
14/12 | 

Itsella parhaiten ovat toimineet 0.33 tolkit, etenkin pintit menevat helposti kupruille (kaksi kertaa kokeilin, sitten siirryin perustolkkeihin takaisin). Mahtaako nelosolut selvita pakastamisesta paremmin kuin kolmosolut? Laitoin nimittain ruotsinlaivalta tuodun keissin (olvi export) suoraan pakastimeen eika yksikaan tolkki ollut vaurioitunut.

Alan Dorkin
15/12 | 

Nykyaika on teknologioineen siitä mukavaa aikaa, että kesämökillä, korven keskellä ja vaikkapa saunalaiturilla voipi lueskella tällaisiakin uutisia (ja edes sähköä ei tarvitse olla; akku riittää):

August 6th 2011
“JAPANESE MEDIA REPORT THIS MELT-THROUGH IS FAR WORSE THAN A CORE MELTDOWN AND THE WORST POSSIBILITY IN A NUCLEAR ACCIDENT.”

http://www.abc.net.au/lateline/content/2011/s3239276.htm

Alan Dorkin
16/12 | 

Täällä kesämökin laiturilla, saaressa pohjoisella Päijänteellä, lueskelen edelleen reaaliaikaisia uutisia maailmalta. Sähköä ei edelleenkään tarvita, paitsi aurinkokenno ja läppärin akku. Oluet kylmennän laskemalla ne muovikassissa 12:n metrin syvyyteen narussa. Pinnalle jää vain korkki osoittamaan paikan. Kahdessatoista metrissä on jääkaappilämpötila, eli +5C.

TOKYO, Aug. 8, Kyodo
“STUDY SAYS NUCLEAR FUEL AT FUKUSHIMA REACTOR POSSIBLE MELTED TWICE”

“Fuel inside one of the reactors at the crippled nuclear complex in Fukushima Prefecture, which was believed to have been kept cool at the bottom of the pressure vessel after its core suffered a meltdown, has possibly breached the vessel after melting again at the bottom of the vessel, an expert's study showed Monday.
The study by Fumiya Tanabe, an expert in nuclear safety, said most of the fuel at the No. 3 reactor may have fallen into the containment vessel underneath, and if so, the current method used to cool the reactor would need reviewing, which could force the plant operator to revise its schedule to contain the five-month-old disaster.
The plant operator, Tokyo Electric Power Co. earlier said the Nos. 1 to 3 reactors' cores are assumed to have suffered meltdowns, although the melted fuel is believed to be kept cool and solidified at the bottom of each reactor pressure vessel after water was injected into the vessel as an emergency measure.”

http://english.kyodonews.jp/news/2011/08/107744.html

Ilmasto kiittää
17/12 | 

Saunasta tuli mieleen, että ovatko suomalaiset ihan järkiporukkaa, jos on pakko säännöllisesti saunoa kesähelteilläkin, jos mökillä on kuitenkin muukin pesumahdollisuus? Ulkona on kolmenkymmenen asteen helteet ja yöllä nukkuminen on yhtä tuskaa, mutta silti pitää joka aamu tai ilta päästä kuudenkymmenen asteen löylyihin. Talvella iltalöylyttelyn ymmärtää paremmin, koska se takaa toisinaan paremmat yöunet. Kesäsaunominen on aikamoista energiantuhlausta.

Annan näppärän säästövinkin: Tiivistä saunasi ilmanpitäväksi. Kun ulkona on kolmekymmentä astetta lämpöä, varastoi lämmintä ulkoilmaa tynnyreihin tai vaikkapa mökiltäsi löytyviin tyhjiin kaljapulloihin. (Voit myös 'lainata' ilmat naapurin puolelta, jos pelkäät lämpimän ilman muuten loppuvan omalta tontiltasi.) Varastoitua ilmaa pitää olla kaksinkertaisesti saunasi tilavuuteen verrattuna. Tyhjennä kaikki varastoitu ilma saunaasi ja muista tyhjennysten välillä sulkea ovi hyvin, jotta lämmin ilma ei karkaa. Voilà! Saunasi on lämmennyt 60 asteiseksi ja lompakkosi on silti yhtä pullea kuin ennenkin.

Pätevämmät lämpö- ja säätieteilijät voivat tietenkin arvioida, toimiiko edellinen menetelmä, mutta luulisin, että sauna lämpiää aivan riittävästi keskivertokesäsaunojan aivotoiminnan kannalta.

Vatkain
18/12 | 

Olen jäädyttänyt keissikaupalla 0,33 l:n tölkkejä tahallani ja tahtomattani. Yksikään ei ole vielä räjähtänyt tai mennyt kuprulle. Talvella säilytin Systemin tuliaisia parvekkeella. Yleensä jäädytän Koffin kolmosta. Satunnaisesti Karhua. Jos oluen sulattaa jäädyttämisen jälkeen mikrossa niin lämpimänä nelonen toimii kolmosta paremmin. Ei muuta kuin kokeilemaan!

K Peräkylä
21/12 | 

Morjens Hamilo!

Olen ymmärtänyt, että olet ns. ekolookinen ihminen.

Miksi sinulla on kaksi asuntoa?

Toinen Timo
22/12 | 

Ilmasto kiittää: Et ole huomannut saunan viilentävää vaikutusta? Saunaan mennessä ulkoilman 30 astetta tuntuu kuumalta, mutta saunasta tullessa se onkin mukavan viileää. Edellyttäen, että sauna on lämmitetty...

Mutta miksi mökillä pitää olla iPädi mukana?? Miksei niitä uutisia voi lukea kotiin palattuaan niistä eteisen lattialta löytyvistä sanomalehdistä. Ei siellä mökillä tilanne miksikään muutu, vaikka sillä välin Japanissa särkyisi ydinvoimala tai Pakistanissa tulvisi. Omaa lomaansa on turha pilata vielä turhemmalla stressillä. Ei se maailma yhtä miestä/naista/perhettä kaipaa.

mopostus
23/12 | 

Olen lukenut purjekajakkijutun. Pysähdyin siihen kohtaan, jossa väitit ruotsalaisen herttaisen kahvilan olevan Suomessa kiellettyä "impivaaralaisuutta". Ajattelin silloin, että luin väärin. Kirjoittaako näin siis jokin tiedetoimittaja? Tuohan on suomalaisen paranoidin oikeistoradikaalin tyypillistä fantasismia.

Marko Hamilo
24/12 | 

mopostus,

minun kaveripiirini, kollegani ja tuttavani ovat voittopuolisesti punavihreitä, ja he todella näkevät paheksuttavaa impiwaaralaisuutta kaikkialla. Minustakin se on hämmentävää. Mutta suomenruotsalaisessa kontekstissa vastaavia yhteisöllisiä piirteitä harvoin sellaisiksi kutsutaan. Oikeistoradikaalien fantasismia lienee myös se, että tietyt vanhoilliset piirteet kotimaisissa kristillisissä herätysliikkeissä ovat paljon kauhistuttavampia kuin samat piirteet potenssiin korotettuina joisakin muissa uskomusjärjestelmissä.

Ja ei minulla Suomen kesästä webbirepparia kirjoittaessani ole päässäni tiedetoimittajan hattua vaan Majakkaseuran Rädda Märket -lippalakki.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Skeptikon päiväkirja

Blogin päivittäminen on päättynyt.

Marko Hamilo on vapaa toimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja. Hamilo ei usko homeopatiaan eikä psykoanalyysiin, eikä aina aamun sanomalehteenkään.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2010
2009
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla