Kirjoitin tänään ilmestyneeseen Tiede-lehteen päivitysjutun homoseksuaalisuuden syistä, eli mitä uusimman tutkimuksen pohjalta nyt sitten seksuaalisen suuntautumisen vaihtelusta tiedetään.

Onko se geneettistä? On, mutta vain osaksi. Onko se synnynnäistä? Melkein, ellei täysin kokonaan.

On syytä luopua ajatustottumuksesta, että se, mikä ei ole geneettistä, on kasvatuksen perua. Ei-geneettiset syyt voivat nekin olla biologisia. Freudilaisuudessa uskottiin, että varhaislapsuus on tärkeää. Monet asiat kuitenkin määräytyvät jo kohdussa.

Tuloksena on eräänlainen seksuaalipoliittinen paradoksi. Seuraavassa tieteelliseen näyttöön perustuvia neuvoja homofobeille.

En tietenkään kannata äärikonservatiiveja, jotka pelkäävät tai inhoavat homoseksuaalisuutta ja haluaisivat tehdä kaikista heteroita. Mutta jos kannattaisin, vaatisin heiltä aivan erilaista politiikkaa kuin mitä he nyt ajavat.

Jos joku uskonnollinen oikeistolainen haluaa päästä homoseksuaalisuudesta pitkällä aikavälillä eroon, hänen kannattaisi ehkä kokeilla näitä keinoja:

  • Julkihomouteen kannustaminen. Homoutta suosivat geenit ovat säilyneet geenipoolissa, kun homot ovat vuosisatoja pysyneet kaapissa ja pitäneet heteroseksuaalisen perhe-elämän kulisseja omine lapsineen.
  • Homojen adoptio-oikeuden tukeminen. Kasvatus ei vaikuta seksuaaliseen suuntautumiseen, vaan adoptiolapsista tulee heteroita samalla prosentilla kuin heteroperheistäkin. Ilman adoptiota homo- ja lesboyhteisössä ehkä tehtäisiin lapsia "muumimukimenetelmällä", jossa lasten biologinen äiti olisi lesbo ja biologinen isä homo.
  • Perhesuunnitteluun rohkaiseminen heteroperheissä. Homouden todennäköisyys lisääntyy, mitä enemmän poikia äiti on jo synnyttänyt.

PS. Ihmettelin Osmo Soininvaaran blogilla, voiko nikotiini oikeasti olla yhtä addiktiivista kuin heroiini. Onkohan kellään tämän blogin lukijalla parempaa tietoa?

Kommentit (7)

Pekka
8/7 | 

"PS. Ihmettelin Osmo Soininvaaran blogilla, voiko nikotiini oikeasti olla yhtä addiktiivista kuin heroiini. Onkohan kellään tämän blogin lukijalla parempaa tietoa?"

Niin minulle ainakin väitettiin erään marihuanan laillistamista pohtivan esitelmän yhteydessä. Siinä vissiinkin siteerattiin jotain tutkimusta, mutta en nyt millään muista että mitä.

Näin mutu-tuntumalla voisin veikata, että nikotiini saattaa olla yhtä addiktiivista (tai ainakin melkein yhtä addiktiivista) kuin heroiini, mutta vieroittautuminen nikotiinista lienee kuitenkin helpompaa.

Tom
9/7 | 

Englanninkielinen wikipedia-artikkeli nikotiinista näyttisi vahvistavan tämän:

"In many studies it has been shown to be more addictive than cocaine and heroin, though chronic treatment has an opposite effect on reward thresholds."

Lähde: http://en.wikipedia.org/wiki/Nicotine

Marko Hamilo
10/7 | 

Tätä juuri tarkoitin! "In many studies" ei ole lähdeviite. Millaisia nämä "monet tutkimukset" menetelmiltään ovat, jää hämäräksi.

Muistan kyllä lukeneeni aivan pari kuukautta sitten tutkimuksen, jonka mukaan ainakin tietyille ihmisille (joilla on geenialttius) nikotiiniaddiktio syntyy kyllä todella nopeasti, siis jo muutaman teini-iän tupakointikerran jälkeen. Esimerkiksi viinaa pitää kitata aika pitkään, ennen kuin varsinainen alkoholiriippuvuus syntyy.

Hulda
12/7 | 

Kylläpä skeptikon keinot ovat erikoisia : "Perhesuunnitteluun rohkaiseminen heteroperheissä. Homouden todennäköisyys lisääntyy, mitä enemmän poikia äiti on jo synnyttänyt".
Tarkoittaako tämä sitä että pitäisi seuloa 12 pojan jälkeen mahdollisesti lesbotyttö tilastollisen homopojan sijaan???

Marko Hamilo
13/7 | 

Huldalle: tutkimusten mukaan poikalapsen homouden todennäköisyys on sitä suurempi, mitä enemmän isoveljiä hänellä on. Isosiskoilla ei ole merkitystä. Tytöillä vastaavaa ilmiötä ei ole havaittu.

Esimerkiksi lestadiolaiset synnyttävät siis Suomessakin muita perheitä enemmän homopoikia kahdestakin syystä: 1) lestadiolaisilla on enemmän lapsia ja 2) heistä suurempi osa on homoja. En tiedä, ovatko lestadiolaiset iloisia tästä tosiasiasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Skeptikon päiväkirja

Blogin päivittäminen on päättynyt.

Marko Hamilo on vapaa toimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja. Hamilo ei usko homeopatiaan eikä psykoanalyysiin, eikä aina aamun sanomalehteenkään.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2010
2009
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla