Viime aikoina on taas keskusteltu musliminaisten huivin käytöstä. Tuoretta väriä keskusteluun toi Helsingin Sanomien toimittaja Katja Kuokkanen, joka pukeutui kaiken peittävään mustaan niqabiin ja lähti hengaamaan Itäkeskukseen. Kuokkanen halusi tietää, miltä kaavun alla tuntuu. Musliminaiset tervehtivät, jotkut säikähtivät, monet tuijottivat, Kuokkanen kertoi jutussaan.

Usein sanotaan, että musliminaiset pukeutuvat peittävästi saadakseen olla rauhassa tunkeilevilta katseilta. Siihen ei taida riitää mikään vaate. Toimittaja tapasi matkallaan myös turkkilaiseksi tai irakilaiseksi arvelemansa muslimimiehen, joka tuijotti häntä niin intensiivisesti, että mustaan sifonkiin tuntui palavan reikä.

Tämä palautti mieleeni Oliver Poolen, jonka tapasin viime talvena Oxfordissa.  Poole on brittitoimittaja, joka oli juuri viettänyt kolme vuotta Daily Telegraph -lehden kirjeenvaihtajana Bagdadissa ja kirjoittanut kokemuksistaan kirjan Red Zone. Poolen komennuksen aikana Bagdadista tuli vaarallinen, monella tavoin painajaismainen paikka, mutta kaupunkilaiset yrittivät silti elää elämäänsä niin hyvin kuin taisivat. He kävivät töissä, huolehtivat lapsistaan -  ja katselivat vastakkaista sukupuolta sillä silmällä.

Poolen autonkuljettaja Khaled saattoi hiljentää vauhtia ja päästää syvän huokauksen, kun musta huntu hulmusi ohitse, Poole kertoo kirjassaan. "Näitkö tuon vartalon", keski-ikäinen irakilainen Khaled kyseli Poolelta.

Khaledin opastuksella nuori brittikin harjaantui näkemään, kuinka vaate laskeutui pitkin kulkijan kurveja. Jos nainen käveli nopeasti tai kävi tuuli, vaate painui vartaloa vasten ja paljasti sen muodot. "Parempi kuin alasti", Khaled kehui.

Katsetta ei siis torju mikään. Joissakin maailman kolkissa naisen on kuitenkin pakko peittää itsensä silmiä myöten, ellei halua tulla pahoinpidellyksi, raiskatuksi tai tapetuksi. Epäilen, että tätä asiantilaa ei auta, mitä tahansa täällä ajatellaan ja päätetään huiveista. Ne eivät ole syy, vaan seuraus ja symboli.

Itselläni ei ole selkeää ehdotusta maailman tai edes Suomen huntu- ja huivipolitiikaksi.  Siitä haluan kuitenkin huomauttaa, että kaiken peittävästä vaatetuksesta on terveydelle vakavaa haittaa, ellei koskaan paljasta ihoaan ulkona ja anna päivän paistaa edes kasvoille ja käsivarsille.

Ihmisen iho tuottaa auringon ultraviolettisäteilyn vaikutuksesta d-vitamiinia, joka on välttämätöntä luustolle ja uuden tiedon mukaan ihmisen muullekin terveydelle. Brittitutkija Susan Lanham-New on tutkinut Kuwaitin ja Saudi-Arabian hunnutettujen naisten d-vitamiinitasoja. Noissa ikuisen auringon maissa naiset kärsivät vakavasta d-vitamiinin puutoksesta.  Jeddassa tutkituilta naisilta mitatut tasot alittivat keskimäärin jopa sen minimitason, joka suojaa riisitaudilta.

Muistakaa siis ottaa kesäisin aurinkoa, Suomen musliminaiset. Täällä se on mahdollista.

Kommentit (7)

Valto Ensio
1/7 | 

Mukava kirjoitus tiedenaiselta. Tällaisia, sovinnaisia, hiljaksiin faktatietoa levittäviä sanansaattajia tarvitaan. Ne tulevat tekemään tehtävänsä ajan kanssa paremmin kuin... jokainen aikaansa seuraava tietää, mitä haluaisin tälle riville kirjoittaa...

Lukiesssani tätä, ajattelin koko ajan "Itim..", somaliystävääni, naista, jonka hiukset olen yhden ainoan kerran nähnyt ja muistan ajatelleeni silloin, kuinka paljon kauneutta huiveilla tässä vuosimiljardisessa historiassamme meidän miesten määräyksestä peitetäänkään....

MrrKAT
2/7 | 

Lordi-yhtyeen Awa-hirviö on varmaan saanut muutkin huokailemaan kuin vain minut. Naisen tunnistaa siis jo kaukaa kehon liikehdinnästä..

Vaatepakko pois
3/7 | 

Lisäksi Suomenkin pukeutumispakko pitäisi lakkauttaa. On ravintoloitsijan, taksikuskin, konsertinjärjestäjän, kodin emännän/isännän ym. oma asia päättää, miten pukeutuneita tilaansa ottaa.

Antropologien mukaan ihmisen luonnollinen tila on alasti ja tämä on viime vuosisatoinakin ollut yleistä luonnonkansoilla. Pukeutuminen on ehkä tullut kuvioon statussymbolina.

Luultavasti tämä ei muuttaisi paljonkaan: lähes kaikki pukeutuisivat kuten ennen, joskin etääntyisimme entisestään USA:n hysteerisestä suhtautumisesta alastomuuteen (vrt. saunat, valokuvat lapsista kylpemässä tai se, että veli näkee sisarensa alasti). Olennaista on se, että olisimme silloin parempia kuin ne islamistit, jotka pakkopuettavat naisia "suojellakseen miehiä kiihottumiselta" - juuri niin me nyt teemme.

Annikka Mutanen
4/7 | 

Vaatepakko pois: Keskustelimme juuri tästä eilen työmaalounaalla, ja olen samaa mieltä. Ei ole mitään hyvää syytä säätää lailla, että ihmisellä täytyy olla vaatteet päällä. : )

asdf
5/7 | 

Pukeutuminen on ehkä tullut kuvioon statussymbolina.

Minä kun olen aina kuvitellut, että ihminen on pukeutunut, koska sillä on vilu. Ihminen on luopunut turkista, joten sen on pakko pitää keinoturkkia. Tietysti ihmisen alkukodissa ja paratiisissa ei tule vilu, mutta me kaikki 6e9 emme mitenkään mahdu asumaan siellä.

Andrei Järvi
6/7 | 

Ihan mielenkiintoinen aihe,

Näkisin mielelläni joskus sen päivän kun kaikki ihmiset voisivat kulkea ulkona ja eri paikoissa semmoisessa vaatetuksessa kuin itse haluavat ilman häirintää. Mielestäni ihminen voisi kulkea vaikka alasti jos olosuhteet on muokattu ihmiselle sopivaksi, suojakupuja ympäri maata joka pitäisi lämpötilan ihmiselle sopivaksi.

Mutta tämä on vain kuvitelmaa tällä hetkellä luulisin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tieteen puudeli

Annikka Mutanen on Tiede-lehden toimituspäällikkö. Tässä blogissa hän istuu syliin ja puree.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla