Tiedelehden vakituinen avustaja Jani Kaaro on tehnyt jotain erinomaisen epätavallista. Hän julkaisee huomenna tieteellisessä NeuroReport-julkaisussa uuden käsityksen migreenin synnystä yhdessä Harvardin yliopiston professorin Nouchine Hadjikhanin kanssa. Ensi perjantain Sciencessä ilmestyy juttu Kaaron saavutuksesta.

Ihmeellistä siinä on se, että Kaarolla ei ole mitään tieteellistä eikä muuta koulutusta. Lukiokin jäi kesken jo ensimmäisellä luokalla, kun hän lähti keväällä katsomaan lintujen kevätmuuttoa eikä tullut takaisin. Kyseessä ei ollut pelkkä päähänpisto, sillä Kaaro oli inhonnut koulua ensimmäisestä päivästä lähtien.

Oppinsa Kaaro on ammentanut vapaan tiedetoimittajan työstä. Kun hän aikoinaan kirjoitti ensimmäisiä juttujaan modernista lääketieteestä, työ oli yhtä tuskaa. "En ymmärtänyt mitään. Mutta pakko oli opetella. Että voi kirjoittaa tieteestä täytyy ymmärtää sitä", Kaaro kertoi äsken puhelimessa. Samaan aikaan hänen kännykkänsä piippasi muiden onnittelijoiden ja uteliaiden soittajien puheluita.

Tieto ja ymmärrys on karttunut juttu jutulta. Nyt Kaaro sanoo, että tieteen tulokset eivät ole maallikollekaan vaikeita, kunhan niihin perehtyy. "Ja toimittaja voi aina soittaa ja kysyä. "Vaikeaa on se, miten tulokset saadaan. Siihen tarvitaan myös laboratoriot ja muut tykötarpeet.

Migreenin syytä toimittaja alkoi etsiä, kun suuressa tutkimuksessa oli todettu, ettei sydämen aukon sulkeminen lopettanutkaan potilaiden päänsärkyjä, vaikka migreenin ja sydämessä olevan reiän välillä oli havaittu yhteys. Kaaro alkoi googlata esiin tutkimuksia aiheesta samalla kun hän istui iltoja nukuttamassa pientä huonounista poikaansa.

"Aikaa oli rajattomasti ja minä notkuin netissä. Ensin ei löytynyt mitään." Sitten alkoi löytyä palasia, eri alojen tutkimuksia jotka loksahtelivat toistensa lomaan kuin palapelin palat. Sydämen lateralisaatiota eli sen puoliskojen oikeaa kehitystä sikiönkehityksessä ohjaa Nodal-geeniryhmä. Sen virheellisen toiminnan vuoksi niiden väliseen seinämään voi jäädä aukko tai sydän voikin asettua ihmisen rinnassa oikealle puolelle. Saman geeniryhmän virhetoiminta voi myös siirtää sivuun aivoissa sijaitsevaa käpylisäkettä. Käpylisäke taas reagoi valoon ja säätelee vuorokausirytmiä. Kirkas valo usein laukaisee migreenin.

Reikä sydämessä ei aiheutakaan migreeniä, vaan niillä on sama syy, Nodal-geenien toimintahäiriö, jonka voi aiheuttaa epänormaali serotoniinin säätely. Kaaro lähetti hypoteesinsa sähköpostissa tutkijoille, jotka pitivät sitä uskottavana. Hypoteesia testaamaan löytyi migreenin tutkija ja radiologi Hadjikhani, jolla oli aivokuvia migreenipotilaista.

Hänkin löytyi netistä, osui Kaaron silmiin toimittajien Eurekalert-palvelusta. Googlen kuvahaku osoitti, että professori näyttää ystävälliseltä, joten Kaaro uskaltautui jälleen lähettämään sähköpostia. Hän sai myös ystävällisen vastauksen. Ja vuoden kuluttua Hadjikhani oli ehtinyt tarkastaa aivokuvista migreenipotilaiden ja verrokkien käpylisäkkeiden sijainnit. Ne todellakin poikkesivat toisistaan. Loppu on tällä viikolla lehdissä.

Kaaro arvelee, että hänellä kävi tolkuton tuuri, kun hän löysi juuri oikean ihmisen. Harvardin professori näki hänen hypoteesinsa arvon, pystyi testaamaan sen keskeisen osan ja halusi kaiken lisäksi antaa alkuperäiselle esittäjälle kunnian joka hänelle kuuluu, merkitä Kaaron Kaaron artikkelin kolmen kirjoittajan joukosta ensimmäiseksi.

Jos nyt joku muukin pieni ihminen huomaa läppärinsä takana, että on keksinyt vastauksen johonkin selvittämättömään tieteelliseen ongelmaan, mitä hänen kannattaisi tehdä?

"Älä luovuta", neuvoo Kaaro. "Onnittele itseäsi, ehkä kukaan muu ei tule onnittelemaan, ellei käy oikein hyvä tuuri." Muitakin neuvoja Kaarolta irtoaa. "Jos ei ole oikein mitään koulutusta etkä osaa oikein mitään, rupea tiedetoimittajaksi. Siinä ainakin opit paljon."

Kommentit (12)

Heureka!
13/12 | 

Onneksi olkoon! Hienoa, että ei tarvitse olla jonkin tietyn erityisalan huippututkija ja että ei tarvitse olla oikeuksia käyttää tutkimuslaitosten mutkikkaita laitteita, jotta voi viedä tiedettä eteenpäin. Olen monesti epäillytkin, että kiinnostavia tieteellisiä tutkimuksia tai peräti läpimurtoja on jäänyt tekemättä vain, koska tutkijat ovat liian tiukasti fakkiutuneet ainoastaan omaan erityisalaansa ja eri tieteenalojen (tai peräti jonkin tieteenalan sisäiset) sillanrakentajat puuttuvat. Toisaalta moni nykyajan tieteenala on niin mutkikasta, että eipä siinä ehkä jää ammattitutkijoille paljoakaan aikaa perehtyä muihin alueisiin.

Migreenistä kärsivä
14/12 | 

Olin äimistynyt kun luin eilen hesarista Jani Kaaron kirjoittaman migreenijutun. Olen itse kärsinyt migreenistä n.5 vuotta ja migreenin havaitsemisen aikohin aloin kärsimään myös pahenevista rytmihäiriöistä. Tämä SVT hoidettiin 4 vuotta sitten katetriablaatiolla, mutta migreenistä kärsin ajoittain edelleen. Olen lisäksi ollut aina myös erittäin herkkäuninen ja huono nukahtaja, enkä pysty nukkumaan kuin täysin pimennetyssä huoneessa. Melatoniinivalmisteet ovat myös tulleet tutuiksi. Onko sattumaa vai ei...?

Toivon sydämestäni, että Kaaron ansiokasta hypoteesiä ryhdytään tieteellisesti testaamaan!

MrrKAT
15/12 | 

Uskomatonta, saan sanottua vasta nyt, koska mykistyin aiemmin..
Hienoa ! Way to go !

Avaimen haltija
16/12 | 

Minä tuossa selvitin miten maailmankaikkeus oikeasti toimii. En ole tyrkyttämässä ajatustani tiedejulkaisuihin. Sen voi toki tehdä joku muu minun puolestani, jos sattuu haluamaan että tiede etenee oikeaan suuntaan!

Haastan nykyisen tiedeyhteisön!

Todistan työntävän voiman tavan välittyä heiluttamalla käsiä!

Käytän ajatuksen voimaani ja tartun palloon kädelläni ja samalla käytän suoritukseen energiaa! Eli saan energiaani muuttumaan vähemmän tiheäksi energiaksi!

Heilautan kättäni ja irrotan pallosta, jolloin pallo jatkaa LIIKETTÄÄN, kunnes osuu toiseen palloon ja saa sen TYÖNTYMÄÄN eteenpäin.

Näin työntävä voima välittyy!

Miten vetävä voima välittyy? Minä väitän ettei vetävää voimaa ole oikeasti olemassa ja siksi sen tapaa välittyä ei osata, eikä pystytä kertomaan! Minä väitän ettei energia atomien ytimissä pysy saman kokoisella alueella, vaan energia muuttuu koko ajan vähemmän tiheäksi energiaksi eli atomien ytimet räjähtävät koko ajan! samalla atomien ytimistä pursuaa/työntyy energia-aaltoja joilla elektronien ja fotonien luonne. Myös elektronit räjähtävät ja ne liikkuvat viereisen räjähtävän atomin ytimeen ja saavat sen räjähtämään entistä nopeammin!

Fotonitkin räjähtävät ja niistäkin pursuaa/työntyy ulos energia-aaltoja joilla fotonit tönivät toisiaan pois päin toisistaan ja sen takia vanha valo on yleisesti punasiirtynyttä eli venynyttä!

Teoreettisesti saan pallon tulemaan minua kohti käsiä heiluttamalla, mutta kyseessä ei ole vetävä voima, vaan työntävä voima!

Jos voisin heiluttaa käsiä niin vimmatusti, että saisin kauhottua ilmaa minun ja pallon välistä, niin silloin pallon toisella puolella olevat ilman molekyylit alkaisivat TYÖNTÄMÄÄN toisiaan minua kohti ja samalla ne TÖNISIVÄT palloa minua kohti.

No niin. Otatteko haasteen vastaan? Kertokaa miten ns. vetävä voima välittyy! Jos ette osaa, niin tulkaa mukaan ja alkakaa kehittämään uutta Onesimpleprinciple.com ajatusta siitä miten maailmankaikkeus oikeasti toimii!

Tiedeuutisointi
17/12 | 

Ensinnäkin onnittelut Janille, opiskella ja oppia voi itsenäisestikin (varsinkin nykymaailmassa) paljonkin ilman muodollista koulutusta!

Silti, tämä blogikirjoitus auttaa jossain määrin ymmärtämään tiedeuutisoinnin äärimmäisen surkeaa tasoa. Keskiverto tiedetoimittajalta (nyt puhun enemmän esim. hesarista kuin tiede lehdestä) kun tuntuu puuttuvan perustiedot tieteen tekemisestä. Tästä syystä artikkelit antavat usein täysin väärän kuvan tutkimuksesta, sen merkityksestä ja sen laadusta.

Arto Mähönen
18/12 | 

ihmemies Jani ONNEKSI OLKOON rohkeudestasi ja päättelyväisyydestä viitaten esim. tähän migreeniin,kun johonkin perehtyy niin sillon näitä tärkeitä asioit voi auveta.Hyönteiset/ötökät ovat tulleet tutuiksi kirjoistasi ja tietysti lapsuudessa muutekin Neuvottomassa ja Hillossa haaviauki.Nyt pitää tutkaila näitä muita kirjoesi aluita terveys ja silleen.

Nyt selvisi
19/12 | 

Minulla on joskus toisella kymmenellä todettu "reikä sydämessä", kolmatta kohti mennessäni sain kroonisen migreenin. Sydänvaurion on oletettu syntyneen kuumeettoman angiinan jälkitautina (kun ei muuta keksitty). Luulenpa, että ostan Janin selityksen.

Vierailija
20/12 | 

Ei tässä muuta uutta ja ihmeellistä ole kuin se, että Jani Kaaroa kohdeltiin rehellisesti ja kunniallisesti. Normaali tapa on todeta "kiitos vihjeestä", " tämän suuntaista olemme itsekin ajatelleet", "näköjään kannattaa joskus kadunmiehiäkin kuunnella" tai jotain muuta vastaavaa. Vaikka ideat on ilmaisia, niin ei niitä silti kunnialliset ihmiset varasta. Hienoa että joskus tulee tälläinenkin poikkeus julki.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tieteen puudeli

Annikka Mutanen on Tiede-lehden toimituspäällikkö. Tässä blogissa hän istuu syliin ja puree.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla