Valtioneuvoston kanslia toimi vastoin lakia, kun se hylkäsi Tiede-lehden asiakirjapyynnön.

Korkein hallinto-oikeus on päättänyt, että valtioneuvoston kanslia toimi lainvastaisesti, kun se kieltäytyi antamasta Tiede-lehdelle Pekka Himasen johtaman tutkimushankkeen väliraportteja ja analyyseja.

Pyysin näitä papereita valtioneuvoston kansliasta helmikuussa 2013 Himas-kohun ollessa kuumimmillaan. Arvelin että niistä selviäisi, mikä oli 700 000 euron hintaan tilatun hankkeen tieteellinen laatu ja mistä projektissa itse asiassa maksettiin. Maksuerien suorittaminen oli sidottu kyseisten raporttien toimittamiseen.

Julkisuuslain mukaan viranomaisten asiakirjat ovat julkisia, jollei laissa erikseen toisin säädetä. Valtioneuvoston kanslia hylkäsi pyynnön sanoen, että paperit olivat tutkimukseen liittyviä luonnoksia, jotka eivät olleet valmiita käyttötarkoitukseensa eivätkä siksi julkisuuslain mukaan julkisia. Oikeuden mukaan näin ei ollut vaan raportit olivat valmiita. Kyse ei ollut myöskään tutkimussuunnitelmista eikä tutkimuksen perusaineistoista, jotka ovat lain mukaan salassa pidettäviä. Kenellä tahansa olisi ollut oikeus halutessaan tutustua niihin.

Kestävän kasvun malli -hankkeen loppuraportti (pdf) julkaistiin ja ruodittiin tiedotusvälineissä yli vuosi sitten. Pöly on laskeutunut. Väliraporttien sisältö on voinut menettää kiinnostavuutensa.

Siitä huolimatta oikeuden päätöksellä on edelleen merkitystä. On näet valtavasti väliä sillä, noudattaako pääministerin oma kanslia lakia vai ei.

Kommentit (5)

SamBody
Liittynyt3.5.2008
Viestejä9096
1/5 | 

Näissä hallinto-oikeuksien päätöksissä on yksi oleellinen valuvika: niistä ei aiheudu lakia rikkoneelle mitään seuraamuksia. Jos toimituspäälikkö nyt haluaisi samaiselta taholta jotain asiakirjaa julkisuuslain nojalla, mutta pyyntö torjuttaisiin jolloin samantapaisella mielivaltaisella mutu-perusteella ei tällä päätöksellä ole mitään painoarvoa. Siitä vain uutta valitusta vetämään, jolla sitten aikanaan on yhtä vähän väliä kuin tälläkään nyt. Jne jne jne...

 

http://www.vapaakielivalinta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

2367
Liittynyt9.7.2010
Viestejä6960
2/5 | 

Jäämme siis mielenkiinnolla odottamaan mihin lopputulokseen Tiede-lehti päätyy Himasen paperien tieteelliseslaadusta.

bergepanther
Liittynyt5.11.2008
Viestejä4839
3/5 | 

Erinomaista toimintaa Tiede-lehdeltä/Annika Mutaselta, hattua nostaen odotellaan lisätietoja joita ei 100% todennäköisyydellä tule.

unbiased
Liittynyt26.12.2010
Viestejä1863
4/5 | 

Suomalaista korruptiota. Jäljet peitetään riittävän pitkäksi ajaksi, kunnes mysrky on laantunut eikä enää räisky vettä isoille kengille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tieteen puudeli

Annikka Mutanen on Tiede-lehden toimituspäällikkö. Tässä blogissa hän istuu syliin ja puree.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla