Mitä jäi vuoden tiedeuutisista mieleen? Aluksi suosikkini vuoden vinkiksi. Näppärä on tietää, että halaus kestää keskimäärin kolme sekuntia, kuten uutisoimme maaliskuun numerossa. Jos pelkäät, että rutistat liian kalseasti tai liian innokkaasti, niin siitä vain laskemaan sekunteja! ;)

Isojen uutisten kärkeen menevät neutriinot, jotka ehkä ylittivät valonnopeuden tosin ilmiö on yhä varmistamatta. Tästä kirjoitimme marraskuun numerossa.

Tuleva uhka on tuhkarokko, joka alkaa yleistyä, jos liian moni vanhempi jättää lapsensa rokottamatta. Kesäkuun numerossa uutisoimme, että tuhkarokkoa saa taas Suomestakin.

Tulevia uutuuksia petasi lokakuun numeron uutinen, jonka mukaan idea lähtee lentoon, kun sitä kannattaa kymmenen prosenttia ihmisistä.

Lopuksi toinen käytännön vinkki lokakuun numerosta. Jos olet ostamassa jollekulle lahjaksi tietokonepeliä, niin toivottavasti muistat, että pelaajan aggressiivisuutta lisää kilpailu, ei pelin väkivaltaisuus.

Kommentit (36)

Hannu Tanskanen
1/36 | 

@No,kyllä vuoden suurin tiedeuutinen oli East Anglian ilmastotutkimuksen viestien paljastama tiedehuijaus nimeltä "ilmaston lämpeneminen". Sillä oli myös seuraamuksia, Yhdysvaltain Edustajainhuone äänesti ilmastojärjestö IPCC:n tuen lopettamisen ja
Durbanissa yksikään merkittävä päästöjen tuottajavaltio ei sitoutunut Kioton sopimuksen jatkamiseen. Ilmastouskon profee-
toilta uhkaa mennä huonot housuun, Gore puuhaa ilmastouskontoa, Hansen agiteeraa kadulla Greenpeacen kanssa ja Pachauri
ehdottaa skeptikkojen eliminoimista lähettämällä nämä ulkoavaruuteen ;=).

MrrKAT
2/36 | 

Ravintouutinen, joka on uutisoitu raflaavasti aika tappavaksi mutta pääpointti on että vitamiinit on turhia (suurelle yleisölle uutinen):
"39 000 amerikkalaisnaisen terveyttä seurattiin 1980-luvulta asti. Ja mitä yllättävää palljastuikaan:

"Ravintolisien käytöstä ei ole juurikaan hyötyä kansansairauksien ehkäisyssä, käy ilmi laajasta suomalais-amerikkalaisesta tutkimuksesta. Muun muassa monivitamiini-, foolihappo- ja rautavalmisteiden käyttö voi tutkimuksen mukaan päinvastoin jopa lisätä kuolleisuutta.
..
Tulokset olivat tutkijoille yllätys, sillä isolla osalla ravintolisistä havaittiin yhteys kuolleisuusriskin kasvuun.
Yksittäisistä yhdisteistä monivitamiinin, foolihapon, B6-vitamiinin, raudan, magnesiumin, sinkin ja kuparin käytön havaittiin lisäävän kuolleisuutta"
http://keskustelu.skepsis.fi/html/KeskusteluViesti.asp?ViestiID=344688

Uunituore: Maito voi lisätä eturauhassyöpää
http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/118795-lehti-varoitus-maidon-lipittajil...
"Myös Maailman syöpätutkimussäätiö (WCRF) suosittaa malttia maidon kulutukseen."

MrrKAT
3/36 | 

Näinä viikkoina myös kovia uutisia ovat maankokoiset planeetat joita Kepler-avaruusteleskooppi on löytämässä.

Alan Dorkin
4/36 | 

Minun mielestäni vuoden 2011 kovin tiedeuutinen - ja mediauutinen ylipäänsä - oli Japanin tsunami ja sen seuraamukset.

Tiedeuutiseksi Japanin katastrofi muodostuu Fukushiman ydinreaktoreiden kautta sikäli, että kysymyksessä on vähintään useita vuosikymmeniä jatkuva ympäristökatastrofi, joka ei vieläkään ole viranomaisten hallinnassa (sulaneet ytimet), sekä sen vuoksi, että asiantuntijatkaan eivät ole yksimielisiä päästöjen suuruuksista ja niistä seuraamuksista, mitä ydinvoimaloiden tuhoutuminen tulevina vuosina ja vuosikymmeninä aiheuttaa ...

Tiede-lehti (nro 5/2011 ja M. Hamilo) on ainakin tehnyt kaikkensa mitätöidäkseen ydinkatastrofin jälkiseuraukset, joista tullaan kuulemaan vielä sukupolvien ajan, valitettavasti.

Siitä huolimatta: Hyvää Joulua 2011 ja Uutta Vuotta 2012 kaikille!

Marko Hamilo
5/36 | 

No, ainakin siellä Japanissa on saatu cold shutdown tämän vuoden puolella, kuten pitikin.

Terveysvaikutukset jäävät olemattomiksi, se tiedetään jo nyt. Kuolleita itse reaktorionnettomuudessa nolla, mutta tsunamissa yksi tai kaksi, en muista.

Maankäytön rajoituksien laajuus ja kesto tässä vielä on auki. Se nyt on selvää, että miljoonien asukkaiden kodit eivät ole vuosikymmeniksi muuttuneet autiomaaksi, mutta kymmeniä tuhansia ihmisiä ja kohtalaista määrää viljelijöitä toki asia koskee. Onneksi Japani on rikas demokratia, joka voi hoitaa kalliin maanpuhdistusoperaation sen sijaan että se vain jättäisi Cs-137-saastuneen alueen ränsistymään.

Alan Dorkin
6/36 | 

Skeptikoksi julistautunut Marko H. on osoittautunut täydelliseksi "jeesjees-mieheksi", mitä tulee Tepcon tai Japanin hallituksen julkaisemaan informaatioon Fukushiman katastrofista; kun maailmalla on hämmästelty kaikkea sitä salailua ja vääristelyä, mitä Japanin viranomaisten taholta on kuluneen vuoden aikana aiheesta kuultu, Hamilo nielee ja hyväksyy kaiken viranomaisinfon mukisematta! Mitä tieteellistä skepsismiä se sellainen on?

Sosiaalinen media on onneksi seurannut taukoamatta tapahtumia, joten jotain oikeansuuntaistakin tietoa Fukushimasta on ollut saatavissa, mikäli kärsivällisyyttä asian seuraamiseen on ollut. M. Hamilo mainitsee edellisessä kommentissaan muun muassa näin: "Terveysvaikutukset jäävät olemattomiksi, se tiedetään jo nyt."

Tuo väite on häkellyttävää soopaa! En ala linkittämään tähän niitä satoja sivuja syöpätutkijoiden kommentteja, joita lähes päivittäin kansainvälisestä mediasta voi kuka tahansa käydä lukemassa, mutta laitanpa joulunpyhien aikana aihetta selanneena pari linkkiä, joita asiasta mahdollisesti kiinnostuneet voivat käydä vilkaisemassa. Jankkaaminen tappaa mielenkiinnon, mutta seuraavasta voi saada yllykettä lisätutkiskeluun:

http://www.washingtontimes.com/news/2011/nov/24/tracking-cancer-from-fuk...

Googlettamalla "Fukushima cancer risk calculator" saa myös paljon informaatiosivuja ja arvioita niistä suurista syöpäluvuista, joita japanilaisväestöön kohdistuu seuraavien vuosikymmenten aikana. Tässä on kyse siis vain Japanin väestöstä; muun maailman populaatiot ovat paljon vaikeammin ennustettavissa ja tutkittavissa Fukushiman seuraamuksista.

Pentti S. Varis
7/36 | 

Darwinin oppi vähittäisistä geneettisistä muutoksista evoluutioilmiön jokseenkin ainoana tekijänä kumoutui lopullisesti. Samalla myös luonnonvalintaa joutuu epäilemään:

http://www.tiede.fi/uutiset/4437/raskauden_keksivat_periman_parasiitit

Lukuisten uusien tutkimusten myötä lujittui käsitys geenejä säätelevän suunnattoman säätelytekijöiden joukon ja säätelytekijöiden verkkojen olemasaolosta ja vaikutuksesta esim. sairauksiin. Merkittävä osa näistä säätelytekijöistä kuuluu non-coding DNA:han:

"Mikä on keskeinen tekijä, joka määrää eliön biologisen kompleksisuuden? Täten non-coding DNA, kerran roskana pidetty, nyt näyttää asuttavan suunnatonta säätelyverkkoa, joka vastaa monimutkaisten kehitysohjelmien suorittamisesta ja sentähden on avain biologisen kompleksisuuden kehittymiseen."

http://www.ias.ac.in/resonance/April2011/p333-340.pdf

Yhä uskottavampaa on, että lamarckismin mekanismeja on olemassa:

http://www.sciencedaily.com/releases/2011/12/111205102713.htm

Hannu Tanskanen
8/36 | 

@Säteilyn vaaroja liioitellaan mediassa. Säteily on luonnollinen osa ympäristöämme ja joillain alueilla Suomessakin (ei nyt mainita,ettei herätä paniikkia) taso on radonista (uraani) johtuen niin korkea,että ydinlaitosnormien mukaan alueet pitäisi evakuoida.
Outoa kyllä ja vielä selittämättä on se, että tavallista korkeamman säteilyn alueilla maailmassa (mm. Intian monatsiittihiekka-alueet)
väestö on terveempää ja elinikä pidempi kuin muualla. Kun uraanikaivoksesta kaivannan aikana poistuu radon, voidaan karrikoidusti sanoa, että tietyillä Suomenkin seuduilla on turvallisempaa viedä vieraat lounaalle uraanikaivokseen kuin kotiin ;).

Alan Dorkin
9/36 | 

Hannu Tanskanen: "Säteilyn vaaroja liioitellaan mediassa." Näinhän sitä moni luulee.

Kuulin tänään (29.12.) sattumalta radiosta Marutei Tsurusen puhelinhaastattelun Ylen kanavalta. Marutei Tsurunen, (Martti Turunen), on suomalaissyntyinen poliitikko ja maan parlamentin ylähuoneen ensimmäinen länsimaalaissyntyinen jäsen. Parlamentissa Tsurunen edustaa demokraatteja. Hänet luetaan puolueensa vaikuttajien raskaaseen sarjaan. Parlamentin ylähuoneessa Tsurunen on maanviljely-, metsätalous- ja kalastusvaliokunnan ja hallintovaliokunnan jäsen sekä luonnonkatastrofien erikoisvaliokunnan puheenjohtaja.

Haastattelussa Tsurunen keskittyi lähinnä Fukushiman voimalakatastrofin taloudellisiin seuraamuksiin, jotka ovat järkyttävän suuret; lopullista laskua ei osata vielä edes arvioida, koska voimalan purkutyöt tulevat kestämään useita vuosikymmeniä.
Kävi ilmi m.m. se seikka, että Tepco ei ollut valmistautunut ydinreaktoreidensa kanssa millään tavoin tsunamiin, eikä edes maanjäristyksiin. Parhaillaan voimayhtiö hakee Japanin hallitukselta n. 7 mrd:n euron lisärahoitusta, jolla päästäisiin ”eteenpäin” muutamia kuukausia. Kestääkö edes hallituksen selkäranka, sitä ei kukaan vielä osaa arvioida.

Tsurunen kertoi kuitenkin muutamia yksityiskohtia myös säteilyongelmista, joista erityisesti jäi mieleen pari yksityiskohtaa. Ensinnäkin se, että Fukushiman prefektuurissa riisinviljelijät myyvät satonsa Japanin hallitukselle, joka jatkokäsittelee riisin ongelmajätteenä. ”Kukaan ei tiedä, mistä säteilyä tulee lisää, mutta näin kuitenkin tapahtuu”, kertoi kansanedustaja.

Lisäksi Marutei Tsurunen kertoi asuvansa itse 230 km Tokiosta etelään (Fukushima sijaitsee saman verran Tokiosta pohjoiseen), ja että myös hänen kotiprefektuurinsa viljelijöistä monet joutuvat myymään riisisatonsa hallituksen jätteenkäsittelyyn, koska nykyisin säteilynäytteet otetaan kaikista maataloustuotteista. Aikaisemmin ehdittiin ottaa vain satunnaisotoksia maataloustuotteista.

Yritän vielä etsiä Tsurusen haastattelun Ylen Areenasta, jotta Marko Hamilokin voisi käydä sen kuuntelemassa. Jos se löytyy, linkitän sen tänne.

Hannu Tanskanen
10/36 | 

@Alan Dorkin

On muistettava, että Turunen/Tsurunen on uskonlahkon jäsen, jonka saarnaajana alunperin lähti Japaniin ja edustaa siellä
parlamentissa paikallista viherpuoluetta,joka saattaa hieman värittää lausumaansa. Missään tapauksessa Tsurunen ei ole fyysikko eikä säteilyn asiantuntija.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Marutei_Tsurunen

Hannu Tanskanen
12/36 | 

@Alan Dorkin

Tuo on pelkkää median spekulointia, mitään todistetta siitä, että tuo olisi nimenomaan Fukushiman säteilyn aiheuttamaa,ei ole.
Jos elimistöön joutuu terveyteen akuutisti vaikuttavia määriä radionuklideja, kyllä ne löytyvät tutkimuksissa. Tavallisin ydinreaktorionnettomuuden tuote on 8 päivän puoliintumisajan omaava jodi 131-isotooppi, joka kerääntyy ennenkaikkea kilpirauhaseen, jollei elimistöön etukäteen ole tuotu stabiilia jodia "kyllästämään" se. Ydinaseen räjäytyksen laskeumassa puolestaan vaarallisimmat ovat strontium 90 ja cesium-isotoopit. jotka rikastuvat luihin kalsiumin sukulaisina. Ne tuhoavat luuytimen kykyä tuottaa verisoluja ja ilmenee siis punasolujen vähenemisenä.

Olin 1970-luvun alussa tutkimusryhmässä, Maatalouden tutkimuskeskuksen isotooppilaboratoriossa, jossa Suomen Akatemian apurahalla tutkimme juuri näitä ydinlaskeuman isotooppeja ja niiden kulkeutumista/rikastumista ravintoketjuissa. Meillä oli säteilyfilmit rintapielessä, säteilysuojatutkinto ja neljännesvuotiset verenkuvan tutkimukset Työterveyslaitoksella, vaikka käytimme vain vähemmän vaarallista, 30 d puoliintumisajan omaavaa mutta kemiallisesti identtistä Sr89:aa ( 28 a Sr90:lla). Neukkula teki silloin tuota suurta ydinkoesarjaansa Novaja Zemljalla. Tutkin myös elohopeaisotooppeja Karoliinisen sairaalan raadoista Tukholman teknillisen korkeakoulun isotooppilaboratoriossa 1980-luvun alussa ja jo 1960-luvun alussa olin nuorena kemian opiskelijana analyytikkona Suomen ensimmäisellä uraanin koerikastamolla IVO:n sähkölaboratoriossa Helsingissä.

Alan Dorkin
13/36 | 

Hannu Tanskanen: "Missään tapauksessa Tsurunen ei ole fyysikko eikä säteilyn asiantuntija."

Totta puhut, kuomaseni, mutta et kai tosissasi luule, että Japanin parlamentin luonnonkatastrofien erikoisvaliokunnan puheenjohtajalla ei olisi käytettävissään maan parhaiden asiantuntijoiden ja fyysikoiden lausunnot asioiden tilasta?

Kummallisinta tässä Fukushima-keskustelussa on mielestäni kaiken aikaa ollut se, että tiedetoimittaja Marko Hamilo "tietää" asiat paremmin, kuin Japanin tai koko maailman parhaat asiantuntijat! Ihmiskunnan historian kenties pahin ydinvoimalakatastrofi on vielä tosiasiassa alkutekijöissään kaikien seuraamuksiensa osalta, mutta Hamilo julistaa muun muassa näin: "Terveysvaikutukset jäävät olemattomiksi, se tiedetään jo nyt ...", ja: "Onneksi Japani on rikas demokratia, joka voi hoitaa kalliin maanpuhdistusoperaation sen sijaan että se vain jättäisi Cs-137-saastuneen alueen ränsistymään."

Voisiko Marko Hamilo täsmentää sitä, mistä hän ammentaa tietonsa väitteidensä tueksi? Kansainväliset tutkijat ovat eri mieltä asioiden tilasta. Minä olen ainakin tuossa edellä linkittänyt mielestäni asiantuntevia lähteitä, joita kyllä tarvittaessa löytyy paljon enemmänkin. Sekä terveysvaikutukset Japanissa ja muualla maailmassa, kuin myös taloudelliset seuraamukset ovat suuria kysymysmerkkejä Fukushiman ydinkatasrofin suhteen vielä kauas tulevaisuuteen, ja pahinta on, että ennusmerkit ovat negatiivisia ....

Marko Hamilo
14/36 | 

Missä kukaan saisi sellaista altistusta, joka johtaisi terveyshaittoihin? Jos nyt spekuloidaan sillä että joku viljelymaa tai kalalaji ei kelpaa ravinnoksi ihmisille niin se tarkoittaa että viljelijällä tai kalastajalla on työllistymisongelma. Se ei tarkoita että joku saa syövän.

Hannu Tanskanen
15/36 | 

@Alan Dorkin

Tsurunen on kuitenkin poliitikko, joka voi valita "asiantuntijoista" omaa agendaansa miellyttävät ja säteily on, erityisesti Hiroshiman ja Nagasakin maassa, voimakkaita tunteita herättävä aihe, jolla voi kerätä ääniä.

Alan Dorkin
16/36 | 

Markolle ja Hannulle: Jääkäämme odottamaan, mitä tuleman pitää. Aikaa kyllä riittää asioiden seuraamiseen, mutta riittävätkö rahat ja kansan terveys? Fukushiman kuudesta ydinreaktorista kahden ytimet on tiettävästi sulanut täysin ja kolmannen osittain. Loput kolme ovat muilla tavoin tuhoutuneet. Jos kaikki sujuu suunnitellusti, kolmea sulamatonta reaktoria päästäneen purkamaan 2-3 vuoden kuluttua.

Marko H. mainitsi tuossa edellä, että "siellä on saatu cold shutdown tämän vuoden puolella, kuten pitikin." Olisi mielenkiintoista kuulla, miten täysin sulaneiden "completed melted"-reaktoreiden "cold suhtdown" on käytännössä toteutettu? Minulla on se käsitys, että sulaneet ytimet ovat porautuneet reaktorirakennusten läpi maaperään jatkaen siellä pohjavesien, maaperän ym. kontaminoitumista, ja että niille ei pystytä tekemään nykytekniikalla enää mitään; täytyy vain toivoa, että tulevien sukupolvien insinöörit keksivät jotakin uutta tässä asiassa.

Hannu Tanskanen
17/36 | 

@Alan Dorkin

En jaksa uskoa,ettei japanilaisten reaktoreissa olisi ollut ydinsiepparia, betoniallasta,joka estää sulan massan menon maaperään?
"Kiina-ilmiö" on Hollywood-hömppää, muistaakseni jossain ytimen sulamistapauksessa se "upposi" 0,1 mm. Hyvin vakaviahan tuollaiset tapaukset toki ovat ja ihmetyttää, ettei tunnetulla maanjäristysten/tsunamien alueella jäähdytysveden syötön varapumppuja oltu sijoitettu riittävän korkealle. Meidän reaktoreidemme tulvakorkeusrajat kai nyt menevät uusiksi myös, vaikka ainoa tapaus jossa edes teoriassa vesi voisi nousta liian korkealle olisi tuon Kanarian saarten La Palman tulivuoren keilan lohkeaminen mereen,jolloin tsunamiaalto voisi olla jopa useita satoja metrejä korkea ja tehdä suurta tuhoa rannikoilla sekä Euroopassa että seitsemän tuntia myöhemmin hukuttaa Floridan. Kävin sanotulla vuorella kolmisenkymmentä vuotta sitten,kun La Palma ei vielä ollut turistikohde, hyvin vaikuttavan näköinen oli tuo musta "torahammas" keskellä mitä vihreintä luontoa. Kirjoitinkin aiheesta MM:aan kolumnin, se oli viimeiseni,koska olin rikkonut lehden ydinvoiman vastaista agendaa;)

http://www.magneettimedia.com/?p=5514

Alan Dorkin
18/36 | 

Hannu Tanskanen: Tunnut tietävän arvostettavan paljon näistä asioista. Kuitenkin Fukushiman tapauksessa on kysymys useista sellaisen ydinkatastrofin yksityiskohdista, joita ihmiskunta ei ole koskaan aikaisemmin kohdannut - valtavat päästöt mereen, reaktoriydinten sulaminen, joita ei ole päästy vielä edes tutkimaan ankaran säteilyn vuoksi jne. jne. - mutta koska tämäkin aihe vähitellen hukkuu uusien blogiaiheiden alle, tyydyn tällä kertaa linkittämään vain suhteellisen tuoreen New York Timesin artikkelin tästä aiheesta (lue se tarkasti):

http://www.nytimes.com/2011/12/01/world/asia/meltdown-in-japan-may-have-...

PS: "En jaksa uskoa, ettei japanilaisten reaktoreissa olisi ollut ydinsiepparia, betoniallasta, joka estää sulan massan menon maaperään?"
Kyllä se "sieppari" on varmaankin siellä ollut, mutta sen torjuntapotentiaali ei ole riittänyt, koska näin totaalista katastrofia ei ole voimalaa rakennettaessa osattu kuvitella. Jopa insinöörienkin järki on rajallinen; täydellinen "meltdown" ei ole estettävissä ihmisen rakentamilla betonialtailla. Kiitos sinulle mielenkiintoisesta keskustelusta!

Hannu Tanskanen
19/36 | 

@Alan Dorkin

Niin,emme vielä tiedä,mitä todella on tapahtunut ja ydinvoiman vastustajat hyödyntävät tätä täysin rinnoin. Papintytär Merkel ja Saksa ovat tekopyhyydessään yhtä härskejä kuin Ruotsi, joka "luopui" ydinvoimasta ja oli pari vuotta sitten OECD:n tilastoissa niiden kolmen maan joukossa,jotka olivat eniten lisänneet sähköntuotantoaan ydinvoimalla. Nyt Saksassa on jo ollut sähköpulaa ja se joutuu ostamaan ydinsähköä Ranskasta, joka on maailman johtava maa alalla, 85% sähköstä tulee ydinvoimaloista. Ranskasta emme kuitenkaan ole kuulleet merkittävistä onnettomuuksista. Luonnonkatastrofi on tietenkin tekijä, jota on tilastomatematiikalla vaikea ennustaa, se tapahtuu tietyillä alueilla jotakuinkin varmasti, mutta tapahtuuko se sadan vuoden päästä vai huomenna, sitä ei matematiikka kerro. Olisiko japanilaisilla ydinvoimaloiden piirustuksia kopioidessa joku sinikopio ollut väärinpäin? No,niin tai näin, katsotaan rauhassa, mitä tapauksesta opimme, eikä mennä Saksan tavoin halpaan populistiseen hysteriaan.

Hannu Tanskanen
21/36 | 

@ Marko

Tuon tyypin reaktorissa (EPR) taitaa todellakin olla, hyötöreaktoreihin sellaisia on rakennettu ja tulossa muutamaan muuhunkin:

" A core catcher is a device provided to catch the molten core material (Corium) of a nuclear reactor in case of a nuclear meltdown and prevent it from escaping the containment building.
A core catcher is made from a special concrete ceramic to prevent material from trickling through; it also uses material of cooler construction to cool down the core material.[1][2] The core catcher of the European Pressurized Reactor (EPR) has 170 m² expansion area and a mass of 500 t.[3]
Reactor types with core catchers, besides the EPR, are: the "Fast Breeder" SNR-300,[4] VVER-1000/428,[5] SWR1000, ESBWR, and Atmea I.[4]
The AES-91, a project of Atomstroyexport, will be the first type of nuclear plant that has a core catcher as standard equipment.[6] Thus, in early 2011, the two reactors of the Chinese Tianwan Nuclear Power Plant are the only working nuclear reactors with core catchers"

Hannu Tanskanen
24/36 | 

@ Alan Dorkin

Meillä on edelleen strontium/cesium jäänteitä pohjoisen jäkälässä ja poroissa neukkulan 1970-luvun ydinkokeista Novaja Zemljalla
ja sisävesien kaloissa aktinideja Tsernobylin jälkeen, ne vastasivat jokaiselle suomalaiselle samaa säteilyannosta,jonka saa yhdestä keuhkoröntgenkuvauksesta. Eli tilastollisesti ei voida erottaa normaaleista syöpäkuolemista, sama tulee pätemään Japaninkin päästöissä ainakin Japanin ulkopuolella. On tosin syytä tarkkailla radioaktiivisten isotooppien mahdollista rikastumista ravintoketjuissa, tätä tutkimusta tein kahden vuoden ajan 1970-luvulla Maatalouden tutkimuskeskuksen isotooppilaboratoriossa Tikkurilassa Suomen Akatemian apurahalla (Lakanen, Paasivirta ,Tanskanen).

Alan Dorkin
25/36 | 

Hannu Tanskanen: Totesin jo aiemmin, että tiedät paljon näistä asioista; arvostan myös tutkimustyötäsi aiheen parissa, mutta Fukushimassa on tilanne edelleen päällä, ja asioita pimitetään/salataan ihmisiltä ja medialta edelleenkin, mikä - hämmästyttävää kylläkin - on ollut Japanin viranomaisten linja alusta alkaen.

Edellisessä linkissäni (esimerkiksi) oli maininta, että Fukushiman nelosreaktorissa on tapahtunut räjähdys kuluvan tammikuun 9. päivänä, mutta Tepco tai Japanin hallitus eivät ole tiedottaneet asiasta. Kyseessä on todennäköisesti ollut vetyräjähdys, mutta jos reaktorit ovat "cold shutdown"-tilassa, miten räjähdys oli mahdollinen? Tuleeko niitä lisää? Lisäksi "meltdown"-reaktorien maanjäristyksessä halkeilleet suojarakennukset vuotavat, ja sulaneiden ydinten saastuttamaa pohjavettä löydetään yhä laajemmilta alueilta.

Tilanne Japanissa ei ole edelleenkään hallinnassa ja sen vuoksi siitä täytyy jatkaa keskustelua. Toivoisin kovasti, että Tiede-lehti arvostaisi lukijoitaan edes sen verran, että se julkaisisi Fukushiman todellista tilannetta vastaavan artikkelin päivityksenä lehden numerossa 5/2011 olleelle jutulle, joka ei oikein ollut mistään kotoisin.

Hannu Tanskanen
26/36 | 

@Alan Dorkin

Japanin viranomaisten niukan tiedottamislinjan ymmärrän,tilanne on tarpeeksi vakava ilman median hehkutustakin.
Tsernobylin paikalliset viranomaiset ilmeisesti aikoivat salata kokonaan, mutta eihän se onnistunut,kun puoli Eurooppaa mittasi
kohonneita säteilyarvoja ja radionuklideja ilmassa. Muistan kun uutinen tuli radiosta. Naapurinani asui Säteilyturvakeskuksen
tutkija, joka haki kiireesti lapsensa sisään hiekkalaatikolta, kun alkoi sataa. Minä tein saman ja komensin lapset sisään.
Toin firmastani geigerin ja seuraavina päivinä mittasimme pihapiirissä normaaliin verrattuna kymmenkertaisia säteilyarvoja.
Sinänsä se ei ollut vaarallista, mutta periaatteessa palavan grafiittireaktorin päästöissä olisi voinut olla myös "hot spots", sulaneen
polttoaineen mikrohiukkasia, joilla huima säteily, elimistöön joutuneena sellainen voisi olla tuhoisa. Japanin painevesireaktoreista, joissa suojakuori, ei tuollaista voi tulla, pääosin päästö kai on jodi 131:a, beeta ja gammasäteilijää, jolla lyhyt noin 8 päivän puoliintumisiaika, eli hajoaa nopeasti ja joditabletit kyllästävät kilpirauhasen, johon se pyrkii.

Hannu Tanskanen
28/36 | 

@ Alan Dorkin

Tietysti aina pitää olla "Worst Case" -skenaario, mutta ei ole mitään syytä kertoa siitä liian aikaisin, syntyneessä paniikissa
kuolisi ja vammautuisi paljon enemmän ihmisiä kuin itse onnettomuuden aiheuttamana. Jos vaikkapa joku todella laaja,miljoonien ihmisten pikaevakuointi olisi tarpeen, se pitäisi tehdä hallitusti, vaikka sitten osa ei ehtisikään ajoissa pois, se on ainoa keino.

Hallituksilla on suunnitelmat kaikille kohtuullisen todennäköisille katastrofeille, esimerkiksi Yhdysvalloissa aivan varmasti sitä tilan-
netta varten, että Washingtonissa, New Yorkissa tai muussa miljoonakaupungissa räjähtää terroristien ydinpommi ja tehtiinpä
mitä hyvänsä, kymmenet tai sadat tuhannet ihmiset tulevat menehtymään. Senaattori Lugarin raportti jotakuinkin kymmenen
vuotta sitten arvioi todennäköisyydeksi tulevan kymmenen vuoden aikana peräti 70%. Kirjoitin hieman ydinasevaarasta TM:lle
aikoinani, Säteilyturvakeskuksen tutkija kehui sitä ja kertoin "viidennen kerroksen ylimysten" tutkivan sitä hartaudella ;=).

http://img715.imageshack.us/img715/7413/ydinaseterrorismi.pdf

(Tiukalla aikataululla kirjoitettuna siinä on muutamia epäoleellisia virheitä)

Alan Dorkin
29/36 | 

Hannu Tanskanen:
Olet aivan oikeassa siinä, että Worst Case-skenaariot on oltava olemassa, ja niitä kaikilla valtioilla varmasti onkin erilaisten katastrofien varalle. Tämä "tapaus Fukushima" on kuitenkin täysin erilainen siinä mielessä, että "worst case" oli jo tapahtunut, mutta siitä ei kerrottu sen enempää Japanin kansalle kuin kansainväliselle mediallekaan. Eivätkä Japanin viranomaiset suostu kertomaan koko totuutta vieläkään, sikäli kuin se jollakulla tiedossa on. On ihan eri asia tehdä suunnitelmia pahimman varalle, kuin valehdella tai pimittää kaikki se, mitä on jo tapahtunut.

Kun viime toukokuussa pohdin M. Hamilon blogin (Kaksi kuukautta Fukushimasta) yhteydessä sitä, joutuuko Tokion prefektuuri (13 milj. ihmistä) evakuoitavaksi, minut naurettiin ulos keskustelusta tyyliin: "Mieti vain tuollaisia huuhaajuttuja, nauru pidentää ikää" jne. On ihan mielenkiintoista näin jälkikäteen todeta olleeni oikeilla jäljillä, vaikka oikeata tietoa ei ollutkaan käytettävissä.

Fukushiman katastrofi jatkuu täysillä kierroksilla vielä pitkään. Pahinta on, että viimeisimmät uutiset sieltä ovat hyvin huolestuttavia, mutta en ala niitä nyt tässä yhteydessä tarkemmin esittelemään; niistä tullaan kirjoittamaan paljon eri foorumeilla myöhemmin tänä vuonna.

Hannu Tanskanen
31/36 | 

@ Alan Dorkin

Voi ja voi, aina näitä "pahan ilman lintuja" löytyy. Meren vesimäärä on niin mahtava, että siihen laimenee vaikka mikä. Tästä huvittavana ajatusleikkinä aikoinaan laskeskeltiin, että ei tarvita Riihimäen ongelmajätelaitosta. Jos sen käsittelemät myrkyt liuotettaisiin pikku hiljaa Helsingin juomaveteen, pitoisuudet eivät ylittäisi kansainvälisiä raja-arvoja ;).

Alan Dorkin
32/36 | 

Hyvin mielenkiintoista tämä Suomen median tapa uutisoida harvakseltaan Fukushiman tilanteita.

Tuorein esimerkki on tältä päivältä (30.1.): YLE:n uutiskynnyksen ylitti Tepcon välittämä tieto siitä, että talviset olosuhteet (jäätyminen) on aiheuttanut 600:n litran vesivuodon reaktoreista. Sen sijaan siitä ei mainittu sanaakaan, että vuotokohtia on kaikkiaan 14, ja että reaktorista nro 6 on vuotanut seitsemän tonnia vettä, mutta kukaan ei tiedä minne?

http://www.radioactive.eu.com/index.php?option=com_content&view=article&...

Hannu Tanskanen
33/36 | 

@Alan Dorkin

Fukushima on kovin kaukana ja sen vaikutus täällä olematon,mediaa kiinnostaa läheisemmät asiat kuten pressan vaali ja euron
kohtalo. Persianlahden tilannekin voi räjähtää minä päivänä hyvänsä. Myös nuo radioaktiivisuusasiat ovat suurelle yleisölle liian
vaikeita, "ilmastonmuutoksessakin" on helpompi uskoa tuomiopäivän profeettoja, tosiasia eli se, ettei mitään uutta auringon alla
ei ole uutinen.

Pentti S. Varis
34/36 | 

Vuotta 2011 voidaan sanoa myös planeettojen vuodeksi. Vaikka oheinen artikkeli onkin jo vuodelta 2012, itse tieteellinen tulos, ainakin sata biljoonaa planeettaa galaksissamme, on viime vuodelta.

http://sinhalaya.com/news/eng/2012/chandra-wickramasinghe-says-billions-...

http://online.wsj.com/video/galaxy-may-host-100-billion-planets/B86DA852...

Vielä vuosi sitten pidettiin merkittävänä löydöksenä, että oli olemassa kourallinen planeettoja!

Alan Dorkin
35/36 | 

Fukushimassa sulaneet ja hajonneet reaktorit vuotavat ja räjähtelevät jatkuvasti, päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen, eri syistä johtuen. Japanin viranomaisten (Tepco/hallitus) viesti on: "Ei mitään hätää, asiat ovat hallinnassa!"

Tonneittain kontaminoitunutta lauhdevettä leviää jatkuvasti reaktoreiden ympäristöön, ilmaan, pohjavesiin ja mereen, mutta viranomaiset ilmoittavat: "Vuoto on saatu rajoitettua ydinvoimala-alueelle, mereen ei ole valunut mitään."
Hyvä on, jos vuoto on saatu rajoitettua, mutta mitä viranomaiset tekevät vuotaneille kontaminoituneille vesitonneille? Jotakin niille on tehtävä! Etteikö vain laskettaisi mereen; sinnehän mahtuu, valisti H. Tanskanenkin. Meressä radioaktiiviset isotoopit valitettavasti rikastavat ravintoketjua, joka yltää kaikille mantereille. Fukushiman katastrofi on paljon suurempi, kuin kukaan on uskaltanut ääneen lausua. Kuka nostaisi kissan pöydälle?

Todettakoon tämä fakta nyt tässä: Tilanne Japanissa ja Fukushiman lähiprefektuureissa on sellainen, että aikaperiodilla 10-100 vuotta ihmiselle terveelliset elinolosuhteet on menetetty; sulaneille 1-3 reaktoreille ei nykytekniikalla voida tehdä mitään, ne jatkavat maaperän ja pohjavesien kontaminoitumista seuraavien kymmenien, todennäköisesti satojen vuosien ajan. Reaktorit 4-6 oireilevat ja poksahtelevat säännöllisin väliajoin eri syistä vähintään vuosikymmeniä, eli Japanin saarten potentiaali ylläpitää nykyistä yli sadan miljoonan asukkaan väestömäärää hiipuu lähivuosina, ja yksi tärkeä syy siihen tulee olemaan Fukushiman katastrofi.

Omasta puolestani lopetan tämän aiheen keskustelun seuraavaan Petri Riikosen ansiokkaaseen kommenttiin (aiemmasta blogista):

"Toimittajat ovat voimattomia vain, jos olettavat, että tutkijat ovat kuin eri kantoja edustavat poliitikot eli että kyseessä ovat näkemysasiat, joille annettava painoarvo riippuu poliittisesta kannasta. Sen sijaan jos toimittajat ymmärtävät sen, että luonnontieteissä eri tavoin meritoituneilla tutkijoilla on ihan aitoja pätevyyseroja ja että alan tutkijayhteisön valtavirtakäsityksellä ja yksittäisten henkilöiden siitä poikkeavilla näkemyksillä on ihan aito luotettavuusero, selvitysvoimaa riittää."

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tieteen tykkääjä

Petri Riikonen on Tiede-lehden toimitussihteeri ja mikrobiologi, jota kiinnostaa elämä, maailmankaikkeus ja kaikki. Hän etsii tieteestä hyötyjä ja iloja.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla