Energiapolitiikan kädenväännöt ovat poikineet julkisuuteen kiinnostavan  sivujuonteen. VTT:n erikoistutkija sai keväällä esimiehiltään varoituksen, koska oli arvioinut ydinvoimapäätöksen alla kriittisesti laitoksen energialaskelmia Eduskunnassa. Muut työntekijät ovat kertoneet, että heitä on kielletty esittämästä esimerkiksi turvenäkemyksiään yleisönosastoissa.

Tiedotusohjeissaan laitos  kieltää omia työntekijöitään kommentoimasta VTT:n tutkimusalueeseensa liittyviä asioita ilman esimiehen lupaa. Helsingin Sanomien perjantaina julkaisemassa ohjeistuksessa on myös mainittu perustelu: "VTT:n tutkimuksen johdonmukaisuuden ja sisällön luotettavuuden vuoksi tutkijoiden ei tulisi kritisoida sitä julkisuudessa jälkikäteen."

Jos laitoksen tarkoitus on tuottaa asiakkailleen ennalta tilattuja johtopäätöksiä, on  toki tarkoituksenmukaista turvata laitoksesta tulevan tiedon johdonmukaisuus. Tieteellisen uskottavuuden kommentointikielto romauttaa, oli tarkoitus mikä tahansa.

Tieteen luotettavuuden takeena ei nimittäin ole tutkimustulosten varmuus ja erehtymättömyys vaan ennen kaikkea tulosten ja niitä tukevan todistusaineiston asettaminen vapaasti arvioitavaksi ja testattavaksi. Tutkijoiden keskinäisen virheiden etsinnän, kokeiden toistamisen ja täydentävien kysymysten kautta tiede korjaa jatkuvasti itseään ja tieto tarkentuu.

VTT:n määräyksissä on tietysti myös toinen ongelma. Niin kuin oikeusoppineet Hesarissa sanovat, sananvapaus kuuluu kaikille ja laitoksen asettama puhekielto on niin kattava, että hiukset nousevat pystyyn.

Arviolta voisi sanoa, että tilanne ei ole kovin harvinainen työelämässä. Monenlaisilla työnantajilla on halua rajoittaa työntekijöidensä ilmaisunvapautta. Sitä paitsi työntekijät vaikenevat usein kieltämättäkin  asioista, joiden puhuminen voisi ärsyttää esimiehiä tai muuten vaikeuttaa menestymistä työssä.

Tässä maassa käytäisiin parempaa keskustelua ja voitaisiin tehdä jopa viisaampia päätöksiä, jos pätevän tiedon haltijat useammin käsittäisivät velvollisuudekseen avata suunsa pikemminkin kuin pitää sen kiinni. Hatun nosto kansalaisille, jotka niin tekevät.

Helsingin Sanomat: "Tukka nousi pystyyn"

Kommentit (20)

JP
21/20 | 

Toinen näkökulma kieltoon olisi se, että ohjeistuksen tarkoituksena olisi estää ns. valtavirrasta poikkeavien tutkijoiden äänekäs julkitule tai laitoksen edustajana asiantuntijana esiintyminen oman eturyhmän tilauksesta. Epäilemättä VTT:lläkin on palkkalistoillaan henkilöitä, joiden lausuntoja ei motivoi puhdas altruismi tieteen tekemisessä, vaan taustalla on myös ideologiaa ja verkostoja.

Tietyillä teollisilla ja poliittisilla intressiryhmillä on selvästi havaittavaa tilausta tuoda esiin "kriittisiä" näkemyksiä aiheesta kuin aiheesta, esimerkiksi ilmastonmuutokseen ja sen vaikutuksiin tai torjuntamekanismeihin liittyen.

Annikka Mutanen
22/20 | 

JP: Epäkohta oli siinä, että ohjeistus ylsi paljon pidemmälle kuin VTT:n virallisena edustajana esiintymiseen. Sananvapaus ja oikeus yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen kuuluu joka tapauksessa kaikille. Toisaalta, kun tutkimustulosten tieteellistä pätevyyttä punnitaan, ei osallistujien ideologisen puhtauden aste ole mittatikku heidän argumenttiensa pätevyydelle. Julkiseen uskottavuuteen toki vaikuttaa, jos asiantuntija on sitoutunut johonkin asianosaiseen intressiryhmään.

Valto Ensio
23/20 | 

Tutkimustulosten tieteellistä pätevyydestä: Eihän ne VTT:n saunamajurit osaa edes saunankiukaan alle tulia tehdä. Väittivät muutama vuosi sitten tutkimustuloksiinsa tukeutuen, että sytykkeet täytyy laittaa pilkkeitten päälle, että tuli muka syttyy nopeammin ja palaminen alkaa tehokkaasti. Ei siis saa sytyttää niin, että tuohukset laitetaan puiden väleihin ja alle kuten tulentekijät ovat tehneet 10 tuhatta vuotta ennen VTT:n tutkijoiden olemassaoloakaan päästäkseen mahdollisimman nopeasti laittamaan ruokaa rääkyville tenavilleen.

Tämmöisistä "tutkimuksista" tulee maallikolle mieleen, että kunhan "tutkijoille" vain saadaan työpaikkoja järjestymään.

Taidanpa siis pyrkiä VTT:lle Tutkijaksi ja tutkimaan vaikka sitä, että pyyhkiessäni pyllyäni 50 vuotta saman suuntaisesti, olen havaitsevinani, kuinka peräpukamat alkavat ikävästi työntyä pyyhkimisen suuntaan ja mitä sen ehkäisemiseksi voisi jo neuvoloissa alkaa opettamaan tuleville pyllynpyyhkijöille...

Vain Tilattuja Tutkimuksia
24/20 | 

Ei kai VTT olekaan mikään oikea tutkimuslaitos, vaan elinkeinoelämän tilausmankeli.

JP
25/20 | 

Annikka: Sananvapaus ja oikeus yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen kuuluu toki kaikille. Muistanpa vain, kuinka esimerkiksi eduskunnalle oli haettu VTT:ltä antamaan VTT:n virallisesta lausunnosta poikkeavaa tietoa sopivan ideologian omaava tutkija jonkun puolueen / edusryhmän toimesta.

Tulosten tieteellisen pätevyyden punnitsemisessa sidosryhmä ei tietenkään sinällään ole merkittävin seikka, mutta yhä enemmän nykyään vaaditaan - varsinkin lääketieteen puolella - erilaisia rahoitus- ja muita kytköksiä ilmi myös tuloksia julkaistaessa. Onhan paljastunut useita tapauksia, joissa tuloksia on suoranaisesti tehtailtu tai vääristelty lääkeyhtiön hyväksi.

Täytyy myös muistaa, että lehdissä, eduskunnassa tai televisiossa ei varsinaisesti harjoiteta tieteellistä dialogia tai arviointia - sanoisinpa jopa että Suomalaisessa politiikassa olisi paljonkin parantamisen varaa siinä, miten päätöksiä pohjattaisiin tieteellisesti päteviin tutkimustuloksiin; useimmiten näytetään hakevan lähinnä omaa valmista kantaa puolustavia näkemyksiä.

Annikka Mutanen
27/20 | 

JP: Ihan totta, tieteellisessä julkaisemisessa on jo osin tullut normiksi sidonnaisuuksien ilmoittaminen. Ne on merkitty näkyviin jopa tiedeuutispalvelu EurekAlertin tiedotteisiin. Sidokset voi sitten ottaa lukiessa huomioon, mutta eivät ne automaattisesti tee tutkimuksesta huonoa. Matti Apunen muuten ehdotti hiljan Hesarissa, että sama käytäntö pitäisi ulottaa myös toimittajiin. Mitä me sitten ilmoittaisimme, onkin jo jännittävämpi kysymys. Joidenkin kohdalla vaikkapa esimerkiksi puoluekanta ei juurikaan kerro, mihin arvoihin tai ideoihin he ovat vahvimmin sitoutuneita.

Politiikan osalta olet myös oikeassa. Joku kirjoittikin, valitettavasti en nyt muista kuka ja missä lehdessä, että poliitikot saisivat reilusti tehdä oman työnsä eli arvopäätökset siitä, mihin suuntaan he haluavat asioita ajaa - sen sijaan että yrittävät verhota poliittisia tavoitteita muka-objektiivisiin tai näennäistieteellisiin suosituksiin.

Jaakko Ilkka
29/20 | 

Mitäs Annikka Mutiainen tuolla tarkoittaa, etteikö VTT saanut arvostella ydinvoimaa?
Olisi pitänyt tuomita, vihreää kun ei ole?
Vain sellainen energia, joka tuhoaa maan talouden hyväksyttävää?

Mike
30/20 | 

Valto Ensio kirjoitti:
"Eihän ne VTT:n saunamajurit osaa edes saunankiukaan alle tulia tehdä. Väittivät muutama vuosi sitten tutkimustuloksiinsa tukeutuen, että sytykkeet täytyy laittaa pilkkeitten päälle, että tuli muka syttyy nopeammin ja palaminen alkaa tehokkaasti. Ei siis saa sytyttää niin, että tuohukset laitetaan puiden väleihin ja alle kuten tulentekijät ovat tehneet 10 tuhatta vuotta ennen VTT:n tutkijoiden olemassaoloakaan päästäkseen mahdollisimman nopeasti laittamaan ruokaa rääkyville tenavilleen."

VTT on tässä tapauksessa kyllä täysin oikeassa. Jos sytykkeet laittaa puiden alle, niin puolen tunnin ajan savupiipusta tulee mustaa nokea epätäydellisen palamisen seurauksena. Näin varsinkin jos puut ovat hiukkaakaan märkiä. Sopivan kuivien klapien pitää kilahtaa kuin kirkonkellot niitä yhteen lyötäessä, mutta harva jaksaa kuivattaa puita niin pitkään.

Ymmärrän, että vanha koira ei opi enää uusia kujeita ja päältä sytyttäminen voi tuntua hankalalta. Mutta jos haluaa kaiken energian polttopuista mahdollisimman tehokkaasti, niin VTT:n opit eivät riitä! Pitää hankkia parempi takka tai uuni, joka täyttää EU:n uudet normit, jotka tulevat voimaan vuonna 2012. Suomessa puun poltto ei ole ollut säänneltyä, joten täällä tulisijat ovat lähes järjestään kelvottomia.

Meni vähän asian vierestä. mutta menköön. Haukkukaa vaan kaikessa rauhassa VTT:tä, mutta kyllä sieltä paljon asiallisiakin tutkimuksia tulee.

Alan Dorkin
31/20 | 

Mike kirjoitti:
"VTT on tässä tapauksessa kyllä täysin oikeassa. Jos sytykkeet laittaa puiden alle, niin puolen tunnin ajan savupiipusta tulee mustaa nokea epätäydellisen palamisen seurauksena."

Tuo on täysin perätön väite, mikäli sytytystilanne on tehty "oikeappisesti".
Oikealla tavalla tehdyn sytytyksen periaatteet ovat seuraavat:
1. Polttopuiden on oltava todella kuivia, eli edellisvuotisia. Kesällä tai syksyllä kaadetut ja pilkotut puut eivät kuivu ennen kevättä, koska ilman suhteellinen kosteus on liian korkea. Parasta kuivumisaikaa on maalis-toukokuu.
2. Puut on sijoitettava uuniin niin, että ne eivät ole toisaalta liian tiukasti toisissaan kiinni, mutta toisaalta eivät liian harvassakaan. Tilavassa takassa kenties paras tapa on sijoittaa 3-4 klapia rinnakkain, sen jälkeen 3-4 klapia ristiin niiden päälle jne. (Tämä pitäisi esittää visuaalisesti, koska verbaalisesti on hieman vaikea selittää asia.)
3. Tuhka pitää poistaa arinalta edellisten käyttöjen jäljiltä huolellisesti. Mieluimmin joka toisen polttokerran jälkeen.
4. Tuhkaluukun pitää olla riittävän auki, jotta syttyvät puut saavat riittävästi ilmaa arinan alta. Mikäli syttymisprosessi ei saa happea riittävästi, tai sytytettävät puut ovat liian kosteita, piipusta tupruaa runsaasti savua, josta Mikekin tuossa edellä kirjoitti.

Sytykkeenä on hyvä käyttää vaikkapa koivun tuohta, mikä on täyttä "luomua". Urbanisoitunut ihminen voi käyttää vaikkapa kaupassa myytäviä sytytyspaloja, mutta jos toiminta toteutetaan edellä esitetyllä - oikeaoppisella - tavalla, valkoista savua tulee piipusta vain muutamia minuutteja. Sen jälkeen savupiipun suusta näkyy vain läpinäkyvää lämpöväreilyä, mikä on osoituksena oikeaoppisesta palamisesta/polttotiedosta. Näin olen itse toiminut jo yli 40 vuotta ja sytytys on aina tapahtunut puiden alta.

Mike
32/20 | 

Päältäsytyttämisen idea on ymmärtääkseni se, että alapuolella olevat puut kuivuvat ennen syttymistään uunin lämmössä. Näin vältytään epätäydelliseltä palamiselta. Veden höyrystäminen vaatii aina energiaa, joten siihen sytytysmenetelmällä ei ole vaikutusta.

Täysin kuivaa puuta ei ole olemassa. Puussa on aina tietty määrä kosteutta ja jos se halutaan pois, niin puita pitää kuivattaa pari kertaa uunissa. Se ei taas ole taloudellisesti järkevää.

Minusta VTT on oikeilla jäljillä. mutta nyt jonkun pitäisi keksiä jokin konkreettinen tapa, jolla päältäsytytys voidaan tehdä yhtä helpoksi kuin altasytytys. Homman vaikeudesta johtuen minäkin sytytän takkani alapuolelta, mutta minulla ei olekaan naapureita lähistöllä, polttopuut ovat "ilmaisia" ja niitä riittää vaikka märkänä polttaisi.

Alan Dorkin
33/20 | 

Mike kirjoitti:
"Päältäsytyttämisen idea on ymmärtääkseni se, että alapuolella olevat puut kuivuvat ennen syttymistään uunin lämmössä."

Väite ei tunnu loogiselta sen vuoksi, että täysin samoin tapahtuu myös altapäin sytytetäessä; puun pitää tavalla tai toisella olla täysin kuiva, ennen kuin se palaa savuttomasti. Ei kostea puu kuivu palamistapahtumassa muuten kuin savuttaen, sytytettiinpä se miltä puolelta tahansa.

Täysin kuivaa puuta ei tietenkään ole olemassa, ja polttokuivankin puun kosteusprosentti vaihtelee riippuen vallinneista säätiloista, mutta polttokuivan puun tulee olla edellisvuotista, tai sitten maalis-huhtikuussa pilkottua, jolloin se on loppukesällä poltettavissa.

lassikansi
34/20 | 

Kun asiallisen ydinkritiikin antaneelle Jari Ihoselle annettiin maamme historiassa ensimmäinen kautta aikain sisäministeriön junailema varoitus on kyseessä suoran valtioväkivaltakoneiston korruptoituminen. Päivän selvää kun ydinvaltioyhtiöt TVO/Fortum/Posivat määräävät jopa SAIN estämään tuulivoimalakilpailijoitaan niin ydinrikollisuuksiin menee! Jos Suomi olisi oikeusvaltio viimeistään nyt pitäisi ydinalan korruption lonkerot tutkia ja katkoa. On aivan hämmästyttävää millaisiin megatuhoihin ydinalan moraalittomuus on maamme viemässä. Tutkikaapa pieteetillä seurava löytämääni kauhulaskelmaa mitä ydinvoima o n !
-------------
10 000, H20- N2 O2.

Meitä kiinnostaa seuraavaksi se säteilyn energiamäärä jota säteilyn ionisoima perusilma kykenee kuljettamaan. Tässä en laske lainkaan atomin ytimien malenkan- kuorimallitehoja, vaan ainoastaan uloimman valenssielektronin aiheuttamaa ionisaatiota. Suolaisen veden ionitasot määräsi natriumin Na 5eV ja kloori-ionien Cl 13eV keskiarvotaso (9eV). Kun taas ilmassa typen (78 %) N 14,4eV ja hapen ionien O 13,3eV lähtöarvot. Ilma on näin 1,5 kertaa aggressiivisempaa. Seuraavaksi pitää määritellä kuinka suuri osa voi olla kauan ionisoitua esim. luonnonolosuhteessaan. Merien vedestä vain 3,5 % on ionisoituneena. Välimeren n. 8 % ionisoitumisaste on taso jossa syvä perusmerivesi on kyllästynyt ioneista ja muodostaa jo kiintosuolaa liiastaan. Mutta esimerkiksi Kuolleessameressä, jossa vesi on runsaan säteilyfotonsoinnin alaisuudessa sen vesi pysyy 25 % ionisointiasteessa suolastaan. Merkittäväksi kasvuksi liki 10-kertaisuuteen verrattuna perusmeriveteen.

Nyt voimme laskea paljonko täysionisoituneeseen meriveteen muodostuu säteilyfotonin taltion ionisaatiosta energian varastoitumaa /m3. Osmoottinen vesivoimala Norjassa kykenee tuottamaan 3,5 % meriveden ja 1000L/s jokisuistoon pysyvän 981kW energiantuotannon. Jos siirrämme tämän laitoksen Kuolleeseen mereen saadaan: 25 %/ 3,5 % * 981kW= 7 007kW. Norjalaisessa voimalassa membraanikalvo nostaa 100m vettä vaikka se optimillaan on 200m. Joten teho kaksinkertaistetaan tästä ja saadaan jo 14MW ionisaation vesienergiat 1m3/s virtaavasta joesta Kuolleeseen mereen.
Vesikaava jota käytän h(m)* virtaama(m3/s)* gravitaatiovakio (g) 9,81= tulos kW.

Nyt meidän pitää muuttaa vedestä saamamme vakio suoraan ydinvoimalaitoksien ilmaionisaation säteilykertymän energiaansa 1 m3/s. Ilma on massaltaan tuhannessosa veden painosta: Veden 1000kg/m3/ ilman 1,225kg/me= 816 kertainen painoero. 14 000kW/ 816= 17,2kW/ m3/s ilmavirtaama. Ilma on kuitenkin kuten muistamme typpikaasuna 1,5 kertaa aggressiivisempaa ionisoituna, joten kerrotaan luku 1,5 kertaa= 25,8kW.

Posivan Onkalon ilmareiän halkaisija kasvatettiin 0,6m ylöspäin 6m. Ja Ydinvoimalan 15m/ s voidaan ottaa myös Posivan maailman suurimman beetasoihtunsa tuotoksi. Tässä lähdetään liikkeelle siitä, että koko beetasoihtutunneli hyödynnetään maksimiinsa ja imuilmat tulee toisesta luolansa tunnelin ristivedosta. Posivan Onkalosta tulisi näin laskien 420m3/ s ilmavirtaus beetasoihtuunsa. Kerrotaan se aiemmalla ilmaionisaation energiatulolla 25,8kW= 10 936kW beetasoihtuamisen energia!! Luku on suorastaan m y k i s t ä v ä, olen sanaton!

Ja sanattomammaksi mennään kun jatketaan. Posiva ilmoittaa, että sen upottamien tuhansien 5cm paksujen kaasutiiviitten kuparipullojensa laskennallinen j ä l k i s ä t e i l y t e h o 40v kestäneessä vesihauteessa olonsa jälkeen tuottaa y l i 10 000kW tauottoman säteilytuoton pelättyyn Posivan Onkalon. Tuossa juuri malliksi siis laskimme, että Posiva surutta T U U L E T T A A maailman suurimmalla beetasoihdullaan kaiken tämän näkemällä tappavan radioaktiivisen säteilykertymän ulos siirtäen sen systemaattisesti hengitysilmaamme säteilyionisaationa. Ei mikään sattuma, miksi laskentakaavani ja Posiva päätyy pilkulleen samaan 11MW tulokseen. 457m korkea maailmankaikkeutemme suurin säteilypiippu levittämään maahamme säteilykuolemaa tuollaisia määriä virannomaisluvin!? Kun ei edes tajuta STUK-korruptiolokeroissa että 1 Wsekuntti tuota säteilyä tappaa raavaan miehen!

Alan Dorkin
35/20 | 

Kävinpä vielä muistini virkistämiseksi Metsäkeskuksen (www.metsakeskus.fi) kotisivuilla, josta halusin tarkistaa polttopuun ”oikean” kosteusprosentin. Sieltä löytyy seuraava kommentti:

”Polttopuita tehtäessä on kuitenkin muistettava, että oikeaan käyttökosteuteen kuivuminen edellyttää puiden kuivumista pilkottuna yleensä kahden kesän ylitse. Tällöin puhutaan ylivuotisesta polttopuusta. Puulajilla, kuivumisolosuhteilla, pilkkeiden paksuudella ja varastoinnilla on merkitystä kuivumisnopeuteen. Koivun kuivuminen on hitainta, lepän nopeinta ja havupuiden hieman leppää hitaampaa. Koivun tulisi poltettaessa olla aina ylivuotista, tosin ammattimaiset polttopuumyyjät voivat jouduttaa kuivumista ja varastonsa kiertoa käyttämällä koneellista kuivausta. Yhdenkin kesän varastoinnin tuloksena voi saada kelvollista polttopuuta, jos puut on pilkottu hyvissä ajoin keväällä, kuivauspaikka on ollut tuulinen ja aurinkoinen ja kesä kohtuullisen kuiva. Puut on lisäksi syytä pinota ajoissa ja suojata pino sateelta.
Käyttökuivan polttopuun rajana pidetään yleensä 20 %:n kosteutta. Tällainen puu on kevyen tuntuista ja yleensä pinnaltaan jo hieman harmaantunutta. Lyötäessä kuivia puunkappaleita toisiinsa, niistä kuuluu soinnukas, kilahtava ääni. Kosteita puita ei myöskään pidä varastoida tiiviiseen ja pienikokoiseen puuvarastoon, jossa ilman vaihtuminen on hidasta - puut voivat nimittäin homehtua vielä varastoinnin aikanakin oman ja kostean syysilman vaikutuksesta.”

Keskustellessani nykyajan lukiolaisten kanssa arkifysiikan perusasioista, esim. sisä- tai ulkoilman suhteellisesta kosteudesta kesällä tai talvella, olen hämmästellyt heidän tietämättömyyttään! Koulutuksessa ilmeisesti säästetään liikaa.
Kysyn: Kuinka paljon on suhteellinen kosteusprosentti tammikuisessa kesämökin sanunassa? Uskaltaako joku vastata?

Alan Dorkin
36/20 | 

No joo. Harakoille meni edellisen kommenttini loppukysymys. Eli tarkoitukseni oli kysyä:
Kuinka paljon on suhteellinen kosteusprosentti tammikuisessa kesämökin saunassa
a) kylmiltään?
b) lämmitettynä?
Vastausta pyydän "suurin piirtein", koska täsmällistä oikeata vastausta ei etukäteen ole tiedossa.

Rummukka
37/20 | 

Kosteudesta
Alan Dorkinille:
A) n. 90 %
B) riippuu löylynheittäjästä, mutta ilman löylyä aika alhainen

Vuoden kosteimmat kuukaudethan ovat marras- jolu- ja tammikuu, siis mitattuna suhteellisena kosteusprosenttina.

Ihan alkuperäiseen asiaan, niin VTT:llä ajatus kaiketi oli, että esiintyessään ikäänkuin VTT:n logon alla pitäisi sanottavat käsitellä aiheeseen liittyvän linjavastuullisen henkilön kanssa.

Itse olen muuten saunan kiukaassa soveltanut päältäsytyttämistä viineiset 20 vuotta, eikä vielä ole tullut saunassa vilu. Alta sytytettäessä alussa savukaasut jäähtyvät kulkiessaan kylmien puiden lomitse.

von oben
38/20 | 

E. Alakankaan(VTT prosessit) julkaisu puun pienpoltosta ja sen päästöistä on hyvä esimerkki puolueettomasta tieteellisestä tutkimuksesta. Päältä sytyttäminen on tutkitusti ja käytännössä vähäpäästöisin tapa panospoltossa. Muutamien ensimmäisten minuuttien aikana saadaan aikaan valtava päästöpiikki, kun puut sytytetään alta ja huuhdellaan kovalla vedolla pyrolyysikaasut ulos. Sytyttämällä päältä pienennetään tätä päästöpiikkiä oleellisesti. Julkaisussa mainitut tulisijavalmistajat ovat varmastikin olleet mukana tutkimusprosessissa, mutta se ei tee tutkimuksesta puolueellista tai maksetun oloista.
Puheet päältä sytyttämisestä kirvoittavat ihmisiä tulisiin kommentointeihin, mutta on hyvä muistaa, että nämä haitalliset päästöt ovat ensi sijassa hukattua energiaa ja vasta sen jälkeen haitallisia ja myrkyllisiä eläimille, kuten ihmisille.

mattimainio
39/20 | 

Artikkeliin: Annikka Mutanen VTT mokaa oman uskottavuutensa.
Itse olin aikoinaan 23 vuotta kyseisessä tutkimuskeskuksessa töissä. Mielestäni se on aina ollut tutkimuskeskus, ei siis laitos. Mieleeni tulee vain vankeinhoitolaitos, ehkäpä on olemassa muitakin laitoksia.
Kuka puhuu ja mistä? Tämän asian päättää yleensä maksaja, muuallakin kuin VTTssä.
"VTT mokaa oman uskottavuutensa" ole Annikka hyvä ja kerro vaikkapa vain kymmenen esimerkkiä, joilla teet VTTstä uskottavan.

Klapien sytyttäminen.
Itselläni on varaava (vastavirta) takka. En ole partiolainen, mutta sytytän sen aina päältä ja vieläpä ilman tulitikkuja.
Uskoisinkin, että he ketkä polttavat klapit pystyssä, ihmettelee miten ne voi sytyttää päältä. Itse ladon klapit vaakasuoraan ja jätän päällimmäiseen kerrokseen kolon johon laitan tuohta ja sytytän ne. Sitten laitan pieneksi hakattuja sytykkeitä muutaman syttyneitten tuohien päälle. Lopputuloksena syntyy todella hienojakoista tuhkaa eli puut palavat täydellisesti.

lassikansi
40/20 | 

Maassamme on yhden ja toisenluokan EKO-intoilijoita.

Sitten on suunnaton joukko "käytännön tasollaan kädettömiä insinööristöjä".
Enempi aidosti toimeen tarttumattomia, epämääräisempiä suunsa soitattajia.
Jotka kannattaa yksisilmäisyyttään ties mitä "valtiomonopoleja" tekemään
itsellen suunnattoman kallita "puolalaisturkkilaisvoimaansa".

Sitten on, niin tosiaan tällaisia a i d o n 100% puhtaan EKO- energian
pyyteettömiä pioneereja. Joiden puurtamistensa työn hedelmiä on suorastaan
ilo katsoa! Katso ja opi siis sinäkin, miten aidot asiat osaavissa
maakunnissamme pannaan toimimaan:

http://www.youtube.com/watch?v=FJhLVkbYHJY

http://www.youtube.com/watch?v=2lwjyXYUrtE

LIHA!

IONIsoiminen näköjään onnistuu käytännössä millä tahansa aineella. Mutta
seuraavassa kokeessa piti vatsan kunto olla kohdallaan. Ehkä termi "Hauskaa
YDIN- IONIsaatioJoulua by TVO/STUK/Posiva!" Olisi kuvaavinta. No yhtä kaikki
välillä kuvasin, ja välillä buklailtiin. Tai no katsokaa itse. . . Mietin
pitkään miten mahdollisimman aidosti valottaisin kuviin sitä mekanismia mitä
SÄTEILY IONIsaatioeroosio elävän ihmisen elimistössä kuvattuna sitten tekee?
Juu siis happiradikalisaatiota ja muuta sellaista, josta tulee hetimmiten
mieleen kuukausien mädättämisprosessit ja kaikki sellainen etova. Ei
vaineskaan! Niin uskomattomalta kun saattaa kuulostaa kuvien välit lasketaan
muutamissa tunneissa. Eli "ihmislihasimulaatio by jouluinen kinkun palas."
Jotta tajuaisitte m i t ä TVO/ Posivat on miljoonille tekemässä. Tässä
demon mukainen ehta ja ennen kaikkea tuore "liha":
http://kuvaton.com/k/7in.jpg[/color]
[img]http://kuvaton.com/k/7in.jpg[/img]

*13.12 tuli "kentältä"ilomoitus, että kuva tuhottu! SUPO 100% TAAS
paniikissa asialla siis! Lähetän sen siksi uusin osoitteistoin. Aivan
uskomatonta, ettei nykyneteissämme saa enää POLIISIen jatkuvasti
sensuroimatta, häritsemättä ja EU-rikollisesti estelemättä esittää edes
tällaisia "kinkkiukuvia". Siksi vielä uusinatkuvana Kuvaton.com.
http://kuvaton.com/k/79R.jpg
[img]http://kuvaton.com/k/79R.jpg[/img]
Ihan normaalia jouluista peruskinkkua siis en SUPO:n pellejen mukaan saisi
postata. Todella omituista aivovammaa poteva intanssi meillä nämä Anne
hÖlmlundilaiset räkäröyhkeinä on!

Seuraava kuva. . Öö. . Siis nyt on alkukuvasta kulunut muutama tunti ja
IONIsaation on annettu vaikuttaa konkreettisella tuhovoimallaan potraan
potkaan. Muistamme miten ionisaation perusväriskaalaus on ollut koboltin
sininen, syvä violetti ja lasittuva ruskea. Käytännössä kaikissa
IONIsaatiodokumenteissani toistuva perusväristyskaalaus. No, hei katsokaa
itse! Huomatkaa eri paloissa selkeästi erottuvat uniikit
värimuutosvyöhykkeet. Jotka kertovat ionisaatiotuhon määreet. Lihassa on
erikoisesti mainittava mm. raudan klassinen kulkeutumiskaavio
IONIsaatienegian paineen vaikutuksesta. Jopa minulle oli silti yllätys,
miten väriskaalauksesta paistoi silmävalkuaishermoon syvään violettiin asti:
http://kuvaton.com/k/7is.jpg
[img]http://kuvaton.com/k/7is.jpg[/img]

Jos v i e l ä pysyi mahassanne, niin hyvä. Nimittäin seuraavassa e n ä ä
tuskin:
http://kuvaton.com/k/7im.jpg
[img]http://kuvaton.com/k/7im.jpg[/img]
--
PS. Näitä SÄTEILYIONISAATION kokeitani tehdessäni eletään 7.12.2010. Sain
postipakettina aamulla kauan odottamani No3 mikroskooppini.
Ydinturvaosastoilla kun on barbaarinen "tapa" räjäytellä laitteistojani ja
sekoilla EU:n sananvapauslaeista pätkääkään piittaamatta miten huvittaa.
Perusrutiinillaan tämä SUPO- kuona tunkeutuu yksityisiin tietokoneisiin,
tiedostoihin. Silpoivat miten huvittavat kahden yksityisenkin välistä
nettiliikennepostia miten lystäävät. Itsenäisyyspäivän liikenteissäni oli
postejani mm. pätkitty ja nimenomaan muuteltu määrätietoisesti sekoittaen
apinan raivolla. Sama peeloilu jatkui toki hetimiten kun sain uuden
mikroskooppini käyttöasetteluun. Tietokoneeni kaukokaadettiin ja sisään
tunkeuduttiin mitä ihmeellisimmin seurauksin. SUPO oli selkeästi enemmän
kuin tuohtunut mm. kirjoitusmateriaalien arkistoinnin osaavuuteni
laajuuksista. Arkistointini sekoiteltiin ja muokattiin täysin. Kyse EI toki
ole klassisesta virushalvaannuttamisesta. Vaan "sofistikoidummin"
arkistoistani on s e l k e ä s t i noukittu mulle malliksi millaisia
kirjoituksia NSA ja USA eivät missään nimessä halua jäljiltäni lukea! Juu
tieto on otettuna vastaan. Enkä yhtään epäilekään, ettei modeemieni kautta
tällainen sekoilu CIA-miehiltä onnistu. Kiitän ja kuittaan, l u p a a n
pyhästi jatkaa vähintään samoilla taituruustasoillani. Joka näköjään
kiinnostaa kansainvälistä IAEA- ydinrikollisosastoja myöten.)
--------------------

Palautetta "LIHA" PV-foorumi 09.12.2010.

HUHHUH! Täytyy sanoa mailisnuutinen että nyt kyllä todistit (ainakin
minulle) melkein kaiken puhumasi todeksi. Ei helkkari, minkä näköstä...

En kyllä tosin usko, että vaikka kuinka moni ajattelisi samalla tavalla kuin
sinä, että jotakin saataisiin tehtyä. On se kumma kun tälläinen pieni
maanpläntti altistetaan uusien ydinvoimaloiden testaamiseen yms. pelleilyyn
------------
07.12.2010 maahamme SUPO ruhjoi lain, jolla se nyt EU:n sananvapauksia
systemaattisesti rikkoen rikollisesti sensuroiden m y ö s yksityisiä
nettiposteja! Siksi lisäsin seuraaavaa materiaalia. Jota lisäilen
tarveharkinnan mukaan myös jatkoon.

sfnet.keskustelu.energia

16,17, 18.11.2010 mumeroisarjat 300-310 > 610-620.
+Korjattu SUPO:n jäljiltä, Päivitys 24.11.2010.
http://sfnet.fi/group.php?id=27984&news ... ergia&sid=
Tuosta vaan eteenpäin. . .

Lisättynä parin pykälärivin yli hypäten mm. SUPO-sensuroinnin takia
07.12.2010

sfnet.keskustelu.energia
2-10, 11-20, 21-30, 31-40, 41-51, 100-110, 111-120, 121-130, 131-140,
141-151
--------------------

KURKKU

HYVÄ ON! Kasvissyöjät tietysti tunki iholle, sukseen "kinkkukuva IONIsaation
jälkeen" että heille kanssa "kunnon" IONIsaaatiopläjäys! Koska olen
tunnetusti maassamme kärkiosaaja näissä niin pitäähän sitä yleisöään
kuunnella. Kurkku on tuttu ja esteettisesti mielenkiintoinen, ellei peräti
"kiihkeä" säteilyIONIsaation eroosion demoamisen kokeilematon kohteena. Ei
pelkästään siksi, että sen massa on likimain pelkkää vesitäytteistä
solukkoa, kuten mekin. Vaan j u u r i siksi, IONIsaation keskeisin
ominaisuus on säteilypaineesta puhkoa solukkokalvojamme. Tästä seuraa
tietysti voimakasta verenvuotoja, sisäisiä tummankukertavia verenpurkaumia
ja nestevettymisiä säteilyaltistusten punoituksineen. No hei kurkun
tapauksessa tietysti solutumien invaasiota ulos valkovaahdon koskina
vapauteen. Ongelmallisinta ko. demossani oli saattaa kirkkaat ja heikosti
näkyvät vuototatinat kuvattavaan ilmiasuun. Kokenutta ei toki laitateta.
Herkkukurkun viipale, jotta vesi kieleen tulee, ikuisen hehkeän tuoreena:

(Käytän tässä muutokseksi Aija-palvelinta, koska eiliset kinkkukuvani
kaatoivat k o k o Kuvaton.com palvelimen!)
http://www.aijaa.com/v.php?i=7165179.jpg
http://www.aijaa.com/v.php?i=7165482.jpg [IMG]http://i6.aijaa.com/b/00779/7165482.jpg[/img][/URL]

Ah auoa ja sitten pala potretista IONIsointilaitteistoni energiatuottoon.
Muutama tiima kuluu ja tulosta syntyy tuttuun sylttytehdastyyliinsä
hehkuherkästi! No johan tuolla kulmakassit mustaantuu lupaa kysymättä. Ja .
. hei eikös vaan valkoista vispilänkauppaa tuiki toisista solukerroksista
ulostukseensa. Tämäpä, tämäpä taas p ä r ä y t t ä ä !. .Yhtä kaikki
katsokaa mitä muutaman tunnin päästä uuden aamun auer tarjoaa. Söisitkö tätä
made by TVO/Posiva materiaalia, josta ei edes STUK voi tuttuun lahjottuun
tyyliinsä kertoa yhtään pahaa sanaa IONIsaatioiden säteilytuhona. Kuittaan
tutusti ja alleviivaan, ettei kuvien aikaero ole kuin muutamia tunteja!
Näinollen siis "virallisesti" kurkku on kinkun lailla y h ä tuoreustakuun
mukaan, ÖuH, terveellistä ja turvallista naposteltavaa.

http://www.aijaa.com/v.php?i=7165227.jpg
http://www.aijaa.com/v.php?i=7165227.jpg [IMG]http://i7.aijaa.com/b/00898/7165227.jpg[/img][/URL]
--------------

OMENA

Taas onnistuin simuloimaan IONIsaation eroosion mekanismeja yli odotusten.
Vatsasi ei tule uskomaan sitä mitä silmäsi kertoo. Nimittäin, ettei näiden
kahden kuvan välissä ole kulunut aikaa tuoreesta omenasta IONIsaation
syömään. . Öö? No hei koska teen tässäKIn pioneerityötä, niin en löydä edes
sanastoa, saati kirjallisuutta. Kertomaan "mitä" IONIen ruhjoessa ja
eroosoidessa reaktorissa toimivin mekanismein aineesta muodostuu. No ensin
siis kuva auvosta alusta:
http://www.aijaa.com/v.php?i=7166160.jpg
http://www.aijaa.com/v.php?i=7166160.jpg [IMG]http://i7.aijaa.com/b/00236/7166160.jpg[/img][/URL]

Aijalla jatketaan, koska Kuvaton.com menetti luottoaan kaatuessaan SUPO-
sekoiluihin mm. tänään. Eli, . . niin tosiaan edes minä en tarkkaan osaa
kertoa mitä "ainetta" tämä p y s y v ä IONIsaation muutos on omppupolollemme
tehnyt. Tästä mitä näemme erottuu kyllä, miten vasemmalla omenan olemus on
itse asiassa liki muuntumaton. Jatkaessamme matkaa kuvassa ylemmäs oikealle
joutuu maha koittokierroksilleen. Värikirjot ovat vanhoja tuttuja ja
uniikkeja, j u u r i jostain syystä vain a i d o l l e
ionisoitumisvyöhykkeille liki aineesta riippumattomia. Eka reuna,
pienemmällä IONIsaation energiatuhoille altistuneena "lasittunut" ruskea.
Tämä on vanha tuttu värimme mm. raudan röntgenien ja beetaelektronien
säteilyeroosiomaailmoistamme. Väri tummenee sinertävään ja röntgenpolttojen
tutuksi syvän violetin sinimaailmaan. On a i n a yllättävää m i k ä on se
mekanismi, joka näissä IONIsaatiotuhoissa muuttaa aineen, kuin aineen tälle
omintakeiselle kolmoisvärimaailmalle. Hiukan aineesta riippuen eri
nyanssein. Mutta a i n a sen voi a i d o k s i IONI-eroosioksi noista
taata:

http://www.aijaa.com/v.php?i=7166205.jpg
http://www.aijaa.com/v.php?i=7166205.jpg [IMG]http://i3.aijaa.com/b/00845/7166205.jpg[/img][/URL]

Omenan IONIsoimisessa oli mielenkiintoisia sivujuonteita. Käytin
IONIpommitettavan kappaleen tukemiseen TVO:n kaikki testit läpäissyttä
happoterästä. Vaikken edes pommittanut sitä pääionisaattorilla, niin silti
siihen syöpyi IONIsoitavasta omenasta selkeä sormiin tuntuva kolo! Tässä
kuvaa siitä:
http://www.aijaa.com/v.php?i=7166216.jpg
http://www.aijaa.com/v.php?i=7166216.jpg [IMG]http://i3.aijaa.com/b/00653/7166216.jpg[/img][/URL]

No, TVO:n tusinarakenteille IONIsaation tuottamat suuretkaan reiät eivät ole
outoja esim. OL-3 sekoiluja seuraaville. Mutta omenasta erittyvä
ionisoitunut kaasuuntuman tuhon tehot esim. t o d e l l a kestävässä
volframisessa tukitangossaan yllätti jopa minut. Tästä kuvasta osaava
hahmottaa erityisen uniikit 3 IONIsaatioeroosion perusväritykset, jälleen
kerran. Huomaa miten spesifikoituneita värit on:
http://www.aijaa.com/v.php?i=7166245.jpg
http://www.aijaa.com/v.php?i=7166245.jpg [IMG]http://i3.aijaa.com/b/00289/7166245.jpg[/img][/URL]

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tieteen puudeli

Annikka Mutanen on Tiede-lehden toimituspäällikkö. Tässä blogissa hän istuu syliin ja puree.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla