Otava. Kuva: <span class="photographer">Douchet Quentin, Wikimedia Commons</span>
Otava. Kuva: Douchet Quentin, Wikimedia Commons

Ja Otava oli lohiverkko.

Tässä pimeydessä on mukava katsella tähtitaivasta, sikäli kuin se pilvien ja sumun takaa paljastuu. Meillä sähkövalon kasvateilla ei tosin ole edes kunnolla pimeä. Todellista pimeyttä suomalaiset kokivat siihen aikaan, kun valoa saadakseen piti sytyttää tuli. Silloin tähtitaivas näkyi hyvin, sitä katsottiin tarkasti, ja sille annettiin omintakeisia nimiä.

Lueskelin juuri Tähdistöt-kirjaa (Ursa 2012), jonka yhdeksi osuudeksi Ursan planetaario-ohjaaja Tuukka Perhoniemi keräsi Suomen kulttuurirahaston tuella vanhaa suomalaista ja saamelaista tähtitaivaan nimistöä.

Itse olen tähän asti tutustunut lähinnä eteläeurooppalaisperäisiin tähdistötaruihin, jotka näkyvät taivaankartoissa sellaisina niminä kuin esimerkiksi Herkules, Pegasus, Perseus ja Andromeda. Siksi oli virkistävää katsoa kirjokantta välillä kotimaisin silmin.

Kirjokansi oli siis vanha suomalainen nimitys yötaivaalle. Sen havaittiin pyörivän Taivaantapin eli Maailmantapin ympäri, jota nykyisin kutsutaan Pohjantähdeksi.

Sinänsä kiva tuuri meillä pohjoisen pallonpuoliskon asukkailla, että melko tarkasti maapallon pyörimisakselin pohjoissuunnassa sattuu olemaan paljain silmin erottuva tähti. Siitä hahmottaa helposti, missä on keskipiste taivaan liikkeelle – tai siis todellisuudessa tietysti maapallon pyörimiselle. Eteläisellä taivaanpuoliskolla ei sellaista tähteä ole.

Nykyisessä tähtikartassa tunnetuin muistuma vanhasta suomalaisesta nimistöstä on Otava. Se tarkoittaa korkeaa lohiverkkoa, joka viritettiin joen yli rannalta toiselle.

Ja onhan meillä nimenä yhä Linnunrata. Taivaan poikki kulkevan sumuisen valovyön ajateltiin opastavan muuttolintuja, ja Linnunradan päästä löytyi Lintukoto, joka oli niiden päämäärä.

Pimeimpinäkään vuosisatoina Linnunrata ei kuitenkaan aina näkynyt hyvin, koska oli silloinkin joskus kostea talvikeli ja ilmassa sumentavaa vettä muodossa tai toisessa. Tästä tuli Linnunradan toinen nimitys Talvenselkä, mikä viittasi sen hyvään näkymiseen erityisesti kirpeinä pakkasöinä.

Saamelaisten nimi Linnunradalle on Muohta balggis eli lumitie. Sitä pitkin kulkee iso hirvi Sarvva, joka kolmine metsästäjineen hallitsee saamelaista yötaivasta. Hirven turpa on Härässä ja takapuoli Kaksosissa. Otava on yhden metsästäjän jousipyssy.

Kommentit (33)

JakomäenNeruda2
Liittynyt30.11.2013
Viestejä3
1/33 | 

Perhoniemi ei varmaankaan ole itse kerännyt nimistöä (siis folkloristiikan tarkoittamassa mielessä kentällä), vaan on koonnut yhteen kansanperinteen tutkijoiden keräämää nimistöä aiemmasta tutkimuskirjallisuudesta. Hieno juttu, että nimitykse tulevat tutuksi aina uusille sukupolville!

psv
Liittynyt27.11.2013
Viestejä362
2/33 | 

"Pohjantähti nimensä mukaisesti näyttää pohjoisen suurinpiirteisen suunnan. Kun Merakista vedetään Dubhen kautta suora viiva ja sitä seurataan noin viisi kertaa Merakin ja Dubhen välinen matka, päädytään Pohjantähteen.[4] Pohjantähden paikantaminen on auttanut ihmisiä suunnistamaan tähtikirkkaana yönä ilman Auringon ja Kuun opastusta."

Lieneekö psykologiaa vai mitä, mutta kun pienenä ollessani isä sanoi Pohjantähden näkyvän ko. suoralla, se näytti todella siltä. Nyt kuitenkin näen, että se on selvästi kyseisen suoran sivussa.

Eräs tähtitiedettä harrastava kollega tosin kertoi, että tähtikartat täytyy aika ajoin uusia ilmeisesti tähtien liikkeestä johtuen..

Kuun näkemiselle suurempana sen ollessa taivaanrannalla on muistaakseni ainakin kuutisenkymmentä selitysyritystä. Itse kallistun peilisoluilmiön keksijän Rizzolattin 80-luvun alkuvuosien tutkimusten kannalle, joiden mukaan esim. objekti nähdään eri aivosolujen avulla (siis eri aivosolut alkavat tulittaa) sen ollessa eri alueessa näkökentässä. Tämä pätee esim. kasvojen edessä lentelevälle kärpäselle ja ehkäpä myös kuulle.

Muuten, ne bittiavaruuteen kadonneiksi sanotut blogikommentit (Aivotutkijan vinkki..) ovat tarvittaessa saatavilla mm. nimeni alaisella sivulla 8.

 

Petri Riikonen
Liittynyt16.3.2005
Viestejä245
3/33 | 

JakomäenNeruda2, olet täsmälleen oikeassa: käyttämäni keräys-sana voi johtaa ajattelemaan aineiston kokoamista kentältä, mutta Perhoniemi käytti 1800- ja 1900-luvulla kerättyjä kirjallisia lähteitä.

psv, kiitos blogikommenttien löytymisvinkistä! Tosin en silti osannut löytää niitä. En havainnut blogiosiota ainakaan tämän sivuston tarjoamassa kommenttiesi listauksessa. Täsmentäisitkö vinkkiäsi? :)

Kuuilluusio on tosiaan kinkkinen juttu. Marko Hamilo pohdiskeli muutamaa selitysyritystä meidän lehdessämme (http://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/miksi_kuu_nayttaa_isolta_horisontissa ), mutta tuossa pohdinnassa mikään teoria ei noussut ylitse muiden.

psv
Liittynyt27.11.2013
Viestejä362
4/33 | 

Petri, itse löydän kommentit (Aivotutkijan vinkki..) seuraavasti:

Ensin googlaan "Pentti S. Varis" ja siirryn eteenpäin kunnes tulee (n. 3. sivulla) "Voit halutessasi tehdä haun uudelleen"

Klikkaan sitä, jolloin tulee monta sivua lisää lähinnä juuri blogikommentteja, mutta muutakin.

Sitten menen sivulle 8 

käyttäjä-1357
Liittynyt15.12.2013
Viestejä7
6/33 | 

Kiitos, psv! Ohjeesi mukaan löysin kommenttiketjun. Ja sieltä huomasin, että on se täällä uudella sivustollammekin. Se vain on jostakin syystä tallentunut blogiosaston sijasta keskusteluosastoon. Se näkyy löytyvän myös sivustomme omalla haulla, kun hakee blogipostauksen otsikolla.

psv
Liittynyt27.11.2013
Viestejä362
7/33 | 

Alavudelle tulivat katuvalot vasta 50-luvun puolivälin paikkeilla. Siihen asti sai vaikka maata hangella ja Immanuel Kantin tavoin kirkkaina talvi-iltoina kokea tähtitaivaan mystisen lumouksen ja "awe-elämyksen". Nykyään Espoossa katseen noustessa tähtiin niitä näkyy ehkä muutamia kymmeniä, kun ennen näkyi yli tuhat. Otava ja Seulaset toki näkyvät, usein myös Kalevanmiekka.

Vielä aikaisemmin me pihapiirin lapset nimesimme yhden tähtikuvion "Kolmisilmäksi", jota palkäsimme ja juoksimme aina ulkovalon luokse huutaen "Kolmisilmä"!

Monet muuttolinnut tiettävästi käyttävät tähtitaivasta karttanaan, mutta olisi mukava tietää, havainnooko mikään muu eläin, esim. jokin kädellinen sitä. Apinahan voitaisiin ehdollistaa ottamaan palkinnon sen suunnatessa katselulaitteen johonkin tiettyyn tähtikuvioon. Millaisia tunnelmia se kokisi tähtitaivaan tiedostettuaan? Onhan simpanssi ja joskus karhukin nähty huokaillen katselemassa kaunista auringonlaskua.

Entäpä tähtitaivaan psykologinen merkitys. Psykiatri C.G.Jung pohti sitä intensiivisesti ja kirjoitti mm. kuuluisalla intialaiselle astrologille:

http://www.sunpoint.net/~raimonikula/jung/cgjung.htm

"Kun haluatte tietää mielipiteeni astrologiasta, voin kertoa Teille että olen ollut kiinnostunut tästä erityisestä ihmismielen toiminnan lajista 30 vuotta. Koska olen psykologi, minua kiinnostaa pääosin se miten horoskoopit valaisevat tiettyjä luonteen ongelmia. Vaikeissa psykologissa arvioissa teen yleensä horoskoopin saadakseni ihmiseen uudenlaisen, kokonaan toisenlaisen näkökulman. Täytyy sanoa että saan hyvin usein ajatuksia astrologisesta tiedosta, jotka muutoin olisivat jääneet ymmärtämättä. Näistä kokemuksista olen muodostanut käsityksen että astrologia on psykologille erityisen kiinnostavaa, koska se sisältää ns. projektioita, eli me löydämme psykologisia tosiasioita projisoituna taivaallisiin tähdistöihin."

Joskus lukiolaisena saimme käsiimme astrologisen horoskooppikirjan ja totesimme kaikkien luonteen vastaavan hyvin omaa horoskooppimerkkiä. Toisen horoskooppimerkin ydinpiirteet eivät tuntuneet yhtään sopivan toiselle.

Myöhemmin silmäilin kirjakaupassa toista horoskooppikirjaa, jossa kerrottiin syntymäpäivien välin ennustavan yhteensopivuuden laatua. Ja todella, selatessani omia merkittäviä ihmissuhteita niistä positiivisimmat osuivat juuri sanotun mittaisille väleille samoin kuin jotkut vaikeimmista eräille toisille väleille. Myös Jean ja Aino Sibeliuksen syntymäpäivien väli on päivän tarkkuudella optimaalinen. Monesti olen myös todennut erään välin merkitsevän kiihkon ja ristiriitaisuuden ilmenemistä.

Omien Spectrumin perusteella tekemieni tunnustelujen perusteella eräänä tiettynä jaksona vuodessa näyttäisi syntyneen muita vähemmän tieteen tekijöitä.

Miten tuollaisen ilmiön voi selittää? Ehkä Jung on ollut oikeilla jäljillä rinnastaessaan taivaankannen makrokosmoksen ja mielen mikrokosmoksen. Mutta todellisena jymypaukkuna voidaan pitää sitä, että perin pohjin ajateltuna kaikki aistimuksemme ym. mielensisällöt ovat vain juuri niitä, mielensisältöjä, ilman todistettavissa olevaa ulkoista vastinetta. Jos tähtitaivas on todella osa meitä, sillä voi olla heikko mutta lainalainen vaikutus muuhun mieleen. Ei kuitenkaan liene viisasta olla sen orja ja palvoa astrologiaa. Viisasta on varmaan mahdollisuuksien mukaan antautua tähtitaivaan herättämälle awe-ilmiölle ja siihen liittyville todistetusti hyväätekeville geneettisille vaikutuksille

http://www.sciencedaily.com/releases/2012/07/120719161901.htm

Vaakalintu
Liittynyt16.12.2013
Viestejä1
8/33 | 

Pahus, olin itsekin hakemassa apurahaa tuohon...olen jo vuosia tutkinut itsekin asiaa...

Itäisessä Suomessa ennen kelloja seurattiin tarkasti tähtiä: Otama, korentotähet, koirankärpä-tähdistö, kojotähti ym...osa näistä on hämärän peitossa, mitä sitten ovatkaan...onkohan Perhoniemi näitäkin tutkinut? Eli aamulla päivän koittoa ennustaa  kojotähti...eli myös miten ja miksi tähtiä käytettiin...täytyypä kaivaa opus esiin kirjastosta...

 

psv
Liittynyt27.11.2013
Viestejä362
9/33 | 

Kysyttessä melkein keneltä vaan Einsteinin yleisen suhteellisuusteorian olemassaolon tietävältä mikä voima tähtiavaruutta hallitsee, vastaus olisi varmaan gravitaatio, painovoima. Tuskin kosmoksessa muita merkittäviä voimia onkaan.

Todellisuudessa sähkövoima voi olla jopa merkittävämpi tekijä kosmisessa organisaatiossa. Luonteeltaan toisinajattelijana nobelisti Hannes Alfven näki tästä merkkejä jo 1930-luvulla. Tuntuisikin oikeastaan oudolta, että gravitaatio yksin vastaisi satojen miljardien tähtien järjestelmän suhteellisesta pysyvyydestä. Avaruuden täyttääkin suunnaton sähköinen plasmaverkosto

Jos (ja kun) monella plasmalla on kyky absorboida valoa, voisi avaruuden plasmapitoisuudessa olla Olbersin paradoksin yksi osaratkaisu..

http://www.youtube.com/watch?v=5BLPvs3JTyA

http://fi.wikipedia.org/wiki/Olbersin_paradoksi

Mitä tämä tieto merkitsee niitä vajaata tuhatta mapallolle näkyvää tähteä tuijottavalle ja ihastelevalle ihmiselle? Kysymys on sekä käytännöllinen että filosofinen. Luonnontieteen tosiseikkojen tunteminen kuitenkin muuttaa hieman ilmiöistä muodostamaamme kuvaa. Esimerkiksi auringonnousu nähdään hiukan erilaisena, jos ymmärretään siinä olevan kyseessä maan pyöriminen. Mutta antaako tämä paljon lisäarvoa, on vaikea sanoa.

psv
Liittynyt27.11.2013
Viestejä362
10/33 | 

http://yle.fi/uutiset/nelja_asiaa_joita_et_tiennyt_suomalaisista_jouluperinteista/6997152

Joulukuusella on myös yhteys tuolloin Saksassa vaikuttaneeseen uskonpuhdistajaan Martti Lutheriin.Tämä on yksi joulukuusen alkukertomuksista, kertoo kansanperinteen tutkija ja kirjailija Mikko Europaeus:

Tarinan mukaan hän vietti yön kuusimetsässä, näki tähtitaivaan kuusien yllä ja sai eräänlaisen luterilaisen valaistumiskokemuksen.

Lutherille on varmaan tullut mieleen kertomus Abrahamista Mabren tammistossa näyn vallassa tähtitaivasta katselemassa ja lupausta kuuntelemassa. Silloin hän on voinut tiedostaa väkevästi sen, mistä on sittemmin tullut luterilaisen uskonvanhurskauden ydin: "Abraham uskoi Herraan ja Herra luki sen hänelle vanhurskaudeksi." (1.Moos.15:4-6 . Room.4:1-25).

Reifengas
Liittynyt30.5.2010
Viestejä4414
11/33 | 

Rauta-ajan suomalaisille tärkein tähtikuvio oli Väinämöisen viikate.

Se niitti ne, jotka eivät olleet varautuneet talveen.

Raudasta piti tehdä maataloustyökaluja, ei sotatarvikkeita - sitä esi-isämme yrittivät jälkikasvulleen tolkuttaa.

Rinnan rikkahat ajavat,
käsityksin köyhät käyvät.

Rehanakhan
12/33 | 

I found a colossal measure of beneficial data here, to an incredible degree enlightening article. A commitment of thankfulness is all together for your exertion and support for us. Continue Sharing in this manner, you're a motivation to us.

http://www.hydescortsgroup.co.in/

pinkybansal
13/33 | 

I am enjoying myself in this superb post and I think it's great to have this post here. Call Girls in Goa A debt of gratitude is in order for sharing this awesome post here.

ronna
15/33 | 

Hey there, I’m Ronna. I’m a student living in New York, NY. I am a fan of technology, design, and video games. I’m also interested in gaming and education. You can hire me with a click on the button above.

Yeezy
16/33 | 

http://www.supplyyeezy.us.com/ Yeezy Supply
http://www.pandorabijouxfr.fr/ Pandora
http://www.yeezyadidas.fr/ Yeezy
http://www.airforce1.de/ Air Force 1
http://www.nikeairforce1.de/ Nike Air Force 1
http://www.nikeairmax270.de/ Nike Air Max 270
http://www.kobebryant-jersey.us/ Kobe Bryant Jersey
http://www.kobebryantjerseysforsale.us/ Kobe Bryant Jerseys For Sale
http://www.kobebryantjersey24.us/ Kobe Bryant Jersey 24
http://www.kobebryantwebsiteofficial.us/ Kobe Bryant Website Official
http://www.pandorasoldes2020.fr/ Pandora Bijoux
http://www.yeezy-shoe.us.com/ Yeezy
http://www.yeezymafia.us.com/ Yeezy
http://www.supplyyeezy.us.com/ Yeezy Shoes
http://www.nikeshoes.us.org/ Nike Shoes
http://www.nfl-jerseys.us.org/ NFL Jerseys
http://www.yeezyboost350.us.com/ Yeezy Boost 350
http://www.yeezy350.us.com/ Yeezy
http://www.yeezy-shoes.in.net/ Yeezy Shoes
http://www.yeezys.me.uk/ Yeezy
http://www.yeezy-350.org.uk/ Yeezy
http://www.yeezy350.org.uk/ Yeezy 350
http://www.yeezys.us.com/ Yeezy
http://www.yeezy.com.co/ Yeezy Shoes
http://www.adidasyeezy.us.com/ Adidas Yeezy
http://www.yeezy700.org.uk/ Yeezy 700
http://www.nikeoutletstoreonlineshopping.us/ Nike Outlet
http://www.yeezy-shoes.in.net/ Yeezy Shoes
http://www.mlbshop.us.com/ MLB Shop
http://www.adidasyeezy.de/ Adidas Yeezy
http://www.mlbjerseys.us.com/ MLB Jerseys
http://www.yeezy380.us/ Yeezy 380
http://www.yeezy380.us.com/ Yeezy 380
http://www.nikefactory.us.com/ Nike Outlet
http://www.humanraces.us.com/ Human Races
http://www.humanracesshoes.us/ Human Race Shoes
http://www.uggs-officialsite.org/ Uggs Official Site
http://www.pandoraonline-shop.de/ Pandora
http://www.basketball-jerseys.us.com/ Basketball Jerseys
http://www.jerseysbasketball.us/ Basketball Jerseys
http://www.jerseys-nba.us/ Cheap NBA Jerseys
http://www.nikes-shoes.us.com/ Nike Outlet
http://www.pandoraoutletcanada.ca/ Pandora Canada
http://www.pandora-charms.org/ Pandora Charms
http://www.jewelrypandora.org/ Pandora Jewelry
http://www.pandora-outlet.us.org/ Pandora Outlet
http://www.pandorajewelryofficialwebsite.us.com/ Pandora Jewelry Official Site
http://www.mlbjerseysofficial.us.com/ MLB Jerseys
http://www.pandoras.fr/ Pandora
http://www.pandorabijouxfr.fr/ Pandora Bijoux
http://www.yeezyadidas.fr/ Adidas Yeezy
http://www.pandorasoldes2020.fr/ Pandora Soldes 2020
http://www.yeezy-shoe.us.com/ Yeezy Shoes
http://www.yeezymafia.us.com/ Yeezy Mafia
ウレ

arum666
19/33 | 

This is the first time I visit here. I found so many entertaining stuff in your blog, especially its discussion. From the tons of comments on your articles, I guess I am not the only one having all the leisure here! Keep up the good work. I have been meaning to write something like this on my website and you have given me an idea. Also pg slot

office setup
20/33 | 

Microsoft Office is the combination of apps providing different feature set for personal and professional users. it has widely distributed accorss countries in different languages with same experience over agile technologies.

PIEE
22/33 | 

เนื้อหาที่ดีมาก ------------------->
<a href="http://www.pgslotgame.net"> PG SLOT </a>
<a href = " http://www.pgslot356.net "> pg slot </a>
<a href="https://pgslotgame.com/"> PG SLOT </a>
<a href =" https://pgslot.game / "> PG SLOT </a>
<a href="https://pgslot356.com/"> PG SLOT </a>
<a href="https://pgslot.app/"> ช่อง pg </a> >
<a href="https://sa-168.net/"> SA GAMING </a>
<a href="https://slotxogame.com/"> slotxo </a>
<a href = "https : //pgslotgame.net/%E0%B8%A3%E0%B8%B5%E0%B8%A7%E0%B8%B4%E0%B8%A7%B8%81B8%81% " E0% B8% A1% E0% B8% AA% E0% B8% A5% E0% B9% 87% E0% B8% โฆษณา% E0% B8% 95 / "> รีวิวเกมพนัน </ a>
<a href="https://pgslot.net/"> PG SLOT </a>

PIEE
23/33 | 

PG SLOT
pg slot
PG SLOT
PG SLOT
PG SLOT
pg slot
SA GAMING
slotxo
รีวิวเกมสล็อต
PG SLOT

http://pgslot.net

very good content ------------------->
<a href="http://www.pgslotgame.net">PG SLOT</a>
<a href="http://www.pgslot356.net">pg slot</a>
<a href="https://pgslotgame.com/">PG SLOT</a>
<a href="https://pgslot.game/">PG SLOT</a>
<a href="https://pgslot356.com/">PG SLOT</a>
<a href="https://pgslot.app/">pg slot</a>
<a href="https://sa-168.net/">SA GAMING</a>
<a href="https://slotxogame.com/">slotxo</a>
<a href="https://pgslotgame.net/%E0%B8%A3%E0%B8%B5%E0%B8%A7%E0%B8%B4%E0%B8%A7%E0%...">รีวิวเกมสล็อต</a>
<a href="https://pgslot.net/">PG SLOT</a>

PIEE
24/33 | 

เนื้อหาที่ดีมาก ------------------->
PG SLOT

เนื้อหาที่ดีมาก ------------------->
<a href="http://www.pgslotgame.net"> PG SLOT </a>
<a href = " http://www.pgslot356.net "> สล็อต pg </a>
<a href="https://pgslotgame.com/"> PG SLOT </a>
<a href =" https://pgslot.game / "> PG SLOT </a>
<a href="https://pgslot356.com/"> PG SLOT </a>
<a href="https://pgslot.app/"> ช่อง pg </a> >
<a href="https://sa-168.net/"> SA GAMING </a>
<a href="https://slotxogame.com/"> slotxo </a>
<a href = "https : //pgslotgame.net/%E0%B8%A3%E0%B8%B5%E0%B8%A7%E0%B8%B4%E0%B8%A7%B8%81B8%81% " E0% B8% A1% E0% B8% AA% E0% B8% A5% E0% B9% 87% E0% B8% AD% E0% B8% 95 / "> รีวิวเกมพนัน </ a>
<a href="https://pgslot.net/"> PG SLOT </a>

pg slot
PG SLOT
PG SLOT
PG SLOT
pg slot
SA การ
เล่น slotxo
Ãีวิว
สล็อตสล็อต PG SLOT

http://pgslot.net

pussy888
25/33 | 

Financial stability. Apply Pussy888 to ensure that financial matters are stable. Regardless of how many jackpots you get We definitely have to pay. Because we are the No. 1 online gambling website that has been open for a long time. There is a stable, fast withdrawal system. Supports all Thai banks Along with the continuous promotion of giving away free credits to customers

https://www.pussyplay888.com/

918 kiss
26/33 | 

 ระบบบริการลูกค้าตลอด 24 ชั่วโมงที่ต้องใช้เวลาน้อยลงเช่นการได้รับรหัสผ่าน แต่ไม่ได้รับการแจ้งเตือน แต่อย่างใดที่ได้รับการแจ้งให้ทราบล่วงหน้า จูบ 918 จูบ 918 จูบ

PIEE
27/33 | 

เนื้อหาที่ดีมาก ------------------->
<a href="http://www.pgslotgame.net"> PG SLOT </a>
<a href = " http://www.pgslot356.net "> สล็อต pg </a>
<a href="https://pgslotgame.com/"> PG SLOT </a>
<a href =" https://pgslot.game / "> PG SLOT </a>
<a href="https://pgslot356.com/"> PG SLOT </a>
<a href="https://pgslot.app/"> ช่อง pg </a> >
<a href="https://sa-168.net/"> SA GAMING </a>
<a href="https://slotxogame.com/"> slotxo </a>
<a href = "https : //pgslotgame.net/%E0%B8%A3%E0%B8%B5%E0%B8%A7%E0%B8%B4%E0%B8%A7%B8%81B8%81% " E0% B8% A1% E0% B8% AA% E0% B8% A5% E0% B9% 87% E0% B8% AD% E0% B8% 95 / "> รีวิวเกมพนัน </ a>
<a href="https://pgslot.net/"> PG SLOT </a>

PIEE
28/33 | 

very good content ------------------->
<a href="http://www.pgslotgame.net">PG SLOT</a>
<a href="http://www.pgslot356.net">pg slot</a>
<a href="https://pgslotgame.com/">PG SLOT</a>
<a href="https://pgslot.game/">PG SLOT</a>
<a href="https://pgslot356.com/">PG SLOT</a>
<a href="https://pgslot.app/">pg slot</a>
<a href="https://sa-168.net/">SA GAMING</a>
<a href="https://slotxogame.com/">slotxo</a>
<a href="https://pgslotgame.net/%E0%B8%A3%E0%B8%B5%E0%B8%A7%E0%B8%B4%E0%B8%A7%E0%...">รีวิวเกมสล็อต</a>
<a href="https://pgslot.net/">PG SLOT</a>
<a href="https://pgslot.app/">PG SLOT</a>

PIEE
29/33 | 

เนื้อหาที่ดีมาก ------------------->
<a href="http://www.pgslotgame.net"> PG SLOT </a>
<a href = " http://www.pgslot356.net "> สล็อต pg </a>
<a href="https://pgslotgame.com/"> PG SLOT </a>
<a href =" https://pgslot.game / "> PG SLOT </a>
<a href="https://pgslot356.com/"> PG SLOT </a>
<a href="https://pgslot.app/"> ช่อง pg </a> >
<a href="https://sa-168.net/"> SA GAMING </a>
<a href="https://slotxogame.com/"> slotxo </a>
<a href = "https : //pgslotgame.net/%E0%B8%A3%E0%B8%B5%E0%B8%A7%E0%B8%B4%E0%B8%A7%B8%81B8%81% " E0% B8% A1% E0% B8% AA% E0% B8% A5% E0% B9% 87% E0% B8% โฆษณา% E0% B8% 95 / "> รีวิวเกมพนัน </ a>
<a href="https://pgslot.net/"> PG SLOT </a>
<a href="https://pgslot.app/"> PG SLOT </a>
<a href = " https://ladodgersstore.com/ "> ข่าว </a>
<a href="https://cowlitzflyanglers.com/"> ข่าว </a>
<a href="https://danddmotorsports.com/"> จักรยานยนต์ </a>

PIEE
30/33 | 

เนื้อหาที่ดีมาก ------------------->
<a href="http://www.pgslotgame.net"> PG SLOT </a>
<a href = " http://www.pgslot356.net "> สล็อต pg </a>
<a href="https://pgslotgame.com/"> PG SLOT </a>
<a href =" https://pgslot.game / "> PG SLOT </a>
<a href="https://pgslot356.com/"> PG SLOT </a>
<a href="https://pgslot.app/"> ช่อง pg </a> >
<a href="https://sa-168.net/"> SA GAMING </a>
<a href="https://slotxogame.com/"> slotxo </a>
<a href = "https : //pgslotgame.net/%E0%B8%A3%E0%B8%B5%E0%B8%A7%E0%B8%B4%E0%B8%A7%B8%81B8%81% " E0% B8% A1% E0% B8% AA% E0% B8% A5% E0% B9% 87% E0% B8% โฆษณา% E0% B8% 95 / "> รีวิวเกมพนัน </ a>
<a href="https://pgslot.net/"> PG SLOT </a>
<a href="https://pgslot.app/"> PG SLOT </a>
<a href = " https://ladodgersstore.com/ "> ข่าว </a>
<a href="https://cowlitzflyanglers.com/"> ข่าว </a>
<a href="https://danddmotorsports.com/"> จักรยานยนต์ </a>

PIEE
34/33 | 

เนื้อหาที่ดีมาก ------------------->
<a href="http://www.pgslotgame.net"> PG SLOT </a>
<a href = " http://www.pgslot356.net "> pg slot </a>
<a href="https://pgslotgame.com/"> PG SLOT </a>
<a href =" https://pgslot.game / "> PG SLOT </a>
<a href="https://pgslot356.com/"> PG SLOT </a>
<a href="https://pgslot.app/"> ช่อง pg </a> >
<a href="https://sa-168.net/"> SA GAMING </a>
<a href="https://slotxogame.com/"> slotxo </a>
<a href = "https : //pgslotgame.net/%E0%B8%A3%E0%B8%B5%E0%B8%A7%E0%B8%B4%E0%B8%A7%B8%81B8%81% " E0% B8% A1% E0% B8% AA% E0% B8% A5% E0% B9% 87% E0% B8% AD% E0% B8% 95 / "> รีวิวเกมพนัน </ a>
<a href="https://pgslot.net/"> PG SLOT </a>
<a href="https://pgslot.app/"> PG SLOT </a>
<a href = " https://ladodgersstore.com/ "> ข่าว </a>
<a href="https://cowlitzflyanglers.com/"> ข่าว </a>
<a href="https://danddmotorsports.com/"> จักรยานยนต์ </a>

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tieteen tykkääjä

Petri Riikonen on Tiede-lehden toimitussihteeri ja mikrobiologi, jota kiinnostaa elämä, maailmankaikkeus ja kaikki. Hän etsii tieteestä hyötyjä ja iloja.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla