Kirjoitukset avainsanalla ehkäisy

Hormonikierukka on maailman luotettavin ehkäisyväline. Kuva: <span class="photographer">Bayer</span>
Hormonikierukka on maailman luotettavin ehkäisyväline. Kuva: Bayer

Suomalaiskeksintö voisi ratkoa väestöongelmaa.

Se on muutaman sentin mittainen. Jo yli 40 miljoonaa ihmistä on käyttänyt sitä. Se tuo Suomeen huimasti enemmän myyntituloja kuin yhden suuren risteilyaluksen tilaus. Mikä se on?

Vaikka Suomi on sellunkeiton ja tietotekniikan supermaa, vastaus löytyy jostain aivan muualta. Kunnia kuuluu hormonikierukalle, joka on vuosikausia ollut suomalaisen lääkealan lippulaiva ja suurin yksittäinen vientituote.

Hormonikierukan maailmanlaajuinen myynti ylitti pari vuotta sitten miljardi euroa. Tuotetta Turussa valmistava saksalainen lääkeyhtiö Bayer on ollut pitkään merkittävimpiä yhteisöveron maksajia Suomessa.

Tiedetoimittaja  Mari Heikkilä kertoo tuoreessa kirjassaan Alussa oli äitiyspakkaus huimia tarinoita suomalaisista keksijöistä ja keksinnöistä. Joistakin on tullut miljoonabisneksiä, kuten professori Tapani Luukkaisen hormonikierukasta. 

Idea lähti polttavasta tarpeesta. Tarvittiin luotettavaa ja turvallista ehkäisyä. 1970-luvun e-pillereiden suuret estrogeenipitoisuudet aiheuttivat haittoja. 

Kätilöopistolla lääkärinä työskennellyt Luukkainen lyöttäytyi yhteen lääketehdas Leiraksen kanssa. Yhteistuumin syntyi kierukka, joka vapauttaa keltarauhashormonia paikallisesti kohdussa. Hormonimäärä jää pillereitä pienemmäksi, mutta teho on parempi. Se on maailman luotettavin ehkäisymenetelmä, teholtaan sterilisaation veroinen ellei parempi.

Moniin keksintöihin liittyy sattumaa, tähänkin. Koko hanke oli vähällä kariutua. Kovatasoista perustutkimusta tehnyttä Luukkaista houkuteltiin mukaan Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan Apollo-ohjelmaan, joka lennätti ihmisen ensi kertaa Kuuhun ja takaisin. 

Kuun valloitus jäi kokematta – kymmenien miljoonien naisten onneksi.

Haastattelin Tapani Luukkaista kymmenisen vuotta sitten kierukan keksimisestä. Puhe kääntyi suuriin kysymyksiin, väkilukuun ja kasvun rajoihin. 

Väestönkasu ja ilmastonmuutos kulkevat käsi kädessä. Tämä kohtalonyhteys tuppaa jäämään unohduksiin. Planeettamme väki elää parhaillaankin velaksi, koska kulutamme enemmän energiaa kuin tarpeeksi.

Keksijän ratkaisu oli yksinkertainen: tarjotaan enemmän koulutusta ja ehkäisyä, muuten planeetta kuluu loppuun.

Maailmassa on miljoonia naisia, jotka haluaisivat ehkäisyä, jos sitä olisi tarjolla. Kyse on terveydestä ja pohjimmiltaan ihmisoikeuksista. Jos tahtoa löytyy, saatavuus ei jää rahasta kiinni. Hormonikierukan raaka-ainekustannus on alle euro vuodessa.

Kommentit (1)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Totta toistaiseksi

Jukka Ruukki on Tiede-lehden päätoimittaja, joka poistaa varmistimen kuullessaan sanan tieteellisesti todistettu. Hän jakaa pääkirjoituksensa tässä blogissa.

Teemat

Blogiarkisto

Kategoriat