Joskus on kiva miettiä, millaista olisi olla mahdollisimman erilainen eläin. Esimerkiksi millaista olisi liikkua kahden sijasta viidellä jalalla? Näin toimivat merten pohjalla elävät meritähdet ja käärmetähdet, joilla on viisi ”jalkaa” eli sädehaaraa.

Kovin paljon ihmistä erilaisemmaksi ei eläin voi tulla kuin meritähti sukulaisineen. Me ihmiset olemme kaksikylkissymmetrisiä, eli meillä on oikea ja vasen kylki sekä pääpuoli ja häntäpuoli. Meritähdillä ei ole mitään näistä, ei päätä, ei häntää eikä kylkiä, sillä ne ovat säteittäissymmetrisiä. Miten eläin, jolla ei ole päätä eikä häntää, valitsee kulkusuuntansa?

Jo aiempien havaintojen perusteella on päätelty, että ainakin käärmetähti käyttää yhtä viidestä sädehaarastaan ikään kuin kuonona tai pyrstönä ja liikkuu muiden neljän avulla kuin nelijalkainen kaksikylkissymmetrinen eläin. Näin on, vahvistaa yhdysvaltalainen biologi Henry Astley, joka äskettäin mittasi käärmetähtien eri sädehaarojen toimintaa. Astleyn tutkimus sattui silmääni Nature-lehden pikku-uutisesta. Tulokset julkaisi The Journal of Experimental Biology, ja niistä tiedotti myös Rhode Islandin Brownin yliopisto.

Entä miten tällainen eläin muuttaa suuntaa? Pyöräyttääkö se ”kuono-” tai ”häntähaaransa” uuden kulkusuunnan mukaiseksi. Ei, vastaa Astley. Se ei käänny lainkaan vaan yksinkertaisesti antaa kuonon tai pyrstön aseman toiselle haaralle ja alkaa käyttää jäljelle jäänyttä uutta haaranelikkoa kävelyraajoinaan.

Aikamoista koordinaatiota eläimeltä, jolla ei ole edes aivoja. Sillä on vain keskiruumiissa suuaukon ympärillä yksinkertainen hermorengas, josta lähtee hermorunko kuhunkin viiteen sädehaaraan. On melkoisen aivoja nyrjäyttävää kuvitella itsensä noin erilaisen otuksen nahkoihin.

Mutta myös samankaltainen ulkonäkö voi hämätä. Ajatellaan vaikkapa eläinkunnan menestyksekkäintä ryhmää, niveljalkaisia, joihin kuuluvat muun muassa hyönteiset, hämähäkit ja ravut. Nehän ovat meidän tapaamme kaksikylkissymmetrisiä: niillä on pää ja pyrstö ja kyljissä parillinen määrä raajoja – olkoonkin, että meidän neljämme sijasta raajoja on kuusi tai enemmän. Monilla on jopa purevat leuat, kuten meillä.

Eikö olisi siis helppo kuvitella, miltä tuntuisi vaikkapa järven pohjassa rapuna puraista kuollutta kalaa? Ei välttämättä. Ihmisellä on ylä- ja alaleuka, mutta ravun leuat liikkuvat sivuttain. Tämä johtuu siitä, että ravun leukaosat, kuten kaikki ravun ruumiin liikkuvat ulokkeet, ovat kehittyneet erikoistumalla raajoista. Rapu siis pureskelee ”jaloillaan”. Sama pätee muihinkin puruleuallisiin niveljalkaisiin, esimerkiksi kovakuoriaisiin ja hämähäkkeihin.

Ravun anatomian outouksista voi lukea lisää Tieteen heinäkuun numerosta, joka ilmestyy 10.7. Siinä julkaistaan uusintana artikkeli Anatomiaa rapukutsuille, jonka kirjoitin alun perin Tieteen eli silloisen Tiede 2000:n numeroon 5/1996. Silloin oli alkamassa toinen vuoteni tämän lehden toimituksessa.

Onko teillä lukijoilla mielessä eläimiä, joiden nahkoihin tykkäätte kuvitella itsenne? Tai tuleeko mieleen esimerkkejä eläimistä, jollaisena olemista on erityisen vaikea kuvitella? 

Kommentit (25)

Mr. Jaettu ilo
26/25 | 

Maailmankaikkeudella ei ole päätä, eikä häntää. Silti maailmankaikkeus on äärimmäisen looginen ja yksinkertainen. Toisaalta, jos ajattelee "päiksi" kohteet joista ikuista asiaa työntyy ulos koko ajan kolmiulotteisesti, niin silloinhan niitä "päitä" olisi paljonkin eli äärettömästi. Ne ikäänkuin söisivät toistensa "häntää", koska niistä ulos työntyvä hajaantuisi joka suuntaan pallonpintamaisesti, kiihdyttäen vauhtiansa, samalla kun hajaantuisi vähemmän tiheäksi. Näin jokaisen "pään häntää" TYÖNTYISI jokaiseen "päähän" joka suunasta ja se ylläpitäisi jatkuvaa ulkoista painetta "päitä" kohti. "Päiden" keskustaan työntyvän "hännän" pienen pienet ja erittäin nopeat osaset syrjäyttäisivät / työntäisivät "päiden" keskustaan aikaisemmin työntyneen ja siellä tiheäksi puristuneen asian pois päin "päiden" keskustoista ja näin ikuinen asia kierrättäisi itse itseänsä ilman vetävää voimaa / kaareutuvaa avaruutta. Kun asiaa tarkastelee tarkemmin, niin nämä ikuista asiaa kierrättävät "päät" sijaitsevat tietysti näkyvän maailmankaikkeuden ulkopuolella ja kaikki näkyvässä maailmankaikkeudessa olevat pienemmät "päät" / galaksien keskusten erittäin tiheät ja massiiviset kohteet olisivat peräisin yhdestä isommasta "päästä" joka siis sekin näkyvän maailmankaikkeuden ulkopuolella. Sama muuten vielä pienemmässäkin mittakaavassa eli myös kvarkit, neutroonit ja fotonit olisivat pieniä "päitä" jotka kierrättäisivät ikuista asiaa samalla kun työntyisivät eteenpäin. Kaiken kaikkiaan voitaisiinkin todeta että ikuinen asia "syö koko ajan omaa häntäänsä".

Aistinvarainen
27/25 | 

Hetkellinen piipahdus eläimessä, jolla on ainakin osittain erilainen aistimaailma, esim. ultraäänitutka, infrapuna- ja ultraviolettinäkö, sähköaisti, laajempi kuuloalue tai kiinteä kompassi päässä, saattaisi olla valaisevaa. En kuitenkaan haluaisi mataa matona liejuisessa maassa.

Tuula Koukku
28/25 | 

Minusta olisi kammottavaa olla lintu, esimerkiksi haukka, ja lentää tyhjän päällä! On nimittäin korkean paikan kammo ja helposti huimaa päästä.

Tomppa
29/25 | 

Minua on mietityttänyt millaisena ihmisen paras ystävä oikein kokee maailman. Koirathan eivät näe maailmaa mustavalkoisena, vaan ilmeisesti kaksivärisenä. Miltä maailma kuulostaisi koiran korvin, kun kuulisi myös paljon korkeampia taajuuksia kuin nyt. Puhumattakaan ylivertaisesta hajuaistista; miten muppe oikein kokee kaikki tuoksut. Onkohan koirilla "hajunäkö"?. Ja mistä oikein kumpuavat koirien tavat. Luitakin haudataan maahan, vaikka sitä ei ole kukaan haukulle opettanut.

PekkaP
30/25 | 

Yksi ilta lepakkona voisi olla mielenkiintoinen kokemus.
Entisenä radioalan ammattilaisena olen hämmästellyt lepakon kaikuluotainjärjestelmää. Suurissa luolissa asuvissa lepakkoyhdyskunnissa saattaa olla kymmeniätuhansia lepakkoja. Kun ne lähtevät samaan aikaan liikkeelle pimeässä luolassa, täytyy kaikuluotausten määrä olla melkoinen. Millä ihmeellä lepakko erottaa siinä hälyssä oman signaalinsa? Jos laitetaan kymmenentuhatta radiolähetintä toimimaan samaan tilaan samalla taajuudella, ei taida olla mitenkään mahdollista suodattaa yhden lähetteen tietoa vastaanottimeen. Jotenkin kuitenkin tulitikkuaskiin mahtuva eläin kykenee siihen. En tiedä ovatko tutkijat selvittäneet, miten homma toimii. Olisi kiva kuulla, jos joku tietää, kun lepakon nahkoihin ei taida itse päästä kokeilemaan.

Metusalah
31/25 | 

"Millä ihmeellä lepakko erottaa siinä hälyssä oman signaalinsa?"
Ei sen tarvitsekaan erottaa vain omaansa, koska lepakolla on kyky vastaanottaa myös kollektiivista signaalia; yksi kymmenentuhannen lepakon parvi muodostaa tavallaan yhden suuren kaikuluotaimen, joka estää parvea ja sen yksilöitä törmäämästä esim. luolaston seiniin.

Sen sijaan Jumala teki muutaman pahan virheen ihmistä luodessaan; kahden käden sijasta ihminen tarvitsisi ehdottomasti neljä kättä. Tämän tosiasian on jokainen "tee se itse"-mies voinut todeta vaikkapa remonttia tehdessään tai kesämökillä puuhastellessaan.
Lisäksi ihmisellä kuluu liian paljon päivittäistä aikaa syömiseen ja nukkumiseen. Jumalan olisi pitänyt suunnitella ihminen siten, että yhdellä syömisellä ja yhdellä nukkumisella pärjää vähintään viikon kerrallaan.

PekkaP
32/25 | 

"Ei sen tarvitsekaan erottaa vain omaansa, koska lepakolla on kyky vastaanottaa myös kollektiivista signaalia;"

Vieläkin ihmettelen, vaikka varmasti jotain tuollaista täytyy olla takana. Tuntuu kuitenkin uskomattomalta, että kymmenien tuhansien signaalien kakofonian perusteella tilan ja toisten lepakkojen paikkojen hahmotus onnistuisi.
Luin jostain tutkimuksesta jossa lepakko saatiin yrittämään laskeutumista ennen kielekettä sieppaamalla lepakon signaalia ja lähettämällä se etuajassa takaisin ennen varsinaista kaikua. Ainakin siinä tilanteessa lepakko mittasi etäisyyttä omalla signaalillaan. Suuressa parvessa tämä ei liene mahdollista.

Tough
33/25 | 

Se ihme eliö mikä selviytyy melkee millasessa ympäristössä vain. Olis se kiva silla puvulla leijuskella avaruudessa kattelemassa vähän lähemmin maisemii :)

Pentti S. Varis
34/25 | 

Home > News > ScienceNOW > April 2011 > 'Rock Eyes' Help Mollusk See Above Water

Nilviäinen nimeltä kitoni (chiton) hyödyntää kivisilmiänsä siten, että niiden materiaali, kahtaistaittava aragoniitti (yksi kalkkikiven muoto) auttaa sitä näkemään yhtä selkeästi vedessä ja ilmassa, mitä kitonin asuinpaikka vaatiikin. Kitonin sielunelämään kuuluvat oletettavasti monet perustunteet, joten ikävä ei tule. Ihmetyttää kyllä, että se löytää sopivan kivilinssin jokaiseen yli sataan silmäänsä..

http://www.google.fi/search?q=chiton+mollusc&hl=fi&prmd=imvns&tbm=isch&t...

Mitä taas tulee perustunteisiin, niitä voi olla paljon enemmän kuin ihmisellä konsanaan. Luulemmehan mekin, että näkemämme värit ovat ainoat, vaikka sirkkaäyriäisen (mantis shrimp) silmin näkee väreinä sekä infrapuna- että ultraviolettivalon ja vieläpä ympyräpolaroidun valon. Kommunikaatioon kuuluu ilmeisesti sokeripitoisten nesteiden pölläytys kyljestä ulos. Mitä tärkeämpi viesti, sitä väkevämpi liuos, luulen..

http://www.sciencedaily.com/releases/2008/05/080513210456.htm

Ympyräpolaroitua valoa näkee sirkkaäyriäisen lisäksi loistokas pillerinpyörittäjä ja jotkut ihmiset.

Ikuinen yksi
35/25 | 

Aistinvarainen ei haluaisi olla matona liejussa, mutta kyllä kai sitä on ennemmin matona liejussa kuin matona kuivassa maassa.

Voisi jopa ajatella näin miehenä että sehän saattaisi ollakin oikeaa elämää kun saisi TYÖNTYÄ matona kosteassa maassa aina vain eteenpäin. Mukavampi se on työntyä eteenpäin kosteassa kuin kuivassa. :) ;) :)

.

Uusiin sfääreihin
36/25 | 

Haluaisin tutustua harmonin elämään. Harmonit ovat tasomaisia eliöitä, joita elää Venuksen syvien luolien seinämissä. Ne värähtelevät samaan tahtiin planeetan läpi käyvien järähdysten kanssa ja saavat sillä tavoin elintoimintoihinsa tarvitseman energian. Lisää aiheesta voi lukea K.V:n teoksesta.

Olisi kiinnostavaa olla tasomainen eliö, jolla olisi kuitenkin edes alkeelliset aivot. Olisi kiinnostavaa tietää, miten se hahmottaa ympäröivän kolmiulotteisen maailman. Tajuaako se jotenkin, että on olemassa laajempia, syvempiä ulottuvuuksia kuin, mihin sen oma erikoinen ruuminrakenne on sopeutunut ja sitoutunut? Kun lopulta olisin palautunut harmonista takaisin ihmiseksi, yrittäisin laajentaa maailmankuvaani ja tutkailla, pystyykö ihmiseläin konkreettisesti hahmottamaan kolmiulotteisen tilakäsityksemme ulkopuolisia avaruuksia.

Pentti S. Varis
38/25 | 

Minut löydettiin kolmenkymmenen kilometrin syvyydestä peruskalliosta kun Thomas Gold ( nerokas fyysikko) oli arvellut minun olevan siellä. En tarvitse lainkaan happea, vaan tulen toimeen rautapitoisilla aineilla, joita kivessä on. Mitenkö saan niitä itselleni? No, käynnistän sisässäni olevan sähkögeneraattorin ja johdan minusta lähtevillä piuhoilla elektronit kiveen. Tapahtuu vaadittu kemiallinen reaktio.

http://www.sciencedaily.com/releases/2012/02/120221212614.htm

Nyt minusta kesytetään ihmisen kotieläin hävittämään myrkylliset metalliyhdisteet (jotka ovat mieliruokaani) sekä toimimaan heidän uutena sähkönlähteenään.

Peter H
40/25 | 

Niveljalkaisten ja nisäkkäiden välillä on sekin vekkuli ero, että nisäkkäät ovat itse asiassa "nurinpäin käännettyjä". Siinä missä niveljalkaisten keskeinen tukiruoto on vatsapuolella ja tukiranka ulkokuorena, nisäkkäilä keskiruoto on selkäpuolella ja tukiranka sisäpuolella.

Ero tapahtuu jo alkionkehityksen alkuvaiheessa, kun alkiot erottuvat protostomeiksi ja deuterostomeiksi.

On tästä nurinpäin olosta haittaakin. Deuterostomeilla (eli meillä meikäläisillä) silmän näköhermojuosteet kulkevat verkkokalvon edessä, ei sen takana, haitaten näköterävyyttä. Nilviäisillä on tämän vuoksi paljon paremmat silmät kuin selkärankaisilla.

Pentti S. Varis
41/25 | 

http://star.tau.ac.il/~eshel/papers/Riding%20with%20Bacteria.pdf

Paenibacillus vortex -niminen bakteeri elää monen muun bakteerilajin tavoin paljon älykkyyttä ilmentävinä bakteeriyhdyskuntina. Eräs tämän älykkyyden ilmentymä voi olla sen kyky yhteistoimintaan sienien kanssa. Etenevä bakteeriyhdyskunta kuljettaa sienen itiöitä pois huonoista kasvualueista ja sienen rihmastot puolestaan tarjoavat bakteeriyhdyskunnalle siltoja, joitan myöten ne ylittävät vaikeita maastokohtia (kuvat näistä tapahtumista ylläolevassa linkissä).

Bakteereilla on ennen arvaamaton arsenaali mekanismeja joiden turvin älykäs käyttäytyminen hyvinkin mahdollistuu:

Ydinmagneettista resonanssitekniikkaa ym. käyttämällä on äskettäin saatu selville, että joillakin bakteereilla on yli 100 erilaista sensoria, aistikyvyn omaavaa, enimmäkseen solukalvolla sijaitsevaa molekyyliä, jotka välittävät tiedot ympäristöstä bakteerin tumaan.
Bakteerit "aistivat" esimerkiksi ääntä, valoa, painetta, painovoimaa, lämpötilaa, osmoottista painetta, pH:ta, monia mm. DNA:ta vahingoittavia kemikaaleja, mineraalipitoisuutta, energialähteitä, elektronin ottajia, aineenvaihduntatuotteita, toisten bakteerien kemiallisia signaaleja, loisia ym. E.coli-bakteerilla on viisi erityyppistä ruokasensoria, se ui kohti väkevämpää glukoosia ja pakenee esim. bentsoaattia. Kemotaksiksen lisäksi joillakin bakteereilla on kyky tunnistaa valo ja magneettisuus ja uida niitä kohti tai niistä poispäin. Bakteeri voi myös tehdä jonkinlaisen yhteenvedon useista attraktanteista, joita se aistii yhtä aikaa, ja muuttaa käyttäytymistään. Bakteereilla on myös muisti, mutta niillä ei ole havaittu oppimista.

Sensoreista tumaan johtavat signaalit kulkevat taidokkaita, soluplasmassa olevia proteiinien fosforylaatio-uria ym. pitkin

Bakteereilla on myös niiden sisäisistä tapahtumista kertovia aistielimiä, jotka aktivoituvat vasta joidenkin kemiallisten aineiden kanavoituessa niiden sisä

http://www.uni-mainz.de/eng/12981.php

http://www.angelfire.com/linux/vjtorley/senses.html

Kiistanalaista on, onko bakteereilla minkäänlaista tietoisuutta esim. aistimistaan asioista. Mm. oppimiskyvyn puute viittaa kielteiseen vastaukseen. Yleensä alkeellisimmankin tietoisuuden ajatellaan vaativan monista soluista koostuvia aivoja. Niinpä esimerkiksi hyttysen käyttäytyminen täyttää tietoisen olennon keskeiset kriteerit. Mutta tosiasiassa tietoisuuden mekanismia ja sen "juuria" aivosolukossa ei ole saatu selville. Jos tietoisuus on pohjimmiltaan genomiperäistä (niinkuin olen taipuvainen ajattelemaan), tietoisuuden "alkeisyksikkö" voisi kai olla vain yhden genomin kokoinen.

Sen sijaan miljoonien bakteerien ryhmittyessä kollektiiveiksi ne saavat uusia ominaisuuksia. Voidaan puhua esimerkiksi bakteerien kollektiivisesta ratkaisusta osan yhteisöstä koteloituessa tai itsevalitusti kuollessa ravinnon ollessa niukkaa, kemiallisesta yhteistyöstä esimerkiksi myrkyn (vaikkapa antibiootin) torjunnassa ym. sosiaalisista ominaisuuksista sekä eri bakteerilajien kollektiiveissa ilmenevästä älykkyydestä, jopa oppimiskyvystä

http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=the-smartest-bacteria-o...

http://shapiro.bsd.uchicago.edu/bacteria.shtml

Kevennykseksi vielä psykologi Howard Bloomin ja eräiden innostuneiden tutkijoiden ajatuksia bakteerikollektiiveista (erään sattumanvaraisen blogin mukaan)

http://www.sciy.org/2005/07/21/067-rc-h ... -bacteria/

Pentti S. Varis
43/25 | 

Olen joskus kummastellut joidenkin kovakuoriaisten ja esim. vesihämähäkin kykyä viipyä pitkät ajat veden alla. Ratkaisu on näiden eläinten kehoa ympäröivä tai niiden kantama ilmakupla. Jos kaikki käytettävoissä oleva happi olisi tässä kuplassa, se ei riittäisi pitkäksi aikaa. Kupla saakin uutta happea sitä ympäröivästä vedestä sitä mukaa kun entinen kuluu.

http://www.sciencedaily.com/releases/2008/07/080730155354.htm

Monet hyönteiset voivat kuplansa turvin sukeltaa jopa 30 metrin syvyyteen. Monelle hyönteiselle ovat niiden karvat tärkeitä kuplan kiinnittämisessä kehoon.

Kupla kuitenkin pienenee hiljalleen siinä olevan typen liuetessa kuplasta veteen. Esimerkiksi vesihämähäkki voi kuitenkin odotella saalistaan jopa vuorokauden käymättä lainkaan pinnalla lataamassa typpeä. Jos nämä eläimet hengittävät ulos hiilidioksidia, se varmjaan liukenee veteen myös.

Voisikohan vanhanaikainen sukelluskello toimia samaan tapaan, ottamalla uutta happea vedestä?

http://www.sciencedaily.com/releases/2011/06/110609105527.htm

http://www.google.fi/search?q=water+beetles&hl=fi&prmd=imvns&tbm=isch&tb...

Pentti S. Varis
44/25 | 

Sienieläimet (sponges) muodostavat eräänlaisen "ekologisen lokeron" monille eläimille

http://www.google.fi/search?q=sponge&hl=fi&prmd=imvnser&tbm=isch&tbo=u&s...

muun muassa erilaisille katkalajeille (shrimps). En ole tullut koskaan ajatelleeksi, että katkat ovat tavattoman sosiaalisina verrattavissa sekä yhdyskuntahyönteisiin kuten mehiläisiin, että sosiaalisiin selkärankaisiin. Niiden yhteiskuntien tutkiminen on vasta alussa, mutta siitä odotetaan saatavan tärkeitä tietoja myös ihmisyhteisöä ajatellen. Katkan pyydystäminen on vain hieman vaarallista, jos se on valinnut asuinpaikakseen lasisienieläimen

http://www.google.fi/search?q=glass+sponge&hl=fi&prmd=imvns&tbm=isch&tbo...

Tutkijan käsi voi yrityksen jälkeen olla täynnä lasipiikkejä.

Eräs katkalaji, snapping shrimp, voi aikaansaada lähes 100 km/h olevan vesisuihkun, joka kyllä käännyttää hyökkääjän - jos tämä on vielä elossa. Suihkun mukana kulkevat pienet kuplat romahtavat energiaksi kuumentaen veden ympärillään moneen tuhanteen asteeseen.

http://www.google.fi/search?q=snapping+shrimp&hl=fi&prmd=imvns&tbm=isch&...

Kaikesta tästä tästä kertoo tarkemmin New York Times kiinnostavassa artikkelissaan

http://scientistatwork.blogs.nytimes.com/2012/07/20/watchful-shrimp-defe...

Pentti S. Varis
45/25 | 

Ainakin yhdellä mustekalatyypillä on kovasti vipinää ja huoltakin aviosuhteessaan.

http://evolution.berkeley.edu/evolibrary/news/080501_octopusmating

Mustekalojen on kauan luultu olevan erakkoja, mutta Indonesian mustekala (Abdopus aculeatus) sopisi tutkijoiden mukaan rakkauselämänsä puolesta saippuaoopperan tähdeksi. On mustasukkaisuutta ja kamppailuja, petoksia ja selän takana juonittelua sekä alituinen kysymys isyydestä.

Mies-mustekalat ovat erittäin nirsoja puolison valinnassa kosiskellen ainoastaan kookkaita nais-mustekaloja. Saamaansa puolisoa se vartioi kymmenen päivää koko ajan (myös paritellessaan) tapellen paikalle yrittäviä poikaystäviä vastaan. Mutta tarkinkaan ja aggressiivisinkaan vartiointi ei voi astää poikaystäviä, jotka pieneen kokoonsa ja muihin ominaisuuksiin vedoten kykenevät juonikkaasti pettämään isäntää. Tämä on muuten yleistä lähes kaikissa eläinlajeissa.

Pinnallisesti tarkasteltuna tämä voitaisiin tulkita "geenien itsekkyytenä". Tarkempi tarkastelu voisi paljastaa kyseisessä käyttäytymisessä joukon lajin elämälle olennaisen tärkeitä, silmiltämme kätkettyjä biologisia tapahtumia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tieteen tykkääjä

Petri Riikonen on Tiede-lehden toimitussihteeri ja mikrobiologi, jota kiinnostaa elämä, maailmankaikkeus ja kaikki. Hän etsii tieteestä hyötyjä ja iloja.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla