Kun tieteessä tapahtuu jotain merkittävää, on jännittävää seurata itse uutisen lisäksi myös sitä, miten tiedotusvälineet uutisoinnista selviävät.

Cern kertoi tiistaina saaneensa ehkä näkyviin ensimmäisen häivähdyksen kauan etsitystä Higgsin hiukkasesta. Sen löytyminen on suuren luokan uutinen. Silti se ei läpäissyt kaikkia uutisseuloja. Syyt olivat luultavasti samat kuin pienemmissäkin tiedeuutisissa.

Ensimmäinen kompastuskivi on, ettei toimituksessa ole paikalla ketään, joka ymmärtäisi mitä löytö merkitsee. Toinen tuskan aihe on sana ehkä. Siis löytyikö Higgsin hiukkanen vai ei? Kyseessä on ensimmäinen havainto siihen suuntaan, mutta tutkijat erityisesti korostivat, ettei asiasta vielä ole varmuutta. Tämä voi tuntua kokeneesta tiedetoimittajastakin laihalta uutiselta.

Yltäkylläisempää lienee silti turha odotella. Tieto nimittäin vahvistuu tai kumoutuu vähitellen. Kun havaintoa lopulta voidaan pitää varmana, se ei enää tunnu uutiselta.

Tästä syystä tieto kannatti todella kertoa eilen, ken siihen vain kykeni.

Tiede.fi:n uutisoi jaSyksy selitti uutista blogissaan.

Helsingin Sanomat onnistui tällä kertaa mallikkaasti kertomaan, mikä merkitys hiukkasella on sekä sen, mitä oikeastaan on havaittu ja millaista epävarmuutta havaintoon liittyy.

MTV:n kymmenen uutisten juttu sen sijaan oli puutaheinää. (Alkaa videossa heti lähetyksen puolenvälin jälkeen).

Ylen ja Nelosen iltauutisiin Higgs ei yltänyt lainkaan.

Jos teillä on  osumia radiosta ja maakuntalehdistä,  tuokaa omat linkkinne ja kommenttinne mediaseurantaan.

Kommentit (5)

Metusalah
6/5 | 

Syksy Räsänen kirjoitti syyskuussa (kun neutriinot "ylittivät valon nopeuden") omassa blogissaan vastauksena erääseen kommenttiin seuraavasti:

"Tiedeyhteisön sisällä ei kommunikoida lehdistötiedotteiden ja lehdistötilaisuuksin, vaan tieteellisten julkaisujen ja seminaarien avulla. OPERA laittoi tuloksensa julki, ja oletettavasti he pitävät aiheesta kollegoille puheita. Huhujen mukaan joidenkin kokeen jäsenten mielestä tulosta olisi pitänyt kokeen sisällä analysoida enemmän ennen kuin sen antaa julki edes muulle tiedeyhteisölle, mutta huhuille ei kannata paljon painoa laittaa."

Mielestäni tässä tuoreimmassa Higgsin bosonia koskevassa uutisoinnissa on paljon samoja aineksia kuin syyskuun neutriino-jutulla oli, eli maallikon näkökulmasta tuntuu siltä, että kyllä se Higgs nyt kertakaikkiaan on *pakko* löytää, ja jos se ei muuten löydy, se *laitetaan löytymään*! :-)

Annikka Mutanen
7/5 | 

Tarkoitatko Metusalah neutriinojutulla niitä valoa nopeampia neutriinoja? Ne havainnot tulivat suurena yllätyksenä, mutta Higgsiä kyllä etsitään todella kiihkeästi. Olisi aika mäjäys, jos kaunis ja vähää vailla valmis standardimalli kaatuisi viimeiseen puuttuvaan hiukkaseen. En silti usko, että fyysikkoyhteisö päätyy kollektiivisesti huijaamaan itseään ja toisiaan. Asian laita selviää, mutta vähitellen.

Marko Hamilo
8/5 | 

Minusta se Syksyn aiempi postaus oli erityisen silmiä avaava, se jossa pointtina oli että jos Higgs ei löydy, se vasta uutinen olisikin. Koska nyt se kyllä löytyy jos on löytyäkseen ja ellei havaintoja tule, maailmankuva meneekin mullin mallin.

Annikka Mutanen
9/5 | 

Ihan totta Marko, se vasta uutinen olisikin, että Higgsin bosonia ei ole. Tietty makkaraa ja maitoa ostettaisiin sittenkin entiseen tapaan, kuten Maikkarin uutiset asian merkitystä avasi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tieteen puudeli

Annikka Mutanen on Tiede-lehden toimituspäällikkö. Tässä blogissa hän istuu syliin ja puree.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla