Terveisiä hiihtolomalta. Se meni mönkään. Oli tarkoitus matkustaa laskettelemaan Pohjois-Italiaan Ötzi-muumion löytöpaikoille, mutta lähtöä edeltävänä päivänä kuopukselle nousi 39 asteen kuume. Sairasta lasta ei voinut lähteä raahaamaan Euroopan halki.
Viikon puolivälissä kuume oli laskenut ja päätimme lähteä kotiseudulle Pohjois-Karjalaan. Siellä on sentään lunta, josta täällä Helsingissä on nähty tänä talvena vain pikaisia häivähdyksiä. Hiihdimme järven jäällä ja rakensimme lumilinnaa vaakarännän lentäessä päin naamaa. Laskettelemaan pääsimme Maarianvaaraan. Metsässä keskellä ei mitään toimi kaksi hissiä, kolme rinnettä, suksivuokraamo ja kahvila. Tungosta ei ollut, mutta mäki oli yllättävän iso ja pikkupojille sopivan vauhdikas. Äidillekin se muuttui vähintään riittäväksi, kun otti alle lumilaudan ja kieri ja mätkähteli sen kanssa alas.
Lasten mielestä loma onnistui täydellisesti. Myös aikuiset olivat lopulta rentoutuneita ja tyytyväisiä. Ukki ihmetteli, että kannattaako muulloinkaan mennä merta edemmäs kalaan.
No, merta edemmäs lentely loppuu kohta ilman sairastapauksia ja yksilöllisiä valintojakin, kun hallitukset joutuvat pakottamaan hiilidioksidipäästöt alas. Meidän perheestä saan lentää joskus lasten kanssa jonnekin vain minä, joka liikun muuten lähinnä polkupyörällä ja bussilla. Miehen päästökiintiöt kuluvat autoiluun. Tosin vanhasta kolmen perheen puutalostamme ei pääse lentokoneen kyytiin kukaan, ellei tuulensuojalevyjä ole asennettu vuorilaudoituksen alle ja maalämpöpumppua hankittu öljykattilan tilalle.
Erkki Tuomioja oli turhan varovainen sanoessaan, ettei hänen esittämänsä ajatus polttoaineen säännöstelystä ole oikeasti mahdollinen. Se tulee toteutumaan.
Hau hau VR, kai teillä on kalustehankintoja suunnitteilla, että pystytte kuskaamaan meitä talvilomille lumirajan tuolle puolen?

Kommentit (5)

kotka lentää etelään
6/5 | 

Juu, hirveä juttu tuo ilmastonmuutos: kohta ei pääse hiihtämään ja laskettelemaan muualla kuin Leppävaaran uudessa pakastehallissa juhannuksena. Erkin idea oli sikäli kiinnostava, että nyt poliitikotkin uskaltavat laukoa radikaaleja ajatuksia, jotka eivät aina takaa äänestäjien suosiota. Minulle tuollainen säännöstelykuponkijärjestelmä sopii, kunhan kuponkien myymiseksi perustetaan toimiva pörssi.

Veikkaan, että tulevaisuudessakin lennetään moottorilentokoneilla ympäri maailmaa tai että ainakaan ilmastonmuutos ei estä lentelyä. Lentämisen kulut saattavat kuitenkin kallistua huomattavasti, ja matkustamisen helppous vaikeutua muista syistä. Lentokonetekniikka kehittyy, jos valmistajia ja lentoyhtiöitä painostetaan riittävästi, ja lentokoneiden kulutus ja päästöt pienenevät tai muuttuvat. Toisaalta ihminen tuntuu olevan sen verran sopeutuva elukka, että koneet lentänevät jatkossakin, vaikka päästöjä ja kulutusta ei saataisikaan kuriin. Ainahan voidaan tehdä vertailuja eri asioiden kesken ja todeta, että lentäminen ei aiheuta sen enempää haittoja suhteessa hyötyihin kuin mikään muukaan tarpeeton kulutus. Ja kyllähän sinne etelään pääsee ilman moottoreitakin pyöräillen tai kävellen - teltta tarvittaessa mukaan. Lehdissä oli juuri juttu miehestä, joka oli tehnyt maailmanympärimatkan kävellen (ja uiden?), ja aikaakin kului ilmeisesti vain kymmenisen vuotta miehen elämästä. Miksi kaiken pitää/isi aina tapahtua niin nopeasti; pääseehän sinne hautaan hitaammallakin tahdilla?

MrKAT
7/5 | 

Oras Tynkkynen koitti matkustaa junalla Japaniin, vei viikkoja, liian kauan ja matkustanee nykyään suihkareilla. Päättäjät toimittajat saavat matkustaa vauhdikkaasti kauas. Ekomatkailua olisi jos PC:lle saisi virtuaalitodellisuuksia Galapagosista, ei tarvitsisi itse matkustella. Näin luulin. Mutta vaikka meillä on enemmän "virtuaali"kuvia ja elokuvia ja tv-ohjekmia kuin koskaan niin ne vain houkuttavat lisää matkaamaan ja törsäämään.. joten ei ne virtuaalitodellisuudetkaan pelasta palloa. Ihminen ei usko ennenkuin itse "kokee" ja se käy kalliiksi se "itselle todistelu" että se Giza on suuri ja...

Tieteen Puudeli
9/5 | 

Jami, WSOY:n intranetsanakirja vastaa sinulle näin: suunnitelma meni myttyyn the plan fell through (went phut, fizzled [out]).

Eli lomamme putosi, posahti ja siitä pihisi ilma ulos.

Hartte-Vainaa
10/5 | 

Onneksi en harrasta lomanviettoa, vaan mörköilen ympäri vuoden tuon kapitalistiriistäjän tehtaassa. Lomani ei siis voi pudota, posahtaa eikä menettää ilmanpaineitaan. Vähäinen lomailuni säästää myös ilmastoa. Olen ekomies! Toisaalta poltan päivässä kymmeniä litroja polttoöljyä pyöräkuormaajien kanssa ja pyöritän sellaisia sahoja, jotka imaisevat puolitoista ydinvoimalallista sähköä vuorokaudessa. Minun kannaltani täysimittainen kesäloma olisi siis oikea ympäristöteko...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tieteen puudeli

Annikka Mutanen on Tiede-lehden toimituspäällikkö. Tässä blogissa hän istuu syliin ja puree.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla