Kirjoitukset avainsanalla torjunta

Kestävä tulevaisuus vaatii kemiaa.
Kestävä tulevaisuus vaatii kemiaa.

Ilman kemiaa ja kemistejä taantuisimme aikaan ennen kivikautta.

Kesäreissulla iski marjanhimo. Sattuvasti eteen osui tienvarsikyltti, jossa luki: ”Makeita mansikoita, viljelty luonnonmukaisesti ilman kemiallisia torjunta-aineita”.

En pysähtynyt poimimaan. Vaihdoin isommalle vaihteelle ja painoin kaasua.

Luomumarjat tuntuvat turvalliselta valinnalta. Onhan niissä vähemmän torjunta-ainejäämiä kuin tavanomaisissa marjoissa.

Jo pelkkä sana kuulostaa jotenkin leppoisalta ja rehdisti suomalaiselta. Luomu on kuin juurevassa mullassa varttunut porkkana tai maatalon pihamaalla tepasteleva onnellinen kana, joka pyöräyttää puhtaita, terveellisiä ja turvallisia munia.

Vaikka tienvarsikyltti muuta väittää, kemikaaleista luomu ei ole vapaa. Luomumansikat pursuavat niitä ihan luonnostaan.

Maailmankuulu Berkeleyn yliopiston biokemisti Bruce Ames on laskenut, että 99,9 prosenttia ruoasta saatavista kemiallisista torjunta-aineista on kasvien omaa tuotantoa. Torjunta-aineita valmistamalla kasvit suojautuvat taudeilta ja tuhohyönteisiltä. Luomumarjaan luontoäidin kemikaaleja saattaa jopa kertyä normaalia enemmän, koska viljelytapa kieltää teolliset torjunta-aineet.

Ihmisen tekemät torjunta-aineet tunnetaan tarkasti, mutta kasvien omat yhdisteet ovat arvoitus. Niitä ei testata missään. Ei ole näyttöä siitä, että luonnonkemikaalit olisivat ainakaan turvallisempia.

Usein tuntuu siltä, että arkikielessä luonnollisella tarkoitetaan tuttua ja kemiallisella taas jotain uutta ja tuntematonta, jopa pelottavaa. Samaan mielikuvaa vetoaa myös luomutilan tienvarsikyltti.

Monilla ihmisillä tuntuu olevan yleensäkin kovin hatara käsitys kemiasta. Kemia koetaan etäisenä, vaikka se on kaikkialla. Luonnon oman kemian lisäksi meidän ympäristömme on täynnä lukemattomia ihmisen keksimiä kemian tuotteita. Jokainen esine keittolautasesta kattotiiliin sisältää teollisesti valmistettuja yhdisteitä.

Me pukeudumme kemistien kehittämiin kuituihin. Jos maailmasta poistettaisiin kaikki polyesteri, olisimme melkein ilkosillamme.

Jokainen voi yrittää kuvitella, millaista elämä olisi ilman kosmetiikkaa, lääkkeitä, maaleja, muoveja ja pesuaineita. Kyllä, hankalaa. Ilman kemiaa ja kemistejä taantuisimme aikaan ennen kivikautta.

Alan merkitys vain kasvaa tulevaisuudessa. Ilmastonmuutosta ei nimittäin voi ratkaista ilman kemiaa. Myös päästöttömän auton kehittämisessä tarvitaan kemistejä. Maapallon väkimäärä kasvaa ja luonnonvarat vähenevät, joten on löydettävä tehokkaampia ratkaisuja. Kestävä tulevaisuus ja kiertotalous edellyttää, että opimme hyödyntämään luonnonvaroja entistä viisaammin. Sekin perustuu pitkälti kemiaan.

Kommentit (49)

Dred
2/49 | 

The topic progression is the fundamental reason chemistry is so difficult. Before you can fully understand another topic, you must first fully understand multiple others. It's vital to remember that memorizing isn't the most significant factor here. There is some memorizing involved.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Yksioikoisin selitys vetää puoleensa. Kuva: <span class="photographer">Getty Images</span>
Yksioikoisin selitys vetää puoleensa. Kuva: Getty Images

Jokaiseen monimutkaiseen ongelmaan löytyy vastaus, joka on selkeä, yksinkertainen – ja todennäköisesti väärä.

Tämä on ollut kumma kesä. Iänikuisia kiusanhenkiä, hyttysiä, mäkäriä ja paarmoja on riittänyt kiusaksi asti, mutta perhosia ja kimalaisia näkyy lentelevän harvakseltaan. Tutut pölyttäjät puuttuvat. Mihin ne ovat kadonneet?

Tutkijat ovat jo vuosia raportoineet hyönteisten vähenemisestä, ja tuloksista on uutisoitu ahkerasti mediassa. Hurjimmissa otsikoissa on ennustettu hyönteisten maailmanlaajuista tuhoa sadassa vuodessa. Ilmassa on katastrofin ainekset. Jos menetämme pölyttäjät, menetämme ison osan ihmisen ravintokasveista, luonnonkukista puhumattakaan.

Tilanne on huolestuttava, mutta ei niin paha kuin media maalaa. Hyönteiset häviävät huonosti maailmasta, koska ne ovat hyvin lisääntymiskykyisiä.

Huolestuttavinta on se, että tarinan syyllinen on päätetty jo etukäteen. Torjunta-aineet ovat uutisten narratiivin mukaan kaiken pahan alku ja juuri, ja siksi ne tulisi kieltää. Nykyaikaiset kemikaalit iskevät suoraan keskushermostoon. Kimalaiset ja mehiläiset eivät enää löydä kotiinsa, niiden pesät autioituvat ja viljasadot romahtavat pölyttäjäkadon myötä.

Niin tieteessä kuin muussakin elämässä pätee vanha viisaus. Jokaiseen monimutkaiseen ongelmaan löytyy selitys, joka on selkeä, yksinkertainen – ja useimmiten väärä. Moni tekijä nakertaa hyönteisten elintilaa, mutta se on tietysti paljon tylsempi selitys kuin myrkyllinen kemikaali. Tutkimustieto nostaa esiin muun muassa elinympäristöjen häviämisen, saastumisen, ilmaston ja luonnonvarojen liikakäytön.

Ei tarvitse muuta kuin katsoa ympärilleen. Metsät on vähentyneet ja pellot yksipuolistuneet. Pihanurmetkin parturoidaan. Kun kukkakedon tilalle asfaltoidaan parkkipaikka, on aika selvää, ettei paikalla elä sen jälkeen juuri mitään.

Maatalouskemikaaleja ja elinympäristöjen heikkenemistä merkittävämpi syy saattaa löytyä ilmaston lämpenemisestä, joka sekoittaa hyönteisten vuotuisen lisääntymisrytmin. Hyönteisten hupenemista on havaittu jo 1970-luvulta alkaen ja sitä tavataan jopa syrjäisillä luontoalueilla.

Yllättäen jopa valosaaste edistää hyönteiskatoa. Siksi katu- ja ulkovalot voisi tutkijoiden mukaan sammuttaa aamuyön tunneiksi.

Yksinkertaisia selityksiä rakastetaan ja niitä halutaan kuulla. Se on evoluution peruja, sillä ihmislajin selviytymiselle on ollut tärkeää löytää maailmasta rakenteita, selkeyttä ja johdonmukaisuuksia.

Tiede ui tässä vastavirtaan. Se ei kelpuuta ensimmäistä mieleen tulevaa selitystä monimutkaiselle ilmiölle, vaan epäilee ja katsoo kokonaisuutta.

Kommentit (56)

Vierailija
2/56 | 

Upon searching on <a href="https://www.drywalldc.com/">how to texture drywall</a>, i saw this interesting topic about identifying problems and solutions. The situation is worrying, but not as bad as the media paints. Insects are badly disappearing from the world because they are very capable of reproduction.

Vierailija
3/56 | 

Upon searching on how to texture drywall, i saw this interesting topic about identifying problems and solutions. The situation is worrying, but not as bad as the media paints. Insects are badly disappearing from the world because they are very capable of reproduction.

patrick rall
4/56 | 

Thank you for sharing superb informations. Your website is so cool. I am impressed by the details that you have on this web site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found just the information I already searched everywhere and just could not come across. What a great web-site

https://ready4read.page/mejores-secadores-de-pelo/

Keijona
Liittynyt13.3.2015
Viestejä38319
9/56 | 

"Minä en ymmärrä sinua, joten sinä olet tyhmä."

Rikkaalla riittävästi, köyhä haluaa lisää.

Frank
15/56 | 

Climate change, global poverty, the global financial crisis, child abuse, terrorism, and drug abuse are all examples. Each of these examples of complicated challenges has a direct impact on individuals, families, and communities, as well as repercussions for real people's lives.

Vierailija
16/56 | 

According to https://www.delawarelandscaper's research, By 2030, almost all countries will experience extremely hot weather every other year due mainly to greenhouse gas pollution by a handful of big emitters, according to a paper published Thursday by Communications Earth & Environment, reinforcing forecasts that the coming year will be one of the hottest on record. This is very alarming and we should act responsibly to prevent this from happening.

Rays Cleaning
50/56 | 

We know that hard-water marks are extremely hard to remove. These marks may remain on the glasses even after cleaning with soap and water. Our window glass cleaning solution uses the most highly technological window cleaning machine with pressure cleaning. This machine removes the toughest of stains without leaving swirl marks on the glass panes.

Visit - https://rayscleaningsc.com/pressure-washing/

Käyttäjä21863
Liittynyt9.3.2020
Viestejä5
56/56 | 

Monessa teemassa jotka pyörivät julkisuudessa on vain yksi näkökulma, vaikkapa ilmastonmuutoksen ehkäisemisessä. Valtamedia on päättänyt, että kun kaikki pysyvät orjallisesti "olemme samaa mieltä" -asenteessa, se myy kaikkein parhaiten.

Samaan aikaan nämä samat media puhuvat sananvapaudesta ja median vapaudesta. Mitä kaksinaismoraalia!

Jo tämänkin takia on vapauttavaa, että meillä on sosiaalinen media. Sekään ei ole oikeassa, mutta siellä erilaiset mielipiteet saavat kukoistaa.

Kasvomaskeihin otettiin tuntumaa jo vuosisatoja sitten. Kuva: <span class="photographer">Getty Images</span>
Kasvomaskeihin otettiin tuntumaa jo vuosisatoja sitten. Kuva: Getty Images

Koronavirusta kampitetaan nyt ikiaikaisilla keinoilla.

Olen jo sen verran setä, että muistin sopukoihin on painunut vuosien varrella monta vanhaa sananlaskua. Niissä kiteytyvät pienemmät ja suuremmat kansanviisaudet. Hyvä kello kauas kuuluu, paha vielä kauemmas. Ei oppi ojaan kaada, eikä tieto tieltä työnnä. Jaettu ilo on kaksinkertainen ilo.

Lohkaisujen idea on opettaa. Joskus tavoite toteutuu, usein ei.

Vanha konsti on parempi kuin pussillinen uusia tuntuu kuitenkin juuri nyt kovin ajankohtaiselta. Maailmaa kiertävää koronavirusta suitsitaan keinoilla, joista monet ovat ikiaikaisia.

Käsihygienia on yksi tehokkaimmista tavoista välttää koronatartunta ja olla levittämättä sitä kanssaihmisiin. Siksi käsienpesuun kannustetaan kaikkialla.

Käsihygienian historia alkaa 1840-luvun Itävallasta wieniläisen sairaalan synnyttäneiden osastolta. Joka vuosi useat sadat tuoreet äidit menehtyivät lapsivuodekuumeeseen. Tarttuvaa tautia epäiltiin. Lääkäri Ingaz Semmelweiss tajusi, että lääkärien likaiset kädet levittivät kuolemaa. Oivallus kannusti käsienpesuun. Kuolleisuus romahti.

Kasvomaskien käyttöön otettiin tuntumaa jo 1600-luvulla. Ruttolääkärien varustukseen kuului yrteillä täytetty nokkamaski, jonka hyödystä voi olla montaa mieltä. Vasta myöhemmin ymmärrettiin, että taudinaiheuttajat leviävät ilmateitse ja pisaroista. Historiankirjoista tuttu mustanpuhuva kuva piikkinokkaisesta ruttolääkäristä voi yhä vaikuttaa alitajuntaisesti ajatuksiimme nykymaskeista.

Koronaa vastaan kehitetään rokotetta. Sekin on ikiaikainen konsti. Rokonistutus tunnettiin Intiassa jo yli 2 000 vuotta sitten. Eurooppaan menetelmä levisi 1700-luvulla, kun englantilainen Edward Jenner havaitsi, että lehmärokkotartunta antaa suojan isorokkoa vastaan.

Vaikka koronavirusta vastaan ei saataisi rokotetta vielä aikoihin, apu voi tulla toisen vanhan keinon muodossa. Taudista jo toipuneiden ihmisten elimistössä syntyvillä vasta-aineilla voidaan kenties sekä estää että parantaa covid-19-tautia. Menetelmä, seerumihoito on peräisin vuodelta 1891. Sen keksijä Emil von Behring palkittiin nobelilla 1901.

Yhdysvaltalaiset asiantuntijat arvioivat arvostetussa Science-lehdessä, että vasta-aineet saattavat ehtiä hätiin jo ennen rokotetta. Palaisimme tavallaan aikoihin, jolloin tauteja hoidettiin seerumilla. Aikoihin, jolloin Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tunnettiin vielä nimellä Valtion seerumilaitos.

Vakavasti puhuen: vanhojen keinojen lisäksi tarvitaan pussillinen uusia.

Kommentit (17)

Online Nursing case study writers
6/17 | 

Our main aim in nursing case study is to make nursing students feel relieved of their assignments. We ensure we give the best of writing services to our students by engaging a team of skilled writers who work to produce original work. We are genuine and reliable and we work to give our very best ensuring top notch grades to our students. 

https://www.nursingcasestudy.org/proofreading/

Pixelart123
10/17 | 

Pixelart123 on verkkosivusto, joka on perustettu tarjoamaan pikselitaidemalleja kaikille. Se tarjoaa satoja helppokäyttöisiä ja muokattavia malleja, joiden avulla voit luoda mitä tahansa kuviteltavissa olevaa: yksisarvisia, avaruusaluksia, ylenpalttisesti eläimiä: https://pixelart123.de/

Nursing thesis writing services
11/17 | 

I want to always read your blogs. I love them Are you also searching for <a href="https://www.nursingwritingcenter.com/nursing-thesis-writing-services">Nursing thesis writing services?</a> we are the best solution for you. We are best known for delivering Nursing thesis writing services to students without having to break the bank

Seuraa 

Totta toistaiseksi

Jukka Ruukki on Tiede-lehden päätoimittaja, joka poistaa varmistimen kuullessaan sanan tieteellisesti todistettu. Hän jakaa pääkirjoituksensa tässä blogissa.

Teemat

Blogiarkisto

Kategoriat