Ihanaa, kevät tuli ja pyöräilykausi alkoi. Eikun kamalaa, Venäjän maastopalojen savu pistää taas keuhkoissa ja hienoksi jauhautunut hiekoitushiekka pöllyää naamaan.
Helsingin ilmassa on vähintää viisinkertaisesti pienhiukkasia normaaliin verrattuna, kertoo Hiukkasfoorumi. Niitä leijuu ympärillämme tuhansia kiloja. Ne riittävät tappamaan monta ihmistä. Koko Etelä-Suomessa olisi nyt turvallisinta välttää rasittavaa ulkoliikuntaa tai mieluiten pysytellä kokonaan sisätiloissa, professori Kaarle Hämeri neuvoo.
Mahdotonta, en voi suostua! Aurinko paistaa ja linnut laulavat. Enkä suosittele muillekaan. Kuollaan tässä kuitenkin.
En kyllä voi suostua tähän pölyttämiseenkään. Minun puolestani katujen tolkuttoman hiekottamisen voisi lopettaa. Eihän täällä enää ole talvisin luntakaan. Siltä varalta että kaksi kertaa vuodessa sattuu tulemaan liukasta, kaupunki hankkii hiekoituksesta säästyvillä varoilla potkukelkat, joilla reippaillaan turvallisesti töihin. Nyt Helsingissä ei voi potkukelkkailla koskaan, kun hiekoitus estää senkin.
Mutta miten sammuttaa venäläisten kulotusinto?

Kommentit (6)

:(
7/6 | 

Taidanpa aloittaa työmatkapyöräilyn taas toukokuun puolessa välissä. Silloin hiekoitukset on toivottavasti jo poistettu. On inhottavaa hengittää sitä maassa lojunutta moskaa, jossa on kaikenlaisia epämääräisiä ainesosia. Katuhiekan tuoteseloste puuttuu, enkä halua keukoihini kolerabakteerien kyllästämää koirankakkapölyä. En halua pilata tervettä sydäntänikään ulkoilemalla ilmansaasteiden suhteen väärään aikaan ja liian rasittavasti. Autot tosin käryävät ympäri vuoden, mutta nastarenkaat eivät onneksi kesäaikaan rouhi asfalttia ilmaan.

Kaipa sitä kannattaa edelleenkin hiekoittaa liukkaita kävelykatuja, koska kaikkiin kenkiin ei saa nastoja ja jos kemikaaleilla ei pystytä korvaamaan hiekkaa. Katkenneiden luiden hoito on kallista, ja lonkkamurtuma voi vammauttaa pysyvästi tai tappaa.

Miten vähentää kaikkien kulutusintoa ja turhaa huviajelua autoilla? Autoilijat toki väittävät, että eivät lähes koskaan aja turhaan, vaan kyseessä on vain autoilua lähikauppaan tai kilometrien päässä olevaan hypermarkettiin. Silti esimerkiksi Espoossa Kehä ykkönen ja Turunväylä ovat jokainen päivä täynnä autoja, vaikka missään toimistossa tai kauppakeskuksessa ei siihen aikaan olisikaan älyllistä elämää. Onko tutkittu, miten suuren osan paikallisista saastepäästöistä autot aiheuttavat? Tuleeko Keski-Euroopasta edelleen autoilijoiden otsoni- ja muita saastepäästöjä Suomeen asti? Ainakin jatkuva liikennemelu lisää stressiä ja aiheuttaa terveysongelmia.

Miten sammuttaa venäläisten kulotusintoa tai kulotukset? Mitä ja miksi he kulottavat? Polttavatko he takapihallaan vuoden aikana kertyneitä ongelmajätteitään vai raivaavatko uusia peltoja? Jos kulotuksia tarvitaan kasvattamaan käytössä olevaa peltopinta-alaa, niin eikö poltettavalla puulla olisi muutakin käyttöä vai kulotetaanko siellä pelkästään risuja ja heiniä? Jos kulotetaan amatsonilaisittain vain, koska entiset pellot on ryöstöviljelty ravinteiden suhteen tyhjiksi, niin silloin kulotusalueille kannattaisi ehkä perustaa lannoitetehtaita, joista saisi lannoitteet sopuhintaan.

Kiinnostavaa nähdä, miten paljon maratoonarien ja kilpapyöräilijöiden suoritukset heikkenevät Pekingin olympialaisissa. Ehkä sieltä saadaan lisävalaistusta ilmansaasteiden vaikutuksesta suorityskykyyn ja kestävyyteen. Eipä paljoa järki kukoista sielläkään: on pakko juosta Pekingin saasteissa, eikä kilpailuja voitu siirtää puhtaammille alueille.

No, jos ilmansaasteet vuosi vuodelta lisääntyvät, niin pitää hankkia hengityssuojaimia. Niiden kanssa on vain ikävä ulkoilla.

kansalainen
8/6 | 

Parasta on vain karaista itsensä. Ei itketä joka vuosi siitä pölypilvestä, samat henkilöt siivoavat varmaan kotinsakin joka päivä lattiasta kattoon (ja sairastuvat 5x muita herkemmin).

Kysyn vaan!
9/6 | 

Savuhaittoja tulee kotimaassakin. Taajama-asutusten pienpolttajat ovat pilanneet vuosikausia lähinaapurustojen hengitysilmat, ulkoiluilmat, pihoillaolon ja tuuletukset ym.
Kauniilla säällä ollaan sisällä tai mennään kauemmas ulkoilemaan, omalle pihalle ei ole tuntikausiin asiaa savupäästäjen vuoksi. Niistä kärsitään ympärivuotisesti. Ketä tässä biopoltossa oikein suojellaan??? Karaisu ei onnistu, päänsärky siitä tulee ja poskiontelot kipeytyy.

Mandix
10/6 | 

Jea.. Onneksi täällä pohjoi.. köh, köh köh.. mitä perhanaa..

Tänään kattelin katuja, vissin oli 2 sentin mittanen kerros hiekkaa ja kiviä... (katsoo vihaisesti eläkeläisiä.. arvasin, hankkikaa nastat kenkiinne)

puuta palamaan
11/6 | 

Suurin osa ilmaa pilaavista laitteista käy bensiinillä tai dieselillä. Nastarenkaat likaavat myös ilmaa. Ne pitäisi laittaa oikeasti verolle. Jotkut eivät ilman niitä pysy tiellä, mutta asfaltin kulumisesta ja ilman pilaamisesta pitäisi verottaa.

Puun poltto on järkevää, öljyn ja kivihiilen poltto ei sitä ole. Ehkä Helsingissä puun pienpoltto ei ole kovin järkevää. Mutta aina voi muuttaa maalle jos ei kestä pakkautumisen seurauksia. Ihmisten pakkaaminen pieneen kasaan pilaa ilman ja maan.

Vainko hesalaisia pitäisi suoj...
12/6 | 

Sinulle "puuta palamaan": Miten perustelet että "ehkä Helsingissä ei puun pienpoltto ole kovin järkevää" ? Tosi ajattelematonta. Puun pienpoltto ei ole järkevää missään taajama-alueella niinkauan kun ne tuottavat ympäristöön vaarallisia pienhiukkasia ja vaikeuttavat ihmisten elämää. Tahtoopi olla niin, että sinne puiden sekaan menee kaikenlaista roskaa ja käryt senmukaiset. Pienpolttajat ovat itse pilanneet hyvän asian. Valitettavasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tieteen puudeli

Annikka Mutanen on Tiede-lehden toimituspäällikkö. Tässä blogissa hän istuu syliin ja puree.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla