Palasin eilen lomalta, tai pitäisikö sitä jonkinlaiseksi opintomatkaksi kutsua, Israelista ja Jordaniasta. Koulun uskonnonopetuksesta aikanaan vapautetulle ateistille tällainen "pyhiinvaellusmatka" tarkoitti tiivistettyä itseopiskelua (suunnilleen peruskoulun ja lukion uskontojen oppimäärät sekä rippikoulu kahdessa viikossa), mutta onneksi on Wikipedia.

Ja onhan se Pyhä Raamattukin netissä, sekä 1990-luvun valju ja kalpea käännös (jonka lienee raapustanut joku verohallinnon nuorempi hallitussihteeri), että se 1930-luvun käännös, jossa on sen verran väkevyyttä ja vimmaa, että tällainen pakanakin osaa sitä ainakin kirjallisesti arvostaa.

Jääköön Pyhän Maan uskonnollisten virikkeiden tai Israelin politiikan kommentointi toisiin yhteyksiin. Kun maa on esiintynyt lehdissä vuosikymmenet lähinnä vain uskontojen ja sodan kontekstissa, monilta on saattanut jäädä huomaamatta, että Tel Aviviin ja sen lähistölle on syntynyt 1990-luvulta alkaen kilpailukykyinen huipputeknologiateollisuus.

Turistin kannalta Israelin uuden teknoidentiteetin paras puoli on se, että käytännössä joka ikisessä kahvilassa on ilmainen langaton internet - eikä mikään hankala kassalta saatavia hankalia kolmen tunnin tunnuksia käyttävä systeemi vaan hyvä signaali ja suoraan nettiin. Israelilaiset näyttävät tosiaan myös käyttävän nettiä arjessaan, eli kahviloissa saattoi olla läppäri auki joka toisella, eikä edes illalla baaritiskillä netissä surffaavaa turistia pidetty mitenkään omituisena (ehkä luulivat paikalliseksi).

Wi-Fi-tilanne Helsingin kahviloissa on nyt parempi kuin vielä pari vuotta sitten, mutta emme edelleenkään voi kehuskella olevamme mitään tietoyhteiskunnan edelläkävijöitä, jonka kuvan Suomi (ehkä silloin aivan oikeutetusti) loi itsestään 1990-luvulla.

Tieteen päivät käynnistyivät hetki sitten. Täältä työpaikalta käsin voi onneksi seurata joitakin luentosaleja suorana internet-lähetyksenä. Harmi kyllä ei kaikkia. Esimerkiksi Päivän painissa on tänään klo 15 evoluutiopsykologiaa - mattotuomarina akatemiatutkija Ilkka Pyysiäinen (Helsingin yliopisto) ja painijat ETM, tietokirjailija Osmo Tammisalo vs. tutkija Katja Valli (Turun yliopisto).

Painit voi sentään kuulla radiosta, kiitos Ylen Puheen Päiväntasaajan. Mutta jos haluaisimme esiintyä maailman johtavana tietoyhteiskuntana, eikö koko Tieteen päivien - sentään lähtökohtaisesti ei-kaupallinen tapahtuma, joka on maksuton paikan päällä kaikille - ohjelman olisi voinut panna suorana videona nettiin.

Taidan lähteä loppuiltapäivästä kuitenkin paikan päälle. Jos en muuta niin toteamaan, ettei yliopiston ssleissa varmaan vieläkään ole kaikille avointa, maksutonta vierailijaverkkoa. Kun emmehän me mikään Viron tai Israelin kaltainen internetin edelläkävijämaa ole.

Kommentit (4)

Hannu
5/4 | 

En ollut tällaisista tieteen päivistä kuullutkaan. Ja nyt kun olen, on jo liian myöhäistä.

Käsittämätöntä ettei ohjelmaa laitettu nettiin! Olisin katsonut useamman 'ohjelmanumeron' saman tien. Satanen vetoa että siellä olisi yli satatuhatta katsojaa vuoden sisällä.

Mistä tällainen laiminlyönti voi johtua? Ehkä yliopistoilla on taakkanaan vanhanaikaisesti ajatteleva vanhempi sukupolvi?

Marko Hamilo
6/4 | 

Ei ole vielä mitenkään liian myöhäistä! Tallenteita löytyy sentään melkoisesti:

http://video.helsinki.fi/tieteenpaivat2009/

Vajaa 50 lähetystä laskin tuosta oikeasta palkista. Kritiikkini koski vain sitä, ettei saman tien pantu kaikkea verkkoon, vaan vain osa. Mutta taisin lukea ohjelman huolimattomasti tai sitten videointia tehtiinkin kattavammin kuin mitä keskiviikkona vielä mainostettiin. Nyt esimerkiksi eiliseltä sunnuntailta ei löydy tätä symposiumia, mutta muut kyllä, eli 7/8 ohjelmasta oli verkossa:

12.00−14.00 VIESTINNÄN EVOLUUTIO VAI REVOLUUTIO?
Päärakennus, sali 13 (3. krs.)

Itse en halunnut sunnuntaina tuhlata muutamaa iltapäivän valoisaa tuntia, joten lähdin rannalle kävelemään. Uunisaaren kahvilassa ei ikävä kyllä ole laajakaistaa, mutta luentoja saattoi seurata suorana läppärillä tavallisella 3G-yhteydellä (liittymäni ei tue 3,5G:tä). Ja aivan hyvin oli seurattavissa.

Minun puolestani vaikka koko Suomen korkeakoulujen luento-opetus saisi ilmestyä verkossa tähän tapaan!

Taisto Leinonen
7/4 | 

Tieto-Suomi really sucks!
Tampereella vietetty viikko hyvätasoisessa Lapinniemi-hotellissa kertoi, missä mennään. WLAN olisi ollut saatavissa vain 20 m säteellä respasta.

Taisto Leinonen
päätoimittaja Elektroniikkauutiset 1970-1975,
perustaja Prosessori ja HiFi 1979.

Kiotoa merkittävämpi ilmastoso...
8/4 | 

[...] Palasin Ilmatieteen laitoksesta keskustaan raitiovaunulla. Olen aiemmin motkottanut Helsingin takapajuisuudesta, kun täällä ei niin vain joka kahvilassa pääse langattomasti nettiin. Nyt satuin ensimmäisen [...]

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Skeptikon päiväkirja

Blogin päivittäminen on päättynyt.

Marko Hamilo on vapaa toimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja. Hamilo ei usko homeopatiaan eikä psykoanalyysiin, eikä aina aamun sanomalehteenkään.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2010
2009
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla