Viisas viranomainen purkaisi aikansa eläneet päätökset. Kuva: Sanoma-arkisto
Viisas viranomainen purkaisi aikansa eläneet päätökset. Kuva: Sanoma-arkisto

Unionin asettamat silakan syöntirajoitukset ovat hölmöläisten hommaa.

Harri Holkeri sen tiesi: kannattaa syödä silakkaa. Lamavuosien pääministeri aiheutti aikoinaan kohun mainostettuaan silakkaa edulliseksi ruokakalaksi. Kansa suuttui. Neuvo koettiin köyhien kyykyttämiseksi.

Möläytyksestä voi olla montaa mieltä, mutta terveyden näkökulmasta silakkaa voisi käyttää paljon nykyistä enemmän. Jokainen hopeakylki sataa kansanterveyden laariin. Kalat sisältävät hyviä rasvahappoja, jotka suojaavat sepelvaltimotaudilta ja aivohalvaukselta. Lisäksi suomalaiset nappaavat kaloista ison osan elintär

keästä D-vitamiinista.

Silakan syönti on valitettavasti romahtanut. Puolet väestä ei koske siihen enää lainkaan.

Vielä vuosituhannen vaihteessa silakkaa kului pitkälti yli kilo vuodessa henkeä kohden, nyt enää vaivaiset 300 grammaa. Se tarkoittaa muutamaa silakkapihviannosta per nuppi. Onneksi näinkin vähäinen syönti tekee hyvää sydämelle.

Vertailun vuoksi: jokainen suomalainen mutustaa pelkästään tänä kesänä melkein kolmekymmentä grillimakkaraa. Sydän tuskin kiittää.

Muualla silakalla menee vielä huonommin. Sillä ei ole mitään asiaa keskisen Euroopan kalatiskeille. Kansalliskalamme on ollut vuosituhannen alusta lähtien myyntikiellossa Euroopan unionin alueella. Vain Suomi ja Ruotsi saavat kaupata sitä kansalaisilleen – syöntirajoitusten kera.

Kiellon syynä oli silakoihin kertyvä myrkyllinen dioksiini, jonka pitoisuudet ylittivät unionin ihmisravinnolle asettamat enimmäisrajat.

Direktiiviä ei tehty alun perin silakka mielessä. Dioksiinista oli kehkeytynyt myrkkyskandaalien riepomassa Keski-Euroopassa ikävä vitsaus, joka haluttiin aisoihin sääntelyllä.

Silakasta tuli direktiivin sijaiskärsijä. Vaikka dioksiini on epäterveellistä, silakan terveyshyödyt ylittävät mahdolliset haitat mennen tullen. Jos kala jää pois ruokapöydästä, se korvautuu helposti eläinrasvaa pursuavilla tuotteilla. Vaihtokaupasta seuraava sydänkuoleman vaara on moninkertainen silakoiden dioksiiniriskiin verrattuna. Hölmöläisten hommaa.

Puhe myrkkysilakoista on menneen talven lumia. Silakan dioksiinipitoisuudet ovat vähentyneet takavuosista ja alittavat nykyään EU:n raja-arvot. Viisas viranomainen purkaisi tarpeettomat syöntirajoitukset.

Kommentit (0)

Seuraa 

Totta toistaiseksi

Jukka Ruukki on Tiede-lehden päätoimittaja, joka poistaa varmistimen kuullessaan sanan tieteellisesti todistettu. Hän jakaa pääkirjoituksensa tässä blogissa.

Teemat

Blogiarkisto