Kirjoitukset avainsanalla sähkömagneettinen säteily

Tšernobylin onnettomuudesta jäi säteilypelko.
Tšernobylin onnettomuudesta jäi säteilypelko.

Pieni mutta äänekäs joukko levittää outoja väitteitä 5g-tekniikasta.

Lukija pirautti toimitukseen. Hän oli syvästi huolissaan. Ahdistunutkin.

Miksi Tiede-lehti ei kirjoita lainkaan matkapuhelinten ja 5g-verkkojen terveyshaitoista? Uusi langaton verkkotekniikka ja kännyköiden tehokäyttö kasvattavat rajusti väestön säteilyannosta. Syövät ja monet muut sairaudet lisääntyvät. Eikö suomalaisten terveys kiinnosta?

Soittajan huoli oli herännyt paikallislehden mielipidekirjoituksesta. Siinä mainostettiin kansalaisaloitetta 5g-teknologian kieltämiseksi lailla sen terveyttä uhkaavan sähkömagneettisen säteilyn takia. Kirjoituksen oli laatinut suomalainen lääkäri.

Koetin kohteliain sanankääntein kertoa soittajalle, että häntä on tällä kertaa viilattu linssiin.

Verkkojen ja kännyköiden sähkömagneettisen säteilyn terveyshaitoista ei ole pitäviä todisteita, päinvastoin. Auringon ultraviolettisäteilykin on vaarallisempaa.

Säteily on altis humpuukille. Se alkoi pelottaa suomalaisia runsas kolmekymmentä vuotta sitten, kun Tšernobylin ydinvoimalan räjähdys ja tulipalo levittivät tuulten mukana Suomeen cesiumia ja muita radioaktiivisia aineita. Väki panikoi. Hätäisimmät harkitsivat jopa maasta muuttoa säteilypiikin takia.

Huoli on ollut ylimitoitettu. Laskeuma ei ole tiettävästi aiheuttanut Suomessa vakavia sairauksia, esimerkiksi syöpiä.

Silti kaikenlaisen säteilyn pelko elää yhä, ja sitä on helppo hyödyntää.

Sähkömagneettisten kenttien vaikutuksia on tutkittu vuosikymmeniä sadoissa tieteellisissä kokeissa. Niiden viesti on selkeä. Terveysriskejä ei ole tai ne ovat hyvin pieniä.

Pieni mutta äänekäs joukko haraa tieteellistä totuutta vastaan ja levittää outoja väitteitä verkkojen vaaroista.

Tiedekin kelpaa aktivistien keppihevoseksi. Resepti on tuttu. Siteerataan valikoivasti tutkimuksia, jotta terveysriskit saataisiin näyttämään todellisilta. Vaietaan päinvastaisista tuloksista. Vedotaan asiantuntijoihin, jotka eivät todellisuudessa ole asiantuntijoita. Rustataan mielipidekirjoituksia, jotka näyttävät päällisin puolin vakavasti otettavilta. Tiede-lehden lukijan huolestuttaneen kirjoituksen takaa löytyi tunnettu vaihtoehtolääkäri.

Miksi säteilyhuuhaasta kannattaa kirjoittaa?

Siksi, että se on kuin tauti, joka leviää verkkoviruksen lailla, ellei tarjolla ole riittävästi vastalääkettä.

Kommentit (7)

maiju61
1/7 | 

Suomessa ei taia olla mitään muuta ihmisryhmää, jota voi jopa toimittajat kohdella näin avoimen halveksuvasti. Sähköherkistyneitä on yli 100 00...joten ihan pienestä joukosta ei ole kyse. Ja suurin herkistyneiden ongelma on langattomat verkot ja kännykkäsäteily. Saa nähdä kaunako tämä näin avoin halveksunta voi jatkua Suomessa. Muualla maailmassa asiasta sentään voidaan julkisesti kesksutella avoimesti ja KUNNIOITTAVASTI.  Asioista voi olla eri mieltä mutta henkilökohtaisuuksien esim. sairastumiseen liittyen ei saisi mennä. Siitä sanoo jo yhdenvertaisuuslaki jotain.

Skeptistinen sähköyliherkille ...
2/7 | 

Yhdenkään yksi sähköyliherkkä ei ole suostunut sokkokokeeseen, jossa tutkittavan tulee kertoa koska huoneessa on sähkökenttä päällä. ja koska ei. Ei tietenkään kun ei voi sitä tuntea.

Yhden yhtään oikeaa tutkimusta ei edes ole että on olemassa sairaus nimeltään sähköyliherkkyys.

Vai sormuksella löytyy säteilyä. Heh. Taas yksi humpuukin esittäjä.

Mm skeptis ry tarjoaa tällaiselle säteilynmittaajalle huikena palkkion jos siinä oikeasti onnistuu.

Moni on yrittänyt, yksikään ei ole onnistunut.

Ikävä totuuts
3/7 | 

"Tiedekin kelpaa aktivistien keppihevoseksi. Resepti on tuttu. Siteerataan valikoivasti tutkimuksia", eli täysin tuttu juttu :IPCC kokoaa vain valitut tukimukset yhteen tietyn agendan mukaan.  Totuutta on vaikea löytää mistään, kun jokaisella on  oma agenda sekä sidosryhmät.

Vierailija
4/7 | 

Thdzcdasank you so much for this. I was into this  https://luckypatcher.pro/  issue and tired to tinker around to check if its possible but couldnt get it done. Now that i have seen the way you did it, thanks guys
with
regards

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Totta toistaiseksi

Jukka Ruukki on Tiede-lehden päätoimittaja, joka poistaa varmistimen kuullessaan sanan tieteellisesti todistettu. Hän jakaa pääkirjoituksensa tässä blogissa.

Teemat

Blogiarkisto

Kategoriat