Kirjoitukset avainsanalla sää

Kiina päästää eniten hiilidioksidia ilmakehään. Kuva: <span class="photographer">Getty Images</span>
Kiina päästää eniten hiilidioksidia ilmakehään. Kuva: Getty Images

Päästöjätti alkaa ymmärtää, että tulevaisuuden äärisäät ovat jo täällä.

Mistä kesä 2021 tullaan muistamaan? Melkoisella varmuudella ainakin helteistä. Erilaisia lämpöennätyksiä mitattiin useita.

Suomessa hikoiltiin vuorokausikaupalla 30 asteen keleissä. Kesäkuukausien keskilämpötila oli 1900-luvulta alkavien tilastojen toiseksi lämpimin. Kuumempaa oli viimeksi vuonna 1937.

Lisää lienee luvassa. Kanadassa kärvisteltiin kolmena peräkkäisenä päivänä liki 50 asteen pätsissä. Kanadan superhelteet voivat ennakoida muutosta myös Pohjois-Eurooppaan. 40 asteen raja saattaa ennen pitkää rikkoutua Suomessakin. Nykyinen lämpöennätys 37,2 astetta mitattiin Joensuussa heinäkuussa 2010.

Polttavaa kuumuutta seurasivat monissa maissa sateet. Saksan ja Belgian rankkasateissa ja tulvissa sadat ihmiset saivat surmansa. Tuore tutkimus kytkee tuhotulvat ilmastonmuutokseen, joka lisää niiden todennäköisyyden 1,2–9-kertaiseksi.

Paljon pienemmälle huomiolle uutisoinnissa jäivät Kiinan tuhotulvat. Maan keskiosissa Zhengzhoun alueella satoi heinäkuussa kolmen päivän aikana lähes vuoden sademäärä. Noin 200 000 ihmistä evakuoitiin sateiden alta. Satoja menehtyi.

Kiina on erittäin herkkä ilmastonmuutosten vaikutuksille. Sen hiilidioksidipäästöt ovat myös maailman suurimmat, noin kolmannes kaikesta. Siksi Kiinan päästöjen vaikutus maapallon lämpötilaan ja sään ääri-ilmiöihin on merkittävä.

Science-lehden haastattelemien kiinalaistutkijoiden mukaan Kiinan johto on pikku hiljaa tunnustamassa kohtalonyhteyden. Maa ampuu omaan jalkaansa, jos se ei vähennä päästöjään. Hiilenpolton jyrkkä alasajo vaikuttaisi huomattavasti koko maailman ilmastotaseeseen ja -tasapainoon.

Elokuussa julkaistiin kansainvälisen ilmastopaneelin raportti ilmaston nykytilasta ja tulevaisuudesta. Se osoittaa selkeästi, mihin maailma on menossa, jos ilmastonmuutosta ei saada taltutettua. Raportti antaa maailmalle 30 vuotta aikaa sopeuttaa päästöt nieluihin.

Kiina on luvannut päästellä vuonna 2060 ilmakehään vain sen verran hiiltä, mitä se pystyy itse sitomaan ilmakehästä. Sitä sanotaan hiilineutraaliudeksi.

Päästöjätin pitäisi pystyä parempaan, nopeuttaa päästöjen leikkaamista. Näin voi tulkita rivien välistä ilmastoraportin viestiä Kiinalle. Ilman välittömiä päästövähennyksiä maapallon keskilämpötilan nousun pysäyttäminen 1,5 asteeseen tai edes kahteen ei ole mahdollista.

Kommentit (15)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Etana ei osaa ennustaa tulevaa säätä. Kuva: <span class="photographer">Tuomas Pyhtilä/Vastavalo</span>
Etana ei osaa ennustaa tulevaa säätä. Kuva: Tuomas Pyhtilä/Vastavalo

Moniin kansanuskomuksiin voi suhtautua kuin kolikon heittoon.

Heinäkuun 25. päivä on edessä yksi kesän murheellisimmasta hetkistä. Ikiaikaisen uskomuksen mukaan Jaakko heittää tuolloin kylmän kiven veteen nimipäivänsä kunniaksi. Siitä alkaa uimavesien kylmeneminen.

Paitsi, ettei kylmene.

Tämä, kuten moni muukaan vanhan kansan uskomus ei pidä paikkaansa. Asia selvisi, kun Suomen ympäristökeskuksen tutkijat kävivät läpi kymmenien järvien mittaustietoja aina 1960-luvulta lähtien.

Jaakon päivä osuu keskimäärin kauteen, jolloin Suomen järvet ovat vasta lämpenemässä. Nykytietämyksen mukaan järvet alkavat jäähtyä vasta elokuun alkupuolella. Kunnian tai syyllisyyden – kuinka vaan halutaan – kylmän kiven nakkaamisesta voisi antaa Jaakon sijasta vaikkapa Toimille (6.8.).

Eikä tämä ole ainoa huti. ”Etana, etana, näytä sarves, onko huomenna pouta”, kuuluu vanha lastenloru.

Eihän etana voi sitä tietää. Sarvensa tai oikeammin silmänvartensa etana nostaa pystyyn lähtiessään liikkeelle. Reissuun se heittäytyy vain silloin, kun on tarpeeksi kosteaa, kuten sateella. Kansanuskomuksen viisaus taitaa olla siinä, että sadetta seuraa yleensä pouta.

Pihlaja on yhtä huono ennustaja kuin etana. Se ei povaa meille tulevaisuutta vaan kertoo menneestä. Sanotaan, ettei pihlaja jaksa kahta kantaa: marja- ja lumikuormaa. Marjoja pullistelevasta puusta ei voi kuitenkaan päätellä tulevan talven säätä. Pihlajalla ei yksinkertaisesti ole paukkuja tuottaa runsasta satoa peräkkäisinä syksyinä. Siinä syy marjavuosien vaihteluun.

Poikkeuksiakin löytyy. Väitetään, että mätäkuussa (23.7.–.23.8.) kannattaa varoa loukkaamasta itseään, koska silloin haavat märkivät eivätkä hevillä parane. Heinä-elokuussa on kuumaa ja kosteaa, mikä tarjoaa ihanteelliset olot mikrobeille.

Vanha kansa taisi osua tässä oikeaan. Hiljattain on osoitettu, että mätäkuussa sairaalaan tuodaan tavallista enemmän leikkaushoitoa tarvitsevia infektiopotilaita kuin muina aikoina. Myös leikkauksen jälkeiset haavainfektiot ovat yleisempiä kuin muulloin.

Vanhat sanonnat elävät, mutta uusia syntyy harvakseltaan. Se on tavallaan sääli, ja kertoo aikojen muutoksesta. Nykyihmisellä ei ole enää tarvetta keksiä eikä viljellä varsinkaan säätä koskevia uskomuksia.

 

Kommentit (32)

Vierailija
4/32 | 

Vanhan kalenterin mukaan Jaakon päivä oli just Toimin päivänä. Eli hyvinpä vanha kansa tiesi.

Keijona
Liittynyt13.3.2015
Viestejä33465
5/32 | 

Jos kansa ei tiedä, miten demokratia voi toimia

Rikkaalla riittävästi, köyhä haluaa lisää.

Bro
Liittynyt9.6.2016
Viestejä4
9/32 | 

Keijona kirjoitti:
Jos kansa ei tiedä, miten demokratia voi toimia

Siksi meillä on edustuksellinen demokratia. Kansan ei tarvitse tietää, riittää kun luulee tietävänsä, kuka tietää.

Vennamon ja ns. populistien lause "kyllä kansa tietää" perustuu stereotypiointiin koskien omia kannattajia. SMP:n kannattajat eivät koskaan olleet "kansa", koska heitä oli enimmillään noin 1/5 koko kansasta - tai ainakin äänioikeuttaan käyttäneistä.

Toisaalta voi tietysti miettiä, miten Sveitsin suora kansanäänestys edustaa "kansaa", koska kait aina reilusti alle 50 % äänioikeutetuista äänestää. Onko tämäkin itse asiassa siis edustuksellista demokratiaa...

Toisaalta jos sanapari "tieteellisesti todistettu" on varmistimen poiston arvoinen, myös toteamus "kyllä tiedemies tietää" on yhtä arvoton kuin "kyllä kansa tietää".

Kansanperinnettä arvioitaessa on tosiaan otettava huomioon:

- missä päin Suomea sanonta on syntynyt (esim. veden lämpiäminen ja kylmeneminen  on hiukan erilaista Hangossa ja Utsjoella)

- milloin se on tallennettu ja  milloin se on mahdollisesti syntynyt (esim. ilmasto on tiettävästi merkittävästi lämmennyt viime aikoina)

Seuraa 

Totta toistaiseksi

Jukka Ruukki on Tiede-lehden päätoimittaja, joka poistaa varmistimen kuullessaan sanan tieteellisesti todistettu. Hän jakaa pääkirjoituksensa tässä blogissa.

Teemat

Blogiarkisto

Kategoriat