Löysimme toimituksen kesäretkellä ällistyttävän ilmiön. Kilpisjärvelle on aivan keskustaan, järven rantaan ja melkein Saanan rinteeseen noussut norjalaisia hökkelikyliä.

Vierivieressä näköttää pikkuruisia parakkeja, keskimääräiseltä kooltaan puolet suomalaisesta siirtopuutarhamökistä. Niiden kylkeen norjalaiset kuulemma parkkeeraavat asuntovaununsa, kun tulevat Suomen puolelle viettämään vapaa-aikaansa.

Näiden parakkialueiden lisäksi järven ympäristöön nousee hirmuista vauhtia tavallisia ja tavallista komeampiakin kesämökkejä.

Hölmistynyt kysymys kuuluu, miksi norjalaiset tulevat tyrmäävän kauniista maastaan viettämään lomia ja viikonloppuja manner-Euroopan kylmimpään ja karuimpaan kohtaan, jossa kesä alkaa vasta kaksi kuukautta myöhemmin kuin muutaman kymmenen kilometrin päässä vuonojen rannoilla.

Kilpisjärven biologisen aseman johtaja Antero Järvinen vastasi. Norjalaiset tulevat ajelemaan moottorikelkoilla. Ja toden totta, tyhjien mökkien pihoilla seisoi kelkka poikineen odottamassa hetkeksi tauonnutta talvea.

Norjan jyrkilla vuorilla on hankala päristellä, mutta Suomen Lapin loivat maastot ovat omiaan kelkkakaahailuun. Täälläkään ei saisi ajella ilman maanomistajan lupaa kuin virallisilla kelkkareiteillä eikä niilläkään hurjastella, mutta valvonta ei välttämättä ole syrjäseuduilla turhan tarkkaa.

Ja tehokkaana lisähoukuttimena meillä on tuo halpa viina. Joskus näinkin päin.

Kommentit (7)

Kauneus katsojan silmissä
8/7 | 

Eli viinan voimalla pyöritellään moottorikelkkoja. Todellista ekomatkailua.

Seuraavaksi odotellaan, että ruotsalaiset huristelevat halvan viinan toivossa vesiskoottereillaan sulostuttamaan suomalaisia kesäiltoja. Onneksi me paikalliset asukkaatkin olemme tajunneet luonnon kauneuden arvon ja kaasuttelemme autoinemme ja moottoriveneinemme ihailemaan sitä joka notkoon ja niemelmään ja varaamme parhaat paikat kesämökeillemme.

Mandix
9/7 | 

Nehä on jo tullu, Torniossa on Suomen vilkkain alko... viina käy kaupaksi.
Lauantaisin on aina bussi tai kaksi alkon pihassa... vissi tilaavat iha bussin ja käyvät ostamassa tuosta, isolla porukalla.

Mmhm, + norjassa on iha himokallis bensa, halvempi täällä pärryytellä, siis niiden palkoilla. Ja melkeen Saanan rinteeseen? mitä hel... miten ne saa lupia semmosten rakentamiseen?

jääleinikki
10/7 | 

Käykääpä katsomassa Saanan takana (siis Kilpisjärven kylästä katsottuna) miltä näyttää maasto, kun siellä kelkoilla ja mönkijöillä pöristellään. Kestää muuten aika kauan palautua. Taitavat olla asialla kyllä muutkin kuin norjalaiset...

heli anttonen
11/7 | 

Ei pidä ihmetellä norjalaisten tuloa Suomeen. Täällä Norjassa kun ei saa ajaa ilman laillista lupaa moottorikelkalla. Luvan moottorikelkalla ajoon saa vain ammattikäyttöön kuten esim porotaloutta harjoittavat kansalaiset. Niin, että norjalaiset `ei ammattiajajat `tyydyttävät päristely himoaan Suomessa...

terveisin yksi suomalainen Norjasta

Remonttianna
Liittynyt12.3.2018
Viestejä3
12/7 | 

Ei ne tunturit kelkalla ajamisesta niin paljoa kulu, että siitä pitäisi mieli pahoittaa. Toki palautumien kestää aikaa tuolla mutta on se maasto karua muutenkin. Esimerkiksi Ruotsissa saa kelkoilla ajaa muuallakin kuin vain merkityillä reiteillä. En ole kyllä huomannut Ruotsin tuntureiden ja metsien kuluneen tästä ajelusta. Onhan siinä yleensä vähintään se puoli metriä lunta välissä...

Vierailija
14/7 | 

Mitä itse olen huomannut niin vähemmän nuo harvaiseltaan liikkuvat kelkat häiritsevät kuin lumilingot. Johan koko naapurusto tärisee ja pärisee kun lunta tulee varsinkin alkutalvesta! Kaikki innoissaan kaasuttelevat ja odottavat että pääsee näyttämään naapurille, että kenellä on tehokkain vehje.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tieteen puudeli

Annikka Mutanen on Tiede-lehden toimituspäällikkö. Tässä blogissa hän istuu syliin ja puree.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla