Elävä kana on harvinaistuva näky Hongkongissa. Kuva: <span class="photographer">Greg Willis, Wikimedia Commons </span>
Elävä kana on harvinaistuva näky Hongkongissa. Kuva: Greg Willis, Wikimedia Commons

Hongkongissa karjataloustuotteet muuttuvat influenssan takia. Pitäisikö Suomessa ehecin takia?

Ensin hyvä uutinen. Satuin bongaamaan sen viime viikon Science-lehden kirjepalstalta. Kaakkois- ja itäaasialaiset siipikarjatorit ovat influenssavirusten kehtoja, ja tätä on pidetty ratkaisemattomana ongelmana, mutta nyt näyttää, että toriperinne voidaan sittenkin katkaista. Ainakin tähän ollaan pääsemässä yhdessä paikassa: Hongkongissa.

Hongkongissa viime vuosien influenssaongelmat ovat muuttaneet sekä ihmisten asenteita että viranomaismääräyksiä niin, että elävien lintujen myynti alkaa olla harvinainen näky. Näin kertovat Qiuyan Liao ja Richard Fielding Hongkongin yliopiston kansanterveystieteen laitoksesta. Elävien, myyntipaikalla teurastettavien lintujen sijasta on alettu myydä kylmäsäilytettyä linnunlihaa.

Tuo asia tuli mieleeni, kun luin Hesarin uutisen ehec-bakteeritartuntojen yleistymisestä Suomessa: Ehec-bakteeri vie lapsia sairaalaan – taudin aiheuttajaa etsitään.

Ehec eli suolistoverenvuotoja aiheuttava kolibakteeri on ikävä tuttavuus: se voi vaurioittaa munuaisia ja jopa tappaa. Se muhii lehmien, lampaiden ja vuohien suolistossa, ja esimerkiksi huonosti kypsennetyn lihan tai pastöroimattoman maidon kautta se voi levitä ihmisiin.

Suomalaisilta tiloilta myytävästä pastöroimattomasta eli raakamaidosta otetuista näytteistä kolmesta prosentista löytyi eheciä,  havaitsi Helsingin yliopiston tutkimus, josta Hesari kertoi viime elokuussa: Tiloilta myytävän raakamaidon laatu vaihtelee.

Riski ei siis maidon kohdalla ole hirveän yleinen, mutta kolmekin prosenttia tuntuu turhalta riskiltä. Tämä on hyvä muistutus siitä, miksi maidon kuumakäsittely eli pastörointi alun perin otettiin käyttöön.

Pitäisiköhän pastöroimattoman maidon myynti kieltää? Tai ainakin maitotilalliset voisivat oman ammattietiikkansa nojalla kieltäytyä myymästä tai jakelemasta sitä.  Ei kai nyt kukaan ehdoin tahdoin halua asettaa toisia tautivaaraan, jos sen voi helposti välttää.

Kommentit (25)

Käyttäjä321_0
Liittynyt4.3.2008
Viestejä27432
27/25 | 

Minusta maidon myyntiä ei pitäisi kieltää, mutta valistusta sen riskeistä tulisi lisätä voimakkaasti. Myyjä voitaisiin esimerkiksi velvoittaa jakamaan valtion kustantama pamfletti riskeistä kaupan yhteydessä. Lapussa voitaisiin kieltää maidon antaminen lapsille ja vanhuksille yms.

Petri Riikonen
Liittynyt16.3.2005
Viestejä245
28/25 | 

Vatkain, itse asiassa infon osalta tilanne lienee jo parantunutkin ehdottamallasi tavalla, sillä Hesarin viime elokuussa kertoman mukaan tällaiset määräykset ovat tulossa voimaan (HS, Päivi Repo, 28.8.2013, Raakamaidon myyntisääntöjä tarkistetaan):

"Uudet säännökset velvoittavat tuottajan kertomaan ostajalle, että raakamaito on säilytettävä korkeintaan 6 asteen lämpötilassa. Sitä ei myöskään saa antaa riskiryhmille ilman kuumentamista eli lämpötilan nostamista 72 asteeseen 15 sekunniksi, kuten pastöroinnissa tehdään."

"Riskiryhmiä ovat pikkulapset ja vanhukset. Pahimmillaan ehec voi viedä hengen pikkulapselta. Listeria taas on vaarallinen vanhoille ja sairaille: joka neljäs sen saanut kuolee."

"Näiden tietojen on oltava esillä myymälässä ja ne pitää antaa kirjallisesti ostajan mukaan."

Piiip
Liittynyt3.2.2014
Viestejä9
29/25 | 

Ei myyntiä saisi kieltää eikä edes rajoittaa.

Sen sijaan pitäisi pyrkiä siihen maidon laatuun, mitä oli ns. tarkastusmaito viime vuosisadalla. Kun senaikaisilla menetelmillä pystyttiin tuottamaan lapsille ja sairaille tarkoitettua maitoa, miksi se ei onnistuisi nykyisllä välineillä.

Myöskin pikatestit niin ehecille, listerialle kuin muille epäilyttävillä bakteereille luulisi olevan kohtuullisen helppo kehittää. Jos testi näyttäisi "punaista" eli jotain epäilyttävää vaikka tarkemmin määrittelemätöntä mikrobia, sitä ei saisi myydä.

Kosh
Liittynyt16.3.2005
Viestejä21228
30/25 | 

Kaikkihan epäilyttävä on kiellettävä. Raakamaito on epäilyttävää. Johan sen kertoo nimikin. Raaka. Hyi, kuka nyt voi laittaa suuhunsa jotain raakaa?

Ei kyllä pidä sallia tällaisia kotkotuksia. On vain yksi totuus ja se on korkein. Se, minkä meille THL, Evira, eduskunta ja Valio/ArlaIngman ovat suoneet. Kaikki maitotuotteesi pitää sinun pastöroiman, homogenisoiman, vitaminisoiman sekä Tetra-Pak:iin sinetöimän. Mitä enemmän funktionaalisia probiootteja, kuitulisiä, aromivahventeita, aromeja, stabilointiaineita, emulgointiaineita ja muunnettuja tärkkelyksiä tuotteeseen on lisätty, sen parempi. Mitä perusteellisemmin maidon luonnolliset vasta-aineet, probiootit (maitohappobakteerit jne), hivenaineet ja hyödylliset rasvahapot on siitä ensin filtteröity pois ja tuhottu teollisissa prosesseissa, sen lähempänä Oikeaa Totuutta olemme. Mitä useampaan komponenttiin meijeri onnistuu maidon jakamaan, ja niistä kustakin täyteaineilla ja funktionaalisilla lisäkkeillä uusia kalliita tuotteita jalostamaan ja meille myymään jotta tuntisimme olomme hyväksi mutta silti vähän katuvaiseksi, sen lähempänä Oikeaa Totuutta olemme.

Kaikki ruoka on lähtökohtaisesti turmeluttavaa saastaa ja vain suurteollisuuden toteuttamat, mieluiten yhteiskunnan tukemat patentoidut Innovaatiot voivat elämälaatumme pelastaa - jos siis pyhä kolminausuus Evira, THL ja eduskunta suo.

Onhan se nyt täysin luonnonvastaista ja irvokasta nauttia maitoa joka tulee käsittelemättömänä esim. suoraan rinnoista tai utareista. Tämän tietää esim. jokaikinen keravalainen teinityttö alle 16v. Ei, kyllä Nestle on ainut joka tietää kuinka vauva turvallisesti ruokitaan äidinmaidonvastikkeella - isommille lapsille ja aikuisille Oikean Totuuden mukaisen lehmänmaidonvastikkeen toimittaa Valio ja ArlaIngman. Eli kieltoon vain, kaikki kieltäminen ja rajoittaminen on aina oikein hieno asia.

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

unbiased
Liittynyt26.12.2010
Viestejä1863
31/25 | 

Hyvä kosh. Elleivät elintarvikkeet ole laadukkaita, ei niistä suomalaisen kannattaisi kovaa hintaa maksaakaan. On kuitenkin epäilyksiä. Espanjan merkcadonissa myytävä tuore kala ja liha maistuvat hyvältä eikä niistä ole tullut kipeäsi, vaikka kalatiskin ja kuivakinnujen haju tuntuu kaikkialla marketissa ja vaikka hinta on puolet suomalaisesta. Kalatiskille on on kerätty lisäksi kaikenlaista merenpohjalta ja pantu verkkopusseihin.

Muutamalla kolikolla saa langostinos cocido (keitetyt katkat) kilon ja hyviä ovat. Jos ovat huonoja, haisevat ammoniakille, kuten joskus Suomesta ostetut asianmukaisesti käsitellyt.

Kosh
Liittynyt16.3.2005
Viestejä21228
32/25 | 
unbiased
Elleivät elintarvikkeet ole laadukkaita, ei niistä suomalaisen kannattaisi kovaa hintaa maksaakaan.

Jeps. Minä jättäisin kuitenkin tämän valinnan siitä, mitä mistäkin kannattaa maksaa, jokaiselle kuluttajalle itselleen, kieltolakimentaliteetin sijaan.

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä69589
33/25 | 

Eikö nykytekniikalla onnistu raakamaidon tuotanto samalla hygienia/turvallisuustasolla kuin "normimaidonkin" ? Eikö tässä ole kysymys vain siitä ettei prosessi ole kaikilta osin riittävän laadukas?

Vertailuksi; pitäsikö tupakka kieltää ei riskin vaan joka vuosi noin 5000 tupakoinnista johtuvan kuoleman takia?

Kieltämispohtimiset pitäis aina lähteä liikeelle todellisista todennetuista tapahtumista/määristä ei oletetuista riskeistä.

BCK
Liittynyt9.7.2010
Viestejä6960
34/25 | 
jussipussi

Eikö nykytekniikalla onnistu raakamaidon tuotanto samalla hygienia/turvallisuustasolla kuin "normimaidonkin" ? Eikö tässä ole kysymys vain siitä ettei prosessi ole kaikilta osin riittävän laadukas?

Vertailuksi; pitäsikö tupakka kieltää ei riskin vaan joka vuosi noin 5000 tupakoinnista johtuvan kuoleman takia?

Kieltämispohtimiset pitäis aina lähteä liikeelle todellisista todennetuista tapahtumista/määristä ei oletetuista riskeistä.

Eivätkö riskiryhmien EHEC-tartunnat ole sitten "todellisia todennettuja tapahtumia"?

Minkälaisella nykytekniikalla onnistuu tuottamaan maitoa, jossa ei ole esimerkiksi ulostebakteereita? Niitähän kai aina on lehmän utareissa, eikä utareita kai sentään steriloida ennen lypysyä, eikä ennen lypsyä myöskään kai vaihdeta joka lehmän kohdalla rättiä, jolla ne utareet pyyhitään. Nykytekniikalla pystytään maito pastöroimaan, mutta ei käsittääseni pystytä tuottamaan pastöroimatonta täysin bakteeritonta maitoa. Ja bakteerithan lisääntyvät, suotuisissa olosuhteissa nopeastikin. Korjaa toki, jos olen väärässä.

Toisaalta jotkut raakamaidon ystävät muistaakseni puhuvat raakamaidon olevan hyödyllistä juuri pastöroimattomuuden takia. Ravintotieteilijä Christer Sundqvist väittää näin:

http://sundqvist.blogspot.fi/2012/05/maitovallankumous-on-nyt.html

"Pastöroimattomassa maidossa on jäljellä kaikki ne elintärkeät vitamiinit, entsyymit, rasvahapot ja hyvät bakteerit, jotka auttavat meitä ylläpitämään terveyttä. "

Tuossa vaan on se vika, että niitä hyödyllisiä bakteereja ei voi saada raakamaidosta ilman niitä pahojakin bakteereita kuten ulostebakteereita? Terveen aikuisen elimistö kestää jonkinasteista bakteeripommitusta, mutta onko se nyt niin kivaa syödä ulostebakteereita?

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä69589
35/25 | 
BCK

Eivätkö riskiryhmien EHEC-tartunnat ole sitten "todellisia todennettuja tapahtumia"?

Kyllä on, edelleen montako kuolemaa versus esimerkiksi tupakoinnin Suomessa aiheuttamat noin 5000 kuolemaa vuosittain?

Miksi emme lähde kieltämisessä likkeellä ko määrän kuolemia aiheuttavista tuotteista?

Jos jauheliha on tilastollisesti yleisin ongelma aiheuttaja ko bakteerin suhteen niin miksi emme ensi keskustele jauhelihan kieltämisestä vai olisko ehkä kuitenkin järkevin keskittyä ko tapauksissa/tuotteissa hygienian ja prosessin varmistamiseen? Tässä tapauksessa vihannekset, raakamaito ja jauheliha.

Ps en käytä maitotuotteita juuri ollenkaan, en ole ikinä ostanut raakamaitoa joten minulla ei ole mitään ns "lusikkaa sopassa".

 

Key facts Enterohaemorrhagic E. coli (EHEC) is a bacterium that can cause severe foodborne disease. Primary sources of EHEC outbreaks are raw or undercooked ground meat products, raw milk and faecal contamination of vegetables. In most cases, the illness is self-limiting, but it may lead to a life-threatening disease including haemolytic uraemic syndrome (HUS), especially in young children and the elderly. EHEC is heat-sensitive. In preparing food at home, be sure to follow basic food hygiene practices such as "cook thoroughly". Following the WHO Five keys to safer food is a key measure to prevent infections with foodborne pathogens such as EHEC.

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs125/en/

Maidollahan voi olla muitakin vaikutuksia joista vosi keskustella, ei pelkästään raakamaidosta?

[quote author=""]Milk consumption is a risk factor for prostate cancer: meta-analysis of case-control studies.][/quote

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15203374

SamBody
Liittynyt3.5.2008
Viestejä8655
36/25 | 

"Riski ei siis maidon kohdalla ole hirveän yleinen, mutta kolmekin prosenttia tuntuu turhalta riskiltä."

Kuinka moni EHEC-tartunta on peräisin raakamaidosta? Tämähän on se oleellinen kysymys - johon kieltointoilijoilla ei ole vastausta ergo faktat puuttuvat.

http://www.vapaakielivalinta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

Pexi76
Liittynyt4.2.2014
Viestejä1
37/25 | 

Jos ihmiskunta on noin 8000vuotta nauttinut täällä pohjolassa raakamaitoa, niin kuinka siitä yhtäkkiä tuli niin vaarallista että sitä ei voi enää ilman teollista käsittelyä nauttia..?? On ihan pikkasen tuo hygienia parantunut käsinlypsy ajoista sekä kylmäketju on katkeamaton ja lähinnä riski saada ehec johtuu siitä, että lehmiä ei ruokita oikein. 

Enemmänja nopeammin pitää tuottaa ja se on saanut ihmiset tarttumaan kyseenalaisiin toimiin monesskin asiassa ruuan suhteen. 

Kun amerikassa alettin lehmille syöttä maissia, niin ehec bakteeri yleistyi kovaa vauhtia. mm: naudan lihaan jäi tätä bakteeria ja kun parikymmentä ihmistä kerkesi kuolla saastuneen lihan syönnistä, niin se, että lehmien ruokintaa olisi ohjattu takaisin luonnonmukaiseen suuntaan, niin ihminen keksi käydä käsittelemään tätä lihaa ammoniakilla..Kumpi tässä oli sairas, ihminen vai eläin. 

Suomessa utaretulehdukset ovat yleistyneet sitä mukaa kun lehmien ravinneainepitoisuudet ovat laskeneet tehoviljelyn myötä 1900 alusta alkaen. Onneksi suomessa kaikkea kontrolloidaan tässäkin ja sairaan lehmän maitoa ei meijereihin mene. Ratkaisu olisi suomessakin muuttaa kemikaali lannoitus luonnonmukaiseen merilevä tai tuhkalannoitukseen jotta peltojen hivenaine ja mineraalivarannot saadaan taas kasvuun ja sitä kautta tukemaan lehmien terveyttä. 

Suomessa on niin ihmisen kun eläintenkin sairastelussa aina se ongelma, että keskitytään vain siihen, että miten oireita voidaan lievittää, eikä siihen, että miksi elintaso sairauksien määrät räjähdysmaisesti ovat kasvaneet teollisen ruuan myötä. Pitäisi palata hieman taaksepäin kehityksessä ja ryhtyä tuottamaan ruokaa luonnonmukaisemmin keinoin nykyajan laittein. 

Jos raakamaito pitäisi kieltää muutaman ehec tartunnan takia, niin minkä takia ei kielletä pastoroitua ja homogenoitua maitoa joka aiheittaa n: miljoonalle suomalaiselle vatsavaivoja. Valiohan myy nykyään eniten tuota vielä lisää muokattua maidon kaltaista tuotetta, eli laktoositonta maitoa ja kalliimmalla hinnalla on moninkertaistanut voiton. Kannattavaa Valiolle, mutta mitä se tekee kansanterveydelle. Käsitelty maito on yhdistetty niin moniin eri sairauksiin ja maidon poisjättämällä on moni vatsaongelma ja autoimmuuni sairaudet lievittyneet, että olisi kansantaloudella parempi kieltää kokonaan maidon käsittely.

Sama koskee ruokasuolaa, jonka pitäisi olla merisuolaa jotta se ei aiheuttaisi ongelmia. Jos merisuola olisi vaarallista, niin kyllähän mummomme ja isoisämme olisivat kuolleet vatsasyöpään, osteoporoosiin, verenpainetautiin yms joihin ruokasuola nykyisin yhdistetään.  Koskee myös viljaa ja erityisesti vehnää joka nykyään on niin heikkolaatuista että siihen täytyy lisätä jauhonparanteita ja muita lisäaineita. Mikähän meidän leivissä oikein on vikana kun suurimmassa osassa kaupassa myydyissä tuotteissa on vino pino e-koodeja perässä. Tosi luonnollista ja terveyttä tukevaa. Apteekeissa ja kaupoissa on vinot pinot kaiken maailman närästyslääkkeitä kun ihmiset voi huonosti ravinneköyhästä, ylijalostetuista ja lisäaineistetuista tuotteista.

Miten ihmeessä ihmiskunta on selvinnyt tänne saakka ilman teollisuuden apua....huh huh..

Jos tutustuisitte hieman mitä länsimainen ruokavalio on tehnyt viimeisen reilun sadan vuoden aikana ihmiskunnalle, niin ette kyllä sitä enää suuhunne laittaisi. Miten ihmeessä kun "sivistetään" muita maita ja viedään sinne valkaistua sokeria, ravinneköyhää viljaa ja muita lisäaineistettuja ja käsiteltyjä tuotteita alkaa nämäkin ihmiset sairastaa elintasotauteja. Samoin suomeen muuttaneet maahanmuuttajat sairastuvat samoihin elintasossairauksiin kuin suomalaisetkin. Onko tuossa meidän rajalla jokin laite joka muuttaa heidän geeniperimää heikompaan suuntaan vai voisiko syynä olla jokin muu yhteinen tekijä. 

En tiedä kenen etuja Evira, THL yms ajaa, mutta fakta on, että eivät ne ainakaan kansalaisten terveyttä halua edistää. Turha kitistä mistään alkoholista, kun väärinkäyttäjiä on kuitenkin niin vähän verraten oikein alkoholia käyttäviin, vaan ennemmin pitäisi huolestua miksi yhä nuoremmat ja nuoremmat sairastuvat mm: diabetekseen ja miksi uusia tauteja vaan ilmaantuu lisää niin paljon, ettei lääkärit kerkeä opiskella perässä. Pitäisikö oireen lievityksen sijaan keskittyä siihen, että miten kansakunnan immuniteettia nostettaisiin niin, että se ei ottaisi kaikkia sairauksia kunkin vallitsevista olosuhteista. 

 

UGH..Olen puhunut

TF64
Liittynyt5.2.2014
Viestejä1
38/25 | 

Tuli paha mieli tämän kirjoituksen lukemisesta. Miksi pitää muilta kieltää sellaiset asiat, jotka itseä pelottaa? Mielestäni on ylimielistä kuvitella olevansa terveystietämykseltään niin ylivertainen muihin ihmisiin nähden, että voi ehdottaa kieltoja pelkästään omien luulojensa perusteella. Raakamaidon myyntikieltoa esittäessä olisi ollut kyllä asiallista esittää kiellon tueksi erittäin vakuuttavia tutkimuksia, joissa suomalainen raakamaito on todettu terveydelle erittäin haitalliseksi muihin elintarvikkeisiin nähden.

EHEC on Suomessa aika harvinainen. Raakamaitoa Suomessa on juotu "aina" ja hygienia on parantunut vuosi vuodelta. Suomalaisesta raakamaidosta saatuun EHECiin ei ole Suomessa tietääkseni kuollut kukaan ainakaan vuosikymmeniin. Ylipäätään EHECiin kuolleisuus on ilmeisesti vain n. 1-2%. Miksi juuri raakamaito pitäisi kieltää, mutta ei muita EHEC-lähteitä? Jos raakamaito pitäisi kieltää EHEC-pelossa, niin eikö olisi loogista samalla kieltää myös lihan ja vihannesten myynti, päiväkotien ruokatarjoilu, ulkona uiminen ja ulkomaanmatkailu? Näistä saatuihin EHEC-tartuntoihin on Suomessa jopa kuoltu.

Raakamaidosta on jonkin verran ihan asiallisia tutkimuksia, joiden mukaan näyttää erittäin todennäköiseltä, että raakamaito suojaisi todella hyvin mm. allergioilta ja astmalta. Esimerkiksi astmaan kuolee n. 100 suomalaista joka vuosi.

Käyttäjä321_0
Liittynyt4.3.2008
Viestejä27432
39/25 | 

Tuli mieleen semmonen, että vastahan sitä joutu lapsia sairaalaan raakamaidon vuoksi. Monikohan lapsi on joutunut sairaalaan pastöroinnin vuoksi?

Kosh
Liittynyt16.3.2005
Viestejä21228
40/25 | 
Vatkain

Tuli mieleen semmonen, että vastahan sitä joutu lapsia sairaalaan raakamaidon vuoksi. Monikohan lapsi on joutunut sairaalaan pastöroinnin vuoksi?

Itse olen tietysti vähän jäävi aiheesta keskustelemaan, koska en ole ns. purkkimaitoja juonut paria kokeilua enempää. Viimeksi jotain Valion hilja-maitoa tms, joka oli melko kelvollista mutta ei silti sitä mitä minä pidän maitona. Eli max 48 tunnin sisään lypsettyä, suoraan tilatankista ammennettua maitoa. Siis maitoa. Nykyisin jostain syystä se on raakamaitoa, mutta minulle se on maitoa. Purkkikamaa en laske maidoksi vaan pesuvedeksi, yleensähän se on aika teollinen ja prosessoitu tuote jossa joskus vain väri on oikea, usein ei sekään. Maidon juonti loppui sinä päivänä kun lehmät pantiin kotona autoon.

Toisaalta juuri sen vuoksi vastustan raakamaidoksi kutsutun eli varsinaisen maidon kieltämistä, koska se nyt vaan on aitoa ja hemmetin hyvää verrattuna näihin pesuvesiin. En saanut yhtään myrkytystä, en myöskään laktoosi-intoleranssia tai kakkostyypin diabetesta. Enkä muitakaan vaivoja, sairauksia tai allergioita. Tämä on asia, jossa valistusta ja esim. bakteeririskin tiedostamista kannattaa kyllä pitää yllä, mutta luonnollisen, hyvin turvallisen ja herkullisen raaka-aineen ja nauttimisvalmiin elintarvikkeen kieltäminen on taas jotain niin idioottimaista demarifasismia ettei mitään rajaa.

Pastöroinnit jne on kehitetty siksi, että tuore ja herkästi pilaantuva elintarvike saataisiin kestämään jopa viikkoja, ihan puhtaasti liiketaloudellisista syistä. Aikana, jolloin kylmäketju oli vähemmän varma ja hevosilla kuskattiin. On sillä edelleen paikkansa, sillä kahvin valkaisuun nuo perusmaitojuomat käyvät hyvin ja silloin säilyvyys on ihan asiaa. Raakamaidon osalta kuitenkin koko logistinen systeemi on tai pitäisi olla vähän toinen. Sama kuin verrattaisiin tuoreita vihanneksia tölkkisäilykkeisiin ja sitten oltaisiin kieltämässä tuoreet vihannekset sinänsä todellisen bakuriskin vuoksi.

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

Nobelaner
Liittynyt9.6.2011
Viestejä1775
41/25 | 

Juuri tuollainen kieltäminen ja holhoaminen tekee Suomesta niin vastenmielisen paikan asua. Ei saa olla valtion vastuulla se mitä kansalainen tekee itselleen. Varoittaa ja tiedottaa saa, ja ehkä pitääkin, mutta kieltämiset ja rajoittamiset ja holhoamiset on liikaa. Valitettavasti taitaa olla niin että noista ei enää päästä eroon, ja se tarkoittaa että Suomesta ei koskaan enää tule kelvollista paikkaa asua.

Käyttäjä321_0
Liittynyt4.3.2008
Viestejä27432
42/25 | 
Kosh

En saanut yhtään myrkytystä

Joo, se on selvä että raakamaidossa ei ole EHEC-riskiä koska sinä et ole EHECiä koskaan maidosta saanut. Mikähän se tämä on niistä rakamastasi argumentaatiovirheistä? Osaatko nimetä?

lokki
Liittynyt3.1.2010
Viestejä6110
43/25 | 
Vatkain

Tuli mieleen semmonen, että vastahan sitä joutu lapsia sairaalaan raakamaidon vuoksi. Monikohan lapsi on joutunut sairaalaan pastöroinnin vuoksi?

Tutkipa vaikka googlella, mistä johtuu autoimmuunisairauksien lisääntyminen ja miksi se on sitä yleisempää, mitä (yli)hygienisempi on elinympäristö. Joutuukohan kukaan koskaan autoimmuunisairauksien takia sairaalaan?

Kosh
Liittynyt16.3.2005
Viestejä21228
44/25 | 
Vatkain
Kosh

En saanut yhtään myrkytystä

Joo, se on selvä että raakamaidossa ei ole EHEC-riskiä koska sinä et ole EHECiä koskaan maidosta saanut. Mikähän se tämä on niistä rakamastasi argumentaatiovirheistä? Osaatko nimetä?

Ei mikään, koska ei tämä ollut edes mikään argumentti. Viestini pointti oli aivan toisaalla.

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

unknown soldier
Liittynyt26.6.2012
Viestejä103
45/25 | 

Ei missään nimessä saa kieltää! Oliko nuo tilat joissa maitoa tarkasteltiin tiloja jotka myivät suoraan kuluttajille? Jos maitoa käsitellään välinpitämättömästi ja tietäen sen menevän pästorointiin niin kenties laatukin laskee. Kun taas esim pienitila myy suoraan kuluttajille tietäen riskit ja avoimesti niin varmasti laatu ja eläintenkin hyvinvointi on parempi, kun maito ei vain "tule" jostain.

Henkilökohtaisesti minulla on ollut ongelmia vatsan kanssa Suomessa ollessani, mutta kummasti likaisissa maissa kuten Kiinassa ja Brasiliassa vatsa on toiminut keskimäärin paremmin. Kun puhutaan siis normaalista tilasta. Ei närästä, ei ummeta, eikä ole jatkuvaa tarvetta ravata vessassa, kun on ns. ärtynyt. Suomessa taas tuoretta maitoa juodessa nuo ongelmat ovat pysytelleet poissa. Siis kerran viikossa kun juo vaikkapa litran niin se jo riittää. Sanotaanhan että täällä on liian steriiliä yleensä. On jopa tutkittu mielenterveysongelmien ja bakteerien yhteyttä. Olisiko ns. likaisella (pl. colit yms) ravinnolla ja terveemmällä mielellä, sekä keholla yhteys?

pinkybansal
46/25 | 

Happy to see this wonderful article, You are giving inspiration, motivation to us. The substance you dispersed here is fundamentally incomprehensible. It helped me a noteworthy measure to illuminate me up. Grateful for your exertion and support for us, Keep Sharing for every circumstance such sorts of thing. Valued your Blog!!

www.mcafee.com/mis/retailcard
50/25 | 

Much thanks to you so much administrator for offering such helpful data to us. You are accomplishing stunning work keep it up, continue to impart the great article to us. I want you to enjoy all that life has to offer for the forthcoming remark. I have additionally a couple of connections which may be helpful for client I am sharing those connections here

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tieteen tykkääjä

Petri Riikonen on Tiede-lehden toimitussihteeri ja mikrobiologi, jota kiinnostaa elämä, maailmankaikkeus ja kaikki. Hän etsii tieteestä hyötyjä ja iloja.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla