Viime kesänä olin käymässä Cambridgessa. Seisoin halvaantuneena tuijottamassa yliopiston koristeellisia muureja, valtavia sisäpihoja, korskeita kappeleita ja tuhatvuotisia tammiovia. Näin omenapuun, josta omena kuulemma putosi Newtonin päähän. Join olutta opiskelijoiden kanssa King's Collegen baarissa. Näissä linnoissa ne yhä asuvat, pänttäävät ja juhlivat. Suusta pääsi ihan huomaamatta lause: Miksen mä voi olla täällä.

Matkaseura naurahti vähän ja vastasi: Kohtahan sä olet täällä!

Ja se on muuten totta. Nyt minä olen täällä. En tosin Cambridgessa vaan Oxfordissa, mutta meininki on sama. Historiaa ja intellektuaalista pääomaa on ympärillä niin että hengästyttää.

Jopa Tylypahkan ruokasali löytyy täältä, mahtavasta Christ Church Collegesta. Sen taas perusti kardinaali Wolsey, jonka muistavat ainakin kaikki ne jotka ovat katselleet Tudoreita, televisiosarjaa Henrik VIII:n vaimon vaihdoista. Niiden tuoksinassa Wolseykin menetti päänsä.

Olen tullut Helsingin Sanomain säätiön apurahalla opiskelemaan Reuters-instituuttiin, jossa täydennyskouluttautuu toimittajia eri puolilta maailmaa. Instituutti on osa Oxfordin yliopistoa ja sen Green Collegea. Ensi kesään asti blogini käsittelee täällä eteen tulevia kokemuksia ja ajatuksia.

Kommentit (4)

Avaimen haltija
5/4 | 

Terveiset Oxfordin tiedeyhteisön jäsenille!

Tiedeyhteisön jäsenet todistelevat tilan laajenevan erittäin huonoilla vertauksilla! esim. ns ilmapallo vertaus todistaa oikeasti sen että valo venyy koska fotoneissa oleva energia muuttuu vähemmän tiheäksi energiaksi?

Kun piirrät ilmapallon pintaan pisteitä ja puhallat energiasta muodostuvaan ilmapallon ilmaa joka siis on energiaa, niin silloin pisteet ilmapallon pinnalla loittonevat, koska ilmapallon pinta venyy. Myös pisteet, jotka ovat energiaa, laajenevat!

Miksi tällä vertauksella yritetään selittää tilan laajenemista? Onko tila energiaa?

Jos valo, joka siis muodostuu fotoneista jotka ovat energiaa, venyy, niin eikö silloin kyseessä ole sama ilmiö kuin ilmapallon pinnasta, joka venyy kun pallon sisään puhalletaan ilmaa joka on energiaa?

Eli ilmapallon pinta muuttuu vähemmän tiheäksi energiaksi, koska ilmapallon sisälle puhalletaan energiaa.

Kun valo venyy, niin silloin valon energia muuttuu vähemmän tiheäksi energiaksi. Tämä tarkoittaisi sitä että fotoneissa oleva energia muuttuu vähemmän tiheäksi energiaksi.

Mistä se energia tulee joka saa valon venymään? Fotonit itse ovat energiaa, joten helpoin ja yksinkertaisin selitys on siinä, että energia tulee fotoneista itsestään. Kaikista kappaleista jotka ovat energiaa, säteilee energiaa pois päin. Fotonit ovat energiaa ja silloin on loogista ajtella että myös fotonit ja kaikki muutkin hiukkaset säteilevät energiaansa. Eli vanhan valon fotonit ovat ehtineet töniä toisiaan pois päin toisistaan kauan aikaa. Mitä kauemman aikaa, sitä venyneempää valoa!

Miksi tilan laajenemiseen uskovat käyttävät tilan laajenemisen kuvaamiseen ilmapallovertausta, vaikka tässä vertauksessa oikeasti energiasta muodostuva ilmapallon pinta venyy?

Eihän siinä laajene tila!

Miksi tilan edes pitäisi laajentua?

Siksikö kun on havaittu energiasta muodostuvan valon venyvän, mitä pidemmän matkan se liikkuu?

Ilmapallovertaus tukeekin enemmän atomien ytimissä olevan energian muuttumista vähemmän tiheäksi energiaksi?

Avaimen haltija
6/4 | 

Kiinnostaisi tietää mitä oppineet sanovat tästä onesimpleprinciple.com sivujen ennustuksesta jossa Dark flow mainen ilmiö ennustettiin jo 28.5.2008

http://www.onesimpleprinciple.com/forum/viewtopic.php?t=2259

Dark flow

"posted: 23 September 2008
12:46 pm ET"

http://www.space.com/scienceastronomy/080923-dark-flows.html

Onesimpleprinciple ajatuksen videoita joissa viimeisimmässä kerrotaan mistä jäätyvä vesi saa energian rikkoa putki!

http://bubblare.fi/user/7285/movies

Raimo Partanen
7/4 | 

Terve!

Onko olemassa ns. tila-energiaa. Yhdessä tilaisuudessa eräs feng shui guru näytti että näyttää olevan. Guru pyysi minua nostamaan käsivarsiani voimalla ylos samalla kun hän painoi niitä alas. Yht äkkiä voima käsivarsistani katosi ja se johtui selityksen mukaan siitä että gurun avustaja raapaisi kolme kertaa
selkäni takana huoneen seinään kolikolla.

SA Intissä leikittiin painovoiman kanssa 5 kaveri kukin vuorollaan istui tuoliin.
4 kaveria asettui tulin jalkojen kohdalle. Kukin kaveri asetti vasemman kätensä
tulilla istuvan pään päälle ja painoi päätä n. 2 minuutin ajan. Tuon jälkeen 4 kaveria nostivat tulilla istuvan VAIN neljän käden etusormilla tulilta korkealle ilmaan.

En tänä päivänä ymmärrä kuinka painovoima kumoutui. Toistimme
kokeen jokaisen 5 kaverin kohdalla ja ihme toistui joka kerta.

Mikä selitykseksi?

Raimo Partanen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tieteen puudeli

Annikka Mutanen on Tiede-lehden toimituspäällikkö. Tässä blogissa hän istuu syliin ja puree.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla