Jokos se siitepölykausi alkoi. Kuva: <span class="photographer">James Gathany, Wikimedia Commons</span>
Jokos se siitepölykausi alkoi. Kuva: James Gathany, Wikimedia Commons

Siksi nielty lipsahtaa väärään kurkkuun, siitepöly allergisoi ja ruoka sairastuttaa.

Kun nokka irtoaa, pyrstö tarttuu, tuskailee tervassa rimpuileva varislintu. Sanonta tuli tänään mieleeni, kun vetäisin sylkeä väärään kurkkuun. Kurkunpään rakenne on silkkaa sekundaa, kun syödessään ja juodessaan voi tukehtua!

Ai mitenkö tervalintu liittyy kurkunpään rakenteeseen? 

Kurkunpää on hyvä esimerkki evoluution tuotteista. Tuppaa syntymään riittävän hyvää, ei täydellistä. Kurkunpäämme rakenteen ansiosta voimme puhua, mikä on lajimme menestyksen kannalta kieltämättä avainkeksintö, mutta toisaalta aina joku tukehtuu pullaan. Valitse siitä. Nokka tai pyrstö.

Tähän aikaan vuodesta monella alkavat myös siitepölyallergian oireet. Allergioiden yleisyyttä nykymaailmassa on selitetty sillä, että ihmisten lapsuus on kulunut turhan hygieenisessä ympäristössä. Ei ole tarpeeksi altistuttu loismadoille ja maaperän bakteereille tai eläinten kantamille mikrobeille, jolloin elimistön puolustusjärjestelmä tekemisen puutteessa turhautuu ja sitten innostuu turhasta.

Tuosta sitten tavataan päätellä, että kannattaisi palauttaa vauvat luontoon: kannustaa mullansyöntiä ja koirankakassa kieriskelyä. No, voi olla, että allergiat vähenisivät. Toisaalta kuka tietää, miten kivaa erilaisten lois- ja mikrobi-infektioiden yleistyminen saman käyttäytymisen myötä olisi. Ehkä niistä olisi nykymaailmassa vähemmän riesaa kuin allergioista, mutta ilman laajaa kokeilua on vaikea sanoa.

Pointtini on, ettei allergioiden ja infektioiden välillä välttämättä ole mitään ihanneratkaisua, jonka valitsemalla väestö pysyisi terveenä. Ennemminkin veikkaisin, ettei evoluutio ole tuottanut terveystakuuta lainkaan, vaan joudumme valitsemaan riesojen välillä.

Toinen asia, jossa ihmettelen joskus aistimaani uskoa täydellisen terveelliseen elämäntapaan, on ruoka. Miksi evoluutio olisi tuottanut terveystakuuta tässäkään?

Väestötutkimusten perusteella voidaan kyllä sanoa, että tietynlaiset ruokavaliot ovat ihmisille yleensä terveellisempiä kuin eräät muunlaiset. Siksi ravitsemussuositusten noudattaminen on todennäköisin tie niin terveellisen syömiseen kuin mahdollista.

Mutta evoluution tulosten tavanomaista laatua ajatellen on todennäköistä, ettei mitään täydellisen terveellistä ruokavaliota ole olemassakaan.

Kommentit (82)

SamBody
Liittynyt3.5.2008
Viestejä7242
1/82 | 

Jumala ei ehkä heitä noppaa kuten A. Einstein joskus totesi, mutta evoluutio kyllä tekee niin, itse asiassa sen toimintahan juuri perustuu siihen. Mutaatiot ovat enemmän tai vähemmän satunnaisia ja enimmäkseen vahingollisia kohteilleen, mutta lajinvalinnassahan eivät yksilöiden kärsimykset paljon paina kun tavoitteena on kuitenkin varmistaa lajin jatkuminen - eli ne satunnaiset osumat ovat tärkeämpiä kuin lukuisemmat hudit. Satunnaisuus taas on vahvuus, koska pitkässä juoksussa myös kaikkien eliöiden elinympäristön muutokset ovat satunnaisia. Ja tuostahan evoluutiossa on kyse, sopeutumisesta.

http://www.vapaakielivalinta.fi/
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/5492
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

Käyttäjä628_0
Liittynyt12.7.2010
Viestejä13878
2/82 | 

"Mutta evoluution tulosten tavanomaista laatua ajatellen on todennäköistä, ettei mitään täydellisen terveellistä ruokavaliota ole olemassakaan."

Noinhan se taitaa olla. 
Toisaaltaan hiukka epätäydellinen on olosuhteiden muuttuessa kuitenkin käyttökelposempi kuin johonkin hommaan tehty aivan täydellinen. Eli on kuitenkin viisasta jättää "takaovi" hiukka raolleen jos on syytä tai tarve paeta nopeasti.

Eilen juuri käytiin emännän ja pojan kanssa syömässä japanilaista ruokaa. Jos olis pakko valita mitä söisin lopunelämäni niin japanilainen vois olla aika lähellä. Emäntä valitsi tietysti oman kotiruokansa Thaimaalaisen, kun kysyin. Jos jotain on vetänyt aikojen alusta saakka niin silloin se kai sopii paremmin yksilölle kuin jollekkin muulle, esim. minulle. En ole syönyt suomalaista "perinneruokaa" säännöllisesti enää 26 vuoteen, kaikkea muuta kuitenkin. Siksi olisikin helppo valita vaikka Japanilainen. (takaovi)

Kyllähän syömisen filosofiasta saadan erittäin monimutkainen ja jopa hyvä bisnes kun syödäkkään ei voi ilman asiantuntijan apua ja neuvoja. Sekotetaan siihen vielä kaloriteorian lisäksi veriryhmään perustuva ajattelu, luonnekuva ja optimaalinen kombo hiilareita, proteiinia ja rasvaa päivän aktiviteeteista niin eiköhän tuolla jo saada normihanun pää sekasin. Menkää vaikka www.pakkotoisto.com katsomaan. Siellä on jo NIIN moni aivan pihalla ja ruokavaliot OSTETAAN asiantuntijalta, kun ei enää osata syödä.

Vatkain
Liittynyt4.3.2008
Viestejä27432
3/82 | 
SamBody

Jumala ei ehkä heitä noppaa kuten A. Einstein joskus totesi,

Tarkalleen ottaen hän sanoi puhuessaan kvanttiteoriasta, että "Tuntuu vaikealta edes yrittää salaa vilkaista Jumalan kortteja. Mutta että hän heittäisi noppaa ja käyttäisi 'telepatiaa'... siihen minä en usko hetkeäkään."

SamBody
lajinvalinnassahan eivät yksilöiden kärsimykset paljon paina kun tavoitteena on kuitenkin varmistaa lajin jatkuminen

Ei evoluution, tai elämän, tarkoitus ole lajin jatkuminen vaan DNA:n kopiointi ja lisääntyminen. Se, että satunnaisen mutaation kautta syntyy etua jollekin lajille jossa tämä DNA sattuu olemaan, on vain puhdas sattuma. Evoluutio tai laji ei pyri jatkumaan vaan elämä itse sekä survival of the fittest siinä sivussa on vain jakaantumisen onnekas sivutuote siinä prosessissa, jossa DNA monistuu. Kopioituvalla DNA:lla ei ole tarkoitusta tai päämäärää per se, se vaan kopioituu. Ja sen sivutuotetta on se mitä me kutsumme elämäksi.

Hämmentää.

Pacanus Rusticanus
Liittynyt1.2.2010
Viestejä7845
4/82 | 
Vatkain

 

Ei evoluution, tai elämän, tarkoitus ole lajin jatkuminen vaan DNA:n kopiointi ja lisääntyminen.

Hmmm. Onko tällainen koulukunta olemassa? Pohjimmiltaan tuo on noin, vaikka toisaalta ei olekaan. Muna ja kana, sano.

- Ubi bene, ibi patria -

psv
Liittynyt27.11.2013
Viestejä362
5/82 | 

Entäpä jos maailmamme on sittenkin Leibnizin (IQ n.200) "paras mahdollinen maailma"? Leibnizin perusteluna oudolta kuulostavalle väitteelleen on hänen näkemyksensä täydellisen luojajumalan ominaisuuksista:

http://netn.fi/sites/netn.fi/files/netn961-15.pdf

Käytännössä tiedämme maailman sisältävän paljon sellaista, mitä ei oikein voi nimittää hyväksi, saati sitten parhaaksi.. (ajatellaan vaikka sotia, sairauksia, kuolemaa, luonnonkatastrofeja, tylyyttä ja julmuutta ihmissuhteissa, rikollisuutta, vanhusten puutteellista  hoitoa,..)

Mutta onhan Leibniz ollut tietoinen kaikesta tästä, ja siitä huolimatta  IQ200 -aivot ovat tuottaneet tuollaisia ajatuksia. Entäpä jos korvaamme luojajumala-käsitteen modernin fysiikan lainalaisuuksilla. Kaksi tärkeintä fysiikan peruslakia on saattanut olla Leibnizin aivoissa ikään kuin idullaan suunnaten näin implisiittisesti hänen mielekkääksi kokemiaan ajatuksia.

Nämä kaksi fysiikan syvintä lainalaisuutta ovat pienimmän vaikutuksen periaate ja Feynmanin polkuintegraali.

Pienimmän vaikutuksen periaatetta (PLA) Maupertuisin alkuperäisen tarkoituksen mukaisesti avoimiin systeemeihin soveltava prof. Arto Annila on osoittanut elämänilmiön tai kosmologisen ilmiön toisensa jälkeen selittyvän Annilan ensimmäisenä maailmassa johtaman PLA:n kaavan avoimille systeemeille avulla

http://www.helsinki.fi/~aannila/arto/

Teor.fys.professori Keijo Kajantie on myös pohdiskellut PLA:n ja "parhaan mahdollisen maailman" yhteyttä suljetuissa systeemeissä

http://www.tieteessatapahtuu.fi/0105/kajantie.pdf

Uudessa kirjassaan "Suuri suunnitelma" Hawking ja Mlodinow korostavat (varsin yleistajuisesti) Feynmanin polkuintegraalia maailmankaikkeuden keskeisenä muotoajana. Kirjassaan "Monimutkaisuus" Kari Enqvist toteaa, että joka ei tunne polkuintegraalia, nukkuu vielä syvää ruususen unta.

Seuraava Hawkingin ja Mlodinowin kirjan arvostelu on melko pitkällinen tuoden kuitenkin valokeilaan tavallista enemmän modernin kosmologian aspekteja:

http://lukupiiri1.blogspot.fi/2012/04/stephen-hawking-leonard-mlodinow-suuri.html

Mitä nämä PLA ja Feynmanin polkuintegraali yhdessä saavat aikaan? Kun elektronikin siirtyessään kulkee kaikki maailmankaikkeuden paikat läpi ja ilmeisesti tuo muodostuvaan rataansa niistä kaikista "terveisiä", ja kun "nettosiirtymä" aina johtaa PLA:n mukaan energian tasoittumiseen maksimaalisella nopeudella, tämän pienimmästä suurimpaan ulottuvan kosmisen näytelmän lopputuloksena on joka hetki paras mahdollinen maailma

Alia Sharma
9/82 | 

I may need to the responsibility of gratefulness is all around to give high regard and enlightening article to us. In like way, I believe you'll share more idea's and keep making clearly like this one.

Richa Malik
15/82 | 

Extraordinary data and Good highlights are presented in this submit about a specific subject. I would love additional records roughly this, because of reality it is absolute best. Your canvases is generally amazing and I remember you and jumping for a couple of more prominent instructive posts. When more prominent I unquestionably regard your endeavors and I could be looking for your what's more compose. http://www.richamalik.co.in/

mcafee.com/activate
27/82 | 

Thank you so much for sharing such superb information's with us. Your website is very cool. we are impressed by the details that you have on your site.we Bookmarked this website. keep it up and again thanks

printer in error state
30/82 | 

It doesn’t matter how and why you are using the recent printers compatible with windows 10 OS or all in one wireless printer for Windows 10 computer, sometimes the printer in error state issue appears on almost all brands of printers Brother, Canon, HP, Dell ).
If you have any such type of issue and you are unable to fix your printer problem and you need any extrnal assistace then dont get confuesed about it Call at +1-800-684-5649 Hprinter Official Is Available 24×7 To Help you in all your printer problem.

Rekha verma
31/82 | 

Detecting a massage isnt simply reposeful. It absolutely impacts each one of your bodies systems. A massage helps or not its possible to stay your brain from your everyday worries and permit your whole body and mind unwind. Swedish massage uses lightweight pressure whereas a lot of moderate pressure is thought as deep tissue massage. It's among the foremost often offered and well-known varieties of massage in Delhi 526. The physiological modifications massage brings to a body might need a positive influence in many areas of your own life.

aadil Khan
32/82 | 

Stone medical aid is presently simply offered for our pets plagued by cancer. It's associate early method of medical aid and health preservation. If a <a href='https://www.fullbodymassage.in/spa-in-lucknow/'>Massage technique in Lucknow</a> is utilised to interchange ancient medication treatment, then it's another drug treatment. Complementary and practice of medicine could be a kind of medication that accompanies a huge choice of medical aid ways that slip from the domain of ancient medication.

popachat
34/82 | 

I think you should explain it in a more understandable and detailed manner, anyway I can get information from your article, thank you! jigsaw puzzle thank

swrsaini
36/82 | 

God may not throw them a dice, as A. Einstein once said, but evolution does, in fact, it is based on it. Mutations are more or less random and mostly harmful to their targets, but in the selection of a species, the suffering of individuals does not weigh much while still aiming to ensure the continuity of the species - that is, those random hits are more important than the more numerous Hudis. Randomness is a strength, because changes in the habitat of all organisms are also random in the long run. And that's what evolution is all about, adaptation. 

https://feelmusiclyrics.com/  is a website which provides the lyrics of all the songs and also give the details of that songs like its singer, composer, label, lyricist etc.

Roku.com/link
46/82 | 

First of all you have to find out what kind of Roku you are using. There will be atleast one HDMI port and there are two types of Roku devices like Roku stick and Roku player. Link the Roku into the TV's HDMI port and also take note of the HDMI's number. Then attach the Roku to a power source and swap the Roku's input immediately on the TV. For further inquiries and clarification on the Roku.com/link , visit our website.

malinasmith
47/82 | 

There has been a dramatic shift within the platforms focused with the aid of attackers during the last few years. Up until 2016, browsers tended to be the maximum commonplace attack vector to exploit and infect machines however now Microsoft office programs are preferred, according to a file published here for the duration of March 2019. Increasing use of Microsoft workplace as a famous exploitation target poses an thrilling security challenge. Seemingly, weaponized files in e mail attachments are a top contamination vector. Visit@:- http://tonorton.com | https://anti-mcafee.com | http://usmcafeeactivate.com | http://office-myoffice.com | http://advisers4u.com/

norton.com/setup
52/82 | 

For Downloading, Installing and activating the Norton product, visit norton setup and Get Started with Norton Antivirus windows or android. enter product key and activate your norton & Follow the steps to install.

office.com/setup
53/82 | 

Go to Office Setup website office setup. Open any browser, visit office setup or office setup. Sign In to Microsoft Office Account. Enter Product Key. Download the Installation File. Run the Installation File. Run Office Apps.

Telstra webmail
54/82 | 

Tips and Support Whether your service or technology is from Telstra bigpond or another provider, our tech experts can help you. They're available 24x7 over the phone and online and in store during business hours.

Plumbers Near Me
55/82 | 

Get Star-Rated Plumbers Near Me Within 2 Hours For Services At The Best Prices. Book Now! Best Plumbing Services Near You With 30 Days Guarantee & Damage Protection. Assured Quality Services at your doorstep.

TCL Roku TV Screen Mirroring
56/82 | 

Want to know how to create your Roku account and link the Roku device with it? It is as simple as that, and here we recommend a blog that tells the Roku account building steps and the device activation steps. Read our recent blogs to get the easy procedure and the device activation will never become a tougher task. Just create your account, get the activation code and visit  https://www.roku-com-link.info/  to start the activation 

Emma jane
66/82 | 

I like the helpful info you provide in your articles. I'll bookmark your blog and check back here regularly. I am quite certain I'll learn plenty of new stuff right here! Good luck for the next!

We provide assistance to users of technology products such as computers, software products or other Informatics goods.

http://rand-mcnally-gps-update.com

http://garmincomexpress.live/

http://garminexpresss.com/

http://trendmicro-logins.com

http://nortoncomsetupl.com/

http://norton-comnu16.com/

http://hulucomactivatee.com/

Vierailija
67/82 | 

> <a href="https://www.siit.nsw.edu.au/catalog/product/Diploma-of-Interpreting-melb..."> Diploma in interpreting </a>  

<a href="https://www.siit.nsw.edu.au/catalog/product/Certificate-IV-in-Property-S..."> certificate iv in property services </a> >

<a href="https://www.zoi.vic.edu.au/"> Diploma in early childhood education </a>

  <a href="https://www.zoi.vic.edu.au/"> Early Childhood Educator course </a>

  <a href="https://www.zoi.vic.edu.au/"> Early Childhood Education and Care </a>

  <a href="https://www.zoi.vic.edu.au/"> Working with Children Check </a>  

  <a href="https://www.zoi.vic.edu.au/"> day care </a>   

 <a href="https://www.zoi.vic.edu.au/"> Early Childhood Education </a> 

<a href="https://www.zoi.vic.edu.au/"> Diploma in Early Childhood Education and Care </a> 

<a href="https://www.zoi.vic.edu.au/"> Education Melbourne </a>

Autodesk Revit Assignment Help
69/82 | 

ABC Assignment Help is the supreme and reliable brand that has proficiently aided the purpose of students. Be it your academic assignments, reports or essays included in the coursework, our team of writers are always prepared to provide you with 100% genuine write-ups. Our PhD certified tutors are dexterous in presenting impressive essays with authentic information and ingenious contents.

More - https://www.abcassignmenthelp.com/autodesk-revit-assignment-help

火車訂票
73/82 | 

<a href="https://www.eurail.com/zh"> 火車 訂票 </a> <a href="https://www.eurail.com/zh"> 歐洲 旅遊 </a> < a href = "https://www.eurail.com/zh/eurail-passes"> 歐洲 火車 </a> <a href="https://www.eurail.com/zh/eurail-passes"> 歐洲鐵路 </a> <a href="https://www.eurail.com/zh/get-inspired/suggested-itineraries"> 歐洲 攻略 </a> <a href = "https: //www.eurail. com / zh / plan-your-trip / eurail-timetable "> 火車 時刻 </a> <a href =" https://www.eurail.com/zh/get-inspired/trains-europe/high-speed- Trains / Eurostar "> 歐洲 之 星 </a> <a href="https://www.eurail.com/zh/get-inspired/top-destinations/great-britain-train"> 英國 自由行 </a> > <a href = "https: //www.eurail.com / zh / get-inspired / top-destinations / great-Britain-train "> 法國 自由行 </a> <a href =" https://www.eurail.com/zh/get-inspired/top-destinations / great-Britain-train "> 歐洲 自由行 </a> <a href="https://www.eurail.com/zh/eurail-passes/global-pass"> 歐洲 火車 通行證 </a> <a href = "https://www.allcarbooking.com/airport-transfers/chauffeur-melbourne/"> chauffeur Melbourne </a> <a href = "https://www.allcarbooking.com/airport-transfers/chauffeur- Sydney / "> chauffeur Sydney </a> <a href="https://aucn.net.au/australian-car/rego-check-%E6%8A%A5%E5%91%8A/"> Car Rego che </a> <a href="https://aucn.net.au/australian-car/rego-check-%E6%8A%A5%E5%91%8A/"> Rego check </a> < a href = "https://aucn.net.au / Australian-car / Rego-check-% E6% 8A% A5% E5% 91% 8A / "> Check my Rego </a>    

mcafee.com/activate
78/82 | 

Mcafee.com/activate Antivirus software works to block viruses from entering your computer system and kill or quarantine viruses that have some broken.Download, Install and Activate your mcafee product card from mcafee live safe, mcafee total protection, internet security.

Seo services in india
79/82 | 

WonderMouse Technology is a Digital marketing company in delhi. We market brands on the web & make sure that you get bang for your buck by SEO, SEM, PPC, SMO, Email Marketing, etc. Internet business is the present and eventual fate of overall exchange. WonderMouse Technology is the pioneer in making Ecommerce a smooth ordeal and top website designing company in Delhi knows it great. The platforms are designed specifically to enhance the consumer panorama of corporate websites. We offer customized and affordable best seo services in india which are designed to the needs, desires and budget of our clients.

https://www.wondermouse.in/top-digital-marketing-company-in-delhi/
https://www.wondermouse.in/website-designing-company-in-delhi/
https://www.wondermouse.in/best-seo-services-in-india/

office com setup
84/82 | 

How to setup Outlook account with your gmail or any other mail
we have written easy steps for all those versions 
Office 365, office 2016, Office 2013
hey guys we have found out that a lot of people find difficulties in connecting
rogers email with Outlook account so we have written a detailed guide on that
on the websites below
<a href="https://www.officesetup-install.com/"> www.office.com/setup </a>
<a href = "https: // www.officesetup-install.com/">Office.com/setup </a>
<a href="https://www.officesetup-install.com/"> office com setup </a>
<a href = " https://www.officesetup-install.com/">Outlook Help </a>
<a href="https://www.officesetup-install.com/">office 2016 </a>
<a href="https://www.officesetup-install.com/"> office 365 </a>
<a href="https://www.officesetup-install.com/"> office home & Student </a> a>

Nancy Brown
85/82 | 

There can be times when you need to deactivate the Facebook account to take a hiatus from social media. However, if you’re not able to do that, then you can look up to the tech support websites to fix the issue. But if you’re not satisfied, then you can call the phone number to contact Facebook support team to get troubleshooting solutions.

dailynewsscoop
86/82 | 

Gambar tersebut diperoleh harga domain di kisaran 125 ribu, artinya pengelola situs web melakukan saling 4 kali nama domain dalam sebulan, maka akan ada biaya untuk 500 ribu domain untuk membayar domain. Belum lagi, ditambah dengan biaya untuk membayar hosting yang terkadang relatif mahal dalam hal ruang dan lalu lintas yang dibutuhkan. Beberapa, beberapa menggunakan paket dalam bentuk biasa, lalu ada yang menggunakan VPS, hingga opsi seperti WHM yang dapat mengakomodasi banyak situs web dalam satu host. Pertanyaannya adalah, lalu bagaimana manajemen indoxx1, indoxxi, dan ganol atau streaming web dapat membiayai situs web ??? https://dailynewsscoop.com/indoxxi-stream-movies-tvshows-online/ Jawabannya sederhana, bro, yaitu dengan monetisasi web

How to activate Xfinity
91/82 | 

Not to worry if you don’t know what xfinity.com/authorize is. Simple, this is the activation site of the Xfinity channel. You can get the activation code from the channel app and enter the code on this site. Visit our web page for more information on this channel and its activation.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tieteen tykkääjä

Petri Riikonen on Tiede-lehden toimitussihteeri ja mikrobiologi, jota kiinnostaa elämä, maailmankaikkeus ja kaikki. Hän etsii tieteestä hyötyjä ja iloja.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla